Ministry of Commerce & Industry
North-Eastern Region to emerge as a hub for rubber production:Shri Piyush Goyal
“Central Government has planned rubber plantations on 2 lakh hectares in the NE”
Shri Piyush Goyal addresses the ‘Destination Tripura - Investment Summit’
“Tripura has the potential to emerge as the country’s hub of Agarbatti Industry”: Shri Goyal
09 DEC 2021 2:15PM by PIB Delhi
The Minister for Commerce & Industry, Textiles, Consumer Affairs and Food & Public Distribution, Shri Piyush Goyal has said the North-East can emerge as a hub for rubber production. Shri Goyal said the Central Government has planned rubber plantations on a total of 2 lakh hectares in the NE states over 5 years. Addressing the ‘Destination Tripura - Investment Summit’ through video conferencing today, he said Tripura is the second largest producer of rubber in the country with 30,000 ha cultivation. The Minister called upon the State Government to be the first off the block and take advantage as the early harvester to expand rubber plantations in the state.
Four major tyre companies represented by Automotive Tyre Manufacturers Association (ATMA) have together undertaken to contribute Rs.1,000 crores for rubber plantation development in 200,000 hectare land in the Seven states of North East India, over a period of five years. A Memorandum of Understanding was signed between Rubber Board and ATMA on 1 March 2021. Participating tyre companies together transferred Rs 12 crores to the account set up by Rubber Board on 20 May 2021. Funds provided by the tyre companies are being used for procuring planting materials for commencing planting in 2021.
Observing that Bamboo cultivation is another major resource in the NER, Shri Goyal said Tripura is home to the largest bamboo flooring unit. “Tripura has the potential to emerge as the country’s hub of Agarbatti Industry and make India Aatmanirbhar in Bamboo, often called as Green Gold, Industry.”
Referring to the Prime Minister Shri Narendra Modi’s clarion call of ‘Transforming North-East into ‘अष्ट लक्ष्मी’ (Ashth Lakhsmi) of India, the Minister said that the PM has accorded priority to the ‘Focus North-East’ programme and the ‘Make in India’ programme has been implemented here as the ‘Make in North-East’ programme. “A dedicated Northeast Desk of Invest India has been set up, improved infrastructure and promoted industry.”
Shri Goyal applauded the development journey of Tripura under the able leadership of the Chief Minister Shri Biplab Kumar Deb. “The state government has been working tirelessly giving priority to 3 ‘N’s in administration, namely Niyat, Niti & Niyam,” said Shri Goyal, adding, “Tripura is the 4th literate state in the NE, has a thriving handlooms industry, 1.36 lakh weavers in Tripura, Tripura jackfruit has been exported to London.”
Shri Goyal said the Centre is encouraging usage of Agro-textiles & Geotechnical textiles in the NE region through its dedicated schemes. “With improved connectivity through Air, Rail, Road & Waterways, the so called geographical isolation of the State is a thing of the past. The state is an integral part of multimodal connectivity now,” he said.
Shri Goyal said the cross-border Agartala-Akhaura (Bangladesh) rail project worth Rs.972 crore will help promote exports. “With Agartala airport emerging as the 2nd busiest airport in the NE region, Tripura will act as a Gateway to the North East,” he said.
Lauding the state government’s initiatives for Investment Promotion including the single window portal- SWAAGAT, Capital subsidy (30%), Power subsidy (50%), full reimbursement of State GST and 4% interest subvention, Shri Goyal termed it as “one of best investment packages in the country.” Stating that the Investment Summit will help Tripura realise its true potential, Shri Goyal hoped the Conference will help investors become partners in the development journey of the state.
Expressing his shock and condolences on the untimely demise of CDS, General Bipin Rawat, Shri Goyal quoted him, “We seek neither कृतज्ञता (gratitude) nor तालियाँ (applause) because we firmly believe in “ख़ामोशी से बनाते रहो पहचान अपनी, हवाये खुद तुम्हारा तराना गाएंगी !” (We seek neither gratitude nor applause; through silence let us make ourselves known, the whole world will come at your feet on their own.”

