Vice President's Secretariat
Vice President calls for fighting divisive forces and strengthening the unity of nation
VP Stresses the need to promote universal brotherhood
Calls upon Indian youth to be independent and original in their thinking and not to imitate the West
Vice President inaugurates photo-exhibition on the life of Sri Aurobindo
Calls for spreading Sri Aurobindo’s teachings across world
Spirituality is the master key of India’s great culture
Teachers should inculcate noble & spiritual ideals among students – Vice President
If everyone follows one’s religion in true spirit, there will not be any religious conflict – Vice President
04 SEP 2021 1:32PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today called upon the people to fight against divisive forces that seek to divide society on lines of religion, region, language, caste, creed or colour. He said that in the 75th year of our independence, every Indian must take a pledge to further strengthen unity and harmony in our hugely diverse society.
Addressing the students and teachers of Sri Aurobindo International School, Hyderabad after inaugurating the photo-exhibition on the life of Sri Aurobindo, the Vice President emphasised that bridging all divisions was necessary for the greatness of India’s future. Highlighting the positive aspects of religion, he said that if everyone follows one’s religion in true spirit, there will not be any religious conflict.
Reiterating Sri Aurobindo’s vision for India’s spirituality, Shri Naidu said that a reawakening needs to come about in terms of India’s rich legacy of spiritual wisdom which would need to be recast into new forms and expressions to make it globally relevant and in keeping with the contemporary times. Stating that Bharat Mata needs to delve deep into her own treasures he exhorted the Indian youth to be independent and original in their thinking, drawing upon native sources instead of being content as poor imitators of the west. The Vice President also called for rewriting Indian history with an Indian perspective to instil a sense of pride in our glorious cultural heritage among the younger generation.
Recalling Sri Aurobindo’s clarion call to re-establish the greater cultural and spiritual India, Shri Naidu said that spirituality is the master key of India’s great culture whose greatness needs to be rediscovered by reliving it in our daily life. The Vice President also said that GDP growth and wealth creation are not an end in themselves, rather they are means to bring happiness in people’s lives which should be our ultimate aim.
Describing Sri Aurobindo as a great revolutionary Yogi, philosopher, poet and freedom fighter, the Vice President said that he remains an eternal source of inspiration for every Indian. “Through his speeches and writings, he not only kindled a strong desire for complete independence among the masses but also focused on spiritual regeneration of the nation”, he added.
Referring to Sri Aurobindo’s message to the nation on the day of Independence, in 1947, Shri Naidu said that his words were of great purpose and relevance at the individual, national and global level even today. Noting that Sri Aurobindo wanted Asia to regain a great role in the progress of human civilization, he said that building a prosperous and united India will be crucial for the rise of Asia.
Shri Naidu termed spirituality as the master key of India’s great culture and called for rediscovering its greatness by reliving it in our daily life. “The entire mankind needs to realise that what is required today is not mere physical wealth but spiritual wealth as well,” he said.
The Vice President said that the establishment of Auroville at Puducherry represents Sri Aurobindo’s vision for world unity. Responding to a student’s question, he said that reforms were needed in the United Nations so that it becomes a truly representative organisation where the soul and heart of the nations come together. Expressing disapproval of some nation’s mentality to consider themselves as superior to others, he said that equal respect for all is a prerequisite to bring unity of mankind. “Separate identities are going to be there but these identities should not divide us,” he said.
Recalling Sri Aurobindo’s vision, the Vice President said that the goal of education should not be limited to building careers for earning a livelihood but it should aim to build sons for the Motherland to work and to suffer for her. He underlined that it is the sacred duty of teachers to ensure that their students imbibe noble spiritual ideals of our ancient Indian wisdom and take pride in Indian culture.
Stressing that education is not just for employment but for enlightenment, the Vice President called for making India a Vishwa Guru again. “India should become Vishwa Guru not to dominate the world but to give knowledge and to spread light,” he said.
