ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ଥାନୀୟ ସିଲ୍‌କ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ କେଭିଆଇସି ଦ୍ୱାରା ଓଡିଶାର ପ୍ରଥମ ସିଲ୍‌କ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା
24 SEP 2021 3:12PM by PIB Bhubaneswar
ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଓଡିଶା ଏହାର ରମଣୀୟ ସିଲ୍‌କ ବିଶେଷ କରି ଟସର ପ୍ରଜାତି ସିଲ୍‌କ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଛି । ଏହା ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କୁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ । ମାତ୍ର ଓଡିଶାର ସିଲ୍କ ବୁଣାଳୀମାନେ କଞ୍ଚାମାଲ ପାଇଁ ପୁରାପୁରି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଝାଡଖଣ୍ଡ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସହ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଦେଇ ସିଲ୍‌କ ସୂତା କ୍ରୟ କରିଥାନ୍ତି ।
ମାତ୍ର ଖଦୀ ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆୟୋଗ (କେଭିଆଇସି) ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିକ୍ରମେ କ୍ରଟକ ଜିଲ୍ଲା ଚୌଦ୍ୱାରଠାରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ଟସର ସିଲ୍‌କ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଟସର ସିଲ୍‌କ ସୂତା ସ୍ଥାନୀୟ ବୁଣାକାର ମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇବା ସହ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଓ ସିଲ୍‌କ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ । ଟସର ସିଲ୍‌କ ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଜାତିର ସିଲ୍‌କ ଓ ଏହାର ମୋଟା ଖଦଡ ଓ ସଚ୍ଛିଦ୍ର ବୁଣା ଶୈଳୀ ଓ ଗାଉଁଲୀ ଉପଢୌକନ ଭାବେ ବେଶ୍ ପରିଚିତ । କେଭିଆଇସି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍‌ସେନା ଏହି ସିଲକ୍ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଓଡିଶାର ଶତକଡା ୭୫ଭାଗ ଖଦୀ ଲୁଗା ସିଲ୍‌କ୍ ଶ୍ରେଣୀୟ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ୩୪ଜଣ ମହିଳାଙ୍କ ସମେତ ୫୦ଜଣ କାରିଗରଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ଥିବାବେଳେ ଟସର ଖୋସା ଚାଷ କରୁଥିବା ତିନିଶହ ଆଦିବାସୀ କୃଷକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହା ରାଜ୍ୟର ବୁଣାକାର ଓ ତାକୁଡିରେ ସୂତା ଗୁଡାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବ । ଗୋଟିଏ କେଜି କଂଚା ସିଲ୍‌କ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ୧୧ଜଣ ନିଯୁକ୍ତ ହେଉଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଛଅଜଣ କାରିଗର ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ।
“ସିଲ୍‌କ ହେଉଛି ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାର ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ଓ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଭାବେ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ରହି ଆସିଛି । ଭାରତୀୟ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ବିଶେଷକରି ଖଦୀର ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ । ଏହି ସିଲ୍‌କ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗୁଁ ସୂତା ଦର ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏଥିପାଇଁ ଓଡିଶାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଟସର ସିଲ୍‌କକୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବା ସହ ରାଜ୍ୟର ପାରମ୍ପରିକ ସିଲକ୍ କଳା ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସାକ୍‌ସେନା କହିଛନ୍ତି ।
୭୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ସିଲ୍‌କ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୯୪ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ୨୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିଲ୍‌କ ସୂତା ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବ । ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ କ୍ରମଶଃ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ସିଲ୍‌କ ତାକୁଡିଯନ୍ତ୍ର, ସ୍ପିନିଂ ମେସିନ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି ।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Set up Odisha’s First Silk Yarn Production Centre to Boost Local Silk Industry & Create Employment
24 SEP 2021 3:12PM by PIB Delhi
For hundreds of years, Odisha has been known for its exquisite Silk, particularly the Tussar variety, which provides livelihood to thousands of tribal people, particularly women. But the Silk weavers in the state were totally dependent on states like West Bengal, Jharkhand and Karnataka for the Silk yarn, which increased the cost of the Silk fabric.
However, Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has taken a historic initiative to set up Odisha’s first ever Tussar Silk Yarn Production Centre at Choudwar in Cuttack district. This silk yarn production centre will ensure local availability of Tussar Silk yarn, create local employment and reduce the silk production cost. Tussar silk is one of the finest varieties of Silk that is distinguished by its coarseness and porous weave that give it a rugged and rustic appearance. The silk yarn production centre was inaugurated by KVIC Chairman Shri Vinai Kumar Saxena on Friday.
The development assumes great significance as Silk comprises nearly 75% of the total Khadi fabric production in Odisha. This silk yarn production centre will create direct employment for 50 artisans including 34 women, besides providing livelihood support to over 300 tribal farmers engaged in cocoon farming. This will also create indirect employment for weavers and reelers in the state. Every kilo of raw silk produced, creates employment for 11 artisans out of which 6 are women.
“Silk is the timeless heritage of India which is integral to our culture and tradition. It is also a key component of the Indian textile industry, particularly Khadi. With commissioning of this silk yarn production centre, Silk yarn will be produced locally and thus reducing the cost of Silk production. This will give a major boost to the sale of the famous Tussar Silk of Odisha and strengthen the traditional craft of Silk,” Saxena said.
Set up at a cost of Rs 75 lakh, the silk yarn production centre is capable of producing 200 KG of silk yarn worth Rs 94 lakh annually. The production capacity of this unit will be gradually increased to meet the increasing demand. This silk yarn production centre is equipped with advanced machinery like silk reeling machine, re-reeling machine, spinning machine and others.