ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ପ୍ରଗତି ମଇଦାନଠାରେ ନୂତନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିସର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଖିଆଗରେ ରଖି ଆସନ୍ତା ୨୫ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ”
“ଏହି ମହାନ୍ ଗତିଶକ୍ତି ଅଭିଯାନରେ ଭାରତବାସୀ, ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ, ଭାରତ ନିର୍ମାଣକାରୀ, ଭାରତୀୟ ଚାଷୀ ହେଉଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ”
“ଆମର କର୍ମ ସଂସ୍କୃତି ବଳରେ ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବା ସହ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ଆଗରୁ ଶେଷ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ”
“ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ସରକାରୀ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଥିବାରୁ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଖଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି”
“ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନର ଏକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେଉଛି ଗତିଶକ୍ତ”
13 OCT 2021 1:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଳାନ ଆଜି(ତା୧୩-୧୦-୨୦୨୧) ନୂଆଦିଲ୍ଳୀଠାରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହ ସେ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନଠାରେ ନୂତନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିସରକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବଶ୍ରୀ ନିତୀନ ଗଡକରୀ, ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ, ହରଦୀପ ସିଂପୁରୀ, ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ, ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଆରକେ ସିଂହ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଉପରାଜ୍ୟପାଳ, ରାଜ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ବିଶିଷ୍ଟ ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନରୁ ଶ୍ରୀ କୁମାର ମଙ୍ଗଳମ୍ ବିରଳା (ଆଦିତ୍ୟ ବିରଳାଗ୍ରୁପ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ) ଟ୍ରାକ୍ଟର ଓ ଚାଷୋପକରଣର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମତୀ ମଲ୍ଲିକା ଶ୍ରୀନିବାସନ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଟାଟା ଷ୍ଟିଲ) ଶ୍ରୀ ଟି.ଭି. ନରେନ୍ଦ୍ରନ୍‌, ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ସଂଘର ସଭାପତି ତଥା ସିଭିଗୋର ସହ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଶ୍ରୀ ଦୀପକ ଗର୍ଗ ଏହି ଅବସରରେ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ରଖିଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପବିତ୍ର ଅଷ୍ଟମୀ ତିଥିରେ ଶକ୍ତିପୂଜାର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି ଓ ତାହା ସହ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଗତପାଉଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ସହ ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପଡିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପକୁ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେବ । “ଏହି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଳାନ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ପ୍ରେରଣା (ଗତିଶକ୍ତି) ଯୋଗାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗତିଶକ୍ତି ମହାନ ଅଭିଯାନରେ ଦେଶବାସୀ, ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ, ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ, ଭାରତୀୟ ନିର୍ମାଣାକର୍ତ୍ତା, ଭାରତୀୟ ଚାଷୀ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେବେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତ ଗଠନ ଓ ସାମ୍ନାରେ ଥିବା ବାଧାବିଘ୍ନ ଦୂରକରିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ବଂଶଧରମାନଙ୍କୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଗତ ବର୍ଷରେ ସାଇନେବ ବା ଦସ୍ତଖତ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଯାହା କି ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଅବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ନିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ ଗତି, ଉତ୍ସୁକତା ଓ ସମ୍ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିକୁ ଛାଡିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛି।
“ଆଜିର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି-
‘ପ୍ରଗତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ’
ଧନ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି।
ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଯୋଜନା।
ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅଗ୍ରାଧିକାର।
“ଆମେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ କର୍ମସଂସ୍କୃତିକୁ ବିକଶିତ କେବଳ କରୁନାହୁଁ, ବରଂ ନିଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ଆଗରୁ କିପରି ସାରିବାକୁ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଅଧିକାଂଶ ରାଜନୀତିକ ଦଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉ ନ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ଇସ୍ତାହାରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ ନ ଥିଲା । ଆଜି ଦେଶର କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ସମାଲୋଚନା କରିବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏହା ସ୍ୱୀକୃତ ଯେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଥିଲେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ । ଏହା ଅନେକ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଷ୍ଟିଗତ ଯୋଜନା ଓ ଅଣୁତ୍ତତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ସମସ୍ୟାର ବ୍ୟବଧାନ, ସମନ୍ୱୟ ଅଭାବ, ଆଗୁଆ ତଥ୍ୟର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଅର୍ଥହାନୀ ଘଟୁଛି । ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଭାଗ ଭାଗ ହୋଇଯିବ ଓ ପିଏମ ଗତଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ସମ୍ବଳର ଯଥାର୍ଥ ବିନିଯୋଗରେ ସହାୟକ ହେବ ।
୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱରେ ନେଲେ ତା’ର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଶହ ଶହ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରି ବାଧାବିଘ୍ନ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସବୁକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଆଣିଥିଲେ । ସେ ସନ୍ତୋଷବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମନ୍ୱୟ ଅଭାବରୁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଳମ୍ବିତ ହେଉଛି କେବଳ ତାହାରି ଉପରେ ହିଁ ଗୁରୁତ୍ୱାଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟୀକୁ ନେଇ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କଳର ଉପଯୋଗ କରି କିପରି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ତାର ଉପାୟ ବାହାର କରିଛନ୍ତି । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନେକ ଏକକ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରାୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏମ୍ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଏହାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଏକାଠି କରିବା ସହ ପରିବହନ ପଦ୍ଧତିକୁ ମଧ୍ୟ ସମନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହା ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗତ ବିକାଶକୁ ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ କରିବାକୁ କିପରି ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି ତାହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ୧୯୮୭ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ତାପରେ ୨୦୧୪ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅର୍ଥାତ୍ ୨୭ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ବିଛା ହୋଇପାରିଥିଲା । ଆଜି ଦେଶର ୧୬ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ବିଛା କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗାମୀ ୫-୬ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ମସିହା ପୂର୍ବ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୯୦୦କିଲୋମିଟର ରେଳଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇଥିଲା । ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନଅହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳପଥ ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାର ପାଂଚବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ୩୦୦୦କିଲୋମିଟର ରେଳପଥ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତ ସାତବର୍ଷରେ ୨୪୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳପଥ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ମସିହା ଆଗରୁ ମାତ୍ର ୨୫୦କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଚାଲୁଥିବା ବେଳେ ୭୦୦କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକରେ ଏବେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ଚାଲୁଛି ଓ ଏକହଜାର କିଲୋମିଟର ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରାକ କାର୍ଯ୍ୟ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାର ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ଆଗରୁ କେବଳ ୬୦ଟି ପଂଚାୟତରେ ଅପଟିକାଲ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିଲା । ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୧.୫ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତକୁ ଏହି ଅପଟିକାଲ ଫାଇବର ସଂଯୋଗ ଦେଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଦେଶରେ ଖୁବ୍ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଚାଲୁଛି । ଦେଶରେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦୁଇଟି ବୃହତ୍ ଖାଦ୍ୟ ଉଦ୍ୟାନ ରହିଥିଲା । ଆଜି ଦେଶରେ ୧୯ଟି ବୃହତ ଖାଦ୍ୟ ଉଦ୍ୟାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏବେ ଏହାକୁ ୪୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୫ଟି ଜଳପଥ ରହିଥିବାବେଳେ ଏବେ ୧୩ଟି ଜଳପଥ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପୋତଗୁଡିକର ଲଙ୍ଗର ପକାଇବା ସମୟ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ୪୧ଘଣ୍ଟା ଥିବାବେଳେ ଏହା ଏବେ ୨୭କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ‘ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ଗ୍ରୀଡ’ ସଂକଳ୍ପକୁ ବୁଝିପାରିଛି । ୨୦୧୪ ମସିହାର ବିଦ୍ୟୁତ ସରବରାହ ୩ଲକ୍ଷ ସର୍କିଟ କିଲୋମିଟର ଥିବାବେଳେ ଏହା ଆଜି ୪.୨୫ ଲକ୍ଷ ସର୍କିଟ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଗୁଣାତ୍ମକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ହେଲେ ଭାରତର ବ୍ୟାବସାୟିକ ରାଜଧାନୀ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ସାର୍ଥକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶାବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅସାଧାରଣ ହୋଇଥିବାରୁ ଆମକୁ ଅସାଧାରଣ ଉଦ୍ୟମ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେଲେ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ହିଁ ଖୁବ୍ ସହାୟକ ହେବ ।
ଯେପରି ଜାମ(ଜନଧନ, ଆଧାର ଓ ମୋବାଇଲ) ତ୍ରିଶକ୍ତି ଯେପରି ସରକାରୀ ସୁବିଧା ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଚାଇବାରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିଲା, ଯେପରି ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister launches PM Gati Shakti
PM also inaugurates the New Exhibition Complex at Pragati Maidan
“With the resolve of Aatmnirbhar Bharat, the foundation of India for the next 25 years is being laid”
“People of India, Indian industry, Indian business, Indian manufacturers, Indian farmers are at the centre of this great campaign of Gati Shakti”
“We have not only developed a work culture of completing the projects in time but efforts are to complete the projects ahead of time”
“With the whole-of-government approach, the collective power of the government is being channelled into fulfilling the schemes”
“Gati Shakti is an extension of holistic governance”
13 OCT 2021 1:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched PM Gati Shakti - National Master Plan for multi-modal connectivity here today. He also inaugurated the New Exhibition Complex at Pragati Maidan. Union Ministers, Shri Nitin Gadkari, Shri Piyush Goyal, Shri Hardeep Singh Puri, Shri Sarbananda Sonowal, Shri Jyotiraditya Scindia and Shri Ashwini Vaishnaw, Shri R K Singh, Chiefs Minister, Lieutenant Governors, State Ministers eminent industrialists were present on the occasion. From Industry, Shri Kumar Mangalam Birla, Chairman Aditya Birla Group; Ms Malika Srinivasan, CMD Tractors and Farm Equipments; Shri TV Narendran, CEO, MD, Tata Steel and President CII and Shri Deepak Garg, Co-founder Rivigo expressed their views on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the auspicious day of Ashtami, the day of worshiping Shakti and said that on this auspicious occasion, speed of nation’s progress is also getting new Shakti. He said that with the resolve of aatmnirbhar Bharat, the foundation of India for the next 25 years is being laid today. PM Gati Shakti National Master plan will take the confidence of India to the pledge of aatmnirbharta. “This Masterplan will give impetus (Gati Shakti) to 21st century India,” the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that the people of India, Indian industry, Indian business, Indian manufacturers, Indian farmers are at the center of this great campaign of Gati Shakti. It will give new energy to the present and future generations of India to build the India of the 21st century and will remove the obstacles in their path.
