Ministry of Civil Aviation
PRIME MINISTER NARENDRA MODI TO INAUGURATE KUSHINAGAR INTERNATIONAL AIRPORT ON 20TH OCTOBER 2021
INAUGURAL FLIGHT TO LAND FROM SRI LANKA WITH 125 DIGNITARIES & BUDDHIST MONKS
DIRECT AIR CONNECTIVITY WITH SOUTH ASIAN COUNTRIES TO FACILITATE TOURISTS ARRIVING FROM SRI LANKA, JAPAN, TAIWAN, SOUTH KOREA AMONG OTHERS
AIRPORT TO GIVE IMPETUS TO PROMOTION OF EK BHARAT SHRESTHA BHARAT
CONVENIENCE TO BUDDHISTS ACROSS THE WORLD TO VISIT THE MAHAPARINIRVANA STHAL OF LORD BUDDHA
18 OCT 2021 3:44PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• Prime Minister to also address at a programme at the Budhist site of Mahaparinirvana Stupa and Temple after the inauguration of the Airport in which Sri Lankan Buddhist Monks and Ministers of Government of Sri Lanka will take part.
• Tourism is also organising a tourism promotional event at Kushinagr in which key tour operators handling Buddhist Circuit will participate.
• The presence of airport is expected to increase tourist inflow by 20%(as per UP government estimates). . It will also lead to creation of more employment opportunities for the locals.
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate the Kushinagar International Airport on 20thOctober 2021 in the presence of Smt. Anandiben Patel, Governor, Uttar Pradesh; Shri YogiAdityanath, Chief Minister, UP; and Shri JyotiradityaScindia, Union Minister for Civil Aviation among others.The International Airport will get operational this week to ease cumbersome travel of earlier times and facilitate the air travel requirements of International Buddhist pilgrims in India.The inaugural flight will land at the airport from Colombo, Sri Lanka carrying 125 dignitaries & Buddhist Monks, highlighting the convenience to Buddhists across the world to visit the MahaparinirvanaSthal of Lord Buddha.
The Airports Authority of India, in its continuous endeavour to upgrade airport infrastructure in the country, has developed the Kushinagar Airport with new terminal building spread across 3600sqm,at an estimated cost of Rs 260crore in association with Govt. of Uttar Pradesh considering the demand of the domestic & international visitors and pilgrimage. The new terminal is equipped to handle 300 passengers during peak hours. Kushinagar is an International Buddhist Pilgrimage Centre, where LordGautam Buddha attained Mahaparinirvana.It is also the centre point of the Buddhist circuit, which consists of pilgrimage sites at Lumbini, Sarnath and Gaya. The airport will help in attracting more followers of Buddhism from home and abroad to Kushinagar and will enhance the development of Buddhist theme based circuit. Journey of Lumbini, Bodhgaya, Sarnath, Kushinagar, Shravasti, Rajgir, Sankisa and Vaishali of Buddhist circuit will be covered in lesser time.
Inauguration of the Kushinagar Airport will facilitate the pilgrims from across different parts of the world by providing seamless connectivity to various Buddhist sites in the region. Direct aviation connectivity with South Asian countries will make it easier for tourists arriving from Sri Lanka, Japan, Taiwan, South Korea, China, Thailand, Vietnam, Singaporeetc to reach Kushinagar and experience the rich heritage of the region. Tourism inflow is expected to rise by upto 20% with inauguration of the flight.
The Kushinagar International Airport will not only put the pilgrimage site on International Aviation Map but also give boost to economic development of the region. It will have a multiplier effect on the hospitality industry by promoting hotel business, tourism agencies, restaurants etc. It will create employment for local people by opening the immense amount of opportunities in feeder transport services, local guide jobs etc. Local industry and products will get global recognition.It will promote cultural awareness and willalsohelp to preserve local culture and traditions.
The development of the airport at Kushinagar will help in developing Kushinagar as one of the four principal places of Buddhist Pilgrimage. It will help to impart Kushinagar the pre-eminence it deserves as part of Buddhist Circuit. Further, it will lead to development of India as the original Buddhist center and spread of principles of Buddhism across the world.
