প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কেদর্নাথতা তোঙান তোঙানবা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখিবা অমদি লৈবাক অসিদা কৎখিবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
05 NOV 2021 5:42PM by PIB Imphal
বাবা কেদরনা য়াইফরে! বাবা কেদরনা য়াইফরে! বাবা কেদরনা য়াইফরে! ইশ্বরগী এতমোস্ফেয়র লৈরিবা প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াননবা শেংলবা লমদম অসিদা লাকপিখিবা ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা মীওই পুম্নমক্তা ঐনা ইকাই খুম্নবগা লোইননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
ঙসি, কেদর্নাথকী শেংলবা লমদম অসিদা ঙান্থোইরবা মীওইশিং, ইকাই খুম্নরবা ঋশিশিং, ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইরবা শঙ্করাচর্য ত্রেদিসনবু ঙাক্না চৎলিবা সেনিয়র ওইরবা ঋশিশিং অমদি ‘মথাস’ (মোনাস্তরীশিং) পুম্নমক্তা লৈরিবা পুক্নিং লুপ্লবা মীওইশিং, জ্যোতির্লিঙ্গা ১২ পুম্নমক, পেগোদা কয়া অমা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা শক্তিগী এদোব কয়া অমনা ঐখোয়বু ফিজিকেল অমসুং স্পিরিচুএলগী ফোর্মদা থৌজাল পীরি৷ আদি শঙ্করাচর্যগী সমাধি (মৌসোলিয়ম) রেস্তোরেসনদা নখোয়সু ৱিতনেত ওইরক্লি৷ মসি ভারতকী স্পিরিচুএল প্রোস্পরিতী অমসুং এক্সপান্সকী য়াম্না ফজরবা ৱাখল্লোন অমনি৷ ঐখোয়গী লৈবাক অসি অদুক্কী মতিক চাওই, ঙসি ফাওবদা মমিং নিংথিনা লৈরিবা ঋশিশিংনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা লেপ্প-লৈতনা স্পিরিচুএল কন্সসিয়র্সনেস লাকহল্লিবা ঋশিগী অচৌবা চৎনবি অমা লৈরম্মী৷ মফম অসিদা অসিগুম্বা ঋশি কয়া অমা লৈরি অমদি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তগী ঐখোয়গসু চৎমিন্নরি, করিগুম্বা মখোয়গী মমিংশিং অসি ঐনা কৌরবসু, চয়োল অমনা ফাওবা কোন্নরোই৷ অমদি করিগুম্বা ঐনা মমিং অমা হেক্তা কৌবা ৱাৎলম্বা তারবদি, ঐগী পুন্সি চুপ্পগী ওইনা পাপ খরগী পোৎলুমদা ঐবু কুপখ্রগনি৷ ঐগী অনিংবা-অপাম্বা অসিগী ৱাংমদা, ঐনা হৌজিক মীওই খুদিংমক্কী মমিং হায়বা ঙমজরোই৷ অদুবু ঐনা মখোয়বু ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷ প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ারিবশিংগী মঙ্গোলশিং অসি ঐখোয়গী অচৌবা থৌনানি৷ মখোয়না পীরিবা মঙ্গোলশিং অসিনা ইশ্বরগী ওইবা থবকশিং পাংথোকপদা ঐখোয়দা থৌনা পীরগনি হায়না ঐনা থাজৈ৷ মসিগী ঐখোয়গী লৈবাক ফাওবদা হায়নবা লৈ:
आवाहनम जानामि
जानामि विसर्जनम,
पूजाम चैव ना
जानामि क्षमस्व परमेश्वर: !
মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি: “ইশ্বর ইবুংঙো, ঐনা খঙনা নত্রগা খঙদনা অশোইবা তৌরম্লবদি ঐবু ঙাকপিয়ু৷”
মরম অদুনা, ঐনা পর্সোনোলিতী পুম্নমক্তা থমোই শেংনা ঙাকপিয়ু হায়জরি, মসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াবিরিবা শঙ্করাচর্য, ঋশিশিং অমদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা মমিং লৈরবা ঋশিগী চৎনবিবু মতুং ইল্লিবা মীওই পুম্নমক্তগী মঙ্গোলশিং নিরি৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী উপনিশদশিংদা, আদি শঙ্করাচর্যগী কম্পোজিসনশিংদা, नेति-नेति (মসিসু নত্তে, মদুসু নত্তে)গী এক্সপ্রেসন অসি শন্দোক্না তাকখ্রে৷ মসি রামচরিতমাস্তা হঞ্জিন-হঞ্জিন পনখ্রে অমদি তোঙানবা লম্বী অমদা ফোংদোকখিবা লৈখ্রে৷ মসি রামচরিতমাস্তা ফোংদোক্লমখিবনি:
अबिगत अकथ अपार, अबिगत अकथ अपार,
नेति-नेति नित निगम कहनेति-नेति नित निगम कह
মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি, এক্সপরিয়েন্স খরদি য়াম্না সুপরনেচরেল ওই, অদুক্কী মতিক ইনফাইনাইত ওইখিবনা মখোয় অসি ৱাহৈশিংদা ফোংদোকপা য়াদে৷ বাবা কেদর্নাথকী রেফ্যুজীদা ঐনা লাকখিবা, মফম অসিদা লৈরিবা পার্তিকল খুদিংমক্তা চুশিন্নখিবা মতমদা, নুংশিৎশিং, মসিগী হিমালয়গী চিংদোলশিং, বাবা কেদরগী কম্পেনী অসিনা ঐনা শন্দোক্না তাকপা ঙমদবা করিগুম্বা নুংঙাইবা মখল অমদা ঐবু চিংশিনলম্মী৷ ঙরাং, দীপাবলিগী কুহ্মৈদা ঐনা ঙমখৈদা লৈরিবা লান্মীশিংগা লৈমিন্নখি অমসুং ঙসিনা লান্মীশিংগী লমদমদা লৈরি৷ কুহ্মৈগী নুংঙাইবা অদু ঐনা ঐগী লৈবাক্কী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগা শরুক য়ামিন্নখ্রে৷ ঐনা লৈবাকমচা কোতি ১৩০গী নুংশিবগী মেসেজ, ইকাই খুম্নবা অমদি মঙ্গোলশিং পুদুনা ঙরাং আর্মী পর্সোনেলগী মরক্তা চৎখি৷ অদুগা ঙসি, গোবর্ধন পুজা থৌরমদা অমদি গুজরাত প্রজাগী অনৌবা চহি নুমিৎ অসিদা, কেদর্নাথ চৎপগী খুদোং চাবা অদু ঐনা ফংলে৷ বাবা কেদর খোইরম্লবা মতুংদা, ঐনা আদি শঙ্করাচর্যগী সমাধিদা মতম খরা পন্থদুনা