Prime Minister's Office
PM interacts with IPS probationers at Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy
You are lucky to enter Service in the 75th Year of Azadi, next 25 years are critical for both you and India: PM
“They fought for ‘Swarajya’; you have to move forward for ‘Su-rajya’”: PM
Challenge is to keep police ready in these times of technological disruptions: PM
You are the flag-bearers of ‘Ek Bharat -Shreshth Bharat’, always keep the mantra of ‘Nation First, Always First’ foremost: PM
Remain friendly and keep the honour of the uniform supreme: PM
I am witnessing a bright new generation of women officers, we have worked to increase the participation of women in police force: PM
Pays tribute to members of the Police Service who lost their lives serving during the pandemic
Officer trainees from the neighbouring counties underline the closeness and deep relation of our countries: PM
31 JUL 2021 1:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the IPS probationers at Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy today via video conferencing. He also interacted with the probationers during the event. Union Home Minister Shri Amit Shah and Minister of State (Home) Shri Nityanand Rai were also present on the occasion.
Interaction with Officer Trainees
The Prime Minister had a lively interaction with the Probationers of Indian Police Service. The interaction with the Officer Trainees had an spontaneous air and the Prime Minister went beyond the official aspects of the Service to discuss the aspirations and dreams of the new generation of police officers.
With Anuj Paliwal, IIT Roorkee pass out from Haryana who has been allotted Kerala Cadre, the Prime Minister talked of seemingly contradictory but entirely useful choices of the officer. The officer told the Prime Minister about the utility of his Bio-technology background in crime investigation and his optional subject in Civil Services exam , Sociology, in the dealing with the aspects of his chosen career. The Prime Minister said that Shri Paliwal’s hobby for music might look out of place in the dry world of policing but it is going to help him and make him a better officer and will help him improving the Service.
With Rohan Jagdish, a law graduate with Political Science and International relations as his Civil Services subject and a keen swimmer, the Prime Minister discussed the importance of fitness in the Police Service. He also discussed the changes in training over the years as Shri Jagdish’s father was state service officer from Karnataka where he is going as IPS officer.
With Gaurav Rampravesh Rai a civil engineer from Maharashtra who has been allotted Chattisgarh Cadre, the Prime Minister dwelled in his hobby of chess and discussed how the game will help him in strategizing in the field. In the context of left-wing extremism in the region, the Prime Minister said that the area has unique challenges and will need, along with law and order, an emphasis on development and social connect in the tribal areas. The Prime Minister said young officers like him will contribute immensely in weening away the youth from the path of violence. The Prime Minister said that we are containing the Maoist violence and new bridges of development and trust are being established in the tribal areas.
With Ranjeeta Sharma, Rajasthan Cadre officer from Haryana, the Prime Minister talked about her achievements during the training where she is accorded the honour of the best probationer and talked about the use of her qualification in mass communication in her work. Shri Modi noted the work done in Haryana and Rajasthan to improve the conditions of daughters. He advised the officer to give one hour every week to girls of her place of posting by interacting and motivating them to achieve their full potential.
To Nithinraj P, from Kerala who has been allotted his home cadre, the Prime Minister advised to keep his interest in photography and teaching alive as they are good medium to connect with people also.
The Prime Minister told Doctor Navjot Simi a dental doctor from Punjab, allotted Bihar Cadre that presence of woman officers in the force will bring positive change in the service and quoted Guru to advise the officer to do her duty with compassion and sensitivity without any fear. He said that inclusion of more daughters in the service will strengthen it.
Kommi Pratap Shivkishore from Andhra Pradesh allotted his home cadre is M Tech from IIT Khadagpur. The Prime Minister discussed his ideas about tackling financial frauds. The Prime Minister stressed the inclusive potential of information technology. He asked them to keep pace with the developments in the world of cybercrime. He also asked the young officers to send their suggestion for improving digital awareness.
