উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতিনা শোইবদগী মীৎ উবা ঙমদবা থোকহনদনবা হায়খ্রে
মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগীদমক্তা পব্লিক বিলদিংশিং অমসুং য়ুতিলিতীশিংদা ফেসিলিতীশিং লৈহনগদবনি: উপ রাস্ত্রপতি
ভি.পি.না প্রাইবেৎ সেক্তরদা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা থবক পীবদা চাউনা শরুক য়ানবা হায়খ্রে
উপ রাস্ত্রপতিনা মীৎ দান তৌবা অসি খ্বাইদগী অথোইবা থৌওং অমনি হায়না ফোঙদোকখ্রে
হকশেলদা খুদোংথিবশিং থোকহনদনবা ঐখোয়না দিজিতেল দিভাইসশিং শীজিন্নবা রিগ্যুলেৎ তৌবা মথৌ তাই: উপ রাস্ত্রপতি
উপ রাস্ত্রপতিনা শ্রী রামাকৃষ্ণ সেবাশ্রমাগী চহি ২৫শুবগী কুমওনগী পালন থৌরমদা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াখ্রে, পাবাগরাদা লৈবা শ্রী শরাদা দেবি আই হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তরগী অনৌবা ব্লোক শঙ্গাখ্রে
04 SEP 2021 5:01PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. বেঙ্কাইয়া নাইদুনা ঙসি মীৎ ফনা থম্নবগী মতাংদা এৱের্নেস শন্দোক্তুনা অমসুং খুঙ্গংগী মীয়াম্না ফংবা ঙমগদবা শেল চংদবা আই কিয়র সোল্যুসন দিবেলপ তৌদুনা শোইবদগী মীৎ উদবা থোকহনদনবগী মথৌ তাবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখ্রে। মহাক্না হায়খি মসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা মালেমগী থাক্কী হেল্থ কিয়র ফেসিলিতীশিং ফংহনদুনা প্রাইবেৎ সেক্তরনা অচৌবা মওং অমদা শরুক তম্বা য়াগনি।
উপ রাস্ত্রপতিনা শ্রী রামাকৃষ্ণ সেবাশ্রমা, পাবাগরাগী চহি ২৫শুবগী কুমওন থৌরম অমসুং শ্রী শরাদাদেবি আই হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তরগী অনৌবা ব্লোক শঙ্গাবদা ভর্চ্যুএল ওইনা ৱা ঙাংখি। ‘মীৎ দান তৌবা’ অসি খ্বাইদগী অথোইবা থৌওংনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা মীয়ামদা মখোয়না চীংনবা পোক্লিবা অদু থাদোক্তুনা মখোয়না লৈখিদ্রবা মতুংদা মখোয়গী মীৎ দান তৌনবা মাংদা থোকপীরকউ হায়না ফোঙদোকখ্রে। লৈবাক অসিদা কোর্নিএল দোনোরশিংগী দিমান্দ চাওনা লৈবা অসি পল্লদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা অচৌবা মওং অমদা কোর্নিয়া দোনেসন তৌবা থৌগৎপা মথৌ তারে হায়না ফোঙদোকখ্রে।
কোর্নিএল ব্লাইন্দনেসকী অচৌবা হকশেলগী শীংনবা অসিদা পুক্নীং চিংশিল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা নেস্নেল ব্লাইন্দনেস সর্ভে (২০১৫-১৯)গী মতাংদা পনখি অমসুং ভারত্তা চাউরাক্না মীওই লাখ ৬৮না য়ামদ্রবদা মীৎ নামদা কোর্নিএল ব্লাইন্দনেস নারি অমসুং মসিগী মনুংদা মীওই লাখ ১০রোমনা মীৎ অনিমক উবা ঙমদ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “নেস্নেল ব্লাইন্দনেস অমসুং বিজ্যুএল ইমপিয়রমেন্ত সর্ভে ২০১৯না ভারত্তা লৈরিবা চহি ৫০গী মখাগী অনাবা মীওইশিংগী মরক্তা কোর্নিএল ব্লাইন্দনেস অসিনা মীৎ উদনবগী অচৌবা মরম অমা ওইরি, মসি কেসশিংগী ৩৭.