রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা লান্থেংনবদা, অয়ুশ সিস্তেম ওফ মেদিসিননা প্রজা মীয়ামগী ইম্ম্যুনিতী ফগৎহন্দুনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা গোরখপুরদা শাগদৌরিবা মহায়োগী গুরু গোরখনাথ অয়ুশ বিস্ববিদ্যলয়গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
28 AUG 2021 3:09PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী মাইয়োক্তা মরু ওইনা লাইচৎ অসিগী অনিশুবা ৱেব অসি লান্থেংনবদা, অয়ুশ সিস্তেম ওফ মেদিসিননা প্রজা মীয়ামগী ইম্ম্যুনিতী ফগৎহন্দুনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখ্রে হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ফোংদোকখি৷ ঙসি(২০২১গী ওগস্ত ২৮) উত্তর প্রদেশকী গোরখপুরদা শাগদৌরিবা মহায়োগী গুরু গোরখনাথ অয়ুশ বিস্ববিদ্যলয়গী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা মহাক্না ৱা ঙাংখ্রে৷
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা উরেপ-উয়ুং তম্লবা মতুং ৱা ঙাংবা হেক হৌরকপদা, নোং চুরকখি৷ মসিগী কোইন্সিদেন্স অসি প্রোজেক্ত অসি মাই পাকপা হৌরকপগী খুদম অমনি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি৷
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, রাস্ত্রপতিনা অসুম্না ফোংদোকখি মদুদি ঙল্লিঙৈ মতমদগী হৌদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা হিলিং অমসুং হেল্থকেয়রগী নন-কনবেস্নেল অমসুং ত্রেদিস্নেল সিস্তেম কয়া অমা শাগোন্নদুনা লাকখ্রে৷ মখোয়গী চাওখৎ-থৌরাংগীদমক ভারত সরকারনা লেপ্পা-লৈতনা হোৎনখ্রে৷ হিদাক-লাংথক্কী লৈরিবা সিস্তেমশিং অসি সিস্তেমেতিক নাইনা তাকপি-তম্বিনবা অমসুং রিসর্স পাংথোক্ননবগীদমক, অয়ুশ মন্ত্রালয় অসি ২০১৪দা শেমখি৷ উত্তর প্রদেশ সরকারনসু অয়ুশ দিপার্তমেন্ত অসি ২০১৭তা লিংখৎখি হায়না মহাক্না পনখি৷ মহায়োগী গুরু গোরখনাথ অয়ুশ য়ুনিভর্সিতী অসি শেমগৎলক্তুনা রাজ্য অসিগী অয়ুশ মেদিকেল ইন্সতিত্যুতশিংনা য়ুনিভর্সিতী অসিদা এফিলিয়েত তৌদুনা মশা মশাগী মরী লৈনবা ফিল্দশিংদা হেন্না ফবা থবক তৌবা ঙমহল্লগনি হায়না মহাক্না ময়েক শেংনা থাজৈ৷
ইমর্জেন্সী হিদাক-লাংথকশিং ওইনা মিনরেলশিং অমসুং মেতলশিংদগী হিদাক শেমখিবা য়াম্না মমিং লৈরবা মীওইশিংগী মনুংদা বাবা গোরখনাথসু অমনি হায়না থাজনরি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি৷ মরম অদুনা য়ুনিভর্সিতী অসিগী মমিং “মহায়োগী গুরু গোরখনাথ অয়ুশ বিস্ববিদ্যলয়গী” হায়না থোল্লিবা অসি অদুক্কী মতিক চান্নৈ৷
ভারত লৈবাক অসি য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতীগী খ্বাইদগী মতিক চারবা খুদম্নি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি৷ ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা তোঙান তোঙানবা মেদিকেল সিস্তেমশিং প্রেক্তিস তৌরিবা অসিসু মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মহৈনি৷ য়োগ, অয়ুর্বেদ অমসুং সিধা অসি ভারতনা মালেম অসিদা পীবা খুদোলনি৷
ঙসিদি, ইন্তিগ্রেতিব সিস্তেম ওফ মেদিসিনগী ৱাখল্লোন অসি মালেম শিনবা থুংনা মশক খঙলি হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি৷ কমপ্লিমেন্তরী সিস্তেম অমা ওইনা প্রজা মীয়ামগী অনাবশিং ফনবা লাইয়েংবদা তোঙান তোঙানবা মেদিকেল সিস্তেমশিংনা মতেং পাংলি৷
ত্রাইবেল সোসাইতীনা অপিকপা পাম্বীশিং অমসুং পাম্বীশিংদগী শেম্বা হিদাকশিংগী মতাংদা কা হেন্না খঙজরবসু, হৌখিবা চহি খুজিং অনি অসিদা, অয়ুশ সিস্তেম ওফ মেদিসিনগী মিংচৎ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা হেনগৎলকখ্রে হায়না রাস্ত্রপতিনা ফোংদোকখি৷ হিদাক লাংথক্কী ওইবা অপিকপা পাম্বীশিং অসিগী দিমান্দ হেনগৎলকখ্রে অমসুং মসিনা লৌমীশিং, উমংদা লৈরিবা মীওইশিংগী ইনকম হেনগৎহল্লি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা ফংহল্লি৷ গোরখপুরদা মহায়োগী গুরু গোরখনাথ অয়ুশ বিস্ববিদ্যলয় শেমগৎলক্কদৌরিবা অসিনা অয়ুশ সিস্তেমশিংগী মতাংদা হেন্না খঙহল্লগনি অমসুং অহেনবা মিংচৎ ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না য়াম্না থাজনা ফোংদোকখি৷