লৈরমখি অমদি মদু দিবাইন ফিলিংগী মীকুপ অমা ওইখি৷ মুর্ত্তি অসিগী মমাংদা ফমদুনা, আদি শঙ্করাচর্যগী মীৎতগী থোক্লক্লিবা মঙালগী বীম অদুনা অচৌবা ভারত অমগী থাজবা অদু মীকপ থোকহনবগুম উহনখি৷ শঙ্করাচর্য জীগী সমাধি অসি হেন্না দিবাইন ওইবা মওং অমদা অমুক্কা হন্না ঐখোয় পু্ম্নমক্কী ইরক্তা লৈরি৷ মসিগা লোইননা, সরস্বতী তুরেল মপান্দা ঘাতসু শাখ্রে, মন্দাকিনি মথক্তা শারিবা থোং অসিনা গরুনচত্তি তারিবা লম্বী অসি হেন্না নিংথিনা চত্থোক-চশিন য়াহল্লে৷ ঐসু গরুনচত্তিগা অখন্নবা মরী অমা লৈখ্রে৷ ঐনা অহল ওইরবা মীওই অমা নত্রগা অনি মশক খঙবা ঙমগনি অমসুং নখোয়বু উবদা ঐ অদুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওগনি৷ অহল ওইরবা মীওইশিংদি হৌজিক্তি লৈতে৷ মীওই খরনা মফম অসিদা থাদোক্তুনা চৎখ্রে অদুগা খরা অমনা মালেম অসি থাদোক্তুনা মতম পুম্বগী ওইনা চৎখ্রে৷ ইশিং-ইচাউদগী ঙাকথোক্নবগীদমক মন্দাকিনি তোর্বানশিংদা শাখ্রবা ৱাল অসিনা থৱাই লুপচরিবা মীওইশিংগী খোঙচৎ অসি হেন্না য়াইফহল্লগনি৷ পিল্গ্রীমশিং অমদি লম্বোইবশিংগী নৌনা শাখিবা য়ুমশিং অসিনা সিজন খুদিংমক্তা মখোয়দা হেন্না কোমহল্লগনি অমদি হৌজিক্তি মপু ইবুংঙো কেদর্নাথকী থৌগল তৌবদা হেন্না লাইহল্লগনি৷ ঙল্লিঙৈ মতমদা ত্রাবেল্লরশিংনা নেচরেল কলামিতীনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা পন্দুনা লৈরম্বা থেংনরে৷ মরম অদুনা মীওই কয়া অমনা লম্বোইবশিংগী কা অমা খক্তদা পুন্না লৈমিন্নরম্মী৷ ঐখোয়গী লম্বোইবশিংনা লাক্লিবা মীথুংলেনশিং অদুগী খল্লিঙৈদা অইংবা মরক্তা লৈদুনা অইংবা খাংলমগনি৷ ঐনা পুম্নমক উরে, মখোয়গী কৎথোকপা অদু ঐনা উরে৷ হৌজিক্তি হায়রিবা প্রোব্লেমশিং অদু মখোয়দগী লৌথোক্লগনি৷
মরুপশিং,
ঙসিদি, মফম অসিদা পেসেঞ্জর সর্ভিসশিং অমদি ফেসিলিতীশিংগা মরী লৈনবা স্কিম কয়া অমগী উরেপ-উয়ুংসু তম্লে৷ তুরিস্ত ফেসিলিতেসন সেন্তর, লাক্লিবা মীওইশিং অমদি লোকেলশিংগী মোদর্ন হোস্পিতাল, নোং খন্নবশিংগুম্বা ফেসিলিতীশিং অসিনা থৱাই লুপচরিবা মীওইশিংগী সর্ভিসকী মেদিয়ম অমা ওইরগনি অমদি হৌজিক্তি মখোয়গী পিলগ্রিমেজ অসিদা খুদোংথিবা অমতা লৈররোই৷ লাক্লিবা মীওইশিংনা জয় ভোলেগী খোঙয়াদা খোইরম্বগী নুংঙাইরবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংলগনি৷
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাংদা মফম অসিদা থোকখিবা অমাং-অতাশিং অদু নিংশিংবগী ৱাংমদনি৷ ঐনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইখি অদুবু ঐনা ইশা ইতোম্তা ফাজিন্দুনা থমখিবদি ঙমখিদে৷ খুদক্তা ঐনা মফম অসিদা লাকখি৷ মফম অসিদা অমাং-অতা থোক্লিবা অমদি অৱাবশিং অদু ঐগী ইমিৎ অসিনা উখি৷ মফম অসিদা লাক্লম্বা মীওইশিংনা কেদর্ধাম, মসিগী কেদররপুরি অসি অমুক হন্না শেমগৎলকখিদ্রা হায়বগী চলম্নবা লৈরমখি৷ অদুবু মসি হান্না লৈরম্লিবা মওং মতৌ অসিদগী হেন্না ফজবা হেন্না চাওথোকচবা য়াবা মওং অমদা লাকখিগনি হায়না ঐগী থমোইদগী হায়রকখি৷ অদুগা বাবা কেদর, আদি শঙ্করাগী ‘সধানা’ অমদি ঋশিশিংগী ঙাকপি হৈবা অসিনা ঐবু থাজহনবনি৷ মতম অসিদা, য়ুহা হারবগী মতুংদা কতচ অমুক হন্না শেমগৎপগী এক্সপরিয়েন্স অদুসু ঐনা ফংখি৷ মরম অদুনা, ঐনা থাজবা ফংখি অমদি ঐ ইশাগী ইমিৎশিংনা তশেং-তশেংনা উরবা থাজরবা অসিদগী হেন্না পেনবা করি অমুক পুন্সিদা লৈরমখিদগে৷ অরিবা লমদম অসিদা ইতর্নেল অমসুং মোদর্নিতী পুনশিনবা অমদি চাওখৎ-থৌরাংগী ওইনা পাইখৎলিবা থবকশিং অসি মপু ইবুংঙো শঙ্করগী চানবিবগী খুদম্নি৷ ক্রেদিৎ অসি লাই নত্রগা মীওই অমতা লৌবা য়ারোই৷ ইশ্বরগী গ্রেস খক্তনা ফংবদা মতিক চাই৷ উত্তরখন্দ সরকার, ঐখোয়গী ইনর্জেতিক অমদি নহা ওইরিবা মুখ্য মন্ত্রী ধামি জী অমসুং মংলান অসি মংফাওননবা হোৎনবদা থৱাই য়াওনা হোৎনবিখিদুনা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা মীওই পুম্নমক্তা ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি৷ মফম অসিদা ঊন তানা-তানা থবক শুবা অসি কয়ামুক য়াম্না খুদোং থিবগে হায়বদু ঐনা খঙই অমদি মফম অসিদা থবক শুনবগী মতম য়াম্না ফংদে৷ চিংশিংদগী নত্তবা অতোপ্পা মফমশিংদগী লাক্লিবা ঐখোয়গী শিন্মী ইয়াম্বা-ইনাউ অমসুং ইচল-ইচেশিংনা ঊন অমসুং নোং তানা-তানা থবক তৌবা লেপ্তে, মদুবু ইশ্বরগী থবক্নি হায়দুনা তেম্পরেচর মাইনসকী মখাদা লৈরবা ফাওবা লেপ্প-লৈতনা পাংথোকখি৷ মতৌ অসিগুম্না তৌরবা মতম খক্তদা মদু মাই পাকপা ঙমখিবনি৷ ঐগী ৱাখল অসি মতম পুম্নমক্তা মফম অসিদা লৈখি, অদুনা তেক্নোলোজী অমসুং দ্রোনশিংগী মতেং লৌদুনা, ঐনা থা খুদিংগী ওইনা ঐগী ওফিস্তগী শেম-শাবগী থবক অসি য়েংলম্মী৷ রৱলশিং অমদি কেদর্নাথ লাইশঙগী লম্বোইবা পুম্নমক্কী পোজিতিব ওইবা এতিচুদ, ইফের্তশিং অমদি চৎনবিশিং অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়বু লমজিংবিখিবা ময়াম পুম্নমক্তা ঐনা অখন্ননা ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷ মসিনা মরম ওইদুনা, মসিগী অরিবা হেরিতেজ অসি ঐখোয়না কনবা অমদি মোদর্নিতী ওন্থোকপা ঙমখিবনি৷ রৱল ইমুং-মানুংশিং অমদি লম্বোইবা পুম্নমক্তা ঐনা থমোই শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি৷