৫% ওইরি অমসুং চহি ৫০গী মথক্কী অনাবা মীওইশিংগী মরক্তা মীৎ উদনবগী অনিশুবা মরম ওইখি হায়না রিপোর্ত তৌরকখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মীৎ উবা ঙমদ্রবা মীওইশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবগী মতাংদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা মীৎ উবা ঙমদ্রবশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা শীংনবা কয়া মায়োক্নরি অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী অৱাবশিং অসি হন্থহন্নবা তৌবা য়াবা খুদিংমক তৌগদবনি অমসুং শীংনবশিং অসি হন্থহন্নবা মখোয়গী মতেং পাংবা তাই হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী নাইদুনা সরকার অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরদা মীমান্নদ্রবশিংদা খুদোংচাগদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অপীল তৌখি মরমদি মসিনা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা চাওনা কান্নবা পীগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায় পব্লিক বিল্দিং অমসুং য়ুতিলিতী খুদিংমক্তা মীমান্নদ্রবশিংগী ফেসিলিতীশিং য়াওহনগদবনি। “দিসএবল ফ্রেন্দলী ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক হান্নদগী গাইদলাইনশিং লৈখ্রে মরম অসিনা লোকেল বোদী পুম্নমক অমদি রাজ্য সরকারশিংনা মদু এনফোর্স তৌহনগদবনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
উপ রাস্ত্রপতিনা প্রাইবেৎ সেক্তরদা রিজর্বেসনশিং থমদুনা মীৎ উবা ঙমদ্রবা অমসুং অতৈ মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা থবক পীবদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা হায়খ্রে।
হৌজিক লৈরিবা লাইচৎ মনুংদা দিজিতেল দিভাইসশিং শীজিন্নবা হেনগৎখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা তেক্নোলোজী কা হেন্না শীজিন্নবনা মরম ওইদুনা হকশেলগী খুদোংথিবশিং থোক্লকপা হেনগৎলকপা অসিগী মতাংদা নুংনাংবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না অঙাংশিংগী মক্তা গদজেত এদিক্সন হেনগৎলকপা অমসুং মমা-মপা অমসুং ওজাশিংনা মসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
উপ রাস্ত্রপতিনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা মতমদা মসিনা হকশেলদা খুদোংথিবা থোকহল্লোইদবনি নত্ত্রগা মসি কা হেন্না শীজিন্নদনবা হোৎনগদবনি হায়খি। মহাক্না হায়, “ঐখোয়না দিজিতেল দিভাইসশিং শীজিন্নবা রিগ্যুলেৎ তৌবা মথৌ তাই অমসুং মসি অঙাংশিংগী মতাংদনা হেন্না হকচিন্না লৌগদবনি”। শ্রী নাইদুনা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতুং ইন্না অয়াম্বা পোৎলমশিং অসি দিজিতাইজ তৌরক্কনি মরম অসিনা দিজিতাইজেসন তৌবনা হকশেলদা পীবা অকায়বশিং হন্থহন্নবা লম্বীশিং থীদোকপা মরু ওই হায়খি।
শ্রী নাইদুনা শ্রী রামাকৃষ্ণ সেবাশ্রমাগী ফাউন্দর অমসুং চিয়রমেন ওইরিবা স্বামি জপানন্দজীনা লায়রবশিংদা অফবা হেল্থ কিয়র ফংহনবগীদমক অমসুং মহাক অমদি মহাক্কী খোঙলোইনা খুন্নাই অসিদগী ত্যুবর্ক্যুলোসিস অমসুং লেপ্রোসী হন্থহন্নবা মশাগী খন্দনা শেবা তৌবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “লম খুদিংমক্তা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা প্রাইবেৎ সেক্তর, কোওপরেতিব সেক্তর, সিবিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং এন.জি.ও.শিংনা মতেং পাংবীনবা “ঐহাক্না তোয়না হায়জৈ”।
