রেলৱে মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্কী রেল ইলেক্ত্রিফিকেসনদা চাওনা কান্নবা পীরগনি
গুৱাহতি রেলৱে স্তেসনদা অমদি মসিদগী হৌদুনা এ.সি. ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন হাপ্পগী অয়াবা সি.আর.এস.তগী ফংখ্রে
নোর্থইস্ত ফ্রন্তিয়র রেলৱেদা লৈরিবা ঐচ.দি.এন. (হাই দেন্সিতী নেতৱার্ক) রুতশিং (পুন্না আর.কে.এম. ৬৪৯) অসিদা ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন কম্মিসন তৌখ্রে
ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনদা গুৱাহতিদগী নেস্নেল কেপিতেলদা মমিং লৈরবা ত্রেনশিং খুদম ওইনা রাজধানি এক্সপ্রেস, তেজাস রাজধানি এক্সপ্রেস অৱাং-নোংপোক্তগী চেল্লক্লগনি
03 NOV 2021 1:46PM by PIB Imphal
ইতিহাসিক ওইরবা এচিবমেন্ত অমদা, গুৱাহতিদা অমদগী গুৱাহতিদগী এ.সি. ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন হৌদোক্নবা সি.আর.এস. ওথোরাইজেসন ফংখ্রে৷ অসামগী কোনুংদা লৈরিবা গুৱাহতি অসি অৱাং-নোংপোক্কী ওইনা খ্বাইদগী চাওবা অমদি খ্বাইদগী চিনবা রেলৱে স্তেসননি৷ মরম অদুনা, অৱাং-নোংপোক্কী খ্বাইদগী চাওবা শহর অসি হৌজিক্তি এ.সি. ত্রেক্সন কে.ভি. ২৫গী খুৎথাংদা মেত্রো পুম্নমক অমদি অতোপ্পা অচৌবৈা শহরশিংগা তশেংনা শম্নরি৷
আর.কে.এম. ৬৪৯/তি. কে.এম.১২৯৪ শাংলিবা কতিহরদগী গুৱাহতি ফাওবগী ওইনা মৈ পীবগী থবক নোর্থইস্ত ফ্রান্তিয়র রেলৱে(এন.এফ.আর.)না মাই পাক্না মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ এন.এফ.আর.দা লৈরিবা (আর. কে.এম. ৬৪৯ শাংলিবা) ঐচ.দি.এন.(হাই দেন্সিতী নেতৱার্ক) রুতশিং অসিদা ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন কম্মিসন তৌখ্রে৷
মসিগী ফজরবা থবক অসিনা হৌজিক্তি সীমলেস ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনদা ন্যু দিল্লীবু গুৱাহতিদা শম্নহল্লগনি৷ মসিদা গ্রীন ত্রান্সপোর্তেসন তৌদুনা কেপিতেল কন্নেক্তিবিতীগীদমক এন.এফ.আর.না পাইখৎখিবা অতোপ্পা থবক অমনি৷
ওক্তোবর ২২গী লোইশিল্লকপা শরুক্তগী হৌদুনা এ.সি. ত্রেক্সনগা লোইননা ব্রহ্মপুত্র মেলগী এরাইবেল অমসুং দিপার্চর লৈহন্দুনা কমখ্য স্তেসনদগী ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন হাপ্পা ত্রেনশিং নোর্থইস্ত ফ্রন্তিয়র রেলৱেনা মাংজৌননা চেলহনখ্রে হায়না মফম অসিদা পনবা য়াই৷
গুৱাহতি স্তেসন ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা মপুং ফারক্তুনা, অৱাং-নোংপোক্তগী চেল্লক্লিবা অতোপ্পা মমিং লৈরবা ত্রেনশিং খুদম ওইনা রাজধানি এক্সপ্রেস, তেজাস এক্সপ্রেসগুম্বা ত্রেনশিং অসি হৌজিক্তি গুৱাহতিদগী নেস্নেল কেপিতেল অমদি অতোপ্পা শহরশিং খুদম ওইনা মু্ম্বাই, চেন্নাই, কোলকতা ফাওবা ত্রেক্সন এনরুত হোংদোক্তনা দাইরেক্লী ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনদা চেন্নবা স্বিচ তৌনবা য়ারগনি৷
মসিগী ইলেক্ত্রিফিকেসনগী থবক অসিনা ঐখোয়না ঐচ.এস.দি. ওইলদা থাদরিবা ফোরেন্দ এক্সচেঞ্জ অদু কনবা ঙম্লগনি, অমদি হেন্না গ্রীন ওইবা ত্রান্সপোর্তেসন পীবা ঙম্লগনি অমদি কার্বোন ফ্রুতপ্রিন্তশিং হন্থহল্লগনি৷
মথক্তা পল্লিবা অসিগী মথক্তা, স্পিদ হেন্না লৈবা পেসেঞ্জর ত্রেনশিং অমদি কা-হেন্না লুম্বা পোৎ-চৈশিং পুবা ঙম্বা ত্রেনশিং চেনবা ঙমগনি৷
সেক্সনশিং অসি ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরকপনা মরম ওইদুনা ফংগদৌরিবা কান্নবশিংগী মনুংদা খরা অদুদি:-
