উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
মপুং ফানা চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক অৱাং নোংপোক লমদমদা হেন্না ফবা লম্বী থোংগী মরুওইবা ৱাফম ভি.পি.না থমখ্রে
অৱাং নোংপোক স্তেতশিং লৈবাক্কী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইনবগী মতিং লৈ: ভি.পি.
অৱাং নোংপোক্কী চীং মানগী মফমশিংদা লম্বীগী দিজাইন অমসুং শেমগৎ শাগৎপদা অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোক্নবা ৱাফম ভি.পি.না থমখ্রে
অৱাং-নোংপোক্কা লৈবাক্কী মফম অতৈগা শমজিন্নবা দাইরেক্ত ফ্লাইত মশিং হেনগৎহনবা মথৌ তাই: উপ রাস্ত্রপতি
নহাশিংগী মরক্তা এগ্রো-ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ পুক্নিং থৌগৎনবা উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে; মেঘালয়াগী প্রাইম হব থৌরাংবু থাগৎখ্রে
‘ঐখোয়গী লমদমসিগী হোর্তিকলচর মখলশিংগী পোত্থোক পুথোকপগী চাং অমসুং পেকেজিং ফগৎহনবা মথৌ তাই’: শ্রী নাইদু
উপ রাস্ত্রপতিনা নেসনেল হায়ৱে- ৪০গী সিলোং-দাউকি সেক্সন ফীভম ফগৎহন্নবগী/পাকথোকহন্নবা উরেপ উয়ুং তমখ্রে
04 OCT 2021 2:21PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি অৱাং নোংপোক লমদমগী লমকোয় মতিং মপুং ফানা লোকশিন্নবা, পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবদা লায়নবা, সর্ভিস দেলিভরী ফগৎহন্নবা অমদি লমদমসিগী মপুং ফাবা চাউখৎ লমজেলদা থৌদাং লৌননবা হেন্না ফবা লম্বী থোং লৈবগী তঙায়ফদবা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে‍।
হীরম অসিগী মতাংদা শ্রী নাইদুনা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগীদমক কেন্দ্রনা থাদখিবা ফন্দশিং অরোন অথুপ লৈতনা অমদি মওং চুম্না শীজিন্নদুনা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা পায়খৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থৌওংশিং থুনা পায়খৎননবা ৱাফম থমখি‍। “করিগুম্বা মফমসিদা লৈরিবা প্রোজেক্ত পুম্নমক পন্থবা অমদি থৈদোকপা তৌদনা খোঙলৈ থুনা পায়খৎলবদিো অৱাং নোপোক স্তেতশিংদা লৈবাকসিগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইবা ঙম্বগীম তিং লৈ”, হায়না শ্রী নাইদুনা ফোঙদোকখি‍। “লৈবাক অসিনা চাউখৎপা হায়বসি অৱাং নোংপোক চাউখত্তনা মপুং ফাবা ওইদে” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
অৱাং নোংপোক্তা লালহৌবগী ইরাং নেমথরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, শ্রী নাইদুনা “ইং চিকপা ফীভম চাউখৎপগীদমক মথৌ তাই” হায়না থমখি‍। তংদু লৈতাবা ফীভম অমা লৈরিবসিবু লমদমসিদা চাউখৎপা খুৎলৈ থুনা পুরক্নবগীদমক শীজিন্নহৌনবা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।
ৱাফমশিং অসি উপ রাস্ত্রপতিনা সিলোংদা নেসনেল হায়ৱে-৪০গী সিলোং-দাউকি সেক্সনগী ফীভম ফগৎহনবগী/পাকথোকপগী উরেপ উয়ুং তমবগী থৌরমদা শরুক য়ারদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।