স্বামি বিবেকানন্দনা সোসিএল সর্ভিসকী মতাংদা পীবীরম্বা ৱাখল্লোনশিং অমসুং মমল য়াম্লবা পাউতাকশিং অদু উপ রাস্ত্রপতিনা নীংশিংখ্রে। সর্ভিস ফংহনবগী লম্বী অমসুং স্পিরিচ্যুএলিতী অনি অসি চপ মান্নৈ হায়না ৱাফম অসি পাল্লদুনা শ্রী নাইদুনা স্বামি বিবেকানন্দনা ‘সিয়র অমসুং কিয়র’ হায়বা অরিবা সব্যাতাগী পাউতাকশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা হোৎনরমখি হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী নাইদুনা মীয়ামদা ‘সর্ভিস’কী ৱাখল্লোন অসি পোক্নবা অমসুং লৈত-লায়রবগী য়াইফনবগীদমক মখোয়না অঙম্বা শরুক তম্নবা অপীল তৌখ্রে। পুম্নমক্কী য়াইফনবা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী অরিবা পাউতাক ‘বসুদৈবা কুতুম্বকম’গী নুংগী ওইবা ৱারোল অদুনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
উপ রাস্ত্রপতিনা নৌনা হাপচিনখিবা ব্লোক অসিগীদমক শেলগী তেংবাং পীবীরকপগীদমক ইনফোসিস ফাউন্দেসনগী চিয়রমেন শ্রীমতি সুধা মুর্তীবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা অদম্যা চেৎনা ফাউন্দেসনগী চিয়রপর্সন শ্রীমতি তেজাস্বিনি আনন্থ কুমার, বেঙ্গলোর ইনফোসিস সেন্তরগী হেদ শ্রী গুরুরাজ দেশপান্দেসু শরুক য়াখি।
থমখিবা ৱারোলগী মপুং ফাবা ৱারোল মখাদা পীরি
“ইচিল-ইনাওশিং,
শ্রী রামাকৃষ্ণ সেবাশ্রমা, পাবাগরাগী চহি ২৫শুবগী কুমওন থৌরমদা য়াওজবা ফংজবা অমসুং শ্রী শরাদাদেবি আই হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তরগী অনৌবা ব্লোক শঙ্গাবা ফংজবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। অনৌবা হোস্পিতাল কমপ্লেক্স অসিনা আই কিয়রতা নত্তনা কেন্সর খঙদোকপা/লায়েংবগী কেম্পশিং লোইননা ই.এন.তি.গী লায়েং চত্থনবা কেম্পশিং হৌদুনা সর্ভিসকী স্কোপ চাওথোক্লগনি তাবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
স্বামি জপানন্দজী, শ্রী রামাকৃষ্ণ সেবাশ্রমাগী ফাইন্দর অমসুং চিয়রমেন ওইরিবা অসিনা হৌখিবা চহি ৪০ অসিদা অফবা হেল্থ কিয়র অমসুং মেদিকেলগী মতেং খুন্নাই অসিগী খ্বাইদগী লায়রবশিং অমসুং খুদোংচাবা ফংদ্রবা কাংলুপশিংদা পীনবা হোৎনদুনা লাক্লি। চহি কয়া অসিদা, মহাক অমদি মহাক্কী খোঙলোইনা খুন্নাই অসিদগী ত্যুবর্ক্যুলোসিস অমসুং লেপ্রোসী হন্থহন্নবা মশাগী খন্দনা শেবা তৌদুনা লাকখি।
শ্ররাদাদেবি আই হোস্পিতালদা ২০০০দগী হৌনা মীৎকী সর্জরী ৩২,০০০ হেন্না হৌজিক ফাওবদা তৌখ্রে হায়না ঐঙোন্দা তাকপীখি। মসি স্বামি জপানন্দজী অমসুং মহাক্কী খোঙলোইশিংগী ৱাশক চেৎপা, কত্থোকপা অমসুং হোৎনবা কনবগী শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি অমসুং প্রমান ওইরি।
শ্রী রামাকৃষ্ণ সেবাশ্রমানা খুন্নাই অসিগী য়াইফনবা অতৈ প্রোগ্রাম কয়া পাইখৎলি তাবদা ঐহাক্না পেনজৈ। মসিগী মনুংদা শ্রী শরাদাদেবি ভিজন মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুতনা মীৎ উবা ঙমদ্রবা অঙাংশিংদা দিকিয়র এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং পীরি।
