ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନାରୀଶକ୍ତି ସେ ସମ୍ବାଦ’ରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
• କରୋନା କାଳରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସେବା ନିମନ୍ତେ ମହିଳା ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା
• ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ଓ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠି ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧି ସହ ଯୋଡ଼ି ପାରିବେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତୀୟ ଖେଳନା ଉତ୍ପାଦନ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିକଟରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କୁ ୧୬୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ଜାରି କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପିଏମଏଫଏମଇ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଘୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗର ଔପଚାରିକରଣ) ଯୋଜନାରେ ୭୫୦୦ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସିଡ୍ ମନି ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ମିଶନ ଜରିଆରେ ୭୫ଟି ଏଫପିଓ (ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ୪.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା
12 AUG 2021 3:09PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନାରୀଶକ୍ତି ସେ ସମ୍ବାଦ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସଏଚଜି) ସଦସ୍ୟା/ଗୋଷ୍ଠୀ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏମାନଙ୍କୁ ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା-ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଡିଏୱାଇ-ଏନଆରଏଲଏମ) ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ, ମହିଳା ଏସଏଚଜି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସଫଳତାର କାହାଣୀକୁ ନେଇ ଏକ ସଂକଳନ ଏବଂ ଚାଷ ଜୀବିକାର ସାର୍ବଜନୀକରଣ ଉପରେ ଏକ ପୁସ୍ତିକା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କୁ ୧୬୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ଜାରି କରିଥିଲେ। ଏହାଛଡ଼ା ସେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପିଏମଏଫଏମଇ (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲଘୁ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗର ଔପଚାରିକରଣ) ଯୋଜନାରେ ୭୫୦୦ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସିଡ୍ ମନି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେହିପରି ମିଶନ ଜରିଆରେ ୭୫ଟି ଏଫପିଓ (ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ)କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ୪.୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ରାଶି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଓ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂ, କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଶୁପତି କୁମାର ପାରସ, କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସାଧ୍ଵୀ ନିରଞ୍ଜନ ଜ୍ୟୋତି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂ କୁଲସ୍ତେ, ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କପିଲ ମୋରେଶ୍ୱର ପାଟିଲ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂ ପଟେଲ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। କରୋନା କାଳରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସେବା ନିମନ୍ତେ ମହିଳା ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ମାସ୍କ ଓ ସାନିଟାଇଜର ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ଅଭାବୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଇବା ଓ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ଅତୁଳନୀୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟମିତାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସଂକଳ୍ପରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରକ୍ଷା ବନ୍ଧନ ପର୍ବର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ଆଜି ୪ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏକ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଦୀନ ଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ବିଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶରେ ୭୦ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛନ୍ତି । ଏହା ୬-୭ ବର୍ଷ ତଳେ ରହିଥିବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏ ସରକାର ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା, ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଠାରୁ ମାଇଲ ମାଇଲ ଦୂରରେ ଥିଲେ। ଏହି କାରଣରୁ ସରକାର ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ଲାଗି ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ୪୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିଛି ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ହେଉଛି ମହିଳାମାନଙ୍କର। ସେ କହିଥିଲେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯିବା ଫଳରେ ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକରୁ ଋଣ ନେବା ସହଜ ହୋଇପାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜାତୀୟ ଜୀବିକା ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସରକାର ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବା ସହାୟତା ପରିମାଣ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବହୁଗୁଣ ଅଧିକ। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ବିଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏକଦା ୯ ପ୍ରତିଶତ ପାଖାପାଖି ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଏନପିଏ ଘୋଷିତ ହେଉଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ୨-୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସି ଆସିଛି। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ସଚ୍ଚୋଟତାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କୁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ମିଳୁଥିବା ଋଣ ପରିମାଣକୁ ଦୁଇ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୨୦ ଲକ୍ଷ କରି ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଜମା ଖାତାକୁ ଋଣ ଖାତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଅଭିଯାନରେ ଆପଣମାନେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ସକ୍ଷମ ହେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏହା ହେଉଛି ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷର ସମୟ। ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂଆ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଏପରି ଏକ ପରିବେଶ ଓ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଠି ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଗ୍ରାମ ଗୁଡ଼ିକୁ ସମୃଦ୍ଧି ସହ ଯୋଡ଼ି ପାରିବେ।