Shri Modi also interacted with Mohammad Nazim an Officer Trainee from Maldives. The Prime Minister conveyed his appreciation for the nature loving people of Maldives. He said Maldives is not just neighbor but a good friend also. India is assisting in establishing a Police Academy there. The Prime Minister touched upon the social and business ties between the two countries.
The Prime Minister’s Address
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted that coming 15th August will herald 75th anniversary of Independence. Last 75 years have seen efforts to build a better Police Service. In recent years, significant improvement has taken place in the infrastructure related to police training. The Prime Minister exhorted the officer trainees to remember the spirit of the freedom struggle. He said the period between 1930 to 1947 saw the younger generation of our country rise in unison to achieve a great goal. He said that same feeling is expected in the youth of today, “They fought for ‘Swarajya’; you have to move forward for ‘Su rajya’”, the Prime Minister stressed.
The Prime Minister asked the officer trainees to remember the significance of the time they are entering their career when India is undergoing transformation at every level. As their first 25 years in the service are going to be critical 25 years in the life of the country when Indian republic will move from 75 years of independence to the century of its independence.
The Prime Minister emphasized the need to keep police ready in these times of technological disruptions. He said the challenge is to prevent new types of crime with even more innovative methods. He stressed the need to undertake novel experiments, research and methods for cyber security.
Shri Modi told the probationers that people expect a certain degree of conduct from them. He asked them to be always mindful of the dignity of their Service not only in office or headquarters but beyond that too. “Your will have to be aware of all the roles in the society, your need to remain friendly and keep the honour of the uniform supreme” said the Prime Minister.
The Prime Minister reminded the officer trainees that they are flag-bearers of ‘Ek Bharat -Shreshth Bharat’, therefore they should always keep the mantra of ‘Nation First, Always First’ foremost in their mind and it should reflect in all their activities. In their decisions art field level they should keep national interest and national perspective in mind, said the Prime Minister.
Shri Modi acknowledged the bright young women officers of the new generation and said that there have been efforts to increase the participation of women in the force. He expressed the hope that our daughters will infuse the police service with the highest standards of efficiency, accountability and will also bring in elements of politeness, ease and sensitivity. He also mentioned that the states are working on introducing Commissioner System in the cities with more that 10 lakh population. The system has already been introduced in many cities of 16 states. He said it is important to work collectively and sensitively to make policing effective and futuristic.
The Prime Minister paid homage to the members of the police force who lost their life while serving during the pandemic. He recalled their contribution in in the fight against the pandemic.
The Prime Minister said that police officers from neighbouring countries, undergoing training at the academy underline the closeness and deep relation of the countries. He said that whether it is Bhutan, Nepal, Maldives or Mauritius, we are not just neighbours but we also share lot of similarities in our thinking and social fabric. We are friends in times of need and whenever there is any calamity or difficulty we are the first responders for each other. This was evident during the Corona period also.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা সর্দার ভল্লবভাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদমীদা লৈরিবা আই.পি.এস. প্রেবেসনরশিংগা ৱারি-ৱতায় শান্নখ্রে
অজাদিগী ৭৫শুবা চহিদা সর্ভিস চংলকপা অসি নখোয় লাইবক ফৈ, লাক্কদৌরিবা মথংগী চহি ২৫ অসি নখোয় অমসুং ভারত অনিমক্কী ওইনা খ্বাইদগী লুরবা মতম ওই: পি.এম.
“নখোয়না ‘স্বারাজ্য’গীদমক লান্থেংনখি; নখোয়না ‘সু-রাজ্য’ ফংনবা মাংলোমদা চংশিনগদবনি”: পি.এম.
অসিগুম্বা তেক্নোলোজিকেল দিসরপ্সনশিংগী মতমশিংদা পুলিস শেম-শাদুনা থম্বা অসিনা চেলেঞ্জ ওইরি: পি.এম.
নখোয়না ‘এক-ভারত-শ্রেশথ ভারত’কী ফ্লেগ-বিয়ররশিং ওইরিবনি, ‘লৈবাক্কী হান্না, মতম পুম্নমক্তা হান্না’ হায়বা মন্ত্র অসি মতম পুম্নমক্তা নিংশিংগদবনি: পি.এম.