“বাতসল্য সুধা”গী মখাদা নুমিৎ খুদিংগী লায়রবা অঙাং ১০০দা মচি ওইবা ব্রেকফাস্ত পীরি অমসুং মখোয়দা কলচর, হেরিতেজ অমসুং লৈবাক নীংবগী অফবা ৱাখল্লোন পোকহল্লি হায়নসু ঐঙোন্দা তাকপীরি। ঐহাক্না স্বামিজীবু মহাক্কী থোইদোক-হেন্দোকপা অমসুং মশাগী খন্দনা লৈবাক অসিগী শেবা তৌবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
লম খুদিংমক্তা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা প্রাইবেৎ সেক্তর, কোওপরেতিব সেক্তর, সিবিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং এন.জি.ও.শিংনা মতেং পাংবীনবা ঐহাক্না তোয়না হায়জৈ। মসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা মরু ওই। ঐখোয়না তীম ইন্দিয়াগুম্না পুন্না থবক তৌমিন্নবা আই অমসুং ভারতনা অনৌবা পন্দোম লোম্বা ঙম্নবা লম্বী য়াৎপা তাই।
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্য.ঐচ.ও.)গী মতুং ইন্না মালেমদা য়ামদ্রবদা মীওই বিলিয়ন ২.২ না অনকপা নত্ত্রগা অরাপ্পা উবা ঙমদে, মসিগী মনুংদা মীৎ শোকপগী কেস বিলিয়ন ১রোমদি ঙাকথোকহৌবা য়াবা নত্ত্রা লায়েংদবা ওইরি। মীৎ উবা ঙমদবা অসিনা চহি কাংলুপ পুম্নমক্কী মীওইশিংদা শোকহনবা ঙম্লি অদুবু মীৎ শোকপা অমসুং মীৎ উবা ঙমদবা অসিনা অয়াম্বনা চহি ৫০গী মথক্কী মীওইশিং ওইরি।
ভারত্তা চাউরাক্না মীওই লাখ ৬৮না মীৎ নামদা কোর্নিএল ব্লাইন্দনেস নারি অমসুং মসিগী মনুংদা মীওই লাখ ১০রোমনা মীৎ অনিমক উবা ঙমদি। নেস্নেল ব্লাইন্দনেস অমসুং বিজ্যুএল ইমপিয়রমেন্ত সর্ভে ২০১৯না ভারত্তা লৈরিবা চহি ৫০গী মখাগী অনাবা মীওইশিংগী মরক্তা কোর্নিএল ব্লাইন্দনেস অসিনা মীৎ উদনবগী অচৌবা মরম অমা ওইরি, মসি কেসশিংগী ৩৭.৫% ওইরি অমসুং চহি ৫০গী মথক্কী অনাবা মীওইশিংগী মরক্তা মীৎ উদনবগী অনিশুবা মরম ওইখি হায়না রিপোর্ত তৌরকখি।
মালেমগী ওইনা মীৎ শোকপগী মপুং ওইবা মরমশিং অসি চুমথোক্ত্রবা রিফ্রাক্তিব এরোরশিং, কেতরেক্ত, চহিগা মরী লৈনবা মেক্যুলর দিজেনরেসন, গ্লুকোমা, দাইবেতিক রেতিনোপেথী, কোর্নিএল ওপাসিতী অমসুং ত্রাকোমা অসিনি।
দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিপোর্ত মতুং ইন্না বিজন, মীশিং য়ামখৎলকপা, পুন্সি মহিংদা অহোংবা লাকপা অমসুং আই কিয়র নীংথিনা য়েংশিনদবা অসিনা মীৎ শোকপা মীওইশিংগী মশিং হেনগৎলকপগী মরু ওইবা মরমশিং ওইরি।
নুংশিংরবা ইচিল-ইনাওশিং,
শোইবদগী মীৎ উবা ঙমদবা অসি ঙাকথোকপা য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না মীৎ ফনা থম্নবগী মতাংদা এৱের্নেস শন্দোক্তুনা অমসুং খুঙ্গংগী মীয়াম্না ফংবা ঙমগদবা শেল চংদবা আই কিয়র সোল্যুসন দিবেলপ তৌদুনা শোইবদগী মীৎ উদবা থোকহনদনবগী মথৌ তাই। মসিনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা মালেমগী থাক্কী হেল্থ কিয়র ফেসিলিতীশিং ফংহনদুনা প্রাইবেৎ সেক্তরনা অচৌবা মওং অমদা শরুক তম্বা য়াগনি।
ঐখোয়না ওনলাইনদা ই-পাও কয়া অমা ফংলিবা দিজিতেল এজ অমদা হিংলি। অমরোমদা মালেমদা লৈরিবা মীওইশিংদা তেক্নোলোজীনা শীংথানীংঙাই ওইনা কান্নবা পীরি অদুম ওইনমক অতৈগুম্না মসিগী কান্নবশিং অমসুং মাংজবশিং লৈরি। অঙাংশিংগী ওইনদু মসিনা মখোয়দা অহোংবা কয়া লাকহনখ্রে, লাইরিক, গেম, আক্তিবিতী নত্ত্রগা মরুপশিংগা পাও ফাওনবা হৌজিক পুম্নমক শুপ্নগী ক্লিক অমদা পুম্নমক ফংলে।
