ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅଜାଦୀ କା ଡିଜିଟାଲ୍ ମହୋତ୍ସବ
ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ସବୁଠାରୁ ତଳେ ଥିବା ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ / କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ / କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ / ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସହଜ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କର୍ସମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରାଳୟ 'ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟଣ୍ଟଉତ୍ସବ' ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଯାତ୍ରା ପାଳନ କରୁଛି
ଡିଜିଧନ ଲୋଗୋ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେଲା
ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟଣ୍ଟସନ୍ଦେଓ ଯାତ୍ରା ନାମକ ଏକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ 'ଚୁଟ୍କି ବଜା କେ' (କ୍ୟାସଲେସ୍‌, ଟଚ୍ଲେସ, ପେପରଲେସ୍‍) ଶୀର୍ଷକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସଙ୍ଗୀତ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି
ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ୨୦୧୯-୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଧନ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସ୍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ରାସ୍ତାକଡ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ପାଇଁ ପେମେଣ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠିର ଅବଦାନକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
05 DEC 2021 3:43PM by PIB Bhubaneswar
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଇଆଇଟିୱାଇ) ଆଜି ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ‘ଆଜାଦୀ କା ଡିଜିଟାଲ୍ ମହୋତ୍ସବ'ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ' ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟଣ୍ଟଉତ୍ସବ' ନାମରେ ଏକ ନିଆରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଛି । ଏହି ଦିନ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପାଳନ କରିଥିଲା ଏବଂ ସରକାର, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ର, ଫିନଟେକ୍ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲା । ଇଣ୍ଡିଆ ହାବିଟାଟ୍ ସେଣ୍ଟରରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଡିଜିଧନ ଲୋଗୋର ଉନ୍ମୋଚନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ସନ୍ଦେଶ ନାମକ ଏକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଯାହାକି 'ଚୁଟ୍କି ବଜା କେ' (କ୍ୟାସଲେସ୍‌, ଟଚ୍ଲେସ, ପେପରଲେସ୍‍) ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ୨୦୧୯-୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଫିନଟେକସଗୁଡ଼ିକୁ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିଲା । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବରସରେ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏସ୍ଭିଏନିଧି ଯୋଜନାରେ ରାସ୍ତାକଡ ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ପାଇଁ ଚାରିଟି ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ ଗୋଷ୍ଠିଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ରେଳବାଇ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଏମଏସଏମଇ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ସବା ତଳେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ତଥା ସହଜ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ୟୁପିଏ ଭଳି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ପ୍ରତୀୟମାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କର୍ସମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ତୁମ (ବ୍ୟାଙ୍କର୍ସ) ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ନେବା ପାଇଁ ଆଧାର, ଡିଜିଲକର୍ ଏବଂ ୟୁପିଏର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି । ଆଗାମୀ ତିନିମାସ ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ କାମ କର, ଫେରି ଆସ ଏବଂ ମୁଁ ଆଣିଥିବା ଧାରଣାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ମୁଁ ତୁମ ସହିତ ଦିନସାରା କାମ କରିବି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରି ସ୍ୱଳ୍ପ ନଗଦ ଅର୍ଥ, ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ପାଇଁ ବିଏଫ୍ଏସ୍ଆଇ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ହେତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ନାଗରିକମାନେ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବିନା ଦୁର୍ନୀତିରେ ସେମାନଙ୍କର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ଜରିଆରେ ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି ଯାହା କୌଣସି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସରକାର କରି ପାରିବେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟଣ୍ଟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ଇର୍ଷା ଯାହା କି ବର୍ଷେ ପୂର୍ବରୁ ସେମାନେ ଭାବିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତା ଭାବେ ମନ୍ତ୍ରାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ସାୱନି ଭାରତକୁ ଏକ ନଗଦ ବିହୀନ ସମାଜ କରିବା ପାଇଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ଦୃଢ ତଥା ନିରାପଦ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନିଜର ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । ଆଧାରରେ ଶୀର୍ଷକୁ ଆସିବା, ୟୁପିଆଇ ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯାଦୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଏହାକୁ ଜୀବନ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ଦେଇଛି ଯାହା ପାଇଁ ପକେଟରେ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦରକାର ନାହିଁ । ୟୁପିଆଇ କେବଳ ଏକ ଡାଟାବେସ୍ କିମ୍ବା ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତେ ଯୋଗଦେବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଉଛି ।
