প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সুপ্রীম কোর্তনা শিনবা সংবিধান নুমিৎকী থৌরমদা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
26 NOV 2021 9:35PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
চীফ জস্তিস এন.ভি. রমন্নাজী, জস্তিস য়ু.য়ু. ললীৎজী, লো মন্ত্রী শ্রী কিরন রিজিজুজী, জস্তিস দি.ৱাই. চন্দ্রুচরজী, এতোর্নী জেনরেল কে.কে. বেনুগোপালজী, সুপ্রীম কোর্ত বার এসোশিএসনগী প্রসিদেন্ত শ্রী বিকাস সিংজী, অমসুং লৈবাক অসিগী জুদিসিএল সিস্তেমগা মরী লৈনবা ইবুংঙো অমদি ইবেম্মশিং!
ঙসি অয়ুক লেজিসলেচর অমসুং এগজিক্যুতিবকী মরূপশিংগা লোইনখি। অমসুং হৌজিক জুদিসিএরীগী মরী লৈনবা অদোম অখঙ-অহৈশিংগা মরক্তা লৈজরে। ঐখোয় পুম্নমক্কী তোঙান তোঙানবা থৌদাং, তোঙান তোঙানবা থবক তৌবগী মওং-মতৌ লৈজৈ, অদুবু ঐখোয়গী থাজবা, লাইনীং অমসুং পাঙ্গলগী হৌরকফমদি অমখক্তনি – ঐখোয়গী সংবিধান! ঐহাক নুংঙাইবা পোকই মদুদি ঙসি ঐখোয়গী অপুনবা ৱাখল্লোন অসিনা সংবিধানগী নুমিত্তা থৌরম অসিগী থোংদা ফোংদোক্লি, ঐখোয়গী সংবিধানগী ওইবা ৱারেপশিং অদু চেৎশিলহল্লি। থৌরম অসিগা মরী লৈনরিবা পুম্নমক, ইকাই খুম্নবদা মতিক চারবশিংনি।
ইকাই খুমনজরিবশিং,
নীং-খা তম্বগীদমক্তা হিংবা চংবা খঙদনা চেনবীখিবশিং অদুনা মঙলম্বা মঙলানশিং অদুগী মশেক-মঙালদা, অদুগা চহি লিশিং কয়াগী ভারতকী অচৌবা চৎনবী অসিবু য়োকখৎলদুনা, ঐখোয়গী সংবিধান শেম্বীরম্বশিংনা ঐখোয়দা সংবিধান পীনবীখি। চহি কয়াগী মীনাই নাইথাংনা, ভারতপু অৱাবা কয়াদা লংশিনবীখি। মতম অমদা সনাগী উচেক হায়না কৌনরম্বী ভারত, লাইরবা-চাকনিবা অমসুং অনা-অয়েক্তনা থল্লম্মি। ফিভম অসিদা, লৈবাক অসিবু মাংদা পুখৎপদা সংবিধান্না মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী ইতেং পাংদুনা লাকখি। অদুবু ঙসিদি মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংগা য়েংনরুরবদি, ভারতকা চাউরাক্না নীং খা তম্বা ফংমিন্নখিবা লৈবাকশিং অদু ঙসিদি ঐখোয়দগী ফনা য়াম্না মাং থাখ্রে। হায়বদি হৌজিক ময়াম অমা তৌগদবা ৱাৎলি হায়বনি, ঐখোয় পুন্না পান্দম অদু য়ৌমিন্নগদবনি। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই, ঐখোয়গী সংবিধান্দা ইনক্লুজন্দা কয়াদা শাফু পীরিবা। অদুবু মসিসু অচুম্বনি মদুদি নীং খা তম্বগী চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মতুংদসু মশিংনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ইনক্লুজন অসি মায়োক্ননবা শাফু পীরি। অদুগুম্বা ময়ুমদা অমাংশঙ ফাওবা লৈতবা মীওই করোর কয়া, মৈ ফংদবনা মরম ওইদুনা অমম্বদা মপুন্সি লেনখিবা অদুগুম্বা মীওই করোর কয়া, মখোয়গী পুন্সিগীদমক্তা খ্বাইদগী চাউবা লানফম, য়ুমগীদমক্তা ঈশিং খজিক্তং থিগদবা, অদুগুম্বা মীওই করোর কয়াগী অৱাবা খঙজদুনা, মখোয়গী