হৌজিক লৈরিবা লাইচৎ অসিগী মনুংদা দিজিতেল দিভাইসশিংনা মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী এজুকেসন ফংহনবদা অপনবা অমত্তা থোকহনদনা মতেং পাংলি। মসিগী নাকল অমরোমদা অঙাংশিংগী মক্তা গদজেত এদিক্সন হেনগৎলকপা অমসুং মমা-মপা অমসুং ওজাশিংনা মসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই। অমসুং স্ক্রীন তাইম হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা মীৎ ৱাবা, মীৎ কংবা অমসুং নুংঙাইরবা অসিগুম্বা সমস্যাশিং অঙাংশিংদা থোকলি। মরম অসিনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা মতমদা মসিনা হকশেলদা খুদোংথিবা থোকহল্লোইদবনি নত্ত্রগা মসি কা হেন্না শীজিন্নদনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না দিজিতেল দিভাইসশিং শীজিন্নবা রিগ্যুলেৎ তৌবা মথৌ তাই অমসুং মসি অঙাংশিংগী মতাংদনা হেন্না হকচিন্না লৌগদবনি।
খুমাং চাউশিল্লকপগী মতুং ইন্না অয়াম্বা পোৎলমশিং অসি দিজিতাইজ তৌরক্কনি মরম অসিনা দিজিতাইজেসন তৌবনা হকশেলদা পীবা অকায়বশিং হন্থহন্নবা লম্বীশিং থীদোকপা মরু ওই।
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী মীৎ উবা ঙমদ্রবা মরুপশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা শীংনবা কয়া মায়োক্নরি অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী অৱাবশিং অসি হন্থহন্নবা তৌবা য়াবা খুদিংমক তৌগদবনি অমসুং শীংনবশিং অসি হন্থহন্নবা মখোয়গী মতেং পাংবা তাই।
সরকার অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরদা মীমান্নদ্রবশিংদা খুদোংচাগদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অপীল তৌজনীংই মরমদি মসিনা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা চাওনা কান্নবা পীগনি। পব্লিক বিল্দিং অমসুং য়ুতিলিতী খুদিংমক্তা মীমান্নদ্রবশিংগী ফেসিলিতীশিং য়াওহনগদবনি। খুদম ওইনা, পব্লিক লোইননা রেসিদেন্সিএল বিল্দিংশিংদা তেকতাইল পেবিং তৌবনা মীৎ উবা ঙমদ্রবা মীওইশিংনা লায়না চৎপা ঙমগনি।
সরকারগী সেক্তরগুম্না প্রাইবেৎ সেক্তরদা রিজর্বেসনশিং থমদুনা মীৎ উবা ঙমদ্রবা অমসুং অতৈ মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদা থবক পীবদা থৱায় য়াওনা শরুক য়াগদবনি।
নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
‘মীৎ দান তৌবা’ অসি খ্বাইদগী অথোইবা থৌওংনি। মরম খরদগী মীয়ামদা মখোয়না চীংনবা পোকপনা মখোয়না লৈখিদ্রবা মতুংদা মখোয়গী মীৎ দান তৌনবা থোরক্তে। লৈবাক অসিদা কোর্নিএল দোনোরশিংগী দিমান্দ চাওনা লৈবা মরম অসিনা অচৌবা মওং অমদা কোর্নিয়া দোনেসন তৌবা থৌগৎপা মথৌ তাই। ঐহাক্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা মাংদা থোরক্তুনা মখোয়না লৈখিদ্রবা মতুংদা মখোয়গী মীৎশিং দান তৌবীনবা হায়জরি।
ঐহাক্না স্বামি জপানন্দজীনা খুদোংচাবা ফংজদ্রবশিংগীদমক শীংথানীংঙাই ওইবা থবক তৌবগীদমক অমুক হান্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক অমসুং মহাক্কী ফাউন্দেসনগীদমক ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
জয় হিন্দ!”

