Prime Minister's Office
PM interacts with healthcare workers and beneficiaries of Covid vaccination program in Himachal Pradesh
Himachal has become the first state in India to have administered at least one dose of corona vaccine to its entire eligible population.
Himachal is proof of how the country's rural society is empowering the world's largest and fastest vaccination campaign: PM
New drone rules will help in the spheres of many sectors like health and agriculture: PM
Upcoming special online platform for women self-help groups will help our sisters to sell their products in the country and abroad: PM
Make Himachal soil free of chemicals, calls upon farmers and gardeners of Himachal to take Himachal back to organic farming during the ‘Amrit Kaal’
06 SEP 2021 12:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with healthcare workers and beneficiaries of the COVID vaccination program in Himachal Pradesh today via video conference. Governor, Chief Minister, Shri J P Nadda, Union Minister, Shri Anurag Singh Thakur, MPs, MLAs, Panchayat leaders, among others, were present on the occasion.
During the interaction, talking to Dr Rahul of Civil Hospital, Dodra Kwar Shimla, the Prime Minister praised the team for minimizing the vaccine wastage and discussed their experience about serving in a difficult area. Talking to vaccination beneficiary Shri Dayal Singh of Thunag, Mandi, the Prime Minister inquired about the facilities of vaccination and how they dealt with the rumours regarding vaccination. The beneficiary thanked the Prime Minister for his leadership. The Prime Minister praised the team efforts of the Himachal team. With ASHA worker Nirma Devi from Kullu, the Prime Minister inquired about her experience with the vaccination drive. The Prime Minister talked about the use of local traditions in helping the vaccination drive. He praised the model of dialogue and collaboration developed by the team. He enquired how her team travelled a long distance to administer the vaccines.
With Smt Nirmala Devi, Hamirpur, the Prime Minister discussed the senior citizens' experience who thanked the Prime Minister for the sufficient supply of vaccine and blessed the campaign. The Prime Minister praised the health schemes running in Himachal. Karmo Devi ji of Una has the distinction of vaccinating 22500 people. The Prime Minister praised her spirit as she kept on working despite a fracture in her leg. The Prime Minister said that the world’s biggest vaccination programme is continuing due to the efforts of people like Karmo Devi. With Shri Nawang Upashak, Lahaul & Spiti the Prime Minister enquired how he used his position as a spiritual leader to convince people to take vaccines. Shri Modi also talked about the impact of the Atal Tunnel on life in the region. Shri Upashak informed about the shortening of the travel time and improved connectivity. The Prime Minister thanked the Buddhist leaders for helping in making Lahul Spiti the fastest adopter of the vaccination drive. The Prime Minister struck a very personal and informal chord during the interaction.
Addressing the gathering, the Prime Minister said Himachal Pradesh has emerged as a champion in the fight against the largest epidemic in 100 years. He added that Himachal has become the first state in India to have administered at least one dose of corona vaccine to its entire eligible population. This success has underlined the importance of Aatmvishwas and Aatmnirbharta, said the Prime Minister.
He said that the success of vaccination in India is the result of the spirit and hard work of its citizens. India is vaccinating at the record speed of 1.25 crore vaccines per day. This means that the number of vaccinations in India in one day is more than the population of many countries. The Prime Minister praised doctors, ASHA workers, Aanganwadi workers, medical personnel, teachers, and women for their contribution to the vaccination campaign. The Prime Minister recalled that he talked of ‘Sabka Prayas’ on the occasion of Independence Day, he said that this success is a manifestation of that. He also touched upon the fact of Himachal Being the land of deities and praised the dialogue and collaboration model in this regard.
The Prime Minister expressed happiness that even in a remote district like Lahaul-Spiti, Himachal has been a leader in giving 100% first dose. This is the area which used to be cut off from the rest of the country for months before the Atal Tunnel was built. He praised the people of Himachal for not allowing any rumour or disinformation to hamper the vaccination efforts. He added that Himachal is proof of how the country's rural society is empowering the world's largest and fastest vaccination campaign.
