Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of various development projects in Gorakhpur, UP
07 DEC 2021 5:28PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki-Jai, Bharat Mata Ki-Jai! I greet the divine people of Gorakhpur, the city of religion, spirituality and revolution. I pay my respects to Paramahansa Yogananda, Mahayogi Gorakhnath ji, respectable Hanuman Prasad Poddar ji, and die-hard revolutionary Pandit Ram Prasad Bismil and to this holy land. Today that moment has come for which all of you were waiting for the fertilizer factory and AIIMS for a long time. Many congratulations to all of you.
Present on the dais with me are Uttar Pradesh Governor Smt. Anandiben Patel, the popular Karmayogi Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, the Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Keshav Prasad Maurya and Dr. Dinesh Sharma, the president of the Uttar Pradesh unit of Bharatiya Janata Party, Shri Swatantradev Singh ji, national president of the Apna Dal and our colleague in the cabinet, Anupriya Patel ji, the President of Nishad Party, Sanjay Nishad ji, my colleague in the cabinet Shri Pankaj Choudhary ji, Ministers of Uttar Pradesh government Shri Jaipratap Singh ji, Shri Surya Pratap Shahi ji, Shri Dara Singh Chauhan ji, Swami Prasad Maurya ji, Upendra Tiwari ji, Satish Dwivedi ji, Jai Prakash Nishad ji, Ram Chauhan ji and Anand Swaroop Shukla ji, my colleagues in Parliament, members of the UP Legislative Assembly and Legislative Council, and my dear brothers and sisters who have come in large numbers to bless us!
When I came on stage, I was astonished looking at such a huge crowd and many of them who are far away perhaps might not even see or listen to me. People from far and wide are waving flags. Your love and blessings give energy and strength and inspire us to work for you. I came here five years ago to lay the foundation stone of AIIMS and fertilizer factory. You have given me the privilege of launching these two projects together today. The Regional Medical Research Center of ICMR has also got its new building today. I congratulate the people of UP very much.
Friends,
The launch of the fertilizer plant and AIIMS in Gorakhpur is sending out many messages. When there is a double engine government, then the work is also done with double the speed. When something is done with a good intention, then even disasters do not become a hindrance. When there is a government that cares about the poor, exploited and downtrodden and works hard for them, it leads to positive results. The event being held in Gorakhpur today is a proof of the fact that when a new India is determined then nothing is impossible.
Friends,
When you gave me the opportunity to serve in 2014, the fertilizer sector in the country was in a very bad shape. Major fertilizer factories of the country were closed for years and imports were increasing continuously. Another major problem was that the available fertilizer was secretly used for other purposes other than agriculture. Therefore, the shortage of urea used to hog the headlines and farmers had to bear sticks and bullets for fertilizer. We moved forward with a new resolve to extricate the country from that situation. We started working on three fronts simultaneously. To start with, we stopped the misuse of urea and made 100% neem coating of urea. Secondly, we gave soil health cards to crores of farmers so that they could identify the kind of fertilizers needed for their fields and thirdly, we emphasized on increasing the production of urea. We focused on reopening the closed fertilizer plants. Under this campaign, we selected four major fertilizer factories of the country, including this fertilizer plant in Gorakhpur. One has started working today and the rest will also be operational in the next few years.
Friends,
Another important thing has happened to start the Gorakhpur Fertilizer Plant. Just as Bhagiratha ji brought the River Ganga ji to earth from the heavens, similarly Urja Ganga has been used to bring fuel to this fertilizer plant. The Haldia-Jagdishpur pipeline has been laid under the PM Urja Ganga Gas Pipeline Project. Due to this pipeline, Gorakhpur Fertilizer Plant has not only started, but dozens of districts of Eastern India have started getting affordable piped gas.
Brothers and sisters,
While laying the foundation stone of the fertilizer plant, I had said that Gorakhpur would emerge as the pivot of development in this entire region because of this factory. Today I can see it come true. This fertilizer factory will not only give enough urea to many farmers of the state, but will also create thousands of new employment and self-employment opportunities in Purvanchal. Now a new possibility of economic development will emerge and many new businesses will start. Along with the ancillary industries associated with the fertilizer factory, the transportation and service sector will also get a boost.
Friends,
Gorakhpur Fertilizer Factory will play a huge role in making the country self-reliant in the production of urea. After the commissioning of five fertilizer plants being built in different parts of the country, 60 lakh tonnes of additional urea will be available. In other words, India will not have to send thousands of crores of rupees abroad; India's money will be spent in India only.
Friends,
We have realized the importance of self-sufficiency in fertilizers during the Corona crisis. Corona led to worldwide lockdowns, restriction of movement from one country to another and supply chains were interrupted. This led to a steep rise in the prices of fertilizers internationally. But our government, which is dedicated and sensitive to the farmers, ensured not to let the burden of the price rise of fertilizers in the world pass on to the farmers. We took the responsibility to see that farmers had minimum problems. You will be surprised to know my brothers and sisters that we needed to increase the subsidy to the farmers by more than 43,000 crore rupees due to increase in the prices of the NPK (Nitrogen, Phosphorus and Potassium) fertilizer in the world and we did it. Our government also increased the subsidy to urea by Rs 33,000 crore so that our farmers were not burdened with the escalating prices of fertilizer. While urea is being sold at Rs 60-65 per kg in the international market, there is an effort to provide urea 10 to 12 times cheaper to farmers in India.
