প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাগী রাস্ত্রপতিগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী মীফম
24 SEP 2021 11:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী সেপ্তেম্বর ২৪দা, য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাগী রাস্ত্রপতি, হিজ এক্সিলেন্সী জোসেপ আর. বিদেনগা প্রদক্তিব ওইবা মীফম অমা পাংথোকখি৷
রাস্ত্রপতি বিদেননা ২০২১গী জনুৱারি থাদা ওফিস পুরবা মতুংদা লিদর অনি হকথেংননা উনবা অসি হন্দক্কী অসিনা অহানবা ওইখি৷ লিদর অনি অসিনা ভারত-য়ু.এস. কমপ্রিহেন্সিব গ্লোবেল স্ত্রাতিজিক পার্তনরশিপ অদু য়েংশিন্নবগী খুদোংচাবা লৌখি অমদি বাইলেতরেল কোওপরেসন মখাতানা মপাঙ্গল লৈহন্নবা খন্নখি৷ দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগী ত্রেদিসনগী পিল্লরশিং, তেক্নোলোজী, ত্রেদ, ঐখোয়গী প্রজাশিংগী হৈ-শিংবা, নেচরগী ত্রস্তিশিপ অমদি পুম্নমক্কী মথক্তা থাজবদা বেজ তৌদুনা ভারত অমসুং য়ু.এস.এ.না ত্রান্সফোর্মেসনগী চহি খুজিং অমদা চংশিনখিরম্মী হায়না প্রধান মুন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ফোরেন্দ অমসুং দিফেন্স মন্ত্রীশিংগী এনুএল ২+২ মিনিস্তিরিএল দাইলোগ য়াওনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরদা পাংথোক্কদৌরিবা বাইলেতরেল দাইলোগশিংবু লিদরশিংনা তরাম্না ওকখি৷
লাইনা-লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা ভারত-য়ু.এস. কোলাবোরেসন অমদি কোবিদ-১৯গী ফিভম অসি লিদর অনিনা খন্ন-নৈনখি৷ মতাং অসিদা, ভারতকী হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা ভেক্সিন কাপ্পগী থৌওংশিং অমদি কোবিদ এসিস্তেন্স পীননবা ঐখোয়গী গ্লোবেল আউত্রিচ অসি রাস্ত্রপতি বিদেননা থাগৎখি৷
বাইলেতরেল ত্রেদ মখাতানা ফনা থম্ননবগীদমক লৈখিবা অচৌবা স্কোপ অদু মশক খঙলদুনা, কম্মর্সিএল লিঙ্কেজশিং ফগৎহন্নবগী খোঙথাংশিং খন্দোক্নবা চহি অসিগী লোইশিল্লকপা শরুক্তা মথংগী ত্রেদ পোলিসী ফোরম অদু পাংথোক্নবা লিদর অনিমক্না য়ানখি৷ ভারত-য়ু.এস. ক্লাইমেত অমসুং ক্লিন ইনর্জী এজেন্দা ২০৩০ পার্তনরশিপকী মখাদা, ক্লিন ইনর্জী দিবেলপমেন্তগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা অমদি মরু ওইবা তেক্নোলোজীশিং দিপ্লোই তৌনবা মখোয়না য়ানখি৷ য়ু.এস.এ.দা লৈরিবা অচৌবা ইন্দিয়ন দাইস্পোরা অদু মশক খঙলদুনা, লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মীওই অমগা মীওই অমগগী মরু ওইবা মরী অমসুং য়াম্না লাইনা চত্থোক-চশিন য়াবগী অমদি হাইয়র এজুকেসন লিঙ্কেজশিং চাওথোকরকপগী মুচুএল বেনিফিৎশিং অদুসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷
আফগানিস্তানদা লৈরিবা ফিভম অসি য়াওনা খা এসিয়াদা তৌরিবা রিজনেল দিবেলপমেন্তশিংদা লিদরশিংনা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নরকখ্রে, অমদি গ্লোবেল তেরোরিজম থেংননবা অমতা ওইনা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নগনি হায়না ফোংদোকখি; অমসুং ক্রোস-বোর্দর তেরোরিজমদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি৷ তালিবানশিং মখোয়গী কম্মিতমেন্তশিংদা ঙাক্না চৎনবা, আফগান পুম্নমক্কী হকপু ইকাই খুম্ননবা মখোয়না হায়জখি৷ আফগান প্রজাশিংদা মখোয়গী লোঙ্গ-তর্ম কম্মিতমেন্ত অদু পীরদুনা, আফগান পুম্নমক্কী তুংগী পুন্সিদা শান্তি লৈবা অমদি ইনক্লুসিব ওইহন্নবা ভারত অমদি য়ু.এস.এ.না অনিমক অমদি মখোয়গী পার্তনরশিংগা চৎমিন্ননবা লিদর অনিমক্না য়ানখি৷
লিদরশিংনা ইন্দো-পেসিফিক রিজনগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নরকখি অমদি ফ্রী, ওপন ওইবা অমসুং ইনক্লুসিব ইন্দো-পেসিফিক লমদম অমগীদমক মখোয়গী ৱাখল্লোন অমুক্কা হন্না ফোংদোক্নরকখি৷
ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং তেরোরিজমগুম্বা গ্লোবেল ইসুশিংদা মখোয়গী হৈ-শিংলবা লাল্লোং অদু পুনশিন্নদুনা অমদি ইন্তরেস্তশিং সেয়র তৌনদুনা ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংদা মখাতানা পুন্না চৎমিন্ননবা ভারত অমদি য়ু.এস.এ.না য়ানখি৷
