ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣର ସ୍ଥିତି ଓ ପ୍ରଗତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କେନ୍ଦ୍ରର ସମୀକ୍ଷା
ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜର ଗତି ଏବଂ ଟୀକାକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପରାମର୍ଶ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଜିଲ୍ଲା ୱାରୀ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ
ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କୁ ଜଡିତ କରି ଜିଲ୍ଲା-ୱାରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି
23 OCT 2021 6:43PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ (ଭିସି) ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡିକର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନ (ଏନ୍ଏଚଏମ୍‍) ର ମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସହ କୋଭିଡ-୧୯ ଟୀକାକରଣର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଲା ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଟୀକାକରଣର ଗତି ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜର ଟୀକାକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ ରେ ୧୦୦ କୋଟି ଡୋଜ ଟୀକାକରଣ କରିବାର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଥିବା ଦେଶର ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଏହା ଆସିଛି ।
ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦର୍ଶାଇ ଯେଉଁମାନେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଟିକା ଗ୍ରହଣ କରିନାହାଁନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବଧାନ ଅବଧି ଶେଷ ହେବା ପରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ।
ଟୀକାକରଣର ଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦେବା ପାଇଁ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ତେଣୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟାର ୭୧.୨୪ କୋଟି ପ୍ରଥମ ଡୋଜ୍ ଏବଂ ୩୨.୦ ପ୍ରତିଶତ ଲୋକଙ୍କୁ ୩୦.୦୬ କୋଟି ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ ଟିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଉପଯୁକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ୱାରୀ କୋଭିଡ-୧୯ ଟୀକାକରଣ ତାଲିକା (ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ୱାରୀ) ମଧ୍ୟ କୋୱିନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ସହିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା । ସଚିବ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପାଇଁ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କୁ ଜଡିତ କରି ଜିଲ୍ଲା ୱାରୀ ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଟୀକାକରଣ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବିସ୍ତୃତ ତାଲିକା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ତାଲିକାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଦିନ ଏହିପରି ଜିଲ୍ଲା ୱାରୀ ଯୋଜନାର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଟୀକାକରଣ ହୋଇଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ, ଅତିରିକ୍ତ କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଟୀକାକରଣକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଦ୍ୱିତୀୟ ଡୋଜ୍ ଟୀକାକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ରଣନୀତ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଡକ୍ଟର ମନୋହର ଅଗନାନି, ଅତିରିକ୍ତ ଶାସନ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ), ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟୃ), ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଦାରଖ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Centre Reviews Status and Progress of COVID Vaccination with States/UTs
States/UTs urged to increase Pace and Coverage of Second Dose
States to generate district wise list of beneficiaries for administration of second dose
Advised to draw District-wise Plan involving District Magistrates for saturation of beneficiaries
23 OCT 2021 6:43PM by PIB Delhi
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary reviewed the progress of COVID19 vaccination with Health Secretaries and Mission Directors of National Health Mission (NHM) of States and UTs, through video conference (VC) today. The focus of the meeting was to urge the states and UTs to increase the pace of the countrywide vaccination and coverage of the second dose. This comes in the backdrop of the country achieving the milestone of administering 100 crore doses on 21st October 2021.
Highlighting the sizeable number of eligible beneficiaries who have not received their 2nd dose of vaccine, the Union Health Secretary urged the States and UTs to focus on those beneficiaries who are waiting for their second dose after their interval period has been over.
States/UTs were also urged to improve the momentum of vaccination and accelerate the coverage as the country moves forward to vaccinate all the eligible population by end of the year under the nation-wide COVID vaccination drive. So, far 71.24 Cr first doses covering 76% of the eligible population and 30.06 Cr second doses covering 32.0% of the eligible population has been administered the COVID vaccines. Line list of due beneficiaries COVID-19 Vaccination Centre wise (and therefore also district wise) is available on the CoWIN platform the States were requested to access the same. The Secretary noted that the detailed line-lists of due beneficiaries can be utilized for preparing a district-wise 2nd dose administration plan involving the District Magistrate for execution in a time-bound manner. It was suggested for States/UTs to review the progress of such district-wise plan daily, to ensure saturation of all eligible beneficiaries.
States and UTs were also advised to identify and prioritize districts having low coverage for focused action and explore requirement for mobilization efforts, addressing local challenges, need for additional COVID Vaccination Centres and improving access in rural areas. They were also requested to share their strategies to enhance second dose coverage.
Dr. Manohar Agnani, Additional Secretary (Health) and other senior officials of the Health Ministry were present in the meeting along with Principal Secretary (Health), Additional Chief Secretary (Health) and State Surveillance Officer of the States/UTs.