Brothers and sisters,
Today, India spends thousands of crores of rupees every year to import edible oil. In order to change this situation, a national mission has been started for the production of sufficient edible oil in the country itself. India also spends 5-7 lakh crore rupees every year on import of crude oil for petrol and diesel. We are also trying to reduce the import of crude oil by emphasizing on ethanol and bio-fuel. This area of ​​Purvanchal is the stronghold of sugarcane farmers. Ethanol is turning out to be a much better source of income for sugarcane farmers than sugar. Several factories are being set up in Uttar Pradesh itself to make bio-fuel. Only 20 crore liters of ethanol from UP was supplied to oil companies before we formed the government. Today, the farmers of Uttar Pradesh alone are supplying almost 100 crore liters of ethanol to the oil companies. Earlier oil used to come from the Gulf andnow oil from (sugarcane) cropshas started coming. Today, I will appreciate the Yogi ji government for the unprecedented work for the sugarcane farmers in the past few years. Recently, remunerative price for sugarcane farmers has been increased to Rs.350 (per quintal). What the two previous governments paid to the sugarcane farmers in 10 years, Yogi ji's government has paid almost as much in its four-and-a-half years.
Brothers and sisters,
The real development is that which is balanced and which is beneficial for all. And this can be understood only by those who are sensitive and who care about the poor. For a long time, this huge region, including Gorakhpur, was dependent only on one medical college. The poor and middle class families had to go to Banaras or Lucknow for treatment. You know better than me the situation of meningitis in this region till five years ago. The research center which used to run in the medical college here did not even have its own building.
Brothers and sisters,
When you gave us the opportunity to serve, you see AIIMS coming up here. Not only this, the research center's own building is also ready. When I came to lay the foundation stone of AIIMS, I had said then that we would do our best to get this region rid of encephalitis. We worked on eliminating the causes of the outbreak of meningitis and also on its treatment. Today that hard work is visible on the ground. Today, the cases of encephalitis have reduced by almost 90 percent in seven districts of Gorakhpur and Basti division. We are succeeding in saving more and more lives of children who fall sick. The work done by the Yogi government in this regard is now being talked about internationally as well. With the new AIIMS and ICMR Research Center, the campaign to get rid of encephalitis will be further strengthened. This will also help UP a lot in the prevention of other infectious diseases and epidemics.
Brothers and sisters,
For any country to progress, it is very necessary that its health services should be affordable and accessible to all. Otherwise, I have also seen a lot of people traveling from one city to another, mortgaging their land and borrowing money from others for treatment. I am working hard to get every poor, downtrodden, oppressed, exploited, underprivileged, whatever class they belong to and in whatever area they live in to get out of this mess. Earlier it was thought that medical institutions like AIIMS are only meant for big cities,whereas our government is ensuring the best treatment, the biggest hospital to the farthest areas of the country. Can you imaginethere was only one AIIMS in the country since independence till the beginning of this century? Atal ji had sanctioned six more AIIMS during his tenure. Work is underway to build 16 new AIIMS across the country in the last seven years. Our goal is that every district of the country must have at least one medical college. I am happy that the work of medical colleges is progressing rapidly in many districts in UP also. And just now Yogi ji was describing in detail the progress of medical colleges.Recently, you gave me the opportunity to inaugurate nine medical colleges in UP simultaneously. It is the result of the top priority being given to health that UP is reaching the milestone of about 17 crore vaccination doses.
Brothers and sisters,
The health, convenience and prosperity of more than 130 crore countrymen is paramount to us, particularly for our mothers, sisters and daughters whose health and facilities received very little attention. In the past few years, our sisters have got pucca houses, toilets, which you people call 'Izzat Ghar',electricity, gas, water, nutrition, vaccination etc and their results are now visible. The recent Family Health Survey also points out many positive signs. For the first time in the country, the number of women has exceeded that of men. Better health facilities have also played a big role in this. In the last 5-6 years, the ownership of land and house of women has increased. Uttar Pradesh is among the top states in this regard. Similarly, there has been an unprecedented increase in the number of women using bank accounts and mobile phones.
Friends,
While talking to you today, I am reminded of the dubious attitude of the earlier governments and their apathy towards the people. I purposely want to mention this. Everyone knew the importance of the fertilizer plant of Gorakhpur for the farmers of this entire region and for employment here. But the earlier governments did not show any interest in starting it. Everyone knew that the demand for AIIMS in Gorakhpur was being raised for years. But those who were running the government before 2017 made all kinds of excuses in providing land for AIIMS. I rememberthe land for Gorakhpur AIIMS was allotted by the previous government very reluctantly andthat too out of compulsion.
