নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
নেস্নেল স্পোর্তস এৱার্দস ২০২১ লাওথোকখ্রে
২০২১গী নবেম্বর ১৩দা ভারতকী রাস্ত্রপতিনা এৱার্দশিং অদু য়েন্থোক্লগনি
02 NOV 2021 9:18PM by PIB Imphal
মরু ওইবা হাইলাইতশিং
- স্পোর্তস শান্নরোই ১২দা মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ ২০২১ খুৎশিন্নরগনি
- স্পোর্তস শান্নরোই ৩৫না স্পোর্তস অমসুং গেম্সতা কা-হেন্না থোইদোক-হেন্দোকপা পর্ফোমেন্স উৎপগীদমক ২০২১গী আর্জুনা এৱার্দশিং ফংলগনি
ঙসি য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয়না নেস্নেল স্পোর্তস এৱার্দস ২০২১ লাওথোকখ্রে৷ ২০২১দী নবেম্বর ১৩(থাংজ)গী পুং ১৬৩০ তাবা মতমদা এৱার্দীশিংনা মখোয়গী এৱার্দশিং অদু রাস্ত্রপতি ভাবনগী দর্বার হোলগী অখন্নবা থৌরম অমদা ভারতকী রাস্ত্রপতিদগী ফংলগনি৷ শান্ন-খোৎনবদা হৈথোই-শিন্থোইরিবা অদু মশক খঙদোক্নবা অমসুং রিৱার্দ পীনবা চহি খুদিংগী নেস্নেস স্পোর্তস এৱার্দশিং অসি পীরিবনি৷
মমাংগী চহি মরিগী মতম অমদা শান্নরোই অমনা শান্ন-খোৎনবগী ফিল্দদা খ্বাইদগী থোইদোক-হেন্দোক্লবা পর্ফোমেন্স উৎপগীদমক ‘মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ’ পীরি৷
মমাংগী চহি মরিগী মতম অমদা ফজরবা পর্ফোমেন্স পীবা অমদি লিদরশিপ, স্পোর্তসমেনশিপ অমসুং থকশি-খাশিগী ক্বালিতীশিং উৎপা শান্নরোইদা ‘স্পোর্তস অমসুং গেম্সতা থোইদোক-হেন্দোকপগী আর্জুনা এৱার্দ’ পীরি৷
ইকাই খুম্নরবা মালেমগী স্পোর্তস ইভেন্তশিংদা মেদল ৱিন্নরশিং পুথোক্লিবা পুথোকপা অমসুং চৎনরোল কাইদনা থোইদোক-হেন্দোকপা অমসুং থাগৎনিংঙাই ওইরবা থবক পাংথোকপগীদমক ‘স্পোর্তস অমসুং গেম্সতা থোইদোক-হেন্দোক্না লমজিং-লমতাকপগী দ্রোনাচারিয় এৱার্দ’ পীরি৷
শান্নরোইগী পর্ফোমেন্সনা স্পোর্তসতা অচৌবা মফম কনখিবা অমদি শান্নরোই অদুনা স্পোর্তস শান্নবা তোক্লবা মতুং ফাওবদা স্পোর্তস য়োকখৎনবা মখাতানা শরুক য়াববু ইকাই খুম্ননবা ‘স্পোর্তস অমসুং গেম্সতা লাইফতাইম এচিবমেন্ত ওইনা ধ্যান চান্দ এৱার্দ’ পীরি৷
কোর্পোরেত এন্তাইতীশিং(প্রাইভেৎ অমসুং পব্লিক সেক্তরদা লৈরিবা), স্পোর্তস কন্ত্রোল বোর্দশিং, স্পোর্তস প্রমোসন অমসুং দিবেলপমেন্তদা মশক থোকপা থৌদাং অমা লৌখিবা রাজ্য অমসুং নেস্নেলগী থাক্তা লৈরিবা স্পোর্তস বোদীশিং য়াওনা এন.জি.ও.শিংদা ‘রাস্ত্রিয়া খেল প্রোতশাহন পুরুস্কর’ পীরি৷
