সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ত্যুবর্কুলোসিসকা লোইননা সার্স-কোব-২ নারিবা অসি নৈননবা অমসুং জিনোমিক সর্ভিলেন্সকী নেতৱার্ক শেমগৎনবা ভারতকী সাইন্তিস্তনা ব্রিক্স গ্রুপকা খুৎশম্নখ্রে
23 AUG 2021 4:15PM by PIB Imphal
তি.বি.পেসেন্তশিংদা খরা হেন্না লুশিল্লবা কোবিদ-১৯গী ফিভমশিংনা পীরিবা ইম্পেক্ত অসি নৈননবা ব্রিক্স লৈবাকশিংগা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তনা সার্স-কোব-২-এন.জি.এস.-ব্রিক্স কন্সোর্তিয়ম অমসুং মল্তি সেন্ত্রিক প্রোগ্রাম পাংথোক্লি৷
সার্স-কোব-২ এন.জি.এস.-ব্রিক্স কন্সোর্তিয়ম অসি কোবিদ-১৯দা হকশেলগা মরী লৈনবা নোলেজ কা হেন্না হেনগৎহন্নবা অমসুং হকশেলগী ফলশিং ফগৎহনবদা চাওনা শরুক য়াননবা শেমখিবা ইন্তরদিসিপ্লিনরী কোলাবোরেসন অমনি৷ কন্সোর্তিয়ম অসিনা ইপিদেমিওলোজিক অমসুং বাইওইনফোর্মেতিব তুলশিং অসি মতুং তারকপদা কোবিদ-১৯ অমসুং অতোপ্পা ভাইরসশিংগী ত্রান্সমিসন দাইনামিকশিং ত্রেক্কিং তৌবদা অমসুং দাইয়েগ্নোস্তিক এসেশিংদা শিজিন্নরগনি অমসুং কন্সোর্তিয়ম অসিনসু খ্বাইদগী ফরবা জিনোমিক তেক্নোলোদীশিং শিজিন্নদুনা ক্লিনিকেল অমসুং সর্ভিলেন্স সেম্পলশিংদগী ক্লিনিকেল অমসুং পব্লিক হেল্থ রিসর্স অমসুং ইন্তরবেন্সনশিং পাংথোকহন্দুনা জিনোমিক দাতা ত্রান্সলেসন তৌবগী খোঙজেল হেনগৎহল্লগনি৷ ভারতকী তীমদা য়াওরিবশিং অদুদি নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ বাইওমেদিকেল জিনোমিক্স(প্রোফেসর অরিন্দম মাইত্রা, প্রোফেসর সৌমিত্রা দাস, দা. নিধান কে বিস্বাস), সেন্তর ফোর ফিঙ্গরপ্রিন্তিং অমসুং দাইয়েগ্নোস্তিক্স(দা. অশৱিন দলাল) অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স(দা. মোহিত কে জোল্লী)নি, অদুগা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী শরুক য়ারিবশিং অদুদি ব্রজিলগী নেস্নেল লেবোরেতরী ফোর সাইন্তিফিক কম্প্যুতেসন – এল.এন.সি.সি./এম.সি.তি.আই.(দা. অন্ন তেরেজা রিবৈরো দি বাস্কোন্সেলোস), রসিয়াগী স্কোল্কোবো ইন্সতিত্যুত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী(প্রোফেসর জিওর্জী বেজীকিন), চাইনাগী বৈজিং ইন্সতিত্যুত ওফ জিনোমিক্স, চাইনিস একাদেমী ওফ সাইন্সেস(প্রোফেসর মিঙ্গকুন লি) অমসুং সাউথ অফ্রিকাগী য়ুনিভর্সিতী ওফ ক্বাজুলু-নতাল(প্রোফেসর তুলিও দি ওলিবৈরা)না কন্সোর্তিয়ম অসিদা শরুক য়ারগনি৷
অনিশুবা মল্তি সেন্ত্রিক প্রোগ্রাম অসিদা ইন্দিয়া, ব্রজিল অমসুং সাউথ অফ্রিকাগী রিসর্সরশিংনা শেম্বা ইন্তরদিসিপ্লিনরী তীম অমনি, তীম অসিনা ইপিদেমিওলোজী অমসুং কোমোর্বিদিতীগীদমক ত্রান্সিয়েন্ত পেরিফেরেল ইম্ম্যুনোসপ্রেসন অমসুং লঙ্গ হাইপর ইমফ্লেমেসন লৈরিবা তি.বি. পেসেন্তশিংদা ফিভম খরা হেন্না লুশিন্না লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ইম্পেক্ত অদু থিজিল্লগনি৷ তীম অসিদা য়াওগদৌরিবশিং অদুদি ভারতকী নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ রিসর্স ইন ত্যুবর্কুলোসিস (দা. সুবাশ বাবু, দা. অনুরধা রাজামনিক্কম, দা. বানুরেখা বেলায়ুথম অমসুং দা. দিনা নাইয়র), ব্রজিলগী লেপক্লিন-তি.বি./ ইনিফিওক্রজ (দা. বেলেরিয়া কবাল্কেন্তি রোল্লা), আই.এম.য়ু., এল.আই.বি., মোন্সতর/ আই.জি.এম.এফ.আই.ও.সি.আর.য়ু.জেদ. (ব্রুনো দি বেজররিল অন্দ্রেদ), লেপক্লিন-তি.বি./ ইনিফিওক্রজ (দা. এদ্রিয়ানো গোমস দ সিলভা) অমসুং এল.বি.বি./ইনি-ফিওক্রজ (দা. মরিয়া খৃস্তিনা লৌরেনকো) অমসুং সাউথ অফ্রিকাগী য়ুনিভর্সিতী ওফ দি ৱিতৱাতর্সরেন্দ, জোহান্সবর্গ(দা. বভেশ কানা, দা. ভাবনা গোর্ধন, দা. নেল মার্তিন্সন অমসুং দা. জিয়াদ ৱজা)নি৷
মসিগী কোলাবোরেতিব স্তদী অসিনা হেন্না ফবা দিজিজ মেনেজমেন্ত লৈহন্নবগী অশাদা কোবিদ-১৯ কো-ইনফেক্সন লৈবা নত্রগা লৈতবা পল্মোনরী তি.বি. পেসেন্তশিংদা মমল লৈরবা কো-মোর্বিদিতী দাতা ফংহল্লগনি হায়না থাজনরি৷
বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী দা. রেনু স্বারুপনা ব্রিক্স লৈবাকশিং অসিগা কোলোবেরেসন তৌননবগীদমক দিপার্তমেন্ত অসিনা অপিকপা খোঙথাং খরা অচুম্বা মাইকৈদা লৌখৎখ্রে হায়না ফোংদোকখি৷ ব্রিক্স প্রোগ্রাম অসি তৌনবা দিপার্তমেন্ত অসিনা প্লান তৌরি হায়নসু দা. রেনু স্বারুপনা পনখি৷
