প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টকিঅ’ অলিম্পিকলৈ যাবলগীয়া ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলৰে কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বৰ্তালাপৰ পাঠ
13 JUL 2021 11:30PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দীপিকাজী নমস্তে!
দীপিকা : নমস্তে ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দীপিকা জী যোৱাবাৰৰ ‘মন কী বাত’ত মই আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ কেবাগৰাকী সতীৰ্থৰ সম্পৰ্কে আলোচনা কৰিছিলো। অলপতে পেৰিছত সোণৰ পদক জয় কৰি আপুনি যি পাৰদৰ্শিতাৰ নিদৰ্শন দেখুৱালে তাৰ পিচততো সমগ্ৰ দেশতে আপোনাৰ বিষয়ে আলোচনা চলিবলৈ ধৰিছে। এতিয়া আপুনি ৰেংকিঙত ‘ৱৰ্ল্ড নাম্বৰ-১’ হৈ গ’ল। মই জানিব পাৰিছো যে আপুনি শৈশৱতে আম পাৰিবলৈ গৈ ফৰ্মুটি মাৰিছিল। সেই তেতিয়াই আমলৈ মৰা ফৰ্মুটিৰে আৰম্ভ হোৱা আপোনাৰ এই যাত্ৰা দৰাচলতেই গুৰুত্বপূৰ্ণ আছিল। আপোনাৰ এই যাত্ৰাৰ বিষয়ে দেশে বহুত কথা জানিব বিচাৰিছে। যদি আপুনি কিছু কথা অৱগত কৰে তেন্তে ভাল লাগিব।
দীপিকা : ছাৰ মোৰ যাত্ৰা আৰম্ভণিতে খুবেই ভাল আছিল। আম খাই মই খুবেই ভাল পাইছিলো, সেয়ে কাহিনী সৃষ্টি হৈছিল। আৰম্ভণী ভালেই আছিল যদিও সামান্য সংগ্ৰামো কৰিবলগীয়া হৈছিল। কিয়নো সেইবোৰ ঠাইত সা-সুবিধা ভাল নাছিল। তাৰ পিচত একেলগে আৰ্চাৰী কৰিবলৈ লোৱাৰ পিচত ভাল সা-সুবিধা লাভ কৰিলো আৰু ভাল প্ৰশিক্ষকো মই পাইছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দীপিকা জী, আপুনি যেতিয়া সফলতাৰ শিখৰত উপনীত হৈছেগৈ, তেতিয়া আপোনাক লৈ ৰাইজৰ প্ৰত্যাশাও বাঢ়িছে। এতিয়া সন্মুখত অলিম্পিকৰ দৰে সকলোতকৈ ডাঙৰ ‘ইভেণ্ট’ আছে, এনে পৰিস্থিতিত প্ৰ্ত্যাশা আৰু ‘ফোকাছ’ৰ মাজত আপুনি সমতুলতা কেনেকৈ বৰ্তাই ৰাখিছে!
দীপিকা : ছাৰ, আশাতো আছেই, কিন্তু সকলোতকৈ ডাঙৰ আশাতো নিজৰ পৰাই আহে আৰু আমি ইয়াতে ‘ফোকাছ’ কৰি আগবাঢ়ি যাও। নিজৰ অনুশীলনত ধ্যান কেন্দ্ৰীভূত কৰো আৰু কেনেকৈ মই ‘পাৰফৰ্ম’ কৰিম তাৰ ওপৰত মনোযোগ দিও। এইবোৰ কথাতে বিশেষ ভাবে ‘ফোকাছ’ কৰি আছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : ঠিক আছে আপোনালৈ বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। আপুনি পৰিস্থিতিৰ ওচৰত হাৰ মনা নাই। আপুনি প্ৰত্যাহ্বানক শক্তি কৰি ল’ব পাৰিছে আৰু মই ‘স্ক্ৰিণ’ত আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক দেখি আছো, তেওঁলোককো মই নমস্কাৰ জনাইছো। দেশৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে আপুনি অলিম্পিকত দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিবই। আপোনালৈ মোৰ তৰফৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা জনালো।
দীপিকা : ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক এতিয়া আমি প্ৰবীণ কুমাৰ যাদৱ জীৰ সৈতে কথা পাতো। প্ৰবীণ জী নমস্তে!