Quoting Shri Aurobindo, Shri Naidu said that India can realise its full potential only by a system of National Education and urged the youth of India to work towards turning Shri Aurobindo’s dreams into reality. He further said that uplift of all human beings is at the core of Sri Aurobindo’s teachings and called for consistent efforts to spread his vision across India and the world. He lauded Sri Aurobindo International School for inspiring children with the spiritual teachings of Sri Aurobindo.
He appreciated the school forputting up a beautiful photo-exhibition on the ‘The Sacred Journey of Sri Aurobindo’s Life’ on the occasion of his 150th Birth Anniversary celebrations. Students of Sri Aurobindo School made presentations in Sanskrit, Telugu and English and gave lively rendition of Sri Aurobindo’s life through Burrakatha. Shri Naidu appreciated the performances by the students depicting India’s glorious culture, rich traditions and the message of Sri Aurobindo.
Shri RamachandruTejavath, Advisory Member Celebration Sri Aurobindo, Special Representative of Telangana, Prof. T. Tirupati Rao, Chairman Governing Body, Chancellor of Manipur University, Dr.Chhalamayi Reddy, Principal, Sri Aurobindo International School, teachers, staff and students were among those present on the occasion.
Following is the full text of the speech –
“Sisters and brothers,
I am very happy to be here today to inaugurate the photo-exhibition on the ‘The Sacred Journey of Sri Aurobindo’s Life’.
Sri Aurobindo, the great revolutionary Yogi, philosopher, poet and freedom fighter remains an eternal source of inspiration for every Indian. Through his speeches and writings, he not only kindled a strong desire for complete independence among the masses but also focused on spiritual regeneration of the nation through his teachings of ‘integral yoga’.
It is indeed a proud moment for the entire nation that this year, the auspicious day of August 15 marked two historic events – 75th Independence Day of our country and also the 150th Birth Anniversary of Sri Aurobindo. On this momentous occasion, it is time to revisit the vision and mission of this great Maharishi to seek guidance for our future.
Sri Aurobindo had expressed his prophetic vision of the future in his message to the nation on the day of Independence, in 1947, in terms of his five dreams. All five of them have great purpose and relevance at the individual, national and global level.
In his first dream, Sri Aurobindo called for bridging all divisions in the society to forge a strong, united India. He deemed “it necessary for the greatness of India’s future”. Recognising in 1947 that “India today is free but she has not achieved unity”, he appealed for an end to all strife that resulted in Partition. Sri Aurobindo gave a clarion call to re-establish the greater cultural and spiritual India.
Thanks to the vision and leadership of another great son of this land, Sardar Vallabhbhai Patel, India achieved political unity with the successful assimilation of over 500 princely states. In the 75th year of our Independence, let us all pledge to fight any divisive force that seeks to divide society on lines of religion, region, language, cast, creed or colour. Let us commit ourselves to further strengthening unity and harmony in our hugely diverse society.
Sri Aurobindo’s second dream revolved around “the resurgence and liberation of the peoples of Asia and her return to her great role in the progress of human civilization”. Moving towards achieving the first dream of building a prosperous and united India will be crucial for the rise of Asia to establish her status in the world.
Sri Aurobindo’s third dream envisioned “a world-union forming the outer basis of a fairer, brighter and nobler life for all mankind”. The establishment of Auroville—a township of world unity at Puducherry is a living example of the possibility for this dream of human unity to be realized.
In his fourth dream, the great Rishi underlined the importance of “the spiritual gift of India to the world”. A reawakening needs to come about in terms of India’s rich legacy of spiritual wisdom which would need to be recast into new forms and expressions to make it globally relevant and in keeping with the contemporary times. Bharat Mata needs to delve deep into her own treasures and cast away the shackles of the borrowed British legacy. As he saw it, the youth of India need to be independent and original in their thinking, drawing upon native sources instead of being content as poor imitators of the west. He pointed out that it is time to rewrite our history with an Indian perspective and instil a sense of pride of our glorious cultural heritage among the younger generation.