କୃଷି ଏବଂ କୃଷି ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ଯାହାଫଳରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ଏହି ପାଣ୍ଠିରୁ ସହାୟତା ନେଇ କୃଷି ଆଧାରିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବେ। ସୁଲଭ ଦର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭଡ଼ାରେ ଦେବା ଜରିଆରେ ଏସବୁ ସୁବିଧାର ଲାଭ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନେ ନେଇପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ କୃଷି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଆମ ଚାଷୀମାନେ ଲାଭବାନ ହେବେ ନାହିଁ, ବରଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅସୀମିତ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଠାରୁ ଡାଲିଜାତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ କିଣି ପାରିବେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ହୋମ ଡେଲିଭରୀ କରିପାରିବେ।
ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ପାଦ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଲାଗି କୌଣସି କଟକଣା ନାହିଁ। ଜମିରୁ ସିଧାସଳଖ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପରେ ଭଲ ପ୍ୟାକେଜିଂ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରି କରିବାର ବିକଳ୍ପ ଏବେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ରହିଛି। ଅନଲାଇନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଭାଗିତା ଜରିଆରେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ଭଲ ଭାବେ ପ୍ୟାକେଜିଂ କରି ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଭାରତ ନିର୍ମିତ ଖେଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ବିଶେଷ କରି ଏହା ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ରହିଥିବା ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କୁ ଏହି ସହାୟତା ମିଳିପାରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ମୁକ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଏବେ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି। ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କର ଏଥିରେ ଏକ ଦ୍ୱୈତ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏହାର ବିକଳ୍ପ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଲାଗି ସେ ଏସଏଚଜି ମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ନେବା ନିମନ୍ତେ ସେ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଆଜି, ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତରେ, ଦେଶର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆବାସ, ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ, ଜଳ ଓ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାରଣରୁ କେବଳ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇନାହିଁ ବରଂ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରୟାସକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୮ କୋଟି ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ବଳରେ, ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ସେବା ଭାବନା ସହିତ ସେମାନେ କିପରି ଭାବେ ସହଯୋଗ କରିପାରିବେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ। ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷକ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ କରିବା, କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକା ନେବା ଲାଗି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଳି ଉଦାହରଣ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ନିକଟସ୍ଥ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର, ଗୋବର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଗସ୍ତ କରି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଚଳନ ସମ୍ପର୍କରେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ସଫଳତାର ସୁଗନ୍ଧ ଏମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବଳରେ ସର୍ବତ୍ର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଦେଶ ଏଥିରୁ ଲାଭବାନ ହେବ।

Prime Minister's Office
PM interacts with women Self Help Groups in ‘Atmanirbhar Narishakti se Samvad’
Lauds Self-Help Groups of women for their unprecedented services during the Corona period
The government is constantly creating an atmosphere and conditions where all the sisters can connect their villages with prosperity : PM
There is a lot of potential for Self Help Groups in encouraging toys made in India: PM
Prime Minister released capitalization support funds to the tune of Rs. 1625 Crore to over 4 lakh SHGs
Rs. 25 crore as seed money for 7500 SHG members under the PMFME (PM Formalisation of Micro Food Processing Enterprises) Scheme of Ministry of Food Processing Industries and Rs. 4.13 crore as funds to 75 FPOs (Farmer Producer Organizations) being promoted under the Mission.
12 AUG 2021 3:09PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in ‘Atmanirbhar Narishakti se Samvad’ and interacted with women Self Help Group (SHG) members/community resource persons promoted under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) today via video conferencing. During the event, a compendium of success stories of women SHG members from all across the country, along with a handbook on universalization of farm livelihoods was released by the Prime Minister.
The Prime Minister also released capitalization support funds to the tune of Rs. 1625 Crore to over 4 lakh SHGs. In addition, he released Rs. 25 crore as seed money for 7500 SHG members under the PMFME (PM Formalisation of Micro Food Processing Enterprises) Scheme of Ministry of Food Processing Industries and Rs. 4.13 crore as funds to 75 FPOs (Farmer Producer Organizations) being promoted under the Mission.