Theairport will serve a population of more than twocrore, since the airport has a hinterland of around10-15 Districts and will be a great support for large migrant population of Eastern Uttar Pradesh and Western / Northern Part of Bihar. This will also boost the opportunities for export of horticultural products like Banana, Strawberries and Mushroom.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ২০, ২০২১দা কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গারগনি
খ্বাইদগী অহানবা ফ্লাইৎনা মীথুংলেন ১২৫ অমসুং বুধিস্ত লাইনীংবা কয়া তোংদুনা শ্রী লঙ্কাদগী লাক্কনি
খা এসিয়াগী লৈবাকশিংগা দাইরেক্ত এয়র কন্নেক্তিবিতী লৈবনা লমদমসিগী অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মনুংদগী শ্রী লঙ্কা, জাপান, তাইৱান, খা কোরিয়াদগী লমকোইবা লাকহনবদা তেংবাংগনি
এয়রপোর্ত অসিনা এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী ইথিলবু খুমাং চাউশিলহন্নবা থৌনা হাপকনি
মালেম শিনবা থুংবগী বুধিস্তশিংনা ভগ্বান বুধগী মহাপরিনির্ভানাগী মফমদা লাকপদা হান্নদগী হেন্না খুদোংচারগনি
18 OCT 2021 3:44PM by PIB Imphal
মরু ওইবা ৱাফমশিং:
• শ্রী লঙ্কাগী বুধিস্ত লাইনীংবা অমসুং স্রী লঙ্কা সরকারগী মন্ত্রীশিংনা শরূক য়াদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এয়রপোর্ত শঙ্গারবা তুংদা মহাক্না বুধিস্ত লাইনীংগী মহাপরিনির্ভানা স্তুপা অমসুং লাইশঙদা পাংথোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংগনি।
• কুশিনগরদা তুরিজম চাউখৎহন্নবা থৌরম অমসু তুরিজম্না শিন-লাঙলি অমসুং মসিদা বুধিস্ত সর্কিৎ শেন্নরিবা মরু ওইবা তুর ওপরেতরশিংসু শরুক য়াগনি।
• এয়রপোর্ত অমা লৈবনা তুরিস্ত লাকপগী চাংনা ২০%গী চাংদা (য়ু.পি. সরকারগী ইস্তিমেৎকী মতুং ইন্না) হেনগৎকনি হায়না থাজবা থম্লি। মসিনা লমদমসিগী মীয়ামশিংগী থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা কয়াসু লৈহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী , শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ২০, ২০২১দা মীথুংলেন কয়া অমগা লোয়ননা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেল; য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ; অমসুং সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্দিয়া য়াওবা থৌরম অমদা কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গারগনি। ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসিনা মমাংদা লৈরম্বা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী খুদোংচাদবা কয়াদা হেন্না লাইথোকহন্নবা হন্দক্কী চয়োলদগী মথৌ তৌবা হৌরগনি অমসুং মালেমগী বুধিস্ত লাইনীংবশিংনা ভারত মনুংদা এয়র ত্রাভেল তৌবগী তঙাই ফদবশিংদসু তেংবাংগনি। খ্বাইদগী অহানবা ফ্লাইৎনা এয়রপোর্ত অসিদা মীথুংলেন ১২৫ অমসুং বুধিস্ত লাইনীংবা কয়া তোংদুনা শ্রী লঙ্কাদগী লাক্তুনা তারগনি। অমসুং থৌওং অসিনা মালেম শিনবা থুংবগী বুধিস্তশিংনা ভগ্বান বুধগী মহাপরিনির্ভানাগী মফমদা লাকপদা হান্নদগী হেন্না খুদোংচারে হায়বা তাক্কনি।
