Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of All India Mayors’ Conference
17 DEC 2021 5:32PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Namaskar!
Present in the program are the popular and useful for the masses Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, my colleague in the cabinet, Shri Hardeep Singh Puri ji, Ministers in the UP government, Shri Ashutosh Tandon ji and Neelkanth Tiwari ji, Chairman of the All India Mayor Council Shri Naveen Jain ji, all the mayors present in Kashi and in other parts of the country, other dignitaries, brothers and sisters,
Being an MP of Kashi, I warmly welcome all of you. It would have been very fortunate for me to welcome you personally in Kashi. Due to time constraints, I am not present there to welcome you, but I am sure the people of Kashi would have left no stone unturned in your hospitality. They would have taken utmost care of you. If there is any shortcoming, it would not be the fault of the people of Kashi, but mine and therefore you would excuse me. I hope you will enjoy this conference and will share your experiences for the bright future of the cities of India and will also learn many things from each other. I firmly believe that you will leave no stone unturned to create your cities vibrant and beautiful in your own way. All the mayors must have the desire to contribute something or the other for their respective cities during their tenure. You would definitely want to leave an imprint of your work in your city so that people remember you even after 5-20-50 years. Everyone should have this dream and resolve that your works should become memorable and you should commit to this resolution wholeheartedly. When the people have entrusted the responsibility of the entire city on us, then we should try to fulfill it. I am sure all of you would certainly do something in that direction. You would have to continue with your efforts for good results. I congratulate the Ministry of Urban Development, the Government of UP and all of you that you have chosen Banaras, my Kashi, for this important program. When your resolutions for the development of the country will be blessed by Baba Vishwanath, you would return with a new inspiration and new enthusiasm. I look forward to this program in Kashi with many possibilities. On the one hand, Banaras being one of the oldest cities in the world, and on the other hand, the blueprint for the modern cities of modern India! Recently, when I was in Kashi, I had said that the development of Kashi can become a roadmap for the development of the entire country. Most of the cities in our country are traditional cities and have developed in a traditional way. In this era of modernization, the antiquity of these cities is equally important. We can learn a lot from every street, stone, moment and history of our ancient cities. We can make their historical experiences the inspiration of our life. We can develop new ways to preserve and beautify our heritage. We can learn how to advance our local art skills and products and make them the hallmark of the city!
Friends,
When you visit Banaras and many of you must have visited it earlier, you would definitely come across new changes and compare with the old memories. And at the same time, your city will also come to your mind. You would try to compare the street and river of Kashi with your city and discuss it with your fellow mayors. You will get new ideas and programs while discussing with them. And when the mayor would replicate that work in his city, the people of your city and state will be very happy and will get a new belief. We should try to believe in evolution, India does not need revolution today. We need rejuvenation because this is not our way to demolish everything that is old. We should make efforts to move forward by sprucing up the old and meeting the needs of the modern age. As you see, there is a cleanliness campaign across the country and every year the cleanest city is declared. While some cities have established themselves, some other cities have given up on the premise that the award would go to a particular city. This mentality should not be there that we will not be able to do it. All the mayors should take a pledge that you will not be second to anyone in the competition of cleanliness next time. Can you make this resolution or not? While giving prizes to the cleanest cities and recognizing them, I would request Hardeep Puri ji that we should simultaneously also recognize those cities which are trying their best. At the same time, we should make a list of three poor performing cities and advertise in those states about their failure to do anything for cleanliness. It will lead to pressure from the people and then they would be spurred to do something for the better. I would request the mayors not to look at cleanliness as a year-long program. Can you organize a cleanliness competition among municipal boards every month? A jury should be formed which should evaluate the performance of these boards. If such a competition is there among the board councilors it will have a cumulative effect and will be useful in changing the appearance of the entire city. Beautification is another important element of cleanliness. I am not referring to the beauty pageants happening across the world. Beautification campaigns can be launched. Cleanliness and aesthetics can be a perimeter. Every city should form a jury. There can be a competition as to how the walls have been painted, how the display boards have been placed on the shops, how the signage of the streets and addresses has been written. There are many such things. There are three things which you can get it done from a common man during the Amrit Mahotsav of Independence. First, a Rangoli competition based on some event of the independence can be organised. There should be competition at the city level. Create an atmosphere till January 26 next year. Similarly, a song competition can be held based on the events related to the freedom movement in your city. In the same vein, a program can be organized involving our mothers and daughters. We used to have an old tradition of singing lullabies for newborns. Can we make modern lullabies? What will be the future of India when the country will be 100 years old in 2047, what will be the dreams of the child who is born today to whom his mother is reciting the lullaby? She should recite the lullaby of a bright future and make him cultured from the beginning. Can we do this? Yesterday, you must have seen the ghats of the Ganges. Tourists from across the world come to Kashi. Mother Ganges has a huge role in running the economy of Kashi. The rejuvenation work at the banks of Mother Ganges gives strength to the economy of Kashi. There are several cities which are on the banks of some rivers, but over a period of time, that river lost its complexion, and many of them have become dirty drains. We should adopt a very sensitive approach towards these rivers. At a time when the entire world is talking about water crisis, global warming and climate change and if we don’t care about those rivers then how can we be proud of them?
Can we organize a river festival for seven days every year? The entire city should be involved in the program which can be related to cleaning the river, or creating awareness regarding the history of the river, or incidents related to the river. There can be a gathering of poets. We should not take the river lightly which has been at the centre of the journey of development of the city. You will notice a new life will be infused to your city and there will be a new enthusiasm towards the importance of the river.
Similarly, you must have noticed how aware we are in our cities regarding the single use plastic. We should explain to the shopkeepers and traders not to use single use plastic anywhere in our city. Let's take it out of the system and instead use the paper bags made of newspaper waste by the poor. Either use it or make it a habit to take a bag from home while going shopping. And now the importance of the circular economy is increasing all over the world, making the best out of the waste. Sometimes there can be a competition in the city to make the best out of the waste and organize an exhibition or a marketing fair. You must have seen many designers making wonderful things out of discarded products. And if placed at crossroads, it becomes a monument. The waste management can also become a revenue model. We should work towards how that model can be developed as some cities have done it. Similarly, sewage water can be reused. We use water in gardens today. You can imagine what will happen if the farmers of the village stop getting water and we demand water for the city.
Where drinking water is not required like in gardens, the treated sewage water can be used. The waste will be converted into wealth and the dirt of the water will also be removed. There will be a substantial change in the health of the city too. If we do not emphasize on these preventive things for the health of the cities, then no matter how many hospitals we build, that will not be enough. Therefore, we should endeavor to keep our city clean and healthy. We should not throw the garbage from our kitchens, streets and construction sites at any designated place. We should endeavor to innovate. For example, a modern model of sewage water treatment has been developed in Surat. The sewage water is being sold to the industry after treatment and the local body is making money. Something like that must be happening in other cities as well. Since I was aware of it, I mentioned it. The cities can maximize their revenue. We should also try to find out the birth date of our cities, some records will be available somewhere. The birthday of the city should be celebrated with great pomp. There should be many competitions for the pride of the city. There should be a spirit among every citizen to do something for the city. Otherwise, what happens is that we discuss unimportant things.
Yogi ji was mentioning LED bulbs in his speech. Can you ensure that there will not be a single pole in your city that does not have an LED bulb? You will find that the electricity bill of the municipal corporation will be reduced completely and the glow of the light will also be different. You have to make sure that this campaign should be completed in two or three months. Similarly, you can approach the voters. If there is use of LED bulbs in middle class families, their monthly electricity bill will come down drastically and they will be able to save between 200-2000 rupees. We need to make efforts in this direction and there are already several schemes available.