অখাতাবা অকুপ্পা মরোলগীদমক, দা. অরিন্দম মাইত্রা, (ইমেল: am1@nibmg.ac.in) অমসুং দা. সুবাশ বাবু (ইমেল: sbabu@nirt.res.in) তান্নবা য়াগনি৷
ব্রিক্স এস.তি.আই. ফ্রেমৱার্ক প্রোগ্রামগী মরমদা হেন্না খঙননবা, লিঙ্ক অসিদা চংবিয়ু http://brics-sti.org
ফিগর: দি.বি.তি.-ব্রিক্স কোওপরেসনগী ইনফো-গ্রাফিক

Ministry of Science & Technology
Indian Scientist Partners with BRICS Group to Setup Network of Genomic Surveillance and Study the Overlap of SARS-CoV-2 with tuberculosis
23 AUG 2021 4:15PM by PIB Delhi
Department of Biotechnology, Ministry of Science and Technology, Government of India in collaboration with BRICS countries is implementing SARS-CoV-2 NGS-BRICS consortium and multi centric programme to study the impact of severe COVID-19 conditions on TB patients.
The SARS-CoV-2 NGS-BRICS consortium is an interdisciplinary collaboration to advance COVID-19 health-relevant knowledge and to contribute to improvements in health outcomes. The consortium will accelerate the translation of genomic data leading to clinical and public health research and interventions from clinical and surveillance samples by utilising the high-end genomic technologies, and epidemiologic and bioinformatics tools for future use in diagnostic assays and tracking transmission dynamics of COVID-19 and other viruses. The Indian team consists from National Institute of Biomedical Genomics (Professor Arindam Maitra, Professor Saumitra Das, Dr Nidhan K Biswas), Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (Dr Ashwin Dalal) and Indian Institute of Science (Dr Mohit K Jolly) along with National Laboratory for Scientific Computation - LNCC/MCTI (Dr Ana Tereza Ribeiro de Vasconcelos) from Brazil, Skolkovo Institute of Science and Technology (Professor Georgii Bazykin) from Russia, Beijing Institute of Genomics, Chinese Academy of Sciences (Professor Mingkun Li) from China and University of KwaZulu-Natal (Professor Tulio de Oliveira) from South Africa will participate in this consortium.
The second multi centric programme consists of an interdisciplinary team of researchers from India, Brazil and South Africa who would investigate the impact of severe COVID-19 on transient peripheral immunosuppression and lung hyperinflammation conditions in TB patients for epidemiology and comorbidity. This team consists of National Institute of Research in Tuberculosis (Dr. Subash Babu, Dr. Anuradha Rajamanickam, Dr. Banurekha Velayutham and Dr. Dina Nair) from India, Lapclin-Tb/ Inifiocruz (Dr. Valeria Cavalcanti Rolla), IMU, LIB, MONSTER/ IGMFIOCRUZ (Dr. Bruno de Bezerril Andrade), LAPCLIN-TB/ INIFIOCRUZ (Dr. Adriano Gomes da Silva) and LBB/ INI-FIOCRUZ (Dr. Maria Cristina Lourenço) from Brazil and University of the Witwatersrand, Johannesburg, South Africa (Dr. Bavesh Kana, Dr. Bhavna Gordhan, Dr. Neil Martinson and Dr. Ziyaad Waja) from South Africa.
This collaborative study is expected to provide valuable co-morbidity data pertaining to pulmonary TB patients with or without COVID-19 co-infection that is expected to be generated for better disease management.
Dr. Renu Swarup, Secretary, Department of Biotechnology remarked that the department has taken small steps in the right direction towards collaboration with BRICS countries. Dr. Renu Swarup also remarked that the Department plans to expend the BRICS programme.
For further details, Dr. Arindam Maitra, (email: am1@nibmg.ac.in) and Dr. Subash Babu (email: sbabu@nirt.res.in) can be contacted
To know more about BRICS STI Framework Programme, visit http://brics-sti.org
Figure: Info-graphic of DBT-BRICS cooperation