সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
আই.সি.এম.আর.না সার্স-কোব-২গী মোলিকুলর তেস্তিংগীদমক সিস্তেম মপান এপ্রুব তৌখ্রে
রিক্স ৱাংবশিংগী মনুং চন্দ্রবা লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা ত্রাবেল্লরশিংগীদমক সেল্ফ-পেদ রেন্দম সেমপ্লিং অসি ২% ওই
01 DEC 2021 3:39PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ফোংখিবা “অলগোরিথম: ২০২১গী নবেম্বর ২৮দা থোকখিবা ইন্তরনেস্নেল এরাইবেলশিংগী গাইদলাইনশিং”গী মখা চত্থরকপা ওইনা, পেসেঞ্জরশিংদা হেন্না খঙহন্নবা অমদি মখোয়না চৎথোক-চশিন তৌবদা শাফনবা, সেক্যোর ওইনবা অমদি অয়েৎ-অপন লৈতনা ইন্তরনেস্নেল এয়র ত্রোবেল য়ানবগীদমক মখাগী তোইনা হংনবা ৱাহংশিং(এফ.এ.ক্ব্যু.শিং) অসি ফোংখি৷ মখাতাবা প্রোব্লেমশিং থোক্লক্তনবা লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজা খুদিংমক হকচাং ফনা থম্নবা অমদি সেফতী ওইহন্নবা হায়রিবা খোঙথাংশিং অসি লৌখৎলিবনি হায়না পনবা য়াই৷
এম.ঐচ.এফ.দবল্যু.না ফোংখিবা ইন্তরনেস্নেল এরাইবেলশিংগী গাইদলাইনশিং অদু লিঙ্ক অসিদা য়েংবা য়াগনি
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrivalsdated30thNovember2021.pdf.
লৈবাকশিংগী লিস্ত অদু লিঙ্ক অসিদা য়েংবা য়াগনি–
https://www.mohfw.gov.in/pdf/ListofCountriestobereferredtoincontextofGuidelinesforinternationalarrivalsdated28thNovember2021updatedon30112021.pdf
অলগোরিথম: ইন্তরনেস্নেল এরাইবেলশিংগী গাইদলাইনশিং অদু লিঙ্ক অসিদা য়েংবা য়াগনি
https://www.mohfw.gov.in/pdf/Algorithmforrevisedguidelinesforinternationalarrivals30thNovember2021.pdf.
Q ১.- এয়রপোর্তশিংদা সার্স-কোব-২গী মোলিকুলর তেস্তিংগীদমক মখাগী সিস্তেমশিং অসিগী মনুংদগী করম্বা মখলগী আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিংবু আই.সি.এম.আর.না এপ্রুব তৌখিবগে?
ক্লেরিফিকেসন: সার্স-কোব-২গী মোলিকুলর তেস্তিংগীদমক মখাগী সিস্তেমশিং অসি আই.সি.এম.আর.না এপ্রুব তৌখ্রে(হায়রিবা সিস্তেম পুম্নমক আর.তি.পি.সি.আর.গা ইক্বুইবেলেন্ত ওই হায়না লৌই)৷ পোজিতিব কেস পুম্নমক্কী জিনেম সিক্বেন্সিং লৈহন্নবগীদমক তেস্তশিং অসিবু তৌগদৌরিবা লেব পুম্নমক্না আই.সি.এম.আর./এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. গাইদলাইনশিং অসি ইনগদবনি৷
1. ওপন সিস্তেম আর.তি.পি.সি.আর.
2. ত্রুনেত
3. জিনএক্সপর্ত
4. আর.তি.এল.এ.এম.পি.
5. ক্রিস্পর/তোতম চেক/ফেলুদা
6. এবোত আই.দি. নাউ
7. একুলা বাই থর্মোফিসর
8. রেপিদ আর.তি.পি.সি.আর.