অৱাং নোংপোক্কী চীং-মানগী মফম ওইবা অমদি নোংজুথাগী মতম শাংবা অসিনা লম্বী শেমগৎ শাগৎপদা অপনবা হেক হেক ওইরি হায়বা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী নাইদুনা চীং-মানগী লম্বী শেমগৎ-শাগৎপগী অমদি দিজাইন তৌবগী থবক্তা ইনোভেসন পুরক্নবা ৱাফম থমখি‍। “লৈবাকসিদা লৈরিবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা তাঞ্জা অসি হেন্না ফবা লম্বীগী মওং মতৌ পুথোক্নবা অমদি থবক পায়খৎপগী মতম হন্থহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা খুদোংদোচাবা লৌহৌগদবনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অৱাং নোংপোক লমদমগী লম্বী-থোংগী খুদোংচাদবা ফীভমশিংগী মতাঙদা পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা নোংথক্কী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ ফগৎহনবগী মরুওইবা ৱাফমশিংসু থমখি‍। রিজনেল কন্নেক্তিভিতী স্কিমগী মখাদা লমদমসিদা নোংথোক্কী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ ফগৎলক্লে হায়বা ৱাফম পল্লদুনা মহাক্না অৱাং নোংপোক্কা লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংগগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইত মশিং হেনগৎহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
এন.ঐচ.-৪০গী ফীভম ফগৎহনবা/পাকথোকপনা স্তেত অসিদা তুরিজমগী ফীভম মশক থোক্না ফগৎলক্কদবা ৱাফমসু শ্রী নাইদুনা ফোঙদোকখি‍। মেঘালয়াবু তুরিজমগী য়াম্লবা মতিং লৈবা ফজরবা স্তেত অমনি হায়না শক্তাক্লদুনা শ্রী নাইদুনা তুরিজম য়োকখৎনবা অমদি লম কোয়বশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহন্নবা কেন্দ্র অমসুং স্তেত লৈঙাক পুন্না হোৎনমিন্ননবা ৱাফম থমখি‍। তুরিজম য়োকখৎপা মতমদা লমদমসিগী তরু তরুবা ইকোলোজিকেল সিস্তেম অসিবু মওং অমত্তদা শোকহন্দনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎকদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মেঘালয়াগুম্বা স্তেতশিংদা এগ্রো-ওন্ত্রিপ্রিন্যুরশিংগী মরুওইবা ৱাফম পল্লদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা স্তেত অসিদা হোর্তিকলচরনা চাউরবা মফম কল্লি অমদি নৌনা মচিন তুমখৎলক্লিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংনা সপ্লাই চেন্দা ভেলু হাপচিন্নবা চাউরবা মতিং লৈ হায়খি‍। হীরম অসিগী মতাঙদা মহাক্না মেঘালয়া লৈঙাকপু নহাশিংগী মরক্তা ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি মখোয়বু স্কিলদা য়ুম্ফম ওইবা মহৈ মশিং তমবিনবা প্রাইম হব ইনিসিএতিক হৌদোকপগীদমক্তা থাগৎখি‍।
লকাদোং য়াইঙং অমসুং শিং মকুপ্নচিংবা স্তেত অসিগী মমীং লৈরবা পোত্থোকশিং খুদম ওইনা পীরদুনা ঐখোয়গী লমদমসিগী হোর্তিকলচরগী পোত্থোকশিং মালেমগী কৈথেলদা য়োন্ননবা অমদি উত্থোক্নবা চাউরবা তাঞ্জা অমা লৈ হায়না শ্রী নাইদুনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না নহাশিংগী মফমদা এগ্রো-ওন্ত্রপ্রিন্যুর ওইনা ইনোভেত তৌনবা অমদি অপীকপা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগী চপ চাবা মমল কৈথেলদা ফংহন্নবগীদমক পোত্থোক পুথোকপগী চাং, পেকেজিং ফগৎহন্দুনা লৌমীশিংবু খুৎশম্নবিদুনা পুখৎপিনবা ৱাফম থমখি‍।