India is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence. There should be public participation in the development of the city and we should give emphasis on it. Involve NCC units in schools. There would be different statues of Babasaheb Ambedkar, Mahatma Gandhi, Swami Vivekananda, Shaheed Bhagat Singh, Maharana Pratap or Chhatrapati Shivaji Maharaj at different places. We are very conscious when we install the statues. But after a while, nobody is bothered. It is only on the birth anniversary that we remember them. NCC teams should be formed in groups who should be assigned with the cleaning of the statues. Children visiting those statues should be briefed about the contribution of these personalities. These are small things but have the great power to change the entire city.
This Amrit Mahotsav of Freedom has come in your tenure. Similarly, you can make a unique monument that is compatible with the freedom movement or which highlights the bright future of India and that can be installed at an important intersection. This should be done with public-private partnership and not with the government money. There should be a competition and the best designs should be awarded. The designers will leave a memory of their life. Don’t you think that your city should have an identity? There may be a city which is known for its particular food item. For example, the Banarasi Paan! Somebody must have worked hard, and therefore, it has become an identity. Maybe all these mayors will also taste the paan of Banaras. What I mean to say is that there will be some products, some historical places which you can brand in your city.
Uttar Pradesh is running a very commendable program called One District, One Product. It has mapped one particular product of a district which is very famous. There are souvenirs also. It has created a very good effect. There would be some place in your city which is famous for sports goods. For example, Banarasi saree became famous all over the country. Whenever there is a marriage in any part of the country, everybody feels like buying a Baranasi saree. Someone must have done its branding. Similarly, there must be a particular product in your city which is famous in the country. It could be of any city, be it Patna, Hyderabad, Kochi, Thiruvananthapuram or Chennai. Try to find out what is the specialty of your city. Let the whole city decide together that this is our biggest strength and we should promote it. Soon, it will become a great means of economic activity. In short, we have to take the development of cities to a new level and we have to make efforts in that direction. There is a problem of traffic jams in the cities due to increasing population mobility. No matter how many flyovers are built, the situation won’t improve. If you go to Surat, you will find one flyover after every 100 meters. Perhaps it has become a city of flyovers. Flyovers are no solution to the problem. We have put great emphasis on the public transport system and metro network. But there are many other things besides this. We should make efforts to bring about a change in our social life. Similarly, there is the issue of Divyangjan. We have to keep in mind their requirements under Accessible India Campaign while we carry out any development work in the city, be it construction of a new building, roads, cross section, toilets, boarding steps for the buses etc. We have to make it part of our plans. Only then will it happen and one thing is true that the driving force of our economy is our cities. We should make the cities a vibrant economy hub. We should focus on identifying the place where new industries can be set up. It should be ensured that the laborers do not have to go far off for their working place, they should get work there and there should be a facility of accommodation there itself. We have to keep this integrated and holistic approach in our model of development and only then will everyone come for economic activity. He should be convinced that there is an ecosystem at that place, where he can set up his industry or factory and generate employment. We should also ponder over how MSMEs can be empowered in our development model. I don’t know whether you will be able to do all that I mentioned, but I have a request to all the mayors to do one thing which will give you immense happiness and satisfaction and that is PM SVANidhi Scheme.
You know there are street vendors in every city and their importance in everyone's life can’t be discounted and they are also a major force in the micro economy. But they have been neglected and nobody takes care of them. Have we ever bothered about those who raise money by paying expensive interest to moneylenders, run their household somehow and half of their earnings go into interest? They sell their wares by shouting in the streets, they want to fight poverty and work hard. The PM SVANidhi Yojana is for them. And during the Corona period, everybody has realized that life is difficult without them. They were not there during the Corona period. Earlier, it was never felt, but everyone had to sweat hard when the vegetable seller, milkman, newspaper, cleaner or cook did not turn up.
Corona has made us realize the importance and value of these people on whom our life is completely dependent. It is our responsibility not to leave them alone. They are part of our own journey. Therefore, we have launched the PM SVANidhi Yojana which is very good. You make a list of these people in your city and teach them how to make transactions through mobile phones. They will get money from the bank. They should use their mobile phones to make payment to the wholesaler from whom they purchase vegetables. They then visit hundreds of houses to sell vegetables and they should make it a point to accept money digitally and not cash. If they are able to make a 100 percent digital record, then banks will also come to know about the history of their business and will not hesitate in lending money. They may start with 10,000 rupees but if that money is returned, they will increase it to 20,000 rupees and 50,000 rupees subsequently. In fact, I have also said in the past that the interest will come down to zero if they do 100 percent digital transactions.
I am of the view that if these street vendors are able to get money for their business without interest, they would do well for themselves, would look after the studies of their children, would start selling quality goods and would expand their business. Can you make the Pradhan Mantri SVANidhi Yojana a priority? Make a pledge from the land of Kashi and from the banks of Maa Ganga that you would get the bank accounts of 200-500-1000-2000 street vendors opened and they would be trained in digital transactions before 26th January next year. The traders from whom they buy goods should also be given digital training. In no time, the digital business will flourish and the street vendors would be able to expand their business with least or if possible zero interest.
You have come to Kashi and would observe it closely. You may be having many suggestions and if you send me your suggestions, it would help me a lot in carrying out my duties in Kashi. If you think that the initiative that you took in your city as a mayor can be useful in Kashi, please share it with me. I will remain grateful to you. I want to learn from you. That’s the reason why I have invited all the mayors here. Please share the ideas with the people of Kashi about what you have done in your city. Myself and my colleagues will certainly implement those ideas and I would become the first student. We all are into politics. You all know that this is such a position from where there are very good opportunities to move forward in political life. You must be aware that Sardar Vallabhbhai Patel became a mayor and later president of Ahmedabad municipality during the period of servitude. At that time, the city of Ahmedabad was very small. And his political journey began from there. And even today the country remembers him. There are many leaders, whose political life began from a municipal corporation. Your life is also at such a stage. I am sure that you will also commit yourself for the development of your area with complete dedication to further your bright political future. Modern cities will have to be built and at the same time heritage needs to be revived. Both heritage and development is needed. I hope you will move ahead to fulfill your dreams. Once again, I welcome you to Kashi. I am sure the people of Kashi must have taken good care of you. The people of Kashi are warm-hearted. You will never miss that love and affection and carry the same upon your return.