প্ৰবীণ : নমস্তে ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : প্ৰবীণ আপুনি বোলে প্ৰথমতে ‘এথলিট’ হোৱাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰম্ভ কৰিছিল বুলি মই জানিব পাৰিছো, হয়নে বাৰু?
প্ৰবীণ : হয় ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : এতিয়া আপুনি অলিম্পিকত ‘তিৰম্দাজী’ত দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ ওলাইছে। এই পৰিৱৰ্তন কেনেকৈ হ’ল?
প্ৰবীণ : ছাৰ আগতে মই ‘এথলেটিক্স’ত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলো। তেতিয়া মোক চৰকাৰী অকাডেমীত ‘এথলেটিক্স’ৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে নিৰ্বাচিত কৰা হৈছিল। তেতিয়া তাৰ প্ৰশিক্ষক আছিল, মোৰ শৰীৰ কিছু দুৰ্বল আছিল, সেই সময়ত, তেতিয়া তেখেতে ক’লে যে তুমি অন্য খেলত সুনাম অৰ্জন কৰিব পাৰা, আৰ তাৰ পিচত মোক ‘আৰ্চাৰী’ত অন্তৰ্ভূক্ত কৰা হ’ল। তাৰ পিচত মই অমৰাৱতীত ‘আৰ্চাৰী’ৰ প্ৰশিক্ষণ নিয়মীয়াকৈ কৰিবলৈ ল’লো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : ঠিকেই আছে, বাৰু এই পৰিৱৰ্তন স্বত্বেও আপুনি খেলত ‘কনফিডেন্স’ আৰু ‘পাৰ্ফেকশ্যন’ কেনেকৈ সম্ভৱ কৰিব পাৰিছে?
প্ৰবীণ : ছাৰ মোৰ, ‘একচুৱেল্লী’, ঘৰৰ অৱস্থা ইমান ভাল নহয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মই আপোনাৰ মা আৰু দেউতাকো দেখি আছো। মই তেওঁলোককো নমস্কাৰ জনাইছো। বাৰু প্ৰবীণ ভাই কওকচোন।
প্ৰবীণ : সেয়ে মই জানিছিলো যে মই ঘৰলৈ উভতিব লাগিলে তাত গৈ মজদুৰীহে কৰিবগৈ লাগিব। ইয়াতকৈ ইয়াত অনুশীলন কাৰই মোৰ বাবে ভাল কথা হ’ব বুলি ভাবিছিলো আৰু তাকে কৰি আগবাঢ়ি যোৱাটোৱেই বুদ্ধিমানৰ কাম হ’ব বুলি ভাবি মই মন স্থিৰ কৰি প্ৰশিক্ষণত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ লৈছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : চাওক আপোনাৰ শৈশৱ সম্পৰ্কে বহু কথাই জানিব পাৰিছো আৰু আপোনাৰ মা-দেউতায়ো যেনে ধৰণে দিন-হাজিৰা কৰাৰ পৰা আজি দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা পৰ্যন্ত আপোনাৰ এই যাত্ৰা বাস্তৱিকতেই বহুতৰ বাবে প্ৰেৰণাদায়ক হ’ব আৰু এনে কঠিন জীৱন যাপন কৰিও যে আপুনি লক্ষ্যৰ পৰা বিচলিত হোৱা নাছিল সেইটোহে আচল কথা। শৈশৱৰ এই অনুভৱে চেম্পিয়ণ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত কেনে ধৰণে সহায় কৰিছে!
প্ৰবীণ : ছাৰ, যেতিয়াই মই কোনো কথা অধিক কঠিন যেন অনুভৱ কৰো তেতিয়াই মই ভাবো এই পৰ্যন্ত যিমানখিনি কৰিলো এতিয়া যদি হাৰ মানি লও তেন্তে ইমানদিনে গোটোৱা সকলোখিনিয়েই দেখোন শেষ হৈ যাব। তাতকৈ দেখোন আৰু অধিক চেষ্টা কৰি সাফল্য আহৰণৰ প্ৰয়াস কৰাই ভাল কথা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : প্ৰবীণ জী আপুনিতো এগৰাকী চেম্পিয়ণ হয়েই কিন্তু মোৰ দৃষ্টিত আপোনাৰ মা-দেউতাও দৰাচলতে চেম্পিয়ণেই হয়। সেয়ে তেখেতসকলৰ সৈতে অকণমান কথা পাতিব খুজিছো, নমস্কাৰ জী!