Friends,
Today's event is also a befitting reply to those people who are very fond of questioning timings. When such projects are completed, years of hard work is involved in it. These people will never understand that the double engine government remained engaged in development and did not let the work stop even during the Corona crisis.
My dear brothers and sisters,
These people have abandoned the ideals of Lohia ji, Jai Prakash Narayan ji, the discipline of these great personalities long ago. Today the entire UP knows very well that those with red caps have been concerned with red beacons on their cars and they have nothing to do with your hardship. The red-cap people want power for scams, to fill their chests, for illegal occupations and to give free rein to the mafia. The red-cap people want to form the government to show favour to the terrorists and to get them out of jail. Therefore, remember, those wearing red caps are a red alert to UP, i.e., alarm bells!
Friends,
The sugarcane farmers of UP cannot forget the earlier government which was there before Yogi ji as they had a tough time in getting their dues. It used to take months before the amount was paid in installments. There were different types of games played and scams committed related to sugar mills. People of Purvanchal and UP know this very well.
Friends,
Our double engine government is committed to serving you and making your life easier. We do not want you to pass on the troubles that you have inherited to your children. We want to change this. The country has also seen those days of the earlier governments when the poor did not get food grains despite having plenty of it. Today our government has opened government godowns for the poor and Yogi ji is busy delivering food grains to every household. About 15 crore people of UP are getting its benefit. Recently, the PM Garib Kalyan Anna Yojana has been extended till Holi.
Friends,
Earlier, some districts of UP were VIP districts in the matter of power supply. Yogi ji has made every district of UP a VIP district by providing electricity. Today, every village is getting equal and abundant electricity under Yogi ji's government. Earlier governments had defamed UP by providing protection to criminals. Today mafias are in jail and investors are investing openly in UP. That's the double development of the double engine. Therefore, UP has faith in the double engine government. With the expectation that we will continue to receive your blessings, many congratulations to all of you once again! Speak loudly with me, Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না য়ু.পি.গী গোরখপুরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
07 DEC 2021 5:28PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী – জয়, ভারত মাতা কী – জয়! ধর্ম, স্পিরিচ্যুএলিতী অমসুং রিভোল্যুসনগী শহর গোরখপুরগী মীয়ামবু খুরুমজরি। ঐহাক্না পরমহন্স য়োগনান্দ, মহায়োগী গোরখনাথজী, ইকাই খুম্নরবা হনুমান প্রসাদ পোদ্দারজী, অথোইনা লময়ানবা পন্দিত রাম প্রসাদ বিস্মিল অমসুং শেংলবা লমদম অসিবু ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি ঐখোয়না ফর্তিলাইজর ফেক্তরী অমসুং এম্সকীদমক মতম শাংনা খৌরাংনা ঙাইরকপা মীকুপ অদু লাক্লে। ময়ামদা ঐহাক্না হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচর।