9. কোবিদএক্স দাইরেক্ত প্লেক্স
দরকার লৈরিবা ফেসিলিতীশিং অমসুং লোজিস্তিকশিং ফংহন্দুনা পেসেঞ্জরশিং আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবা লাইহন্নবা এম.ও.সি.এ.না এয়রপোর্তশিংদা খঙহল্লি৷
Q ২.- খুদোংথিবা ৱাংনা লৈরিবা লৈবাকশিং অসিদগী লাক্লিবা ত্রাবেল্লরশিং নত্তনা অতোপ্পা ত্রাবেল্লর খরদি (খ্বাইদগী নৌবা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না) রেন্দমদা পোস্ত এরাইবেল তেস্ততিং তৌনবা খঙহনগদবনি৷ তেস্ত রিজল্ত অদু লাক্ত্রিবা ফাওবা মখোয়না এয়রপোর্তশিংদা ঙাইদুনা লৈবগী মথৌ তাব্রা? এয়রপোর্ত্তা মী চিল্লিবা অদু হন্থনবা মখোয়বু এন্ত্রীগীদমক এয়রপোর্ত থাদোকহন্দুনা চৎহনবা য়াগদ্রা?
ক্লেরিফিকেসন: রেন্দম সেমপ্লিং তৌরিবা ত্রাবেল্লরশিংনা সেম্পল অদু পীরকপা য়াই অমদি মফম অদু থাদোক্তুনা চৎখিবা য়াই৷ হৌজিক্তি, এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু. গাইদসলাইনশিংগী মতুং ইন্না রেন্দম সেম্পল অদু ২%দা লিমিতেদ ওইরগনি অমদি মদু সেল্ফ-পেদ বেসিস্তা ওইগদবনি৷ রেন্দম সেমপ্লিংদা পেসেঞ্জরশিং খন্দোক্নবা এয়রলাইনশিং/এযরপোর্তশিংনা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংগী ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা কো-ওর্দিনেৎ তৌবা য়াই৷
Q ৩.- লৈবাকশিংদগী (রিক্স ৱাংলিবা লৈবাকশিং য়াওদনা) লাক্লিবা ত্রাবেল্লরশিংনা ‘রিক্স’ ৱাংলিবা লৈবাকশিংগী এয়রপোর্তশিং ফাওদুনা লাকপা অদু এয়রপোর্ত মনুংদা মপান থোক্তনা লৈরবদি, মখোয় অদু সেল্ফ-দিক্লারেসন ফোর্মদা বেজ তৌদুনা পোস্ত-এরাইবেল তেস্তিংদগী কোমথোকপা য়াগদ্রা?
ক্লেরিফিকেসন: রিক্স ৱাংবা লৈবাক নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী লাক্লবা অমদি পন্থুংফম য়ৌগদৌরিবা ফ্লাইত অদু তোংদ্রিঙৈগী মমাংদা রিক্স ৱাংবা লৈবাক অমদা ঙাক্তংগী ওইনা পন্দুনা লৈরবদি(ইম্মিগ্রেসন নত্তনা) পোস্ত-এরাইবেল তেস্তিং কোংথোকপা য়াগনি৷ অদুম ওইনমক, হৌখিবা নুমিৎ ১৪দা মীওই অদুনা রিক্স ৱাংবা লৈবাক অমা হেক্তদা চৎলুরবদি, মহাক অদু পোস্ত এরাইবেল তেস্তিং তৌনবা অমসুং অতোপ্পা অহেনবা অথিংবশিং থম্নবা খঙহল্লক্কনি৷
Q ৪.- এরাইবেলগী মতমদা (সেল্ফ-পেদ) পোস্ত-এরাইবেল কোবিদ-১৯ তেস্তকী সেম্পল পীশিনবা৷ অসিগুম্বা ত্রাবেল্লরশিংনা কন্নেক্তিং ফ্লাইত তোংদ্রিঙৈগী মমাংদা নত্রগা চৎত্রিঙৈগী মাংওইননা এরাইবেল এয়রপোর্ত্তা মখোয়গী তেস্ত রিজল্তশিং ঙাইদুনা লৈগদবনি৷
ক্লেরিফিকেসন: মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি নেগেতিব রিজল্তশিং ফংলবা মতুংদা, পেসঞ্জরশিংনা মখোয়গী অরোইবা পন্থুংফম য়ৌনবা কন্নেক্তিং ফ্লাইতশিং তোংবা য়াগনি৷
Q ৫.-অকক্নবা ফ্লাইতকী পেসে়ঞ্জর খুদিংমক্কী রিজল্ত অসি ফংদ্রিবা ফাওবা মীওই পুম্নমক ঙাইবগী দরকার ওইদবনা রিজল্তশিং ফংলবা পেসেঞ্জরশিংনা ফেজ নাইনা চৎখিবা য়াগদ্রা?