ঐখোয়গী স্কোলরশিংনা আদি শঙ্করাচর্য জীবু ফোংদোকলমখ্রে: “शंकरो शंकरः साक्षात्,মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি অচার্য শঙ্করা অসি মপু ইবুংঙো সঙ্করগী শাইওন ওইখি হায়বনি৷ পুন্সিগী মীকুপ খুদিংদা মসিগী মিংচৎ অমদি দিবাইনিতী অসি ঐখোয়দা ফাওগনি৷ মঙোন্দা খজিক্তমক য়েংলুবা মতমদা মিমোরী পুম্নমক মাংদা থোক্লক্কনি৷ অসিগুম্না নৌরিবা চহিসিদা ঙকনিংঙাই ওইরবা লৌশিং লৈ! অঙাং ওইরিঙৈদগী স্ক্রিপচরশিং, নোলেজ অমদি সাইন্স নৈনরকখি! অচম্বা মীওই অমনা চহি মতাং অদুদা মালেমগী হিরমশিংগী মতাংদা খঙবা হায়বসি খরা খজিক্তনি, মহাক্না বেদন্তা হন্দোক্লমখি৷ মসি করি অমতা নত্তে, মঙোন্দা মপু ইবুংঙো শঙ্কর য়াওবগীনি৷
মরুপশিং,
সংস্কৃত অমসুং বেদশিংগী মমিং লৈরবা পন্দিৎশিংদি মফম অসিদা লৈরে অমদি ঐখোয়গী ইরক্তা ভর্চুএল্লী ওইনসু শরুক য়ারে৷ সংস্কৃত্তা শঙ্করগী ৱাহন্থোক অসি য়াম্না লাই হায়বসি নখোয় খঙবরা – शं करोति सः शंकरः হায়বনি, মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি অফবা থবক তৌরিবা অদু শঙ্করনি হায়বনি৷ মসিগী ৱেল্ফেয়র অসি অচার্য শঙ্করানা হকথেংননা শেমগৎখিবনি৷ মহাক্কী পুন্সি অসি থোইদোক হেন্দোকই, অদুবু মহাক্না মীয়ামগী য়াইফননবগীদমক কৎথোকখি৷ ভারত অমসুং মালেমগী য়াইফনবা মহাক্না মতম পুম্নমক্তা কৎথোকখি৷ শাওনিংবা অমসুং হৈনদবনা খুদোম চনখিদুনা ভারতনা মহাক্কী সোলিদারিতী মাংখিবা মতমদা, শঙ্করাঅচর্যনা হায়খি: मे द्वेष रागौ, मे लोभ मोहौ, मदो नैव, मे नैव, मात्सर्य भावः”, মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি মীঙোন্দা নপ্পা কনবা, মীঙোন্দা অকাইবা পীবা পাম্বা, মীহৌ চাওবা, অকে-অমৌদা ঙাওবা, মীহৌ চাওবা অমদি ইগো লৈবা অসি ঐখোয়গী নেচর নত্তে৷ মীওইবা জাতিনা ভারতপু খঙননবা কাংলুপ অমদি লাই থাজনবগী ৱাখল অমসুং চিংনবা অমসুং অকিবা লৈরিবা অদুগী বাউন্দরীশিংগী ৱাংমদগী য়েংলকপা দরকার ওই৷ আদি শঙ্করানা হায়খি: मे मृत्यु-शंका, मे जातिभेदः, মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি মাংহন তাকহনবগী চয়েৎনবশিং, ফুরুপ্তা খেন্নবা থম্বা অসিনা ঐখোয়গী চৎনবি অসিদা মরী লৈনদে৷ঐখোয় অসি কনানো, ঐখোয়গী ফিলোসোফী অমসুং ৱাখল্লোনশিং অসি করিনো হায়না শন্দোক্না তাক্নবগীদমক, শ্রী সঙ্করানা হায়খি: “चिदानन्द रूपः शिवोऽहम् शिवोऽहम”, মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি নুংঙাইবা অমদি কন্সসিয়র্সনেসকী নেচরগী শিব অসি ঐহাক্নি হায়বনি৷ থৱাই মশামক্তসু শিব লৈ৷ করিগুম্বা মতমদা ‘এদবৈতা’গী প্রিন্সিপল অসি শন্দোক্না তাক্নবা হোৎনবদা অচৌবা ভোল্যুমগী তেক্সশিং দরকার ওই৷ মহাক্না অসুম্না হায়খি: ज्ञान विहीनः सर्व मतेन्, मुक्तिम् भजति जन्म शतेन”, মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি অৱাবা, নুংঙাইতবা অমসুং অরুবা তানফমশিংদগী লাপথোক্নবগী লম্বী অদু নোলেজ খক্তনি হায়বনি৷ ভারতকী নোলেজ-সাইন্স অমসুং ফিলোসোফীগী তাইমলেস ত্রেদিসন অসি আদি শঙ্করাচর্যনা হিংগৎহনখি৷
মরুপশিং,
স্পিরিচুয়েল্লিতী অমদি রিলিজনবু লান্না শন্দোকখিবগী মতম অমা লৈরমখি৷ অদুবু ইন্দিযন ফিলোসোফীনা মীওইবা জাতিগীদমক য়াইফনবা পল্লি, কমপ্লিতনেস অমসুং হোলিস্তিক এপ্রোচকা লোইননা পুন্সিদা য়েংলি৷ মসিগী অচুম্বা অসি সমাজ অসিদা খঙহন্নবা আদি শঙ্করাচর্যনা হোৎনখি৷ মহাক্না হোলী মোনাস্তরীশিং, ধাম মরি শেমগৎখি অমদি জ্যোতির্লিঙ্গা ১২ হিংগৎহনখি৷ খুদিংমক মহাক্না থাদোকখি অমদি লৈবাক অসিগীদমক, সমাজ অমদি মীওইবা জাতিগীদমক হিংলিবা মীওইশিংগীদমক অফবা চৎনবা অমা শেমগৎখি৷ ঙসিদি, মসিগী ইস্তাব্লিস্তমেন্তশিং অসিনা ভারত অমসুং ভারত মচা নত্তবা মীওইশিংগী অকনবা আইদেন্তিতী অমা উৎখি৷ ঐখোয়গী ওইনা ধর্ম হায়বসি করিনো, ধর্ম অমসুং নোলেজকী মরী অসি করিনো, অমসুং মরম ওইদুনা অসুম্না হায়নখি: अथातो ब्रह्म जिज्ञासा, মসিনা হায়নিংলিবা অদুদি হেন্না কল্লিঙৈ ব্রহ্ম-দর্শনগী মতাংদা হেন্না খঙনিং-হৈনিংই, হেন্না থুরিঙৈ মহাক্না নরায়ন উই৷ মীকুপ খুদিংদা ৱাহংশিং হংননবা ঐখোয়বু তাকপিরিবা মন্ত্র অসি পীথোকপগী উপনিশদ ত্রেদিসন অসি করিনো অদুগা করিগুম্বা মতমশিংদা অঙাং ওইরিবা নাচিকেতানা য়াইমাগী কোর্ততা চৎলি অমদি মঙোন্দা ‘শিবা হায়বসি করিনো হায়না’ ৱাহং হংই? চহি লিশিং কয়াদগী চৎনরক্লিবা ৱাহংশিং হংদুনা লৌশিং ফংনবগী চৎনবি অসি ঐখোয়গী মোনাস্তরীশিংনা ঙাক্তুনা থম্লি৷ মীরোন কয়া অমা, হায়রিবা মোনাস্তরীশিং অসিনা সংস্কৃত লোন্দা বেদিক আঙ্কগুম্বা সাইন্স নত্রগা সংস্কৃতপু ওইরবসু শঙ্করাচর্যগী চৎনবি অদু ঙাক্তুনা থম্লি অমদি লম্বী তাক্লি৷ ঙসিগী মতমদা আদি শঙ্করাচর্যগী প্রিন্সিপলশিং অসি হেন্না মরী চুনরকখ্রে হায়না ঐনা খল্লি৷