ইন্তর-য়ুনিভর্সিতী তোর্নামেন্তশিংদা ওভরওল তোপ পর্ফোমিং য়ুনিভর্সিতীদা মৌলানা অবুল কলাম অজাদ(এম.এ.কে.এ.) ত্রোফী পীরি৷
জস্তিজ(রিতাইয়র্দ) মুকুন্দাকম শর্ম(সুপ্রিম কোর্তকী হান্নগী জর্জ), মশক নাইরবা স্পোর্তস শান্নরোইশিং অমসুং স্পোর্তস জর্নেলিজম অমসুং স্পোর্তস এদমিনিস্ত্রেতরদা এক্সপরিয়েন্স লৈরবা মীওইশিংনা লমজিংলিবা সেলেক্সন কম্মিতীনা খনখিবা হন্দক চহি অসিগী ওইবা এৱার্দশিং অসিগীদমক মশিং য়াম্লবা নোমিনেসনশিং ফংখি৷
কম্মিতীগী রিকম্মেন্দেসনশিংদা বোজ তৌদুনা অমসুং স্ক্রুতিনী তৌরবা মতুংদা, মখাগী স্পোর্ত শান্নরোই, কোর্চশিং অমসুং এন্তাইতীশিং অসিদা এৱার্দশিং অসি পীনবা সরকারনা লেপখ্রে:
- মেজর ধ্যান চান্দ খেল রত্ন এৱার্দ ২০২১
সিরিএল নম্বর
শান্নরোই মমিং
দিসিপ্লিন
১.
নীরাজ চোপ্রা
এথলেতিক্স
২.
রবি কুমার
রেস্তলিং
৩.
লবলিনা বোর্গোহেন
বোক্সিং
৪.
শ্রীজেশ পি.আর.
হোক্কী
৫.
অবানিল লেখারা
পেরা শুত্তিং
৬.
সুমিত অন্তিল
পেরা এথলেতিক্স
৭.
প্রমোদ ভগৎ
পেরা বেদমিন্তন
৮.
কৃষ্ণ নগর
পেরা বেদমিন্তন
৯.
মনিশ নর্ৱাল
পেরা শুত্তিং
১০.
মিথালি রাজ
ক্রিকেৎ
১১.
সুনিল চেত্রি
ফুৎবোল
১২.
মনপ্রীত সিংহ
হোক্কী
(ii) স্পোর্তস অমসুং গেম্স ২০২১দা থোইদোক-হেন্দোকপা পর্ফোমেন্সকীদমক আর্জুনা এৱার্দশিং
সিরিএল নম্বর
শান্নরোই মমিং
দিসিপ্লিন
১.
আর্পিন্দর সিংহ
এথলেতিক্স
২.
সিমরন কাউর
বোক্সিং
৩.
শিখর ধাৱন
ক্রিকেৎ
৪.
ভভানি দেবী চন্দলবদা অনন্ধা সুন্ধারারামন
ফেন্সিং
৫.
মোনিকা
হোক্কী
৬.
বন্দনা কতারিয়া
হোক্কী
৭.
সন্দীপ নর্ৱাল
কবাদি
৮.
হিমানি উত্তম পেরাব
মল্লাখম্ব
৯.
অভিশেক বর্ম
শুত্তিং
১০.
অনকিতা রাইনা
তেন্নিস
১১.
দীপক পুনিয়া
রেস্তলিং
১২.
দিলপ্রীত সিংহ
হোক্কী
১৩.
হর্মন প্রীত সিংহ
হোক্কী
১৪.
রুপিন্দর পাল সিংহ
হোক্কী
১৫.
সুরেন্দ্র কুমার
হোক্কী
১৬.
অমিত রোহিদাস
হোক্কী
১৭.
বিরেন্দ্র লক্রা
হোক্কী
১৮.
সুমিত
হোক্কী
১৯.
নিলাকান্তা শর্ম
হোক্কী
২০.
হর্দিক সিংহ
হোক্কী
২১.
বিবেক সাগর প্রসাদ
হোক্কী
২২.
গুর্জান্ত সিংহ
হোক্কী
২৩.
মন্দীপ সিংহ
হোক্কী
২৪.
শমশের সিংহ
হোক্কী
২৫.
ললিত কুমার উপাধ্যায়
হোক্কী
২৬.
বারুন কুমার
হোক্কী
২৭.
সিমরনজীত সিংহ
হোক্কী
২৮.