Many thanks and best wishes!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সৰ্বভাৰতীয় মেয়ৰ সন্মিলনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
17 DEC 2021 5:32PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ,
নমস্কাৰ
উত্তৰ প্ৰদেশৰ এজন সফল মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথজী, কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীজী, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী আশুতোষ টণ্ডনজী, সৰ্বভাৰতীয় মেয়ৰ পৰিষদৰ অধ্যক্ষ নীলকান্ত তিৱাৰীজী, কাশীত উপস্থিত শ্ৰী নবীন জৈনজী আৰু দেশৰ সকলো কোণৰ আপোনালোক সকলো মেয়ৰ সহকৰ্মী। অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, ভাই-ভনী,
কাশীৰ এজন সংসদ সদস্য হিচাপে, মই কাশীত মোৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাইছো। মই নিজে তাত থকাটো আৰু আপোনাক মোৰ কাশীলৈ স্বাগতম জনোৱাটো মোৰ বাবে এটা ডাঙৰ সৌভাগ্যহ'লহেঁতেন। কিন্তু সময়ৰ কিছু সীমাবদ্ধতাৰ বাবে, মই নিজে তাত থাকিব লৈ আপোনাক স্বাগতম জনাব পৰা নাই। কিন্তু মই নিশ্চিত, কাশীৰ মানুহে আপোনাৰ আতিথ্যত কোনো ধৰণৰ চেষ্টা নকৰিলেহেঁতেন। আপুনি আপোনাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠৰ বাবে দায়বদ্ধ হ'ব লাগিব, আপুনি চিন্তিত হ'ব। আৰু কিবা অভাৱ থাকিলেও, দোষটো কাশীবাসী নহ'ব, ই মোৰ দোষ হ'ব আৰু সেয়েহে আপুনি নিশ্চিতভাৱে ক্ষমা কৰিব। আৰু আপুনি কাশীৰ বিষয়ে আপোনাৰ বক্তব্য भरपेटenjoy কৰিব আৰু একেলগে বহি ভৱিষ্যত ভাৰতৰ বাবে, ভাৰতৰ চহৰসমূহৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আপোনাৰ অভিজ্ঞতা ভাগ বতৰা কৰিব। ইজনে সিজনৰ পৰা বহুতো কথা শিকা হ'ব। আৰু মই নিশ্চিত যে আপুনি এখন সুন্দৰ চহৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ, এখন চহৰ জীৱন্ত কৰিবলৈ, এখন জাগ্ৰত চহৰ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ, আপোনাৰ চহৰখন আপোনাৰ নিজৰ ধৰণে অধিক ধুনীয়া কৰি তুলিবলৈ কোনো ধৰণৰ কৰ্তব্য এৰি নিদিব। আপোনালোক সকলোৱে আপোনাৰ কাৰ্যকালত আপোনাৰ চহৰখনক কিবা দিব বিচাৰিছিল। আপুনি আপোনাৰ চহৰত কিবা এটা কৰিব বিচাৰিব লাগিব যাতে অদূৰ ভৱিষ্যতে 5, 50, 20 বছৰৰ পিছত যেতিয়াই আপুনি চহৰলৈ আহে, আলোচনা কৰক যে এইটো মেয়ৰ আছিল নে এগৰাকী অমুক ভগ্নী যি ইয়াত মেয়ৰ আছিল। এটা স্মৰণ, দিশ থাকিব দিয়ক আৰু এই সপোন সকলোৰে মনত থাকিব লাগে, এই সংকল্পও থাকিব লাগে আৰু এই সংকল্প টো পূৰণ কৰিবলৈ হাত মিলাব লাগে। আৰু যেতিয়া মানুহে আমাক বিশ্বাস কৰে, আমি আমাক চহৰখনৰ সম্পূৰ্ণ দায়িত্ব দিছো, আমিও ইয়াক ভালদৰে পালন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত। আৰু মই নিশ্চিত যে আপুনি নিশ্চয় সেই দিশত কিবা কৰি আছে। আপুনি নিশ্চয় ভাল ফলাফল পাবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। আৰু আজি মই নগৰ উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰ আৰু আপোনালোক সকলোকে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যসূচী মোৰ কাশীৰ বাবে বেনাৰস বাছনি কৰাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। যদি দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে আপোনাৰ সংকল্পই বাবা বিশ্বনাথৰ আশীৰ্বাদ যোগ কৰে, তেন্তে আপুনি নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ কামৰ ক্ষেত্ৰলৈ ঘূৰি আহিব নতুন সকলো প্ৰাপ্তি, নতুন দিশ লৈ, নতুন উৎসাহ লৈ। মই কাশীৰ এই অনুষ্ঠানটো বহুতো সম্ভাৱনাৰে চাই আছোঁ। বেনাৰসৰ দৰে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি চহৰবোৰৰ ভিতৰত এখন, আৰু আনহাতে আধুনিক ভাৰতৰ আধুনিক চহৰবোৰৰ ৰূপৰেখা! শেহতীয়াকৈ, যেতিয়া মই কাশীত আছিলো, মই লগতে কৈছিলো, "কাশীৰ উন্নয়ন সমগ্ৰ দেশৰ বাবে উন্নয়নৰ বাবে এক ৰোডমেপ হ'ব পাৰে। আমাৰ দেশৰ বেছিভাগ চহৰ পৰম্পৰাগত চহৰ, পৰম্পৰাগত উপায়েৰে বিকশিত। আধুনিকীকৰণৰ এই যুগত এই চহৰসমূহৰ প্ৰাচীনতা সমানে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি আমাৰ প্ৰাচীন চহৰবোৰত তেওঁলোকৰ ৰাস্তাৰ প্ৰতিটো শিলৰ পৰা, প্ৰতিটো মুহূৰ্তত, প্ৰতিটো শিলৰ পৰা বহুতো শিকিব পাৰোঁ। আমাৰ ঐতিহাসিক অভিজ্ঞতাআমাৰ জীৱনৰ মেৰুদণ্ড হ'ব পাৰে। আমি আমাৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে নতুন পদ্ধতি বিকশিত কৰিব পাৰোঁ। আমি স্থানীয় কলা দক্ষতা কেনেদৰে আগবঢ়াব লাগে, স্থানীয় দক্ষতা আৰু সামগ্ৰীবোৰ কেনেদৰে চহৰখনৰ বিশেষত্ব হ'ব পাৰে শিকিব পাৰোঁ!
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আপুনি বেনাৰসলৈ যায়, আৰু আপোনালোকৰ বহুতে আহিছে যিকোনো সময়ত বা আন সময়ত আহিছে। গতিকে আপুনি নিশ্চিতভাৱে পুৰণি স্মৃতিৰ সৈতে এটা নতুন পৰিৱৰ্তন দেখিব। আৰু একে সময়তে, আপোনাৰ চহৰখনো আপোনাৰ মনত থাকিব। আৰু আপুনি প্ৰতিটো মুহূৰ্ত দেখিব যে আপুনি মুহূৰ্তৰ পৰা মুহূৰ্তলৈকে সকলোবোৰ মই থকা চহৰখনৰ ৰাস্তা আৰু মই থকা চহৰ কাশীৰ এই ৰাস্তাটোৰ সৈতে তুলনা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব। আৰু আমি আপোনাৰ সৈতে আলোচনা কৰিম যাৰ অধিক মেয়ৰ আছে। তেওঁলোকে কি কৰিছে, তেওঁলোকে কেনেদৰে কৰিছে। আলোচনা কৰোঁতে আমি সকলোৱে নতুন ধাৰণা পাম। নতুন ধাৰণা বিচাৰি পোৱা যাব, নতুন কাৰ্যসূচী প্ৰস্তুত কৰা হ'ব। আৰু যদি তেওঁ তেওঁৰ চহৰলৈ যায় আৰু আপোনাক সেইটো কৰিবলৈ প্ৰেৰিত কৰে, আপোনাৰ চহৰৰ লোকসকল, আপোনাৰ ৰাজ্যৰ মানুহে এক নতুন সুখ আৰু নতুন আত্মবিশ্বাস লাভ কৰিব। আৰু আমি evolution বিশ্বাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা উচিত, বিপ্লৱ ভাৰতত আজি এইটো নাই। আমাক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ প্ৰয়োজন, সকলো পুৰণি ধ্বংসৰ সমাপ্তি ৰখাটো আমাৰ উপায় নহয়। কিন্তু আমি কেনেকৈ পুৰণি বস্তুবোৰ কঢ়িয়াই আনি আধুনিকতাৰ দিশে আগবাঢ়িযাওঁ, আধুনিক যুগৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আমি কেনেদৰে