প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হিমাচল প্ৰদেশৰ ক’ভিড টিকাকৰণ কাৰ্য্যক্ৰমৰ হেল্থকেয়াৰ কৰ্মী আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মত-বিনিময়
সমগ্ৰ যোগ্য হিতাধিকাৰীক অতি কমেও এপালি ক’ৰোনাৰ ভেকচিন প্ৰদান কৰা ভাৰতৰ প্ৰথমখনি ৰাজ্য হিচাপে পৰিগণিত হৈছে হিমাচল প্ৰদেশ
হিমাচল হৈছে দেশখনৰ গ্ৰাম্য সমাজে কিদৰে বিশ্বখনৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু দ্ৰততম টিকাকৰণ অভিযানক সবল কৰি আছে, তাৰ প্ৰমাণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নতুন ড্ৰোন নিয়মে স্বাস্থ্য আৰু কৃষিৰ দৰে বহু খণ্ডৰ কৰ্মক্ষেত্ৰত সহায় কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মহিলাৰ আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ বাবে আহিবলগীয়া বিশেষ অনলাইন প্লেটফৰ্মে আমাৰ ভগ্নীসকলক তেওঁলোকৰ পণ্যৰাজি দেশখনত আৰু বিদেশত বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
হিমাচলৰ মাটিক ৰাসায়নিক সাৰৰপৰা মুক্ত কৰি তোলক, হিমাচলৰ কৃষক আৰু উদ্যানপালকসকলক ‘অমৃত কাল’ৰ সময়ছোৱাত হিমাচলক জৈৱিক কৃষিকাৰ্য্যৰে উদ্বুদ্ধকৰণৰ আহ্বান
06 SEP 2021 12:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে হিমাচল প্ৰদেশৰ ক’ভিড টিকাকৰণ কাৰ্য্যক্ৰমৰ হেল্থকেয়াৰ কৰ্মী আৰু হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত ৰাজ্যখনৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্ৰী, শ্ৰী জে পি নাড্ডা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী, শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ, সাংসদ, বিধায়ক, পঞ্চায়ত নেতা তথা অন্যান্যসকল উপস্থিত থাকে।
মত-বিনিময়ত, ছিমলাৰ ডোড্রা কোয়াৰস্থিত চিভিল হাস্পতালৰ ডাঃ ৰাহুলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভেকচিনৰ অপচয় ন্যূনতম কৰাৰ বাবে টীমটোক প্ৰশংসা কৰে আৰু এটা জটিল এলেকাত এই কাৰ্য্যক্ৰম ৰূপায়ণ কৰিবলৈ যাওঁতে তেওঁলোকে লাভ কৰা অভিজ্ঞতা সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। মেণ্ডীৰ থুনাগৰ টিকাকৰণৰ হিতাধিকাৰী শ্ৰী দয়াল সিঙৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে টিকাকৰণৰ সা-সুবিধাসমূহৰ সন্দৰ্ভত অনুসন্ধান আৰু তেওঁলোকে টিকাকৰণ সন্দৰ্ভত উৰা বাতৰিৰ সৈতে কিদৰে মোকাবিলা কৰিছে তাৰ আলোচনা কৰে। হিতাধিকাৰীজনে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক তেখেতৰ নেতৃত্বৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হিমাচল টীমৰ দলীয় প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। কুল্লুৰ আশা কৰ্মী নিৰ্মা দেৱীৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে টিকাকৰণ অভিযানটোৰে তেওঁৰ অভিজ্ঞতা সন্দৰ্ভত সোধে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে টিকাকৰণ অভিযানটোক সহায়ৰ অৰ্থে স্থানীয় পৰম্পৰাসমূহৰ ব্যৱহাৰ সন্দৰ্ভত কয়। তেখেতে টীমটোৱে যুগুত কৰি উলিওৱা সংবাদ আৰু সহযোগিতাৰ আৰ্হিক প্ৰশংসা কৰে। তেখেতে তেওঁৰ টীমে কিদৰে ভেকচিন প্ৰদানৰ অৰ্থে দীৰ্ঘ দূৰত্ব যাত্ৰা কৰিছিল, তাৰ খবৰ লয়।