ঙসি ঐহাক্কা লোয়ননা ফম্বাল অসিদা লেংশিল্লিবশিং অদুদি উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতি আনন্দী বেন ৱতেলজী, উত্তর প্রদেশকী মমিং লৈরবা কর্ময়োগী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী কেশব প্রসাদ মোর্য়, দাক্তর দিনেশ শর্মা, ভারত্তীয় জনতা পার্তীগী উত্তর প্রদেশকী প্রসিদেন্ত, শ্রী স্বতন্ত্রদেব সিংহজী, অপনা দলগী নেস্নেল প্রসিদেন্ত অমসুং মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবী ইচল অনুপ্রিয়া পতেলজী, নিশাদ পার্তীগী প্রসিদেন্ত সঞ্জয় নিশাদজী, মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ শ্রী পঙ্কজ চোধরীজী, উত্তর প্রদেশ সরকারগী মন্ত্রী শ্রী জয়প্রতাপ সিংহজী, শ্রী সুর্য় প্রতাপ শাহীজী, শ্রী দারা সিংহ চোহানজী, স্বামী প্রসাদ মোর্য়াজী, উপেন্দ্র তিৱারীজী, সতীশ দ্বিবেদীজী, জয় প্রকাশ নিশাদজী, আম চোহানজী অমসুং অনন্দ স্বরুপ শুক্লাজী, সন্সদকী ঐহাক্কী মরুপ, য়ু.পীগী বিধানসভা অমসুং বিধান পরিসদকী মেম্বর অমসুং ঐখোয়বু থৌজাল পীবীনবা লাক্লিবা য়াম্লবা ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঐহাক্না ফম্পাক অসিদা কাখৎলকপা মতমদা, ঐহাক্না য়াম্লবা অসিগুম্বা মীয়াম অসি উবদা অঙকপা পোকখি অমসুং অরাপ্পা মফমদা লৈরিবা মখোয় অয়াম্বনা ঐহাকপু উবা নত্ত্রগা তাবা ফংলমলোই। মফম খুদিংমক্তগী মীয়াম্না ফিরালশিং হাইরি। ময়ামগী মীনুংশি অমসুং থৌজালশিংনা ময়ামগী থবক তৌনবা ঐখোয়দা থৌনা অমসুং পাঙ্গল হাপখি অমদি ইনোৎ পীখি। ঐহাক্না এম্স অমসুং ফর্তিলাইজর ফেক্তরী অসিগী উরেপ-উয়ুং তম্নবা মফম অসিদা চহি মঙাগী মমাংদা লাকলমখি। ময়াম্না ঐঙোন্দা ঙসি প্রোজেক্ত অনিমক পুন্না শঙ্গানবা খুদোংচাবা পীবীখি। আই.সি.এম.আর.গী রিজনেল মেদিকেল রিসর্চ সেন্তরগী ঙসি অনৌবা বিল্দিং অমা শারে। ঐহাক্না য়ু.পি.গী মীয়ামবু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
গোরখপুরদা ফর্তিলাইজর প্লান্ত অমসুং এম্স শঙ্গাবা অসিনা পাউজেল কয়া পীরি। দবল ইঞ্জিন ওইবা সরকার লৈরবা মতমদা থবক অসি খোঙজেল শরুক অনি য়াংনা পাইখৎলি। করিগুম্বা খরা অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা পাঙথোক্লবদি খুদোংথিবা লাক্লবসু অপনবা পীবা ঙমদে। লৈতা লাইরবগী, খুদোংচাবা ফংদ্রবা অমসুং শোত্থরবশিংগী খনবা সরকার অমা লৈররা অমসধং মখোয়গীদমক কন্নবা হোৎনরবা মতমদা অফবা ফলশিং ফংগনি। ঙসি গোরখপুরদা পাঙথোক্লিবা থৌরম অসিনা অনৌবা ভারতনা ফিরেপ চেৎনা লেপ্লবা মতমদা করিগুম্বা ওইথোকপা ঙমলোইদবা অমত্তা লৈতে হায়বা ৱাফম অসিগী খুদম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
২০১৪দা য়াম্না ঐঙোন্দা শেবা তৌজনবা খুদোংচাবা অমা পীখিবা মতমদা, লৈবাক অসিগী ফর্তিলাইজর সেক্তর অসি য়াম্না ফত্তা ফীভম অমদা লৈরমখি। লৈবাক অসিগী অচৌবা ফর্তিলাইজর ফেক্তরশিং চহি কয়া লোনলমখি অমসুং মপালদগী লেপ্তনা পুশিল্লকপা হেনগৎলকখি। অমসুং অতোপ্পা মরু ওইবা সমস্যা অদুদি ফংলিবা হার অসি লৌউ-শিংউ নত্তবা অতোপ্পা মরমশিংগীদমক তুমিন্না শীজিন্নরমখি। মরম অসিনা য়ুরিয়াগী অৱাৎপা অসি হেদলাইনশিংদা য়াওখি অমদি হারশিংগীদমক লৌমীশিংনা অৱাবা কয়া মায়োক্নবা তাখি। ঐখোনা ফীভম অসিদগী লৈবাক অসিবু কোকহন্নবা অনৌবা ফিরেপ অমগা লোয়ননা মাংদা চংশিনখি। ঐখোয়না হীরম অহুমদা অমুক্তদা থবক তৌবা হৌখি। অহৌবা ওইনা ঐখোয়না য়ুরিয়া লান্না শীজিন্নবা থিংখি অমসুং য়ুরিয়াদা চাদা ১০০ নীম কোতিং তৌখি। অনিশুবদা ঐখোয়না লৌমীশিংনা মখোয়গী লৌবুক্তা করম্বা