উপ রাস্ত্রপতিনা থৌরমদুদা শরুক য়াখিবা মিস রেবিকা ভেনেসা সুচিয়ংবু মেঘালয়াগী অহানবা ইন্দিজিনস নুপী চীফ সেক্রেতরীগী ফম পায়রকপগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। মহাক্কী মায় পাকপা অসিনা মেঘালয়াগী নহাশিংবু লৈঙাক্কী থবকশিংবু করিয়র চোইস অমা ওইনা লৌবদা চাউনা ইহুল পীরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
শ্রী সত্য পাল মলিক, ইকায়খুম্নরবা মেঘালয়াগী গভর্নর, শ্রী কোনরদ সংমা, মেঘালয়াগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী পি. তীনসোং, মেঘালয়াগী উপ মুখ্য মন্ত্রী, মিস রেবিকা ভেনেসা সুচিয়ং, মেঘালয়া লৈঙাক্কী চীফ সেক্রেতরী অমদি অতৈ মীওইশিং থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নিতিন গারকরিসু হান্না রেকোর্দ তৌরবা ভিদিও পাউজেল অমগী খুত্থাঙদা শরুক য়াখি‍।
উপ রাস্ত্রপতিগী মপুং ফাবা ৱারোল মখাদা পীরি:
“ইচিন ইনাউশিং,
ঙসি সিলোংদগী দাউকি ফাওবগী নেসনেল হায়ৱে এন.ঐচ.-৪০গী ফীভম ফগৎহন্নবা/পাকথোকহন্নবা উরেপ উয়ুং তমবগী থৌরমসিদা ময়ামগী মরক্তা পনবা ফংবা ঐ য়াম্না নুংঙাই‍।
ঐগী অৱাং-নোংপোক্কী খোঙচত্তা মীত্রংগুম্লবা লমদম অমা ওইরিবা মেঘালয়াদা লাকপদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই‍। মীৎফম হোংবা য়াদ্রবা মহৌশাগী ফজবা অমদি ইনাক খুল্লবা নাৎকী খেন্নবা কয়ানা থল্লবা মেঘালয়ানা ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মতম পুম্বদা মরুওইবা থৌদাং য়াদুনা লাক্লি‍। ঙসিগী থৌরমসিদা স্তেত অসিগী মীয়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি!
ইচিন ইনাউশিং,
হায়ৱে অসিগী ফীভম ফগৎহন্নবা/পাকথোহন্নবা প্রোজেক্ত অসি জপান ইন্তরনেসনেল কোওপরেসন এজেন্সীদগী মতেংগা লোয়ননা পায়খৎপা ভারত লৈঙাক্কী য়াম্না থাক ৱাংবা অমদি মরুওইবা থৌরাং অমনি‍। মসিনা লমদমসিদা হেন্না ফবা কন্নেক্তিভিতী পুরক্দুনা অৱাং নোংপোক লমদমসিদা অমদি ঐখোয়গী মরুপ মপাং ওইরিবা য়ুমলোন্নবা বঙ্গলাদেসকা মরুওইবা মরী অমা পীগনি‍ হায়না পানরি‍। লম্বী অসিনা স্তেত অসিদা লমকোয় ইন্দস্ত্রীদসু অচৌবা ইনোৎ অমা পীদুনা মেঘালয়াগী মপুং ফাবা চাউখৎ থৌরাংদা মতেংসু ওইগনি‍।
প্লানিংগী থাক্তা লৈরিবা সিলোং ৱেস্তর্ন বাইপাসকী মথক্তা তুরা-দালু সেক্সন অমসুং রানিকোর-মহেসখোলা-বাঘমারা সেক্সনবু লেন অনিদা ওনখৎপা য়াওনা তোঙাত তোঙানবা প্রোজেক্তশিংসু স্তেত অসিদা প্লান তৌরি অমদি পায়খৎলি হায়বা ঐ খঙলে‍। হায়রিবশিং অসি অফবা থৌরাংশিংনি অমদি মিসন মোদতা খোঙলৈ থুনা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই‍।
