শেল-থুম মন্ত্রালয়
ভারত লৈঙাক্না লেজিসলেচর লৈবা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী অৱাৎপা শেনফম ওইনা লুপা করোর ৪০,০০০ থাদোকখ্রে
চৎলিবা চহিসিদা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী অৱাৎপা শেনফম মেনখৎনবা পুন্না লুপা করোর ১,১৫,০০০ থাদোকখ্রে
07 OCT 2021 3:04PM by PIB Imphal
শেলথুম মন্ত্রালয়না ঙসি লেজিসলেচর লৈবা স্তেত অমদি য়ু.তি.শিংদা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী অৱাৎপা মেনখৎনবা বেক-তু-বেক লোন ওইনা লুপা করোর ৪০,০০০ থাদোকখ্রে। মমাঙদা জুলাই ১৫, ২০২১দা লেজিসলেচর লৈবা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা লুপা করোর ৭৫,০০০ থাদোকখ্রবনি‍। হৌজিক থাদোক্লিবা শেনফমসিগা লোয়ননা চৎলিবা চহিসিদা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী মহুত্তা বেক তু বেক লোন ওইনা থাদোক্লিবা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ১,১৫,০০০ শুখ্রে‍। থাদোক্লিবা শেনফম অসি তশেং-তশেংবা সেস কল্লেক্সনদগী থা ২ খুদিংগী থাদোক্লিবা নোর্মেল জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শেনফমগী মথক্তনি‍।
২৮.০৫.২০২১দা পাঙথোকখিবা ৪৩শুবা জি.এস.তি. কাউন্সিল মীফম মতুংদা কেন্দ্র লৈঙাক্না লুপা করোর লাখ ১.৫৯ ২০২১-২২দা পুদুনা লেজিসলেচর লৈবা স্তেত অমদি য়ু.তি.শিংদা শেনফম য়ামদনা খোমগৎলকপনা মরম ওইরগা কম্পেন্সেসন ফন্দদা শেনফম শুদনা থাদোকখিবগী অৱাৎপা মেনখৎনবা বেক-তু-বেক লোনগী মওংদা পীননবা ৱারেপ লৌখিবনি‍। শেনফম অসি শেনবা চহি ২০২০-২১দা মান্নবা মওংদা স্তেতশিংদা লুপা করোর লাখ ১.১০ থাদোকখিবদা শীজিন্নখিবা মান্নবা মওংগী খুদোংচাবা পীখিবদুদা য়ুম্ফম ওইরগা পীবনি‍।
স্তেতশিংদা বেক তু বেক লোন ওইনা পীগদৌরিবা লুপা করোর লাখ ১.৫৯গী শেনফম অসি চৎলিবা শেনবা চহিসিদা লেজিসলেচর লৈবা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা থাদোক্কদবা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ১গী (সেস কল্লেক্সন্দা য়ুম্ফম ওইরগা) শেনফম অসিগী মথক্তনি‍। অপুনবা শেনফম লুপা করোর লাখ ২.৫৯ অসিনা শেনবা চহি ২০২১-২২দা তারক্কদবা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী শেনফমদগী হেল্লবা য়াই হায়না পারি‍।
ইলিজিবল ওইবা স্তেত অমসুং য়ু.