১. চহি অমদা লুপা কোতি ৩০০ য়ৌনা ঐচ.এস.দি. ওইলদা থাদরম্লিবা ফোরেন্দ এক্সচেঞ্জ অদু কনবা ঙম্লগনি৷
২. ঐচ.এস.দি. ওইল শিজিন্নবগী চাং অসি থা অমদা কে.এল. ৩৪০০ হন্থহল্লগনি, মসিনা মপান লমদগী পেত্রোলিয়ম পুশিল্লকপদা মখা পোন্দুনা লৈরিবা অদু হন্থহল্লগনি৷
৩. সীমলেস ত্রেন ওপরেসননা মরম ওইদুনা, ন্যু জলপাইগুরি অমদি ন্যু কুচবেহরদা থাদোক্নবা য়াদনা লৈরিবা ত্রেক্সন চেঞ্জ অসি হৌজোক্তি য়ারগনি৷ মসিনা ত্রেনশিংগী মোবিলিতী হেনগৎহল্লগনি৷
৪. মোবিলিতী হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা, কতিহরদগী গুৱাহতি ফাওবদা চংলিবা মতম অসি ত্রেনশিংগী খোঙজেল য়াংখৎলকপনা মরম ওইদুনা চাওরাক্না পুং ২রোম হন্থরক্লগনি৷ মসিনা মরম ওইদুনা, সেক্সন অসিদা অহেনবা ত্রেন ১০%রোমগী চাং চেনবা য়াগনি৷
৫. ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরকপদগী, অরুম্বা পোৎ-চৈশিং পুবা ত্রেনশিং খোঙজেল য়াংনা চেনবা য়াগনি৷
৬. লাইন কেপাসিতী হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা, অনৌবা পেসেঞ্জর ত্রেন ১০% হাপচিল্লকপা য়াগনি অমদি মসিনা কেপিতেল কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্তশিংগীদমক রাজধানি এক্সপ্রেস হেন্না হেন্না হাপচিল্লকপদা মতেং পাংলগনি৷
৭. ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরকপা অসিনা মপান লমদগী পুশিুল্লকপা পেত্রোলিয়মদা কা-হেন্না মীখা পোনবা অদুসু হন্থহল্লগনি৷
৮. ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌদুনা, হেদ ওন জেনেরেসন (ঐচ.ও.জি.) তেক্নোলোজী অসি লিঙ্ক হোফমেন বর্স(এল.ঐচ.বি.) কোচ ফিতেদ ত্রেন পুম্নমক্কী লোইশিল্লকপা নাকল অনিগী মনুংদা অমদা লৈরিবা দি.জি. সেত অনিদা পৱার কার অনি শিজিন্নদুনা এন্দ ওন জেনেরেসন(ই.ও.জি.) সিস্তেমগী মহুৎতা শিজিন্নবা য়াগনি৷
৯. পুং অমদা দিজল লিতর ১০০রোমগী চাং শিজিন্নরিবা পৱার জেনেরেতর কারশিং অসিনা চেনবগী মতমদা থাদোরক্লিবা মৈখু অমদি অরাংবা খোঞ্জেল অসি থোকহন্দবদগী হেন্দোক্তুনা শিজিন্নরিবা থাওশিং অসি কনবা ঙম্লগনি৷
১০. ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সনগী গ্রীনহাউস গ্যাস ইমিসন অদু হন্থরক্লগনি, মসিনা কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থহল্লগনি৷
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/video/2021/nov/ph202111301.mp4

Ministry of Railways
Big Boost to Rail Electrification in North East
Authorization for introduction of AC electric traction to & from Guwahati railway station is received from CRS
Total HDN (High Density Network) routes (649 RKM) falling in Northeast Frontier Railway have been commissioned with Electric Traction
Prestigious trains like Rajdhani Express, Tejas Rajdhani Express etc from Northeast to run on electric traction from Guwahati to the National capital
03 NOV 2021 1:46PM by PIB Delhi
In a historical achievement, CRS authorization has been received for introduction of AC electric traction to & from Guwahati railway station. Guwahati is the biggest and busiest railway station of Northeast being located in the capital of Assam. So the biggest city of Northeast is now literally connected with all metros and other big cities through 25KV AC traction.