ୟୁପିଆଇ ଲଗାତାର ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି .. କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଅନେକ ମାଇଲ୍ ବାକି ଅଛି । ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ନଗଦ ଦେଖୁଛୁ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରାଳୟର ଆର୍ଥିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ସୁଶ୍ରୀ ସିମି ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱରେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗ୍ରାହକଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଗ୍ରହଣୀୟତା ହେତୁ ଆମେ ବର୍ଷକୁ ବର୍ଷ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛୁ । ମୋଟ କାରବାର ପରିମାଣ ୨୦୧୮ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୦୭୧ କୋଟିରୁ ୨୦୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫୫୫୧ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଡିଜିଟାଲ ଦେୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କୁ ଜୀବାଣୁଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଭିନବ ସମାଧାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେଲା ଯଥା :
ପେମେଣ୍ଟ ଅନ୍‌ ଦି ଗୋ : ପୋଷାକଗୁଡିକ ପ୍ରକୃତ କାଗଜହୀନ ଯୋଗାଯୋଗହୀନ ଦେୟକୁ ପୁନଃ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରୁଛି, ଏହାକୁ ଅଧିକ ଅନୁକରଣ କରୁଛି, ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ବରୋଦା ଏବଂ ସିଟି ୟୁନିଅନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ରୁପେ-ଅନ୍‌-ଗୋ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଋଣ : କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡଗୁଡିକ ଫିନଟେକ୍ ରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୃହତ ସଂସ୍ଥାକୁ ପ୍ରତିନିଧିôତ୍ୱ କରେ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗହୀନ ପ୍ରକୃତରେ ଆଗକୁ ବଢିଥାଏ । ଏହାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋଷ୍ଟ ପେମେଣ୍ଟସ ବ୍ୟାଙ୍କ-ପଞ୍ଜାବ ନ୍ୟାସନାଲ ବ୍ୟାଙ୍କ, କୋଟାକ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ, ୟେସ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଇଣ୍ଡିଆନ ଓଭରସିଜ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଆଇସିଆଇସିଆଇ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଇଣ୍ଡିଆନ ବ୍ୟାଙ୍କ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସିଟି ୟୁନିଅନ ବ୍ୟାଙ୍କ ରୁପେ ନେଟୱାର୍କରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବିହୀନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା: ଭାରତରେ ପାଖାପାଖି ୧.୫ କୋଟି ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରୟ କେନ୍ଦ୍ର / ଦୋକାନ ଆଦି ଅଛି । ୟୁନିଅନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ବିକ୍ରୟ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍‌-ଆଧାରିତ ସଫ୍ଟପୋସ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଘୋଷଣା କରିଛି, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବ ।
ବିଭିନ୍ନ ଫିନଟେକ୍, ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୪୦ ଟି ମଣ୍ଡପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ବିପ୍ଳବରେ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ ସେମାନେ ଏହି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ଅଂଶ ଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ବିଭିନ୍ନ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ର, ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ବିତରଣ ଉତ୍ସବ, “ଚୁଟକି ବଜା କେ” ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସଙ୍ଗୀତ ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟସ୍ ସନ୍ଦେଶ ଯାତ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଉତ୍ସବର କଳା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯଥା ଫ୍ଲାସ୍ ମୋବ୍‌, ବାଲୁକା କଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଫନିଟେକ୍ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ମଣ୍ଡପ ଭଳି ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମସ୍ତ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା ।
ବିଏଫ୍ଏସ୍ଆଇ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଏକାଠି କରିବା ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ନୂତନତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଉତ୍ସବ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟରେ ଭାରତକୁ ଅଗ୍ରଣୀ କରାଇବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ନିବେଶକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଧାରୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ କାରବାରର ଅହେତୁକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସଫଳତା ପାଇଁ " ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଉତ୍ସବ” ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ।

Ministry of Electronics & IT
AZADI KA DIGITAL MAHOTSAV
IT Minister Ashwini Vaishnaw challenges bankers to create platform for providing quick and easy credit to MSMEs/small industries/small businessmen /people at the bottom of pyramid
MeitY celebrates India’s Digital Payment Journey through a marquee ‘Digital Payment Utsav’
DIGIDHAN logo unveiled
Awareness campaign called DIGITAL PAYMENTS SANDESH YATRA launched with digital payments anthem titled ‘Chutki Baja ke’ (cashless, touchless, paperless)
Top Banks and Fintechs conferred DIGIDHAN AWARDS for their achievements in FY 2019-20 and FY 2020-21 towards promotion of digital payments
Contribution of payment system aggregators recognised for onboarding street vendors under the PM SVANidhi Scheme
05 DEC 2021 3:43PM by PIB Delhi
The Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) today hosted a unique event - ‘Digital Payment Utsav’ as part of the week-long ‘Azadi Ka Digital Mahotsav’. The day celebrated the journey and rise of digital payments in India and brought together leaders from the Government, banking sector, fintech companies and startups. The event held at the India Habitat Centre witnessed the unveiling of the DIGIDHAN logo, launch of an awareness campaign called Digital Payments Sandesh Yatra with digital payments anthem titled ‘Chutki Baja ke’ (cashless, touchless, paperless). Top Banks and Fintechs were awarded & recognized in various categories for their achievements in FY 2019-20 and FY 2020-21 towards the promotion of digital payments. During the event, MeitY also recognised the contribution of four payment system aggregators for onboarding street vendors under the PM SVANidhi Scheme.
