আয়ুশ
অৱাং-নোংপোক্তা অয়ুশ ইনিসিয়েতিবশিং হেন্না লৌখৎননবগীদমক অয়ুশ মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা অচৌবা প্লানশিং লাওথোকখ্রে
28 AUG 2021 4:42PM by PIB Imphal
• অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর(ঐচ.দবল্যু.সি.) ১০০০ অমসুং অনৌবা অয়ুশ দিস্পেন্সরী ১০০ শারগনি
• গোলপরাগী দুধনোইদা নৌনা শাগদৌরিবা অয়ুর্বেদিক কোলেজ অসিগীদমক লুপা কোতি ৭০গী শেনফম থাদরগনি
• গুৱাহাতিদা লৈরিবা অয়ুর্বেদিক কোলেজ অসিদা লুপা কোতি ১০গী শেনফম থাদদুনা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা শেমগৎলগনি
অৱাং-নোংপোক লমদমদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনেল প্রেক্তিসশিং হেন্না পাংথোক্ননবা, ঙসি গুৱাহাতিদা পাংথোকখিবা কনফরেন্স অমদা ভারতকী অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা ত্রেদিস্নেল মেদিসিনেল প্রেক্তিসশিং হেন্না পাংথোকপদা মতেং পাংননবা অচৌবা ইনিসিয়েতিব কয়া অমা পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং অয়ুশকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা লাওথোকখি৷ অয়ুশ সিস্তেমশিং য়োকখৎননবা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং অয়ুশকী কনফরেন্স অদুদা অসামগী মুখ্য মন্ত্রী দা. হিমন্তা বিস্ব শর্মনা অথোইবা মীথুংলোন ওইনা শরুক য়াখি৷ অয়ুশ অমসুং ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. মঞ্জপরা মহেন্দ্রবাই কালুবাই, অসাম, নাগালেন্দ অমসুং সিক্কিমগী হকশেল মন্ত্রীশিং অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা ইন্দস্ত্রী লিদরশিংনা কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি৷
অয়ুশ সিস্তেমশিং ফগৎলক্নবা অমসুং শেমগৎ-শাগৎনবগীদমক অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা নেস্নেল অয়ুশ মিসন(এন.এ.এম.)স্কিমগী শরুক অমা ওইনা অনৌবা হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর(ঐচ.দবল্যু.সি.) ১০০০রোম হাংদোক্লগনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা লাওথোকখি৷ হিদাক-লাংথককী অয়ুশ সিস্তেমশিংগী প্রিন্সিপলশিং অসিগী মতুং ইন্না হোলিস্তিক ৱেল্নেস মোদেল অমা ফংহনবা অসিনা সেন্তরশিং অসিগী পান্দম ওইরি৷ অয়ুশ মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা ঐচ.দবল্যু.সি. পুন্না ১২,৫০০০রোম মথৌ তৌহল্লগনি৷ অয়ুশনা ফংহল্লিবা ত্রেদিস্নেল হিদাকশিং অসিগী মিংচৎ অসি হেনগৎননবা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা এন.এ.এম.গী মখাদা অয়ুশ দিস্পেন্সরী ১০০ শেমগৎননবা মন্ত্রী অসিনা লাওথোকখি৷
অয়ুশ মেদিসিনেল এক্সপর্তশিং হেন্না খঙহন্নবা অমসুং ত্রেনিং পীননবগীদমক, এন.এ.এম. সপোর্তকী মখাদা গোলপরাগী দুধনোইদা অনৌবা অয়ুর্বেদিক কোলেজ অমা শেমগৎননবগীদমক লুপা কোতি ৭০গী শেনফম থারগনি হায়না কনফরেন্স অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা লাওথোকখি৷ গুৱাহাতিদা লৈরিবা সরকারগী অয়ুর্বেদিক কোলেজ অসি অপগ্রেদ তৌননবা অমসুং মদুবু সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা ওইনা শেমগৎননবা অয়ুশ মন্ত্রালয়না ৱারেপ্নখ্রে৷ হিরম অসিগীদমক ফাইনান্সিএল গ্রান্ত ওইনা লুপা কোতি ১০গী শেনফম অমা কাইথরগনি৷ অনৌবা অয়ুশ এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসি হাংদোক্ননবগীদমক অখন্নবা প্রপোজেলশিং থাংগৎলক্নবগীদমক অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য পুম্নমক্তা হায়জখি৷
রো মেতরিএলশিং সেমি প্রোসেসিং তৌনবগী ফেসিলিতেসন সেন্তর অমা এন.ই.দা হাংদোক্লগনি৷ মসিগা লোইননা, বাইও-তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী মখাদা মনিপুরগী ইম্ফালদা লৈরিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ বাইও-রিসোর্সেস অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগা খুৎশম্নদুনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা রিজনেল রো দ্রগ রিপোজিতরী(আর.আর.দি.আর.) শেমগৎলগনি৷ অয়ুশ মন্ত্রালয়গী নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দনা চলাইবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা হায়রিবা ইনিসিয়েতিবশিং অসি পাংথোক্লগনি৷ মন্ত্রালয় অসিনা মেদিসিনেল প্লান্তশিংগী কঞ্জর্বেসন, দিবেলপমেন্ত অমসুং সস্তেনেবল মেনেজমেন্ত লৈহন্নবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা চৎনরি৷ ভেল্যু এদিসন, ৱেয়রহাউজিং অমসুং মার্তেকিং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎননবগীদমক জোইন্ত ফোরেস্ত মেনেজমেন্ত কম্মিতীশিং(জে.এফ.এম.সি.শিং) অসিদা সপোর্ত তৌননবা স্কিম অসিগী প্রোভিজন লৈ৷
তোঙান তোঙানবা দিজিজ মেনেজমেন্তদা অয়ুশ ইন্তরবেন্সনশিংগী দিজিতেল দাতা বেজ শেমগৎননবগীদমক অয়ুশ কোলেজশিংদা লৈরিবা তিচিং হোস্পিতালশিং অমসিং, কেন্দ্র সরকার, অৱাং-নোংপোক রাজ্য সরকারগী মখাদা লৈরিবা অয়ুশ মেদিকেল ফিসিলিতীশিং অসি অয়ুশ হেল্থ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম(এ.ঐচ.এম.আই.এস.)গী মখাদা পুরক্লগনি৷ এ.ঐচ.এম.আই.এস. অসি অয়ুশ ফেসিলিতীশিংদা তৌরিবা পেসেন্ত কেয়র অমসুং হেল্থ কেয়র দেলিভরী সিস্তেমশিংগী মথৌ পুম্নমক ইফেক্তিব ওইনা য়েংশিন্নবগী লৈরিবা আই.তি. প্লেতফোর্ম অমনি৷ পেসেন্ত কেয়র হেনগৎননবা, নিংথিনা মথৌ তৌননবা, ইফেক্সিব ওইনা পাংথোক্ননবা, সাইন্তিফিক দোকুমেন্তেসন তৌননবা অমসুং অয়ুশ রিসর্স পাংথোক্ননবগী পান্দম অমদা মসি শেমগৎখিবনি৷