কোইদনবা হোৎনগদবনি অমসুং য়ুনিফোর্মগী ইকাই খুম্নবা অদু ঙাক্তুনা থমগদবনি: পি.এম.
নুপী ওফিসরশিংগী মঙাল লৈবা অনৌবা জেনেরেসন অমা ঐনা উরে, পুলিস ফোর্স্তা নুপীশিংগী চাং হেন্না ৱাংনা য়াওহন্নবা ঐখোয়না হোৎনখ্রে: পি.এম.
লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতমদা মথৌ তৌবদা খৱাই থাদোকখ্রবা পুলিস সর্ভিসকী মেম্বরশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে
য়ুমথংনবা লৈবাকশিংদগী শরুক য়ারিবা ওফিসর ত্রেনীশিংনা ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈরিবা নক্নবা অমসুং অচেৎপা মরী অদু ফোংদোক্লি: পি.এম.
31 JUL 2021 1:46PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা সর্দার ভল্লভবাই পতেল নেস্নেল পুলিস একাদমীদা আই.পি.এস. প্রেবেসনরশিংগা ৱারি শান্নখ্রে৷ কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহ অমসুং রাজ্যগী মন্ত্রী(গৃহ) শ্রী নিত্যনন্দ রাইসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷
ওফিসর ত্রেনীশিংগা ৱারি-ৱতায় শান্নখিবা
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়ন পুলিস সর্ভিসকী প্রোবেসনরশিংগা লাইবলি ইন্তরেক্সন অমা তৌখি৷ ওফিসর ত্রেনীশিংগা উন্নখিবা অদুদা অনৌবা জেনেরেসনগী পুলিস ওফিসরশিংগী মংলানশিং অমসুং অনিংবশিং অদু খন্ন-নৈননবা প্রধান মন্ত্রীনা সর্ভিসকী ওফিসিয়েল এস্পেক্কী ৱাংমা লানখি৷
হরিয়ানাদগী পাস আউত তৌরক্তুনা কেরেলা কেদর ওইনা হাপখ্রবা আই.আই.তি. রুর্কীগী অনুজ পলিৱালগা ৱারি শান্নখি৷ ওফিসর অসিগী বাইও-তেক্নোলোজী বেক্তগ্রাউন্দ অসিনা ক্রাইম ইনভেস্তিগেসন তৌবদা পীরিবা কান্নবা অমসুং মহাক্না পামজনা খল্লিবা মহাক্কী কেরিয়রগী এসপেক্তশিং অসি নৈনবদা সিবিল সর্ভিসেস এগজামদা মহাক্কী ওপ্সনেল সবজেক্ত ওইখিবা সোসিওলোজীগী কান্নবা অদুগী মতাংদা ওফিসর অসিনা প্রধান মন্ত্রীদা তমখি৷ শ্রী পলিৱালনা ম্যুজিক পামজবা অসি পোলিসিংগী মালেমদা চন্নদবদি য়াই অদুবু মসিনা মহাক্কী ৱাখল নুংঙাইহন্দুনা হেন্না অফবা ওফিসর অমা ওইহনবদা মতেং পাংলগনি অমসুং সর্ভিস অদু ফগৎহনবদা মঙোন্দা মতেং পাংলগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
পোলিতিকেল সাইন্স অমসুং ইন্তরনেস্নেল রিলেসন্সনা সিবিল সর্ভিসেসকী সবজেক্ত ওইনা লৌরকখিবা লো গ্রেজুয়েত অমসুং অফবা স্বিমর অমা ওইরিবা রোহন জগদিশকা উন্নখিবদা, প্রধান মন্ত্রীনা পুলিস সর্ভিসতা ফিতনেসকী মরু ওইরিবা অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি৷ শ্রী জগদিশকী মপানা কর্নাতকাগী স্তেত সর্ভিস ওফিসর ওইরমখিবা মতম অদুদগী হৌদুনা চহিশিং অসিদা তেনিংদা হোংলক্লিবশিং অদুগী মতাংদসু মহাক্না খন্ন-নৈনখি৷
