ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
নাগালেন্দগী ৱোখাগী, বান ধন ক্লস্তর অসি য়াম্না লিংবা ত্রাইবেল এন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপনি
জুনেবোতো, ৱোখা, ত্যুন্সাং, ফেক অমসুং মকোকচুং দিস্ত্রীক্ত য়াওনা নগালেন্দদা বান ধন বিকাস কেন্দ্র ক্লস্তর ৯না থবক চৎথরি
26 NOV 2021 11:14AM by PIB Imphal
নাগালেন্দনা ত্রাইবেল এন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপকী খুদম অমা ওইনা লিখৎলক্তুনা লৈবাক পুম্বদা ক্লস্তর অসিনা চাউখৎলকপা অমসুং ভেল্যু হাপ্পনা মেম্বরশিংদা অহেনবা ইনকম লাকপগে হায়বা উৎলি। মসিগী ক্লস্তর অসি ত্রাইবেল এফিয়র্স মিনিস্ত্রীগী ত্রিফেদ অমদি রাজ্যগী দিপার্তমেন্তগা লোয়ননা বান ধন য়োজনা (পি.এম.ভি.দি.ৱাই.)গী মখাদা ময়ামগী মনুংদা ওইরিবা অমনি। স্কীম অসিনা পান্দম থম্লিবা অসি ত্রাইবেলশিংবু মখোয়গী ব্যুজিনেস চাউথোক্নবা অমসুং শেন্থোক হেনগৎহন্নবা ফানান্সিএল কেপিতেল, ত্রেনিং, মেন্তরিং, অসিনচিংবদা মতেং পীদুনা শক্তি পীবনি।
রাজ্য অসিদা হনী পুথোকপগী নোদেল এজেন্সী ওইরিবা নাগালেন্দ বীকিপিং এন্দ হনী মিসন (এন.বি.ঐচ.এম.) অসি হায়রিবা ক্লস্তর অসিগীদমক হাপ্লিবা এজেন্সীনি। বান ধন য়োজনাগী থৌরম অসি অহানবা ফেজদা এম.এফ.পি. ওইনা বীকিপিং এক্তিবিতী খক্তগী ওইনা হাপখিবনি, হায়রিবা অসি বান ধন বিকাস কেন্দ্র ক্লস্তর মঙাগা লোয়ননা দিস্ত্রীক্ত মরিদা হৌদোকপা ওইনা হাপখি। হনী পুথোকপা অসি লোকপগী মতম লৈবা মরম্না অমসুং লেপ্পা মতমদা বান ধন এস.এস.জি.গী মেম্বরশিং থবক শুদনা লৈবা তারি। মরম অদুনা বান ধন বিকাস কেন্দ্র ক্লস্তরনা চহি চুপ্পা থবক চৎথবা য়ানবা রাজ্যগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী (এন.বি.ঐচ.এম.)না অতোপ্পা থবকশিং হায়বদি অপিকপা ফোরেস্তকী পোৎলম হায়বদি চীংগী শুমজিৎ, ওইস্তর চেঙ্গুম, শিং অমসুং নত গোলশিংদা মিৎয়েং থম্লি।
পোত্থোক্কী কয়া অমা, মার্কেতকী খুদোংচাবশিং অমসুং মসি চাবদা হকচাংদা কান্নবা উরগা য়াম্না চাউনা পায়খৎনবা রাজ্যগী ইমপ্লিমেতিং এজেন্সীনা খনগৎলবা এস.ঐচ.জি. খরা লৈয়চৎ মনুংদা ওইস্তর মুশরুমগী জেনেসিস থাবা হৌখি। লাক্কদৌরিবা থা অসিদা ভেরাইতী অনি “পিঙ্ক অমসুং অঙৌবা”দা রো মেত্রিক তন মঙা (৫) চাউরাক্না পুথোক্নবগী পান্দমদা ভি.দি.ভি.কে.সি.শিং অসি হৌজি পাক চাউনা ওইস্তর মুশরুম থারি।
ত্রিফেদনা হোৎনদুনা, ‘মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) গী মখাদা মেকানিজম ফোর মার্কেতিং ওফ মাইনর ফোরেস্ত প্রদুস (এম.এফ.পি.) অমসুং এম.এফ.পি.গী ভেল্যু চেনগী চাউখৎ থৌরাং’না মপুং ফানা ত্রাইবেল ইকোসিস্তেমদা শাফু পীরি। পোৎলম লৈরিবা অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা জি.ও.আই. অমসুং সরকারগী ফন্দ শিজিন্নদুনা লুপা কোতি ৩০ দগীনা লুপা কোতি ১৮৪৩ ফাওবা ওইরি। বান ধন ত্রাইবেল স্তার্ত অপ, স্কীম অসিগী মচাক অমা ওইনা, ত্রাইবেলশিংদা থবক অমা ওইনা পীরি।