ক্লেরিফিকেসন: নেগেতিব রিপোর্ত লাক্লবা মতুংদা পেসেঞ্জর অমনা এয়রপোর্ত থাদোক্তুনা চৎখিবা য়াগনি নত্রগা অরোইবা পন্থুংফমগীদমক কন্নেক্তিং ফ্লাইত তোংবা য়াগনি৷ মহাক্না কো-পেসেঞ্জর পুম্নমক্কী রিপোর্ত ঙাইদুনা লৈবগী মথৌ তাদে৷

Ministry of Civil Aviation
ICMR has approved Nine systems for molecular testing of SARS-CoV-2
Self-paid random sampling is limited to 2% for travellers from Countries excluding those enlisted as at risk
01 DEC 2021 3:39PM by PIB Delhi
In continuation to the “Algorithm: Guidelines for International Arrivals dated 28th November 2021” issued by Ministry of Health and Family Welfare(MoHFW), the following Frequently Asked Questions(FAQs) are being issued for better understanding of the passengers and to enable them for safe, secure and hassle-free International Air Travel. It may be noted that these steps are being taken to ensure the good health and safety of every citizen of the country so that the subsequent problems do not arise.
The Guidelines for International Arrivals issued by MHFW can be seen on
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesforInternationalarrivalsdated30thNovember2021.pdf.
List of Countries can be seen on –
https://www.mohfw.gov.in/pdf/ListofCountriestobereferredtoincontextofGuidelinesforinternationalarrivalsdated28thNovember2021updatedon30112021.pdf
Algorithm: Guidelines for International Arrivals can be seen on
https://www.mohfw.gov.in/pdf/Algorithmforrevisedguidelinesforinternationalarrivals30thNovember2021.pdf.
Q 1.What kind of RT-PCR tests have been approved by ICMR following systems for molecular testing of SARS-CoV-2 at airports?
Clarification: ICMR has approved the following systems for molecular testing of SARS-CoV-2 (all these systems are considered equivalent to RTPCR). All the labs who would conduct the tests would follow the ICMR/ MoHFW guidelines to ensure genome sequencing for all positive cases.
1. Open system RTPCR
2. TrueNat
3. GeneXpert
4. RTLAMP
5. CRISPR/TATAMD CHECK/FELUDA
6. Abbott ID Now
7. Accula by Thermofisher
8. Rapid RTPCR
9. CoviDx DirectPlex
Airports are directed by MoCA to facilitate the RT-PCR testing of passengers by extending the required facilities and logistics.
Q 2.Some travellers excluding from those Countries at risk (as per latest MOHFW guidelines) would be subject to post-arrival testing at random. Whether they need to wait at the airports till the test result is received? Can they be allowed to leave the airport of entry to reduce the crowding at the airport?
Clarification: Travellers undergoing random sampling may give the sample and be allowed to leave. Now, the random sampling would be limited to 2% as per latest MoHFW guidelines and it would be on self-paid basis. Airlines/Airports may co-ordinate with the officials of State/UT Governments to select the passenger at random sampling.
Q 3.-If the travellers from Countries (excluding those Countries at risk) are transiting through the airports of countries ‘at risk,’ but staying within the airports, can they be exempted from the post-arrival testing based on the self-declaration form?
Clarification: Post-arrival testing can be exempted if a person is travelling from a NOT AT RISK country and has only a transit (without leaving immigration) in AT RISK country before taking the destination flight. However, if the person has travelled to any AT RISK country in last 14 days, he/she will be asked for post arrival testing and other additional restrictions, etc.
Q 4.-Submission of sample for post-arrival COVID-19 test at the point of arrival (self-paid). Such travellers will be required to wait for their test results at the arrival airport before leaving or taking a connecting flight.
Clarification: This means after the negative results are received, the passengers can take connecting flights to reach their final destination.
Q 5.-Can exit of passengers can be phase-wise as the results are received so that all need not wait till the result is received for every passenger of the particular flight?
Clarification: A passenger can exit the airport or can take connecting flights for final destination once the negative report is received. He/She need not wait for the report of all the co-passengers.