ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜାଦୀ କା ଡିଜିଟାଲ ମହୋତ୍ସବ
ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନଭେମ୍ବର ୨୯ରୁ ୫ ଡିସେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ପାଳିତ ହେବ ଆଜାଦୀ କା ଡିଜିଟାଲ ମହୋତ୍ସବ, ୨୦୨୧
ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ସଫଳତା ତଥା ଭବିଷ୍ୟତ ରୋଡମ୍ୟାପ ନେଇ ସାତଦିନିଆ ସମାରୋହରେ ସୂଚନା ଦିଆଯିବ
28 NOV 2021 2:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ଦିଗରେ ତାଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ସହ ଅମୃତକାଳକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥିବାବେଳେ ଭାରତ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବୈଶ୍ୱିକ ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ସମୟ ଆସି ଉପନୀତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଭାଷାରେ ୟେହି ସମୟ ହୈ, ୟେହି ସମୟ ହୈ, ସହୀ ସମୟ ହୈ ।
ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ଅବସରରେ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜାଦୀ କା ଡିଜିଟାଲ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ଏହି ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ସମାରୋହରେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ପେସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସାଫଲ୍ୟ ତଥା ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ । ଡିଜିଟାଲ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣି ତା ସହ କିପରି ଆମର ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ରାଜନୀତିକ ଓ ଆର୍ଥିକ ଜୀବନରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି ତଥା ଡିଜିଟାଲ ସେକ୍ଟରରେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉତ୍ସାହକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଉଛି ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାହେବ । ଏହି ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ସମାରୋହରେ କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗର ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେବେ ।
ଭାରତକୁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଯୁକ୍ତ ସଶକ୍ତ ସମାଜରେ ପରିଣତ କରିବା ସହ ଆର୍ଥିକ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଦୂରସଂଚାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆସନ୍ତାକାଲି (୨୯-୧୧-୨୦୨୧)ଠାରୁ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ।
ସପ୍ତାହକ ମଧ୍ୟରେ ସୂଚୀଭୂକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡିକ ହେଲା ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଇଲେକ୍‌ଷ୍ଟ୍ରୋନିକ ପଦ୍ଧତି, ପରିପାଟୀ ଓ ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା, ସିଏସି ସଶକ୍ତିକରଣ, ସ୍ୱଦେଶୀ କମ୍ପ୍ୟୁଟ ଡିଜାଇନରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା, ମାଇ ଗଭ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ସମାରୋହରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ଇତ୍ୟାଦି । ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାପୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ରହୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତ ସଭ୍ୟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଅଧିବେଶନ, ପ୍ୟାନେଲ ଡିସ୍‌କସନ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ବିଭିନ୍ନ ଦିନ ୱାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ପ୍ରଥମ ଦିବସ ୨୯ ନଭେମ୍ବର
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ସପ୍ତାହ କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ଆଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯିବ । ଏହି ଦିନ 75@75ଭାରତର କୃତ୍ରିମ ମେଧା(AI)ଯାତ୍ରା, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ୭୫ଟି ସଫଳ କାହାଣୀ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଭିଡିଓ, ସ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟବସାୟ ଡିଭିଜନର MSH, ଉମଙ୍ଗ ସେବା ସମ୍ପର୍କରେ ନୀତି ଘୋଷଣା ହେବ । ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଇ- ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ଜନସାଧାରଣ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଓ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ଇ ପ୍ରଶାସନ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ମତବିନିମୟ ସଫଳତା ଉପରେ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିବସ ୩୦ନଭେମ୍ବର