নাগালেন্দ খক্তগী ওইনা, ভি.দি.ভি.কে.সি. ২৮৫ অমা ভি.দি.ভি.কে.সি. ক্লস্তর ১৯দা ভি.দি.ভি.কে.সি. ৯ জুনেবোতো, ৱোখা, ত্যুন্সাং, ফেক অমসুং মকোকচুং দিস্ত্রীক্ত য়াওনা থবক চৎথরি। এম.এফ.পি.গী ভেল্যু এদিসনগী মখাগা ভি.দি.ভি.কে.সি. অসি হৌজি্কী ওইনা ৱাইল্দ হনী, হৈগ্রু, নতগোল, জান্থোজাইলম, রোজিলি, শিং, য়াইঙং, চীংগী শুমজিৎ, ওইস্তর মুশুরুম পুথোক্লি অমসুং মসিদা লৈরিবা মেম্বর ৫৭০০মুক্কী পুন্সিদা কান্নবা ফংহল্লি। হৌজিক ফাওবদা ভি.দি.ভি.কে.সি.না নাগালেন্দদা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীবু শক্তি পীবতা নত্তনা ইকোনোমী ফগৎহল্লি।
বান ধন ত্রাইবেল স্তার্ত-অপশিং, স্কীম অসিগী চপ মান্নবা মচাক, ত্রাইবেল অমসুং ফোরেস্ত দ্বেল্লর অমসুং য়ুমদা লৈরিবা ত্রাইবেল আর্তিসান হেন্না ফগৎলক্লি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ত্রাইবেল পোলমগীদমক ভেল্যু এদিসন সেন্তর অমা ওইনা ছত্তিসগরগী বিজাপুরদা ২০১৮গী এপ্রিল ১৪দা অহানবা বান ধন কেন্দ্র হৌদোকখি অমসুং চহি অনিগী মনুংদা, বান ধন সেলফ হেলপ গ্রুপস (ভি.দি.এস.ঐচ.জি.শিং) ৩৭,৩৬২, বান ধন বিকাস কেন্দ্র ক্লস্তরশিং (ভি.দি.ভি.কে.সি.শিং) ২২৪০দা য়াওখি। বান ধন য়োজনা হেক হৌদোকপদগী ত্রিফেদনা বান ধন সেলফ হেলপ গ্রুপশিং ৫০,০০০ লিংখৎখি অমসুং থৌরম অসি মিসন মোদতা হৌদোকখ্রবা মতুংদা ত্রিফেদনা ২০২১গী ওক্তোবর ১৫দা ভি.দি.এস.ঐচ.জি.শিং ৫০,০০০ সেংসন তৌবগী মাইলস্তোন ফংবা ঙমখি অমসুং হৌজিক ভি.দি.এস.ঐচ.জি.শিং ৫২,৯৭৬ অমা ভি.দি.এস.ঐচ.জি. ক্লস্তর ৫০,০০০ লৈরি।
স্কীম অসিনা হান্ননা মকোক্তা ওইবা অহোংবা অমা পুরক্তুনা অফবা মওংদা ত্রাইবেল ইকোসিস্তেমদা শাফু অমা পীদুনা ত্রাইবকী থবক পীবদা সোর্স অমা ওইরি অমসুং থৌরম অসিগী ফজবা অসি ভেল্যু হাপ্লবা পোত্থোকশিং অসি ত্রাইবেলদা হকথেংননা চৎলি।

Ministry of Tribal Affairs
Van Dhan Clusters from Wokha, Nagaland are driving tribal entrepreneurship
9 Van DhanVikas Kendra clusters have been made operational in Nagaland covering Zunheboto, Wokha, Tuensang, Phek and Mokokchung districts
26 NOV 2021 11:14AM by PIB Delhi
Nagaland has emerged as another example of tribal entrepreneurship that has showcased to the entire country how cluster development and value addition can help members earn significantly higher income.These clusters are one of the many developed under Van DhanYojana(PMVDY) introduced by TRIFED, Ministry of Tribal Affairs, in association with State departments. The scheme aims at empowering tribals by providing them support in terms of financial capital, training, mentoring, etc. in order to expand their business and enhance earnings.