Sri Aurobindo’s final dream is at the very base of the four—a growth towards a higher and a larger consciousness. He wished for “a step in evolution which would raise man to a higher and larger consciousness”, that would in turn, present solutions to the many problems faced by humanity. He believed that spirituality is the master key of India’s great culture whose greatness needs to be rediscovered by reliving it in our daily life.
Dear students,
Through these five dreams Sri Aurobindo has clearly indicated the great potential of India. And upon you, the youth of India, lies the responsibility of forging these dreams into reality. More than a 100 years ago, way back in 1918, Sri Aurobindo asserted, and I quote, “the greatest knowledge and the greatest riches man can possess are India's by inheritance; she has that for which all mankind is waiting.... But the full soul, rich with the inheritance of the past, the widening gains of the present, and the large potentiality of the future, can come only by a system of National Education. It cannot come by any extension or imitation of the system of the existing universities with its radically false principles, its vicious and mechanical methods ... and its narrow and sightless spirit.” How prophetic his vision proved to be!
Dear friends,
The principle, ‘VasudhaivaKutumbakam’—the whole world is one family—encapsulates the essence of our civilizational consciousness. The concern for the welfare of all and uplift of all human beings is at the core of Sri Aurobindo’s teachings. We need to make consistent efforts to spread his vision and thoughts not only in India but across the world. This Exhibition has expressed the sacred journey of Sri Aurobindo’s life through Ikebana arrangements, both artistically and meaningfully.
I am happy that Sri Aurobindo International School is doing excellent work by inspiring children with the spiritual teachings of Sri Aurobindo. The presentations in Sanskrit and local language were praiseworthy attempts to pay tributes to the great son of Bharat. Sri Aurobindo’s shlokas of Bhavani-Bharati in Sanskrit can be taught to students to create an awakening in them to serve the motherland. Burrakatha is a wonderful medium to spread his message locally and the effort is commendable.
I am happy to know that your school is based on the vision and practice of Integral Education envisioned by Sri Aurobindo which is in alignment with the National Education Policy 2020. I suggest you share your practices with other schools so that more children benefit through this methodology. It is the sacred duty of teachers to ensure that their students imbibe noble spiritual ideals of our ancient Indian wisdom and take pride in Indian culture. With characteristic sagacity and profound insight, Sri Aurobindo observed—“the business of both parent and teacher is to enable and to help the child to educate himself, to develop his own intellectual, moral, aesthetic and practical capacities and to grow freely as an organic being, not to be kneaded and pressured into form like an inert plastic material.”
Sri Aurobindo was the principal of the Bengal National College, and in 1907, while leaving the college he addressed the students and teachers. Sri Aurobindo said-
“What we want here is not merely to give you a little information, not merely to open to you careers for earning a livelihood, but to build up sons for the Motherland to work and to suffer for her. That is why we started this college and that is the work to which I want you to devote yourselves in future.”
Let these lines serve as a guiding light for all of you in your future endeavours.
I wish you all the best for your programs in seeking to spread Sri Aurobindo’s vision locally, in India and across the world.
