Ministry of Development of North-East Region
Ministry of DoNER organises a workshop on “The Changing Role of North Eastern Council in the Development of North Eastern Region (NER)” in Shillong
“We all must work towards fulfilling the vision of our Prime Minister to bring the 8 states at par with the other states of our country” - Shri G Kishan Reddy
05 OCT 2021 2:43PM by PIB Delhi
Shri G Kishan Reddy, Union Minister for Development of North Eastern Region (DoNER), Culture and Tourism was on a two-day official visit to Meghalaya and Assam. As a part of the Meghalaya leg of his visit, the Union Minister reviewed several development works and ongoing projects of the North Eastern Council (NEC) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS). He attended the review meeting at the NEC Secretariat in Shillong, Meghalaya along with Minister of State Shri B.L Verma, Secretary Ministry of DoNER Shri Lok Ranjan, Secretary North Eastern Council Shri Moses Chalai and other officials and dignitaries.
Union Minister G Kishan Reddy also attended a workshop titled “The Changing Role of North Eastern Council in the Development of North Eastern Region (NER)” organised at the Conference Auditorium of the NEC, Shillong. The chief guest of the event was Hon’ble Vice President Shri M. Venkaiah Naidu. The event was also attended by the Governor Shri Satya Pal Malik, the Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad Sangma, Minister of State DoNER Shri B.L Verma, Secretary DoNER Shri Lok Ranjan, Secretary NEC Shri Moses Chelai and other dignitaries of the North Eastern States, the academic fraternity and other officials. During his address G Kishan Reddy on behalf of the Ministry of DoNER thanked the Vice President Sri M. Venkaiah Naidu for taking time out from his busy schedule and constitutional responsibilities to travel to the Ashthalaxmi states for an entire week. He said, “Sir, it is a great pleasure to have you amongst us and this passion to be with people makes you one of the most active Vice Presidents that this country has seen. Even as a Cabinet Minister you have always worked towards the development of the North Eastern Region”.
“Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s commitment to the North Eastern Council is well known through his actions. In 2016 he was the first Prime Minister in 40 years to attend the Northeast Council meetings when he addressed the 65th plenary”, the Union Minister added. During his address G Kishan Reddy ji also stressed on the initiatives undertaken by the government to enhance infrastructure and connectivity through better roads, railways and air in the North East. He said “As a part of the Capital rail connectivity project, cities of 3 North East States of Assam, Arunachal Pradesh and Tripura are already connected with the main Indian Railways network. The work of connecting the remaining 5 capitals is under progress. As a part of air connectivity 2 major capital greenfield air connectivity projects are also being undertaken in NER”. The Union Minister also spoke about the agriculture push that the Government is giving in the NER. He said “The two recent cabinet decisions of the National Mission on Edible Oils for Oil Palm and the revival of the North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC) will provide a major boost to the agriculture sector of the North East Region.
G Kishan Reddy also lauded the efforts of the North Eastern Council and said “In its 50 years of existence the North Eastern Council has played a key role in the development of the NER. The NEC has taken rapid strides in realising the vision of Shri Narendra Modi Ji. Hence today’s workshop is an important event for all of us. The Changing role of NEC will be shaped by what we aspire for the North East Region”.
The Union Minister along with Hon’ble Vice President of India Shri Venkaiah Naidu ji, Governor Shri Satya Pal Malik and Chief Minister of Meghalaya Shri Conrad Sangma ji attended a cultural programme showcasing the traditions, culture & folklore of Meghalaya at Raj Bhavan, Shillong.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
“নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা চাওখৎপা পুরকপদা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী হোংলক্লিবা থৌদাং” হায়বা হীরমসিদা ৱর্কসোপ অমা দোনর মন্ত্রালয়না সিলোংদা পাঙথোকখ্রে
“ঐখোয় পুম্নমক্না স্তেত ৮ অসিবু লৈবাকসিগী অতৈ স্তেতশিংগা মান্নবা থাক্তা পুখৎলক্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানবু মঙফাওনহন্নবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই” – শ্রী জি. কিসন রেদ্দী