পুন্সি মহিং লাইথোকহন্নবা মশাবু কৎথোকচবা, ঐনা সংবিধানগী অশেংবা ইকাই খুম্নবা ওইনা লৌজৈ। অমসুং মরম অসিনা, ঙসি ঐহাক অপেনবা পোকচৈ মদুদি লৈবাক অসিদা, সংবিধানগী মরুওইবা ৱাখল্লোন অসিগী মতুং ইন্না, এক্সক্লুজনবু ইনক্লুজন্দা ওন্থোক্নবগী অহৌবা খোঙজং খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। অমসুং মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা করি ফংলে হায়বসিসু ঐখোয়না খঙগদবনি। করোর ২দগী হেনবা লাইরবশিং অদু ঙসিদি মশাগী পক্কাগী য়ুম ফংলে, করোর ৮দগী হেনবা লাইরবা ইমুংনা উজ্জ্বালা য়োজনাগী মখাদা লেম্না গ্যাস কনেক্সন ফংলে, করোর ৫০দগী হেনবা লাইরবশিংবু খ্বাইদগী চাউবা হোস্পিতালশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েংবা ফংহল্লে, অহানবা ওইনা ইন্স্যুরেন্স অমসুং পেন্সনগুম্বা বেসিক ফেসিলিতীশিং ফংলবা লাইরবা করোর কয়া অদুগী পুন্সিগী য়াম্না চাউবা অৱাবা কোক্লে, স্কিমশিং অসি মখোয়গীদমক্তা অচৌবা থৌনা অমা ওইরি। কোরোনাগী মতম অসিদা হৌখিবা থা কয়াদগী মীওই করোর ৮০দগী হেনবদা লেম্না চেং ফংহল্লে। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাদা সরকারনা লুপা করোর লাখ ২ লিশিং ৬০দগী হেনবা শেনফম চাদিং তৌদুনা লাইরবশিংদা লেম্না চেং ফংহল্লি। ঙরাং মক্তদা ঐখোয়না স্কিম অসি মথংগী চহি মার্চ ফাওবা শাংদোকহনখ্রে। ঐখোয়গী দিরেক্তিব প্রিন্সিপল্সনা হায়রি – “সিতিজেন্স, মেন এন্দ ৱুমেন ইক্বুএল্লী, হেব দ রাইৎ তু এন এদিক্বেৎ মীন্স ওফ লাইলিহুদ” মসি ৱাখল্লোন অসিমক্কী মমিনি। অদোম পুম্নমক মসি য়াবীগনি মদুদি লৈবাক্কী মীচম মীয়াম্না, লৈবাক্কী লাইরবশিংনা, চাউখৎপগী মরুওইবা ইচেল অদুগা পুল্লবদি, মতম অদুদা মখোয় ইক্বেলিতী অমসুং ইক্বেল ওপর্চুনিতী ফংই, অদুনা মখোয়গী তাইবঙ অদু মপুং ফানা হোদোকই।
খঙ হৈরবশিং,
সবকা সাথ-সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস-সবকা প্রয়াস, মসি সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী খ্বাইদগী অচেৎপা থৌওংনি। সংবিধানগীদমক্তা কৎথোক্লবা সরকার, চাউখৎ-থৌরাংদা খেন্নবা থমদে অমসুং মসি ঐখোয়না তৌদুনা উৎলে। করিগুম্বা মতম অমদা ইনাক-কৈরাক খুল্লবা মীওই খক্তনা ফংলম্বা ক্বালিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু ফাওবা এক্সেস ঙসিদি খ্বাইদগী লাইরববুসু ফংহল্লে। ঙসি লদ্দাখ, অন্দমান অমসুং নিকোবর, নোর্থ ইস্তকী চাউখৎ-থৌরাংদসু লৈবাক অসিনা দিল্লী অমসুং মুম্বৈগুম্বা মেত্রো শহরশিংদা চংবা মিৎয়েং অদুমক চংলি। অদুবু পুম্নমক অসিগী মরক্তা, ঐহাক অতোপ্পা ৱাফম অমগী মায়কৈদা অদোমগী পুক্নীং চিংশিঞ্জগে। অদোম্নসু শোইদনা থেংনবীরমগনি মদুদি সরকারনা অখন্নবা কাংলুপ অমগীদমক, অখন্নবা অপীকপা শরুক অমগীদমক করিগুম্বা খরা তৌরবদি, মদু লিবরেল ওই হায়বী, মদুগীদমক য়াম্না