হামিৰপুৰৰ শ্ৰীমতী নিৰ্মলা দেৱীৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভেকচিনৰ পৰ্য্যাপ্ত যোগানৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক ধন্যবাদ জনোৱা আৰু অভিযানটোৰ সফলতা কামনা কৰা জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলৰ অভিজ্ঞতা সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হিমাচলত অব্যাহত থকা স্বাস্থ্য আঁচনিসমূহক প্ৰশংসা কৰে। উনাৰ কৰ্ম’ দেৱী জীয়ে ২২৫০০ লোকক টিকাকৰণৰ গৌৰৱ অৰ্জন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁক তেওঁৰ ভৰিৰ ফ্ৰেক্সাৰ হোৱা সত্বেও কাম কৰি থকাৰ উদ্দীপনাক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কৰ্ম’ দেৱীৰ দৰে লোকসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ বলত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ টিকাকৰণ কাৰ্য্যক্ৰমটো অব্যাহত আছে। লাহুল-স্পিতিৰ শ্ৰী নাৱাং উপাসকৰে মত-বিনিময় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনসাধাৰণক ভেকচিন গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত এগৰাকী আধ্যাত্মিক নেতা হিচাপে তেওঁ কিদৰে তেওঁলোকক সৈমান কৰাইছে, তাৰ বুজ লয়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন-যাত্ৰাত অটল সুৰংগৰ প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত কয়। শ্ৰী উপাসকে অৱগত কৰে যে এই সুৰংগই যাত্ৰাৰ সময় চমু কৰিছে আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰিছে। লাহুল স্পিতিক টিকাকৰণ অভিযানৰ দ্ৰুততম অভিযোজনাকাৰী কৰি তোলাত সহায়ৰ অৰ্থে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বৌদ্ধ নেতাজনক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মত-বিনিময়ৰ সময়ছোৱাত অত্যন্ত ব্যক্তিগত আৰু অনানুষ্ঠানিক কথা ব্যক্ত কৰে।
উপস্থিতসকলক সম্বোধন কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, হিমাচল প্ৰদেশ ১০০ বছৰৰ সৰ্ববৃহৎ মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত চেম্পিয়ন হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে হিমাচল সমগ্ৰ যোগ্য লোকক অতি কমেও এপালি ক’ৰোনা ভেকচিন প্ৰদান ভাৰতৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য হৈ পৰিছে। এই সফলতাই আত্মবিশ্বাস আৰু আত্মনিৰ্ভৰতাৰ গুৰুত্বক প্ৰতিফলিত কৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
তেখেতে কয় যে ভাৰতৰ টিকাকৰণৰ সফলতা ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ উদ্দীপনা আৰু কঠোৰ শ্ৰমৰ ফলশ্ৰুতি। ভাৰতে দৈনিক ১.২৫ কোটি ভেকচিনৰ অভিলেখসংখ্যক গতিত টিকাকৰণ অব্যাহত ৰাখিছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে এদিনত ভাৰতৰ টিকাকৰণৰ সংখ্যা বহু দেশৰ জনসংখ্যাতকৈ অধিক। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে টিকাকৰণ অভিযানটোলৈ বৰঙণি আগবঢ়োৱাৰ বাবে চিকিৎসক, আশা কৰ্মী, অংগনৱাড়ী কৰ্মী, মেডিকেল পাৰ্ছনেল, শিক্ষক আৰু মহিলাসকলক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে তেখেতে কোৱা ‘সবকা প্ৰয়াস’ৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এই সফলতা হৈছে তাৰ প্ৰকাশ। তেখেতে লগতে হিমাচল দেৱ-দেৱীৰ ভূমি বুলি উল্লেখ কৰি এই ক্ষেত্ৰত সংবাদ আৰু সহযোগিতাৰ আৰ্হিক প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সন্তোষ ব্যক্ত কৰি কয় যে আনকি লাহুল-স্পিতিৰ দৰে প্ৰত্যন্ত জিলাতো, হিমাচলে ১০০% প্ৰথম পালি প্ৰদানেৰে নেতৃত্ব বহন কৰিছে। অটল সুৰংগ নিৰ্মাণৰ পূৰ্বে এই অঞ্চলটো সমগ্ৰ দেশখনৰপৰা কেইবামাহ ধৰি বিচ্ছিন্ন হৈ আহিছিল। তেখেতে টিকাকৰণৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰভাৱিত কৰিবপৰা উৰাবাতৰি বা মিছা তথ্যক প্ৰশ্ৰয় নিদিয়াৰ বাবে হিমাচলৰ জনসাধাৰণক প্ৰশংসা কৰে। তেখেতে লগতে কয় যে হিমাচল হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু দ্ৰুততম টিকাকৰণ অভিযানটোক দেশখনৰ গ্ৰাম্য় সমাজে কিদৰে শক্তি যোগাই আছে তাৰেই প্ৰমাণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পৰ্যটনে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সুদৃঢ়কৰণৰ প্ৰত্যক্ষ লাভ অৰ্জন কৰিছে, ফল-মূল আৰু শাক-পাচলি উৎপাদন কৰা কৃষক আৰু উদ্যানপালকসকলেও এয়া লাভ কৰিছে। গাঁওসমূহত ইন্টাৰনেট সংযোগ ব্যৱহাৰৰদ্বাৰা, হিমাচলৰ যুৱ প্ৰতিভাসমূহে তেওঁলোকৰ সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটনৰ নতুন সম্ভাৱনাসমূহ দেশখন আৰু বিদেশলৈ কঢ়িয়াই নিব পাৰিছে।
শেহতীয়াকৈ ঘোষণা কৰা ড্ৰোন বিধিৰ উল্লেখৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, এই বিধিয়ে স্বাস্থ্য আৰু কৃষিৰ দৰে বহু খণ্ডৰ কৰ্মক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব। ই নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেখেতে স্বাধীনতা দিৱসত কৰা আন এটি ঘোষণাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে এতিয়া কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে মহিলাৰ আত্ম-সহায়ক গোটসমূহৰ অৰ্থে এটি বিশেষ অনলাইন প্লেটফৰ্ম গঢ়ি তুলিবলৈ আগবাঢ়িছে। তেখেতে লগতে কয় যে এই মাধ্যমৰ জৰিয়তে, আমাৰ ভগ্নীসকলে দেশখনত আৰু বিশ্বখনত তেওঁলোকৰ উৎপাদিত পণ্যসমূহ বিক্ৰী কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। তেওঁলোকে দেশখনৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তলৈ আপেল, কমলা, কেনু, কাঠফুলা, বিলাহী তথা বহু এনে পণ্য সৰবৰাহ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ শুভলগনত, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে হিমাচলৰ কৃষক আৰু উদ্যানপালকসকলক অহা ২৫ বছৰৰ ভিতৰত হিমাচলক জৈৱিক খেতিৰ ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয়, আমি লাহে-লাহে আমাৰ মাটিক ৰাসায়নিক সাৰৰপৰা মুক্ত কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছো।

Prime Minister's Office
PM interacts with healthcare workers and beneficiaries of Covid vaccination program in Himachal Pradesh
Himachal has become the first state in India to have administered at least one dose of corona vaccine to its entire eligible population.
Himachal is proof of how the country's rural society is empowering the world's largest and fastest vaccination campaign: PM
New drone rules will help in the spheres of many sectors like health and agriculture: PM
Upcoming special online platform for women self-help groups will help our sisters to sell their products in the country and abroad: PM
Make Himachal soil free of chemicals, calls upon farmers and gardeners of Himachal to take Himachal back to organic farming during the ‘Amrit Kaal’
06 SEP 2021 12:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with healthcare workers and beneficiaries of the COVID vaccination program in Himachal Pradesh today via video conference. Governor, Chief Minister, Shri J P Nadda, Union Minister, Shri Anurag Singh Thakur, MPs, MLAs, Panchayat leaders, among others, were present on the occasion.