ଦ୍ୱିତୀୟ ଦିବସ ଅଧିବେଶନରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ଭିତ୍ତିରେ କୃତ୍ରିମ ମେଧା ଜରିଆରେ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ, ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ନୂଆ ଆସୁଥିବା ବୈଷୟିକ ତତ୍ତ୍ୱ, ଏଆର/ଭିଆର, ବ୍ଲକଚେନ, ଡ୍ରୋନ୍‌, ଆଇଓଟି ଓ ଜିଆଇଏସ, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ବାତାବରଣ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା, ନୂତନ ଧାରା ଓ ଆଦର୍ଶ ଇତ୍ୟାଦି । ଯୁବ ସମାଜ ନିମନ୍ତେ କୃତ୍ରିମ ମେଧାର ଦାୟିତ୍ୱ, ସରକାରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ୨୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ପୁରସ୍କାର, ଭୂମି-ବିଏସଏଫ୍ ଆହ୍ୱାନର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯିବ ।
ତୃତୀୟ ଦିବସ-ଡିସେମ୍ବର ପହିଲା
ତୃତୀୟ ଦିବସରେ ଅନେକ ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଏଥିରେ ଆଗାମୀ ୨୦୨୫-୨୬ ସୁଦ୍ଧା ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନରେ ୨୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ପାଇଁ ଇଏସ୍‌ଡିଏମ୍ ରୋଡମ୍ୟାପ ଓ ଏଥିରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଏଥିରେ ଭାରତକୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଓ ଆଇଟି ହାର୍ଡୱେରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଅଧିକ କରାଇ ଭାରତକୁ ଏକ ରପ୍ତାନୀ ପେଣ୍ଠ ସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିବା ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେବ । ଇଲୋକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଯନ୍ତ୍ରାଂଶରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା, ନୂଆ କରି ଆସୁଥିବା ଇଂଜିନିୟରିଂ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଓ ନୂଆଯୁଗର ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ବିକାଶ ଓ ଭାରତରେ ଏହାର ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ । ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ୍ସ କମ୍ପାନୀକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ପୁରସ୍କୃତ କରାଯିବ ।
ଚତୁର୍ଥ ଦିବସ-୨ଡିସେମ୍ବର
ଚତୁର୍ଥ ଦିବସ ଅଧିବେଶନରେ “ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧୀନରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସିଏସସି ସଶକ୍ତିକରଣ” । ଏଥିରେ ଉଝଉଉପରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବିଶିଷ୍ଟ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଭାଷଣ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଓ ସାକ୍ଷରତା ନେଇ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କୀତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର, ନାବାର୍ଡ, ଏଚଡିଏଫସି ସହ କିଶାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ । ଏହି ଦିନ ସିଏସସି ପେ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବ । ଏହି ଅବସରରେ CSCs/PMGDISHA VLEକୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ।
ପଞ୍ଚମ ଦିବସ-୩ ଡିସେମ୍ବର
ଏହି ଦିନର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ କଂପ୍ୟୁଟ ଡିଜାଇନ୍‌ରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା । ସ୍ୱଦେଶୀ ମାଇକ୍ରୋ ପ୍ରୋସେସର ଜରିଆରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ଉପରେ ଦଳଗତ ଆଲୋଚନା ହେବ । ୩୦ଜଣ ମଣ୍ଡପ ଜରିଆରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ଓ ଦଶଜଣଙ୍କୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯିବ ।
ଷଷ୍ଠ ଦିବସ-୪ଡିସେମ୍ବର
ମୋ ସରକାରଙ୍କ ଆଜାଦୀ କା ଡିଜିଟାଲ ମହୋତ୍ସବ - ଏହି ଦିବସ ବ୍ୟାପୀ ମେଳାରେ ନାଗରିକମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ମରେ ଯୋଗଦେବେ । ଏଥିରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗୀ ମାନେ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଭାଷଣ ଦେବା ସହ ମାଇ ଗଭ ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହ ମତବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଦଳଗତ ଆଲୋଚନାରେ ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପପତି, ମାଇ ଗଭ ଅଂଶୀଦାର ଓ ସାଥୀମାନେ ଯୋଗଦେବେ ।
ସପ୍ତମ ଦିବସ- ୫ଡିସେମ୍ବର
ଏହି ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ‘ଡିଜିଟାଲ ଦେଣନେଣ ଉତ୍ସବ’ । ଏଥିରେ RBI, DFS, MeitY, NPCI, SBI, ICICI /HDFC, PCI, PhonePe, PayTM ବିଷୟ ଡିଜି ପେ-ଭିଜନ ୨୦୩୦ ଉପରେ ଦଳଗତ ଆଲୋଚନା ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହେବ । ଏଥିରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଡିଜିଟାଲ ପେମେଂଟ ଯାତ୍ରା ଫ୍ଲାଗ୍ ଅଫ୍ ଇତ୍ୟାଦି ହେବ । ଏଥିରେ ଚୁଟିକୀ ସଙ୍ଗୀତ ସହ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଏବଂ ବିବିପିଏସ୍ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ ।