ছত্তিশগরগী কেদর ওইখ্রবা মহারাস্ত্রগী সিবিল ইঞ্জিনিয়র গৌরভ রামপ্রভেশ রাইগা উন্নখিবদা, মহাক্কী হোবী ওইরিবা চেস মশান্নগী মতাংদা ৱা-শাংনা ঙাংখি অমসুং ফিল্দ অসিদা মহাক্কী হোবী অসিনা করম্না মতেং পাংগদগে হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি৷ মফম অসিদা লৈরিবা লেফত-ৱিঙ্গ এক্সত্রিমিজম অসি য়েংলগা, মফম অসি অখন্নবা চেলেঞ্জশিং লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি অমসুং লো অমসুং ওর্দরগা লোইননা ত্রাইবেল এরিয়াশিং অসিদা চাওখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং চংবা অমসুং সমাজকা অফবা মরী থম্বা দরকার ওইরগনি৷ মহাক্কুম্বা নহা ওইরিবা ওফিসরশিংনা নহাশিংবু হিংশাগী লম্বী অসিদগী পুথোকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ঐখোয়না মাউইস্তকী হিংশা অসি লাকশিল্লি অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিং অসিদা চাওখৎ-থৌরাং অমসুং থাজনবগী অনৌবা লম্বীশিং শেম গৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
হরিয়ানদগী রাজস্থান কেদর ওফিসর ওইরিবা রঞ্জিতা শর্মগা উন্নখিবদা, ত্রেনিং মনুংদা খ্বাইদগী ফবা প্রোবেসনরনি হায়না ইকাই খুম্নদুনা মহাক্না ফংখিবা এচিবমেন্তশিং অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারি শাখি অমসুং মাস কম্ম্যুনিকেসনদা লৈরিবা মহাক্কী ক্বিলিফিকেসন অদু মহাক্কী থবক্তা মতৌ করম্না শিজিন্নগদৌরিবগে হায়বগী মতাংদা ৱারি শাখি৷ হরিয়ানা অমসুং রাজস্থানদা মচানুপীশিংগী ফিভমশিং ফগৎননবা হোৎনরিবা থবক অদু শ্রী মোদীনা পনখি৷ ওফিসর অসিনা পোস্তিং তারিবা মফম অদুদা লৈরিবা নুপীমচাশিংনা মখোয়-মখোয়না পাম্লিবা অদু ফংবা ঙম্নবা মখোয়শিং অসিবু উন্নদুনা পু্ক্নিং থৌগৎনবা ওফিসর অসিনা চয়োল খুদিংগী পুং অমমম কাইথোক্নবা মহাক্না হায়খি৷
হোম কেদর ওইনা থমখ্রবা কেরলাদগী নিথিনরাজ পিগা উন্নখিবদা, ফোতোগ্রাফী অসিসু মীয়ামশিংগা হেন্না নকশিন্ননবগী অফবা মেদিয়ম অমা ওইবনা ফোতোগ্রাফীদা মহাক্না পামজরিবা অদু অদুমক লেংদুনা থম্নবা অমসুং মীয়ামশিং অসিদা তাকপি-তম্বীনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি৷
ফোর্সতা নুপী ওফিসরশিং য়াওশিল্লকপা অসিনা সর্ভিস অসিদা পোজিতিব ওইবা অহোংবা পুরক্লগনি হায়না বিহার কেদর ওইনা থমখ্রবা পঞ্জাবকী দেন্তেল দোক্তর অমা দোক্তর নাবজোত সিমিদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং ওফিসর অসিনা অকিবা অমতা লৈতনা সেন্সিতিব ওইনা অমসুং মীনুংশি লৈনা মহাক্কী মথৌ তৌননবা ওফিসর অসিদা খঙহনখ্রে৷ সর্ভিস অসিদা নুপী মশিংনা হেন্না-হেন্না য়াওশিল্লকপা অসিনা সর্ভিস অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
