Ministry of Environment, Forest and Climate Change
First India-Japan High Level Policy Dialogue on Environment held today.
07 SEP 2021 6:24PM by PIB Delhi
The First India–Japan High Level Policy Dialogue was held virtually on 7th September 2021 between Mr.Bhupender Yadav, Union Minister of Environment, Forest and Climate Change of India and Mr. KOIZUMI Shinjiro, Minister of the Environment of Japan, and discussed issues on Air Pollution, Sustainable Technologies and Transports, Climate Change, Marine Litter, Fluorocarbons, COP 26, etc.
In meeting, Mr.Bhupender Yadav acknowledged the importance of Indo-Japan bilateral cooperation on environment and appreciated efforts made by Japan in bringing new technologies in India. He also highlighted the achievements made India in tackling climate change under the leadership of our Hon’ble Prime Minister.
Mr. Yadav stated that India and Japan may explore strengthening bilateral cooperation especially on circular economy and resource efficiency, low carbon technology, green hydrogen,etc.
Given Japan’s expertise and technology on low carbon technology, the Environment Minister also requested Japan to consider joining the Leadership Group for Industry Transition, a global initiative spearheaded by India and Sweden.
Mr. KOIZUMI Shinjiro, Minister of the Environment of Japan mentioned that both countries can strengthen bilateral cooperation through the Joint Credit Mechanism (JCM), Coalition for Disaster Resilience Infrastructure(CDRI) and may also explore collaboration in areas endorsed by the G20, especially on climate, environment and energy.
Both sides agreed to further strengthen the bilateral cooperation on environment, and also to take forward the discussion on JCM.

ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଉପରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ଜାପାନ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନୀତି କଥାବର୍ତ୍ତା ଅନୁଷ୍ଠିତ
07 SEP 2021 6:24PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦର ଯାଦବ ଏବଂ ଜାପାନର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୋଇଜୁମି ସିଂନ୍‌ଜିରୋଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ଜାପାନ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନୀତି କଥାବାର୍ତ୍ତା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୭ତାରିଖ ୨୦୨୧ ଦିନ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ବୈଠକରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ, ନିରନ୍ତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପରିବହନ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସାମୁଦ୍ରିକ ବର୍ଜ୍ୟ, ଫ୍ଲୋରୋକାର୍ବନ ଏବଂ ସି.ଓ.ପି.- ୨୬ ଆଦି ବିଷୟଗୁଡିକ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦର ଯାଦବ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ମହତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତକୁ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଆଣିବା ପାଇଁ ଜାପାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଚେଷ୍ଠାର ପ୍ରଶଂସା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଆଉ ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସଫଳତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦର ଯାଦବ କହିଥିଲେ ଯେ ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ସମ୍ବଳ ଦକ୍ଷତା, ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ କରୁଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସବୁଜ ଉଦ୍‌ଜାନ ଆଦି ବିଷୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରୀ ଦୃଢୀଭୂତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ ।
ସ୍ୱଳ୍ପ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ଦକ୍ଷତା ଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଜାପାନର ଅଭିଜ୍ଞତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ଏବଂ ସ୍ୱିଡେନ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସକାଶେ ଲିଡରସିପ୍ ଗ୍ରୁପରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜାପାନକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଜାପାନର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୋଇଜୁମି ସିଂନ୍‌ଜିରୋ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ୱାଲିସନ ଫର ରେସିଲିୟେନସ୍ ଇନ୍‌ଫାଷ୍ଟ୍ରକ୍‌ଚର ‌(ସିଡିଆରଆଇ) ଏବଂ ଜଏଣ୍ଟ କ୍ରେଡିଟ୍ ମେକାନିଜମ୍‌(ଜେସିଏମ୍‌) ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ବିଶେଷଭାବରେ ଜଳବାୟୁ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜି-୨୦ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ବିଷୟଗୁଡିକ ଉପରେ ସହଯୋଗର ଉପାୟ ଖୋଜିପାରିବେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଉପରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଜେସିଏମ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।