Union Minister for Rural Development and Panchayati Raj, Shri Giriraj Singh; Union Minister for Food Processing Industries Shri Pashupati Kumar Paras; Ministers of State-Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti and Shri Faggan Singh Kulaste; MoS – Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil and MoS – Ministry of Food Processing Industry, Shri Prahlad Singh Patel, were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister lauded the Self-Help Groups of women for their unprecedented services during the Corona period. The Prime Minister recognized their unparalleled contribution in making masks and sanitizers and providing food to the needy and spreading awareness.
The Prime Minister said that to increase the scope of entrepreneurship among women and for greater participation in the resolve of AatmaNirbhar Bharat, a major financial support has been given today to more than 4 lakh SHGs on the eve of Raksha Bandhan. He said that the Self help group and Deen Dayal Antyodaya Yojana have brought a new revolution in rural India. He added this movement of women self-help groups has intensified in the last 6-7 years. He said that today there are 70 lakh self help groups across the country which is more than three times the figure during 6-7 years.
The Prime Minister recalled the time before this government when crores of the sisters did not have a bank account, they were miles away from the banking system. That is why the government started the massive campaign to open Jan Dhan accounts, he said. He added that today there are more than 42 crore Jan Dhan accounts of which close to 55% of the accounts are of women. He said the bank accounts were opened to make it easy to take loans from banks.
The Prime Minister said that the amount of help the government has provided for the sisters under the National Livelihood Mission is many times more than the previous government. An unsecured loan of about Rs.4 lakh crore has also been made available to self-help groups. He said in the last 7 years self-help groups have also done a great job of repaying banks. There was a time when bank loans close to 9% became NPA. Now it has come down to 2-3 %. He lauded the honesty of the women in the Self Help Group.
The Prime Minister also announced that now the limit for loans available to self help groups without guarantee has been doubled to Rs 20 lakh. He said that the condition of linking your savings accounts with the loan account has also been done away with. He added that with many such efforts, you will now be able to move forward with more enthusiasm in the campaign of self-reliance.
The Prime Minister said this is the time of 75 years of independence. It is time to set new goals and move forward with new energy. The collective power of sisters also now has to move forward with new strength. The government is constantly creating that environment and conditions from where all of you sisters can connect our villages with prosperity.
The Prime Minister said there are endless possibilities for women self help groups in the agriculture and agro-based industry. He said a special fund has been created so that Self-help groups can also create these agro-based facilities by taking help from this fund. All the members can take advantage of these facilities, by fixing reasonable rates and can also rent out to others.
The Prime Minister said that not only our farmers would benefit from the new agricultural reforms, but also limitless possibilities are being created for self-help groups. He said that now self help groups can directly purchase from the farmers and direct home delivery of produce like pulses can also be done.
He added that now there is no restriction on how much you can store. Self help groups have the option whether to sell produce directly from the farm or by setting up a food processing unit and sell ​​with great packaging. He suggested that by collaborating with online companies, self help groups can easily ship their products to cities in great packaging.
The Prime Minister said that the government is also encouraging toys made in India and also giving all possible help for this. Especially the sisters of our tribal areas who are associated with it traditionally. He said there is a lot of potential for Self Help Groups in this too.
The Prime Minister said today’s campaign is going on to make the country free from single use plastic. Self help groups have a dual role in this. He urged the SHGs to raise awareness about single use plastic and work for its alternative. He also urged the self help groups to take full advantage of the online Government e-marketplace. He said today, in transforming India, opportunities are increasing for the sisters and daughters of the country to move forward.
The Prime Minister said all the sisters are being provided with facilities like house, toilet, electricity, water and gas. The government is working with full sensitivity on the education, health, nutrition, vaccination and other needs of sisters and daughters. He added that due to this not only the dignity of women has increased but the confidence of daughters and sisters is also increasing.
The Prime Minister urged the self help group to link their efforts of nation building with Amrit Mahotsav also. He said that with the collective power of more than 8 crore sisters and daughters, Amrit Mahotsav would be taken to new heights. He asked them to think about how they can cooperate with the spirit of service. He cited examples like running a campaign on nutritional awareness for women, running a campaign to administer COVID-19 vaccines, cleanliness and water conservation in their villages, etc. He asked the women in self help groups to visit a nearby dairy plant, gobar plant, solar plant and learn best practices from it.
The Prime Minister lauded the self help groups and said the nectar of the success of Amrit Mahotsav would spread everywhere because of their efforts and the country would get the benefit due to this.