থাগৎপী। হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা ঐখোয়না খেন্নবা অমত্তা থমদনা, মীংচং-শঙ্গ নাইদনা, চাউখৎ-থৌরাং অসি মীপুং খুদিংমক্তা, কাংলুপ খুদিংমক্তা, অমসুং লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া পুম্নমক্তা য়ৌহন্নবা হৌৎনখি। চহি অসিগী ওগস্ত ১৫দা ঐনা লাইরবগী য়াইফ-থৌরাংগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী সেচুরেসনগী ৱাফং পনখি অমসুং মসিগীদমক্তা ঐখোয় মিশন মোদতা থবকসু পায়খৎখি। সর্বজন হিতায়, সর্বজন সুখায়, মন্ত্র অসি শোন্দুনা থবক তৌনবা ঐখোয়না হোৎনখি। ঙসি মসিদগী লৈবাক্কী শক্তম করম্না হোংলিবা মসি ঐখোয় হন্দক্কী নেস্নেল ফেমিলী হেল্থ সর্ভে রিপোর্ত্তসু উবা ফংলে। ঝেন্দর ইক্বেলিতীগী ৱাফম পল্লগদি হৌজিক নুপাগা য়েংনবদা ইচানুপীশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। মীরোনবী নুপীশিংনা হোস্পিতালদা দিলিবরী তৌবগী হেন্না খুদোংচাবা ফংলে। মরম অসিদগী মমা শিবগী চাং, অঙাং শিবগী চাং হন্থরক্লি। মসিদা ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা য়াম্না ফনা তৌবগী ইন্দিকেতর্স ময়াম অমসু লৈরি। হায়রিবা ইন্দিকেতর্স পুম্নমক অসিদা পরসেন্তেজ পোইন্ত খুদিংমক্কী হেনগৎলকপা অদু শুপ্নগী মশক অদুতা নত্তে। মসি ভারত মচা করোর কয়ানা ফংলিবা মদুগী প্রমান অমনি। মসি য়াম্না মথৌ তাই মদুদি, মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী মপুং ফানা কান্নবা মীয়াম্না ফংবা, ইনফ্রাস্ত্রকচরকা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবা। মরম অমা হেক্তদগী ওইরকপা মথৌ তাদবা থেংথবনা মীয়াম্বু মখোয়গী হক ফংহন্দে। ঐহাক গুজরাত্তা লৈজবনি অদুনা ঐ সরদার সরোবর দামগী খুদম পীবা পাম্মি। সরদার পতেলনা ইমা নর্মদাদা অসিগুম্বা মখলগী দাম অমগী মঙলান মঙজখি। পন্দিৎ নেহরুনা মদুগী উরেপ-উয়ুং তমখি। অদুবু প্রোজেক্ত অসি চহি তরাগী খুজিং কয়া পন্দুনা লৈখি। ইভাইরনমেন্তকী মিংদা চৎথবা খোঙজংগী মিংদা পন্দুনা লৈখি। কোর্ত ফাওবনা মসিগী মতাংদা ৱারেপ লৌবদা নীংজানখি। ৱর্ল্দ বেঙ্কনসু মসিগীদমক্তা শেল থাদবদা অথিংবা থম্লকখি। অদুবু নর্মদা অদুগী ঈশিংদগী কচ্ছদা ওইরিবা চাউখৎপা অদুনা, চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অদুনা, ঙসি হিন্দুস্তানগী খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংখৎলিবা দিস্ত্রিকশিংগী মনুংদা কচ্ছ জিলাসু অমা ওইহল্লে। অমরোমদা কচছদি লৈকংলাগুম্বা লমদম অমনি, খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা লমদমদা মসিগী মফম য়াওখ্রে। করিগুম্বদা লৈঙোই লম অমা ওইনা খঙনরম্বা কচ্ছ, মফম অদুবু থাদোক্তুনা চৎনরম্বগীদমক খঙনরম্বা কচ্ছ, ঙসি এগ্রো-এক্সপোর্তকী মরমদগী মশাগী শক্তাক ওইররে। মসিদগী হেন্না চাউবা গ্রীন এৱার্দ করি অমুক ওইগনি?