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি বিদেন অমদি ফর্স্ত লেদী দা. জিল বিদেনবু ভারত্তা লাকপিনবা হায়জখি৷ মখোয়গী অৱাংবা থাক্কী ৱারি শানবা অদু মখা চত্থনবা, অফবা বাইলতরেল মরীশিং থম্নবা অমদি মখোয়গী গ্লোবেল পার্তনরশিপ হেন্না ফগৎহন্নবা লিদর অনিনা য়ানখি৷

Prime Minister's Office
Prime Minister's meeting with President of the United States of America
24 SEP 2021 11:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi had a warm and productive meeting with His Excellency Joseph R. Biden, President of the United States of America, on 24 September 2021.
This was the first in-person meeting of the two Leaders after President Biden assumed office in January 2021. The leaders took the opportunity to review the India-US Comprehensive Global Strategic Partnership and potential for strengthening bilateral cooperation further. Prime Minister said that India and USA were entering a decade of transformation, based on the pillars of tradition of democratic values, technology, trade, talent of our people, trusteeship of nature, and above all, trust. The leaders welcomed the forthcoming bilateral dialogues in various sectors, including the annual 2+2 Ministerial Dialogue of Foreign and Defense Ministers, which would identify priorities for future.
The two leaders discussed the COVID-19 situation and ongoing India-US collaboration to contain the pandemic. In this context President Biden appreciated India’s ongoing vaccination efforts, and our global outreach to provide Covid assistance.
Recognising that there was immense scope for further enhancing bilateral trade, both leaders agreed that the next Trade Policy Forum would be convened later this year to identify measures which would boost commercial linkages. Under the India-US Climate and Clean Energy Agenda 2030 Partnership, they agreed to accelerate clean energy development and deployment of critical technologies. Acknowledging the large Indian Diaspora in USA, Prime Minister also highlighted the importance of people-to-people ties between the two nations and the mutual benefits of facilitating mobility and expanding higher education linkages.
The Leaders exchanged views on regional developments in South Asia, including the situation in Afghanistan, and reiterated their shared commitment to work together to counter global terrorism; and condemned cross-border terrorism. They called on the Taliban to adhere to their commitments, respect the human rights of all Afghans, and allow unhindered humanitarian assistance to Afghanistan. Given their long-term commitment to the Afghan people, both leaders agreed that India and USA would continue to closely coordinate with each other and their partners towards an inclusive and peaceful future for all Afghans.
The Leaders also exchanged views about the Indo-Pacific region, and reaffirmed their shared vision for a free, open and inclusive Indo-Pacific region.
India and the USA also agreed to continue working together in international organisations, given their convergence of strategic perspectives and shared interests on global issues such as climate change and terrorism.
Prime Minister Modi invited President Biden and the First Lady Dr. Jill Biden to visit India. The two leaders agreed to continue their high-level dialogue, advance the robust bilateral ties and enrich their global partnership.