The Prime Minister said that tourism is also getting the direct benefit of strengthened connectivity, farmers and gardeners who produce fruits and vegetables are also getting it. By using internet connectivity in villages, young talents of Himachal can take their culture and new possibilities of tourism to the country and abroad.
Referring to recently notified Drones rules, the Prime Minister said these rules will help in the spheres of many sectors like health and agriculture. This will open doors for new possibilities, said the Prime Minister. The Prime Minister referred to another of his Independence Day announcements. He said the central government is now going to create a special online platform for women self-help groups. He added that through this medium, our sisters will be able to sell their products in the country and the world. They will be able to deliver apple, orange, kinnow, mushroom, tomato, many such products to every nook and corner of the country.
On the eve of Azadi ka Amrit Mahotsav, the Prime Minister urged the farmers and gardeners of Himachal to make farming in Himachal organic within the next 25 years. He said that slowly we have to free our soil from chemicals.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না হিমাচল প্রদেশকী কোবিদ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী হেল্থকিয়র ৱর্করশিং অমসুং বেনিফিসিয়রীশিংগা লোইননা ৱারী শাখ্রে
হিমাচলনা মাগী ইলিজিবল ওইবা মীয়াম পুম্নমকপু য়ামদ্রবদা কোরোনাগী তীকাগী দোজ অমা কাপ্পা ঙমখিবা ভারতকী অহানবা রাজ্য ওইরে
লৈবাক অসিগী খুঙ্গংদা লৈরিবা খুন্নাই অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খোঙজেল য়াংবা ভেক্সিনেসন কেম্পেন অসি করম্না মপাঙ্গল হাপ্পী হায়বগী খুদম হিমাচলনা ওইরি: পি.এম.
অনৌবা দ্রোনগী কাংলোনশিং অসিনা হকশেল অমসুং লৌউ-শিংউগুম্বা সেক্তর কয়াদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং ফংহনবদা মতেং ওইরগনি: পি.এম
সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগীদমক্তা পুথোরক্কদবা অখন্নবা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অসিনা ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু লৈবাক অসিদা অমদি মালেমদা য়োনবা ঙম্লগনি: পি.এম.
“অমৃত কাল” অসিগী মনুংদা হিমাচলগী লৈপাক অসি কেমিকেলশিং য়াওদবা ওইহন্নবা হিমাচলগী লৌমীশিংদা হিমাচলদা অমুক হন্না ওর্গানিক ফর্মিং তৌনবা হায়খ্রে
06 SEP 2021 12:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা হিমাচল প্রদেশকী কোবিদ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী হেল্থকিয়র ৱর্করশিং অমসুং বেনিফিসিয়রীশিংগা লোইননা ৱারী শাখ্রে। থৌরম অদুদা রাজ্যপাল, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী জে.ওই. নদ্দা, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুর, এম.পি.শিং. এম.এল.এ.শিং, পঞ্চায়ৎকী লুচিংবশিংসু শরুক য়াখি।