(MeitY) ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାଙ୍କର ଓ ଆର୍ଥିକ କମ୍ପାନୀ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରେ ଅସାଧାରଣ ନୈପୁଣ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଆଣ୍ଡ ଆଇଟି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଙ୍କ ଉଦ୍‌ଯାପନୀ ଅଭିଭାଷଣ ସହ ଶେଷ ହେବ ।
ସପ୍ତାହକ ପାଇଁ ଲଗାଯାଇଥିବା ମଣ୍ଡପଗୁଡିକରେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ପଦକ୍ଷେପ, ସ୍କୁଲପିଲାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ସିଏସସି ପ୍ରକଳ୍ପ,ଦେଣନେଣ, ସମାଧାନ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଭାବନ ଯଥା ରୋବର୍ଟ, ଡ୍ରୋନ, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ବଟସ୍‌, ଏଆର/ଭିଆର ସମାଧାନ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ବିଷୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ଅଧୀନ ସପ୍ତାହ ଏକ ଭବ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ଉଦ୍‌ଭାବନ, ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ସମାରୋହ ହୋଇ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଦୃଶ୍ୟପଟ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଶେଷ ବିବରଣୀରେ https://amritmahotsav.negd.in/ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ।
ସରକାରୀ ୟୁଟ୍ୟୁବ ଚ୍ୟାନେଲରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସିଧାସଳଖ ଦେଖିହେବ
https://www.youtube.com/DigitalIndiaofficial/

Ministry of Electronics & IT
MeitY to celebrate “Azadi Ka Digital Mahotsav” from 29th November to 5thDecember, 2021
Week long events/activities to showcase best of India’s achievements in the Digital space and also lay down the roadmap for future
28 NOV 2021 2:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi has often shared his vision of building a AatmaNirbhar Bharat. As the nation celebrates 75 years of Independence and India enters into the Amrit Kaal – it is the time for India to realise its potential and emerge as a global leader in the field of electronics and information technology – in the words of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi – ‘YehiSamay Hai, YehiSamay Hai, SahiSamay Hai.
To commemorate the Amrit Mahotsav – MeitY is celebrating Azadi Ka Digital Mahotsav – a week long events/activities that will showcase the best of India’s achievements in the Digital space and also lay down the roadmap for the future. It will also highlight how Digital technologies are transforming all sectors of the economy and impacting our socio-cultural, political and economic identity and fuel the spirit of self-reliance in the Digital sector. The week-long occasion will witness the gracious presence of Shri Ashwini Vaishnaw, Hon’ble Minister for Electronics & IT, Railways and Communications, Shri Rajeev Chandrasekhar, Hon’ble Minister of State for Electronics & Information Technology and Skill Development and Entrepreneurship and several senior officials from the Central Ministries/Departments, States & UTs and stalwarts from industries.
The broader mandate of MeitY is to work towards the transformation of India into a digitally empowered society and knowledge economy and generate self-reliance for the country in the field of technology and communication. On this note, a series of events/initiatives will be held starting from 29th November that would showcase India’s journey of digital transformation.
The key themes of events scheduled during the week are Digital India, Making India AatmaNirbhar in Electronics System Design and Manufacturing,Empowering CSCs, Making India AatmaNirbhar in Swadeshi Compute Designs, Citizen Engagement by MyGov and Digital Payments Utsav. The events during weeklong conference will comprise of plenary sessions, panel discussions, and exhibitions.
