Prime Minister's Office
Prime Minister's meeting with President of the United States of America
24 SEP 2021 11:45PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi had a warm and productive meeting with His Excellency Joseph R. Biden, President of the United States of America, on 24 September 2021.
This was the first in-person meeting of the two Leaders after President Biden assumed office in January 2021. The leaders took the opportunity to review the India-US Comprehensive Global Strategic Partnership and potential for strengthening bilateral cooperation further. Prime Minister said that India and USA were entering a decade of transformation, based on the pillars of tradition of democratic values, technology, trade, talent of our people, trusteeship of nature, and above all, trust. The leaders welcomed the forthcoming bilateral dialogues in various sectors, including the annual 2+2 Ministerial Dialogue of Foreign and Defense Ministers, which would identify priorities for future.
The two leaders discussed the COVID-19 situation and ongoing India-US collaboration to contain the pandemic. In this context President Biden appreciated India’s ongoing vaccination efforts, and our global outreach to provide Covid assistance.
Recognising that there was immense scope for further enhancing bilateral trade, both leaders agreed that the next Trade Policy Forum would be convened later this year to identify measures which would boost commercial linkages. Under the India-US Climate and Clean Energy Agenda 2030 Partnership, they agreed to accelerate clean energy development and deployment of critical technologies. Acknowledging the large Indian Diaspora in USA, Prime Minister also highlighted the importance of people-to-people ties between the two nations and the mutual benefits of facilitating mobility and expanding higher education linkages.
The Leaders exchanged views on regional developments in South Asia, including the situation in Afghanistan, and reiterated their shared commitment to work together to counter global terrorism; and condemned cross-border terrorism. They called on the Taliban to adhere to their commitments, respect the human rights of all Afghans, and allow unhindered humanitarian assistance to Afghanistan. Given their long-term commitment to the Afghan people, both leaders agreed that India and USA would continue to closely coordinate with each other and their partners towards an inclusive and peaceful future for all Afghans.
The Leaders also exchanged views about the Indo-Pacific region, and reaffirmed their shared vision for a free, open and inclusive Indo-Pacific region.
India and the USA also agreed to continue working together in international organisations, given their convergence of strategic perspectives and shared interests on global issues such as climate change and terrorism.
Prime Minister Modi invited President Biden and the First Lady Dr. Jill Biden to visit India. The two leaders agreed to continue their high-level dialogue, advance the robust bilateral ties and enrich their global partnership.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ
24 SEP 2021 11:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୪ରେ ଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଯୋଶେଫ ଆର. ବାଇଡେନଙ୍କ ସହ ଏକ ସୁନ୍ଦର ତଥା ଉପଯୋଗୀ ବୈଠକ କରିଥିଲେ ।
୨୦୨୧ ଜାନୁଆରୀରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହା ଉଭୟ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ମୁହାଁମୁହିଁ ସାକ୍ଷାତ ଥିଲା । ଏହାର ସୁଯୋଗ ନେଇ ନେତାଦ୍ୱୟ ଭାରତ-ଆମେରିକା ବ୍ୟାପକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗିତା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ନିମନ୍ତେ ଥିବା ସୁଯୋଗ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପାରମ୍ପରିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ବାଣିଜ୍ୟ, ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ମନୋଭାବର ସଂରକ୍ଷଣ, ଏବଂ ସର୍ବୋପରି ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ଉଭୟ ନେତା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଗାମୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଯଥା ବୈଦେଶିକ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୨+୨ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥିଲେ, ଯାହା କି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅଗ୍ରାଧିକାରଗୁଡ଼ିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିବ ।
ଉଭୟ ନେତା କୋଭିଡ-୧୯ ସ୍ଥିତି ଓ ମହାମାରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଭାରତ-ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଭାରତର ଜାରି ରହିଥିବା ଟିକାକରଣ ଓ ବିଶ୍ୱରେ କୋଭିଡ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମିତ୍ତ ଦେଶର ଉଦ୍ୟମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନେଇ ଥିବା ବିପୁଳ ସୁଯୋଗକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରି ଉଭୟ ନେତା ଚଳିତବର୍ଷ ଶେଷ ଭାଗରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତି ଫୋରମ ଆୟୋଜନ ହେବା ନେଇ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବାଣିଜି୍ୟକ ଲିଙ୍କେଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଭାରତ-ଆମେରିକା ଜଳବାୟୁ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏଜେଣ୍ଡା ୨୦୩୦ ସହଯୋଗିତା ଅଧୀନରେ, ସେମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଓ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ସହମତି ଜଣାଇଥିଲେ । ଆମେରିକାରେ ବୃହତ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ବାସ କରୁଥିବା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-ଲୋକ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା ଓ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ଲିଙ୍କେଜଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆପୋସ ଫାଇଦା ବାବଦରେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ।
ନେତାମାନେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସ୍ଥିତି ସମେତ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ ସଦ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉଭୟ ପରସ୍ପର ସହ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନିଜ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଗଭୀର ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ । ସମସ୍ତ ଆଫଗାନ ନାଗରିକଙ୍କର ମାନବାଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ବାବଦରେ ତାଲିବାନ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ପାଳନ କରିବା ସହ ଆଫଗାନିସ୍ତାନକୁ ଅବାଧିତ ମାନବୀୟ ସହାୟତାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ତାଲିବାନକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଆଫଗାନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ଦେବା ସହ ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ଆଫଗାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ସମ୍ମିଳିତ ଓ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିମୁଖେ ପରସ୍ପର ସହ ତଥା ଅନ୍ୟ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ନିଜ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳ ବାବଦରେ ନେତାମାନେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ଆପୋସ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପୁନଃ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ଆତଙ୍କବାଦ ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଓ ଆପୋସ ସ୍ୱାର୍ଥ ନେଇ ସମାଭିରୂପତା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଓ ଫାର୍ଷ୍ଟ ଲେଡି ଡ. ଜିଲ ବାଇଡେନଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଜାରି ରଖିବା ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗିତାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।