রাস্ত্রপতিগী হিন্দীদা পীবা মেসেজ অদু উবা ফংনবা মফম অসিদা নম্বিয়ু

President's Secretariat
In the fight against Covid-19, Ayush Systems of Medicine have played a vital role by increasing the immunity of people: President Kovind
President of India lays the foundation stone for the Mahayogi Guru Gorakhnath Ayush Vishwavidyalaya at gorakhpur
28 AUG 2021 3:09PM by PIB Delhi
In the fight against COVID-19, especially in the second wave of the outbreak of the pandemic, AYUSH systems of medicine have played a vital role by increasing the immunity of people, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind. He was speaking on the occasion of laying of the foundation stone for the Mahayogi Guru Gorakhnath AYUSH Vishwavidyalaya at Gorakhpur, Uttar Pradesh today (August 28, 2021).
Just as the President began his address after foundation laying, it rained. The President described this coincidence as auspicious beginning for the project.
Addressing the gathering, the President said that many traditional and non-conventional systems of healthcare and healing have been prevalent in our country since ancient times. The Government of India has made continuous efforts for their development. For the systematic education and research of these systems of medicine, the Ministry of AYUSH was formed in 2014. He noted that Government of Uttar Pradesh had also established the Department of AYUSH in 2017. He was confident that with establishment of the Mahayogi Guru Gorakhnath AYUSH University, AYUSH medical institutes of the state would be able to do better work in their respective fields by being affiliated with this university.
The President said that it is believed that Baba Gorakhnath has been one of the pioneers who have prepared medicines from minerals and metals as emergency medicines. Therefore, the naming of this University as “Mahayogi Guru Gorakhnath Ayush Vishwavidyalaya” is quite appropriate.
The President said that India is the best example of unity in diversity. People of India do not hesitate in adopting whatever is in public interest, beneficial and accessible to all. The practice of different types of medical systems in our country is also the result of this thinking. Yoga, Ayurveda and Siddha are India's contribution to the world.
The President said that today, the idea of ​​Integrative System of Medicine is being recognized all over the world. Different medical systems are helping in curing the people as a complementary system to each other.
The President said that although the tribal society has a rich tradition of knowledge of herbs and herbal medicines, but in the past two decades, the popularity of AYUSH systems of medicine has increased across the country. The demand for medicinal herbs and plants has surged which is resulting in increasing income of farmers and forest dwellers as well as generating employment. He expressed confidence that the establishment of Mahayogi Gorakhnath AYUSH University in Gorakhpur would further boost the education and popularity of AYUSH systems.
Click here to see President's message in Hindi