মরুপশিং,
চহি চা কয়া মফম অসিদা চর্ধাম যত্র, দ্বাদাশ জ্যোতির্লিঙ্গা, শক্তিপীথ নত্রগা অস্তবিনায়ক জী চৎপগী চৎনবি অসি মরু ওইদুনা লাকখ্রে৷ মসিগী পিলগ্রিমেজ অসি ঐখোয়গী পুন্সি চুপ্পগী ওইবা শরুক অমনি৷ ঐখোয়গী ওইনদি মসিগী পিলগ্রিমেজ অসি য়েংবা চৎপা তুর অমা খক্তা নত্তে৷ মসিনা ভারতপু কন্নেক তৌদুনা ভারতকী ওভরভ্যুবু পীরিবা লিবিং ত্রেদিসন অমনি৷ মফম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না চর্ধাম, দ্বাদাশ জ্যোতির্লিঙ্গাদা চৎপা পাম্নরম্মী অমদি পুন্সিগী অমুক্তংবু ওইরবসু ইমা গঙ্গাদা লুপ্পা পাম্নরম্মী৷ ঙল্লিঙৈ মতমদা, য়ুমদা লৈরিবা অঙাংশিংদা তাকপি-তম্বিবা অসিনা চৎনবি অমা ওইরম্মী “सौराष्ट्रे सोमनाथम् , श्रीशैले मल्लि-कार्जुनम्”৷ দ্বাদাশ জ্যোতির্লিঙ্গাগী মন্ত্রী অসিনা ঐখোয়না য়ুমদা লৈনা-লৈনা ঐখোয়বু লৈবাক পুম্বদা পুরি৷ অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌদুনা, লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা শম্নহনবা অসিনা চত্থোক-চশিন তৌবগী খ্বাইদগী লাইবা পাম্বৈনি৷ মসিগী থাজবশিং অসিনা ভারতপু লিবিং এন্তিতী অমদা নোংপোক্তগী নোংচুপ্তা, অৱাংদগী খাদা ওন্থোকই, নেস্নেল য়ুনিতী অমদি ‘এক ভারত-শ্রেস্থ ভারত’কী ফিলোসোফীগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লি৷ থৱাই লুপচরিবা মীওই খুদিংমক্না বাবা কেদর্নাথ চৎলুরবা মতুংদা অনৌবা ইনর্জী অমগা লোইননা মহাকপু পুরি৷
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারতনা আদি শঙ্করাচর্যগী লিগেসী অসিসু ইন্সপিরেসন অমা ওইনা উই৷ ঙসি, মপু ইবুংঙো শ্রী রামগী অচৌবা মন্দির অমা অযোধ্যাদা শারি অমদি অযোধ্যানা মহাক্কী মিংচৎ চহি-চা কয়াগী মতুংদা অমুক হন্না ফংলি৷ ঙসিদগী নুমিৎ নিনিগী মমাংদা, মালেম পুম্বনা অযোধ্যাদা পাক চাওনা দীপোতসব পাংথোকপা উখি৷ ঙসিদি, ভারতকী ঙল্লিঙৈ মতমগী অরিবা কল্চরেল ফোর্ম অসি কমদৌবা মওংদা লৈরমগদগে হায়বদু ঐখোয়না খনবা ঙমগনি৷ মতৌ অসিগুম্না, উত্তর প্রদেশতা কাশিসু অমুক হন্না শেমগৎলক্লি অমদি বিস্বানাথ ধামগী থবক অদুসু মহৈ য়ানবরোমদা চংশিনলক্লি৷ মালেম পুম্বদগী বুদ্ধিস্তা থৱাই লুপচরিবশিং অমদি মালেমগী লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা বনারস অমসুং বোধ গয়াগী সর্নাথ মনাক্তা লৈরিবা কুশিনগরবু বুদ্ধিস্ত সর্ক্যুতশিং ওইনা শেমগৎনবগী থবক খোঙজেল য়াংনা চত্থরি৷ মপু ইবুংঙো রামগা লরী লৈনবা পিলগ্রিমেজ মফম পুম্নমক শম্নহন্দুনা মপুং ফাবা সরক্যুত অমা শেম্নবগী থবকসু হৌজিক হৌজিক চত্থরি৷ মথুরা-ব্রিন্দাবনদা শেমগৎ-শাগৎপা য়াওনা, সেঙ্কসিতী কাইদনা থম্লি৷ ঋশিশিংগী অনিংবশিং অদুসু কাইহন্দনা থম্লি৷ পুম্নমক অসি থোক্লিবগী মরমদি ঙসিগী ভারতনা আদি শঙ্করাচর্যগুম্বা ঐখোয়গী ঋশিশিংগী লমজিং-লমতাক্তা চাওথোকচবা ফাওবগা লোইননা চংশিনলক্লি৷
মরুপশিং,
হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোক্লি৷ লৈবাক অসিনা মহাক্কী তুংগীদমক অনৌবা রিজোলুসনশিং লৌরি অমদি শেমগৎ-শাগৎলি৷ অমিৃত মহোতসবগী রিজোলুসনশিং অদু কাইহন্দনা থম্লিবা মখৈ আদি শঙ্করাচর্য জীবু অচৌবা ইন্সপিরেসন অমা ওইনা লৈরগনি হায়বসি ঐনা উবা ফংই৷
লৈবাক অসিনা মশাগীদমক অচৌবা পান্দমশিং থমখিবা অমদি তাইম ফ্রেম লেপখিবা মতমদা, মতৌ করম্না মসিনা তেল্লবা মতমগী মনুংদা ওইথোকপা ঙম্লিবনো হায়না মীওই খরনা ঙকপা ফাওরি! মসি থোক্লক্কদবু ওইরবসু নত্রগা থোক্লক্লোইদবু ওইরবসু! অদুদগীদি ইগী ইশাদগী খোঙজেল অমতমক থোক্লক্লি, ঐনা লৈবাকমচা কোতি ১৩০গী খোঙজেল তারি৷ মতমগী অথিংবশিংনা ভারতপু কিহনবা ফাওহল্লিবা অদু মখাতানা য়াররোই হায়না ঐনা হায়রি৷ আদি শঙ্করাচর্য জীদা য়েংবিয়ু৷ চহি নৌরিঙৈদা, মহাক্না ময়ুম থাদোক্তুনা চৎখি অমদি মুনি অমা ওইখি৷ কেরলাগী কলাদিদগী হৌদুনা, মহাক্না কেদরনা লাকখি৷ চহি নৌরিঙৈ মতমদা, মহাক্না মালেম অসি থাদোক্তুনা চৎখি অমদি মহাক্না ভারতপু মঙাল পীরমখি অমদি অতেনবা মতমগী মনুংদা ভারতকীদমক অনৌবা ফ্যুচর অমা শেমখি৷ মহাক্না চুখৎলমখিবা ইনর্জী অদুনা ভারতপু খোংথাং অসি থাংহল্লিবনি অমদি লাক্কদৌরিবা চহি লিশিং কয়াগীদমক লেপ্প-লৈতনা চংশিল্লগনি৷ মতৌ অসিগুম্না, স্বামি বিবেকানন্দ জী অমদি