During the interaction, talking to Dr Rahul of Civil Hospital, Dodra Kwar Shimla, the Prime Minister praised the team for minimizing the vaccine wastage and discussed their experience about serving in a difficult area. Talking to vaccination beneficiary Shri Dayal Singh of Thunag, Mandi, the Prime Minister inquired about the facilities of vaccination and how they dealt with the rumours regarding vaccination. The beneficiary thanked the Prime Minister for his leadership. The Prime Minister praised the team efforts of the Himachal team. With ASHA worker Nirma Devi from Kullu, the Prime Minister inquired about her experience with the vaccination drive. The Prime Minister talked about the use of local traditions in helping the vaccination drive. He praised the model of dialogue and collaboration developed by the team. He enquired how her team travelled a long distance to administer the vaccines.
With Smt Nirmala Devi, Hamirpur, the Prime Minister discussed the senior citizens' experience who thanked the Prime Minister for the sufficient supply of vaccine and blessed the campaign. The Prime Minister praised the health schemes running in Himachal. Karmo Devi ji of Una has the distinction of vaccinating 22500 people. The Prime Minister praised her spirit as she kept on working despite a fracture in her leg. The Prime Minister said that the world’s biggest vaccination programme is continuing due to the efforts of people like Karmo Devi. With Shri Nawang Upashak, Lahaul & Spiti the Prime Minister enquired how he used his position as a spiritual leader to convince people to take vaccines. Shri Modi also talked about the impact of the Atal Tunnel on life in the region. Shri Upashak informed about the shortening of the travel time and improved connectivity. The Prime Minister thanked the Buddhist leaders for helping in making Lahul Spiti the fastest adopter of the vaccination drive. The Prime Minister struck a very personal and informal chord during the interaction.
Addressing the gathering, the Prime Minister said Himachal Pradesh has emerged as a champion in the fight against the largest epidemic in 100 years. He added that Himachal has become the first state in India to have administered at least one dose of corona vaccine to its entire eligible population. This success has underlined the importance of Aatmvishwas and Aatmnirbharta, said the Prime Minister.
He said that the success of vaccination in India is the result of the spirit and hard work of its citizens. India is vaccinating at the record speed of 1.25 crore vaccines per day. This means that the number of vaccinations in India in one day is more than the population of many countries. The Prime Minister praised doctors, ASHA workers, Aanganwadi workers, medical personnel, teachers, and women for their contribution to the vaccination campaign. The Prime Minister recalled that he talked of ‘Sabka Prayas’ on the occasion of Independence Day, he said that this success is a manifestation of that. He also touched upon the fact of Himachal Being the land of deities and praised the dialogue and collaboration model in this regard.
The Prime Minister expressed happiness that even in a remote district like Lahaul-Spiti, Himachal has been a leader in giving 100% first dose. This is the area which used to be cut off from the rest of the country for months before the Atal Tunnel was built. He praised the people of Himachal for not allowing any rumour or disinformation to hamper the vaccination efforts. He added that Himachal is proof of how the country's rural society is empowering the world's largest and fastest vaccination campaign.
The Prime Minister said that tourism is also getting the direct benefit of strengthened connectivity, farmers and gardeners who produce fruits and vegetables are also getting it. By using internet connectivity in villages, young talents of Himachal can take their culture and new possibilities of tourism to the country and abroad.
Referring to recently notified Drones rules, the Prime Minister said these rules will help in the spheres of many sectors like health and agriculture. This will open doors for new possibilities, said the Prime Minister. The Prime Minister referred to another of his Independence Day announcements. He said the central government is now going to create a special online platform for women self-help groups. He added that through this medium, our sisters will be able to sell their products in the country and the world. They will be able to deliver apple, orange, kinnow, mushroom, tomato, many such products to every nook and corner of the country.
On the eve of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister urged the farmers and gardeners of Himachal to make farming in Himachal organic within the next 25 years. He said that slowly we have to free our soil from chemicals.