মখলগী হার মথৌ তাবগে খঙবা ঙম্নবা লৌমী করোর কয়াদা সোইল হেল্থ কার্দশিং পীখি। অহুমশুবদা ঐখোয়না য়ুরিয়া পুথোকপা হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমখি। ঐখোয়না থোং লোনখ্রবা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং হাংদোকপদা মীৎয়েং চংখি। কেম্পেন অসিগী মখাদা ঐখোয়না গোরখপুরগী ফর্তিলাইজর প্লান্ত য়াওনা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা ফর্তিলাইজর ফেক্তরী মরি খনগৎখি। অমদি ঙসিদগী মথৌ তৌবা হৌরে অমসুং লেমহৌরিবশিং অদুসু মথংগী চহি খরা অসিদা মথৌ তৌবা হৌরগনি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমসু গোরখপুর ফর্তিলাইজর প্লান্তদা পাঙথোকপা হৌখ্রে। বগীরথজীনা শ্বারারেনদগী গঙ্গা তুরেল পুরকখিবা অদুগুম্না ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসি চল্লাইনবা উর্জা গঙ্গা অসি শীজিন্নখি। পি.এম. উর্জা গঙ্গা গ্যাস পাইপলাইন প্রোজেক্তকী মখাদা হল্দিয়া-জগদীশপুর পাইপলাইন অসি শমখি। পাইপলাইন অসিনা মরম ওইরগা গোরখপুর ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসি হৌখিবতা নত্তনা নোংপোক থংবা ভারতকী জিলা কয়ামরুমনা অহোংবা মমলদা পাইপতা গ্যাস পুবা হৌখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসিগী উরেপ-উয়ুং তম্বা মতমদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি ফেক্তরী অসিনা মরম ওইরগা অপুনবা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা গোরখপুরনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি। ঙসি ঐহাক্না মসি মঙফাওনবা উবা ফংলে। মসিগী ফর্তিলাইজর ফেক্তরী অসিনা রাজ্য অসিগী লৌমী কয়াদা য়ুরিয়া মরাং কাইন পীবা ঙম্বতা নত্তনা মসিনা পুর্ভঞ্চলদা অনৌবা থবক অমসুং মশানা মশাবু থবক্কী খুদোংচাবা লিশিং কয়া পীরগনি। হৌজিক শেন্মীৎলোনগী অনৌবা ওইথোকপা য়াবা থোরক্লগনি অমসুং অনৌবা বিজিনেস কয়া হৌরগনি। ফর্তিলাইজর ফেক্তরীগা লোয়ননা মরী লৈনবা এন্সিল্লরী ইন্দস্ত্রীশিং, ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং সর্ভিস সেক্তরদা পাঙ্গল হাপ্লগনি।
মরুপশিং,
গোরখপুর ফর্তিলাইজর ফেক্তরীনা লৈবাক অসিনা য়ুরিয়া পুথোকপদা মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদা সারিবা ফর্তিলাইজর প্লান্ত মঙা অসি কম্মিসন তৌরবা মতুংদা অহেনবা য়ুরিয়া তন লাখ ৬০ ফংলগনি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা, বারতনা মীরৈবাক্তা লুপা করোর লিশিং কয়া-কয়া চৎহল্লম্বা অদু চৎলরোই; ভারতকী শেল অসি ভারত্তা খক্তা চাদিং তৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না কোরোরনাগী মতম মনুংদা হারশিংদা মীপাল তাংদবগী মরু ওইবা অদু খঙখি। কোরোনানা মালেম শিনবা থুংবদা লোকদাউনশিং থমহনখি, লৈবাক অমদগী অমদা চৎপদা অথিংবশিং থমখি অমসুং সপ্লাই চেনশিংদা অপনবা পীখি। মসিনা মালেমগী ওইনা হারশিংগী মমলশিংদা খঙৱাং ৱাংখৎখি। অদুবু লৌমীশিংগীদমক কত্থোকপা অমসুং খনবীবা ঐখোয়গী সরকারনা মালেমদা হারশিংগী মমল ৱাংবগী পোৎলুম অসি লৌমীশিংদা পুহন্দনবা হোৎনখি। ঐখোয়না লৌমীশিংনা সমস্যা য়াম্না থেংনদনবা থৌদাং লৌখি। মালেমদা এন.পি.কে. (নাইত্রোজেন, ফোস্ফোরস অমসুং পোতাসিয়ম) হারগী মমলশিং হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা লৌমীশিংগী সবসিদী অসি লুপা করোর ৪৩,০০০ হেন্না হেনগৎহনবা মথৌ তাখি অমসুং ঐখোয়না মদু পাঙথোকখি, মসি তাবদা ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংনা অঙকপা পোক্কনি। ঐখোয়গী সরকারনসু য়ুরিয়াগৌ সবসিদী অসি লুপা করোর ৩৩,০০০দা হেনগৎহন্দুনা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা হার মমলশিং ৱাংখৎলকপা অসিগী পোৎলুম পুহনখি। অমরোমদা য়ুরিয়া অসি মালেমগী কৈথেলদা কে.