ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ
ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୫୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ସହ ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ
ସାତୋଟି ରାଜ୍ୟ ଓ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ ୨୬ଟି ନୂତନ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ
ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ସାମଗ୍ରୀକ ବିକାଶ ସହ ଜନଜାତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ
20 NOV 2021 2:48PM by PIB Bhubaneshwar
ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭୋପାଳଠାରେ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଗତ ୧୫ତାରିଖ ଦିନ ୫୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତତର ହୋଇଛି । ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ ସାତଟି ରାଜ୍ୟ ଓ ଗୋଟିଏ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୨୬ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଛି ।
ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୭୪୦ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପିତ ହେବ । ଶତକଡା ୫୦ଭାଗରୁ ଅଧିକ ଜନଜାତୀୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକ ଓ ଅନୂନ୍ୟ ୨୦ହଜାର ଜନଜାତି ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିଲେ ଏହିଭଳି ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପିତ ହେବ । ୫୦ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟରୁ ଝାଡଖଣ୍ଡରେ ୨୦, ଓଡିଶାରେ ୧୫, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ଛତିଶଗଡରେ ଚାରିଟି ଲେଖାଏଁ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ୩ଟି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ତ୍ରିପୁରାରରେ ଗୋଟିଏ କରି ଏବଂ ଦ୍ରାଦ୍ରା ଓ ନଗରହାବେଳୀରେ ଗୋଟିଏ ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି । ଏହି ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡିକ ଦୁର୍ଗମ ପାର୍ବତ୍ୟାଂଚଳରେ ଥିବାରୁ ଦେଶର ଜନଜାତୀୟ ଲୋକଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଏହାର ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋରେ ଅନେକ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ଅତିଥି ଯୋଗେଦେଇଥିବାବେଳେ ରଙ୍ଗାରଙ୍ଗ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ୨୦ଟି ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ଝାଡଖଣ୍ଡରେ କେନ୍ଦ୍ର ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅର୍ଜୁନ ମୁଣ୍ଡା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଛତିଶଗଡର ସରଗୁଜା ଜିଲ୍ଲା ବାତୈଲୀ ବ୍ଲକରେ ଆୟୋଜିତ ସମାରୋହରେ ରାଜ୍ୟ ଜନଜାତି ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଣୁକା ସିଂ ସାରୁତା ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Tribal Affairs
Construction of Ekalavya schools put on fast track after Prime Minister Shri Narendra Modi laid foundation Stone of 50 new Eklavya Model Residential Schools on the occasion of Janjatiya Gaurav Divas
New Eklavya Model Residential Schools (EMRSs) will be established in 26 districts of 7 States and 1 Union Territory
Eklavya Model Residential Schools aim to impart quality education to tribal students, emphasising academic schooling and all-around improvement.
20 NOV 2021 2:48PM by PIB Delhi
The construction drive of Eklavya schools got a big boost after the Prime Minister Shri Narendra Modi laid foundation of 50 schools on 'Janjatiya Gaurav Divas' as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav on 15th November 2021 virtually from Bhopal. These schools are being set up in 26 districts of 7 States and 1 UT.
Shri Narendra Modi, while highlighting the importance of these schools, said that 740 Eklavya Model Residential Schools will be set up across India. Each block with more than 50% ST population and at least 20,000 tribal persons will have such schools. Out of these 50 schools, 20 schools are located in Jharkhand, 15 in Odisha, 4 each in Andhra Pradesh and Chhattisgarh, 3 in Maharashtra, 2 in Madhya Pradesh and 1 each in Tripura and Dadra and Nagar Haveli. These schools are located in hilly and forest areas of the country and benefit children tribals inhabiting remotest areas of the country.
The foundation laying ceremony by the Prime Minister saw presence of dignitaries at key locations and was marked by great fanfare including cultural programmes. Sh. Arjun Munda, Minister of Tribal Affairs joined the inauguration event from Jharkhand, where 20 schools were inaugurated. In Chhattisgarh, Smt. Renuka Singh Saruta, Minister of State of Tribal Affairs graced the occasion at the EMRS site in Batouli Block, Surguja District, Chhattisgarh.
Click here for more details