ৱারী-ৱাতায় শানবা অদুদা শিমলাগী দোদ্রা ক্বারগী সিবিল হোস্পিতালগী দা. রাহুলগা ৱারী শানবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভেক্সিন ৱেস্তেজ হন্থহনখিবগীদমক তীম অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং খুদোংচাদবা মফম অসিদা মথৌ তৌবদা মখোয়না থেংনবা অৱা-নুংঙাই অদু পাউদমখি। মন্দিগী থুনাগতগী তীকা থাদোকখ্রবা বেনিফিসিয়রী, শ্রী দয়াল সিংহগা ৱারী শাবদা প্রধান মন্ত্রীনা তীকা থাবগী খুদোংচাবশিং অমসুং মখোয়না তীকা থাদোকপগী মতাংদা শন্দোক্লিবা তোকঙাশিং করম্না লাকশিনখিবগে হায়বগী মতাংদা হংখি। বেনিফিসিয়রী অদুনা প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কী লুচিংবা ওইবগী গুন অসিগীদমক থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচলগী তীমনা অমত্তা ওইনা হোৎনখিবশিং অদুগীদমক থাগৎখি। কুল্লুদগী আশা ৱর্কর নির্মা দেবিদা প্রধান মন্ত্রীনা ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিগী মতাংদা মহাক্না থেংনখিবা অৱা-নুংঙাইগী মতাংদা হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা ভেক্সিনেসন দ্রাইব চত্থবদা লোকেল ত্রেদিসনশিং শীজিন্নদুনা মতেং পাংবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না তীম অসিনা দিবেলপ তৌখিবা দাইলোগ অমসুং কোলাবোরেসনগী মোদেল অদু থাগৎখি। মহাক্কী তীমনা তীকা থাদোক্নবা শাংলবা লম্বীশিং করম্না চৎখি হায়নসু মহাক্না হংখি।
হমিরপুরদগী শ্রীমতি নির্মলা দেবিগা প্রধান মন্ত্রীনা সিনিয়র সিতিজেনশিংগী অৱা-নুংঙাইগী মতাংদা ৱারী শাখি, মখোয়না প্রধান মন্ত্রীবু ভেক্সিনগী সপ্লাই মরাং কাইনা তৌবীখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং কেম্পেন অসিগীদমক য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচলদা চত্থরিবা হেল্থ স্কীমশিং অসিবু থাগৎখি। উনাগী কার্মো দেবিনা মীওই ২২৫০০ তীকা থাদোকখিবগীদমক দিস্তিংসন ফংখি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না মখোঙ তেক্লবা ফাওবা লেপ্তনা থবক তৌবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসি কার্মো দেবিগুম্বা মীওইশিং হোৎনবনা মরম ওইরগা মখা চত্থবা ঙম্লিবনি হায়না ফোঙদোকখি। লাহোল অমসুং স্পীতিদগী শহরী নৱাং উপাশক্তা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না স্পিরিচ্যুএল লীদর অমা ওইনা মীয়ামদা তীকা থাদোক্নবা করম্না ইথিল পীখিবগে হায়না হংখি। শ্রী মোদীনা লমদম অসিগী পুন্সি মহিংদা অতল তন্নেলনা পীখিবা কান্নবগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি। শ্রী উপাশক্না মসিনা চত্থোক-চৎশিন তৌবগী মতম তেনশিল্লকপা অমসুং কনেক্তিবিতী হেনগৎহনবগী মতাংদা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা বুদ্ধিস্তকী লুচিংবা অসিনা লাহোল স্পীতিবু ভেক্সিনেসন দ্রাইবতা খোঙজেল য়াংনা শরুক য়াহনবদা মতেং পাংখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱারী-ৱাতায় শানবা অদুদা য়াম্না লনাইগী অমসুং ইনফোর্মেল ওইবা মওং অমদা ফোঙদোকখি।
মীতম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচল অসি চহি ১০০দা থোকপা খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা চেম্পিয়ন ওইদুনা মাংজিল থারি হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, হিমাচলনা মাগী ইলিজিবল ওইবা মীয়াম পুম্নমকবপু য়ামদ্রবদা কোরোনাগী তীকাগী দোজ অমা কাপ্পা ঙমখিবা ভারতকী অহানবা রাজ্য ওইরে। মাইপাকপা অসিনা আত্মবিশ্বাস অমসুং আত্মনির্ভরগী মরু ওইবা অদু তাক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না হায়খি ভারতকী ভেক্সিনেসন কেম্পেনগী মাইপাকপা অসি ভারত মচা খুদিংমক্না হোৎনবা কনবা অমসুং থৌনা ফবগী অপুনবগী ফলনি। ভারতনা নোংমদা ভেক্সিন করোর ১.