অতোপ্পা নিংতম লান্মীশিংদা য়েংবিয়ু৷ মফম অসিদা পোকখিবা মশিং থিঙমদ্রবা অথৌবা কয়া অমা লৈক্রে অমদি অতেনবা মতমগী মনুংদা ইমপ্রিন্ত অমা থম্লমখি৷ হায়রিবা ঙান্থোইরবা মীওইশিংদগী ইন্সপিরেসন লৌদুনা ভারতনা মতুং ইল্লি৷ নিংতম-ইহৌগা মরী লৈনবা ইতিহাসিক ওইরবা মফমশিংদা য়েংবগী মথক্তা, অথুবা মতমদা অসিগুম্বা ইশ্বরগী ওইবা মউম অসিদা চৎপিয়ু অমদি অনৌবা মীরোন অসিদা মখোয়বু খঙহনবিয়ু৷ নিং-খা তম্বগী য়াইফরবা মতম অসিদা, মসি নিংতম্বগী অচৌবা কুহ্মৈ অমসু ওইবা য়াগনি৷ শঙ্করগী স্পিরিত অসি ভারত মচা খুদিংমক্তা ফাওহনবা ঙমগনি অমদি ভারতকী মফম খুদিংমক্তা য়ৌহনবা ঙমগনি৷ অমদি মতম অসি চংশিন্নবগী চপ-চারবা মতমনি৷ মীনাই-নাইথাংগী চহি-চা কয়াগী মতমদা ঐখোয়গী থাজবা মাংহন্দনা থমখিবা অমদি মদুদা অমাং-অতা অমতা থোকহন্দনা থমখিবা মীওইশিংনা পাংথোকখিবা থবক অদু অপিক থবক নত্তে৷ নিংতম্বগী মতমদা অসিগুম্বা অফবা সর্বিস অসিবু ইকাই খুম্নবা হায়বসি ভারত্তা লৈরিবা প্রজাগী থৌদাং ওইদব্রা? মসিনা মরম ওইদুনা প্রজা অমা ওইনা ঐখোয়না হায়রিবা ইশ্বরগী মফমশিং অসিদা চৎকদবনি অমদি মখোয়গী মিংচৎকী মতাংদা খঙনবা হোৎনগদবনি হায়না ঐনা হায়রিবনি৷
মরুপশিং,
দেবভুমিদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা অমদি মফম অসিদা লৈরিবা লোইবা নাইদনা ওইথোকপা য়ারিবশিংদা থাজবা থমদুনা, ঙসিদি উত্তরখন্দ সরকারনা ফুল ফোর্সকা লোইননা দিবেলপমেন্তগী ‘মহাযগ্যা’দা থবক তৌরি৷ চর্ধাম রোদ প্রোজেক্ততা খোঙজেল য়াংনা থবক চত্থরি অমদি ধাম মরি পুম্নমক হাইৱেগা শম্নরি৷ কেবল কারগী শিজিন্নদুনা কেদর্নাথ জীদা লাকপা পামজরিবা মীওইশিংনা লাকপা য়াহন্নবগী প্রোজেক্ত হৌখ্রে৷ অনকপদা হোলী হেমকুন্দ সহিব জীসু লৈরি৷ হেমকুন্দ সহিব জীদা য়াম্না লাইনা চত্থোক-চশিন য়ানবগী রোপৱে অমা শম্নবা য়াম্না কন্না শেম শারি৷ মসিদগী হেন্দোক্তুনা, ঋশিকেশ অমদি কার্নপ্রয়গ অসি রেলনা শম্নহন্নবা থবকশিং পাইখৎলি৷ হৌজিক্কী ওইনদি, চিংশিংদা লৈরিবনা মীয়াম্না রেল উবা হায়বসি অরুবা ওইগনি হায়না মুখ্য মন্ত্রীনা ফোদোকখিরম্মী৷ হৌজিক্তি মফম অসিদা ত্রেন য়ৌরক্লি৷ দিল্লী-দেরাদুন হাইৱে অসি শাবা হেক লোইখিবগা, মীয়াম্না চৎপদা মতম য়াম্না চংলিবা অসি হন্থহল্লগনি৷ হায়রিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক অসিনা উত্তরখন্দ অমদি মহাক্কী তুরিজমবু চাওনা মতেং পাংলগনি৷ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ-শাগৎপগী খোঙজেল, লাক্কদৌরিবা চহি ১০দা মফম অসিদা লাক্কদৌরিবা থৱাই লুপচবা মীওইশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহি ১০০দগী কা-হেন্না হেল্লগনি৷ মসিনা মফম অসিগী শেন্মীৎলোন্দা পীগদৌরিবা স্ত্রেঙ্গ অদু নখোয়না খল্লু৷ ২১শুবা চহি চাগী অহুমশুবা চহি খুজিং অসি উত্তরখন্দগীনি৷ ঐগী ৱাহৈশিং অসি খঙজিল্লু৷ ইশ্বরগী মফমদগী ঐনা ৱা ঙাংলি৷ হৌখিবা মতমশিংদা, থৱাই লুপচবা মীওই কয়া য়াম্না চার-ধাম যত্রদা লাক্তুনা লেপ্প-লৈতনা রেকোর্দশিং থুগাইখিবগে হায়বদু ঐখোয় পুম্নমক্না উরে৷ মফম অদুদা কোবিদ লৈতবজাৎলা, মশিং কয়ানো হায়বদু ঐদি খঙদে? উত্তরখন্দগীদমক মরু ওইনা ঐগী ইমাশিং অমদি ইচল-ইচেশিংগীদমক ঐ য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই অমদি চিংদা লৈরিবা মখোয়গী মথৌনা অদু তোঙানবা পোতেন্সিয়েল অমনি৷ উত্তরখন্দদা লাক্লিবা লমকোইবা মীওইশিংনসু অপিকপা মফমশিং অমদি মহৌশাগী তম্পাক্তা লেক্তুন লৈবা য়াবগী নেতৱার্ক অদুসু পাম্মী৷ মফম অদুদা থবক ফংহল্লগনি অমদি মশানা মশাবু ইকাই খুম্নবা অমগা লোইননা হিংনবগী খুদোংচাবা অমসু ফংহল্লগনি৷ মফম অসিদা সরকার অসিনা দিবেলপমেন্ত ৱার্কশিং পাংথোক্লিবগী মওং অসিনা, অতোপ্পা কান্নবসু ফংহনখ্রে৷ মসি ঐনা হোংহনখ্রে, হৌজিক্তি ইশিংসু চিংগী লমদমদা কান্নবা পীরগনি৷ মাইগ্রেসন তৌবা হৌজিক্তি লেপক্রে অমদি নাহশিং চংতোক-চশিন তৌব, লেপখ্রে৷ অদুনা ঐগী নুংশিরবা মরুপশিং, নমসিগী চহি খুজিং অসিদি নখোয়গীনি, মসিগী মঙান নাইরবা ফ্যুচর লৈ অমদি বাবা কেদরগী থোজালশিং অদু ঐখোয়গী ইরক্তা লৈরি৷
মসিগী দেবভুমি অসি ইমা লৈবাকপু ঙাকপি-শেনবিরিবা অথৌবা মচানুপা অমদি মচানুপী কয়া অমগী পোক্নফমসু ওইরিবনি৷ ঙসি, লৈবাক অসিনা মহাক্কী ফোর্সশিং মোদর্নাইজ তৌরিবা, মখোয়বু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা হোৎনরিবগী লম্বী অসিগুম্না ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী মপাঙ্গলসু হেনগৎলক্লি৷ ঙসিদি, মখোয়গী অমদি মখোয়গী ইমুং-মানুংগী অৱাৎপশিং অমদি অপাম্বশিংদা প্রাইয়োরিতী পীরি৷ ঐখোয়গী সরকারনা ‘ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন’গী চহি খুজিং মরি শুরবা অরিবা দিমান্দ অদু মংফাওনহনখ্রে, হৌখিবা চহি চাদগী তান্দুনা লাক্লিবা দিমান্দ অদুসু মিগী চহি-চা অসিদা থুংহনবা ঙমখি৷ লৈবাক অসিগী লান্মীশিংগী শেবা তৌনবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই৷ মসিদগী উত্তরখন্দগী ইমুং লিশিং কয়ানা কান্নবা ফংখ্রে৷