Vice President's Secretariat
Vice President calls for preventing avoidable blindness
Public buildings and utilities must be equipped with facilities for differently-abled persons: Vice President
VP urges private sector to actively provide employment to people with disabilities
Eye donation is one of the noblest acts, says Vice President
We need to regulate our usage of digital devices to avoid health issues: Vice President
Vice President virtually attends Silver Jubilee celebrations of Sri Ramakrishna Sevashrama, inaugurates new block of Sri Sharadadevi Eye Hospital and Research Centre at Pavagada
04 SEP 2021 5:01PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today stressed the need to prevent avoidable blindness by spreading awareness about eye health and developing cost-effective eye care solutions which are accessible to the rural population. He said that the private sector can contribute in a big way in this by bringing world-class health care facilities to rural areas.
The Vice President was speaking virtually at the Silver Jubilee celebrations of Sri Ramakrishna Sevashrama, Pavagada and the inauguration of the new block of the Sri Sharadadevi Eye Hospital and Research Centre. Terming ‘giving the gift of sight’ as one of the noblest acts, Shri Naidu called upon people to overcome their hesitation and come forward to donate their eyes after their death. Referring to the huge demand for corneal donors in the country, the Vice President said that there is a need to encourage cornea donation in a big way.
Drawing attention to the major health challenge of corneal blindness, Shri Naidu quoted the National Blindness survey (2015-19) and said that in India, approximately 68 lakh people suffer from corneal blindness in at least one eye and of these around 10 lakh people are blind in both their eyes. “The National Blindness and Visual Impairment Survey 2019 reported that corneal blindness was the leading cause of blindness among patients aged less than 50 years in India, accounting for 37.5% of the cases and was the second leading cause of blindness among patients above the age of 50 years,” he added.
Expressing his concern over the hardship faced by people with visual impairment, the Vice President said that the visually impaired face many challenges in their life and every effort must be made by everyone to lessen their difficulties and help them to surmount challenges.
Shri Naidu appealed to the government and private sector to build disabled-friendly infrastructure as it would benefit people with disabilities in a big way. He said that every public building and utility must be equipped with facilities for differently abled persons. “There are guidelines already in place for disabled friendly infrastructure therefore all the local bodies and state governments must enforce them,” he added.
The Vice President called upon the private sector to actively provide employment to the visually impaired and other people with disabilities by implementing reservation.
Noting the increase in the usage of digital devices during the ongoing pandemic, the Vice President voiced his concern over the rise in health problems due to the excessive usage of technology. He said that gadget addiction among children is on the rise and the needs to be addressed by parents and teachers.
The Vice President said that while using technology, it should also be ensured that it does not give rise to health issues or those of excessive dependence. He said, “We need to regulate our usage of digital devices and be particularly mindful of this fact in the case of children.” Shri Naidu cautioned that going forward most of things would be digitized and therefore it was imperative to find ways to reduce the negative impacts of digitization on health.
Shri Naidu lauded Swami Japanandaji, the founder and Chairman of Sri Ramakrishna Sevashrama for bringing quality health care to the poorest and appreciated the selfless service rendered by him and his team in reducing Tuberculosis and Leprosy in the community. He said, "I have often emphasized that the private sector, cooperative sector, civil society organizations and NGOs’ too must supplement the efforts of the government in every field."
The Vice President recalled the ideals and values espoused by Swami Vivekananda on the importance of social service. Referring to his exhortation that the path of service and the path of spirituality are one and the same, Shri Naidu said that Swami Vivekananda sought to build a modern India on the basis of our ancient civilisational value of ‘share and care’.
Shri Naidu appealed to the people to imbibe a spirit of ‘service’ and contribute whatever they can for the welfare of the poor and the needy. Such a spirit that seeks the well-being of all is the underlying message of our age-old phrase ‘VasudhaivaKutumbakam’, he said.
The Vice President also expressed his appreciation to Smt. Sudha Murty, Chairperson of Infosys Foundation for providing financial help for the newly integrated block.
Smt. Tejaswini Ananth Kumar, Chairperson of Adamya Chetna Foundation, Shri Gururaj Deshpande, head of Bangalore Infosys Centre were among those present at the event.
Following is the full text of the speech –
“Sisters and brothers,
It gives me immense pleasure to be a part of the Silver Jubilee celebrations of Sri Ramakrishna Sevashrama, Pavagada and to inaugurate the new block of the Sri Sharadadevi Eye Hospital and Research Centre. I am happy to learn that this new hospital complex will not be limited to eye care but would widen the scope of its service by starting cancer detection/treatment camps and ENT treatment camps as well.