অভিভাৱক : নমস্কাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনালোকে হাজিৰা কৰি হ’লেও পুত্ৰক আগবাঢ়ি য়োৱাৰ বাবে প্ৰেৰণা দিছে আৰু আপোনালোকৰ পুত্ৰই আজি অলিম্পিকত দেশৰ হৈ খেলিবলৈ যাব খুজিছে। শ্ৰম আৰু সততাৰ শক্তি কিমান আপোনালোকে দেখুৱাই দিছে। আপোনালোকে কিবা ক’ব বিচাৰিবনেকি!
অভিভাৱক- ...............
প্ৰধানমন্ত্ৰী : চাওক, আপোনলেকে প্ৰতীয়মান কৰি দিলে যে যেতিয়া কোনোবাই কিবা এটা কৰিমেই বুলি ভাবে তেন্তে তেওঁক কেতিয়াও সমস্যাই বাধাৰ সৃষ্টি কৰিব নোৱাৰে। আপোনালোকৰ সাফল্যই এই কথাও সাব্যস্ত কৰিছে যে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ পৰাই যদি উচিত নিৰ্বাচন কৰা হয় তেন্তে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিভাই যিকোনো অসম্ভৱকে সম্ভৱ কৰিব পাৰে। প্ৰবীণ আপোনাক বহুত বহুত শুভকামনা জনালো আৰু আকৌ এবাৰ আপোনাৰ মা-দেউতাকো প্ৰণাম জনাইছো। জাপানত খুউব ভালকৈ খেলিব।
প্ৰবীণ : ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : ঠিক আছে এতিয়া আমি নীৰজ চোপ্ৰা জীৰ সৈতে কথা পাতিম।
নীৰজ : নমস্তে ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : নীৰজ জী আপুনিতো ভাৰতীয় সেনাত আছে নহয় জানো, আৰু সেনাৰ কি অনুভৱে, কোন প্ৰশিক্ষণে আপোনাক খেলৰ এই পৰ্যায় পৰ্যন্ত আগুৱাই অনাত সহায় কৰিছে?
নীৰজ : ছাৰ, মোৰ আৰম্ভণীৰ পৰাই ভাৰতীয় সেনাক ভাল লাগিছিল আৰু মই ৫-৬বছৰ ধৰি খেলিছো তাৰ পিচত মোক ভাৰতীয় সেনাই বাহিনীত যোগদানৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়। এই কথাত মই স্বাভাৱিকতেই আনন্দিত হৈছিলো আৰু সেনা বাহিনীত যোগদান কৰিলো আৰু তেতিয়াৰ পৰাই মই খেলত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ লও। ভাৰতীয় সেনাই মোক যিমানখিনি সা-সুবিধা দিছে আৰু মই যি বিচাৰিছো সেয়া ভাৰত চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা যোগান ধৰি আহিছে আৰু ময়ো সম্পূৰ্ণ মনোযোগৰে অনুশীলন কৰি আহিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : নীৰজ জী, মই আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ সম্পূৰ্ণ পৰিয়ালটোকে দেখিবলৈ পাইছো। মই তেওঁলোক আটাইকে প্ৰণাম জনাইছো। নীৰজ জী, আপুনি আঘাত পাইছিল বুলি মোক জানিবলৈ দিয়া হৈছে, তাৰ পিচতো এই বছৰ আপুনি ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখ স্থাপন কৰিছে বুলি জানিব পাৰিছো। আপুনি মনোবল অক্ষুন্ন ৰখাৰ লগতে নিজৰ অনুশীলন কেনেকৈ অব্যাহত ৰাখিছে?
নীৰজ : মই ভাবো ছাৰ, আঘাত লগাটোও আমাৰ খেলৰে এক অংগ, সেয়ে যেতিয়া মই ২০১৯চনত বহুত পৰিশ্ৰম কৰিছিলো সেই বছৰ বিশ্ব চেম্পিয়ণ আছিলো আমাৰ...
প্ৰধানমন্ত্ৰী : বাৰু, আপুনি তেন্তে ‘স্পৰ্টছৰ ইনজুৰী’টো ‘স্পৰ্টছমেন স্পিৰিট’কে দেখিবলৈ পাইছে, নহয়নে বাৰু?
