প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্য প্ৰদেশত স্বামীত্ব আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰণ
06 OCT 2021 3:46PM by PIB Guwahati
স্বামীচ্ব আঁচনিৰ পৰা গাওঁখনলৈ অহা আত্মবিশ্বাস হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপতো স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হৈছে আৰু মই আজি ইয়াতো দেখিছো যে আপুনি মোক আপোনাৰ বাঁহৰ চকীবোৰ দেখুৱাইছিল কিন্তু মোৰ চকু মানুহৰ উৎসাহ আৰু উৎসাহ, তেওঁলোকৰ উৎসাহৰ ওপৰত স্থিৰ হৈ আছিল। মই সম্পূৰ্ণৰূপে কল্পনা কৰিব পাৰো যে জনসাধাৰণৰ পৰা ইমান প্ৰেম, ইমান আশীৰ্বাদ লাভ কৰিলে তেওঁলোকৰ কিমান কল্যাণ হ'ব। মই এইমাত্ৰ কথা পাতিবলৈ সুযোগ পোৱা সহকৰ্মীসকলে এই আঁচনিখনৰ জৰিয়তে কিমান শক্তিৰ উদ্ভৱ হৈছে সেয়া বুজাই দিছে। স্বামীত্ব আঁচনিৰ পিছত, লোকসকলৰ বাবে বেংকৰ পৰা ঋণ প্ৰাপ্ত কৰা সহজ হৈ পৰিছে।
অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মীসকল, শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰজী, বীৰেন্দ্ৰ কুমাৰজী, ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানজী, জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়াজী, প্ৰহ্লাদ সিং পেটেলজী, ফাগ্গান সিং কুলস্তেজী, কপিল মৰেশ্বৰ পাটিলজী, এল মুৰুগাঞ্জী, মধ্য প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান শিৱৰাজ সিং চৌহানজী, মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু হাজাৰ হাজাৰ ভাই-ভনী, হাদ্ৰাকে ধৰি মধ্য প্ৰদেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ হাজাৰ হাজাৰ ভাই-ভনীসকল ৷
প্ৰথমে, আজি ভাতৃ কমলজীৰ জন্মদিন, তেওঁলৈ মোৰ শুভেচ্ছা থাকিল। এতিয়া, আমি টিভিত দেখিছো যে মধ্য প্ৰদেশ আশ্চৰ্যজনক আৰু মধ্য প্ৰদেশ দেশৰ গৌৰৱো। মধ্য প্ৰদেশ গতিৰে ভৰি উঠিছে আৰু মধ্য প্ৰদেশৰ বিকাশৰ প্ৰতি আগ্ৰহো আছে। জনসাধাৰণৰ স্বাৰ্থত আঁচনি এখন প্ৰস্তুত কৰাৰ লগে লগে, মধ্য প্ৰদেশত কেনেকৈ সেই আঁচনিখন দিনে-ৰাতিয়ে স্থাপন কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হয়, প্ৰতিবাৰেই মই ইয়াক শুনি, যেতিয়াই মই ইয়াক দেখিছো, মই ইয়াক বহুত উপভোগ কৰো, মই বহুত সুখী অনুভৱ কৰো আৰু মোৰ সহকৰ্মীসকলে ইমান ভাল কাম কৰে, ই মোৰ বাবে নিজেই সন্তুষ্টিৰ বিষয়।
বন্ধুসকল,
প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত, মধ্য প্ৰদেশ, উত্তৰ প্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, উত্তৰাখণ্ড, হাৰিয়ানা, পঞ্জাৱ, কৰ্ণাটক আৰু ৰাজস্থানৰ কিছুমান গাঁৱত প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামীত্ব যোজনা কাৰ্যকৰী কৰা হৈছিল। এই ৰাজ্যসমূহৰ গাওঁসমূহত বাস কৰা প্ৰায় ২২ লাখ পৰিয়ালৰ বাবে সম্পত্তি কাৰ্ড প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এতিয়া, ইয়াক দেশৰ আন ৰাজ্যসমূহলৈও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এক প্ৰকাৰে, এইটো এটা পাইলট প্ৰকল্প আছিল যাতে দীৰ্ঘম্যাদী সময়ত পৰিকল্পনাৰ কোনো অভাৱ নহয়। এতিয়া, ইয়াক সমগ্ৰ দেশতে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। মধ্য প্ৰদেশেও ইয়াৰ চিনাকি শৈলীত দ্ৰুত গতিত কাম কৰিছে আৰু মধ্য প্ৰদেশ ইয়াৰ বাবে অভিনন্দনৰ যোগ্য। আজি এমপিৰ ৩,০০০ গাঁৱৰ ১ লাখ ৭০ হাজাৰৰো অধিক পৰিয়ালে সম্পত্তি কাৰ্ডৰ অধিকাৰৰ ৰেকৰ্ড লাভ কৰিছে আৰু ই তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধিৰ এক মাধ্যম হ'ব। এই লোকসকলে তেওঁলোকৰ সম্পত্তি কাৰ্ডখন তেওঁলোকৰ ম'বাইলত ডিজি-লকাৰৰ জৰিয়তে ডাউনলোড কৰিব পাৰে। যিসকলে ইয়াৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে তেওঁলোকলৈ মোৰ শুভেচ্ছা আৰু অভিনন্দন থাকিল। মধ্য প্ৰদেশ যি গতিত আগবাঢ়িছে, মই নিশ্চিত, শীঘ্ৰেই ৰাজ্যখনৰ সকলো গ্ৰাম্য পৰিয়ালে অধিকাৰৰ ৰেকৰ্ড লাভ কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমি প্ৰায়ে শুনিছো যে ভাৰতৰ আত্মা গাঁৱত বাস কৰে। কিন্তু কেইবা দশক ধৰি স্বাধীনতা পাৰ হৈ গ'ল, ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ বৃহৎ শক্তি বান্ধি ৰখা হৈছিল। গাওঁবোৰৰ শক্তি, গাওঁবাসীৰ ভূমি, ঘৰ, গাওঁবাসীয়ে