আগবাঢ়িযাওঁ সেয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ'ব লাগে। এতিয়া, আপুনি দেখিছে, পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলি আছে, প্ৰতি বছৰে সমগ্ৰ দেশতে এখন পৰিষ্কাৰ চহৰ ঘোষণা কৰা হয়। কিন্তু মই দেখিছোঁ যে লাহে লাহে কেইখনমান চহৰ তেওঁলোকৰ স্থান হৈ পৰিছে, সেয়া ভাল। কিন্তু চহৰখনৰ বাকী অংশক হতাশ হৈ বহিবলৈ দিয়ক যে ই তেওঁলোকক পুৰস্কৃত কৰিব, তেওঁলোক আগবাঢ়ি গৈছে। আপোনালোক সকলোৱে মেয়ৰে সংকল্প ল'ব পাৰে যে পৰৱৰ্তী বাৰ আপুনি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰতিযোগিতাত কাৰো পৰা পিছ পৰি নাথাকিব, আপোনাৰ চহৰ কাৰো পৰা পিছ পৰি নাথাকিব, আপুনি সংকল্প ল'ব নোৱাৰে যে আপুনি কাৰো পৰা পিছ পৰি নাথাকিব। মই ক'ম যে আমি এতিয়া আমাৰ হৰদীপ পুৰীজীক পুৰস্কাৰ দিবলৈ চেষ্টা কৰিব পাৰোঁ যে আমি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ, পৰিষ্কাৰ চহৰবোৰক পুৰস্কাৰ দিম, আমি তেওঁলোকক চিনাক্ত কৰিম, কিন্তু যিসকলে ভাল হ'বলৈ যথাসাধ্য চেষ্টা কৰি আছে তেওঁলোককো আমি চিনাক্ত কৰা উচিত আৰু আমাৰ সকলো চকু বন্ধ কৰা আৰু সেই ৰাজ্যবোৰত বিজ্ঞাপনৰ সৈতে আমাৰ কোনো সম্পৰ্ক নাই। চাওক, এই ৰাজ্যৰ তিনিখন চহৰ যিয়ে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত একো কৰা নাই। গতিকে মানুহৰ চাপ ইমান বাঢ়িব যে সকলোৱে কাম কৰিবলৈ মন যাব। আৰু মই মেয়ৰসকলক অনুৰোধ জনাইছো যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক বছৰজোৰা কাৰ্যসূচী হিচাপে নাচাওঁক। আপুনি প্ৰতি মাহে প্ৰতিটো পৰিষদৰ মাজত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰিব পাৰিবনে? কোনবোৰ বোৰ্ডে জুৰী কৰি এই মাহত সৰ্বোচ্চ অনাময় পুৰস্কাৰ গ্ৰহণ কৰিছে? যদি চহৰখনৰ বোৰ্ডত প্ৰতিযোগিতা হয়, পৰিষদৰ পৰিষদৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা হ'ব, তেনেহ'লে সমগ্ৰ চহৰখনৰ ৰূপ সলনি কৰাত মুঠ প্ৰভাৱ উপযোগী হ'ব। আৰু সেয়েহে মই ক'ম যে দ্বিতীয়তে, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ এক গুৰুত্ব আছে, সৌন্দৰ্যবৰ্ধন, সৌন্দৰ্যবৰ্ধন মইও বিচাৰো। পৃথিৱীত সৌন্দৰ্য প্ৰতিযোগিতা আছে, কি হয়, মোৰ ইয়াত ক'বলৈ একো নাই। কিন্তু আমাৰ চহৰত সৌন্দৰ্য প্ৰতিযোগিতা ৰ পৰিষদকি হ'ব পাৰে! কোনখন বোৰ্ড আটাইতকৈ ধুনীয়া। পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা পৰিধি হ'ব পাৰে, সৌন্দৰ্য-সম্পৰ্কীয় অনুকৰণপৰিধি হ'ব পাৰে। প্ৰতিখন চহৰে নিজৰ প্ৰমাণ কৰিব লাগে আৰু জুৰী বনাব লাগে। দেৱালবোৰ কেনেদৰে ৰং কৰা হৈছে, দোকানবোৰ আছে, বোৰ্ডবোৰ কেনেদৰে স্থাপন কৰা হৈছে, ৰাস্তাবোৰৰ চিহ্ন বোৰ্ডবোৰ কেনেদৰে লিখা হৈছে, ঠিকনা কেনেদৰে লিখা হৈছে? এনেকুৱা বহুতো বস্তু আছে যদি আপুনি চহৰখনত নিৰন্তৰ সেই সকলোবোৰ বস্তু যোগ কৰে যেন এটা প্ৰতিযোগিতা ইমাত্ৰ আয়োজন কৰিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ এতিয়া স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত তিনিটা কাম আছে যিবোৰ আপুনি সাধাৰণ মানুহে কৰিব পাৰে। এটা হ'ল স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ ৰংগোলী প্ৰতিযোগিতা, কিন্তু ৰংগোলী সৌন্দৰ্যৰ সৈতেও সম্পৰ্কিত, ৰংগোলীৰ সৈতে নহয়, ই এক প্ৰকাৰৰ স্বাধীনতাৰ ঘটনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। যদি আপুনি গোটেই চহৰখনত প্ৰতিযোগিতা কৰে। 26 জানুৱাৰীৰ ভিতৰত ইয়াক এক ডাঙৰ পৰিৱেশ তৈয়াৰ কৰক, ই সলনি হ'ব পাৰে নে নহয় চাওঁক। একেদৰে, আপোনাৰ চহৰৰ স্বাধীনতা আন্দোলনত কি ঘটিছে তাৰ বাবে কিছুমান গান লিখিব লাগে, আপোনাৰ চহৰৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ ঘটনাটোৰ বিষয়ে কিছুমান গান লিখিব লাগে। আপোনাৰ ৰাজ্যৰ ভিতৰত সংঘটিত হোৱা অনুষ্ঠানবোৰৰ গানৰ বাবে, দেশৰ মহান ঘটনাবোৰএকত্ৰিত কৰি প্ৰতিযোগিতা হওঁক। আপুনি দেখিছে যে পৰিৱৰ্তন হ'ব নে নাই। একেদৰে, আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক সংযোগ কৰিবলৈ এক ডাঙৰ কাৰ্যসূচী থাকিব পাৰে। আমাৰ পুৰণি পৰম্পৰা আছিল। যেতিয়া লৰি গানৰ ল'ৰা-ছোৱালীবোৰ নৱজাতক আছিল, লৰি গান, প্ৰতিটো ঘৰত মাতৃ আৰু ভগ্নী আছিল, আমি এতিয়া আধুনিক লৰি বনাব পাৰোঁ। আধুনিক ভৱিষ্যত ভাৰত কি হ'ব আজি জন্ম হোৱা শিশু, যাক তেওঁৰ মাতৃয়ে লৰি বৰ্ণনা কৰি আছে, এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ লৰি আবৃত্তি কৰে আৰু সংস্কাৰ সংস্কাৰ সংস্কাৰ এতিয়াৰ পৰা, চাওক, যেতিয়া ভাৰতে 2047 চনত একেলগে 100 বছৰৰ স্বাধীনতা বৰ্ষ উদযাপন কৰে, আমি তেনে কৰিম। আপুনি এইটো কৰিব পাৰিবনে! এতিয়া কালি আমাৰ ফালে চাওক আপুনি হয়তো সুযোগ পাইছে নতুবা আপুনি আজি যাব, আপুনি নিশ্চয় গংগা ঘাট দেখিছে। গোটেই পৃথিৱীৰ পৰা পৰ্যটক আহে। কাশীৰ অৰ্থনীতি চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত মাতা গঙ্গাৰ এটা ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মাতা গঙ্গাৰ পাৰত যি ঘটিছে সেয়া কাশীৰ অৰ্থনীতিশক্তিশালী কৰে। আমি আমাৰ ওচৰত আছোঁ নে আনখন নদীৰ পাৰত থকা বহুতো চহৰ? হয় নদীখন চহৰখনৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়, কিন্তু কালক্ৰমত নদীখন এক প্ৰকাৰে ধ্বংস হৈ গৈছিল। কেতিয়াবা ই লেতেৰা নলা হৈ পৰিছে, হয় বৰষুণত পানী আছে আৰু তাৰ পিছত নদীখন দৃশ্যমান হ'ব আৰু তাৰ পিছত নদীখন দৃশ্যমান নহ'ব। আমি এই নদীখনৰ প্ৰতি এক অতি সংবেদনশীল দৃষ্টিভংগী অৱলম্বন কৰিব লাগিব। আজি, যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই পানীৰ সংকটৰ বিষয়ে কয়। আজি যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই গোলকীয় উষ্ণতা বৃদ্ধি, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কথা কয় আৰু আমি আমাৰ চহৰৰ নদীৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰোঁ, তেতিয়া আমি কেনেকৈ গৌৰৱান্বিত হ'ব পাৰোঁ যদি আমি সেই নদীখন চম্ভালিবলৈ, সেই নদীখন কঢ়িয়াই আনিবলৈ, সেই নদীখনৰ গুৰুত্ব বুজিবলৈ এনে নকৰোঁ?