হোম কেদর ওইনা থমখ্রবা আন্ধ্র প্রদেশকী কোম্মি প্রতাপ শিবকিশোর অসি আই.আই.তি. খাদগপুরদগী এম. তেখ তৌরকখি৷ ফাইনান্সিয়েল ফ্রোদশিং অসি থেংনবা মতমদা মহাক্কী লৈরিবা ৱাখল্লোনশিং অদু প্রধান মন্ত্রীনা খন্ন-নৈনখি৷ প্রধান মন্ত্রীনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী ইনক্লুসিব পোতেন্সিয়েল অদু পনখি৷ সাইবরক্রাইমগী মালেমদা দিবলপমেন্তশিং পুরক্নবা মহাক্না মখোয়দা হায়খি৷ দিজিতেল এৱার্নেসকী ফিভম অসি ফগৎননবগীদমক নহা ওইরিবা ওফিসরশিংনা মখোয় মখোয়গী সজেসনশিং অদু পীশিল্লক্নবা মহাক্নসু হায়খ্রে৷
মালদ্বীপসতগী ওফিসর ত্রেনী অমা ওইরিবা মোহামদ নাজিমগসু শ্রী মোদীনা উন্নখি৷ মালদ্বীপস অসি লৈবাক অসিগী য়ুমথংনবা লৈবাক অমা ওইবদা নত্তনা অফবা মরুপ অমসু ওইরিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মফম অদুদা পুলিস একাদমী অমা লিংখৎপদা ভারতনা মতেং পাংলিবনি৷ প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা সোসিএল অমসুং ব্যুজিনেসকী ওইবা মরীশিং অদু পনখি৷
প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, লাক্লিবা ওগস্তকী চাং ১৫ অসিদা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ মপুং ফারে হায়না লাওথোক্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী অসিনা পনখি৷ হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা হেন্না ফবা পুলিস সর্ভিস শেমগৎনবা য়াম্না কন্না হোৎনখি৷ হৌখিবা চহিশিং অসিদা, পুলিস ত্রেনিংগা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাওনা ইমপ্রুবমেন্ত লাকখ্রে৷ ওফিসর ত্রেনীশিংনা নিংতম-ইহৌগী থৌনা অদু নিংশিংনবা প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক পীখি৷ ১৯৩০দগী ১৯৪৭ ফাওবগী মতম অসিনা লৈবাক অসিগী নহা ওইরিবা জেনেরেসন অসিনা অচৌবা পান্দম অমা ফংনবা হোৎনবদা অমতা ওইনা পুনশিন্দুনা হোৎনখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ অদুগুম্বা ৱাখল্লোন অদু ঙসিগী নহাশিং অসিদসু অদুমক লেংদনা লৈরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ “মখোয়না ‘স্বারাজ্য’গীদমক লান্থেংনরি; ‘সু রাজ্য’গীদমক নহাক্না চংশিনগদবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
তেক্নোলোজীকেল দিসরপ্সনশিংগী মতমদা পুলিস শেং-শাদুনা লৈহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ অহেনবা ইন্নোবেতিব মেথর্দশিং ফাওবা শিজিন্নদুনা অনৌবা মখলগী ক্রাইমশিং অসি ঙাকথোকপা অসিনা চেলেঞ্জ ওইরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ সাইবর সেক্যুরিতীগীদমক নোবেল এক্সপরিমেন্তশিং, রিসর্চ অমসুং মেথর্দশিং পাংথোকপা দরকার লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
প্রঝাশিংনা প্রোবেসনরশিংদগী করিগুম্বা অখন্নবা খরা তৌরক্কনি হায়না থাজনরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি৷ মখোয়না মতম পুম্নমক্তা ওফিস নত্রগা হেদক্বাতরশিংদা খক্তা নত্তনা মদুগী ৱাংমদসু মখোয়গী সর্ভিসকী ইজৎ ঙাক্না থবক তৌনবা মহাক্না হায়খি৷ “সমাজ অসিদা লৈরিবা থৌদাং পুম্নমক অসি নহাক্না চেকশিন্না ইনগদবনি, নহাক্না ময়ামদগী য়াম্না কোইদনা লৈগদবনি অমসুং য়ুনিফোর্মগী ইকাই খুম্নবা অদু থমগদবনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