ইকাই খুমনজরিবশিং,
ভারতকীদমক্তা, অমসুং মালেমগী লৈবাক কয়াগীদমক্তা, ঐখোয়গী মীরোল কয়াগীদমক্তা, লোইলমগী লাংদা লৌশিন্দুনা হিংবা তারম্মি। ভারতকী নীং খা তম্বগী মতমদগী, মালেম অপুনবা অসিদা পোস্ত-কোলোনিএলগী মতম অমা হৌখি, লৈবাক কয়া মনীং মখা তমখি। ঙসিদি অতোপ্পা লৈবাক্কী লোইলম ওইনা হকথেংননা এগজিস্ত তৌবা কনাগুম্বা লৈবাক অমত্তা লৈত্রে। অদুবু মসি লোইলমগী ৱাখল্লোন, কোলোনিএল মাইন্দসেৎ লোইখ্রে হায়বদি নত্তে। ঐখোয়না উরি মদুদি ৱাখল্লোন্না মশক কয়া পোকহল্লি। মসিগী খ্বাইদগী ময়েক শেংবা খুদম ঐখোয়না চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোংচৎতা লাক্লিবা অপনবশিং অসিদা উবা ফংই। অদুগুম্বা পাম্বৈশিং অদুনা, অদুগুম্বা লম্বীশিং অদুদা চৎতুনা, চাউখৎলবা মালেম অসি ঙসিগী থাক অসিদা য়ৌরক্লিবা, ঙসি পাম্বৈ অদুমক, লম্বী অদুমক, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগীদমক থিংজিন্নবা হোৎনরি। হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদা মসিগীদমক তোঙান তোঙানবা মখলগী ৱাহৈশিংগী লাং থাক্লি। অদুবু পান্দমদি অমখক্তমক ওইরি – চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী চাউখৎ-থৌরাং থিংজিনবা। ঙসি-ঙরাং ঐখোয়না উরে মদুদি অকোইবগী ফিভমগী হিরমদসু থবক অসিগীদমক্তা হাইজেক তৌনবা হোৎনরি। চয়োল খরগী মমাংদা ঐখোয়না সি.ও.পি.-২৬ সমিৎতা মসিগী অচংবা খুদম উখ্রে। করিগুম্বা এবসোলুৎ কম্যুলেতিব ইমিসন্সকী মতাংদা পল্লবদি, চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা ১৮৫০দগী হৌজিক ফাওবা, ভারত্তগী শরুক ১৫ ইমিসন তৌখ্রে। করিগুম্বা ঐখোয়না পার কেপিতেল বেসিসকী মতাংদা পল্লবসু চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা ভারতকা য়েংনরুবদা শরুক ১৫ হেন্না ইমিসন তৌই। অমেরিকা অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন্না অমত্তা ওইনা পুন্দুনা ভারতকা য়েংনবদা শরুক ১১ হেন্না এবসোলুৎ কম্যুলেতিব ইমিসন তৌই। মসিদসু পার কেপিতা বেসিস অসিদা য়ুম্ফম ওইরবদি অমেরিকা অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন্না ভারতকা য়েংনবদা শরুক ২০ হেন্না ইমিসন তৌই। অদুমওইনমক, ঙসি ঐখোয় চাউথোকচরি মদুদি ভারত অসি মসিগী সিবিলাইজেসন অমসুং চৎনবী-নাৎ মক্তদা মহৌশাগা লোইননা হিংবগী চৎনবী লৈজৈ, মফম অসিদা নুঙশিংদা, উপালশিংদা, অমসুং মহৌশাগী শরুক খুদিংমক্তা, মফম অসিদা নুঙবু লাই ওইনা লাৎলি, মদুগী মশক উবা ফংই, মফম অসিদা লৈবাকপু ইমা ওইনা খুরুমনৈ, অদুগুম্বা ভারত্তা অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেনবগী মতাংদা পাউতাক পীরি। অমসুং ঐখোয়গীদমক্তদি মগুনশিং অসি লাইরিক খক্তা নত্তে, লাইরিক্তা ইবা ৱাফম খক্তা নত্তে। ঙসি ভারত্তা লাইওন, তাইগর, দোলফিন্নচিংবগী মশিং, অমসুং মখল কয়াগী বাইওদাইবর্সিতীগী থাকশিংদা লেপ্তনা ফগৎলক্লি। কোলোনিএল মাইন্দসেৎ অসিগী মরমদগী, ভারতকুম্বা লৈবাক্তা, চাউখৎনবগীদমক হোৎনরিবা লৈবাকশিংদা, আশা কয়া কাইরি, অপামবা কয়া থুংদ্রি। নীং খা তম্বগী খোঙজংদা ফাওখিবা ৱারেপ লৌবগী থৌনা অদু হেন্না মপাঙ্গল কলহনবদা কোলোনিএল মাইন্দসেৎ অসি য়াম্না চাউবা পলনি। ঐখোয়না মসি লাপথোকহনখিগদবনি। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা পাঙ্গল, ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা ইথিলগী হৌরকফম, ঐখোয়গী সংবিধান্নি।
ইকাই খুমনজরিবশিং,
সরকার অমসুং জুদিসিএরী, অনিমক সংবিধান্দগী পোকখিবনি। মরম অসিনা, অনিমক ফাইবোক্নি। সংবিধানগী মরমদগী অনি অসি থোরকখিবনি। মরম অসিনা, পাক চাউনা য়েংলুরগদি তোঙান তোঙান ওইজরবসু অনিমক অমনা অমগী মখা পোন্নৈ।
ঐখোয়গী অসিদা শাস্ত্রশিংদসু হায়রি -
এক্যম বলম সমাজস্য, তৎ অভাবে স দুর্বলঃ।
তস্মাৎ এক্যম প্রশান্তি, বৃধম রাস্ত্র হিতৈশিনঃ॥