আমি এটা কাম কৰিব পাৰোঁ নেকি, যেতিয়াই আপোনাৰ সুবিধা থাকে প্ৰতি বছৰে সাত দিনৰ বাবে নদী উৎসৱ উদযাপন কৰিব পাৰোঁনে? নদী উৎসৱ উদযাপন কৰি, সমগ্ৰ চহৰখন ইয়াৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব পাৰি আৰু পৰিষ্কাৰ কৰাৰ কাম থাকিব পাৰে। কেতিয়াবা নদীৰ পাৰত কিছু উদযাপন হ'ব পাৰে। অৰ্থাৎ কেন্দ্ৰত থকা চহৰখনৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত নদীখনে নদীখন থকা ঠাইত আকৌ এবাৰ পাতলকৈ এৰি দিব নালাগে। আপুনি দেখিছে, আপোনাৰ চহৰত এক নতুন জীৱন থাকিব, এক নতুন উৎসাহ থাকিব।
একেদৰে, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে আমি আমাৰ চহৰত একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিকৰ বিষয়ে কিমান সচেতন। আমি দোকানীসকলক বুজাওঁ, ব্যৱসায়ীসকলক বুজাওঁ যে আমি আমাৰ চহৰৰ কোনো ঠাইত একো ব্যৱহাৰ কৰা প্লাষ্টিক ব্যৱহাৰ নকৰোঁ। আহক আমি ইয়াক প্ৰণালীৰ পৰা আঁতৰ কৰোঁ আহক। আৰু দুখীয়া বাতৰি কাকতৰ আৱৰ্জনাৰ সৰু মোনাবোৰ ব্যৱহাৰ কৰক, হয় ঘৰৰ পৰা মোনা এটা লৈ বজাৰ কৰিবলৈ যোৱাটো অভ্যাস কৰি তুলিব। আৰু এতিয়া বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিৰ গুৰুত্ব সমগ্ৰ বিশ্বতে বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত পশ্চিমৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ লাভ হৈছে। কেতিয়াবা চহৰখনত প্ৰতিযোগিতা হ'ব পাৰে যি পশ্চিমৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰস্তুত কৰোঁ আহক আৰু এখন প্ৰদৰ্শনী, এক বিপণন মেলা অনুষ্ঠিত কৰোঁ আহক। সকলো প্ৰতিভা পুৰণি বস্তুৰ ডিজাইনাৰ আৰু আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে মানুহে কিমান ভাল বস্তু তৈয়াৰ কৰে। আৰু এক প্ৰকাৰে, যদি আপুনি ইয়াক এটা চাৰিআলিত ৰাখে, ই এক স্মাৰক হৈ পৰে। আমি এটা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ব্যৱস্থাপনা ল'ব পাৰোঁ আৰু ইয়াৰ ৰাজহ আৰ্হি হ'ব পাৰোঁ। আমি সেই আৰ্হিটো কেনেদৰে বনাব পাৰি তাৰ দিশত কাম কৰা উচিত আৰু কিছুমান চহৰে এইটো কৰিছে। আৰু নৰ্দমাৰ পানী পুনৰ ব্যৱহাৰ হ'ব পাৰে। বাগিচাত যদি আমি আজি পানী ব্যৱহাৰ কৰোঁ। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে যদি গাওঁখনৰ কৃষকসকলে পানী পোৱা বন্ধ কৰে আৰু আমি কওঁ চহৰখনক পানী দিয়ক তেন্তে কি হ'ব। আমাৰ খোৱা কামত, আমি নৰ্দমাৰ পানী শোধন কৰিব পাৰোঁ আৰু বাগিচাৰ বাকী কামৰ বাবে ইয়াক বৃহৎ পৰিমাণত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ। গতিকে আৱৰ্জনাবোৰ সম্পদত ৰূপান্তৰিত হ'ব আৰু তাত থকা পানীৰ লেতেৰাবোৰো আঁতৰ কৰা হ'ব। আৰু চহৰখনৰ স্বাস্থ্যত এটা ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন হ'ব। যদি আমি চহৰখনত স্বাস্থ্যৰ বাবে এই প্ৰতিৰোধমূলক বস্তুবোৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব নিদিওঁ, কিমানখন চিকিৎসালয় হ্ৰাস কৰা হ'ব। স্বাভাৱিকতে, আৰু সেয়েহে, আমাৰ চহৰখন পৰিষ্কাৰ আৰু স্বাস্থ্যৱান কৰি ৰখাটো আমাৰ প্ৰয়াস হ'ব লাগে। আৰু মই নিশ্চিত যে যদি আমি ঘৰৰ পৰা আৱৰ্জনা লৈ, পাকঘৰৰ পৰা আৱৰ্জনাৰ পৰা, পাকঘৰৰ আৱৰ্জনাৰ পৰা ৰাস্তাৰ আৱৰ্জনালৈ, বা পুৰণিবোৰ ভাঙি নতুন হৈ উঠিছো, তেন্তে সেইটোৱেও এই সকলোবোৰৰ বাবে ঠাই স্থাপন কৰিব লাগে আৰু আৱৰ্জনা বোৰ পেলাই দিব লাগে। আমি তাৰ পৰা কেনেকৈ আগবাঢ়ি আহিব পাৰোঁ চেষ্টা কৰোঁ। এতিয়া, চুৰাটৰ দৰে, নৰ্দমা পানী শোধনৰ এক আধুনিক আৰ্হি বিকশিত কৰা হৈছে। তাত, চিকিৎসাৰ পিছত নৰ্দমাৰ পানী উদ্যোগটোক বিক্ৰী কৰা হৈছে আৰু শৰীৰৰ তলৰ অংশই উপাৰ্জন কৰি আছে, এইটো নিশ্চয় বহুতো চহৰত ঘটিছে। গতিকে মই অৱগত আছিলোঁ যে বহুতো চহৰ আছে যিয়ে আজি এইটো কৰি আছে আৰু তাৰ বাবে চহৰখনৰ ৰাজহও লাভান্বিত হ'ব পাৰে আৰু আমি চহৰৰ ৰাজহৰ ক্ষেত্ৰত এই দিশত প্ৰচেষ্টা কৰাৰ চেষ্টা কৰা উচিত, মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমি জানিব লাগিব যে আমাৰ চহৰখনৰ জন্মদিন কেতিয়া হয়, যদি নহয়, পুৰণি বস্তুবোৰ আৱিষ্কাৰ কৰিব লাগে আৰু আঁতৰ কৰিব লাগে ৰেকৰ্ডত উপলব্ধ হ'ব। চহৰখনৰ জন্মদিন অতি ধুমধামেৰে উদযাপন কৰিব লাগে। আপোনাৰ চহৰৰ গৌৰৱ আৰু মোৰ চহৰ খন কেনেকুৱা হ'ব লাগে তাৰ সৈতে বহুতো প্ৰতিযোগিতা হওঁক। প্ৰতিজন নাগৰিকৰ এনে অনুভৱ হোৱা উচিত যে মোৰ চহৰখন মই বনাব লাগিব, মই ইয়াৰ বাবে এইটো কৰিম। যেতিয়ালৈকে আমি এইটো নকৰোঁ, তেতিয়ালৈকে কি হ'ব যে কৰ বৃদ্ধি কৰা হয়, অমুক কৰা হয়। সেইটোৱেই আলোচনা কৰা হৈছে।