Nagaland Beekeeping and Honey Mission (NBHM), the nodal Agency for honey production in the State, has been the implementing agency for the said set of clusters. It has implemented the Van DhanYojanprogramme solely for beekeeping activity as the only MFP in the first phase, which was initially implemented with five Van DhanVikas Kendra Clusters in four districts. Since Honey production is a seasonal activity and during offseason or dearth period the Van Dhan SHG members remained idle. Therefore in order to operationalize the Van DhanVikas Kendra Cluster activity throughout the year the State Implementing agency (NBHM) envisaged to venture for other minor forest produces such as Hill broom, oyster mushroom, ginger and nut gall.
The genesis of oyster mushroom cultivation begun with a trail on few selected SHGs during the pandemic which eventually prompted the State implementing agency to embark on a larger scale after witnessing the numerous production, scope for marketing opportunities and its consumption benefits for health aspects. VDVKCs are now engaged in the oyster mushroom cultivation on a
larger scale, targeting approximate production of five (5) metric tonnes in raw in the coming months with two variety "pink and white”.
Through the efforts of TRIFED, the ‘Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce (MFP) through Minimum Support Price (MSP) and Development of Value Chain for MFP’ has impacted the tribal ecosystem in a major way. Procurement has gone up from Rs 30 crores to Rs 1843 crores using GoI and State Government Funds across the country. The Van Dhan tribal start-ups, a component of the same scheme, has emerged as a source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and the home-bound tribal artisans.
For the state of Nagaland alone, 285 VDSHGs have been sanctioned subsumed into 19 VDVK Clusters out of which 9 VDVKCs (135 VDSHGs) have been made operational covering Zunheboto, Wokha, Tuensang, Phek and Mokokchung districts. The VDVKC is currently producing Wild honey, Amla, Nutgall, Zanthoxylum, Roselle, Ginger, Turmeric, Hill Broom, Oyster Mushroom through value addition of MFPs, which has benefitted the lives of almost 5700 members attached to it. Till date sales of 35.32 lakhs has been achieved by the VDVKCs helping in the economic upliftment as well as empowerment of tribal communities in Nagaland.
The Van Dhan tribal start-ups, a component of the same scheme, has emerged as a source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and the home-bound tribal artisans. Sh. Narendra Modi Hon’ble Prime Minister inaugurated the first Van Dhan Kendra on 14th April 2018 at Bijapur, Chhattisgarh as value addition centre for tribal produce and in less than two years, 37,362 Van Dhan Self Help Groups (VDSHGs), subsumed into 2240 Van DhanVikas Kendra Clusters (VDVKCs) of 300 forest dwellers each, was sanctioned by TRIFED. Since the inception of the Van DhanYojana, TRIFED was tasked to establish 50,000 Van Dhan Self Help groups and after launching the program in mission mode this year, TRIFED achieved the milestone of sanctioning 50,000 VDSHGs on 15thOctober 2021, and now stands at the count of 52,976 VDSHGs which are subsumed into 3110 VDVK Clusters.
The scheme has already proved to be a beacon of change which has positively impacted the tribal ecosystem by being a source of employment generation for tribes and the beauty of the programme lies in the fact that it ensures that the proceeds from the sales of these value-added products goes to the tribals directly.