হায়বদি, কনাগুম্বা খুন্নাইগী, লৈবাক্কী পাঙ্গল মদুগী অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবা অদু হোৎনবশিংদা লৈ। মরম অসিনা, অকনবা লৈবাক অমা পাম্বশিং অদু অপুনববু থাজৈ, মদুদা শাফু পী। লৈবাক্কী কান্নববু মরুওইনা থমদুনা অমত্তা ওইবা অসি লৈবাক অসিগী লুপ পুম্নমক্কী হোৎনবশিং অদুদা য়াওহনগদবনি। ঙসি লৈবাক অসিগী অমৃতকাল অসিদা মশাগীদমক্তা তোপ তোপ্পা পান্দম লেপচরিবা অসিদা, চহি তরাগী খুজিং কয়া লিরবা সমস্যাশিংগী পাম্বৈ থিদোক্তুনা অনৌবা তুংলমচৎগীদমক্তা ৱারেপ লৌরি। মরম অসিনা, লৈবাক অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গীদমক্তা লৈবাক অসিনা নীং খা তম্বগী ২৫শুবা চহি চা পাংথোরক্কনি অমসুং মরম অসিনা ‘সবকা প্রয়াস’ অসি লৈবাক অসিনা লাওথোক্লি। তশেংনমক খোল্লাও অসিদা অচৌবা থৌদাং অমদি জুদিসিএরীনা লৌরি।
ইবোংঙোশিং,
ঐখোয়না ৱারী শানবা অসিদা কাওথোকপা লৈতনা ৱাফম অমা লেপ্তনা তাদুনা লাক্লি, হন্না হন্না মসি পল্লি – সেপরেসন ওফ পাৱর। সেপরেসন ওফ পাৱরগী ৱাফম, জুদিসিএরী ওইরো, এগজিক্যুতিব নত্ত্রগা লেজিসলেচরবু ওইরো, মশানা অদুম্মক মরুওইবা ওইদুনা লাক্লি। মসিগা লোইননা, নীং খা তম্বগী অমৃতকী মতম অসিদা, ভারতকী নীং খা তম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপা ফাওবা, মসিগী অমৃতকী মতম অসি, সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না, কলেক্তিব রিজোল্ব উৎপগী মথৌ তাই। ঙসি লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী মফমদা লৈরিবা পুম্নমক অসিদগী হেন্না ফংনীংঙাই হক লৈ। ঐখোয়না নীং খা তম্বগী চহি চাম্মশুবা থৌরম পাংথোকপদা, মতম অদুগী ভারত করি ওইগনি, মসিগীদমক্তা ঙসিমক থবক তৌগদবনি। মরম অসিনা, লৈবাক অসিগী অনীংবা অপাম্বশিং অদু মপুং ফাহন্নবগী কলেক্তিব রেস্পোন্সিবিলিতীগী লম্বী লেপথোক্কদবনি, রোদমেপ শেমগদবনি পান্দম লেপথোক্তুনা পন্থুং অদু ফাওবা লৈবাক অসি য়ৌহনগদবনি।
ইকাই খুমনজরিবশিং,
কোরোনাগী মতমনা জস্তিস দেলিবরীদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা অনৌবা থাজবা পোকহল্লে। দিজিতেল ইন্দিয়াগী মেগা মিশন্দা জুদিসিএরীনা শরুক য়ারি। লিশিং ১৮ হেনবা কোর্তপু কম্প্যুতরাইজ তৌবা, কোর্ত কম্প্লেক্স চাদা ৯৮গী ৱাইদ এরিয়া নেতৱর্ক্কা শম্বা, রিয়েল তাইমদা জুদিসিএল দেতাগী ত্রান্সমিশনগীদমক্তা নেস্নেল জুদিসিএল দেতা গ্রিদ ফঙ্কস্নেল তৌবা, ই-কোর্ত প্লেৎফোর্ম মীওই লাখ কয়াদা য়ৌহনবা, মসিনা তাক্লি মদুদি ঙসি তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়গী জস্তিস সিস্তেমগী অচৌবা পাঙ্গল ওইখ্রে, অমসুং লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয় এদভান্স জুদিসিএরী অমনা থবক তৌবা উরগনি। মতম অসি হোংবা নাই, মালেম অসি হোংদুনতা লৈ, অদুবু অহোংবা অসি মীওইবগীদমক্তা ইবোলুসনগী মরা ওইরি। মসি মরম অসিদগীনি মদুদি মীওইবনা অসিগুম্বা অহোংবা পুম্নমক অসি লৌশিল্লি। ঐখোয়গী পান্দম মান্নরসি, ঐখোয়গী পুক্নীং মান্নরসি অমসুং অমত্তা ওইনা পুন্না পান্দম অসি ফংহল্লসি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঙসি ঐনা সংবিধান নুমিৎকী শেংলবা থৌরম অসিদা অদোম পুম্নমকপু, ইরৈচাশিংবুসু য়াইফ-পাউজেল পীজরদুনা ঐগী ৱাহৈ লোইশিঞ্জরি। অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু থাগৎচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at Constitution Day Celebrations organized by Supreme Court
26 NOV 2021 9:35PM by PIB Delhi
Namaskar!
Chief Justice N.V. Ramana ji, Justice U.U. Lalit ji, Law Minister Shri Kiren Rijiju ji, Justice D.Y. Chandrachud ji, Attorney General Shri K.K. Venugopal ji, President of the Supreme Court Bar Association Shri Vikas Singh ji, and ladies and gentlemen associated with the judicial system of the country!
I spent the morning with my colleagues in the legislature and the executive. And now I am among the scholars associated with the judiciary. We may all have different roles, responsibilities and ways of doing things, but the source of our faith, inspiration and energy is the same - our Constitution! I am happy that today our collective spirit is being expressed in the form of this event on Constitution Day, strengthening our constitutional resolutions. All the people associated with this program deserve to be congratulated.
