প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫ নৱেম্বৰত মধ্য প্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস মহাসন্মিলনত জনজাতীয় সমাজৰ কল্যাণৰ বাবে একাধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্য প্ৰদেশত 'ৰেচন আপকে গ্ৰাম' আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি মধ্য প্ৰদেশ চিকল চেল মিছনৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশখনতে ৫০ খন একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
14 NOV 2021 4:14PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে অমৰ শ্বহীদ ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তী ১৫ নৱেম্বৰৰ দিনটো জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপন কৰিছে। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভূপালৰ জাম্বুৰি ময়দানত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস মহাসন্মিলনত অংশগ্ৰহণৰ অৰ্থে মধ্যপ্ৰদেশ ভ্ৰমণ কৰি দুপৰীয়া প্ৰায় ১ বজাত জনজাতীয় সমাজখনৰ কল্যাণৰ বাবে একাধিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব।
জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস মহাসন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্য প্ৰদেশত 'ৰেচন আপকে গ্ৰাম' আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰতি মাহে জনজাতীয় সমাজৰ হিতাধিকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ নিজৰ গাঁৱত পিডিএছ ৰেচনৰ মাহিলী কোটা প্ৰদান কৰা, যাতে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ ৰেচন সংগ্ৰহ কৰিবলৈ সুলভ মূল্যৰ দোকানলৈ যাব নালাগে।
মহাসন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি মধ্য প্ৰদেশ চিকল চেল (হিম’গ্ল’বিন’পেথী) মিছনৰ শুভাৰম্ভণি উপলক্ষে হিতাধিকাৰীসকলক জেনেটিক কাউন্সেলিং কাৰ্ড প্ৰদান কৰিব। চিকল চেল এনেমিয়া, থালাচেমিয়া আৰু অন্যান্য হিম’গ্ল’বিন’পেথীত ভুগি থকা ৰোগীসকলক পৰীক্ষা আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ আৰু এই ৰোগসমূহৰ সম্পৰ্কে জনসজাগতা বৃদ্ধিৰ অৰ্থে এই অভিযানটো গঢ়ি তোলা হৈছে। উল্লেখযোগ্য যে এই ৰোগসমূহৰ প্ৰভাৱ মধ্য প্ৰদেশৰ জনজাতীয় সমাজখনৰ ওপৰত অধিক গভীৰ হোৱা দেখা গৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ দেশখনৰ কেইবাখনো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল যথাঃ অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, ছত্তীশগড়, ঝাৰখণ্ড, মধ্য প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, উৰিষ্যা, ত্ৰিপুৰা আৰু দাদৰা ও নগৰ হাভেলী আৰু দমন ও ডিউত ৫০ খন একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি জনজাতীয় আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰদ্বাৰা সৃষ্ট সা-সামগ্ৰীৰ প্ৰদৰ্শনী আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ জনজাতীয় সমাজখনৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ শ্বহীদ আৰু নায়কসকলৰ এখন আলোকচিত্ৰ প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰিব। তেখেতে তদুপৰি দুৰ্বল জনজাতীয় গোটৰ শিক্ষকসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি নৱনিযুক্তসকলক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰিব।
এই কাৰ্য্যসূচীত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী, ডঃ বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰ, শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰ, শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম সিন্ধিয়া, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ এছ পেটেল, শ্ৰী ফগ্গান সিং কুলাষ্টে আৰু ডঃ এল মুৰুগানো উপস্থিত থাকিব।
এই ভ্ৰমণকালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি পুনৰ গঢ়ি তোলা ৰাণী কমলাপতি ৰেলৱে ষ্টেচন উদ্বোধন আৰু মধ্যপ্ৰদেশত ৰেলৱেৰ একাধিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিব।

Prime Minister's Office
On the occasion of Janjatiya Gaurav Diwas, PM to visit MP on 15 November
PM to launch multiple key initiatives for the welfare of Janjatiya community at Janjatiya Gaurav Diwas Mahasammelan
PM to launch ‘Ration Aapke Gram’ scheme in Madhya Pradesh
PM to also launch Madhya Pradesh Sickle Cell Mission
PM to lay the foundation state of 50 Eklavya Model Residential Schools across the country
14 NOV 2021 4:14PM by PIB Delhi
Government of India is celebrating 15th November, the birth anniversary of Amar Shaheed Bhagwan Birsa Munda as Janjatiya Gaurav Diwas. On this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Madhya Pradesh to participate in Janjatiya Gaurav Diwas Mahasammelan at Jamburi Maidan, Bhopal, where he will launch multiple initiatives for the welfare of the janjatiya community at around 1 PM.
In the Janjatiya Gaurav Diwas Mahasammelan, Prime Minister will launch the ‘Ration Aapke Gram’ scheme in Madhya Pradesh. It is aimed at delivering the monthly quota of PDS Ration to beneficiaries from janjatiya community in their own villages every month, so that they don't have to travel to the Fair Price Shop to collect their ration.
During the Mahasammelan, Prime Minister will also hand over genetic counselling cards to beneficiaries, marking the launch of the Madhya Pradesh Sickle Cell (Hemoglobinopathy) Mission. The Mission has been developed to screen and manage patients suffering from sickle cell anaemia, Thalassemia and other Hemoglobinopathies and to increase public awareness about these diseases, whose impact is seen to be more profound on the janjatiya community of Madhya Pradesh.
Prime Minister will lay the foundation stone of 50 Eklavya Model Residential Schools across the country in states and UT including Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Tripura and Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu.
Prime Minister will also walk through the exhibition of products made by janjatiya self-help groups and a photo exhibition of martyrs and heroes of the freedom struggle from the janjatiya community of Madhya Pradesh. He will also hand over appointment letters to newly appointed Particularly Vulnerable Tribal Groups teachers.
During the event, Governor and CM of Madhya Pradesh, Dr. Virendra Kumar, Shri Narendra Singh Tomar, Shri Jyotiraditya M Scindia, Union Ministers of State Shri Prahlad S Patel, Shri Faggan Singh Kulaste and Dr. L Murugan will also be present.
During the visit, Prime Minister will also inaugurate the redeveloped Rani Kamlapati Railway Station and launch multiple initiatives of Railways in Madhya Pradesh.