ওফিসর ত্রেনীশিং অসি ‘এক-ভারত-শ্রেশথ ভারত’কী ফ্লেগ-বিয়ররশিং ওইরিবনি, মরম অদুনা মখোয়না ‘লৈবাক্কী হান্না, মতম পুম্নমক্তা হান্না’ হায়বা মন্ত্রা অসি মখোয়গী ৱাখলদা থমগদবনি অমসুং মদু মখোয়গী থবক থৌরম পুম্নমক্তা মরী তাহনগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়দা খঙহনখি৷ মখোয়গী দিসিজন আর্ত ফিল্দ লেবেলদা, মখোয়না মখোয়গী ৱাখলদা নেস্নেল ইন্তরেস্ত অমসুং নেস্নেস পর্সপেক্তিব লেংদনা থমগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
শ্রী মোদীনা অনৌবা জেনেরেসনগী মঙাল লৈরিবা নহা ওইরিবা নুপী ওফিসরশিংগী ক্বালিতী অদু মশক খঙই অমসুং ফোর্সতা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎননবা য়াম্না কন্না হোৎনখ্রে৷ ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা ইফিসয়েন্সী লৈনা অমসুং মশাগী মথৌ অদু স্তেনদর্দ খ্বাইদগী ৱাংনা পাংথোক্তুনা পুলিস সর্ভিস অসি মপুং ফাহল্লগনি অমসুং চিং-লেম্বা, থবক লাইথোকহনবা অমসুং সেন্সিতিবিতীগী ইলিমেন্তশিং অদুসু পুরক্লগনি হায়বগী অশা অদু মহাক্না ফোংদোকখি৷ মীশিং লাখ ১০ হেন্না লৈবা শহরশিংদা কম্মিশনার সিস্তেম হৌদোক্নবা রাজ্যশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনরি হায়নসু মহাক্না পনখি৷ সিস্তেম অসি মাংজৌননা রাজ্য ১৬কী শহর কয়া অমদা হৌদোকখ্রে৷ পোলিসীশিং অসি ইফেক্তিব ওইহন্নবা অমসুং মতম কুইনা চৎননবা অমতা ওইনা খুৎশম্নদুনা অমসুং সেন্সিতিব ওইনা থবক তৌবা মরু ওইনা হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা মশাগী মথৌ তৌবদা থৱাই মাংখ্রবা পুলিস ফোর্সকী মেম্বরশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা ইকাই খুম্নবা উৎখি৷ লাইচৎ অসি থেংননবা হোৎনবদা মখোয়না লৌখিবা থৌদাং অদু মহাক্না নিংশিংখি৷
একাদমী অসিদা ত্রেনিং তৌরিবা য়ুমথংনবা লৈবাকশিংগী পুলিস ওফিসরশিংনা লৈবাকশিংগী মরক্তা লৈরিবা নক্নবা অমসুং অচেৎপা মরী অদু ফোংদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিখি৷ ভুতান, নেপাল, মালদ্বীপ্স নত্রগা মাউরিতস ওইরবসু, ঐখোয় অসি য়ুমথংনবা লৈবাকশিং খক্তা নত্তে, ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং সোসিএল ফেব্রিক্তা মান্নবা কয়ামরোম ঐখোয়নসু সেয়র তৌনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ দরকার ওইরকপা মতমদা ঐখোয় অসি মরুপ-মপাংশিংনি অমসুং কলামিতী অমা হেক্তা নত্রগা খুদোংথিবা অমা হেক্তা লাকপা মতমদা, ঐখোয়না অমনা অমগী মতেং পাংনৈ৷ হায়রিবা অসি কোরোনাগী মতমদসু খুদম ওইরি৷