The Prime Minister said that over the years, the signage ‘work in progress’ became the symbol of lack of trust, He said progress requires speed, eagerness and collective efforts. Today’s, 21st century India, he said, is leaving behind old systems and practices.
“ Today’s mantra is -
‘Work For Progress’
Wealth for Progress.
Plan for progress.
Preference for progress.
We have not only developed a work culture of completing the projects within the stipulated time frame but efforts are now being made to complete the projects ahead of time”, he added.
The Prime Minister lamented the fact that the subject of infrastructure in our country has not been a priority for most political parties. This is not even visible in their manifesto. Now the situation has come that some political parties have started criticizing the construction of necessary infrastructure for the country, the Prime Minister said. This despite the fact that it is globally accepted that the creation of quality infrastructure for Sustainable Development is a proven way, which gives rise to many economic activities and creates employment on a large scale, the Prime Minister pointed out.
The Prime Minister said that due to the wide gap between macro planning and micro implementation problems of lack of coordination, lack of advance information, thinking and working in silos are leading to hampered construction and wastage of budget. Shakti gets divided instead of getting multiplied or enhanced, he said. PM Gati Shakti National Master Plan will address this as working on the basis of the master plan will lead to optimum utilisation of resources.
He recalled 2014 when he took over as Prime Minister when he reviewed hundreds of stuck projects and put all projects on a single platform and tried to remove hurdles. He expressed satisfaction that now the focus is on avoiding delays due to lack of coordination. The Prime Minister said now with the whole of government approach, the collective power of the government is being channelled into fulfilling the schemes. Because of this, many unfinished projects are being completed for decades now, he said. The Prime Minister remarked that the PM Gati Shakti Master Plan not only brings together the government process and its various stakeholders but also helps to integrate different modes of transportation. “This is an extension of holistic governance”, he said.
The Prime Minister elaborated upon the steps taken to increase the speed of infrastructure development in India. He said that the first interstate natural gas pipeline in India was commissioned in 1987. After this, till 2014, i.e. in 27 years, a 15,000 km long natural gas pipeline was built. Today, work is going on for a more than 16,000 km long gas pipeline across the country. He added that this work is targeted to be completed in the next 5-6 years.
The Prime Minister said in the 5 years before 2014, only 1900 km of railway lines underwent doubling. In the last 7 years, more than 9 thousand kilometres of railway lines have been doubled. In the 5 years before 2014, only 3000 km of railways were electrified. In the last 7 years, more than 24000 kilometres of railway tracks have been electrified, Shri Modi informed. The Prime Minister said before 2014, the metro rail was running on only about 250 km of track. Today the metro has been expanded up to 700 km and work is going on in the 1000 km new metro route. In the five years before 2014, only 60 panchayats could be connected with optical fibre. In the last 7 years, we have connected more than 1.5 lakh gram panchayats with optical fibre.
The Prime Minister said in order to increase the income of the farmers and fishermen of the country, the infrastructure related to processing is also being expanded rapidly. In 2014, there were only 2 Mega Food Parks in the country. Today 19 Mega Food Parks are functioning in the country. Now the target is to take their number to more than 40. There were just 5 waterways in 2014, today India has 13 functional waterways. Turnaround time of the vessels at the ports has come down to 27 hours from 41 hours in 2014. He said that the country has realised the pledge of One Nation One Grid. Today India has 4.25 lakh circuit kilometre power transmission lines compared to 3 lakh circuit kilometers in 2014.
The Prime Minister expressed the hope that with the development of quality infrastructure, India can realize the dream of becoming the business capital of India. He said our goals are extraordinary and will require extraordinary efforts. In realizing these goals, PM Gati Shakti will be the most helpful factor. Just as JAM (Jan Dhan, Aadhar, Mobile) trinity revolutionized the access of government facilities to the people , PM Gati Shakti will do the same for the field of Infrastructure, he added.