Jai Hind!”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতিনা জাতিগী অমত্তা ওইবগী মপাঙ্গলবু থুগাইনবা হোৎনরিবশিং লান্থেংননবা হায়খ্রে
ভি.পি.না মালেমগী ওইবা মচিল-মনাও ওইবগী পুক্নিং থৌগৎনবা হায়খ্রে
ভারতকী নহারোলশিংবু মখোয়গী অনিং অপাম্বদা মশাগী ওইজবা মকা লাম্না ৱাখল খন্নবা অমসুং নোংচুপলোমগী মতৌ তমদনবা হায়রি
উপ রাস্ত্রপতিনা শ্রী ঔরোবিন্দোগী পুন্সিগী ওইহবা ফোতোশিংগী একজিবিসন হৌদোকখ্রে
শ্রী ঔরোবিন্দোগী পাউতাক মালেম পুম্বদা শন্দোক্নবা হায়খ্রে
লাইনিং লাইশোন অসি ভারতকী চাওরবা চৎনবীগী কাংলোন্নি
ওজাশিংনা মহৈরোইশিংগী মরক্তা চিং-লেম্বা অমসুং লাইনিং-লাইশোনগী মতৌ তমহনগদবনি -উপ রাস্ত্রপতি
কনাগুম্বা অমনা ধর্ম্মদা অচুম্বা লাইনিং-লাইশোন ইল্লবদি, ধর্ম্মগী ওইবা খৎন-চৈনবা অমত্তা লৈরোই-উপ রাস্ত্রপতি
04 SEP 2021 1:32PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কাইয়া নাইদুনা ঙসি ধর্ম্ম, লোল, জাৎ, বিজাৎ অমসুং কুচু খেন্নবগী সমাজদা খাইদোক্না হোৎনরিবা অসি লান্থেংননবা মীয়ামদা হায়খ্রে। মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়গী নিং-খা তম্বগী চহি ৭৫শুরকপা অসিদা ঐখোয়গী মখল কয়াগী খেন্নবা লৈরিবা সমাজ অসিদা অমত্তা ওইবা অমসুং অপুনবা অমা ওইনা চেৎশিন্নবা মখা তানা ৱাশক লৌগদবনি।
শ্রী ঔরোবিন্দোগী পুন্সিগা মরী লৈনবা ফোতো একজিবিসন হৌদোক্লদুনা শ্রী ঔরোবিন্দো ইন্তর্নেস্নেল স্কুলগী মহৈরোই অমসুং ওজাশিংদা ৱা ঙাংলদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা মরুওইবা পীরদুনা হায় মদুদি ভারতকী তুংগী ওইবা অমগীদমক খাইদোক্নরিবশিং অসি শমজিনবা অমা মথৌ তাই হায়খি। ধর্ম্মগী অফবা ৱাখল্লোল অমা পুথোক্লদুনা মহাক্না হায় মদুদি করিগুম্বা মীপুম খুদিংনা ধর্ম্মা অসি অশেংবা থম্মোয়গী ওইবা অমদা চৎনরবদি ধর্ম্মদা খৎন-চৈনবা অমত্তা লৌরোই।
ভারতকী লাইনিং লাইসোন্দা শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী মিৎয়েং অসি হন্না হায়রদুনা , শ্রী নাইদুনা হায় মদুদি ভারতকী লাইনিং লাইশোন্দা য়াম্না ৱাংবা থাক্তা লৈরিবা অসি হৌদোক্তুনা লাক্লিবা মতমশিংদা মালেমগী ওইবা অনৌবা মওং অমা থমবা মথৌ তাই। ভারত ইমানা মশাগী লৈরিবা লল অসিনা শাগোন্নদুনা লৈবা পাম্লিবা অসি পল্লদুনা মহাক্না নহারোলশিংদা মখোয়গী ৱাখলোল মকা লাম্না লৈনবা অমসুং মীরমগী ওইবা মীতৌ তমদনা কন্না হায়খি। উপ রাস্ত্রপতিনা ঐখোয়গী হৌগৎলক্লিবা নহারোশিংদা ভারতকী চৎনবী অসিবু মখোয়দা লৈহৌনবা কন্না হায়খি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা ভারতকী ফজরবা চৎনবী অমসুং লাইনিং লাইশোন অসিবু অমুক হিংগৎহন্নবা হায়রম্বা অসি নিংশিংলদুনা শ্রী নাইদুনা হায় মদুদি লাইনিং লাইোল অসিনা নুমিৎ খুদিংগী ওইবা পুন্সি মহিংগী চংদ্রবা য়াদবা অমনি। উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি জি.দি.