মতৌ অসুম্না অতৈ অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা কন্নেক্তিভিতী ফগৎহন্নবা লৈঙাক্না স্পিসিএল এক্সেলেরেতেদ রোদ দেভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম ফোর নোর্থ ইস্ত (এস.এ.আর.দি.পি.-এন.ই.) অমসুং ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎলি‍। হৌজিক ফাওবদা এস.এ.আর.দি.পি.-এন.ই.গী মখাদা কিমি ৩৮৫০ পীবদা কিমি ২৮১৫ লোইশিল্লক্লে অমদি ভারতমালা পরিয়োজনাগী মখাদা কিমি ২১১৮ পীবগী মনুংদা কিমি ৫১৪ লোইশিল্লে হায়না ঐঙোন্দা হায়‍। ঐনা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়বু অৱাং নোংপোক লমদমশিং শমজিন্ননবা মখোয়গী খোঙফম চেৎপা থবক্কীদমক থাগৎলি‍।
মরূপশিং,
লম্বী থোং ফবা হায়বসি শেন্মিৎলোন চাউখৎনবগী মরুওইবা পাম্বৈ অমনি হায়বা অদোমসু খঙবিরে‍। অফবা লম্বী থোংগী নেতৱর্ক হায়বসি লল্লোন ইতিক চাউখৎহন্নবা, পোত্থোক অমসুং সর্ভিস পুথোক পুশিন তৌনবা অমদি স্তেতশিংগী মরক্তা চত্থোক চৎশিনগী ফীভম ফগৎহন্নবা য়াম্নমক মরুওই‍। মরম অসিনা লম্বী হায়বসি মতমসিগী শেন্মিৎলোন অমা হেক্তগী লাইফলাইননি‍।
মফমসিগী লম্বীশিংগী মরমদা য়াম্না মরুওইবা ইসু অমা হায়রগদি লেপ্পা নাইদনা মেন্তেনেন্স চঙবসিনি‍। ৱাফমসিদা লৈঙাক্না অমদি লোকেল ওথোরিতীশিংনা লম্বী শাংদোকপা অমদি পাকথোকপগা লোয়ননা পুক্নিং চঙবা মথৌ তাই‍।
লমদমসিগী লৈমায়গী ফীভমসিনা মরম ওইরগা লম্বী লমজাও শেমগৎনবা অমদি পাকথোক্নবা লৈবাক ফংবগী চাংসু ৱাৎলি‍। মেঘালয়াগুম্বা স্তেতশিংদা লৈরিবা নোজুথাগী মতম অসিনসু লম্বী শেমগৎপগী থবক থৌরমশিং অমসুং লোইশিনবদা অপনবা অমসু ওইহল্লি‍। অসিগুম্বা ইসুশিং অসিনা চীং-মানগী মফমশিংদা লম্বী শেমগৎপদা অমদি দিজাইন্দা ইনোভেসন মথৌ তাহল্লি‍। লৈবাকসিদা লৈরিবা তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা তাঞ্জা অসি হেন্না ফবা লম্বীগী মওং মতৌ পুথোক্নবা অমদি থবক পায়খৎপগী মতম হন্থহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা খুদোংদোচাবা লৌহৌগদবনি‍।
লমদমসিদা লম্বী-থোংগী খুদোংচাদবা ফীভমশিং অসি য়েংলগা নোংথক্কী চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ অসি অৱাং নোংপোক্কী ওইনা কন্নেক্তিভিতীগী মরুওইবা মশক অমা ওইহল্লি‍। হীরমসিগী মতাঙদা রিজনেল কন্নেক্তিভিতী স্কিমগী মখাদা সিলোং অমসুং অতৈ ময়োল্লমশিংগী দাইরেক্ত ফ্লাইতনা শম্নহনবগী ফীভমদা মশক থোক্না ফগৎলে হায়বা খঙবদা নুংঙাইবা ফাওই‍। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অৱাং নোংপোক অমসুং লৈবাকসিগী অতৈ মফমশিংগী মরক্তা দাইরেক্ত ফ্লাইত মশিং হেন্না হেনগৎলকপা উবা পাম্মি‍।
ইচিন ইনাউশিং,
হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিভিতীগী খ্বাইদগী ফবা মহৈশিংগী মরক্তা অমা হায়রগদি তুরিজমদা হেনগৎলকপসিনি‍। মেঘালয়া অসি তুরিজমগী মতিং চাউনা লৈবা মপুং ফানা লোকশিনবা মথৌ তাবা ফজরবা স্তেত অমনি‍। প্রোজেক্ত অসি লোইশিল্লকপদা মেঘালয়াগী তুরিজমদা অচৌবা ইনোৎ অমা হাপকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