তেওঁলোকৰ বিকাশৰ বাবে ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰিলে। ইয়াৰ বিপৰীতে, গাঁৱৰ মাটি আৰু গাঁৱৰ ঘৰবোৰত বিবাদ, কাজিয়া, অবৈধ দখলৰ ফলত গাওঁবাসী, কৰ্ট-কাছাৰী, তেওঁলোকে অজ্ঞাতে কষ্টৰ সন্মুখীন হৈছিল। সময় আৰু ধনৰ অপচয় হৈছিল। আৰু এইটো আজিৰ চিন্তা নহয়। গান্ধীজীয়েও তেওঁৰ সময়ত ইয়াক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছিল। এই পৰিস্থিতিটো সলনি কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব হ'ব লাগে। মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ পৰাই এই দিশত কাম কৰি আছো। আমি এই সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ গুজৰাটত 'সমৰস গ্ৰাম পঞ্চায়ত' অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। মই দেখিছো যে যদি সঠিক প্ৰচেষ্টা কৰা হয়, গোটেই গাওঁখন আগবাঢ়ি যায় আৰু এতিয়া শিৱৰাজজীয়ে যিদৰে বৰ্ণনা কৰি আছিল যে আজি মই এই দায়িত্বৰ ২০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছো আৰু যেতিয়া শিৱৰাজজীয়ে ভাষণ দি আছিল, মোৰ মনত পৰিছিল যে যেতিয়া মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলোঁ আৰু মোৰ প্ৰথম ডাঙৰ কাৰ্যসূচীটো আছিল গৰিব কল্যাণ মেলা আৰু এতিয়া মই সুখী যে বিশ বছৰৰ শেষৰ দিনটোতো মই আজি দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে এক কাৰ্যসূচীত জড়িত হৈছো। এইটো সম্ভৱতঃ এটা ঐশ্বৰিক লক্ষণ যে মই মোৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সেৱা কৰিবলৈ নিৰন্তৰে সৌভাগ্যৱান হৈ আহিছো। অৱশ্যে, মই নিশ্চিত যে আপোনালোক সকলোৰে অংশগ্ৰহণেৰে স্বামীত্ব আঁচনিও গ্ৰাম স্বৰাজৰ এক উদাহৰণ হৈ পৰিব। এতিয়া, আমি এই ক’ৰোনা যুগত এইটোও দেখিছোঁ যে কেনেদৰে ভাৰতৰ গাওঁবোৰে এটা লক্ষ্যত একেলগে কাম কৰিছিল, অতি সতৰ্কতাৰে এই মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিছিল। গাওঁবাসীয়ে এটা আৰ্হি নিৰ্মাণ কৰিছিল। ভাৰতৰ গাওঁবোৰ বহুত ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আছে, সেয়া লাগিলে বাহিৰৰ লোকসকলৰ বাবে পৃথক জীৱন ধাৰণৰ ব্যৱস্থাই হওক, খাদ্য আৰু কামৰ ব্যৱস্থা হওক, বা টীকাকৰণৰ কামেই হওক। গাওঁবাসীয়ে ভাৰতৰ গাওঁ, ক’ৰোনাক যথা সম্ভৱ ধৰণে নিয়ন্ত্ৰণ কৰি ৰাখিছিল আৰু সেয়েহে, মোৰ দেশৰ সকলো গাঁৱৰ লোকসকল অভিনন্দনৰ যোগ্য। তেওঁলোকে সকলো নিয়ম নিজৰ ধৰণে অনুকূলিত কৰিছিল, নিয়ম অনুসৰণ কৰিছিল, সজাগতা বৰ্তাই ৰাখিছিল আৰু চৰকাৰলৈ যথেষ্ট সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল। গাওঁবোৰে এই দেশখনক বচাবলৈ কৰা সহায় মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো।
বন্ধুসকল,
আনকি পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানসমূহেও কয় যে যিসকল নাগৰিকৰ কোনো দেশত নিজা সম্পত্তিৰ কাগজ পত্ৰ নাই তেওঁলোকৰ সদায় বিত্তীয় ক্ষমতা কম হয়। সম্পত্তিৰ কাগজ-পত্ৰ নথকাটো বিশ্বব্যাপী সমস্যা। ইয়াৰ বিষয়ে বেছি আলোচনা কৰা নহয়, কিন্তু ডাঙৰ দেশবোৰৰ বাবে ই এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান।
বন্ধুসকল,
বিদ্যালয়, চিকিৎসালয়, সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা, ৰাস্তা, খাল, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ যিয়েই নহওক কিয়, প্ৰতিটো প্ৰণালী নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ভূমিৰ প্ৰয়োজন। কিন্তু যেতিয়া ৰেকৰ্ডটো স্পষ্ট নহয়, তেতিয়া এনে উন্নয়নমূলক কামত বহু বছৰ লাগে। এই বিশৃংখলতাই ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ বিকাশত অতি বেয়া প্ৰভাৱ পেলাইছে। অনিশ্চয়তা আৰু অবিশ্বাসৰ সৈতে দেশৰ গাওঁ, গাঁৱৰ সম্পত্তি, ভূমি আৰু ঘৰৰ ৰেকৰ্ড ওলোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে, প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামীত্ব আঁচনিখন গাঁৱৰ আমাৰ ভাই-ভনীসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ শক্তি হ'ব আৰু আমি জানো যে যেতিয়া আপোনাৰ কিবা এটাৰ অধিকাৰ থাকে তেতিয়া ই কিমান শান্তিময় হয়, কেতিয়াবা আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে আপুনি ৰে’লৱেত ভ্ৰমণ কৰে, যদি