Shri Ashwini Vaishnaw, Minister for Electronics & Information Technology, Railways and Communications congratulated the winners and placed a challenge before the bankers to create a platform as powerful and seamless as the UPI for providing quick and easy credit to the MSMEs, small industries, small businessmen and people at the bottom of the pyramid. “You (bankers) have today a very good ecosystem of Aadhar, Digilocker and UPI to take up the challenge. Work on the challenge for the next three months, come back and I will work the whole day with you to look at the concepts you have brought,” he said.
Shri Rajeev Chandrasekhar, Minister of State for Electronics & Information Technology and Skill Development and Entrepreneurship delivered a special address recognising the efforts of the BFSI & Fintech players for making the dream of a less-cash, digitally empowered and AatmaNirbhar Bharat a reality.
He said that it was due to the efforts of PM Shri Narendra Modi that now, even during the pandemic, citizens could get their benefits directly into their account with no leakage, corruption, and in the most responsible manner that any democratic government can do. “The performance of India in digital payment space is the envy of nations around the world that years ago thought they are ahead in technology and innovation,” he added.
The keynote speaker at the event Shri Ajay Sawhney, Secretary, MeitY emphasised the vision to make India a less-cash society and shared his insights on the need for a robust and secure payment ecosystem. “Coming on top of Aadhar, UPI has created a certain magic, making it a living digital identity for which we don't even require a card in pocket. UPI is not just a database or a project, it is a nationwide ecosystem where everyone is welcome to join in.
UPI continues to grow at an unexpected pace…but we still have many miles to go. Till we see cash our work is not complete,” he said.
Ms. Simmi Chaudhary, Economic Adviser, MeitY highlighted the importance of digital payments in this unprecedented time caused by the COVID pandemic globally. “Thanks to the wide acceptance of customers, we have been witnessing exponential growth in Digital payments year after year and especially during the pandemic. The total transaction volume has increased from Rs 2,071 crore in financial year 2018 to Rs 5,551 crore in financial year 2021. Digital payments have been keeping the economy running and helping people reduce the contact with the virus”.
The event saw the launch of innovative solutions like:
• Payments On the Go: Wearables are re-defining the true paperless contactless payments, catalysing them further, City Union Bank launched Rupay-on-the-Go.
• Inclusive Credit for All: Credit cards represent the next big in fintech and contactless is truly the way forward. To drive it to the next level, India Post Payments Bank-Punjab National Bank, Kotak Bank, YES Bank, Indian Overseas Bank, ICICI Bank, Indian Bank, Bank of Maharashtra, and City Union Bank launched Contactless Credit cards on the RuPay network.
• Empowering Small Merchants: India has close to 1.5 crore retail stores/ Kiryana stores. Union Bank announced an android-based SOFTPOS mobile app for point of sales, which will further the cause of digital payment adoption.
As many as 40 stalls were set up by various fintechs, banks and other ecosystem partners, who have contributed to the revolution of digital payments in the country, as part of an Expo in the event.
The event was marked by various cultural activities, an Awards ceremony for banks and fintechs, the launch of “Chutki Baja Ke” Digital Payments Anthem, and the flag-off of Digital Payments Sandesh Yatra by the Union Minister and other dignitaries.
The Art & Cultural arena at the Utsav captured the attention of all the attendees through captivating performances like Flash Mob, Sand Artist performance, and varied stalls by banks & fintechs.
The Digital Payment Utsav was organised to bring together players of the BFSI and fintech space under one roof and celebrate their hard work and commitment towards the growth of digital payments backed up by constant innovation. The Hon’ble Minister called upon all entrepreneurs, investors, and professionals from the industry to partake in our endeavour to make India a pioneer in digital payments not only in India but globally.
‘Digital Payment Utsav’ celebrated the success of the tremendous growth of digital payment transactions over the past few years.