তি. (লেজিসলেচর লৈবা) পুম্নমক্না বেক-তু-বেক লোন ফেসিলিতীগী মখাদা কম্পেন্সেসনগী শেনফা পীনবা শীল্লিবা থৌরাং অসিদা য়ারে‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মওং তুম্না থেংননবগীদমক অমদি কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎহনবদা স্তেত অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্কী য়াম্না মরুওইবা থৌদাং লৈ‍। হীরম অসিদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা তেংবাং পীননবগীদমক শেলথুম মন্ত্রালয়না শেনবা চহি ২০২১-২২ মনুংদা বেক-তু-বেক লোন ফেসিলিতীগী মখাদা (চহিসিমগী চাউরাকপা অপুনবা অৱাৎপগী চাদা ৭২ হেন্না) তেংবাং অসি থাদোক্নবা শেনফম অসি মাঙজৌননবা খাক্তুনা থম্লবনি‍। ৱাৎহৌরিবা শেনফম মতমগী মতুং ইন্না থাদোরক্কনি‍।
ঙসি থাদোক্লিবা লুপা করোর ৪০,০০০গী শেনফম অসি মথংশিৎনা চহিদা চাদা ৫.৬৯ অমসুং চাদা ৪.১৬কী ৱেতেদ এভরেজ য়ীল্দগী চাংদা চৎলিবা শেনবা চহিসিদা ইসু তৌখিবা লুপা করোর ২৩,৫০০গী চহি ৫গী সিক্যুরিতী অমসুং লুপা করোর ১৫,৫০০গী চহি ২গী সিক্যুরিতীগী ভারত লৈঙাক্না পুবা শেনফমদগী থাদবনি‍। থাদোক্লিবা শেনফম অসিগীদমক কেন্দ্র লৈঙাক্না অহেনবা মার্কেত বোরোৱিং অমত্তা লৌবা লৈতে‍।
থাদোক্লিবা শেনফম অসিনা স্তেত/য়ু.তি.শিংবু হকশেলগী মচাক মথুম অমদি অতৈ মচাক মথুম শেমগৎপগী প্রোজেক্তশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা মখোয়গী পব্লিক এক্সপেন্দিচর অমদি অতৈ এক্সপেন্দিচরশিং শীন-লাঙবদা মতেং ওইগনি হায়না পারি‍।
“জি.এস.তি. কম্পেন্সেসনগী মহুত্তা বেক তু বেক লোন” ওইনা ০৭.১০.২০২১দা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা থাদোকখিবা শেনফম
(লুপা করোরগী খুজিংদা)
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.গী মমীং
থাদোকখ্রবা জি.এস.তি. কম্পেন্সেসন সোর্তফোল
চহি ৫গী তেনর
চহি ২গী তেনর
অপুনবা
১.
অন্ধ্র প্রদেশ
৪৮৩.৬১
৩৩৯.৫৬
৮২৩.১৭
২.
অসাম
২৬২.২০
১৮৪.১০
৪৪৬.৩০
৩.
বিহার
১,০০৭.৪২
৭০৭.৩৪
১,৭১৪.৭৬
৪.
ছত্তিসগর
৭৩৩.৮৪
৫১৫.২৫
১২৪৯.০৯
৫.
গোৱা
১২৫.১৯
৮৭.৯০
২১৩.০৯
৬.
গুজরাত
১,৯২৭.৩৪
১,৩৫৩.২৪
৩,২৮০.৫৮
৭.
হরিয়ানা
১,০৯২.৮৫
৭৬৭.৩২
১,৮৬০.১৭
৮.
হিমাচল প্রদেশ
৩৯৮.৩৩
২৭৯.৬৮
৬৭৮.০১
৯.
ঝার্খন্দ
৩৬৭.১৪
২৫৭.৭৮
৬২৪.৯২
১০.
কর্নাতকা
২,৬৭৬.৫৬
১,৮৭৯.২৮
৪,৫৫৫.৮৪
১১.
কেরলা
১,২৯১.৬৫
৯০৬.৯০
২,১৯৮.৫৫
১২.
মধ্য প্রদেশ
১,০৩৬.২৪
৭২৭.৫৭
১,৭৬৩.৮১
১৩.
মহারাস্ত্র
২,০৩৭.০১
১,৪৩০.২৪
৩,৪৬৭.২৫
১৪.
মেঘালয়া
২০.৮৪
১৪.৬৩
৩৫.৪৭
১৫.
ওরিসা
৯৫০.৩৭
৬৬৭.২৮
১৬১৭.৬৫
১৬.
পঞ্জাব
১,৭৯৩.১৪
১,২৫৯.০১
৩,০৫২.১৫
১৭.
রাজস্থান
১,০৭৪.২৩
৭৫৪.২৫
১,৮২৮.৪৮
১৮.
তামিল নাদু
১,১৯৬.৪৬
৮৪০.০৭
২,০৩৬.৫৩
১৯.
তেলঙ্গনা
৬৭৫.৩১
৪৭৪.১৫
১১৪৯.৪৬
২০.
ত্রিপুরা
৫৯.২৭
৪১.৬১
১০০.৮৮
২১.
উত্তর প্রদেশ
১,২০৩.১১
৮৪৪.৭৪
২,০৪৭.৮৫
২২.
উত্তরাখন্দ
৪৯২.৬৩
৩৪৫.৮৯
৮৩৮.৫২
২৩.
ৱেস্ত বেঙ্গল
৯৪৯.৬৩
৬৬৬.৭৬
১৬১৬.৩৯
২৪.
দিল্লী য়ু.তি.
৯১৫.৩৪
৬৪২.৬৯
১৫৫৮.০৩
২৫.
জম্মু অমসুং কাস্মির য়ু.তি.
৫৬৮.৩০
৩৯৯.০২
৯৬৭.৩২
২৬.
পুদুচেরী য়ু.তি.