আপোনাৰ টিকটত সংৰক্ষণ নাই, আপুনি নিৰন্তৰে চিন্তিত হৈ থাকে, আপুনি কম্পাৰ্টমেণ্টৰ পৰা নামি আন এটা কম্পাৰ্টমেণ্টলৈ যাবলগীয়া হয়, কিন্তু যদি আপোনাৰ সংৰক্ষণ আছে, আপুনি ৰে'লৱে টিকট সংৰক্ষণৰ সৈতে আৰামেৰে বহিব পাৰে, যিমানেই চতুৰ নহওক, যিমানেই ডাঙৰ ধনী ব্যক্তি নহওক, আপুনি অধিকাৰৰ সৈতে ক'ব পাৰে যে মোৰ এই সংৰক্ষণ আছে আৰু মই ইয়াত বহিম। এয়া হৈছে আপোনাৰ অধিকাৰৰ শক্তি। আজি গাওঁবাসীৰ হাতলৈ অহা এই শক্তিবোৰৰ প্ৰভাৱ অতি সুদূৰপ্ৰসাৰী পৰিণাম হ'ব। মই সুখী যে শিৱৰাজজীৰ নেতৃত্বত মধ্য প্ৰদেশে ভূমি ডিজিটাইজেচনৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ ৰাজ্য হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ডিজিটেল ৰেকৰ্ডৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাই হওক বা ৰেকৰ্ডৰ মানদণ্ডই হওক, মধ্য প্ৰদেশে প্ৰতিটো দিশতে এক প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
স্বামীত্ব আঁচনিখন কেৱল আইনী নথিপত্ৰ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনাই নহয়, ই আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে দেশৰ গাওঁবোৰত উন্নয়ন আৰু বিশ্বাসৰ এক নতুন মন্ত্ৰ হিচাপেও বিবেচিত হৈছে। গাওঁ আৰু ৰাস্তাত উৰি থকা 'উড়ান খাটোলা', যাক এখন গাওঁবাসীয়ে সৰু হেলিকপ্টাৰ বুলি কৈছে, উৰি থকা ড্ৰোনে ভাৰতৰ গাওঁবোৰলৈ এখন নতুন উড়ন প্ৰদান কৰিব। ড্ৰোনে বৈজ্ঞানিকভাৱে ঘৰৰ মানচিত্ৰ আঁকি আছে। তেওঁলোকে কোনো বৈষম্য অবিহনে সম্পত্তিটো চিনাক্ত কৰি আছে। এতিয়ালৈকে, ড্ৰোনে দেশৰ প্ৰায় ৬০ খন জিলাত কাম সম্পূৰ্ণ কৰিছে। ই গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহক সঠিক ভূমি ৰেকৰ্ড আৰু জিআইএছ মানচিত্ৰৰ বাবে গ্ৰাম পঞ্চায়ত উন্নয়ন আঁচনি বিকশিত কৰাত সহায় কৰিব।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি দৃশ্যমান হোৱা স্বামীত্ব আঁচনিৰ লাভালাভবোৰ দেশৰ এক বৃহৎ অভিযানৰ অংশ। এই অভিযানৰ উদ্দেশ্য হৈছে গাওঁখনক স্বাৱলম্বী, অৰ্থনৈতিক আৰু শক্তিশালী কৰি তোলা। আৰু এতিয়া আমি শুনিছো যে এই তিনি মাহত পৱনজীৰ কিমান শক্তি আহিছে, তেওঁৰ নিজৰ ঘৰ আছিল কিন্তু কাগজ নাছিল। কাগজ আহিল, জীৱন সলনি হ’ল। আমাৰ গাঁৱৰ লোকসকলৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা থকা স্বত্বেও, তেওঁলোকে প্ৰাৰম্ভিক সম্পদ, এক প্ৰকাৰৰ লঞ্চিং পেডৰ সৈতে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে! যদি আপুনি এটা ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিব লগা হয়, আপোনাৰ গৃহ ঋণৰ সমস্যা থাকিব! যদি আপুনি ব্যৱসায় এটা আৰম্ভ কৰিব লগা হৈছে, তেন্তে মূলধনৰ সমস্যা থাকিব! যদি খেতি বৃদ্ধি কৰা, ট্ৰেক্টৰ কিনা, সঁজুলি এটা কিনা, নতুন খেতি কৰাৰ ধাৰণা আছে, তেনেহ'লে ইয়াক আৰম্ভ কৰিবলৈও ধনৰ সমস্যা আছে! সম্পত্তিৰ কাগজ-পত্ৰ উপলব্ধ নোহোৱাৰ বাবে তেওঁলোকে আনকি বেংকৰ পৰা সহজেও ঋণ নাপায়। বাধ্যবাধকতাত, ভাৰতৰ গাওঁবাসীসকলে বেংকিং প্ৰণালীৰ বাহিৰৰ লোকসকলৰ পৰা ধাৰ ল'বলৈ বাধ্য হৈছিল, তেওঁলোকক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ পৰা বাহিৰ কৰি দিয়া হৈছিল। মই সেই দুখ-কষ্ট দেখিছো যেতিয়া এজন দৰিদ্ৰ ব্যক্তিয়ে সৰু কামৰ বাবে তৃতীয় ব্যক্তিৰ সন্মুখত হাত আগবঢ়াব লগা হয়, বৰ্ধিত আগ্ৰহ তেওঁৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তা হৈ পৰিছিল। অসুবিধাটো হ'ল যে তেওঁৰ ওচৰত তৃতীয়জনৰ পৰা ঋণ বিচৰাৰ বাহিৰে কোনো উপায় নাছিল। তেওঁলোকে যিমান বিচাৰিছিল সিমান লুটিব পাৰিছিল কাৰণ তাত বাধ্যবাধকতা আছিল। মই দেশৰ দৰিদ্ৰ, গাঁৱৰ দৰিদ্ৰ, গাঁৱৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা বাহিৰলৈ লৈ যাব বিচাৰো। স্বামীত্ব পৰিকল্পনা ইয়াৰ বাবে এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আধাৰ। সম্পত্তি কাৰ্ডখন সৃষ্টি হোৱাৰ পিছত, গাওঁবাসীসকলে এতিয়া বেংকৰ পৰা সহজে ঋণ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ গৈ আছে। আনকি হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে আমাৰ বাৰ্তালাপত, আমি শুনিছিলো কেনেদৰে সম্পত্তি কাৰ্ডে তেওঁলোকক বেংকৰ পৰা ঋণত সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৬-৭ বছৰত আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টালৈ চাওক, আঁচনিবোৰ চাওক, আমি দৰিদ্ৰ লোকসকলক কোনো তৃতীয় ব্যক্তিৰ সন্মুখত হাত আগবঢ়াবলৈ নিদিবলৈ চেষ্টা কৰিছো, তেওঁলোকে শিৰনত কৰিব নালাগে। আজি, কৃষিৰ ক্ষুদ্ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। আৰু যিসকল ক্ষুদ্ৰ কৃষকে মোক আশীৰ্বাদ দিয়ে আৰু মই বিশ্বাস কৰো যে ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক, ১০০ জন কৃষকৰ ভিতৰত ৮০ জন, ক্ষুদ্ৰ কৃষক, যিসকলক কোনোৱে লক্ষ্য নকৰে, কেইজনমান মুষ্টিমেয় কৃষকৰ হে চিন্তা কৰা হৈছিল। আমি আমাৰ সকলো শক্তি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ অধিকাৰৰ ওপৰত ৰাখিছো। আৰু ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল যেতিয়া শক্তিশালী হ'ব, কোনেও মোৰ দেশক পুনৰ দুৰ্বল কৰিব নোৱাৰে। ক’ৰোনা কাল হোৱা স্বত্বেও, আমি অভিযান চলাই ২ কোটিৰো অধিক কৃষকক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰিছো। ইয়াক পশুপালন, মীন পালনৰ সৈতেও সম্পৰ্কিত কৰা হৈছে। প্ৰয়োজন হ'লে তেওঁলোকে বেংকৰ পৰা ধন লাভ কৰে, তেওঁলোকে আন কাৰো ওচৰলৈ যাব নালাগে। মুদ্ৰা যোজনাৰ দ্বাৰা বেংকৰ পৰা নিশ্চিত ঋণ অবিহনে লোকসকলক তেওঁলোকৰ কাম আৰম্ভ কৰাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সুযোগ দিয়া হৈছে। যোৱা ছয় বছৰত আঁচনিখনৰ অধীনত প্ৰায় ২৯ কোটি ঋণ দিয়া হৈছে। ১৫ লাখ কোটি, ১৫ লাখ কোটি টকা কম কথা নহয়। এই পৰিমাণৰ বাবে, আগেয়ে তেওঁলোকে তৃতীয় ব্যক্তিৰ ওচতলৈ যাবলগীয়া হৈছিল, অতিৰিক্ত সূতৰ দুষ্ট চক্ৰত আৱদ্ধ হ'ব লাগিছিল।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, আমাৰ নাৰী শক্তিয়েও ভাৰতৰ গাওঁসমূহৰ অৰ্থনৈতিক সামৰ্থ্য বৃদ্ধিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। আজি সমগ্ৰ দেশত ৭০ লাখতকৈও অধিক আত্মসহায়ক গোট আছে, যাৰ সৈতে প্ৰায় ৮ কোটি ভগ্নী জড়িত আছে আৰু বেছিভাগে গাঁৱত কাম কৰি আছে। এই ভগ্নীসকলক কেৱল জন ধন একাউণ্টৰ জৰিয়তে বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হোৱা নাই বৰঞ্চ গেৰাণ্টি অবিহনে ঋণ বৃদ্ধিও কৰা হৈছে। শেহতীয়াকৈ, চৰকাৰে আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছে। ১০ লাখ টকা, এতিয়া এই সীমা দুগুণ কৰা হৈছে, অৰ্থাৎ ১০ লাখৰ পৰা ২০ লাখলৈ।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আমাৰ গাঁৱৰ বহুতো সহকৰ্মীয়ে ওচৰৰ চহৰবোৰলৈ যায় আৰু ৰাস্তাৰ পথত কাম কৰে। তেওঁলোকক প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে বেংকৰ পৰা ঋণ লোৱাৰ সুবিধাও দিয়া হৈছে। আজি, এনে ২৫ লাখতকৈও অধিক সতীৰ্থই বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিছে। এতিয়া, তেওঁলোকেও তেওঁলোকৰ কাম আগুৱাই নিবলৈ আন কাৰো ওচৰলৈ যাব নালাগে।
বন্ধুসকল,
যদি আপুনি এই সকলোবোৰ আঁচনি লক্ষ্য কৰে, দেখিব যে ধন দিবলৈ যেতিয়া চৰকাৰ থাকে, বেংক থাকে, দৰিদ্ৰসকলে আন কোনো তৃতীয় পক্ষৰ ওচৰলৈ যাব নালাগে। দেশখনে সেই সময়খিনি এৰি গৈছে যেতিয়া দৰিদ্ৰ সকলে প্ৰতিটো পইচাৰ বাবে চৰকাৰৰ চাৰিওফালে ঘূৰি ফুৰিব লগা হৈছিল, প্ৰতিটো বস্ত। এতিয়া, চৰকাৰে নিজে দৰিদ্ৰলোকৰ ওচৰলৈ লৈ আহিছে আৰু সেই দৰিদ্ৰলোকক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আপুনি দেখিছে, যেতিয়া ক’ৰোনা কালত অসুবিধা বৃদ্ধি পাইছিল, চৰকাৰে নিজেই আগবাঢ়ি আহিছিল আৰু ৮০ কোটিৰো অধিক লোকৰ বাবে বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য নিশ্চিত কৰিছিল। এনে এজনো দৰিদ্ৰ ব্যক্তি থাকিব নালাগে যাৰ ঘৰত ষ্টোভ জ্বলোৱা নহয়। আৰু, মধ্য প্ৰদেশৰ কৃষকসকলে কেৱল ইয়াত অৰিহণা যোগোৱাই নহয়, তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমতো অৱদান আগবঢ়াইছে। দৰিদ্ৰ লোকসকলক বিনামূলীয়া খাদ্য যোগান ধৰিবলৈ চৰকাৰে প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত দৰিদ্ৰ লোকসকলক প্ৰদান কৰা বিনামূলীয়া চিকিৎসা সুবিধাই দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ৪০ৰ পৰা ৫০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে। ৮,০০০ তকৈও অধিক জন ঔষধ কেন্দ্ৰ য'ত সস্তীয়া ঔষধ উপলব্ধ হৈ আছে, সেইবোৰেও দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে শ শ কোটি টকা ৰাহি কৰিছে। মিছন ইন্দ্ৰধনুশত নতুন ভেকছিন যোগ দি, টীকাকৰণ অভিযানটো যিমান পাৰি দৰিদ্ৰলোকৰ ওচৰলৈ লৈ গৈ, আমি কোটি কোটি গৰ্ভৱতী মহিলা, শিশুক বহুতো ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছো। আজি এই সকলো প্ৰচেষ্টাই গাওঁবাসীৰ ধন ৰাহি কৰিছে, দৰিদ্ৰ লোকসকলক বাধ্যবাধকতাৰ পৰা বাহিৰ কৰিছে, তেওঁলোকক সম্ভাৱনাৰ আকাশৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। আৰু মই নিশ্চিত যে, স্বামীত্ব পৰিকল্পনা শক্তিশালী হোৱাৰ পিছত, ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত বিকাশৰ এক নতুন অধ্যায় লিখা হ'ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত এটা পৰম্পৰা আছে যে আধুনিক প্ৰযুক্তি প্ৰথমে চহৰত উপস্থিত হয় আৰু তাৰ পিছত গাঁৱলৈ যায়। কিন্তু আজি দেশখনত এই পৰম্পৰা সলনি হৈছে। যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, ভূমিৰ তথ্যও অনলাইনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে চৰকাৰে গাওঁখনলৈ যোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ই-গ্ৰাম সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। গুজৰাটে জনসাধাৰণৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে স্বাগত নামৰ এক উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰিছিল, যিটো এতিয়াও এক উদাহৰণ। একেটা মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি দেশখনে আজি স্বামীত্ব আঁচনি আৰু ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ শক্তিৰ সহায়ত ভাৰতৰ গাওঁসমূহ সমৃদ্ধ হোৱাটো নিশ্চিত কৰি আছে। ড্ৰোন প্ৰযুক্তিয়ে আটাইতকৈ কম সময়ত আটাইতকৈ কঠিন কামবোৰ সঠিকভাৱে কৰিব পাৰে। মানুহে য'লৈ যাব নোৱাৰে তাত ড্ৰোনে সহজে চলাচল কৰিব পাৰে। ঘৰুৱা মেপিঙৰ উপৰিও, সমগ্ৰ দেশতে ভূমি ৰেকৰ্ড, জৰীপ, সীমা নিৰ্ধাৰণ শ্লটৰ দৰে প্ৰক্ৰিয়াবোৰ অধিক কাৰ্যকৰী আৰু স্বচ্ছ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ড্ৰোনৰ যথেষ্ট ব্যৱহাৰ হ'ব। মেপিঙৰ পৰা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, কৃষি আৰু সেৱা প্ৰদানত ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰলৈকে, ড্ৰোনৰ ব্যৱহাৰ এতিয়া ব্যাপক হ'ব। আপুনি নিশ্চয় টিভিত দেখিছে, দুদিন আগতে বাতৰি কাকতত, ক’ৰোনা ভেকছিনবোৰ দ্ৰুততাৰে ড্ৰোনৰ জৰিয়তে মণিপুৰৰ দুৰ্গম এলেকালৈ পৰিবহণ কৰা হৈছিল য'ত মানুহ গৈ পাবলৈ যথেষ্ট পলম হয়। একেদৰে, এতিয়া গুজৰাটত পথাৰত ইউৰিয়া ছটিয়াই দিয়াৰ বাবে ড্ৰোন ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
ড্ৰোন প্ৰযুক্তিয়ে কৃষক, ৰোগী, দূৰৱৰ্তী এলেকাবোৰক যিমান পাৰে সিমান লাভান্বিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ শেহতীয়াকৈ কেইবাটাও নীতিগত সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ভাৰতত বৃহৎ সংখ্যাত আধুনিক ড্ৰোন নিৰ্মাণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পিএলআই ৰ এক আঁচনিও ঘোষণা কৰা হৈছে, য'ত ভাৰত স্বাৱলম্বী হৈ উঠিছে। আজি এই উপলক্ষে মই দেশৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, ছফ্টৱেৰ বিকাশকাৰী আৰু ষ্টাৰ্ট-আপসকলক ভাৰতত কম খৰচী, ভাল মানদণ্ডৰ ড্ৰোন নিৰ্মাণৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিবলৈ ক'ব বিচাৰো। এই ড্ৰোনবোৰে ভাৰতৰ ভাগ্যক আকাশৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে। চৰকাৰে ভাৰতীয় কোম্পানীবোৰৰ পৰা ড্ৰোন আৰু সম্পৰ্কিত সেৱা ক্ৰয় কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। ই দেশ-বিদেশৰ বহু সংখ্যক কোম্পানীক ভাৰতত ড্ৰোন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব, যি নতুন নিয়োজনৰো সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃতকাল, অৰ্থাৎ পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ, গাওঁবোৰক অৰ্থনৈতিক শক্তিৰে মহীয়ান কৰি ভাৰতৰ উন্নয়নযাত্ৰা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। প্ৰযুক্তিৰ আন্তঃগাঁথনিয়ে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ গৈ আছে। মোবাইল