A day-wise event calendar is as follows-
Day1: 29th November
The AKAM week will be inaugurated by Hon’ble Minister of Electronics & IT, in the presence of Hon’ble Minister of State for Electronics & IT. The day will witness launch of 75@75 India’s AI Journey, 75 Success Stories under Digital India,Digital India video, MSH as Independent Business Division, and Announcement of Policy for Delivery of UMANG Services in Assisted Mode. It will also include a session on ‘Public Digital Platforms enabling Good Governance’ and presentations on successful eGovernance initiatives and interactions with various States/UTs.
Day2: 30th November
In the second day, the sessions will be on ‘Leveraging AI to build solutions at population scale’, ‘Use of Emerging Technologies for Social Empowerment-Blockchain, AR/VR, Drone, IoT&GIS’, ‘Strengthening start-up ecosystem post-pandemic’, New Paradigm and Emerging Trends among others. The Grand Finale of Responsible AI for Youth- National Programme for Government Schools will have awards given to the top 20 projects. Winners of BHUMI-BSF GrandChallenge will also be awarded.
Day 3: 1st December
Day 3 will have multiple panel discussions on the theme ‘Making India Aatmanirbhar in ESDM-Roadmap to achieve the $250 Bn in Electronics Manufacturing by 2025-26’. The discussions will be on ‘Scaling up production and Making India Export hub for Mobile phone & IT Hardware’,‘Making India AatmaNirbhar in Electronic Components’,‘Making India AatmaNirbhar in Emerging Technologies and New Age Devices’ and ‘Developing a Semiconductor & Display Ecosystem in India’. Leading Electronics companies contributing to “Make in India” will be recognised and awarded.
Day 4: 2nd December
The session on “CSC Empowering Citizens under Digital India” will include showcasing film on CSC, addresses by key officials, exchange of MoUs on new initiatives with Department of School Education& Literacy, Government of India, with NABARD, and with HDFC for CSC Kisan Credit Card. The day will also witness the launch of CSC Pay. Top 10 Performing CSCs/PMGDISHA VLEs will be felicitated at the event.
Day 5: 3rd December
The theme for the day is ‘Making India Aatmanirbhar in Swadeshi Compute Designs’. The panel discussions on ‘Making India AatmaNirbhar with Swadeshi Microprocessors’ and demonstration of stalls of 30 finalists under Swadeshi Microprocessor Challenge and award ceremony for top 10 winners will be the highlights of the day.
Day 6: 4th December
The day-long thematic event titled “Azadi ka Digital Mahotsav with MyGov” will be a day-long mela of citizen engagement, covered with thought provoking ideas and fun filled activities. It will include keynote addresses by dignitaries, industry partners and interactive sessions with MyGov Saathis. The panel discussions will involve important government functionaries, industry leaders, MyGov partners and Saathis.
Day7: 5th December
The event titled “Digital Payment Utsav” will feature panel discussionsamong dignitaries from RBI, DFS, MeitY, NPCI, SBI, ICICI /HDFC, PCI, PhonePe, PayTM on the topic‘DigiPay: Vision 2030’. It will also have presentations by Start-ups, cultural activities, flag off of Digital PaymentsYatra, showcasing the journey of Digital Payments. The event will also witness the launch of Chutki Bajake’ Anthem along with incentive schemes such as PM SVANidhi and BBPS scheme.
MeitY’s Azadi Ka Amrit Mahotsav week-long event will conclude with presentation of awards to bankers and fintech companies in different categories for outstanding performance and closing remarks by the Hon’ble Minister of State of Electronics & IT, Shri Rajeev Chandrasekhar.
Exhibition Stalls set up through the week will showcase Digital India initiatives, Projects by School Children under Responsible AI for Youth, CSC Projects, Payment Solutions, Innovations by Startups- Robots, Drones, Autonomous Bots, AR/VR Solutions and many more.
The iconic week under the Azadi Ka Amrit Mahotsav week will be a grand celebration of a culture of innovation, entrepreneurship and digital inclusion paving the way to realize Hon’ble Prime Minister’s vision of an AatmaNirbhar Bharat.
Detailed agenda of the event is available on https://amritmahotsav.negd.in/
The event will be live streamed on the official YouTube Channel of Digital India: https://www.youtube.com/DigitalIndiaofficial/