১৬১.৯৯
১১৩.৭৪
২৭৫.৭৩
অপুনবা:
২৩,৫০০.০০
১৬,৫০০.০০
৪০,০০০.০০

Ministry of Finance
Government of India releases ₹ 40,000 crore to States/ UTs with Legislature in-lieu of GST compensation shortfall
Total amount of ₹ 1,15,000 crore released in current year to meet GST compensation shortfall
07 OCT 2021 3:04PM by PIB Delhi
The Ministry of Finance today released an amount of ₹40,000 crore to the States and UTs with Legislature under the back-to-back loan facility to meet the shortfall in GST Compensation. Earlier on 15th July, 2021 an amount of ₹75,000 crore was released to the States & UTs with legislature. With the current release, the total amount released in the current financial year as back to back loan in-lieu of GST compensation has reached to ₹1,15,000 crore. This release is in addition to normal GST compensation being released every 2 months out of actual cess collection.
Subsequent to the 43rd GST Council Meeting held on 28.05.2021, it has been decided by the Central Government that it would borrow ₹1.59 lakh crore in 2021-22 and release it to States and UTs with Legislature on a back-to-back basis to meet the resource gap due to the short release of Compensation on account of inadequate amount collected in the Compensation Fund. This amount is as per the principles adopted for a similar facility in FY 2020-21, where an amount of ₹1.10 lakh crore was released to States under a similar arrangement.
This amount of ₹1.59 lakh crore to be provided to States as back to back loan would be over and above the compensation in excess of ₹1 lakh crore (based on cess collection) that is estimated to be released to States/UTs with Legislature during the current financial year. The sum total of ₹2.59 lakh crore is expected to exceed the amount of GST compensation accruing in FY 2021-22.
All eligible States and UTs (with Legislature) have agreed to the arrangements of funding of the compensation shortfall under the back-to-back loan facility. For effective response and management of COVID-19 pandemic and a step-up in capital expenditure all States and UTs have a very important role to play. For assisting the States/UTs in their endeavour, Ministry of Finance has frontloaded the release of assistance under the back-to-back loan facility during FY 2021-22 of ₹1,15,000 crore (more than 72 percent of the total estimated shortfall for the entire year). The balance amount will be released in due course.
The release of ₹40,000 crore made today is funded from borrowings of GoI in 5-year securities, totalling ₹23,500 crores and 2-year securities for ₹16,500 crore issued in the current financial year, at a Weighted Average Yield of 5.69 and 4.16 percent per annum respectively. No additional market borrowing by the Central Government is envisaged on account of this release.
It is expected that this release will help the States/UTs in planning their public expenditure among other things, for improving, health infrastructure and taking up infrastructure projects.
State/ UTs wise amount released as “Back to Back Loan in lieu of GST Compensation Shortfall” on 07.10.2021
(Rs. in Crore)
Sl. No.
Name of the State/ UTs
GST Compensation shortfall released
5 year tenor
2 year tenor
Total
1.
Andhra Pradesh
483.61
339.56
823.17
2.
Assam
262.20
184.10
446.30
3.
Bihar
1,007.42
707.34
1,714.76
4.
Chhattisgarh
733.84
515.25
1249.09
5.
Goa
125.19
87.90
213.09
6.
Gujarat
1,927.34
1,353.24
3,280.58
7.
Haryana
1,092.85
767.32
1,860.17
8.
Himachal Pradesh
398.33
279.68
678.01
9.
Jharkhand
367.14
257.78
624.92
10.
Karnataka
2,676.56
1,879.28
4,555.84
11.
Kerala
1,291.65
906.90
2,198.55
12.
Madhya Pradesh
1,036.24
727.57
1,763.81
13.
Maharashtra
2,037.01
1,430.24
3,467.25
14.
Meghalaya
20.84
14.63
35.47
15.
Odisha
950.37
667.28
1617.65
16.
Punjab
1,793.14
1,259.01
3,052.15
17.
Rajasthan
1,074.23
754.25
1,828.48
18.
Tamil Nadu
1,196.46
840.07
2,036.53
19.
Telangana
675.31
474.15
1149.46
20.
Tripura
59.27
41.61
100.88
21.
Uttar Pradesh
1,203.11
844.74
2,047.85
22.
Uttarakhand
492.63
345.89
838.52
23.
West Bengal
949.63
666.76
1616.39
24.
UT of Delhi
915.34
642.69
1558.03
25.
UT of Jammu & Kashmir
568.30
399.02
967.32
26.
UT of Puducherry
161.99
113.74
275.73
Total:
23,500.00
16,500.00
40,000.00