ফোন আৰু ইণ্টাৰনেটে গাওঁখনৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আজি নতুন সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। কৃষকসকলক নতুন কৃষি কৌশল, নতুন শস্য আৰু নতুন বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে মোবাইল ফোন আজি এক ডাঙৰ সুবিধা হৈ পৰিছে। আজি, ভাৰতৰ গাওঁবোৰত চহৰতকৈ অধিক ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী আছে। এতিয়া, দেশৰ সকলো গাওঁক অপ্টিকেল ফাইবাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ অভিযানো দ্ৰুত গতিত চলি আছে। উন্নত ইণ্টাৰনেটৰ সুবিধাই গাওঁখনৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে খেতিৰ উপৰিও ভাল শিক্ষা আৰু ভাল ঔষধ পোৱাটো সম্ভৱ কৰি তুলিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা গাওঁবোৰ পৰিৱৰ্তন কৰাৰ এই অভিযান কেৱল তথ্য প্ৰযুক্তি বা ডিজিটেল প্ৰযুক্তিত সীমাৱদ্ধ নহয়। গাওঁসমূহৰ বিকাশৰ বাবে অন্যান্য প্ৰযুক্তিও ব্যাপকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। জলসিঞ্চন আৰু সৌৰ শক্তিৰ পৰা উপাৰ্জনৰ বাবে নতুন সুযোগো গাওঁসমূহৰ বাবে উপলব্ধ কৰা হৈছে। পৰিৱৰ্তনশীল বতৰ আৰু আধুনিক বীজ গৱেষণাৰ পৰা পৰিৱৰ্তিত চাহিদা অনুসৰি কৃষকসকলৰ বাবে নতুন বীজ উপলব্ধ কৰা হৈছে। নতুন প্ৰতিষেধকৰ সৈতে জীৱ-জন্তুৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। এনে অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা, গাওঁসমূহৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ সৈতে, সকলো প্ৰচেষ্টাৰে, আমি গাঁৱৰ সমগ্ৰ সম্ভাৱনাক ভাৰতৰ উন্নয়নৰ আধাৰ কৰিম। যদি গাওঁ শক্তিশালী হয়, মধ্য প্ৰদেশো শক্তিশালী হ'ব, ভাৰতো শক্তিশালী হ'ব। এই ইচ্ছাৰে, আপোনালোক সকলোকে পুনৰ শুভেচ্ছা জনাইছো! নৱৰাত্ৰিৰ পবিত্ৰ উৎসৱ কাইলৈৰ পৰা আৰম্ভ হ'ব, এই শক্তি সাধনা আপোনালোক সকলোৰে বাবে আশীৰ্বাদ হিচাপে আহিছে। দেশখন অতি সোনকালে ক’ৰোনাৰ পৰা মুক্ত হওক। এই ক’ৰোনা কালত নিজৰ জীৱনৰ যত্ন লওক, আগবাঢ়ি যাওক, আনন্দেৰে জীৱন যাপন কৰক, এই শুভকামনাৰ সৈতে আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during interaction with beneficiaries of SVAMITVA scheme in Madhya Pradesh
06 OCT 2021 3:46PM by PIB Delhi
The confidence and the trust in the villages created by the SVAMITVA scheme is clearly visible in the conversation with the beneficiaries and I am seeing it here as well. You have shown your bamboo chairs but my eyes are fixed on the enthusiasm of the people. With so much love and blessings from the people, I can clearly imagine the welfare benefits of this scheme on the people. The experiences shared in detail by the colleagues with whom I got an opportunity to interact show that this scheme is emerging as a powerful force. It has become easier for people to get loans from banks after the launch of the SVAMITVA scheme.
My colleagues from the Union Cabinet, Shri Narendra Singh Tomar ji, Virendra Kumar ji, Dharmendra Pradhan ji, Jyotiraditya Scindia ji, Prahlad Singh Patel ji, Faggan Singh Kulaste ji, Kapil Moreshwar Patil ji, L. Murugan ji, Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan ji, ministers, MPs and MLAs of the MP government, other dignitaries and brothers and sisters from thousands of villages in different areas of the MP, including Hadra.
At the outset, my best wishes to Kamal ji on his birthday. As we see on TV (advertisements) that MP is amazing. MP is not only amazing, but is also the pride of the country. MP also has the speed and also has the desire to develop. As soon as a scheme is formulated in the interest of the people, Madhya Pradesh works hard for its early implementation. Whenever I hear it and see it, I feel very happy and it is a matter of satisfaction for me that my colleagues do such a great job.