য়োগেশ কাথুনিয়া
পেরা এথলেতিক্স
২৯.
নিশদ কুমার
পেরা এথলেতিক্স
৩০.
প্রবীন কুমার
পেরা এথলেতিক্স
৩১.
সুহাশ য়াথিরাজ
পেরা বেদমিন্তন
৩২.
সিংহরাজ অধানা
পেরা শুত্তিং
৩৩.
ভাবিনা পতেল
পেরা তেবল তেন্নিস
৩৪.
হর্বিন্দর সিংহ
পেরা আর্চরী
৩৫.
শরদ কুমার
পেরা এথলেতিক্স
(iii) স্পোর্তস অমসুং গেম্স ২০২১দা থোইদোক-হেন্দোক্লবা কোচশিংগীদমক দ্রোনাচারিয় এৱার্দ
এ. লাইফ-তাইম কেতিগোরী:
সিরিএল নম্বর
কোচ মমিং
দিসিপ্লিন
১.
তি.পি. ঔসেফ
এথলেতিক্স
২.
সরকার তলৱার
ক্রিকেৎ
৩.
সর্পাল সিংহ
হোক্কী
৪.
অশান কুমার
কবাদি
৫.
তপন কুমার পানিগ্রাহি
স্বিমিং
বি. রিগুলর কেতিগোরী:
সিরিএল নম্বর
কোচ মমিং
দিসিপ্লিন
১.
রধাকৃষ্ণন নাইয়র পি
এথলেতিক্স
২.
সন্ধ্য গুরুঙ্গ
বোক্সিং
৩.
প্রিতম সিৱচ
হোক্কী
৪.
জয় প্রকাশ নোতিয়াল
পেরা শুত্তিং
৫.
সুব্রামানিয়ন রামন
তেবল তেন্নিস
(iv) স্পোর্তস অমসুং গেম্স ২০২১দা লাইফতাইম এচিবমেন্তগীদমক দ্যান চান্দ এৱার্দ
সিরিএল নম্বর
মমিং
দিসিপ্লিন
১.
লেখা কে.সি.
বোক্সিং
২.
অভিজীত কুন্তে
চেস
৩.
দবিন্দর সিংহ গর্চা
হোক্কী
৪.
বিকাস কুমার
কবাদি
৫.
সাজন সিংহ
রেস্তলিং
(vi) রাস্ত্রিয়া খেল প্রোতসাহন পুরুস্কর ২০২১
সিরিএল নম্বর
কেতিগোরী
রাস্ত্রিয়া খেল প্রোতসাহন পুরুস্কর, ২০২১গীদমক রিকম্মেন্দ তৌখ্রবা এন্তাইতী
১.
হৌগৎলক্লিবা অমসুং নৌনা তেলেন্ত লৈবা খন্দোকপা অমসুং শেমগৎপা
মানব রচনা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন
২.
কোর্পোরেত সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতীগী খুৎথাংদা স্পোর্তসতা থৌনা হাপ্পা
ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ
(vii) মৌলানা অবুল কলাম অজাদ (এম.এ.কে.এ.) ত্রোফী ২০২১:
পঞ্জাব য়ুনিভর্সিতী – চান্দিগর

Ministry of Youth Affairs and Sports
National Sports Awards 2021 announced
President of India will give away the awards on 13th November 2021
02 NOV 2021 9:18PM by PIB Delhi
Key Highlights
• Major Dhyan Chand KhelRatna Award 2021 will be given to 12 Sports persons
• 35 Sports persons will receive Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2021
Ministry of Youth Affairs & Sports announced the National Sports Awards 2021 today. The awardees will receive their awards from the President of India at a specially organized function at the Darbar Hall of Rashtrapati Bhavan on 13th November, 2021(Saturday) at 1630 hrs.National Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports.
‘Major Dhyan Chand Khel Ratna Award’ is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over a period of previous four years.
‘Arjuna Award for outstanding performance in Sports and Games’ is given for good performance over a period of previous four years and showing qualities of leadership, sportsmanship and a sense of discipline.
‘Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games’ is given to coaches for doing outstanding and meritorious work on a consistent basis and enabling sportspersons to excel in International events.
‘Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games’ is given to honour sportspersons who have contributed to sports by their performance and continue to contribute to promotion of sports event after their retirement.