মরুপশিং,
কোরোনা লাইনা-লাইচৎ লান্থেংনবদা উত্তরখন্দনা উৎলিবা থকশি-খাশিগী মখল অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি৷ জিওগ্রাফিকেল দিফিকল্তীশিং অদু মাইথিবা পীদুনা, ঙসিদি, উত্তরখন্দগী প্রজানা সিঙ্গল দোজ চাদা ১০০ কাপ্পগী পান্দম থম্লিবা অদু ফংবা ঙমখ্রে৷ মসিনা উত্তরখন্দগী মপাঙ্গল অমদি তৌবা ঙম্বা অদু উৎলি৷ মসি অরইবা থবক অমা নত্তে হায়বসি চিংগী মরমদা নিংথিনা খঙবা মীওইশিংনা খঙলমগনি৷ ইমুং-মানুং অনি নত্রগা মঙা খক্তমক ভেক্সিন কাপ্ননবা অৱাংবা চিংদোলশিং কারগা অমুক হন্না নুমিদাং চুপ্পা খোংনা চৎতুনা য়ুমদা হল্লকপা অসি কয়ামুক য়াম্না ৱারমগনি হায়বদু ঐদি খঙবা ঙম্মী৷ মদু ওইরবসু, মসিনা প্রজাগী পুন্সি কনগদৌরিবনা মরম ওইদুনা উত্তরখন্দনা মখা চৎথখি৷ উত্তরখন্দগী মুখ্য মন্ত্রী অমদি মহাক্কী তীমবু থাগৎপা ফোংদোক্লি৷ অৱাংবা মফমদা লৈরিবা উত্তরকখন্দনা হেন্না ৱাংবা মীংচৎ ফংবা ঙমগনি হায়না ঐনা মপুং ফানা থাজবা থম্লি৷ লৈবাক অিগী মফম খুদিংমক্তা লৈরিবা মুনিশিং, মহন্তশিং, অচার্যশিংদগী থৌজাল ফংদুনা অমদি বাবা কেদরগী লমদম অসিদগী নখোয় পুম্নমক থৌজাল ফংদুনা লাইগী লমদম অসিদা ঐখোয়গী রিজোলুসন কয়া অমা ঐখোয়না চংশিল্লসি৷ নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসবতা মীপুম খুদিংমক্না লৈবাক অসিবু অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলসি৷ দীপাবলিগী মতুংদা করিগুম্বা অনৌবা অমা তৌবা ঙম্নবা অনৌবা থৌনা, অনৌবা মঙাল অমদি অনৌবা ইনর্জীনা ঐখোয়দা পাঙ্গল হাপ্পা ওইরসনু৷ মপু ইবুংঙো কেদর্নাথ অমদি আদি শঙ্করাচর্যগী খোংয়াদা খুরুমদুনা, দীপাবলি অমদি ছথ পুজাগী মরক্তা লৈরিবা কুহ্মৈশিং অসিগীদমক ঐনা অমুক্কা হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি৷ নুংশিবা, কৎথোকপা অমদি থমোই শেংবগা লোইননা ঐনা হায়জরি:
কেদরনা য়াইফরে!
কেদরনা য়াইফরে!
কেদরনা য়াইফরে!
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stones & dedication of various development projects to the Nation in Kedarnath
05 NOV 2021 5:42PM by PIB Delhi
Jai Baba Kedar! Jai Baba Kedar! Jai Baba Kedar! My respectful greetings to all the dignitaries present on the dais and the faithful who have reached this holy land for the program enriched with divine aura!
Today the eminent people, revered saints, senior sages associated with the revered Shankaracharya tradition and many devotees at all the ‘mathas’ (monasteries), all the 12 Jyotirlingas, many pagodas, many adobes of Shakti from across the country are blessing us in both physical and spiritual form through the virtual medium at this holy land of Kedarnath. You are also becoming witness to the restoration of Adi Shankaracharya's Samadhi (mausoleum). This is a very ethereal view of India's spiritual prosperity and expanse. Our country is so vast, there is such a considerable sage tradition that even today many great ascetics keep awakening spiritual consciousness in every corner of India. There are so many such saints here and also associated with us from every part of the country that even if I address them by their names, even a week would fall short. And if I miss any name, I will be buried in the burden of some sin for the rest of my life. Despite my wish, I am not able to mention everyone's name now. But I respectfully greet them. The blessings of those from wherever they are associated with this program are our great strength. I am sure that their blessings will give us strength to do many holy works. It is even said in our country:
आवाहनम न जानामि
न जानामि विसर्जनम,
पूजाम चैव ना
जानामि क्षमस्व परमेश्वर: !
That is: “Oh Lord, forgive me if I have made any mistake knowingly or unknowingly.”
Therefore, I sincerely apologize to all such personalities, greet and seek blessings from Shankaracharyas, sages and all the followers of the great saint tradition from across the country on this virtuous occasion.