পি. অমসুং নুঙাই য়াইফবনা অরোইহবা ওইরোইদবনি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোবু শক্নাইরবা য়োগী, ফিলোজোফর, কবি অমসুং নিংতম লান্মী অমা ওইনা লৌরদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি মহাক অসি ভারত পুম্বগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি। “মহাক্কী ৱাঙাং অমসুং অইবসিংদা, মহাক্না মহাক্না মীয়ামদা নিং তম্বা অমা খক্তা নত্তনা মহাক্না লৈবাকঅসিগী অহোংবা অমা তম্বা পামখি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
১৯৪৭দা, ইন্দিপেন্দেন্স দেদা শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা লৈবাক্তা পীখিবা ৱারোল অমদা, শ্রী নাইদুনা হায়খি মদুদি মহাক্কী ৱাহৈশিং অসি য়াম্না পান্দম লৈবা অমসুং মীওই অমা, লৈবাক অমা অমসুং মালেমগী ওইনা মরী য়াম্না লৈনৈ হায়খি। শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা এসিয়া অসি মীওইবা খুনাই অমা চাউখৎপদা থৌদাং লৌখিবা, মহাক্না হায়খি এসিয়া অসি চাউখৎপদা ভারত অসি পুনশিনবা অমা মথৌ তাই হায়খি।
শ্রী নাইদুনা লাইনিং লাইশোন অসি মরু ওইবা কাংলোন অমনি হায়রদুনা মসি ঐখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী ওইবা মরী লৈনহনগদবনি হায়খি। “মীওইবা খুদিংমক ঙসিমক করি তৌবা মথৌ তাই হায়বা খঙবা মথৌ তাই,” হায়না মহাক্না হায়খি।
উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি পুদুচেরীদা ঔরোভাইল লিংখৎখিবা অসি শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী মালেমবু পুনশিনবগী পান্দম অমনি। মহৈরোই অমগী পাউখুম পীরদুনা মহাক্না হায় মদুদি জাতি খুদিংমক পুনশিনবা অমা মথৌ তাই। লৈবাক খরনা মখোয়না হেল্লি হায়না লৈরিবা অসিদা য়ানিংদবা ফোংদোক্তুনা মহাক্না হায় মদুদি মীওইবা খুনাই অমা চাউখৎপদা পুনশিনবা অমা মথৌ তাই হায়খি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী মিৎয়েং নিংশিংলদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা হায় মদুদি মহৈ তম্বা অসিনা থবক অমা তৌদুনা পুন্সি লেন্বা খক্তদা লেপ্লোইদবনি অদুবু ইমা লৈবক্কীদমক করি তৌবা ঙমগদগে হায়বা অসিদা পান্দম থমগদবনি। মহাক্না মরু ওইবা পীরদুনা হায় ওজাশিংনা মহৈরোইশিংগীদমক্তা ঐখোয়গী থায়নগী ভারতকী চৎনবী তম্বিগদবনি।
মহৈ তম্বা অসি থবক্কী খক্তা নত্তে অদুবু ৱাখল লৌশিং লৈনবনি হায়না মরু ওইবা পীরদুনা উপ রাস্ত্রপতিনা ভারত অসি বিশ্বা গুরু অমুক হন্না শেম্নবা হায়খি। “ভারতনা বিশ্বা গুরু শেমগদৌরিবা অশি মালেমবু শুপনমগীদমক নত্তে মসিনা ৱাখল অমসুং লৌশিং শন্দোক্নবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী ৱাহৈশিং পল্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায় মদুদি ভারত অসি নেস্নেল এজুকেসনগী সিস্তেম অসিদা তৌবা য়াবা মপুং ফানা পাংথোক্লবা অমসুং ভারতকী নহারোলশিংবু শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী মংলান মংফাওননবা