প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
"সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ প্ৰচাৰ: আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা" শীৰ্ষক বিষয়ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ (ইউএনএছচি) উচ্চ পৰ্যায়ৰ মুকলি বিতৰ্কৰ সভাপতিত্ব কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
08 AUG 2021 4:58PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৯ আগষ্টৰ সন্ধিয়া ৫.৩০ বজাত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে "সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ প্ৰচাৰ: আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা" শীৰ্ষক বিষয়ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ (ইউএনএছচি) এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ মুকলি বিতৰ্কৰ সভাপতিত্ব কৰিব।
বৈঠকখনত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সদস্য দেশসমূহৰ ৰাষ্ট্ৰ আৰু চৰকাৰৰ মুৰব্বী আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ব্যৱস্থা আৰু মুখ্য আঞ্চলিক সংগঠনসমূহৰ উচ্চ পৰ্যায়ৰ বিশেষজ্ঞসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। মুকলি বিতৰ্কত সামুদ্ৰিক অপৰাধ আৰু নিৰাপত্তাহীনতাৰ বিৰুদ্ধে কাৰ্যকৰীভাৱে যুঁজ দিয়াআৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডত সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ উপায়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হ'ব।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদে সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক অপৰাধৰ বিভিন্ন দিশৰ ওপৰত আলোচনা কৰিছে আৰু বিভিন্ন প্ৰস্তাৱ গৃহীত কৰিছে। অৱশ্যে, সামগ্ৰিকভাৱে উচ্চ পৰ্যায়ৰ মুকলি বিতৰ্কত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাক এক বিশেষ কাৰ্যসূচী হিচাপে আলোচনা কৰা হ'ব। যিহেতু কোনো দেশেই সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ বিভিন্ন মাত্ৰাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমস্যাসমাধান কৰিব নোৱাৰে, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত এই বিষয়টো সামগ্ৰিক ভাৱে বিবেচনা কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত এক ব্যাপক দৃষ্টিভংগীয়ে বৈধ সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ সুৰক্ষিত আৰু সমৰ্থন কৰাৰ লগতে সামুদ্ৰিক খণ্ডত পৰম্পৰাগত আৰু অ-পৰম্পৰাগত ভাবুকিৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব।
সিন্ধু সভ্যতাৰ সময়ৰ পৰাই মহাসাগৰে ভাৰতীয় ইতিহাসত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। আমাৰ সভ্যতাৰ ওপৰত আধাৰিত ৰাজহুৱা নীতিয়ে সাগৰক অংশীদাৰী শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ উৎপত্তিকাৰী হিচাপে চায়। এই কথা মনত ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৫ চনত 'সাগৰ' (সাগৰ অঞ্চলত সকলোৰে সুৰক্ষা আৰু উন্নয়ন)ৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই দৃষ্টিভংগীয়ে মহাসাগৰৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ বাবে সহযোগিতামূলক ব্যৱস্থাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু সুৰক্ষিত আৰু স্থিৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ বাবে এক পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে। 2019 চনত, পূব এছিয়া সন্মিলনত, ইণ্ডো-পেচিফিক মেৰিটাইম ইনিশিয়েটিভ (আইপিঅ'আই)ৰ জৰিয়তে এই ধাৰণাটো অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল। ইয়াত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰকে ধৰি সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ সাতটা স্তম্ভৰ কথা উল্লেখ কৰা হৈছিল; সামুদ্ৰিক সম্পদ; ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু সম্পদ বিনিময়; দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস আৰু নিয়ন্ত্ৰণ কৰা; বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু শৈক্ষিক সহযোগিতা আৰু বাণিজ্য সংযোগ আৰু সামুদ্ৰিক পৰিবহন।
শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী হ'ব ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ মুক্ত বিতৰ্কত সভাপতিত্ব কৰা প্ৰথম গৰাকী ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী। অনুষ্ঠানটো ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ৱেবছাইটত পোনপটীয়াকৈ সম্প্ৰচাৰ কৰা হ'ব আৰু ভাৰতীয় সময় মতে বিয়লি চাৰে পাচ বজাৰ পৰা চাব পাৰিব।

Prime Minister's Office
PM to chair UNSC High-Level Open Debate on “Enhancing Maritime Security: A Case For International Cooperation”
08 AUG 2021 4:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will chair the High-level Open Debate on ‘Enhancing Maritime Security – A Case for International Cooperation’ on 9th August at 5.30 PM IST via video conferencing.
The meeting is expected to be attended by several Heads of State & Government of member states of the United Nations Security Council, and high level briefers from the UN System and key Regional Organizations. The Open Debate will focus on ways to effectively counter maritime crime and insecurity and strengthened coordination in the maritime domain.
The UN Security Council has discussed and passed resolutions on different aspects of maritime security and maritime crime. However, this will be the first time that maritime security will be discussed in a holistic manner as an exclusive agenda item in such a high level open debate. Given that no country alone can address the diverse aspects of maritime security, it is important to consider this subject in a holistic manner in the United Nations Security Council. A comprehensive approach to Maritime Security should protect and support legitimate maritime activities, while countering traditional and non-traditional threats in the maritime domain.
The Oceans have played an important part in India’s history right from the time of the Indus Valley Civilization. Based on our civilizational ethos that sees the seas as an enabler of shared peace and prosperity, Prime Minister Shri Narendra Modi put forward the vision of SAGAR - an acronym for ‘Security and Growth for all in the Region’ in 2015. This vision focuses on cooperative measures for sustainable use of the oceans, and provides a framework for a safe, secure, and stable maritime domain in the region. In 2019, at the East Asia Summit, this initiative was further elaborated through the Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI) with a focus on seven pillars of maritime security including Maritime Ecology; Maritime Resources; Capacity Building and Resource Sharing; Disaster Risk Reduction and Management; Science, Technology and Academic Cooperation; and Trade Connectivity and Maritime Transport.
Shri Narendra Modi, would be the first Indian Prime Minister to preside over a UN Security Council Open Debate. The event will be broadcast live on the United Nations Security Council website and can be watched from 1730 hrs IST/0800 NYT.