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিং রব্বর পুথোকপগী হব অমা ওইরক্লগনি: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
“কেন্দ্র সরকারনা অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিংদা হেক্তর লাখ ২ রব্বর থানবা থৌরাং তৌদুনা লাক্লি”
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ‘দেস্তিনেসন ত্রিপুরা – ইনভেস্তমেন্ত সম্মিত’তা ৱা ঙাংখ্রে
“ত্রিপুরাদা লৈবাক অসিগী অগর্বত্তি ইন্দস্ত্রীগী হব অমা ওইরকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈরি”: শ্রী গোয়ল
09 DEC 2021 2:15PM by PIB Imphal
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, তেক্সতাইল, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স অমসুং ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী মন্ত্রী পিয়ুশ গোয়লনা হায়খি মদুদি অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিং অসি রব্বর পুথোকপগী হব অমা ওইহনবা য়াই। শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা চহি ৫গী মথক্তা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা অপুনবা লম হেক্তর লাখ ২ রব্বর থানবা থৌরাং তৌদুনা লাক্লি। ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ‘দেস্তিনেসন ত্রিপুরা – ইনভেস্তমেন্ত সম্মিত’তা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রিপুরা হায়রিবা মফম অসি হেক্তর ৩০,০০০ হেন্না রব্বর থাদুনা লৈবাক অসিদা খ্বায়দগী য়াম্না পুথোকপা অনিশুবা রাজ্য ওইরি। মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারদা রাজ্য অসিদা রব্বর থাবা হেন্না চাওথোকহন্নবা য়াম্না ঙন্না লৌউনবগী খুদোংচাবা লৌনবা হায়খ্রে।
ওতোমোতিব তায়র মেনুফেকচরর্স এসোসিএসন (এ.তি.এম.এ.)না মহুৎ শিনবা মপুং ওইবা তায়র কম্পনী মরিনা ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য তরেৎতা চহি মঙাগী মথক্তা লম হেক্তর ২০০,০০০দা রব্বর থাবা চাওখৎনবগীদমক লুপা কোতি ১,০০০ মতেং পীদুনা লাক্লি। ২০২১গী মার্চকী ১দা রব্বর বোর্দ অমসুং এ.তি.এম.এ.গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অমা সহি তৌনখি। শরুক য়ারিবা তায়র কম্পনী পুন্না ২০২১গী মেগী ২০দা রব্বর বোর্দনা লিংখৎপা একাউন্দা লুপা কোতি ১২ ত্রান্সফর তৌখি। তায়র কম্পনীনা পীখিবা ফন্দ অসিনা ২০২১দা থাননবা মচাক লৈবদা শিজিন্নরি।
ৱা থাবা অসি এন.ই.আর.দা অতোপ্পা মরুওইবা রিসোর্স অমনি হায়না পল্লদুনা, শ্রী গোয়লনা হায়খি ত্রিপুরা অসি খ্বায়দগী চাওনা ৱানা ফ্লোর তৌবা য়ুনিৎকী মফম ওইরিবনি। “ত্রিপুরাদা লৈবাক অসিগী অগর্বত্তি ইন্দস্ত্রীগী হব অমা ওইরকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈরি অমদি গ্রীন গোল্দ হায়না তৎতনা খঙনদুনা ৱাদা ভারতপু আত্মানির্ভর ভারত ওইহনগনি”।