এয়রপোর্ত ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা লৈবাক্কী এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরবু অপগ্রেদ তৌনবগীদমক্তা লেপ্তনা চত্থরক্লিবা থৌরাংগী মতুং ইন্না লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী ভিজিতর অমসুং লমকোইবশিংগী অপাম্বশিংবু য়েংলদুনা উত্তর প্রদেশ সরকারগা খুৎশম্নদুনা লুপা করোর ২৬০ চঙদুনা স্ক্বার মীতর ৩৬০০কী পাক-চাউরবা অনৌবা তর্মিনেল অমগা লোয়ননা কুশিনগর এয়রপোর্তপু শেমগৎখি। অনৌবা তর্মিনেল অসিনা মী খ্বাইদগী তিনবা মতমদা পেসেঞ্জর ৩০০ শেন্নবা ঙম্নবা শেম-শাখ্রে। কুশিনগর অসি ভগ্বান বুধনা মহাপরিনির্ভানা ফংখিবা বুধ লাইনীংগী মালেমগী ওইবা লাইনীংফম অমনি। মসি লুম্বিনী, সার্নাথ অমসুং গায়াগী লাইনীংফম লৈবা বুধিস্ত সর্কিৎকী ময়াইদা লৈবা মরু ওইবা মফম অমনি। এয়রপোর্ত অসিনা লৈবাক মনুং অমসুং মীরম লৈবাক্তা লৈবা বুধ নীংজবা মীওইশিংগী পুক্নিং চিংশিনবদসু তেংবাংগনি অমসুং বুধিস্ততা য়ুম্ফম ওইবা সর্কিৎ শেমগৎপদসু তেংবাংগনি। বুধিস্ত সর্কিৎকী লুম্বিনী, বোধগায়া, সার্নাথ, কুশিনগর, শ্রাভাস্তী, রাজগীর, সঙ্কিসা অমসুং ভাইশালীগী খোঙচৎকী মতমসু তেনশিনহল্লগনি।
কুশিনগর এয়রপোর্ত শঙ্গাবনা লমদমসিগী বুধিস্তকী তোঙানবা মফমশিংদা চৎপা লাইহন্দুনা মালেম শিনবা থুংবগী বুধিস্ত লাইনীংবশিংদা য়াম্না তেংবাংগনি। খা এসিয়াগী লৈবাকশিংগা নোংথক্কী লম্বীদা হকথেংননা শম্নহনবনা শ্রী লঙ্কা, জাপান, তাইৱান, খা কোরিয়া, চাইনা, থাইলেন্দ, ভিএতনাম, সিঙ্গাপোরনচিংবগী চাউখৎলবা লমকোইবশিংনা কুশিনগর য়ৌরক্তুনা মফম অসিগী নীংথিরবা হেরিতেজ খঙবদা লাইহনগনি। ফ্লাইৎ অসি শঙ্গাবগা লোয়ননা তুরিস্ত লাকপগী চাংসু ২০%গী চাংদা হেনগৎকনি হায়বগী থাজবসু থম্লি।
কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্তনা লাইনীংফমশিংবু মালেমগী এভিএসন মেপ্তা থম্বতা নত্তনা লমদমসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎপদসু শাফু কয়া পীগনি। মসিনা হোতেলগী কারবার, তুরিজম এজেন্সী, রেস্তোরেন্তনচিংবা কয়াবু খুমাং চাউশিলহন্দুনা হোস্পিতালিতী ইন্দস্ত্রীদসু কান্নবা কয়া পীগনি। মসিনা ফীদর ত্রান্সপোর্ত সর্ভিস, লোকেল গাইদনচিংবগী হীরমদা লমদমসিগী মীওইশিংদা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু ফংহনগনি। লোকেলগী ইন্দস্ত্রী অমসুং পোত্থোকশিংসু মালেম্না শকখঙলগনি। মসিনা ঐখোয়গী নাৎকী মতাংদা খঙহনবতা নত্তনা লোকেলগী চৎনবী অমসুং পুন্সি মহিংসু য়োকখৎপদা তেংবাংগনি।
কুশিনগরদা এয়রপোর্ত অমা শেমগৎপসিনা কুশিনগরবু বুধিস্ত লাইনীংফমগী মরু ওইবা মফম মরিগী মনুংদা অমা ওইনা চাউখৎহনবদসু তেংবাংগনি। মসিনা কুশিনগরবু বুধিস্ত সর্কিত্তা মফম অমা কনফম থোকপগী হকসু ফংহনগনি। মসিনা ভারতপু বুধিস্ত লাইনীংগী ওইবা অশেংবা মফম অমা ওইহনবদা তেংবাংবগা লোয়ননা বুধিজমগী ৱাখল্লোনবু মালেম শিনবা থুংনা শন্দোকপদসু তেংবাংগনি।
এয়রপোর্ত অসিনা চাউরাকপা জিলা ১০-১৫ কোনবনা মীওই করোর ২ হেনবদা তেংবাংগনি অমসুং নোংপোক উত্তর প্রদেশ অমসুং নোংচুপ/অৱাং বিহারগী মাইগ্রেন্তশিংদসু য়াম্না তেংবাংগনি। মসিনা লফোই, স্ত্রোবেরী অমসুং মশ্রুমগুম্বা হোর্তিকলচরগী পোত্থোকশিংবু মীরমদা থাদোকপগী খুদোংচাবা কয়াবুসু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি।