হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
তুংদা থোরক্কদবা ৱেবশিংনা অঙাংশিংদা হেন্না শোকহনগদ্রা নত্ত্রগা শাথিবগী চাং হেনগৎলক্কদ্রা হায়বা অসি ৱাখলনা শাগৎপা ঙাক্তনি – দা. প্রভীন কুমার, দিরেক্তর, দিপার্তমেন্ত ওফ পেদিএত্রিক্স, লেদী হরদিঞ্জ মেদিকেল কোলেজ, নই দিল্লী
“মীরোনবী নুপী অমসুং খোমজিংলিবী মমাশিংনা কোবিদ ভেক্সিন কাপথোকপনা পুকনুংদা লৈরিবা ফীতস অমসুং নৌনা পোলকপদা ঙাইরিবা অঙাংবু তমথিরবা লাইনা অসিদগী ঙাকথোকপা ঙমহনগনি”
“হৌজিক ফাওবদা অহলশিংগা চাংদম্নবদা অঙাংশিংগী শীবগী চাং অসি নেম্মি অমসুং মসি অয়াম্বনা কোমোর্বিদিতীশিংগা লোইনবা অঙাংশিংদনা হেন্না উবা ফংই”
21 JUL 2021 2:53PM by PIB Imphal
দা. প্রভীন কুমার, দিরেক্তর, দিপার্তমেন্ত ওফ পেদিএত্রিক্স, লেদী হরদিঞ্জ মেদিকেল কোলেজ, নই দিল্লীনা কোবিদ-১৯না অঙাংশিংদা পীবা শাফু, মখোয়বু ঙাকশেনবগী মথৌ তাবা অমসুং মীরোনবী নুপী অমদি খোমজিংলিবী মমাশিং তীকা থাদোকপা য়াওনা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে।
লাইচৎ অসিনা করম্না অঙাংশিংগী পুক্নীং ৱাখল অমসুং হকচাংগী ফীভমদা শোকহনবগে? মসিনা মতম শাংনা পীবা শাফু অসি হন্থহন্নবা করি তৌবা মথৌ তাবগে?
লাইচৎ অসিনা অঙাংশিংগী পুক্নীং ৱাখল অমসুং হকচাংগী ফীভমদা শাথিনা শোকহনবা য়াই। মখোয় চহি অমা হেন্না য়ুমদগী হেন্দোক্তনা লৈরকখি। মসিগী মথক্তা ইমুং-মনুংদা অনা অয়েকশিং য়াওরকপা, মমা-মপাগী খুৎশুমল ফংলক্তবা অসিনা ৱাখল ৱাবা হেনগৎহনখি। অঙাংশিংদা সাইকোলোজিকেল দিস্ত্রেস (ৱাখল নুংঙাইতবা) অসি তোখাইবা মওং অমদা উৎথোরকপা য়াই, অঙাং-অঙাংগী ওইনা তোঙাল্লি। খরা অমনা তুমিন্না লৈবা য়াই অমরোমদা অতৈনা অশাউবা অমসুং হেন্না ফিংগৎপা য়াই।
মখোয়বু য়েংশিনবীরিবশিংনা অঙাংশিং লোইনবদা পুক্নীং ফাথবীবা মথৌ তাই অমসুং মখোয়গী পুক্নীং-ইহুলশিং খঙবীবা তাই। অপীকপা অঙাংশিংদা ৱাখল ৱাবগী খুদম-চাংদমশিং উৎলকপরা হায়না য়েংবীয়ু, কা হেন্না ৱাবা নত্ত্রগা ৱাখল নুংঙাইতবা, নীংথিনা চাদবা নত্ত্রগা তুমদবগী হৈনবীশিং লাকপা, অমসুং পুক্নীং চংবা ৱাৎলকপা হায়রিবশিং অসি ওইবা য়াই। ইমুং-মনুংশিংনা ৱাখল ৱাবা অসি থেংনবা ঙম্নবা অঙাংশিংবু থৌগৎপীবা অমসুং মখোয়গী খোইরাং-খোইশাউনবা হন্থহন্নবা হোৎনবীবসু মথৌ তাই।
অদোমগী ৱাখল্লোন্দা তুংদা থোরকপা য়াবা ৱেবনা অঙাংশিংদা হেন্না শোকহনগনি খনবরা? লৈবাক অসিনা পেদিএত্রিক পেসেন্তশিংদা ক্বালিতী কিয়র পীবগা মরী লৈননা তুংদা থোরকপা য়াবা কোবিদ-১৯গী ৱেব অমা হেক্তা থেংননবা করম্না শেম-শাবা মথৌ তাবগে?
ঐহোয় পুম্নমক্না খঙলে মদুদি কোবিদ-১৯ অসি অনৌবা ভাইরস অমনি মসি ম্যুতেৎ তৌবগী মতিক-ময়াই চেল্লী। তুংদা থোরক্কদবা ৱেবশিংনা অঙাংশিংদা হেন্না শোকহনগদ্রা নত্ত্রগা শাথিবগী চাং হেনগৎলক্কদ্রা হায়বা অসি ৱাখলনা শাগৎপা ঙাক্তনি। মীয়াম্না তুংদা থোরক্কদবা ৱেবশিংনা অঙাংশিংদা হেন্না শোকহনগনি হায়না খন্নরি মরমদি অহল অয়াম্বদি লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা তীকা থাদোকখ্রগনি অমরোমদনা মতাং অসিদা অঙাংশিংগী ওইনা অয়াবা পীরবা ভেক্সিন অমত্তা ঐখোয়দা লৈতে।
মদু ওইরবসু ঐখোয়না ভাইরস অসিনা করম্না তৌরক্কনি অমদি তুংদা অঙাংশিংদা করম্না শোকহল্লকনি হায়বা ঙমদে, ঐখোয়গী অঙাংশিংবু লাইচৎ অসিদগী ঐখোয়না ঙাকথোকপা মথৌ তাই। য়ুমদা লৈরিবা অহলশিংনা কোবিদকা চুনবা চৎনা লোনচৎ ঙাক্না চৎপা তাই অমসুং লাইনা অসি মখোয়না পুশিল্লক্তুবা অতোপ্পা মীওইশিংদা শন্দোকপগী ওইথোকপশিং লৈবনা মসি হন্থহন্নবা মখোয়না মীয়ামগা পুনবা হন্থহনবা তাই। মসিগী মথক্তা অহল পুম্নমক্না তীকা থাদোক্কদবনি মসিনা অঙাংশিংবু ঙাকশেনবদা চাউনা কান্নবসু পুরক্কনি।
অমসুং হৌজিক্তি মীরোনবী নুপী অমদি খোমজিংলিবী মমাশিংগী ওইনসু ভেক্সিন ফংলে। মসিনা পুকনুংদা লৈরিবা ফীতস অমদি নৌনা পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংবু তমথিরবা লাইনা অসিদগী খরা মখৈদা ওইরবসু ঙাকথোকপা ঙমহনগনি।
কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেব অসিনা করম্না অঙাংশিংদা শোকহনখিবগে?
অনিশুবা ৱেব অসিনা অঙাংশিংদসু চপ-মান্ননা শোকহনখি। কোবিদ-১৯ অসি অনৌবা ভাইরস অমনি অমসুং মসিনা চহি কাংলুপ খুদিংমক্তা শোকহল্লি মরমদি ঐখোয়দা ভাইরস অসি ঙাকথোকচনবা নেচরেল ইম্ম্যুনিতী য়াওদে। এন.সি.দি.সি./আই.দি.এস.পি.গী দেশবোর্দকী মতুং ইন্না কোবিদনা নারবশিংগী মনুংদা চাউরাক্না চাদা ১২দি চহি ২০গী মখাদা লৈবা অনাবশিংনা ওইখি।
নৌনা পাঙথোকপা সর্ভেশিংনসু অঙাংশিং অমদি অহলশিংদা সেরোপোজিতিবিতী চপ-মান্ননা উৎখি। অদুম ওইনমক, অনিশুবা ৱেব অসিদা মীওই মশিং য়াম্না নারকখিবনা মরম ওইরগা অঙাংশিংগী ওইনসু নাবগী মশিং অসি অহানবা ৱেবকা য়েংনবদা হেন্না য়ামখি। হৌজিক ফাওবদা অঙাংশিংগী ওইনদি শীবগী চাং অসি অহলশিংগা য়েংনবদা নেম্মি অমসুং মসি অয়াম্বনা কোমোরবিদিতীশিংগা লোইনবা অঙাংশিংদনা হেন্না উবা ফংই।
অদোম্না পেদিএত্রিক পেসেন্তশিং, মরু ওইনা হোস্পিতেলাইকেসন মথৌ তাবশিংগী ওইনা লায়েং চত্থবদা থেংনখিবা খুদোংচাদাবশিং অদু করি-করিনো?
অয়াম্বনা ঐখোয়না কোবিদনা নারবা অঙাংশিংগীদমক্তা দেদিকেতেদ বেদশিংগী মশিং হেনগৎহন্দুনা অঙাংশিং য়েংশিনবা ঙমখি। অদুম ওইনমক অনিশুবা ৱেবকী পীক মনুংদা মকোক থোংবা দোক্তর, রেসিদেন্ত দোক্তর, স্তাফ নর্স অয়াম্বনা পোজিতিব ওইরকপনা খুদোংচাদবা খরা মায়োক্নখি। ঐখোয়না অনিশুবা ৱেবকী পীক মনুংদা রেফরেল পুম্নমক চন্নবা হোৎনবদা খুদোংচাদবশিংসু মায়োক্নখি।
এম.আই.এস.-সি হায়বা অসি করিনো? কন্দিসন অসিগী মতাংদা, এম.আই.এস.-সি. কেস লায়েংবা মতমদা অদোম্না থেংনখিবা শীংনবশিং অদুগী মতাংদা শন্দোক্না হায়বীয়ু? করিগুম্বা অদোম্না মমা-মপাশিংনা মসিগী লায়েংগী মতাংদা এৱের ওইবা মথৌ তাই হায়না খনবরা?
মল্তিসিস্তেম ইনফ্লেমেতরী সীন্দ্রোম (এম.আই.এস.) অসি অঙাংশিং অমদি এদোলেস্তেন্তশিংদা (চহি ০-১৯) থেংনবা অনৌবা সীন্দ্রোম অমনি। মসি অয়াম্বা শোকহল্লবা পোপুলেসন অদুদা কোবিদ-১৯না নাবগী পীক্কী মতুং পেসেন্তশিংনা চয়োল অনিদগী তরুক্কী মতুংদা রিপোর্ত তৌরকই।
ক্লিনিকেল কোর্স মখল অহুম থোক্না তাকই: ইনফ্লেমেতরী পেরামিতরশিং ৱাংখৎলকগা লোইননা লাইহৌ লেপ্পা লৈতনা তৌবা, প্রজেন্তেসন অমসুং শোক অসিগুম্বা ক্লাসিকেল কেৱাসকী দিজিজ, ইনোত্রোপিক মথৌ তাবগা লোইননা এল.ভি. দাইফঙ্কসন। এম.আই.এস-সি. দাইগ্নোসিস তৌনবগীদমক্তা এদভান্স ইনভেস্তিগেসনশিং মথৌ তাই। চীংনবা কেস পুম্নমক রিফর তৌদুনা ঐচ.দি.য়ু./আই.সি.য়ু. ফেসিলিতী লৈবা তর্সরী কিয়র হোস্পিতাল্দা য়েংশিনগদবনি। করিগুম্বা ঙন্না খঙদোকপা ঙম্লবদি কেস পুম্নমক লায়েংবা ঙম্মি।

Ministry of Health and Family Welfare
Whether future waves will affect children more or with increased severity are all speculations- Dr. Praveen Kumar, Director, Department of Pediatrics, Lady Hardinge Medical College, New Delhi
“COVID Vaccine for pregnant women and lactating mothers will protect the growing foetus and new-born against the deadly infection”
“So far, mortality rate in children is lower as compared to adults and is usually seen in children with comorbidities”
21 JUL 2021 2:53PM by PIB Delhi
Dr. Praveen Kumar, Director, Department of Pediatrics, Lady Hardinge Medical College, New Delhi talks about various issues including impact of COVID-19 on children, the need to protect them, and vaccinating pregnant women and lactating mothers.
How has the pandemic affected children's mental and physical health? What needs to be done to reduce its long-term impact?
Pandemic can have a severe effect on children’s mental and physical health. They are confined at home for more than a year. Moreover, illnesses in the family, wage losses for parents have increased stress. Children may express psychological distress (sadness) by acting out in a different way each child behaves differently. Some may become silent while others may express anger and hyperactivity.
Caregivers need to be patient with children and understand their emotions. Look for signs of stress in young children, which could be excessive worry or sadness, unhealthy eating or sleeping habits, and difficulty with attention and concentration. Families also need to support children to cope with stress and also allay their anxiety.
Do you think the future waves can affect children more severely? How does the country need to prepare for any future wave of COVID-19 with respect to providing quality care to pediatric patients?
As we all know, COVID-19 is a new virus that has potential to mutate. Whether the future waves will affect children more or with increased severity are speculations. People speculate that future waves may affect children more as most of the adults will be vaccinated in the next few months while we do not have any approved vaccine for children at this point in time.
Though we don’t know how the virus is going to behave and affect children in the future, we need to protect our children from the contagion. Adults in the house should follow COVID-Appropriate Behavior, and limit their social engagements to reduce the chances of infection as they may carry and transmit the infection to others. Besides, all the adults should take vaccines, which will also protect the children to a great extent.
And now vaccine is available for pregnant women and lactating mothers. This will give a certain degree of protection to the growing foetus and new-born against the deadly infection.
How has the second wave of COVID-19 affected children?
Second wave has affected children equally. COVID-19 is a new virus and it affects all age groups because we do not have natural immunity against this virus. As per the NCDC/IDSP dashboard, approximately 12% of infected COVID was contributed by patients less than 20 years of age.
Recent surveys have shown similar seropositivity in children and adults. However, due to a larger number of people affected during second wave number of infected children were also more as compared to the first wave. So far, the mortality rate in children is lower as compared to adults and is usually seen in children with comorbidities.
What were the challenges that you faced in treating pediatric patients, especially those who required hospitalisation?
Largely we were able to manage children well by increasing number of dedicated beds for COVID infected children. However, during peak of second wave we faced some challenges as many of senior doctors, resident doctors, staff nurses became positive. We also faced challenges in accommodating all referrals during peak of second wave.
What is MIS-C? Please elaborate on the condition, the challenges that you face while treating an MIS-C case? If you think parents need to be aware of it? Its treatment
The multisystem inflammatory syndrome (MIS) is a new syndrome seen in children and adolescents (0-19 years of age). Most patients report it two to six weeks after the peak of COVID-­19 infections in the affected population.
Three types of clinical course are described: Persistent fever with Raised Inflammatory parameters, Classical Kawasaki Disease like presentation and Shock, LV dysfunction with the inotropic requirement. For establishing the diagnosis of MIS-C, advanced investigations are required. All suspected cases should be referred and managed in a tertiary care hospital with HDU/ICU facility. If identified early, all these cases can be treated.