এতিয়া যোগীজীয়ে তেওঁৰ ভাষণত এলইডি বাল্বৰ কথা উল্লেখ কৰিছিল। আপুনি সিদ্ধান্ত ল'ব পাৰিবনে যে মোৰ চহৰৰ এটাও পথত এলইডি বাল্ব নথকা এটাস্তম্ভ নাথাকিব? আপুনি দেখিছে, পৌৰ নিগমৰ বিদ্যুতৰ বিল যথেষ্ট হ্ৰাস হ'ব আৰু পোহৰ সলনি হ'ব। এতিয়া, এটা ডাঙৰ প্ৰচাৰৰ বাবে সিদ্ধান্ত লোৱা উচিত যে মই এই কামটো দুমাহ, তিনি মাহৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব। এল.ই.ডি. বাল্ব নথকা এটাও বাল্ব নাথাকিব, একেদৰে আপুনি আপোনাৰ ভোটাৰসকলক আপোনাৰ চহৰৰ নাগৰিকসকলক সন্তুষ্ট কৰিবলৈ এটা কাম কৰিব পাৰে। যদি প্ৰতিটো ঘৰত লেড বাল্ব লাইট, মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ ঘৰটোত এলইডি বাল্ব এটাৰে বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হ'ব, ইয়াৰ বিদ্যুতৰ বিল 200, 500, হাজাৰ দুই হাজাৰ লৈ হ্ৰাস পাব, আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ধন ৰাহি হ'ব। আমি এই প্ৰচেষ্টা কৰা উচিত আৰু তেওঁলোকৰ সকলোৰে বাবে নতুন আঁচনি উপলব্ধ। এই উপলব্ধ আঁচনিবোৰ ব্যৱহাৰ কৰি, আমি এই বস্তুবোৰ কেনেদৰে আগুৱাই নিম?
আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ চলি আছে। চাওক, চহৰখন মানুহৰ অংশগ্ৰহণেৰে ও বিকশিত কৰিব লাগে, মানুহৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে, এতিয়া মানুহৰ অংশগ্ৰহণৰ পৰিমাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে কিয়নো আমি জোৰ দিছো যে যদি এনচিচি গোটটো আপোনাৰ চহৰত চলে, বিদ্যালয়ত এনচিচি গোটৰ লোকসকলৰ সৈতে কথা পাতক। আপোনাৰ সকলো মূৰ্তি, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ ষ্টেকু হ'ব, মহাত্মা গান্ধীৰ ষ্টেকু থাকিব, কৰবাত স্বামী বিবেকানন্দজীৰ এটা ষ্টেকু থাকিব, কৰবাত শ্বহীদ বীৰ ভগত সিংজীৰ এটা মূৰ্তি থাকিব, কৰবাত মহাৰাণা প্ৰতাপ জীৰ এটা মূৰ্তি থাকিব, কৰবাত ছত্ৰপতি শিৱাজী জীৰ বেলেগ বেলেগ প্ৰযুক্তি আছে, আনহাতে আমি সচেতন হৈ আছোঁ। ৱাও তাম জাম মান লগা হে কিন্তু এইটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত কোনেও তেওঁৰ ফালে চোৱা নাই। বছৰত এদিন, যেতিয়া তেওঁৰ জন্মদিন শেষ হয়, আমি আমাৰ এনচিচি কেডেটসকলক তেওঁলোকৰ বাস্কেট কৰি প্ৰতিদিনে সকলো ষ্টেকাচ পৰিষ্কাৰ আৰু পৰিষ্কাৰ কৰিম নেকি চাওঁ। আৰু যিসকল শিশু একত্ৰিত হ'ব তেওঁলোকে পাঁচ মিনিটৰ বাবে কথা পাতিব তেওঁলোক কাৰ মূৰ্তিৰ ওপৰত। এই মহাপাৰুশে এইটো কৰিছিল। আৰু আজি এই চাৰিআলিটো পৰিষ্কাৰ কৰাৰ আমাৰ পালা। বস্তুবোৰ সৰু কিন্তু গোটেই চহৰখনত পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ যথেষ্ট শক্তি আছে।
আপোনাৰ কাৰ্যকালত, এয়া হৈছে স্বাধীনতাৰ অমৃত উৎসৱ। যেতিয়া স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ আহিছে। তেন্তে আপোনাৰ চহৰত কমেও এটা চাৰিআলি আছে নেকি, এটা বৃত্ত য'ৰ পৰা চাৰি বা ছয়টা পথ পাৰ হয়? ইমান ভাল চক্ৰই ৰাজহুৱা ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ পৌৰ নিগমৰ ধনেৰে নহয়, ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে এনে এটা স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰিব পাৰে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ, স্বাধীনতা আন্দোলন বা দেশৰ কৰ্তব্যৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ অনন্য স্মাৰকসমূহে ভাৰতত এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যত, প্ৰতিযোগিতা প্ৰতিযোগিতা প্ৰতিযোগিতাৰ কিবা এটা চাবলৈ বৃত্তটোক শোভিত কৰে। তেতিয়া ইয়াৰ নিৰ্মাতাসকলক বাছনি কৰিব লাগে। এজনে আপোনাক আপোনাৰ জীৱনৰ স্মৃতিৰ সৈতে এৰি দিব। আৰু মই সন্মত যে বহুতো বস্তু আছে যিবোৰৰ ওপৰত আমি জোৰ দিম। একেদৰে, আপোনাৰ চহৰৰ এটা পৰিচয় থাকিব লাগে। আপুনি নাভাবেনে যে আপোনাৰ চহৰখন এটা পৰিচয় হ'ব লাগে, হয়তো এটা বস্তু খোৱাৰ বাবে জনাজাত এখন চহৰ? তেওঁক কওঁ যে আমাৰ চহৰৰ খাদ্য অতি বিখ্যাত। এতিয়া, বেনাৰসৰ পানৰ দৰে, যিকোনো ঠাইতে সোধক, মানুহে বেনাৰসৰ পান কয়। কোনোবাই নিশ্চয় পৰিচয় হ'বলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে, হয়তো এই সকলো মেয়ৰে বেনাৰসৰ পানপৰীক্ষাও কৰিব। কিন্তু মই বুজাইছো, আপোনাৰ চহৰত একে ধৰণৰ সামগ্ৰী থাকিব, তেনে এক ঐতিহাসিক স্থান থাকিব, আপোনাৰ চহৰত আপোনাৰ চহৰআইৰ ব্ৰেণ্ডিং এটা সামগ্ৰী থাকিব
আপুনি কেতিয়াবা উত্তৰ প্ৰদেশলৈ অহাৰ দৰে, উত্তৰ প্ৰদেশত এটা অতি ভাল কাৰ্যসূচী চলি আছে। এটা জিলা এক সামগ্ৰী আৰু কোনখন জিলাত মেপিং কৰি অধিক বিখ্যাত, কি গুৰুত্বপূৰ্ণ, उसकाsouvenirभी সম্ভৱ হ'লে মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে আপোনাক দিব। আপুনি দেখিছে, ইয়াৰ ইমান প্ৰভাৱ পৰিছে যে এটা ক্ষেত্ৰ থাকিব। ক্ৰীড়াৰ উপায় আছে, সেয়েহে তাইক চিনাক্ত কৰা হৈছে। আপোনাৰ চহৰখনৰ বিশেষত্ব কি যি ভাৰতৰ যিকোনো লোকৰ বাবে साड़ीfamous বেনাৰসী হৈ পৰিছে? যদি পৃথিৱীৰ যিকোনো কোণত বিয়া হয়, সকলোৱে অনুভৱ কৰে যে এজনে বেনাৰসী শাৰী কিনিব। কোনোবাই ইয়াক ব্ৰেণ্ড কৰিছে। আপোনাৰ চহৰখনত এনে কিবা আছে নেকি যিটো সমগ্ৰ ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত জনা যায় যে হয়, পাটনাত এটা বস্তু খুব ভাল, হায়দৰাবাদত ভাল, কোচিত এই বস্তুটো ভাল, তিৰুৱন্তপুৰমত এই বস্তুটো ভাল, চেন্নাইত এই বস্তুটো ভাল। আপোনাৰ চহৰৰ ভিতৰত এনে ধৰণৰ বৈশিষ্ট্য কি? গোটেই চহৰখন কেনেদৰে বৃদ্ধি কৰিব লাগে আহক। অৰ্থাৎ চহৰসমূহৰ উন্নয়নে আমাক এক নতুন স্তৰলৈ লৈ যাব লাগিব, আমি ইয়াৰ বাবে প্ৰচেষ্টা কৰিব লাগিব। এতিয়া, আপুনি দেখিছে, চহৰবোৰত বৰ্ধিত জনসংখ্যাৰ গতিশীলতাৰ বাবে, যান-জঁটৰ বাবে সমস্যা আছে। এতিয়া, আমি যিমানেই ফ্লাইঅভাৰ প্ৰস্তুত নকৰোঁ।