‘Rashtriya Khel Protsahan Puruskar’ is given to corporate entities (both in private and public sector), sports control boards, NGOs including sports bodies at theState and National level who have played a visible role in the area of sports promotion and development.
Overall top performing university in inter-university tournaments is given Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy.
A large number of nominations were received for these awards this year, which were considered by the Selection Committee headed by Justice (Retd.) Mukundakam Sharma (former Judge of Supreme Court), consisting members from eminent sportspersons and persons having experience in sports journalism & sports administrator etc.
Based on the recommendations of the Committee and after due scrutiny, the Government has decided to confer awards upon the following sportspersons, coaches and entities:
1. Major Dhyan Chand KhelRatna Award 2021
S. No.
Name of the Sportsperson
Discipline
1.
Neeraj Chopra
Athletics
2.
Ravi Kumar
Wrestling
3.
LovlinaBorgohain
Boxing
4.
Sreejesh P.R
Hockey
5.
AvaniLekhara
Para Shooting
6.
SumitAntil
Para Athletics
7.
PramodBhagat
Para Badminton
8.
Krishna Nagar
Para Badminton
9.
Manish Narwal
Para Shooting
10.
Mithali Raj
Cricket
11.
Sunil Chhetri
Football
12.
Manpreet Singh
Hockey
(ii) Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2021
S. No.
Name of the Sportsperson
Discipline
1.
Arpinder Singh
Athletics
1.
SimranjitKaur
Boxing
1.
ShikharDhawan
Cricket
1.
Bhavani Devi Chadalavada Anandha Sundhararaman
Fencing
1.
Monika
Hockey
1.
VandanaKatariya
Hockey
1.
SandeepNarwal
Kabaddi
1.
HimaniUttamParab
Mallakhamb
1.
AbhishekVerma
Shooting
1.
AnkitaRaina
Tennis
1.
Deepak Punia
Wrestling
1.
Dilpreet Singh
Hockey
1.
Harman Preet Singh
Hockey
1.
Rupinder Pal Singh
Hockey
1.
Surender Kumar
Hockey
1.
AmitRohidas
Hockey
1.
BirendraLakra
Hockey
1.
Sumit
Hockey
1.
Nilakanta Sharma
Hockey
1.
Hardik Singh
Hockey
1.
VivekSagar Prasad
Hockey
1.
Gurjant Singh
Hockey
1.
Mandeep Singh
Hockey
1.
Shamsher Singh
Hockey
1.
Lalit Kumar Upadhyay
Hockey
1.
Varun Kumar
Hockey
1.
Simranjeet Singh
Hockey
1.
YogeshKathuniya
Para Athletics
1.
Nishad Kumar
Para Athletics
1.
Praveen Kumar
Para Athletics
1.
SuhashYathiraj
Para Badminton
1.
SinghrajAdhana
Para Shooting
1.
Bhavina Patel
Para Table Tennis
1.
Harvinder Singh
Para Archery
1.
Sharad Kumar
Para Athletics
(iii) Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games 2021
1. Life-Time Category:
S. No.
Name of the Coach
Discipline
1.
T. P. Ouseph
Athletics
1.
SarkarTalwar
Cricket
1.
Sarpal Singh
Hockey
1.
Ashan Kumar
Kabaddi
1.
Tapan Kumar Panigrahi
Swimming
1. Regular Category:
S. No.
Name of the Coach
Discipline
1.
Radhakrishnan Nair P
Athletics
1.
SandhyaGurung
Boxing
1.
PritamSiwach
Hockey
1.
Jai PrakashNautiyal
Para Shooting
1.
Subramanian Raman
Table Tennis
(iv) Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games 2021
S.No.
Name
Discipline
1.
Lekha K.C.
Boxing
1.
AbhijeetKunte
Chess
1.
Davinder Singh Garcha
Hockey
1.
Vikas Kumar
Kabaddi
1.
Sajjan Singh
Wrestling
(vi) Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2021
S. No.
Category
Entity recommended for RashtriyaKhelProtsahanPuraskar, 2021
1.
Identification and Nurturing of Budding and Young Talent
ManavRachna Educational Institution
2.
Encouragement to sports through Corporate Social Responsibility
Indian Oil Corporation Limited
(vii) Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2021:
Panjab University - Chandigarh