নীৰজ : ছাৰ, কিয়নো আমাৰ এয়েই যাত্ৰা। মাত্ৰ কেইটামান বছৰৰ বাবে আমাৰ কেৰিয়াৰ হয় আৰু আমি নিজেই নিজকে উজ্জীৱিত কৰি ৰাখিবলগীয়া হয়। মোৰ যেনিবা এই ‘ইনজুৰী’ৰ বাবে এটা বছৰ নষ্ট হ’বলগীয়া হ’ল। মই ‘ৱৰ্ল্ড চেম্পিয়ণশ্বিপ’ আৰু ‘এছীয়ান চেম্পিয়ণশ্বিপ’ৰ বাবে বহুত অনুশীলন কৰি আছিলো, পিচে আঘাতৰ কাৰণে তাত সমস্যাই দেখা দিলে। পিচত মই মোৰ সম্পূৰ্ণ ‘ফোকাছ’ অলিম্পিকত কেন্দ্ৰীভূত কৰিছিলো আৰু মই পুনৰ কামবেক কৰিবলৈ সক্ষম হ’লো। প্ৰথমখন প্ৰতিযোগিতাত মই ভালকৈয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিলো। তাৰ পৰাই অলিম্পিকলৈ নিৰ্বাচিত কৰিলে। তাৰপিচত, ক’ৰোনাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত অলিম্পিক পিচুৱাই দিয়া হ’ল। আকৌ অনুশীলন আৰম্ভ কৰি দিলো ছাৰ। তাৰ পিচত যেতিয়া দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰতিযোগিতাত ভাগ ল’লো আৰু নিজকে উজাৰি দিলো আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখ ৰচনা কৰিলো আৰু এতিয়াও ছাৰ খুউব ভালকৈ কষ্ট কৰি আছো। অলিম্পিকত যিমান পাৰো আৰু ভাল কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : নীৰজ জী, বৰ ভাল পালো আপোনাৰে কথা হৈ। এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা ক’ব বিচাৰিছো, আপোনালোকে আশাৰ হেঁচাত জাহ যোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই। আপোনালোকে কেৱল নিজৰ এশ শতাংশ দিয়াৰ চেষ্টা কৰক। সম্পূৰ্ণ চাপমুক্ত হৈ প্ৰয়াস কৰিব, আপোনালোকলৈ বহুত শুভকামনা জনালো আৰু মা-দেউতাকো প্ৰণাম জনাইছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক, দুতী জীৰ সৈতে কথা-বতৰা হওঁ। দুতী জী, নমস্তে!
দুতী : মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, নমস্তে!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দুতী জী, আপোনাৰ নামৰ অৰ্থইতো ‘চমক’, দুতীৰ অৰ্থইতো হ’ল ‘আভা’! আৰু আপুনি খেলৰ জৰিয়তে চমক দেখুৱায়ো আহিছে। এতিয়া আপুনি অলিম্পিকত উজলি উঠিব পৰাকৈ প্ৰস্তুতি চলাই আছে নহয় জানো! ইমান এখন বিশাল প্ৰতিযোগিতাক আপুনি কেনেধৰণে গ্ৰহণ কৰে বাৰু!