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা কন্না হায়রিবা “অৱাং-নোংপোক লমদম অসিবু ভারতকী ‘অস্থ লক্সমী’(অস্থ লক্সমী) ওন্থোক্নবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পি.এম. মোদীনা প্রোগ্রামশিংদা অৱাং-নোংপোকশিংদা মিৎয়েং চংবা অমসুং ‘মেক ইন নোর্থ-ইস্ত’ প্রোগ্রামগী মতুং ইন্না ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ প্রোগ্রাম হাপ্লি। “ইনভেস্ত ইন্দিয়াগী কৎথোক্লবা নোর্থইস্ত দেস্ক, হেন্না ফগৎলবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং প্রোমোৎ তৌরবা ইন্দস্ত্রী অমা লিংখৎলি”।
মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বাইপ্লাব কুমার দেবকী অকনবা লুচিং মখাদা চৎলিবা ত্রিপুরাগী চাওখৎ থৌরাংগী খোঙচৎ অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি। “রাজ্য সরকার অসিনা চোকথবা নাইদনা এদমিনিস্ত্রেসন্দা ‘এন.’ ৩, মিং ওইনা হায়রবদা নিয়ৎ, নিতি অমসুং নিয়মদা মরুওইবা পীদুনা থবক তৌরি,” হায়না শ্রী গোয়লনা হায়খি, অমদু মখা তাখি মদুদি, “ত্রিপুরা অসি অৱাং-নোংপোক লমদমদা লাইরিক হৈবদা ৪শুবদা লৈরি, হেন্দলুম ইন্দস্ত্রীদা য়াম্না চাওখৎলি, ত্রিপুরাদা ৱীবর লাখ ১.৩৬ লৈরি, ত্রিপুরানা লন্দন্দা থৈবোং এক্সপোর্ত তৌরি”।
শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি কেন্দ্রনা দেদিকেত তৌরবা স্কীমশিংগী মখাদা অৱাং-নোংপোক্কী মফমদা এগ্রো-তেক্সতাইলস অমসুং জিওতেক্নিকেল তেক্সতাইলসশিং শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। “এয়র, রেল, লম্বী অমসুং ঈশিং লম্বীগী মতেংনা রাজ্যশিং অসিদা তোঙান্না লৈরম্বা অদুগী মতম হৌখ্রে। রাজ্য অসি হৌজিক মল্তিমোদেল কন্নেক্তিবিতীগী শরুক অমা ওইরক্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ঙমখৈ লান্না লৈরিবা আগরতলা-অখৌরা (বঙ্গলাদেশ)কী লুপা কোতি ৯৭২গী প্রোজেক্ত অসিনা এক্সপোর্ত্তা মতেং পাংলগনি। “আগরতলা এয়রপোর্তনা অৱাং-নোংপোক্কী মফমদা অনিশুবা খ্বায়দগী চিনবা এয়রপোর্ত অমা ওইরকপনা, ত্রিপুরানা অৱাং-নোংপোক্কী গেতৱে ওইনা মথৌ তৌরগনি,”হায়না মহাক্না হায়খি।
ৱিন্দো পোর্তেল অমখক্তা ওইবা- স্বাগত, কেপিতেল সবসিদী (৩০%), পাৱর সবসিদী (৫০%), রাজ্যগী জি.এস.তি. মপুং ফানা হনবা অমসুং সবভেন্সনগী ইন্তরেস্ত ৪% য়াওনা ইনভেস্তমেন্ত প্রোমোসনগী সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং অসি লৌখৎলদুনা, শ্রী গোয়লনা মসিবু, “লৈবক অসিগী খ্বায়দগী ফবা ইনভেস্তমেন্ত পেক্কেজ” হায়না থম্লি।
সি.দি.এস., জেনেরেল বিপিন রাৱাতকী মনুং মতম চাদনা লৈখিবদা থম্মোয় শোক্না অৱাবা ফোংদোক্তুনা, শ্রী গোয়লনা মহাক্কী মফমদা ৱাহৈ খরা থমখি, “ঐখোয়না কৃতজতা (থাগৎপা) অমদি তালিয়া (এপ্লাউজ) পামদে মরমদি ঐখোয়না “ইশাগী শক্তম হায়দোক্তনা থম্বিয়ু, মালংনা অদোমগী গুন শোইদনা হুমলক্লগনি!” (ঐখোয়না থাগৎপা অমদি এপ্লাউজ পামদে: ঐখোয়না ইশাগী শক্তম হায়দোক্তনা থম্বিয়ু, মালংনা অদোমগী গুন শোইদনা হুমলক্লগনি”)