Friends,
In our Upanishads, in the compositions of Adi Shankaracharya, an expression ‘नेति-नेति’ (neither this, nor that) has been explained in detail. It has also been reiterated and said in a different way in Ramcharitmanas also. It has been said in the Ramcharitmanas:
‘अबिगत अकथ अपार, अबिगत अकथ अपार,
नेति-नेति नित निगम कह’ नेति-नेति नित निगम कह’
That is, some experiences are so supernatural, so infinite that they cannot be expressed in words. Whenever I come to the refuge of Baba Kedarnath, get attached to every particle here, the winds, these Himalayan peaks, the company of Baba Kedar pulls me towards a kind of vibe that I cannot explain. Yesterday I was with soldiers on the border on the holy festival of Deepawali and today I am on the land of the soldiers. I have shared the joy of festivals with the brave soldiers of my country. I went among the army personnel yesterday carrying the messages of love, reverence and blessings of the 130 crore countrymen. And today on the occasion of the Govardhan Puja and the New Year for the people of Gujarat, I have the privilege of visiting Kedarnath. After worshipping Baba Kedar, I also spent some time at Adi Shankaracharya's Samadhi and it was a moment of divine feeling. Sitting in front of the statue, it seemed that a beam of light was flowing from the eyes of Adi Shankara which was awakening the belief of a grand India. Shankaracharya ji's Samadhi is once again with us all in a more divine form. Along with this, the Ghat has also been constructed on the Saraswati bank, and the bridge over the Mandakini has made the road to Garunchatti accessible. I have also had a special relationship with Garunchatti. I can recognize one or two old people and it felt good to meet you. Old people are now gone. Some people have left this place while some others have left this earth forever. The wall which has been constructed on the banks of Mandakini for protection from floods will make the journey of the devotees more secure. The newly built houses for the pilgrims and priests will facilitate them in every season and their service of Lord Kedarnath will be easier now. I have seen earlier that the travelers used to get stuck here in the event of a natural calamity. So many people used to spend their time in a single room of the priests. Our priests would shiver outside in the cold, but were concerned about the guests. I have seen everything, I have seen their devotion. Now they are going to get rid of those problems.
Friends,
Today, the foundation stone of many schemes related to passenger services and facilities has also been laid here. The facilities like tourist facilitation centre, modern hospital for travelers and locals, rain shelters etc will become the medium of service of the devotees and their pilgrimage will now be trouble free. Travelers will have a pleasant experience of being absorbed at the feet of Jai Bhole.
Friends,
The devastation and damage that happened here years ago was unimaginable. I was the Chief Minister of Gujarat but I could not restrain myself. I rushed here immediately. I saw that devastation and pain with my own eyes. The people who used to come here had doubts whether Kedardham, this Kedarpuri would be redeveloped. But my inner voice always said that it would stand with more pride than ever before. And my faith was because of Baba Kedar, Adi Shankara's ‘sadhana’ and the penance of the sages. At the same time, I also had the experience of rebuilding Kutch after the earthquake. Therefore, I had faith and what greater satisfaction can there be in life than this that I can see that faith come true with my own eyes. I consider it my good fortune that Baba Kedar, the blessings of the saints, this holy land, the soil whose winds had once nurtured me and what greater virtue of life would be there than getting the privilege of doing service. This combination of modernity with the eternal on this primitive land and these development works are the result of the natural grace of Lord Shankar. Neither God nor human beings can take the credit. Only God's grace deserves it. I thank the Uttarakhand government, our energetic and young Chief Minister Dhami ji and also all the people who are responsible for fulfilling this dream with their hard work. I know how difficult it is to work here in the midst of snowfall and there is very little time available here. Our labor brothers and sisters who were not from the mountains and had come from outside did not leave work even in the midst of snowfall and rain and kept working even in minus temperature considering it a divine work. Only then it was made possible. My mind was always here, so with the help of technology and drones, I used to monitor construction work closely from my office on a monthly basis. I also express special gratitude to the Rawals and all the priests of Kedarnath temple today because they kept guiding us due to their positive attitude, efforts and traditions. As a result, we are able to save this old heritage and introduce modernity as well. I express my heartfelt gratitude to the Rawal families and these priests.
Our scholars have described Adi Shankaracharya ji: “शंकरो शंकरः साक्षात्” i.e., Acharya Shankara was the incarnation of Lord Shankar. We can experience this glory and divinity in every moment of his life. A mere look at him and all the memory comes to the fore. Amazing knowledge at such a young age! Study of scriptures, knowledge and science from childhood! At the age in which an ordinary human being begins to understand worldly matters a little, he used to interpret Vedanta. It can be nothing but the awakening of Lord Shankar in him.
Friends,
The great pundits of Sanskrit and Vedas are here and have also joined us virtually. You know that the meaning of Shankar in Sanskrit is very simple – “शं करोति सः शंकरः” i.e., the one who does welfare is Shankar. This welfare was also directly established by Acharya Shankara. His life was extraordinary, but he was devoted to the welfare of the common man. He was always devoted to the welfare of India and the world. When India was losing its solidarity by getting trapped in the vortex of anger and hatred, Shankaracharya said: “न मे द्वेष रागौ, न मे लोभ मोहौ, मदो नैव, मे नैव, मात्सर्य भावः” i.e., attachment, malice, greed, glamour, jealousy and ego are not our nature. When mankind needed to understand India from outside the boundaries of caste and creed and rise above doubts and apprehensions, then he instilled consciousness in the society. Adi Shankara said: “न मे मृत्यु-शंका, न मे जातिभेदः” i.e., doubts of destruction, caste distinctions have nothing to do with our tradition. In order to explain what we are, what our philosophy and thoughts are, Adi Shankara said: “चिदानन्द रूपः शिवोऽहम् शिवोऽहम” i.e., I am Shiva (auspiciousness) of the nature of consciousness and bliss. There is Shiva in the soul itself. Sometimes huge volumes of texts are needed to explain the principle of ‘Advaita’. I am not a scholar. I understand it in simple language. All I say is, where there is no ambivalence, there is probity. Shankaracharya ji breathed life again in the consciousness of India and gave us the mantra of our economic-transcendental progress. He has said: “ज्ञान विहीनः सर्व मतेन्, मुक्तिम् न भजति जन्म शतेन” i.e., there is only one way for our liberation from sorrows, sufferings and difficulties, and that is knowledge. Adi Shankaracharya revived the timeless tradition of India's knowledge-science and philosophy.
Friends,
There was a time when spirituality and religion was being misinterpreted. But Indian philosophy refers to human welfare, looks at life with completeness and holistic approach. Adi Shankaracharya worked to make the society aware of this truth. He established holy monasteries, four Dhams and revived the 12 Jyotirlingas. He renounced everything and created a strong tradition for those who live for the country, society and humanity. Today, these establishments represent a strong identity of India and Indianness. What is dharma for us, what is the relation of dharma and knowledge, and that is why it has been said: ‘अथातो ब्रह्म जिज्ञासा’ i.e., the stronger the curiosity for Brahma-Darshan, the faster he sees Narayana. What is the Upanishad tradition of giving this mantra which teaches us to ask questions every moment and sometimes the child Nachiketa goes to Yama's court and asks him ‘what is death’? Our monasteries are keeping this heritage of asking questions and acquiring knowledge alive for thousands of years and enriching it. For generations, these monasteries are preserving and showing the path of the tradition of Shankaracharya whether it is Sanskrit or science like Vedic mathematics in Sanskrit language. I think the principles of Adi Shankaracharya have become more relevant in today's era.