এতিয়া, আপুনি চুৰাটলৈ যাব। প্ৰতি এশ মিটাৰত, কিছুমান ফ্লাইঅভাৰ আহে। সম্ভৱতঃ ই ফ্লাইঅভাৰৰ চহৰ হৈ পৰিছে। কিমানখন ফ্লাইঅভাৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব সেইটোৱে সমস্যাটো সমাধান নকৰিব। আমি ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থা, মেট্ৰ'ৰ ওপৰত কাম কৰি আছো যাতে মানুহে আহিব আৰু যাব পাৰে, আমাৰ দেশৰ মেট্ৰ'ত যথেষ্ট কাম কৰা হৈছে। কিন্তু আন বহুতো বস্তু আছে। আমি কেনেকৈ সমাজ জীৱনত এক প্ৰকৃতি সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিম যেতিয়ালৈকে আমি এই বস্তুবোৰৰ প্ৰতি মনোযোগ নিদিওঁ? তেওঁলোকে এই বস্তুবোৰৰ গুৰুত্ব বুজি নাপাব। এতিয়া, চাওক, দিব্যাঙ্গজান, মোৰ চহৰত দিব্যাংগজনসকলৰ বাবে যি প্ৰয়োজন। যিকোনো নতুন ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, যিকোনো নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, ক্ৰছ চেক্সন যিকোনো স্থানলৈ আহিব। মই ইয়াক সুগময়ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ইয়াৰ সৃষ্টিৰ নিয়মৰ ভিতৰত ৰাখিম যাতে সমাজত দিব্যাংগসকলৰ বাবে স্থান থাকে। যদি শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হয়, সেইবোৰ দিব্যাংগজনৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, যদি ৰাস্তা নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে দিব্যাংগজনসকলৰ বাবে উপলব্ধ সুবিধা থাকিব, যদি বাছৰ পৰা নামিবলৈ পদক্ষেপ থাকে, দিব্যাংগজনসকলৰ দুখ-কষ্টবিবেচনা কৰা হ'ব। এইটো আমাৰ পৰিকল্পনাৰ প্ৰকৃতিৰ অংশ হ'ব লাগিব। তেতিয়াহে এইটো ঘটিব আৰু এটা কথা সঁচা যে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ চালিকা শক্তি হৈছে আমাৰ চহৰ। আমি চহৰখনক এক জীৱন্ত অৰ্থনীতিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগে। তাৰ বাবে, আমাৰ লক্ষ্য হ'ব লাগে নতুন উদ্যোগ স্থাপন কৰিব পৰা স্থানটো চিনাক্ত কৰা। তেওঁলোকে শ্ৰমিকসকলক থাকিবলৈ এটা ঠাই বজাই ৰাখিছিল যাতে তেওঁলোকে বেছি সময় যাব নালাগে, তেওঁলোকে এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ কাম পাব আৰু তেওঁলোকে তাত থাকিবলৈ সুবিধা পাব। আমাৰ বিকাশৰ আৰ্হিত, আমি একত্ৰিত দৃষ্টিভংগী, সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আমি ইয়াক ৰাখিব লাগিব আৰু তাৰ পিছত সকলোৱে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ বাবে আহিব যে ইয়াত এক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আছে। এইটো হৈছে প্ৰণালী, মই গৈ মোৰ নিজা উদ্যোগ স্থাপন কৰিব পাৰো, মোৰ নিজা কাৰখানা স্থাপন কৰিব পাৰো, আৰু মই নিযুক্তি সৃষ্টি কৰিব পাৰো, মই উৎপাদন কৰিব পাৰো। আমাৰ বিকাশৰ আৰ্হিত এমএছএমই কেনেদৰে শক্তিশালী কৰিব পাৰি সেই বিষয়ে আমি চিন্তা কৰা উচিত। আৰু এটা কথা মই আপোনালোক সকলোকে অনুৰোধ কৰিছো আৰু মই অল মেয়ৰ চাহিবানৰ পৰা যিমান পাৰি সিমান কৰিব নোৱাৰো।
আপুনি ভালদৰে জানে যে প্ৰতিখন চহৰতে পথৰ বিক্ৰেতা আছে, যিসকল পথৰ মানুহ। সেইবোৰ সকলোৰে জীৱনত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু আটাইতকৈ অৱহেলিত কোনেও তেওঁলোকক সুধিব নোৱাৰিলে। দৰিদ্ৰ মানুহজনে অতি ব্যয়বহুল সূতৰ সৈতে ধন দাঙি ধৰে, তেওঁৰ ঘৰৰ বাৰ চলায়, আধা টকা সূতলৈ যায়। তেওঁ দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিব বিচাৰে, তেওঁ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব বিচাৰে। এই প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনীধি আঁচনি ইয়াৰ বাবে। আৰু কাওনা কলত, ভাল ভালে দেখিছে যে এই লোকসকলৰ অবিহনে জীয়াই থকাটো কঠিন। কিয়নো তেওঁলোক কৰোনা যুগত নাছিল, প্ৰথমতে তেওঁলোকক জনা নাছিল, কিন্তু যেতিয়া পাচলি বিক্ৰেতা 2 দিনৰ বাবে অহা নাছিল, তেতিয়া যথেষ্ট সমস্যা হৈছিল। তেতিয়া মোৰ মনত পৰিল যে হেই পাচলি অহা নাই, গাখীৰৰ মানুহ অহা নাই, বাতৰি কাকতৰ মানুহ অহা নাই, ক্লিনাৰ ঘৰলৈ অহা নাই, ৰান্ধনী অহা নাই, লণ্ড্ৰীমেন অহা নাই, সকলোৱে ঘাম ওলাইছে।