জি. অমদা লুপা ৬০-৬৫দা য়োল্লি, ভারত্তা লৈবা লৌমীশিংদা য়ুরিয়া শরুক ১০দগী ১২ ফাওবা হোংনা ফংহন্নবা খোঙথাং অমা পাইখৎখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি, ভারতনা অচা থাও পুশিল্লক্নবা চহি খুদিংগী লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌরি। ফীভম অসিদা অহোংবা পুরক্নবা লৈবাক অসিমক্তদা অচা থাও মরাং কাইনা পুথোক্নবা নেস্নেল মিসন অমা হৌদোকখি। ভাএরনা পেত্রোল অমসুং দিজল;গীদমক চহি খুদিংগী মপালদগী ক্রুদ ওইল পুশিল্লকপদা লুপা করোর লাখ ৫-৭ চাদিংসু তোরি। ঐখোয়না ইথানোল অমসুং বাইও-ফ্যুএলদা মীৎয়েং থমদুনা ক্রুদ ওইল পুশিল্লকপা হন্থহন্নবা হোৎনরি। পুর্ভঞ্চলগী মসিগী লমদম অসি চু থাবা লৌমীশিং য়াম্না লৈ। ইথানোল অসি চু থারিবা লৌমীশিংগীদমক চুদগী হেন্না নীংথিনা ইনকম লাকহল্লি। বাইও-ফ্যুএল শুংনবা উত্তর প্রদেশ মক্তদা ফেক্তরী কয়ামরুম লিংখৎখ্রে। ঐখোয়না সরকার পাইদ্রিঙৈ মমাংদা ত্তর প্রদেশতগী শুপ্নগী ইথানোল লিতর করোর ২০ খক্তা ওইল কম্পনীশিংদা সপ্লাই তৌরমখি ঙসি উত্তর প্রদেশকী লৌমীশিংনা ওইল কম্পনীশিংদা ইথানোল লিতর করোর ১০০রোম সপ্লাই তৌরি। মমাংদা থা অসি গল্ফতগী পুশিল্লক্লমখি অমসুং হৌজিক্তি পাম্বী (চু) অসিগী থাও লাকপা হৌরে। ঙসি, ঐহাক্না হৌখিবা চহি খরা অসিদা চু থারিবা লৌমীশিংগীদমক অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা থবক পাইখৎখিবগীদমক য়োগীজীগী সরকারবু থাগৎচরি। হন্দক্তা চু থারিবা লৌমীশিংগী রিম্যুনরেতিব প্রাইস অসি লুপা ৩৫০ (ক্বিন্তল অমদা) হেনগৎহনখি। মমাংগী সরকার অনিনা চহি ১০দা চু থারিবা লৌমীশিংদা পীখিবা অদু য়োগীজীগী সরকারা চহি মরি মখাই অসিদা পীখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
তশেংবা চাউখৎপা হায়বা অসি খল মান্নবা অমসুং পুম্নমক্কী য়াইফবা অদুনি। অমসুং মসি মীনুংশি খঙবা অমসুং লায়রবশিংগী খনবা মীওইশিং খক্তনা খঙবা ঙমগনি। মতম শাংনা, গোরখপুর য়াওনা অচৌবা লমদম অসি অসি শুপ্নগী মেদিকেল কোলেজ অমা খক্তগী মখা পোল্লম্মি। লায়রবা অমসুং ময়াই ওইবা কাংলুপ ইমুং-মনুংশিংনা লায়েংনবা বনারস নত্ত্রগা লখনৌদা চৎলি। চহি মঙাগী মমাংদা লমদম অসিদা মেনিংজাইতিসকী ওইরম্বা ফীভম অদু ময়াম্না ঐঙোন্দগী হেন্না খঙবীরমগনি। মফম অসিগী মেদিকেল কোলেজতা চল্লাইরিবা রিসর্চ সেন্তর অসিগী মশাগী ওইবা বিল্দিং লৈরমখিদে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ময়াম্বু শেবা তৌনবা ‌ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীবা মতমদা মফম অসিদা এম্স লাকপা উবীরে। মসি খক্তা নত্তনা রিসর্চ সেন্তরগী মশাগী বিল্দিংসু শাবা লোইরে। এম্সকী উরেপ-উয়ুং তম্নবা ঐহাক্না লাকপা মতমদা ঐহাক্না লম অসিবু এন্সিফলাইতিসতগী ঙাকথোক্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি হায়না ফোঙদোকখি। ঐখোয়না মেনিংজাইতিস শন্দোকপগী মরমশিং অসি মুত্থৎনবা অমসুং মসিগী লায়েং চত্থনবা থবক পাইখৎখি। ঙসি কন্না হোৎনখিবা অদু থবক ওইনা উবা ফংলে। ঙসি এন্সিফলাইতিসকী কেসশিং অসি গোরখপুরগী জিলা তরেৎ অমসুং বাস্তি দিবিজন্দা চাদা ৯০রোম হন্থহনখ্রে। ঐখোয়না নারকপা অঙাং কয়াগী পুন্সি কনবা ঙমখ্রে। হীরম অসিদা য়োগী সরকারনা তৌরিবা অসি মালেমগী থাক্তা ফাওবা ময়াম্না ঙসি শোন্নরি। অনৌবা এম্স অমসুং আই.সি.এম.আর.গী রিসর্চ সেন্তরগা লোয়ননা এন্সিফলাইতিস মুত্থৎনবা খোঙজং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি। মসিনা অতোপ্পা লৌনগনবা লাইনাশিং অমসুং লাইচৎশিংদগী ঙাকথোকপদা য়ু.পি.