মতৌ অসুম্না স্তেত অমুং কেন্দ্র লৈঙাক্না লম কোয়বা মীশিং হেন্না লাকহন্নবা অমদি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফীভম ফগৎহন্নবা কন্না হোৎনরি‍। তুরিজমগী মতিং ৱাংনা লৈবা অনৌবা মফম কয়া নৌনা থেংনরক্লি‍। লম কোয়বশিংগী ফেসিলিতীগী ফীভম ফগৎহনবখক্তা নত্তনা স্তেত অসিগী ফজরবা মফমশিং মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবগীদমক অহেনবা অপুনবা থৌরাংশিং মথৌ তাই‍। তুরিজম য়োকখৎপা মতমদা ঐখোয়গী তরু তরুবা ইকোলোজিকেল সিস্তেম অসিবু মওং অমত্তদা মাঙহন্দনবা ঐখোয়না লৌখৎফম থোকপা থৌরাংশিং লৌখৎপা তাই‍। তুরিজম অমসুং দেভেলপমেন্তকী মরক্তা চপ চাবাখল অমা লৈবা মথৌ তাই‍।
ইচিন ইনাউশিং,
হৌখিবা চহিশিংসিদা মেঘালয়না এগ্রো-ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপ য়োকখত্তুনা মাগী শেন্মিৎলোন দাইভরসিফাই তৌরি খঙবদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা পোকই‍। স্তেত অসিগী চাউরবা মফম হোর্তিকলচরগী মখাদা লৈরিবসিগী হায়রগদি, ফীভমসিদনা মচিন তুমখৎলক্লিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা সপ্লাই চেন্দা ভেল্যু হাপচিন্নবা য়াম্লবা তাঞ্জা কয়া পীরি‍।
হীরম অসিগী মতাঙদা, নহাশিংগী মরক্তা ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি মখোয়বু স্কিলদা য়ুম্ফম ওইবা মহৈ মশিং তমবিনবা প্রাইম হব ইনিসিএতিব অমা মেঘালয়া লৈঙাক্না হৌদোক্লে হায়বা ঐ খঙলে‍। মসি য়াম্না অফবা থৌরাংনি অমদি নীংথিনা অমদি পুকচেল শেংনা পায়খৎলবদি প্রধান মন্ত্রীগী আত্ম নিরভর ভারতকী খোল্লাউদা চাউনা ইনোৎ পীগনি‍।
এগ্রো-ওন্ত্রিপ্রিন্যুরসিপকী অফবা খুদম অমা হায়রগদি লকাদোং য়াইঙং অমসুং শিং মকুপকী দিমান্দ চাউনালৈরিবা অমদি হন্দক্তা কুইদ্রিঙৈদা মালেমদা মমীং চৎখিবসিনি‍। য়সুম্না ঐখোয়গী লমদমসিগী হোর্তিকলচরগী পোত্থোকশিং মালেমগী কৈথেলদা য়োন্ননবা অমদি উত্থোক্নবা চাউরবা তাঞ্জা অমা লৈ‍। ঐখোয়না এগ্রো-ওন্ত্রপ্রিন্যুর ওইনা ইনোভেত তৌনবা অমদি অপীকপা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংগী চপ চাবা মমল কৈথেলদা ফংহন্নবগীদমক পোত্থোক পুথোকপগী চাং, পেকেজিং ফগৎহন্দুনা লৌমীশিংবু খুৎশম্নবিদুনা পুখৎপিবা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী নহাশিংবু এগ্রো-ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী লমদা চাউনা থবক পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎপা মথৌ তাই‍।
ইচিন ইনাউশিং,
লম্বীগী ফীভম ফগৎহনবা/পাকথোকপা অমদি মসিনা পুরক্লিবা হেন্না ফবা কন্নেক্তিভিতী অসিনা হেন্না পাক চাউবা মায়কৈ অমদা হেন্না ময়েক লারক্লি‍। পুনশিন্নদুনা, খোঙফম চেৎনা হোৎনমিন্নদুনা ঐখোয়না তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা মেঘালয়াগী চাউখৎ থৌরাংশিং খোঙলৈ য়াঙখৎহনবা ঙমগনি অমদি ফজরবা স্তেত অসিগী শুবা-নোমবা কল্লবা অখাঙ কনবা মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবা ঙমগনি‍।