Friends,
In the initial phases, the Pradhan Mantri SVAMITVA Yojana was implemented in some villages of Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, Maharashtra, Uttarakhand, Haryana, Punjab, Karnataka and Rajasthan. Property cards are ready for about 22 lakh families living in the villages of these states. Now it is being expanded to other states of the country as well. In a way, it was a pilot project so that there are no shortcomings in the plan in the future. Now it has been expanded all over the country. As usual, Madhya Pradesh has implemented it at a fast pace and deserves congratulations.Today more than 1.70 lakh families received property cardsin 3,000 villages of MP which will become a vehicle of prosperity for them.These people can also download their property cards on their mobile phones through DigiLocker. I congratulate all the people who have put in efforts for this and are working wholeheartedly. I also congratulate and offer my best wishes to the all the beneficiaries. The speed with which Madhya Pradesh is progressing, I believe that all the rural families of the state will get the property rights records soon.
Brothers and sisters,
We often hear that the soul of India resides in villages. But decades after independence, the enormous potential of the Indian villages was tied down. The villagers could not fully utilize the capability of their villages, land and houses for their development. On the contrary, they had to face so many problems regarding disputes over land and houses and court cases besides fights over illegal occupation of land. It was a waste of both time and money. And this is not a present-day concern. Gandhiji had also expressed this concern in his time. It should be our responsibility to change this situation. I have been working in this direction since I was the Chief Minister of Gujarat. We started 'Samaras Gram Panchayat' campaign in Gujarat to tackle this problem. I have seen that if the right effort is made, the entire village takes it forward. A short while ago, Shivraj ji informed us that I am completing 20 years of this responsibility today. When Shivraj ji was referring to that, I remember when I became the Chief Minister for the first time, my first big program was also Garib Kalyan Mela and I am happy that even on the last day of the 20thyear, I am associated with the program for the poor. This is probably a divine sign that I continue to get the privilege of serving the poor of my country. I am sure that the SVAMITVA scheme will also become an example of Gram Swaraj with your participation. Recently we have seen how the villages of India worked together on a goal and fought this Corona pandemic with great vigilance. The villagers created a model. The villages of India have remained ahead as far as making separate living arrangements for people coming from outside, arrangements for food and work, or work related to vaccination. The wisdom of the villagers, to a great extent, saved the villages of India from Corona and that is why the people of all the villages of my country deserve to be congratulated. They molded all the rules in their own way, followed the rules, created awareness and also supported the government with great enthusiasm. I will never forget villages for helping save this country.
Friends,
Many big organizations of the world also say that the financial capacity of those citizens in a country is always less and becomes weakened if they don’t have property papers.Absence of property papers is a worldwide problem. It is not discussed much but it is a huge challenge for developed countries as well.
Friends,
Be it the construction of schools, hospitals, storage facilities, roads, canals, food processing industries, land is needed for every such system. But when the record itself is not clear, such development works take years. This anomaly has had a detrimental effect on the development of the villages of India. It is very important to end this uncertainty and mistrust as far as village property, land and house records are concerned. That's why PM SVAMITVA Yojana is going to be a huge pillar of strength for our brothers and sisters of the villages. We know how much peace there is when you have a right over something.Sometimes you must have noticed that if you are travelling in a train and you have a ticket but do not have a reservation, you are constantly worried that anytime you will have to get down and go to another compartment, but if you have a reservation, then you can sit comfortably. It does not matter even if any chevalier or a rich person comes, you can rightfully say that you have this reservation and you will sit here. This is the power of your right. The power that has come in the hands of the people of the villages today is going to have far-reaching consequences. I am happy that Madhya Pradesh has emerged as a leading state in land digitizationunder the leadership of Shivraj ji. Madhya Pradesh is doing commendable work in every aspect whether expanding the scope of digital records or the quality of records.
Friends,
The SVAMITVA Yojana is not just a scheme to provide legal documents, but it is also a new mantra for development and confidence in the villages of the country with the help of modern technology. The ‘Udan Khatola' (drone) that is flying in villages, which some people calla small helicopter, is going to give a new flight to the villages of India. Drones are taking maps of houses scientifically,marking the property without any discrimination. So far, drones have completed this work in about 60 districts of the country. This will also help the Gram Panchayats to improve the Gram Panchayat Development Plan due to accurate land records and GIS maps.
Brothers and sisters,
The benefits of SVAMITVA Yojana that are visible today are part of a much bigger campaign which is to make the villages and the poor self-reliant and financially strong. And just now we heard Pawan ji, how much emboldened he has become in three months.He had his own house, but there were no papers. Now that papers are there, his life has changed. Despite the immense potential of our villagers, they have been having trouble with the initial resources, a kind of launching pad! If they had to build a house, then there was a problem of home loan.If they had to start a business then there was a problem of capital. If they wanted to expand farming, try a new crop, buy a tractor or any other equipment, then there was the problem of money to start that too. In the absence of property papers, they would not get loans easily from banks.The villagers of India were compelled to take loans from people outside the banking system. I have seen the pain when a poor person had to beg somebody even for petty work.The ever growing interest would become the biggest tension of his life. His problem was that he had no option but to ask for a loan from a third person. And that person could fleece the poor person as much because he was compelled. I want to bring the poor and youth of the villages of the country out of this vicious circle. The SVAMITVA scheme is a very important basis for this. Once the villagers have the property cards, they are going to get loans easily from the banks. In our conversation with the beneficiaries just now, we heard how a property card has helped them in getting a loan from the bank.