Excellencies,
In the light of the dreams of the people who lived and died for freedom and cherished the great tradition of India for thousands of years, our Constitution makers gave us the Constitution. Hundreds of years of servitude had plunged India into many problems. India, once known as the Golden Bird, was battling poverty, hunger and diseases. Against this background, the Constitution has always helped us in taking the country forward. But today in comparison to other countries which became independent almost at the same time as India, they are much ahead of us today. A lot remains to be done and we have to reach the goals together. We all know how much emphasis is laid on ‘inclusion’ in our Constitution. But it has also been a fact that even after so many decades of independence a large number of people of the country continue to face ‘exclusion’. Millions of people, who did not even have toilets in their homes, who were living their lives in the dark due to lack of electricity, whose biggest struggle in their life was to get some water; I think understanding their troubles and pain and expending oneself to make their life easier, is the real respect to the Constitution. And I am satisfied that a massive campaign is on to convert ‘exclusion’ into ‘inclusion’ in the country and in accordance with the basic spirit of the Constitution. We also need to understand the biggest benefit of this (campaign). A lot of worries of the poor have been lessened after more than two crore poor got their pucca houses, more than eight crore poor families got free gas connections under the Ujjwala scheme, more than 50 crore poor whose free treatment up to Rs 5 lakh in the biggest hospitals has been ensured, crores of poor got basic facilities like insurance and pension for the first time. These schemes have been extremely useful to them. During this Corona period, free food grains are been ensured to more than 80 crore people for the last several months. The government is giving free food grains to the poor by spending more than Rs 2.60 lakh crores on the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Just yesterday, we extended this scheme till March next year. Our Directive Principles – “Citizens, men and women equally, have the right to an adequate means of livelihood” are a reflection of this spirit. You all will agree that when the common man, the poor of the country, joins the mainstream of development and gets equality and equal opportunity, his world changes completely. When a street vendor connects with the system of bank credit, he also gets a feeling of participation in nation building. When public places, public transport and other facilities are built keeping in mind the Divyangs, when they get common sign language for the first time after 70 years of independence, they feel confident. When transgenders get legal protection and get Padma awards, their faith in the society and in the Constitution becomes stronger. When a strict law is made against the evil of the Triple Talaq, then the faith of those hopeless sisters and daughters in the Constitution is strengthened.