দা মতেং চাউনা ওইরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অমহেক্তা খুমাং চাওশিন্নবা লৈবাক অদুগী হেল্থ সর্ভিসশিং অদু মমল হোংনা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা ফংহনবা মথৌ তাই। লাইয়েংনবা শহর অমদগী শহর অমদা চৎপা, মখোয়গী লমশিং বন্ধান থম্বা অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংদগী শেল পুবা মীওই কয়ামরুম ঐহাক্না থেংনরে। ঐহাক্না লাইরবা, হন্থনা য়েংবীরবা, নমথবীরবা, শোত্থরবা, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, থাক অমহেক্তদা চনবা মীওই অমসুং মফম অমহেক্তদা লৈবা মীওইশিংদা মসিগী অৱাবা অসিদগী কোকহন্নবা ঐহাক্না কন্না হোৎনরি। মমাংদদি এম্স কুম্বা মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসি অচৌবা শহরশিং খক্তগীনি হায়না খন্নরম্মি, অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা খ্বাইদগী ফবা লাইয়েংশিং, খ্বাইদগী চাওবা হোস্পিতালশিং ফংহল্লি। নিংখা তমখিবদগী চহিচা অসি হৌরকপা ফাওবা লৈবাক অসিদা এম্স অমখক লৈরম্মি হায়বসি খন্থদুনা য়েংবীয়ু? অতলজীনা মহাক্কী মতমদা অহেনবা এম্স তরুক্কী শেল কাইথোক্লম্মি। হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা অনৌবা এম্স ১৬ শানবা থবক পাইখৎলি। ঐখোয়গী পান্দমদি লৈবাক অসিগী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজ অমা থম্বনি। য়ু.পি.গী দিস্ত্রিক্ত কয়ামরুমদসু মেদিকেল কোলেজশিং শাবগী থবকশিং লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাওশিল্লি খংবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। অদুগা হৌজিক্তা জোগীজীনা মেদিকেল কোলেজশিংগী খুমাং চাওশিল্লবা অদুগা মতাংদা মরিক চুম্না ফোঙদোকখ্রে। ইকুই কুইদনা অদোম্না য়ু.পি.দা মতম অমত্তদা মেদিকেল মাপল শঙ্গানবা খুদোংচাবা অদু পীবিখি। য়ু.পি.না ভেক্সিনেসন দোজ করোর ১৭ য়ৌবগী পান্দম অসি ফংলিবসি হকশেলদা অহেনবা মিৎয়েং চংবগী ফলনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ইরৈবাকচা করোর ১৩০ হেনবগী হকশেল, খুদোংচাবা অমসুং য়াইফবা পুরকপা হায়বা অসি ঐখোয়দা য়াম্না মরু ওই, মরু ওইনা হকশেল অমসুং খুদোংচাবা ফংবা ৱাৎপা ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপশিংগীদমক্তা। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী পক্কাগী য়ুমশিং শাখ্রে, অমাং শঙশিং, মীয়াম্না ‘ইজৎ ঘর’ হায়না খঙনবা, ইলেক্ত্রিসিতী, গ্যাস, ঈশিং, মচি ওইবা চীঞ্জাক, ভেক্সিনেসন অসিনচিংবা ফংখ্রে অমসুং মখোয়গী ফলশিং অসি হৌজিক উবা ফংলে। হন্দক্তা ফেমিলী হেল্থ সর্ভেনা অফবা খুদম কয়া পীখি। অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা নুপাশিংগী মশিংদগী নুপীনা হেনখি। মসিদা অফবা হকশেলনা মরু ওইবা থৌদাং অমসু লৌরি। হৌখিবা চহি ৫-৬ অসিদা লম অমসুং য়ুমগী মপু নু্পীনা ওইবা হেনগৎলকখি। হীরম অসিদা মাংজিল থারিবা রাজ্যশিংগী মনুংদা উত্তর প্রদেশসু অমনি। মসিগা মান্ননা বেঙ্ক একাউন্তশিং অমসুং মোবাইল ফোনশিং শীজিন্নবা নুপীশিংগী মশিং অসি অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মোংদা হেনগৎলকপা উবা ফংখি।
মরুপশিং,
ঙসি ময়ামগা ৱারী শাবা মতমদা ঐহাক্না মমাংগী সরকারগী থাজবা য়াদবা অমসুং মীয়ামদা মীনুংশিং লৈতবা মওং মতৌ অদু নীংশিংলি। ঐহাক্না মসি থৱোইনা পনবা পাম্মি। মীপুম খুদিংমক্না গোরখপুরগী ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসি অপুনবা লমদম অসিগী লৌমিশিংগীদমক অমসুং মফম অসিদা থবক পীনবা মরু ওই হায়বা খঙই। অদুবু মমাংগী সরকারশিংনা মসি হিংগৎহনবদা মীৎয়েং অমত্তা চংলমখিদে। মীপুম খুদিংমক্না খঙই মদুদি গোখপুরদা এম্স থম্নবা দিমান্দ অসি চহি কয়াদগী তৌরক্লবনি। অদুবু ২০১৭গী মমাংদা সরকার পাইরম্বশিংনা এম্সতা লম পীবদা মখল পুম্নমক্কী থৈদোক্নবা মরমশিং পীরমখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি গোরখপুরগী এম্স অসিগী লম