Swami Japanandaji, the founder and Chairman of Sri Ramakrishna Sevashrama has for the last four decades been striving to bring quality health care and medical aid to the poorest and neglected sections of society. Over the years, the selfless service rendered by him and his team has helped in reducing Tuberculosis and Leprosy in the community.
I am told that Sharadadevi Eye Hospital has conducted over 32,000 eye surgeries till now since its inception in the year 2000. It is a remarkable feat and a testament to the commitment, dedication and hard work of Swami Japanandaji and his team.
I am also quite pleased to learn that Sri Ramakrishna Sevashrama has been carrying out many other programmes for the well-being of the community. One of them is imparting daycare education and training to visually affected children by the Sri Sharadadevi Vision Management Institute.
I have also been informed that under "Vatsalya Sudha" nearly a 100 poor children are fed nutritious breakfast every day and are being exposed to healthy thoughts on culture, heritage and patriotism. I would like to compliment Swami Ji for his exceptional and selfless service to the nation.
I have often emphasized that the private sector, cooperative sector, civil society organizations and NGOs’ too must supplement the efforts of the government in every field. That is the key to achieving our national developmental goals. We should all work together as Team India and pave the way for India to attain greater heights.
Dear Sisters and Brothers,
According to the World Health Organization (WHO) at least 2.2 billion people across the globe have a near or distance vision impairment, of which almost 1 billion cases of vision impairment could have been prevented or are yet to be addressed. It was found that although, loss of vision can affect people of all ages but the majority of people with vision impairment and blindness are above the age of 50 years.
In India, approximately 68 lakh people suffer from corneal blindness in at least one eye; of these, 10 lakh people are blind in both their eyes. The National Blindness and Visual Impairment Survey 2019 reported that corneal blindness was the leading cause of blindness among patients aged less than 50 years in India, accounting for 37.5% of the cases and was the second leading cause of blindness among patients above the age of 50 years.
Globally, the main causes for vision impairment are uncorrected refractive errors, cataract, age-related macular degeneration, glaucoma, diabetic retinopathy, corneal opacity and trachoma.
According to WHO’s world report on vision, aging populations, changing lifestyles and limited access to eye care are some of the main reasons for the rise in the number of people living with vision impairment.
Dear sisters and brothers,
There is a dire need to prevent avoidable blindness. We need to spread awareness about eye health and develop cost-effective eye care solutions which are accessible to our rural population too. In doing so, the private sector can contribute in a big way by bringing world-class health care facilities to rural areas.
We all are living in a digital age with tomes of information available online. While technology is phenomenally benefitting people across the globe, however, like everything else it comes with its own set of advantages and disadvantages. When it comes to children a lot has changed for them, now everything they need is just one click away, be it books, games, activities, or connecting with friends.
During the ongoing pandemic, these digital devices are helping students to continue with their education without any interruption. The flip side is that gadget addiction among children is on the rise and is an issue which needs to be addressed by parents and teachers. Also, due to the increased screen time, problems like eye strain, dry eyes and irritation are believed to be increasing among children. Therefore, while using technology, it should also be ensured that it does not give rise to health issues or those of excessive dependence. Hence, we need to regulate our usage of digital devices and be particularly mindful of this fact in the case of children.
Going forward, most of the things will be digitized, therefore, it is imperative that we find ways to reduce the negative impacts of digitization on our health.
Dear sisters and brothers,
Our friends, who suffer from visual impairment, face many challenges in their life and every effort must be made by each one of us to lessen their difficulties and help them to surmount challenges and make life easier for them.
I would also like to appeal to the government and private sector to build disabled-friendly infrastructure as it would benefit people with disabilities in a big way. Every public building and utility must be equipped with facilities for differently-abled persons. For instance, tactile paving must be installed in public as well as residential buildings to help the visually impaired to navigate easily.
Like the government sector, the private sector too must actively provide employment to the visually impaired and other people with disabilities by implementing reservation.
Dear sisters and brothers,
Giving the gift of sight to someone is one of the noblest acts. For various reasons, many people hesitate to come forward and donate their eyes. There is a need to encourage cornea donation in a big way as the demand for corneal donors is huge in the country. I would like to call upon everyone to come forward and pledge to donate their eyes after their death.
I would once again like to congratulate Swami Japanandaji for the wonderful work that he has been doing for the underprivileged. My best wishes to him and his foundation.
Jai Hind!”