২৫ কাপ্পগী রেকোর্দ অমা থম্লি। মসিনা তাকপদি ভারতনা নোংমদা কাপ্লিবা তীকাগী মশিং অসি লৈবাক কয়াগী অপুনবা মশিংদগী হেল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা দোক্তরশিং, আশা ৱর্করশিং, অঙ্গনৱাদী ৱর্করশিং, মেদিকেল পর্নেলশিং, ওজাশিং অমসুং নুপীশিংনা ভেক্সিনেসন কেম্পেনদা মতেং পাংবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম নুমিৎতা ‘সবকা প্রয়াস’কী মতাংদা হায়খিবা অদু নীংশিংলদুনা হায়খি মদুদি মাইপাকপা অসি মদুগী খুদম অমনি মহাক্না হিমাচল অসি লাইফমলেন অমনি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং হীরম অসিদা দাইলোগ অমসুং কোলাবোরেসন মোদেল অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাহোল-স্পীতিগুম্বা মনুং হঞ্জিন্না লৈবা জিলাদা ফাওবা, হিমাচলনা অহানবা দোজ চাদা চামা কাপ্পদা মাংজিল থাবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই হায়খি। মসি অতল তনল শাদ্রিঙৈ মমাংদা লৈবাক অসিগী লেমহৌরিবা শরুকশিংগী থা কয়া-কয়া ফাওনদনা লৈরমখিবা লমদম অদুনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হিমাচলগী মীয়াম্না মখল অমত্তগী তোকঙা, মখল অমত্তগী অরানবা পাউ শন্দোকপা ঙমহনখিদবদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংদা লৈরিবা খুন্নাই অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খোঙজেল য়াংবা ভেক্সিনেসন কেম্পেন অসি করম্না মপাঙ্গল হাপ্পী হায়বা ৱাফম অসিগী খুদম হিমাচলনা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা তুরিজমনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবা কনেক্তিবিতীগী কান্নবা হকথেংননা ফংলি, উহৈ-ৱাহৈশিং অমসুং মনা-মশিং পুথোক্লিবা লৌমীশিংদসু কান্নবা ফংহল্লি হায়খি। খুঙ্গংশিংদা ইন্তর্নেত কনেক্তিবিতী হিমাচলগী নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংনা মখোয়গী নাৎ অমসুং তুরিজমগী লমদা লৈরিবা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং অসি লৈবাক অমসুং মীরৈবাক্তা য়ৌহনবা ঙম্লি।
হন্দক্তা লৈবাক অসিনা দ্রোনশিংগী কাংলোনশিং লাউথোকখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা, কাংলোনশিং অসিনা হিমাচলদা হকশেলদগী হৌরগা লৌউ-শিংউগুম্বা সেক্তর কয়াদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লৈহল্লগনি। মসিনা অনৌবা ওইথোকপা য়াবগী লম্বীশিং য়াৎলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নীংতম নুমিৎতা লাউথোকখিবা অতোপ্পা ৱাফম অমগী মতাংদা পনখি। মহক্না হায়খি কেন্দ্র সরকারনা হৌজিক ইচে-ইচলশিংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগীদমক্তা অখন্নবা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা শেম্লগনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, মসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু লৈবাক অসিদা অমদি মালেমদা য়োনবা ঙম্লগনি। মখোয়না সেম, কোমলা, কিন্নো, চেংগুম, খামেন অশিনবী, অসিগুম্বা অতৈ পোত্থোক কয়া লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংনা য়ৌহনবা ঙম্লগনি:
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মতম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচলগী লৌমীশিংদা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা, ঐখোয়না হিমাচলগী লৌউ-শিংউবু অমুক হন্না ওর্গানিক ওইহন্নবা হোৎন্ননবা হায়খ্রে। মহাক্না হায়খি তপ্না-তপ্না ঐখোয়গী লৈপাকপু কেমিকেল য়াওহনদনবা ঐখোয়না হোৎনবা তাই।