Northeast Frontier Railway (NFR) has successfully completed Electrification work of total 649 RKM / 1294 TKM from Katihar to Guwahati. This way Total HDN (High Density Network) routes (649 RKM) falling in NFR have been commissioned with Electric Traction.
This great feat will now connect New Delhi to Guwahati on seamless Electric Traction. This is yet another effort by NFR for capital connectivity by Green Transportation.
It may be mentioned here that, Northeast Frontier Railway has already started running trains with electric traction from the Kamakhya station with the arrival and departure of the Brahmaputra Mail with AC traction since 22nd October last.
With the completion of the electrification of the Guwahati station, other prestigious trains like Rajdhani Express, Tejas Rajdhani Express etc from Northeast can now be switched over to run on electric traction from Guwahati to the National capital and other cities like Mumbai, Chennai, Kolkata etc directly without change of traction enroute.
This Electrification work will save our foreign exchange reserves spent on HSD Oil, and will provide greener transportation & reduced carbon footprints.
In addition to above, passenger trains with higher speed & heavier goods trains can be run.
Some of the benefits that will be reaped due to Electrification of the sections are:-
1. There will be net saving on foreign exchange spent on HSD Oil to the tune of Rs 300 Cr per annum.
2. The consumption of HSD Oil will also be reduced by 3400 KL per month which will reduce dependence on imported petroleum.
3. Due to seamless train operation, traction change which is inevitable at New Jalpaiguri and New Coochbehar, will now be done away with. This will enhance mobility of the trains.
4. Due to enhanced mobility, total running time between Katihar to Guwahati will be reduced by 2 Hrs (approx) due to higher speed of the trains. As a result, about 10% more no. of trains can be run in the section.
5. With Electrification heavier goods trains can be run with higher speed.
6. Because of the enhanced line capacity, 10% new passenger trains can be introduced and this will help in introduction of more Rajdhani exp for capital connectivity projects.
7. Electrification will reduce dependence on imported petroleum.
8. With electrification, Head on Generation (HOG) technology can be used instead of End on Generation (EOG) system with two power cars employing two DG sets on either end on all Linke Hofmann Busch (LHB) coach fitted trains.
9. The power generator cars which consume about 100 ltr diesel per hour can be saved apart from noise, fume emission during run.
10. Greenhouse gas emission for electric traction will fall which will lead to reduced carbon footprint.