Friends,
The importance of Chardham Yatra has been here for centuries, the tradition of visiting the Dwadash Jyotirlinga, the Shaktipeeths or Ashtavinayak ji. This pilgrimage is considered a part of our lifetime. This pilgrimage for us is not just a sightseeing tour. It is a living tradition that connects India, gives an overview of India. Everyone here wishes to visit Chardham, the Dwadash Jyotirlinga and take a dip in the Mother Ganga once in his lifetime. Earlier, the tradition was to teach children at home “सौराष्ट्रे सोमनाथम् च, श्रीशैले मल्लि-कार्जुनम्”. This mantra of Dwadash Jyotirlinga used to take us to the entire country while sitting at home. From childhood, connecting with the different parts of the country became an easy rite of passage. These beliefs turn India into a living entity from east to west, north to south, enhancing the strength of national unity and the grand philosophy of ‘Ek Bharat- Shreshtha Bharat’ (One India, Supreme India). Every devotee takes a new energy with him after visiting Baba Kedarnath.
Friends,
The country today sees the legacy of Adi Shankaracharya as an inspiration for itself. Now our cultural heritage and centers of faith are being looked upon with the same pride as it should have been. Today a grand temple of Lord Shri Ram is being built in Ayodhya with full glory and Ayodhya is getting its glory back after centuries. Just two days ago, the entire world saw the grand celebration of Deepotsav in Ayodhya. Today we can imagine how the ancient cultural form of India must have been. Similarly, Kashi is also being rejuvenated in Uttar Pradesh and the work of Vishwanath Dham is also progressing towards fruition. Work is going on at a rapid pace at Kushinagar near Sarnath in Banaras and Bodh Gaya to develop them as Buddhist Circuits to attract international tourists and Buddhist devotees from all over the world. The work of making a complete circuit by connecting all the pilgrimage places associated with Lord Rama is also going on. Along with the development in Mathura-Vrindavan, the sanctity is being maintained. The feelings of saints are being taken care of. If all this is happening it is because today's India is moving ahead with reverence and pride in the teachings of our sages like Adi Shankaracharya.
Friends,
Currently, our country is also celebrating the Amrit Mahotsav of freedom. The country is taking new resolutions for its future and rebuilding. I see Adi Shankaracharya ji as a great inspiration as far as the resolutions of Amrit Mahotsav are concerned.
When the country sets big goals for itself and decides the time frame, some people wonder how it is possible in such a short time! Whether it will happen or not! And then only one voice comes from within me, I hear the voice of 130 crore countrymen. Then I say that it is no longer acceptable to India to be intimidated by the restrictions of time. Look at Adi Shankaracharya ji. At a young age, he left home and became a hermit. From Kaladi in Kerala, he came to Kedar. At a very young age, he left the world but he enlightened India and created a new future for India in a very short time. The energy he ignited is keeping India on the move and will keep it moving for thousands of years to come. Similarly, look at Swami Vivekananda ji and many freedom fighters. There have been countless great personalities who took birth here and in a very short span of time left an imprint. India follows the inspirations of these great personalities. Accepting the Eternal in a way, we believe in action. With this confidence, the country is moving ahead in this ‘Amrit Kaal’ today. And at such times, I want to make one more request to the countrymen. In addition to seeing the historical places associated with the freedom struggle, visit such holy places as much as possible and introduce them to the new generation. Experience Maa Bharati, feel the consciousness of the great tradition of thousands of years. In the virtuous period of independence, it can also be a grand festival of independence. The spirit of Shankar can be awakened in the heart of every Indian and in every nook and corner of India. And this is the time to move on. It was no small service by those who kept our faith intact in the period of hundreds of years of servitude and did not let any harm to it. Isn't it the duty of the citizens of India to worship this great service during the period of independence? And that's why I say as a citizen we should visit these holy places and know their glory.
Friends,
In deference to the Devbhoomi and having faith in the limitless possibilities here, the Government of Uttarakhand today is engaged in the ‘Mahayagya’ of development with full force. Work is progressing rapidly on the Chardham road project and all the four Dhams are being connected with the highway. A project has also been started so that the faithful can come to Kedarnath ji through cable car. There is also the holy Hemkund Sahib ji nearby. Preparation is underway to build a ropeway to facilitate visit to Hemkund Sahib ji. Apart from this, efforts are being made to connect Rishikesh and Karnprayag by rail. Right now the Chief Minister was saying that it is difficult for the people of the mountains to see the rail. Now the train is reaching here. Once the Delhi-Dehradun highway is built, people are going to spend less time on travel. All these projects will greatly help Uttarakhand and its tourism. Note my words, the people of Uttarakhand. The speed with which the infrastructure is being built, the number of devotees visiting here in the next 10 years will be much more than the last 100 years. You can imagine the strength it will provide to the economy here. The third decade of the 21st century belongs to Uttarakhand. Mark my words. I am speaking from the holy land. In recent times, we all have seen how the number of devotees visiting the Char-Dham Yatra is continuously breaking records. Had Covid been not there, I do not know what would be the number? I am feeling very happy for Uttarakhand, especially for my mothers and sisters and their strength in the mountains has a different potential. The travelers coming to Uttarakhand also like the network of home stays in small places and in the lap of nature. There will be employment and there will also be an opportunity to live with self-respect. The way the government here is engaged in development works, it has got another benefit. It was being said about this place that the waters of the mountains and the youth of the mountains are of no use to the mountains. I have changed this, now water will also be useful to the mountains and so will be the youth. The migration has to stop now. So, my young friends, this decade is yours, it belongs to Uttarakhand, it has a bright future and Baba Kedar's blessings are with us.
This Devbhoomi is also the birthplace of many brave sons and daughters who protect the motherland. There is no house or village here, where there is no introduction to the saga of valor. Today, the way the country is modernizing its forces, making them self-reliant, the strength of our brave soldiers is also growing. Today their as well as their families’ needs and expectations are being prioritized. This is our government which has fulfilled the four-decades old demand of 'One Rank, One Pension', the demand from the last century was fulfilled in this century. I am satisfied that I got an opportunity to serve the soldiers of my country. About thousands of families of Uttarakhand have benefited from this.
Friends,
The kind of discipline shown by Uttarakhand in the fight against Corona is also very commendable. Overcoming the geographical difficulties, today the people of Uttarakhand have achieved the target of 100 percent single dose. It shows the strength and potential of Uttarakhand. Those who are familiar with mountains know that this task is not easy. I can imagine how painful it is when one has to climb mountain peaks for hours to vaccinate only two or five families and walk throughout the night to return home. Even then Uttarakhand continued because it has to save the life of every citizen. I congratulate the Chief Minister and his team. I have full faith that Uttarakhand, which is settled on the heights, will achieve even greater heights. Let us move ahead in our many resolutions from this holy land with the blessings of all of you from the land of Baba Kedar and with the blessings of saints, mahants, sages and Acharyas from every corner of the country. Let everyone resolve to take the country to new heights in this Amrit Mahotsav of independence. May a new zeal, new light and new energy give us the strength to do something new after Diwali. Bowing at the feet of Lord Kedarnath and Adi Shankaracharya, I once again greet you for several festivals between Diwali and Chhath Puja. Utter with me with love, devotion and wholeheartedly:
Jai Kedar!
Jai Kedar!
Jai Kedar!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.