ঐনা লোইশিনদ্রিঙৈগী মমাঙদা মিস রেবিকা ভেনেসা সুচিয়ংবু মেঘালয়াগী অহানবা নুপী ইন্দিজিনস চীফ সেক্রেতরী ওইরকপসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। মহাক্কী মায় পাকপা অসিনা মেঘালয়াগী নহাশিংবু লৈঙাক্কী থবকশিংবু করিয়র চোইস অমা ওইনা লৌবদা চাউনা ইহুল পীরগনি‍।
অমুক্কা হন্না, মফমসিদা লাক্তুনা সিলোংদগী দাউকি ফাওবগী এন.ঐচ.-৪০গী ফীভম ফগৎহন্নবা/পাকথোক্নবা উরেপ উয়ুং তমবা ফংবসিদা ঐ য়াম্না নুংঙাইবা পোকই‍। অসিগুম্লবা তাঞ্জা অসিদা ঐনা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়, মেঘালয়া লৈঙাক অমসুং থবক পায়রিবা এজেন্সী এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.গী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মশক নাইরবা প্রোজেক্ত অসি মায় পাকপা ওইরসু অমদি থৌরাং তৌরিবা মতমগী মনুংদা লোইশিনবা ঙমবা ওইরসনু হায়না ঐনা য়াইফরোল পীজরি‍।
মেঘালয়াগী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি‍।
খুবলৈ,
মিতেলা,
জয় হিন্দ!””

Vice President's Secretariat
VP stresses the importance of better road connectivity in the North Eastern region for overall development
North Eastern states have potential to become growth engines of the country: VP
VP calls for innovation in road design and construction in the hilly topography of North East
Need for more direct flights connecting North-East with the rest of the country: Vice President
Vice President calls for encouraging agro-entrepreneurship among youth; Lauds the PRIME Hub initiative in Meghalaya
‘Need to improve the productivity and packaging of our indigenous horticultural varieties’: Shri Naidu
Vice President lays Foundation Stone for improvement/widening of Shillong-Dawki section of National Highway- 40
04 OCT 2021 2:21PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu, today stressed the importance of better road connectivity in the North Eastern region to fully tap its tourism potential, ease the transport of goods, improve delivery of services and contribute to the overall development of the region.
In this regard, Shri Naidu called for fast-tracking all the developmental activities in the North Eastern states, utilizing the funds provided by the Centre for various projects with transparency and accountability. “If we can expedite all projects here- without delay or diversion, North Eastern states have the potential to become the growth engines of the country”, Shri Naidu emphasized. He stressed that “development of the country is incomplete without the development of North East.”
