Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at interaction with the Indian para-athlete contingent for Tokyo 2020 Paralympic Games
17 AUG 2021 2:10PM by PIB Delhi
Namaskar!
Joining me in the program is our Sports Minister in the Government of India, Shri Anurag Thakur ji, all the players, coaches, and especially the parents. Talking to all of you has given me the confidence that India is going to create a new history in the Paralympics Games also. I wish all the players and coaches all the very best for your success, for the victory of the country.
Friends,
I can see in you infinite self-confidence and will power to achieve something. It is the result of your hard work that today the largest number of Indian athletes is going to the Paralympics. As you were saying, Corona pandemic added to your problems, but you did not let it affect your preparation and did whatever was needed to overcome that. You didn't let your morale down and didn't stop your practice. And this is what the true 'sportsman spirit' teaches us in every situation –‘Yes, we will do it! We can do it’ and all of you did it.
Friends,
You have reached this stage because you are the real champion. You have overcome adversities in the game of life. You have won the game of life, you are the champion. Your victory, your medal is very important for you as a player, but I say it again and again that today’s new India does not put pressure for medals on its athletes. You have to give your 100 percent with full dedication, without any mental burden and without worrying about how strong the player is in front of you. Always remember that you have to perform with this belief in the arena of sports. When I became the Prime Minister, I used to meet leaders of the world. They are even taller than us in height. The status of those countries is also imposing. I too had the similar background as yours and people in the country used to doubt that Modi ji has no idea of ​​the world, what would he do if he becomes the Prime Minister? But when I used to shake hands with world leaders, I never thought that Narendra Modi was shaking hands. I always thought that a country with a population of more than 100 crores was shaking hands (with them). More than 100 crore countrymen are standing behind me. I had this feeling and,therefore, I never had any issues with my confidence.I see you have the confidence to score victory in your life and winning the game is a very small issue for you. Your hard work will ensure medals. You have already seen that some of our players won in the Olympics, while some others missed. But the country stood firmly with everyone and was cheering for everyone.
Friends,
As a player, you know very well that along with physical strength in the field, mental strength also matters. It was your mental strength that helped you move ahead despite challenging situations. Therefore, the country is taking care of all these issues for its players. Workshops and seminars on 'Sport Psychology' are being organized continuously for the players. Most of our players come from small towns, cities and villages. Therefore, lack of exposure is also a big challenge for them. Sometimes, challenges like new places, new people and international conditions lower our morale. Therefore, it was decided that our players should get training in this direction as well. I hope the three sessions that you attended on the Tokyo Paralympics would have helped you a lot.
Friends,
Looking at you, I can say that our villages and remote areas are full of talent and confidence. You are a living example of that. Many times, you would have thought what would have happened to your dreams had you not got the facilities regarding resources. We also have to worry about the same concerns for the lakhs of youth of the country. There are so many youths who have the ability to win so many medals. Today the country itself is trying to reach them and special attention is being given to rural areas. Today 360 'Khelo India Centers' have been set up in more than 250 districts of the country to identify talent at the local level so that they get opportunities. In the days to come, the number of these centers will be increased to 1,000.Similarly, resources used to be another challenge before our players. Earlier, there were no good grounds andquality equipment. It also had an effect on the morale of the player. He used to consider himself inferior to the players of other countries. But today sports infrastructure is also being expanded in the country. The country is helping each and every player with an open mind. The country also made necessary arrangements for the players through the 'Target Olympic Podium Scheme', set goals and the result is before us today.
Friends,
If the country has to reach the top in sports, then we have to shed that old fear which was entrenched in the mind of the older generation. If a child was more interested in the game, then the family members used to worry what he would do in the future,because barring one or two sporting events, sports was no longer a measure of success or career for us. It is very important for us to come out of this mindset and the feeling of insecurity.
Friends,
Whatever sports you are associated with, you also strengthen the spirit of Ek Bharat- Shreshtha Bharat (One India, Supreme India). It does not matter which state you belong to, which region you belong to, which language you speak, what matters is that you are 'Team India' today. This spirit should be visible in every part of ​​our society at every level. In this campaign of social equality and AtmaNirbhar Bharat, my Divyang brothers and sisters are very important partners for the country. You have proved that life does not come to a halt due to physical hardship. Therefore, you are also a great inspiration for the countrymen, especially for the new generation.
Friends,
Earlier, providing facilities to the Divyang Jan was treated as welfare. But today the country realizes that it is its responsibility. Therefore, the Parliament of the country enacted a law -- 'The Rights for Persons with Disabilities Act' -- giving legal protection to the rights of persons with disabilities. Sugamya Bharat Abhiyanis another great example of this. Today hundreds of government buildings and railway stations, thousands of train coaches and dozens of domestic airports have been made Divyang-friendly. The project to make a standard dictionary of Indian Sign Language is also progressing. NCERT books are also being translated into sign language. Such efforts are changing the lives of so many people and giving confidence to so many talents to do something for the country.