Excellencies,
Sabka Saath-Sabka Vikas, Sabka Vishwas-Sabka Prayas, this is the most powerful manifestation of the spirit of the Constitution. The government committed to the Constitution does not discriminate in development and we have proved this. Today the poorest of the poor are getting the same access to quality infrastructure which was once limited to the resourceful people. Today, the focus of the country for the development of Ladakh, Andaman and Nicobar, North East is as much as the metro cities like Delhi and Mumbai. But in the midst of all this, I would like to draw your attention to one more thing. You must have also experienced that the government is called liberal and is praised if it does something for a particular section, for a marginalized section. But I am surprised that sometimes a government is applauded if it does something better for a state. But not much attention is paid when the government does it for everyone, for every citizen and for every state and how the government schemes benefit every section and every state equally. In the last seven years, we have tried to ensure development without any discrimination and bias for every person, every section, and every corner of the country. On 15th August this year, I talked about the saturation of welfare schemes for the poor and we are also engaged in mission mode in this regard. It is our effort to work with the mantra of सर्वजन हिताय, सर्वजन सुखाय (Wellbeing of all, Happiness for all). The recent report of the National Family Health Survey also shows how the picture of the country has changed due to these measures. Many facts of this report prove the point that when work is done with good intention, progress is made in the right direction, and efforts are made to achieve the goal by mobilizing everyone, then there are bound to be better results. If we talk about gender equality, then the number of daughters is increasing in comparison to men. More opportunities are being available to pregnant women for deliveries in hospitals. As a result, the maternal mortality rate and infant mortality rate are decreasing. There are many other indicators on which we as a country are doing very well. Every percentage point increase in all these indicators is not just a figure. This is a proof of the rights being given to millions of Indians. It is very important that people get the full benefits of public welfare schemes and infrastructure projects are completed on time. Unnecessary delay due to any reason deprives the citizen of his entitlement. I am from Gujarat so I want to give an example of the Sardar Sarovar Dam. Sardar Patel had dreamed of such a dam on Mother Narmada. Pandit Nehru had laid the foundation stone for it. But the project was stuck for decades due to misinformation and the movement in the name of the environment. The judiciary was hesitant to take a decision on it. The World Bank had also refused to fund this project. Today Kutch district is one of the fastest growing districts of India because of the development that took place there with the water of the same Narmada. Kutch is almost like a desert and it got the identity of the rapidly developing region. Once known for migration, Kutch is today making its mark due to agro-exports. What could be a bigger green award than this?