অয়ুশ মন্ত্রালয়গী সপোর্ত মখাদা ইনবেস্ত ইন্দিয়াদা লৈগদৌরিবা স্ত্রাতিজিক পোলিসী অমসুং ফেসিলিতেসন ব্যুরো অসিনা মেনুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসেস য়াওনা এন.ই. রাজ্যশিংদা শাগদৌরিবা অয়ুশ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তরশিং অসিদা পোতেন্সিয়েল ইনবেস্তরশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নরগনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎলগনি৷ তীম অসিগী ওইনদি এন.ই. রাজ্যশিংদা মেদিকেল ভেল্যু ত্রাবেল প্রোমোসন তৌবা অসিনা প্রাইয়োরিতী এরিয়া ওইরগনি৷

AYUSH
Ayush Minister Shri Sarbananda Sonowal announces major plans for Boosting Ayush Initiatives in Northeast
28 AUG 2021 4:42PM by PIB Delhi
• 1000 Health & Wellness Centres (HWC) and 100 new AYUSH dispensaries in the North-Eastern (NE) states
• Rs 70 Crores financial provision for a new Ayurvedic College at Dudhnoi in Goalpara
• Financial grant of Rs 10 Crores for Ayurvedic College, Guwahati to be developed as Centre of Excellence
In a major boost to the initiatives to promote traditional medicinal practices in the North East, the Union Minister of Ayush and Ports, Shipping & Waterways, Shri SarbanandaSonowal announced a slew of major initiatives planned to boost the traditional medicinal practices in the north-eastern states of India at a conference held in Guwahaitoday. The conference of AYUSH and Health Ministers of North-eastern states for promotion of Ayush systems was graced by Chief Ministers of Assam, Dr HimantaBiswaSarma, as the Chief Guest. The Union Minister of State for AYUSH and Women & Child Development, Dr MunjparaMahendrabhaiKalubhai, Health Ministers of Assam, Nagaland and Sikkim along with senior officials of NorthEastern states as well as industry leaders were present at this conference.
The union minister announced that as many as 1000 new Health & Wellness Centres (HWC), as part of the National Ayush Mission (NAM) Scheme, will be opened in the NE states for growth and development of Ayush systems. The aim of these centres is to provide a holistic wellness model based on principles of Ayush systems of medicine. A total of 12,500 HWC are to be operationalised in the country by the Ministry of Ayush. To boost the popularity of traditional medicines provided by Ayush, the minister announced setting up of 100 Ayush dispensaries under NAM in the northeast region.
In order to boost the education and training of Ayush medicinal experts, financial provision of Rs 70 crore, under NAM support, will alsobe provided for establishment of a new Ayurvedic College at Dudhnoi in Goalpara, announced the union minister while addressing the conference. The Ministry of Ayush has decided to upgrade the Government Ayurvedic College in Guwahati and develop it as a Centre of Excellence. A sum of Rs 10 crore as financial grant is to be provided in this regard. All states of Northeast were requested to put up specific proposal to the ministry for open new Ayush educational institutions.
A facilitation Centre for Semi Processing of raw material is going to be opened up in NE. Along with this, it is also envisaged to set up Regional Raw Drug Repository (RRDR) in NE states in collaboration with National Institute of Bio-Resources and Sustainable Development in Imphal, Manipur under Department of Bio-Technology. These initiatives will be undertaken under the Central Sector Scheme run by National Medicinal Plants Board, Ministry of Ayush. Ministry is implementing Central Sector Scheme on Conservation, Development and Sustainable Management of Medicinal Plants. This Scheme has provision to support joint forest management committees (JFMCs) for value addition, drying, warehousing and augmenting marketing infrastructure.
The Ayush medical facilities under North-EasternState Governments, Central Government and teaching hospitals in Ayush colleges will be brought under Ayush Health Management Information System (AHMIS) so as to develop digital data base of Ayush interventions in various disease management. AHMIS is a comprehensive IT platform to effectively manage all functions of health care delivery systems and patient care in Ayush facilities. It is developed with an aim to improve patient care, work efficiency, effective management and scientific documentation and research of Ayush.
The strategic policy & facilitation bureau at Invest India, under the aegis of Ministry of Ayush, will coordinate with and encourage potential investors to in Ayush and wellness centres in NE states including manufacturing and services. Medical value travel promotion in NE states will be a priority area for the team.