দুতী : ছাৰ প্ৰথমতে মই যে ওড়িশাৰ এটি শিপিনী পৰিয়ালৰ সন্তান সেই কথা কৈ ল’ব বিচাৰিছো। মোৰ পৰিয়াল তিনিগৰাকী বাই-ভনী, এটা ভাইটি, মা-দেউতাক ধৰি নগৰাকী সদস্য। যেতিয়া আমাৰ ঘৰত ছোৱালীৰ পিচত ছোৱালী জন্ম হ’বলৈ ধৰিছিল, গাঁওবাসীয়ে সদায়ে মোৰ মাক সমালোচনা কৰিছিল যে ইমানবোৰ ছোৱালী জন্ম দি আছে কিয়? খুবেই দুখীয়া আছিল আমাৰ পৰিৱেশ, খাবলৈকে একো নাথাকিছিল আৰু দেউতাৰ আয়ো তেনেই সামান্য আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনাৰ মা-দেউতা এতিয়া মোৰ সন্মুখত আছে।
দুতী : হয় ছাৰ, সেয়ে মোৰ মনত এটা কথাই বাহ লৈছিল যে যদি ভালকৈ খেলো তেন্তে দেশৰ নাম উজলাব পাৰিম আৰু চৰকাৰী খণ্ডত মই এটা চাকৰি পাব পাৰিম আৰু এই চাকৰিৰ দৰ্মহাৰে আমাৰ পৰিয়ালটোৰ অৱস্থা তেতিয়া সলাবগৈ পাৰিম। এতিয়া এই ক’ৰ্ছৰ পিচত মই বহুখিনি সলাব পাৰিছো, নিজৰ পৰিয়ালটোলৈ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰিছো। এতিয়া মই ধন্যবাদ দিম আপোনাক আৰু.....যিসকলে মোক সদায়ে উত্সাহ দি আহিছে, সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে। মোৰ জীৱনত সদায়ে বিতৰ্কৰ সন্মুখীন হৈ আহিছো। কিন্তু মই এইখিনি পৰ্যন্ত অহাৰ বাবে বহুত কষ্ট কৰিবলগীয়া হৈছে। দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে অলিম্পিকলৈ ওলাইছো। মই বহু সাহসেৰে ওলাইছো আৰু যিসকল মোৰ সৈতে যাব তেওঁলোকক কব বিচাৰিছো মই ভয় নাখাম। ভাৰতৰ কোনো মহিলাই দুৰ্বল নহয়। তেওঁলোকে আগুৱাই আহি দেশৰ সুনাম অৰ্জন কৰিব। সেই সাহসৰেই মই অলিম্পিকত খেলিম আৰু পদক অনাৰ প্ৰয়াস কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দুতী জী আপোনাৰ বছৰজোৰা কষ্টৰ সিদ্ধান্ত কেইটামান ছেকেণ্ডৰ ভিতৰতে কৰিব লাগে। চকুৰ পচাৰতে হৰা-জিকাৰ সিদ্ধান্ত হৈ যায়। ইয়াৰ মুখা-মুখী হোৱাটো কিমান কঠিন!
দুতী : ‘বেছিকেলী’ ১০০মিটাৰত ক’বলৈ গ’লে ১০-১১ছেকেণ্ডত খেল শেষ হয়। পিচে ইয়াৰ ‘ৰিপিটেশ্যন’ কৰিবলৈ বছৰৰ পিচত বছৰ অনুশীলন কৰিবলগীয়া হয়। এটা ১০০মিটাৰ দৌৰিবলৈ আমাক ১০-১২টা ‘ৰিপিটেশ্যন’ৰ প্ৰয়োজন হয়। বহুতবোৰ ‘জিম এক্সাৰছাইজ’, বহুত সময় ধৰি কৰা ‘ছুইমিং পুল এক্সাৰছাইজ’ৰ প্ৰয়োজন হয়। আৰু সদায়ে চেলেঞ্জ হিচাপে ল’বলগীয়া হয়। অকণমান ইফাল-সিফাল হ’লেই ‘ডিছকোৱলিফাই’ কৰি দিয়া হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : দুতী জী আপুনিতো দেশৰ বাবে বহুত অভিলেখ ৰচনা কৰিছে। দেশে আশা কৰিছে আপুনি এইবাৰ অলিম্পিকৰ ‘পডিয়াম’ত নিজৰ স্থান নিশ্চিত কৰিব। আপুনি নিৰ্ভিক হৈ খেলত ভাগ লওক, পূৰা ভাৰত আপোনালোক অলিম্পিক খেলুৱৈৰ সৈতে আছে। আপোনালোক আটাইলৈকে মোৰ শুভকামনা আৰু মা-দেউতাক মোৰ বিশেষ প্ৰণাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক এইবাৰ আমি আশীষ কুমাৰ জীৰ সৈতে কথা পাতো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আশীষ জী, আপোনাৰ দেউতাতো ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ কবাড্ডী খেলুৱৈ আছিল। আপুনি বক্সিং পচন্দ কৰিলে কিয়?