Friends,
When the country makes efforts, we get its golden results fast and that gives us the inspiration to think big and to innovate. Our one success clears the way for our new goals. Therefore, when you would give your best in Tokyo carrying the Tricolor, you would not only win medals, but you would also be taking India's resolve very far. You would give these resolutions a new energy and take it forward. I am sure that your courage and enthusiasm will set new records in Tokyo. With this belief, once again many best wishes to all of you. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଟୋକିଓ ୨୦୨୦ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପାରା-ଆଥଲେଟ ଦଳ ସହିତ କଥାବାର୍ତା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ମୂଳ ବିଷୟବସ୍ତୁ
17 AUG 2021 2:10PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୋ ସହିତ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ମହୋଦୟ, ସମସ୍ତ ଖେଳାଳି ସାଥୀ, ସମସ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଅଭିଭାବକ ଓ ଆପଣମାନଙ୍କ ମାତାପିତା । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥା ହୋଇ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଯାଇଛି ଯେ ଏଥର ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ନୂଆ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ଆମର ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ, ଦେଶର ବିଜୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବଳ, କିଛି ହାସଲ କରି ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅସୀମ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ରହିଛି ବୋଲି ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର ଏହା ପରିଣାମ ଯେ ଆଜି ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତର କ୍ରୀଡାବିତ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅସୁବିଧାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବଢାଇ ଦେଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟଧାରାକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିଥିଲେ । ଆପଣମାନେ ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ଯାହା ବି ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ତାହା ହିଁ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ନିଜର ମନୋବଳ ହ୍ରାସ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି, ନିଜର ଅଭ୍ୟାସକୁ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଏହାହିଁ ବାସ୍ତବ କ୍ରୀଡାବିତର ଭାବନା ଅଟେ । ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥତିରେ ତାହା ଆମକୁ ଏକଥା ଶିଖାଏ ଯେ ହଁ ଆମେ ଏହା କରିବା, ଆମେ ଏହା କରିପାରିବା ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହା କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ମଧ୍ୟ । ସମସ୍ତେ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଂଚିଛନ୍ତି କାରଣ ଆପଣମାନେ ବାସ୍ତବରେ ଚାମ୍ପିଅନ୍ । ଜୀବନର ଖେଳରେ ଆପଣମାନେ ସଙ୍କଟଗୁଡିକୁ ପରାହତ କରିଛନ୍ତି । ଜୀବନର ଖେଳରେ ଆପଣ ଜିତି ସାରିଛନ୍ତି, ଚାମ୍ପିଅନ୍ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଜଣେ ଖେଳାଳି ରୂପରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜର ବିଜୟ, ଆପଣଙ୍କ ପଦକ ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି ଯେ ନୂଆ ଭାବନାର ଭାରତ ଆଜି ନିଜର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ଉପରେ ପଦକର ଚାପ ପକାଉ ନାହିଁ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ କେବଳ ନିଜର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଦେବାର ଅଛି, ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଏକାଗ୍ରତାର ସହିତ, କୌଣସି ମାନସିକ ଚାପ ବିନା, ସମ୍ମୁଖରେ କେତେ ମଜବୁତ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ହେଉ ନା କାହିଁକି ଏହାର ଚିନ୍ତା ନକରି କେବଳ ସବୁବେଳେ ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପଡିଆ ଉପରେ ନିଜକୁ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର ଅଛି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ନୂଆ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି । ସେମାନଙ୍କ ଉଚ୍ଚତା ମୋଠାରୁ ଅନେକ ଅଧିକ । ସେହି ଦେଶଗୁଡିକର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବି ଖୁବ୍ ଅଧିକ । ମୋର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ହିଁ ଥିଲା ଏବଂ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ସନ୍ଦେହ କରୁଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀଜୀଙ୍କୁ ଦୁନିଆ ବିଷୟରେ ତ କିଛି ଜଣାନାହିଁ । ଇଏ ଯଦି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଯାଆନ୍ତି ତାହାହେଲେ କଣ କରିବେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ନେତାମାନଙ୍କ ସହ ହାତ ମିଳାଉଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ କେବେ ବି ଏହା ଭାବୁ ନଥିଲି ଯେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ହାତ ମିଳାଉଛି । ମୁଁ ଏକଥା ଭାବୁଥିଲି ଯେ ଶହେ କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଦେଶ ହାତ ମିଳାଉଛି । ମୋ ପଛରେ ଶହେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଭାବନା ରହୁଥିଲା । ଏବଂ ସେହି କାରଣ ମତେ କେବେ ବି ମୋର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ହରାଇବାକୁ ଦେଉ ନଥିଲା । ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରେ ତ ଜୀବନକୁ ଜିତିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଆଉ କ୍ରୀଡାରେ ଜିତିବା ତ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଁ ହାତର ଖେଳ । ପଦକ ତ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଆପଣା ଛାଏଁ ଆସିଯିବ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଆମର କିଛି ଖେଳାଳି ଜିିତିଥିଲେ ତ ଆଉ କିଛି ଜିତି ପାରି ନ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଦେଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢତାର ସହ ଛିଡା ହୋଇଥିଲା । ସମସ୍ତଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢାଉଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜଣେ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ଆପଣମାନେ ଏକଥା ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ, ଖେଳପଡିଆରେ ଯେତିକି ଶାରିରୀକ ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିଥାଏ, ମାନସିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିଥାଏ । ଆପଣମାନେ ତ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏହିଭଳି ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡିକରୁ ମୁକୁଳି ଆଗକୁ ବଢିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ମାନସିକ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏତେସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ଦେଶ ନିଜର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହିସବୁ ବିଷୟ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘କ୍ରୀଡା ମନସ୍ତତ୍ୱ’ ତାହା ଉପରେ ନିୟମିତ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ପାଠଚକ୍ରର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଆମର ଅଧିକାଂଶ ଖେଳାଳି ଛୋଟ ଛୋଟ ସହର ଓ ଗ୍ରାମାଂଚଳରୁ ଆସିଥାଆନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ, ଉଦାଭସନର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇଥାଏ । ନୂଆ ଜାଗା, ନୂଆ ମଣିଷ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତି, ଅନେକ ଥର ଏହିସବୁ ଆହ୍ୱାନ ହିଁ ଆମର ମନୋବଳକୁ ହ୍ରାସ କରିଦିଏ । ଏଥିପାଇଁ, ଏହା ସ୍ଥିର କରାଗଲା ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ମିଳିବା ଦରକାର । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଟୋକିଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍‌ିସକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯେଉଁ ୩ଟି ଅଧିବେଶନରେ ଆପଣମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ସେଥିରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବେଶ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ମିଳିଥିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଛୋଟ ଛୋଟ ଗାଁରେ, ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଇଲାକାରେ କେତେ ଯେ ଅଦ୍ଭୁତ ପ୍ରତିଭା ଭରି ରହିଛନ୍ତି, କେତେ ଯେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଆଜି ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖି ଏକଥା କହିପାରିବି ଯେ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରମାଣ ବିଦ୍ୟମାନ । ଅନେକଥର ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଥିବେ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ସମ୍ବଳର ସୁବିଧା ମିଳିଛି, ଏହା ଯଦି ଉପଲବଧ ହୋଇପାରି ନଥାଆନ୍ତା, ତାହାହେଲେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର କ’ଣ ହୋଇଥାଆନ୍ତା । ଏହି ଚିନ୍ତା ଆମକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହିଭଳି କେତେ ଯେ ଯୁବା ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପଦକ ଜିଣିବାର ଯୋଗ୍ୟତା ରହିଛି । ଆଜି ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜେ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ଗ୍ରାମୀଣ ଇଲାକା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି । ଆଜି ଦେଶର ଅଢେଇ ଶହରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୩୬୦ ‘ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସେଂଟର’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ହିଁ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ ହେବ, ସେମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ । ଆଗାମୀ ଦିନଗୁଡିକରେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ୧୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ । ଏହିଭଳି ଆମର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଉ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ବଳର ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଆପଣମାନେ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଥିଲେ ତ ଭଲ ଖେଳପଡିଆ, ଉତମ ଉପକରଣ ଉପଲବଧ ନଥିଲା । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ମନୋଭାବ ଉପରେ ପଡୁଥିଲା । ସେମାନେ ନିଜକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କଠାରୁ କମ୍ ଭାବୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶରେ କ୍ରୀଡା ସହିତ ଜଡିତ ଭିତିଭୂମୀର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି । ଦେଶ ଖୋଲା ହୃଦୟର ସହ ନିଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା କରୁଛି । ‘ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୋଡିଅମ୍ ସ୍କିମ’ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି, ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଛି । ଏହାର ପରିଣାମ ଆଜି ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖେଳରେ ଯଦି ଦେଶକୁ ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ପହଂଚିବାର ଅଛି ତାହାହେଲେ ଆମକୁ ସେହି ପୁରୁଣା ଭୟକୁ ମନରୁ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ପୁରୁଣା