কোৰানা হৈছে আমাৰ সমগ্ৰ সহায়ক শ্ৰেণী যিয়ে আমাৰ জীৱনক বিশ্বাস কৰে। আমি আমাক ইয়াৰ শক্তি উপলব্ধি কৰাইছো যে ই কিমান মূল্যৱান, ই কিমান মূল্যৱান। এতিয়া ইয়াক জীৱনৰ দায়িত্বৰ অংশ কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব, যে আমি তেওঁলোকক কেতিয়াও অকলে এৰি নিদিওঁ। এইটো আমাৰ নিজৰ যাত্ৰাৰ অংশ। আমি তেওঁলোকৰ সমস্যাবোৰ প্ৰতিমুহূৰ্তত দেখিম আৰু ইয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনীধি যোজনা লৈ আহিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বানীধি আঁচনি খন বহুত ভাল। আপোনাৰ চহৰত সেইবোৰৰ এখন তালিকা বনাওক আৰু তেওঁলোকক মোবাইল ফোনৰ লেনদেন শিকাওক। তেওঁলোকে বেংকৰ পৰা টকা পাব। পাইকাৰী বিক্ৰেতাক ইয়াৰ পৰা সামগ্ৰী সংগ্ৰহ কৰিবলৈ যাবলৈ দিয়ক। য'ত তেওঁ পাচলি বিক্ৰী কৰে, তেওঁ ৰাতিপুৱা বজাৰলৈ যায় আৰু 500 টকাৰ পাচলি লয় আৰু তেওঁৰ লৰীখন ভৰ্তি কৰে, সেয়েহে তেওঁক মোবাইল ফোনৰ পৰা দিয়ক। তাৰ পিছত তেওঁ পাচলি বিক্ৰী কৰিবলৈ ২০০ ৩০০ টা পৰিয়াললৈ যায় আৰু তেওঁ মোবাইল ফোনৰ পৰা টকা নলয় আৰু নগদ ধন ডিজিটেলভাৱে নলয়। যদি ইয়াৰ 100% ডিজিটেল ৰেকৰ্ড থাকে, বেংকাৰসকলে জানিব যে তেওঁলোকৰ এটা ভাল ব্যৱসায় আছে। সেয়েহে, যদি আপুনি এতিয়া 10,000 টকা দিছে, ই ইয়াক 20,000, 20,000 কৰিব, তেনেহ'লে ই 50,000 লৈকে কৰিব। আৰু মই এইটোও কৈছো যে যদি আপুনি 100% ডিজিটেল লেনদেন কৰে, যি একাউণ্ট টো বহি থাকে, সূত প্ৰায় শূন্য হৈ পৰে।
মই নিশ্চিত যে তেওঁ তেওঁৰ সন্তানৰ শিক্ষাৰ প্ৰতি মনোযোগ দিবলৈ যথেষ্ট ভাল কৰিব, তেওঁ ভাল মানদণ্ডৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা আৰম্ভ কৰিব, অধিক ডাঙৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিব, আৰু আপোনাৰ চহৰৰ লোকসকলৰ সেৱা ভাল হ'ব। আপুনি প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বানীধি যোজনাক অগ্ৰাধিকাৰ দিব পাৰিবনে? কাশীৰ দেশৰ পৰা গংগা মাতৃৰ পাৰলৈকে, আপুনি প্ৰতিশ্ৰুতি লয় যে এই 2022 চনত, যেতিয়া 26 জানুৱাৰী আহিব, আমি প্ৰথমে 26 জানুৱাৰীত এইটো কৰিম। 26 জানুৱাৰীৰ আগতে, 200,500, 1000, 2000, 2000 আমাৰ চহৰখনে ৰেহদি ট্ৰেকত থকা সকলৰ বেংক একাউণ্ট খুলিব, তেওঁলোকক ডিজিটেল লেনদেনত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব। যিসকল ব্যৱসায়ীৰ পৰা তেওঁলোকে সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰে তেওঁলোককো ডিজিটেল প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব। য'ত তেওঁ তেওঁৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰে, তেওঁক ডিজিটেল প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব। আৰু যদি মোৰ পথৰ বিক্ৰেতাসকলে কমেও সূতৰ হাৰত থাকিব পাৰে, শূন্য সূতে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধি কৰাৰ এক বৃহৎ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
বহুতো বস্তু আছে, বন্ধুসকল, আপুনি কাশীত ইয়ালৈ আহিছে, আপুনি কাশীক অতি নিবিড়ভাৱে দেখিব আৰু আপোনাৰ মনত বহুতো নতুন পৰামৰ্শ থাকিব, যদি আপুনি মোক পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰে, আপুনি মোৰ কাশীত কাম কৰাত মোক যথেষ্ট সহায় কৰিব। আপুনি আপোনাৰ মেয়ৰ হিচাপে কৰা কামটো কৰা উচিত আৰু আপুনি ভাবে যে মোডীজীয়ে কাশীত এইটো কৰা উচিত। যদি আপুনি মোক দিয়ে তেন্তে মই আপোনাৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ হ'ম। কাৰণ মই আপোনালোকৰ পৰা শিকিব বিচাৰো। সকলোৱে মোক তালৈ মাতিছে গতিকে আপুনি আমাক আমাৰ কাশী লোকসকলক কিবা শিকাবলৈ মাতিছে, আপুনি নতুন কৰা কিবা বুজাই দিছে, আমি নিশ্চিতভাৱে কাশীত আপোনাৰ পৰা শিকিম। আপোনাৰ পৰা কথাবোৰ শিকি, আমি নিশ্চিতভাৱে সেইবোৰ মোৰ কাশীত প্ৰয়োগ কৰিম আৰু মই প্ৰথম শিক্ষাৰ্থী হ'ম। মই এইটো শিকিম। আপুনি সকলোৱে জানে যে এইটো এটা পোষ্ট য'ৰ পৰা ৰাজনীতিজীৱনত আগবাঢ়ি যোৱাৰ বহুত ভাল সুযোগ আছে। আপুনি সকলোৱে জানে যে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, যেতিয়া আহমেদাবাদ চহৰ অতি সৰু আছিল, এখন পৌৰসভা আছিল, চৰ্দাৰ চাহেব দাসত্বৰ সময়ছোৱাত ইয়াৰ মেয়ৰ হৈছিল, ৰাষ্ট্ৰপতি হৈছিল, আৰু তাৰ পৰা তেওঁৰ জীৱন যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল। আৰু আজিও দেশখনে তেওঁক স্মৰণ কৰি আছে। এনে বহুতো নেতা আছে যাৰ জীৱন এনে এখন পৌৰসভাৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে, পৌৰসভাৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে, পৌৰ নিগমৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। আপোনাৰ জীৱনো এক পৰ্যায়ত আছে৷ মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ ৰাজনৈতিকভাৱে উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আপুনিও সম্পূৰ্ণ সমৰ্পণৰ সৈতে জড়িত হ'ব৷ আধুনিক চহৰসমূহত মই নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব৷ কাশীৰ মানুহে বহুত ভাল পায়, এনে লোক আছে যিয়ে বহুত ভাল পায়, আপুনি কেতিয়াও বাদ নপৰে।
বহুত ধন্যবাদ।