Expressing happiness that insurgency in the North East is coming down, Shri Naidu underlined that “peace is prerequisite for progress”. He suggested utilizing the peaceful ecosystem for fast-tracking progress in the region.
The Vice President was speaking at the foundation laying ceremony of the improvement/widening project of the Shillong-Dawki section of the National Highway 40 in Shillong. Shri Naidu, who is on a tour of the North-East, arrived in Meghalaya today.
Observing that the hilly terrain and the rainy months in the North East often hinder the road construction activities there, Shri Naidu called for an innovation in design and construction of roads for a hilly topography. “Technical institutions around the country must take this as an opportunity and bring out better road designs, while cutting down on the implementation period”, he suggested.
Referring to the complexities of road connectivity in the North-Eastern region, Shri Naidu also highlighted the importance of improving connectivity through air travel. Noting a marked improvement in air connectivity for the region under the Regional Connectivity Scheme, he called for more direct flights from and to the North East with the rest of the country.
Shri Naidu also underlined the significance of the improvement/widening of NH-40 to the tourism industry in the state. Describing Meghalaya as a beautiful state with enormous tourism potential, Shri Naidu called for more concerted efforts from the Central and State governments to promote tourism and improve infrastructure for the tourists. At the same time, he cautioned that while promoting tourism, care must be taken to ensure that the pristine ecological system is not disturbed in any manner.
Referring to the importance of agro-entrepreneurship for states like Meghalaya, the Vice President noted that there was a large area under horticulture in the state and added that that there are immense opportunities for budding entrepreneurs to add value to the supply chain. In this regard, he appreciated the efforts of the Meghalaya government in starting the PRIME Hub initiative to encourage entrepreneurship among the youth and to equip them with skill-based learning.
Giving the instance of reputed products such as Lakadong turmeric and ginger powder from the state, Shri Naidu emphasized that there is a great opportunity to market and showcase our indigenous horticultural varieties to the world. He called upon the youth to innovate as agro-entrepreneurs and improve upon productivity, packaging, and handhold small farmers to ensure that their products get the right price in the marketplace.
The Vice President congratulated Ms. Rebecca Vanessa Suchiang, who was present during the event, for becoming the first indigenous woman Chief Secretary of Meghalaya. He added that her achievement will be an inspiration for the youth of Meghalaya to take up government service as a career choice.
Shri Satya Pal Malik, Hon’ble Governor Of Meghalaya, Shri Conrad K. Sangma, Chief Minister Of Meghalaya, Shri P. Tynsong, Deputy Chief Minister Of Meghalaya, Ms. Rebecca Vanessa Suchiang, Chief Secretary, Govt. of Meghalaya and other dignitaries were present on the occasion. The Union Minister for Road Transport & Highways, Shri Nitin Gadkari also participated through a recorded video message.
Following is the full text of the speech:
“Sisters and brothers,
I am very happy to be with you today to lay the foundation stone for the improvement/widening of the National Highway NH-40 from Shillong to Dawki.
It gives me immense pleasure to visit this magical land of Meghalaya on my tour of the North-East. Endowed with a spectacular natural beauty and a rich cultural diversity, Meghalaya has always played a key role in our national development. My warm greetings to the people of the state on this occasion!
Sisters and brothers,
This project to improve/widen the Highway is a prestigious and important initiative of the Government of India being executed with assistance from Japan International Cooperation Agency. It is expected to provide better connectivity in the region and provide a key link within the North-East Region as well as with our friendly neighbor, Bangladesh. This road will also give a fillip to the tourism industry in the state and help in the overall development of Meghalaya.
I am also aware that many other projects such as the 2-laning of Tura-Dalu section, 2-laning of the Ranikor-Maheshkhola-Baghmara section among others are being planned and implemented in the state, in addition to the Shillong Western Bypass which is at the planning stage. These are good initiatives that need to be fast-tracked and completed in a mission mode.