Friends,
Look at the efforts and schemes of our government for the last 6-7 years, we have tried that the poor does not have to beg from any third personand he has to bow his head in shame. Today, money is being sent directly to the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi for their small farming needs. As far as small farmers are concerned, whose blessings are always with me, we have put all our efforts for their rights. I believe 80 out of 100 farmers are small farmers and who were paid scant attention. There was concern only for a handful of farmers. And when my small farmers will become strong, no one can weaken my country again. Despite the Corona era, we have also given Kisan Credit Cards to more than two crore farmers through a campaign. Animal husbandry and fisheries have also been linked to this. The purpose is that they get money from banks when needed and they do not have to go to anyone else. The Mudra Yojana has also given a great opportunity to the people to start their enterprises by taking loans from banks without any guarantee. Under this scheme, about 29 crore loans have been given in the last six years. An amount of about Rs 15 lakh crores has reached the people under the Mudra scheme. Rs. 15 lakh crores is not a small amount! Earlier they had to go to some third person for the same amount and they would get trapped in the vicious circle of higher interest.
Friends,
Our mothers and sisters, our women's power also play a big role in augmenting the economic capabilities of the villages of India. Today there are more than 70 lakh self help groups across the country with which about eight crore sisters are connected and they are working mostly in villages. These sisters have not only been linked with the banking system through the Jan Dhan accounts, but their loan amounts have also been increased without guarantee. Recently, the government made another important decision. Where earlier every self-help group used to get loans up to Rs 10 lakhs without guarantee, now this limit has been doubled i.e. from Rs. 10 lakhs to Rs. 20 lakhs.
Brothers and sisters,
Many companions of our villages go to the nearby cities and also work as street vendors. They have also been given the facilities to take loans from the bank through the PM SVANidhi Yojana. Today more than 25 lakh such friends have got loans from the banks. Now they also do not need to go to anyone else to pursue their work.
Friends,
If you look at all these schemes, the goal is that when there is a government and banks to give money, then the poor need not go to any other third party. That era is over when the poor had to make rounds of the government several times for every penny or every single thing. Now the government itself comes to the poor for their empowerment. You see, during the Corona era, when the problems became acute, the government itself came forward and ensured free food grains for more than 80 crore people. There should not be a single poor person in whose house the hearth does not burn. The contribution and hard work of farmers of Madhya Pradesh is also there in this regard. The government has spent about two lakh crore rupees to provide free food to the poor. The free treatment facility provided to the poor under the Ayushman Bharat scheme has saved 40,000 to 50,000 crores of rupees of the poor. Hundreds of crores of rupees of the poor have been saved from more than 8,000 Jan Aushadhi Kendras where affordable medicines are available. We have saved crores of pregnant women and children from many diseases by adding new vaccines to Mission Indradhanush and vaccinating the maximum number of poor. All these efforts are saving money of the poor of the villages and taking them out of their compulsion and connecting them to the sky of possibilities. And I am surea new chapter of development will be written in the rural economy of India after the villagers are empowered under the SVAMITVA Yojana.
Friends,
It has been a tradition in India that modern technology first reaches the cities and then it reaches the villages. But today the country has worked to change this tradition. When I was the Chief Minister of Gujarat, a beginning was made to put all the information related to land online. The e-Gram service was started so that the villages have access to the government through technology. Gujarat had also taken an initiative called Swagat to solve the problems of the people which is cited even today. Following the same mantra, the country is ensuring that the villages of India are enriched through the SVAMITVA Yojana and drone technology. Drone technology can do even the most difficult tasks accurately in the shortest possible time. Drones can easily move where humans cannot go. Apart from mapping the houses, drones are going to be very useful in making land records, survey and demarcation more effective and transparent across the country. The use of drones will now be widespread from mapping to disaster management, agricultural work and service delivery. You must have seen on TV and read in newspapers two days ago that corona vaccines were rapidly delivered by drones to areas in Manipur where humans take a long time to reach. Similarly, drones have been used for spraying urea in the fields in Gujarat.
Brothers and sisters,
Recently, many policy decisions have been taken so that farmers, patients and remote areas get maximum benefits from drone technology. A PLI scheme has also been announced so that a large number of modern drones are made in the country and India becomes self-reliant in it too. Today, I would take this opportunity to call upon the hardworking scientists, engineers, software developers and start-ups of the country to come forward to manufacture low-cost, quality drones in India. These drones have the potential to take India's destiny to new heights. The government has also decided that drones and related services will be purchased from Indian companies. This will encourage a large number of companies from home and abroad to manufacture drones in India, which will also create new jobs.
Friends,
The virtuous era of independence, that is, the next 25 years, is meant to strengthen the development journey of India with the economic might of the villages. The infrastructure related to technology is going to play a big role in this. Mobile phones and the internet are creating new opportunities for the youth of the villages. Mobile phones have become very useful in connecting farmers with new farming techniques, new crops and new markets. Today there are more internet users in the villages of India than in the cities. Now the campaign to connect all the villages of the country with optical fiber is also progressing at a faster rate. Apart from agriculture, good education and medicine,better internet facilities should be accessible to the poor of the villages and it is going to be possible.
Friends,
This campaign to transform villages through technology is not limited to just IT or digital technology. Other technologies are also being used extensively in the development of villages. New opportunities for irrigation and earning from solar energy are also being made accessible to the villages. With the help of modern research, new seeds are being made available to the farmers according to the changing season and changing demand. Efforts are being made to improve the health of animals with new and improved vaccines. With such meaningful efforts, with the active participation of the villages, with the efforts of all, we will make the full potential of the villages the basis of India's development. If the villages are empowered, then Madhya Pradesh will also be strong and so will India be. With this wish, all the very best again! The holy festival of Navratri starts from tomorrow.May this come as a blessing to all! May the country be free from corona as soon as possible! Let us also take care in this corona period and keep moving forward with our life and live life with fun. With these best wishes, thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.