05 OCT 2021 2:43PM by PIB Imphal
দেভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর), কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিসন রেদ্দী মেঘালয়া অমসুং অসামদা নুমিৎ নিনিগী ওইবা খোঙচত্তা লাক্লম্মি‍। মেঘালয়াদা চৎখিবা খোঙচৎকী শরুক অমা ওইনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা নোর্ত ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.) অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দেভেলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.দি.এস.)কী তোঙান তোঙানবা চাওখৎ থৌরাংগী থবক অমসুং হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং য়েংশিনখি‍। মহাক্না মেঘালয়াগী সিলোংদা লৈবা এন.ই.সি. সেক্রেতরিএত্তা য়েংশিন মীফমদা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মা, দোনর মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী লোক রঞ্জন, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল সেক্রেতরী শ্রী মোজেজ চলাই অমসুং অতৈ ওফিসিএল অমদি দিগ্নিতরীশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি‍।
এন.ই.সি. সিলোংগী কন্ফরেন্স ওদিতরিয়মদা পাঙথোকপা “নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (এন.ই.আর.)দা চাওখৎ থৌরাংগী থবক্তা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী হোংলক্লিবা থৌদাং” হায়না মিংথোনবা ৱর্কসোপ অমসু কেন্দ্র মন্ত্রী জি. কিসন রেদ্দীনা শরুক য়াখি‍। থৌরমদুগী অথোইবা মীথুং ইকায়খুম্নরবা উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এ. ভেঙ্কয়া নাইদুনা ওইখি‍। থৌরম অদু রাজ্যপাল শ্রী সত্য পাল মলিক, মেঘালয়াগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনরদ সংমা, দোনরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মা, দোনর সেক্রেতরী শ্রী লোক লঞ্জন, এন.ই.সি. সেক্রেতরী মোজেজ চলাই অমসুং অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী মীথুংশিং, একাদমিক ফ্রেতর্নিতী অমদি অতৈ থৌমীশিংসু শরুক য়াখি‍। মহাক্কী ৱারোলদা জি. কিসন রেদ্দীনা দোনর মন্ত্রালয়গী মায়কৈদগী উপ রাস্ত্রপতিবু মহাক্কী চিল্লবা মতম অমসুং সংবিধানগী থৌদাংদগী মতম খরা কাইথোকপীদুনা অস্থলক্ষ্মী স্তেতশিংসিদা চয়োল অমা চুপ্না লেংবিরক্লিবা অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। “সর অদোম্না ঐখোয়গী ইরক্তা তিনবিররিবসি তশেংনা নুংঙাইবা মীৎকুপ অমনি অদুগা মীয়ামগা লোয়নদুনা লৈনিংবগী ইহুল অসিমক্না অদোমবু লৈবাকসিগী খ্বাইদগী ইচং থৌবা উপ রাস্ত্রপতিশিংগী মরক্তা অমা ওইহল্লে‍। কেবিনেত মন্ত্রী অমা ওইনসু অদোম্না অৱাং নোংপোক লমদমগী চাওখৎনবগী মায়কৈদা থবক কয়া তৌবিরম্মি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগীদমক্তা লেপ্লিবা ফিরেপ অসি মহাক্কী থবক্না নীংথিনা উৎলি‍। ২০১৬দা মহাক্না চহি ৪০গী মনুংদা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী মীফম য়াওবা অহানবা প্রধান মন্ত্রী ওইদুনা ৬৫শুবা প্লেনরীদা ৱা ঙাঙখি”, হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। মহাক্কী ৱারোলদা জি কিসন রেদ্দীনা অৱাং নোংপোক্তা হেন্না ফবা লম্বী থোং, রেলৱে অমসুং নোংথক্কী লম্বী শেমদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিভিতীগী ফীভম ফগৎহন্নবা লৈঙাক্না পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদসু পনখি‍। “কেপিতেল রেল কন্নেক্তিভিতী প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা অসাম, অরুনাচল প্রদেশ অমসুং ত্রিপুরা হায়রিবা অৱাং নোংপোক স্তেত অহুমসিগী ময়োল্লমশিং মেন ইন্দিয়ন রেলৱেজ নেতৱর্ক্কা শমজিন্নরে‍। লেমহৌরিবা কোনুং ৫ শমজিন্নবগী থবক চঙশিল্লি‍। নোংথক্কী কন্নেক্তিভিতীগী শরুক অমা ওইনা এন.ই.আর.দা অচৌবা কেপিতেল গ্রীনফিল্দ এয়র কন্নেক্তিভিতী প্রোজেক্ত ২গী থবক হৌজিক চঙশিল্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। কেন্দ্র মন্ত্রীনা এন.ই.আর.দা লৌউ শিংউগী লমদা লৈঙাক্না পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদসু ৱা ঙাঙখি‍। “নেসনেল মিসন ওন ইদিবল ওইল্স অমসুং ওইল পাল্ম অমসুং নোর্থ ইস্তর্ন রিজনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং কোর্পোরেসন (নেরামার্ক) অমুক হিংগৎহন্নবা হন্দক্তা মন্ত্রী মন্দলনা লৌখিবা ৱারেপ অনি অসিনা অৱাং নোংপোক লমদমগী লৌউ-শিংউগী লমদা চাউনা ইনোৎ হাপ্লগনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী থবক থৌরমশিংবু থাগৎলদুনা জি. কিসন রেদ্দীনা ফোঙদোকখিবদা, “নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল লৈরকপা চহি ৪০সিদা অৱাং নোংপোক লমদমগী চাওখৎ থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং লৌদুনা লাক্লি‍। এন.ই.সি.না শ্রী নরেন্দ্র মোদী জীগী মঙলানবু মঙফাওনহন্নবা খোঙলৈ থুনা থবক কয়া পায়খৎখি‍। মরম অসিনা ঙসিগী ৱর্কসোপ অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা মরুওইবা থৌরম অমনি‍। এন.ই.সি.গী হোংলক্লিবা থৌদাং অসি ঐখোয়না অৱাং নোংপোক লমদমদা ওইহন্নিংলিবা ফীভমদুনা শেমগদৌরিবনি‍।”
কেন্দ্র মন্ত্রীনা, ইকায়খুম্নরবা ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি শ্রী ভেঙ্কয়া নাইদু, রাজ্যপাল শ্রী সত্য পাল মলিক, মেঘালয়াগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনরদ সংমাগা লোয়ননা রাজ ভবস সিলোংদা মেঘালয়াগী চৎনবী, নাৎ অমসুং ফোল্কলোরশিং উৎপা কল্চরেল থৌরম অমা শরুক য়াখি‍।