Similarly, in order to enhance the connectivity in other North-East region States, the government has been implementing various projects under the Special Accelerated Road Development Programme for North East (SARDP-NE) and the Bharatmala Pariyojana. I am told that about 3850 km have been awarded and 2815 km completed under SARDP-NE and under Bharatmala Pariyojana, 2118 km have been awarded and 514 km have been completed so far. I compliment the Ministry of Road Transport and Highways for their determined efforts to connect the North-East region.
Friends,
As you are aware, connectivity is an important catalyst for economic growth. A good road network is crucial to enhance commerce and trade, ease the transportation of goods and services and promote inter-state connectivity. Roads are thus the lifelines of any modern economy.
One of the persistent issues with roads in this topography is their continued maintenance. This should be given due priority by governments and local authorities along with road extensions and widening.
The terrain of the region too limits the scope of availability of land for construction and widening of roads and highways. The rainy months, in a state like Meghalaya, often hinder road construction activities and completion of projects. All these issues call for innovation in the design and construction of roads in a hilly topography. Technical institutions around the country must take this as an opportunity and bring out better road designs, while cutting down on the implementation period.
Given the complexities of road connectivity in the region, air connectivity is certainly an important aspect of connecting the North East. In this regard, I am happy to note that there has been a marked improvement in connecting Shillong to other cities through direct flights under the Regional Connectivity Scheme. I wish to see more direct flights from and to the North East with the rest of the country in the coming years.
Sisters and brother,
One of the biggest positive outcomes of better infrastructure and connectivity is that of increased tourism. Meghalaya is a beautiful state with huge tourism potential which needs to be tapped to its fullest. I am sure the completion of this project will also give a major boost to the tourism of Meghalaya.
Similarly, the State and Central governments have been striving to improve the infrastructure for increasing the tourist footfall. Many new places with high tourism potential are being discovered. More concerted efforts are needed not only to improve the facilities for tourists, but also publicize the picturesque tourist spots in the state. While promoting tourism, we must ensure that our pristine ecological systems are not disturbed in any manner. There has to be a fine balance between tourism and development.
Sisters and brothers,
I am glad to note that, over the years, Meghalaya has also been diversifying its economy by promoting agro-entrepreneurship. Given the large area in the state under horticulture, this gives immense opportunities to budding entrepreneurs for adding value to the supply chain.
In this regard, I am aware that the Meghalaya government has started an innovative PRIME Hub initiative to encourage entrepreneurship among the youth and also to equip them with skill-based learning. This is an excellent effort and if implemented with earnestness, can go a long way in contributing towards the Prime Minister’s call for Atma Nirbhar Bharat.
A good instance of agro-entrepreneurship is the huge demand created for Lakadong turmeric and ginger powder from the state, earning global reputation in recent times. Similarly, there is a great opportunity to market and showcase our other indigenous horticultural varieties to the world. We need to improve our productivity, packaging, ensure highest quality assessment, improve infrastructure and handhold our small farmers to ensure that their products get the right price in the marketplace. We need to encourage our youth to take up agro-entrepreneurship in a big way.
Sisters and brothers,
The improvement/widening of this road and the resultant improved connectivity gains significance in this wider context. Together, with determined efforts, we can fast-track development of Meghalaya in various sectors and do justice to the hard-working and diligent people of this beautiful state.
Before I conclude, I would like to take a moment to congratulate Ms. Rebecca Vanessa Suchiang here for becoming the first indigenous woman Chief Secretary of Meghalaya. Her achievement will inspire many more young boys and girls of Meghalaya to take up government services as a career in the coming times.
Once again, I am very happy to be here and lay the foundation stone for the improvement/widening of NH-40 between Shillong to Dawki. I congratulate the Ministry of Road Transport and Highways, the Government of Meghalaya and the executing agency NHIDCL on this momentous occasion.
I wish all success for this landmark project and hope that it will be completed within the planned time frame.
My best wishes to the people of Meghalaya.
Khublei,
Mitela,
Jai Hind!”