পীবদা মমাংগী সরকারনা য়াম্না পীনীংদনা পীখি অদুসু নমদুনা পীহনখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অদু তাইমিংগী মতাংদা ৱাহং হংবা পাম্বা মীওইশিং অদুদা পীবা মতিকচাবা পাউখুমনি। মসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসি লোয়শিনবদা চহি কয়া চংনা কন্না হোজরকপা অদু মহৈ য়াওরিবনি। দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা মতম চুপ্পদা দিবেলপমেন্তকী থবক থৌরমশিং পাইখৎতুনা লৈ অমসুং কোরোনাগী মতমদা ফাওবদা পাইখৎপা লেপ্পে হায়বসি মসিগী মীওইশিং অসিনা কৈদৌনুংদা খংলোই।
ঐগী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং,
মসিগী মীওইশিং অসিনা লোহিয়াজী, জয় প্রকাশ নরায়নজীগী ৱাখল্লোনশিং, মশক নাইরবা মীওইশিং অসিগী দিসসিপ্লিন মতম কয়াগী মমাংদা মাংহনখ্রে। ঙসিদি য়ু.পি.গী মীপুম খুদিংমক্না খংলে মদুদি তুপী অঙাংবা উপলিবা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী কারদা অঙাংবা সাইরেনগী খক্তমক খল্লি অমসুং মখোয়না অদোমগী অৱাবশিং অদু কৈদৌঙৈদা উবিরোই। তুপী অঙাংবা উপ্পা মীওইশিংনা অসিনা মখোয়গী শেনগাউ থন্নবা, আইন্না য়াদবা থবকশিং পাংথোক্নবা অমসুং মাফিয়াদা মনিংতম্বা পীনবা স্কেমশিং পাম্মি। মসিগী তুপী অঙাংবা উপ্পা মীওইশিং অসিনা তেরোরিস্তশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং মখোয়বু কৈশুমশঙদগী লৌথোক্নবা সরকার শেম্বা পাম্মি। মরম অদুনা তুপী অঙাংবা উপলিবা মীওইশিং অসি য়ু.পি.গী চেকশিন খুদমনি হায়বদি এলার্ম বেলশিংনি হায়বা নীংশিংবীয়ু।
মরুপশিং,
য়ু.পি.গী চু থারিবা লৌমীশিংনা জোগীজীগী মমাংদা লৈরম্বা সরকার অদুদগী মখোয়গী শেনফমশিং ফংনবা হোৎবদা থেংনখিবা অৱাবশিং অদু কাউবা ঙমলোই। শেনফমশিং অদু ইন্সতোলমেন্ততা থীবদা থা কবা চংখি। চিনিগী মিলশিংগা মরী লৈননা দ্রমা মখল কয়া শান্নরি অমসুং স্কেম কয়া চত্থরি। পুর্বাঞ্চল অমসুং য়ু.পি.গী মীওইশিংনা মসি মুন্না খংই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা অদোমগী সেবা তৌবদা অমসুং অদোমদা নুংঙাইবা পুন্সি মহিং পীবদা কত্থোক্লি। অদোম্না থেংনরকপা অৱাবশিং অদু অদোমগী অঙাংশিংদা অমুক থেংনহন্নবা ঐখোয়না পামদে। ঐখোয়না মসি হোংদোকপা পাম্মি। লৈবাক অসিনা মমাং সরকারগী চীঞ্জাক মরাং কাইনা লৈরবসু লাইরবশিংদা ফংহনবা ঙমখিদবা অদুগুম্লবা মতমশিং অদু থেংনখ্রে। ঙসিদি ঐখোয়গী সরকার অসি লাইরবশিংগী হাংদোক্তুনা লৈরিবা সরকারগী গোদাউনশিংনি অমসুং জোগীজীনা য়ুমথোং খুদিংমক্তা চেং হৱাইশিং য়ৌহন্নবা হোংনবদা মথৌ চিল্লি। য়ু.পি.গী মীওই করোর ১৫ন মসিগী কান্নবা অসি ফংলি। হন্দক্তা পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়িজনা অসি য়াওশঙ ফাওবা শাংদোকখ্রে।
মরুপশিং,
মমাংদা পাৱর সপ্লাইগা মরী লৈননা য়ু.পি.গী দিস্ত্রিক্ত খরদি ভি.আই.পি. দিস্ত্রিক্তশিং ওইরম্মি। জোগীজীনা য়ু.পি.গী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্তা ইলেক্ত্রিসিতী পীদুনা ভি.আই.পি. দিস্ত্রিক্ত ওইহল্লে। ঙসিদি খুঙ্গং খুদিংমক্না জোগীজীগী সরকারগী মখাদা মান্নবা অমসুং লেপ্পা নাইদবা ইলেক্ত্রিসিতী ফংহল্লে। মমাংদদি সরকারনা ক্রিমিনেলশিংদা ঙাকলৌ পীদুনা য়ু.পি.বু মীংচৎ থিহল্লম্মি। ঙসিদি মাফিয়াশিং অদু কৈশুমশঙদা লৈরে অদুগা ইনভেস্তরশিংনা মনিং তম্না য়ু.পি.দা ইনবেস্ত তৌরে। মসি দবল ইঞ্জিনগী দবল দিবেলপমেন্তনি। মরম অদুনা য়ু.পি.না দবল ইঞ্জিন সরকার অসিদা থাজবা থম্লি। অদোমগী থৌজালশিং মখাতানা ফংখিনা হায়বগী থাজবা অসিগা লোয়ননা পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি! ঐহাক্কা লোয়ননা ভারত মাতা কি জয় হায়না লাওমিন্নরসি! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! পুম্নমকপু থাগৎচরি।