ପିଢୀର ମନ ଭିତରେ ଘର କରି ରହିଥିଲା । କୌଣସି ପିଲାର ଯଦି ଖେଳ ପ୍ରତି ଅଧିକ ଆଗ୍ରହ ରହୁଥିଲା ତାହାହେଲେ ଘର ଲୋକଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା ହୋଇଯାଉଥିଲା ଯେ ଇଏ ଭବିଷ୍ୟତରେ କ’ଣ କରିବ? କାରଣ ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି ଖେଳକୁ ଛାଡି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଖେଳ ଆମ ପାଇଁ ସଫଳତା କିମ୍ବା ପେଶାର ମାପଦଣ୍ଡ ହୋଇ ରହି ନଥିଲା । ଏହି ମାନସିକତାକୁ, ଅସୁରକ୍ଷାର ଭାବନାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ଆମପାଇଁ ବହୁତ ଚରୁରୀ ଅଟେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ନିଜର ଚାଲି ଚଳଣକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁଧାରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଜି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ସହିତ ଭାରତୀୟ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ରୀଡାଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଯୁବାପିଢୀକୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ନିମନ୍ତେ, ପେଶାଦାର ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମଣିପୁରର ଇମ୍ଫାଲରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ପାଠପଢା ସହିତ କ୍ରୀଡାକୁ ସମାନ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ଆଜି ଦେଶ ନିଜେ ଆଗଭର ହୋଇ ‘ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ’ ଚଳାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ଯେକୌଣସି କ୍ରୀଡା ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ଭାବନାକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣ କେଉଁ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଛନ୍ତି, କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆସିଛନ୍ତି, କେଉଁ ଭାଷା କହୁଛନ୍ତି, ଏସବୁର ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱରେ ଆପଣମାନେ ଆଜି “ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ” ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଭାବନା ଆମ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିବା ଦରକାର, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସାମାଜିକ ସମାନତାର ଏହି ଅଭିଯାନରେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତରେ ମୋର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀ ଦେଶପାଇଁ ବେଶ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାର ଅଟନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଶାରିରୀକ ସମସ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଜୀବନ ଅଟକିଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ, ବିଶେଷକରି ନୂଆ ପିଢୀ ସକାଶେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକୁ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୋଲି ଧରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ଏହାକୁ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ସଂସଦ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକାର, ଆଇନ୍ ପ୍ରଣୟନ କରିଛି । ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିିମାନଙ୍କ ଅଧିକାରଗୁଡିକୁ ନ୍ୟାୟିକ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛି । ସୁଗମ୍ୟ ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ ଏହାର ଏକ ବଡ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଆଜି ଶହ ଶହ ସରକାରୀ କୋଠା, ଶହ ଶହ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ୍‌, ହଜାର ହଜାର ରେଳ କୋଚ୍‌, ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ ଘରୋଇ ବିମାନବନ୍ଦରର ଭିତିଭୂମୀକୁ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୁଗମ କରାଯାଇଛି । ଭାରତୀୟ ସାଂକେତିକ ଭାଷାର ଅଭିଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦୃତଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏନସିଇଆରଟିର ପୁସ୍ତକଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ସାଙ୍କେତିକ ଭାଷାରେ ଅନୁବାଦ କରାଯାଉଛି, ଏହିଭଳି ସବୁ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା କେତେ ଯେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳିବାରେ ଲାଗିଛି, କେତେ ଯେ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ଭରଷା ମିଳୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ, ଏବଂ ତାହାର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ପରିଣାମ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ତୁରନ୍ତ ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଚିନ୍ତା କରିବା ପାଇଁ, ଆହୁରି ନୁଆ କିଛି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ତାହାରି ଭିତରୁ ମିଳିଥ।।ଏ । ଆମର ଗୋଟିଏ ସଫଳତା ଆଉ ଅନେକ ନୂଆ ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡକୁ ଆମର ପଥ ପରିଷ୍କାର କରି ଦେଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଧରି ଟୋକିଓରେ ନିଜର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ, ସେତେବେବେ କେବଳ ପଦକ ଜିତିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତର ସଙ୍କଳ୍ପଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେଇଯିବେ, ତାକୁ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ତାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବେ । ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଏହି ମନୋବଳ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଏହି ଉତ୍ସାହ ଟୋକିଓରେ ନୂଆ କିର୍ତୀମାନ ସ୍ଥାପନ କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!