হোৎনবা অসিনা ওইথোকপা ঙমগনি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি মীওইবা খুনাই অমা চাউখৎহনবা অসি শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী পাউতাক্না ওইথোকপা ঙমগনি। মহাক্না শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী ইন্তর্নেস্নেল স্কুলবু শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী পাউতাক্না লাইনিং লাইশোন্না অঙাংশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
মহাক্না স্কুল অসিবু শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী পুন্সিদা মহাক্কী ১৫০শুবা মপোক কুমওন নিংশিং থৌরমদা ফোতো একজিবিসন অমা থমখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী স্কুলগী মহৈরোইশিংনা সংস্কৃত, তেলুগু, অমসুং ইংলিসতা প্রজেন্তেসন পীখি অমসুং বুরাকথাগী থোংদা শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী রেন্দিসন পীখি। শ্রী নাইদুনা মহৈরোইশিংবু ভারতকী সংস্কৃতী, চৎনবী অমসুং শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী পাউজেল পীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী থৌরমগী এদভাইজরী মেম্বর শ্রী রামাচন্দ্রু তেজাবাথ, তেলঙ্গনাগী অখন্নবা মীহুৎ প্রোফেসর তি. তিরুপতি রাও, চেয়রমেন গবর্ননিং বোদী, মনিপুর য়ুনিভর্সিতীগী চাঞ্চচেলর দাঃ ছালামায়ি রেদি, শ্রী ঔরোবিন্দ্রো ইন্তর্নেস্নেল স্কুলগী প্রিন্সিপাল, ওজা, স্তাফ অমসুং মহৈরোইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মপুং ফাবা ৱারোল মখাদা পীরি -
“ইচিল ইনাওশিং,
ঐহাক্না ঙসি ‘দ সাক্রেদ জর্নী ওফ শ্রী ঔরোবিন্দ্রোস লাইফ’ অসিদা ফোতো-একজিবিসন অসি য়াওবদা য়াম্না নুঙাইবা ফাওজৈ।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রো, শক্নাইরবা রিবোলুসনরী য়োগী, ফিলোজোফর, কবি অমসুং নিংতম লান্মী অসিনা ভারত পুম্বদা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্কী ৱাহৈ অমসুং অইবনা মীওই কয়াদা নিং তম্বগী অকনবা অনিংবা লৈবতা নত্তনা মহাক্কী ‘ইন্তিগ্রেল য়োগা’না পাউতাক কয়া অমা তম্বিখি।
চহি অসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনিঙাই ওইবা মিৎকুপ অমনি নুঙাইরবা ওগস্ত ১৫ অসি পুৱারী ওইরবা থৌদোক অনি – ঐখোয়গী লৈবাক্কী নিং খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা অমসুং শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন থোক্লি। নিংশিংনিঙাই ওইরবা থৌরম অসিদা শক্নাইরবা মহারিশী শিংগী লমজিং লমতাকশিং অসি ঐখোয়গী তুংগীদমক হন্না য়েংবা মথৌ তারে।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা ১৯৪৭দা মহাক্না লৈবাক অসিগীদমক থমখিবা মিৎয়েং মহাক্কী মংলান মঙা থোক্না ফোংদোকখি। মংলান মঙা পুম্নমক মীওই অমগী, লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী ওইনা য়াম্না চাউবা পান্দম লৈজৈ।