Excellencies,
It was a compulsion for India and for many countries of the world to live in the shackles of colonialism for many generations. Since India's independence, a post-colonial period started all over the world and many countries became independent. Today there is no country in the world that apparently exists as a colony of another country. But this does not mean that the colonial mindset has ceased to exist. We are seeing that this mindset is giving birth to many skewed ideas. The most glaring example of this is seen in the impediments put in the way of the progress of developing countries. The resources and the path which led to the western countries reaching the present status, today there is an attempt to restrict the same resources and the same path for the developing nations. In the last few decades, a web of different types of terminology has been created for this. But the objective has remained the same – to halt the progress of developing countries. Nowadays we see that efforts are being made to hijack the issue of the environment for the same purpose. We saw its live example at the COP-26 summit a few weeks ago. In terms of absolute cumulative emissions, developed countries together have emitted 15 times more than India since 1850. Even in terms of per capita, developed countries have emitted 15 times more than India. The US and EU together have an absolute cumulative emission 11 times higher than that of India. On a per capita basis, the US and the EU have emitted 20 times more than India. Yet today, the lessons of environmental protection are preached to India whose civilization and culture has a tendency to live with nature, where God is seen in stones, trees and in every particle of nature and where the earth is worshiped as a mother. These values ​​are not just bookish for us. Today, the number of lions, tigers, dolphins etc. is increasing and the parameters of different types of biodiversity in India are continuously improving. The forest cover is increasing in India. Degraded land is improving in India. We have voluntarily increased the fuel standards of vehicles. We are one of the world's leading countries in all types of renewable energy. And India is the only country making progress towards achieving the goals of the Paris Agreement ahead of time. The world has acknowledged that if there is any country in the G20 group which is doing the best work, it is India, and yet, various pressures are put on India in the name of environment. All this is the result of colonial mentality. But unfortunately, obstacles are created in the development of our country due to such a mentality, sometimes in the name of freedom of expression or something else. Without knowing the circumstances of our country, the aspirations and dreams of our youth, many times there is an attempt to weigh India on the benchmark of other countries and efforts are made to impede the country’s progress. The people doing this damage do not face the consequences. The consequences of their action cause distress to a mother whose child cannot study because of the stalling of a power plant, to a father who cannot take his ailing son to hospital because of stalled road projects and to that middle class family which cannot enjoy modern facilities as these go beyond what they can afford in the name of environment. This colonial mindset crushes the hopes and aspirations of crores of people in the countries like India striving for development. This colonial mindset is a big obstacle in further strengthening the power of determination that was created during the freedom movement. We have to remove it and for this, our greatest strength, our greatest inspiration, is our Constitution.
Excellencies,
Both the government and the judiciary are born out of the womb of the Constitution. Hence, both are twins. These two have come into existence only because of the Constitution. Hence, from a broader perspective, even though they are different, they complement each other.
It is said in our scriptures:
ऐक्यम् बलम् समाजस्य, तत् अभावे स दुर्बलः।
तस्मात् ऐक्यम् प्रशंसन्ति, दॄढम् राष्ट्र हितैषिण:॥
That is, the strength of a society and a country lies in its unity and united efforts. Therefore, those who are well-wishers of a strong nation, they praise unity and emphasize it. Keeping the interests of the nation paramount, this unity should be in the efforts of every institution of the country. Today, when the country is setting extraordinary goals for itself in the virtuous period, finding solutions to decades- old problems and taking resolutions for a new future, then this accomplishment will be fulfilled with collective efforts. That is why the country, which will be celebrating the centenary of independence in another 25 years, has called for 'Sabka Prayas' (collective effort) and the judiciary also has a large role in it.
Excellencies,
Separation of power between judiciary, executive and legislature is often talked about and forcefully reiterated and is very important in itself. Therefore, it is very necessary to show this collective resolve in accordance with the spirit of the Constitution between this virtuous period of independence till the completion of the 100 years of India’s independence. Today, the common man of the country deserves more than what he has. When we celebrate the centenary of the independence of the country, what will be the India of that time, for this we have to work now. Therefore, it is very important to walk with the collective responsibility to fulfill the aspirations of the country. On the strong foundation of separation of power, we have to determine the path of collective responsibility, make a roadmap, set goals and take the country to the destination.
Excellencies,
The use of technology in justice delivery during the Corona period has created new confidence. Judiciary has equal stakes in the mega mission of Digital India. The computerization of more than 18,000 courts, linking of 98 percent of court complexes with wide area network, national judicial data grid for transmission of judicial data in real time and e-court platforms to reach millions of people shows that technology has become a very big force of our justice system and very soon we will see an advanced judiciary functioning. Time is changing, the world keeps on changing, but these changes have become the means of evolution for humanity. This is because humanity accepted these changes, and at the same time, upheld human values. The concept of justice is the most refined reflection of these human values. And, the Constitution is the most sophisticated system of this concept of justice. It is the responsibility of all of us to keep this system dynamic and progressive. All of us will discharge these roles with full devotion and the dream of a new India will be fulfilled before the 100 years of independence. This mantra संगच्छध्वं, संवदध्वं, सं वो मनांसि जानताम् (May we move in harmony, speak in one voice; may our minds be in agreement) always inspires us and we are proud of it. May we have common goals, common minds and together we achieve those goals! With this spirit, I end my speech by conveying many best wishes to all of you and the countrymen in this sanctified atmosphere of Constitution Day. Once again many congratulations to all of you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.