মহাক্কী মংলান্দা, শ্রী ঔরোবিন্দ্রো ভারত অসিবু অপুনবা অমা ওইনবা য়াম্ন লিংবা সমাজ অমা ওইনবা খেন্নবা থম্লিবশিং মুথৎনবা হায়খি। ১৯৪৭বু নিংশিংলদুনা হায় মদুদি “ঙসি ওইরিবা ভারত অসি নিংবা থুংলে অদুবু মহাক্না পুনশিনবদি ঙমদ্রি”। শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা ভারতকী ফজরবা চৎনবী অমসুং লাইনিং-লাইশোন অমুক হন্না লিংখৎনবা কন্না লাওখি।
অতোপ্পা অমদা শক্নাইরবা লমদম অসিগী মচা সর্দার বল্লভাই পতেলগী মিৎয়েং অমসুং লুচিংবু থাগৎচরি। ঐখোয়গী নিংখা তম্বগী চহি ৭৫শুবা অসিদা ঐখোয়না ধর্ম্ম, মফম, লোল, জাৎ বিজাৎ অমসুং কুচু খেন্নবগী তোখাইনা তান্নবা হোৎনরিবা অসি লান্থেংননবা ঐখোয় পুন্না ৱাশক্লসি। খেন্নবা মখল কয়া অমা লৈরিবা সমাজ অসিদা অমত্তা ওইবা অমসুং অপুনবা অমা ওইনবা ঐখোয়না ৱা ঙাক্লসি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী অনিশুবা মংলান “এসিয়াগী মীয়ামগী হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিনবা অমসুং নিং-তম্বা অমসুং মীওইবা খুনাইগীদমক চাউখৎনবা হোৎনবদা চাউরবা থৌদাং অমা লৌবা” অসিনি। মহাক্কী অহানবা মংলান ভারত অসিবু নুঙাই য়াইফবা অমসুং পুনশিনবা অমা ওইনবা হোৎনবদা এসিয়া অসি মালেমগী ওইনা ফিভম ফগৎহনবা মথৌ তাই।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী অহুমশুবা মংলান অসি “মীওইবা খুনাই পুম্বগী ওইনা মালেম অসি য়াম্না হেন্না ঙান্বা পুন্সি অমা ওইনা পুনশিনবা”। পুদুচেরীদা মালেমগী অমত্তা ওইবগী তাউনশীপ অমা ওইনবা ঔরোভাইল অমা লিংখৎপা অসিনা মীওইবা খুনাইগীঅমত্তা ওইবগী খুংদম অমনি
মহাক্কী মরিশুবা মংলান, শক্নাইরবা রিশী অসিনা মরুওইবা পীদুনা হায় মদুদি “মালেমদা ভারতকী লাইনিং লাইশোনগী খুদোল’। মহাক্না পুৱারী অসি অমুক হন্না ইনবা অমসুং নহা ওইরিবা মীরোলদা সংস্কৃতীগী চৎনবী অসি তম্বিনবগী মরুওইবা ফোংদোকখি।
শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী অরোইবা মংলান অসি – হেন্না ৱাংবা ৱাখল্লোন অমা থম্বা অসিনি। “মীওইবগী খুনাই অসি থাক অমদা খোঙকাপ অমা থাংজিনবা” মহাক্না পামখি। মসিনা মীওইবা খুনাইগী থেংনরিবা অৱাবা কয়া অমা মায়োক্নবা ঙমগনি।
নুংশিজরবা মহৈরোইশিং,
মংলান মঙা অসিনা শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা ভারত্তা ওইরকপা য়াবা ময়েক শেংনা উৎলি। অমদি ভারতকী নহারোল অদোমগী মথক্তা লৈবক অসিদা মংলানশিং অসি মংফাওনবা থৌদাংশিং নমাংদা তাদুনা লৈরি। চহি ১০০গী মমাংদা, ১৯১৮দা শ্রী ঔরোবিন্দ্রোনা হায়খি অমসুং থমখি, “খ্বয়দগী লৌশিং লৈবা অমসুং ইনাক খুনবনা ভারতগী থায়নগী চৎনবিশিং পুরকপা ঙম্মী; মীওইবা খুনাইনা ঙাইরিবা অদু মঙোন্দা লৈরি, তুংদা লাক্কদৌবা কয়া, পুম্নমক অসি নেস্নেল এজুকেসনগী সিস্তেমনা ওইথোকপা ঙমগনি।
ভারত অমসুং মালেমগী মফম খুধিংদা শ্রী ঔরোবিন্দ্রোগী থৌরমশিং মফম খুদিংদা পাকথোকপদা মায় পাক্নবা ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
জয় হিন্দ!”