আশীষ : ছাৰ মই সৰু থাকোতে আমাৰ ঘৰত খেলৰ এক বাতাবৰণ আছিল। মোৰ দেউতা এগৰাকী ভাল খেলুৱৈ আছিল, তেওঁ বিচাৰিছিল তেওঁ সন্তানে বক্সিং খেলক। মোক সেই সময়ত কাবাড্ডীৰ বাবে হেঁচা দিয়া নাছিল। অৱশ্যে আমাৰ পৰিয়াল মোৰ এগৰাকী দাদাই ‘ৰেষ্টলিং’ আৰু ‘বক্সিং’ খেলিছিল, আৰু তেওঁ বহু ওপৰ পৰ্যায়লৈকে খেলিব পাৰিছিল। তাকে দেখি ময়ো তাৰ মাজৰ এটাত যোগ দিবলৈ বিচাৰিছিলো। মই তেনেই ক্ষীণ-মিন আছিলো আৰু মুখৰ গঢ়ো বৰ এটা ঠিক নথকাত মই ভাবিলো ‘ৰেষ্টলিং’ কৰিব নোৱাৰিম সেয়ে ‘বক্সিং’ খেলিবলৈ আগবাঢ়িলো ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আশীষ জী, আপোনাৰ পৰিয়ালবৰ্গকো প্ৰণাম জনাইছো আৰু আশীষ জী আপোনাৰ চাগৈ মনত আছে শচীন তেণ্ডুলকাৰ জীয়ে এক বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ খেল খেলিছিল আৰু সেই সময়ত তেখেতৰ দেউতাকৰো মৃত্যু হৈছিল। কিন্তু তেও খেলক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছিল আৰু খেলৰ মাধ্যমৰেই পিতৃলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিছিল। আপুনিও তেনেকুৱা কৰি নিদৰ্শন দাঙি ধৰিছে। আপুনিও পিতৃক হেৰুৱাৰ পিচতো খেলৰ প্ৰতি উত্সৰ্গিত মনোভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এয়া নিতান্তই প্ৰেৰণাদায়ক। মোৰ বিশ্বাস আপুনি অলিম্পিকৰ মঞ্চতো ভাল প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালৈ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো। আপোনাৰ পৰিয়ালবৰ্গক প্ৰণাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক, আমাৰ সকলোৰে পৰিচিত ব্যক্তি, পৰিচিত নাম। আমি মেৰী কমৰ সৈতে কথা পাতিম এতিয়া।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মেৰী কম জী, নমস্তে!
মেৰী কম : নমস্কাৰ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপুনিতো এনেকুৱা খেলুৱৈ, যাৰ পৰা সমগ্ৰ দেশেই প্ৰেৰণা গ্ৰহণ কৰে। অলিম্পিকৰ এই দলটোতো এনে বহু খেলুৱৈ ওলাব যাৰ বাবেও আপুনি হয়তো আদৰ্শ হৈ আহিছে। তেওঁলোকে আপোনাক ফোন কৰিলে বাৰু কি সোধে?
মেৰী কম : ছাৰ ঘৰৰ আটায়ে মোৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰি আছে, ল’ৰা-ছোৱালীকেইটাই মোক বেছিকৈ ‘মিছ’ কৰে ছাৰ আৰু মই তেওঁলোকক বুজাও যে তোমালোকৰ মা দেশৰ বাবে যুঁজিবলৈ গৈছে আৰু তোমালোকে ঘৰত দেউতাই যি কয় সেই কথা শুনি কাম কৰি থাকিবা। ঘৰত ভালকৈ থাকিবা, বাহিৰলৈ বেছিকৈ নোলাবা। ক’ভিডৰ বাবে ছাৰ, ঘৰবোৰ আমনিদায়ক হৈ উঠিছে। ‘অনলাইন ক্লাছ’ হৈ আছে কিন্তু ইমান মুকলিকৈ হোৱা নাই। ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে খেল-ধূলা খুউব ভাল পাই, বন্ধুৰ সৈতে খেলিবলৈ ভাল পাই, পিচে এইবাৰ ক’ভিডৰ বাবে বন্ধুবোৰৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলগীয়া হৈছে। সেয়ে মই কৈছো এই কথাৰ বাবেই আমি যুদ্ধ কৰিবগৈ লাগিব আৰু সুৰক্ষিত থাকিব লাগিব আৰু মই দেশৰ বাবে যুঁজিবলৈ যাম আৰু মই বিছাৰিছো তোমালোক সুৰক্ষিত থাকা আৰু দেশৰ ভালৰ বাবে মই চেষ্টা কৰিম, এনেধৰণৰ কথাই পাতো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : তেওঁলোকে সেই কথা শুনি আছে, মোৰ সন্মুখত তেওঁলোকে সকলো দেখি আছে। বাৰু আপুনিতো প্ৰত্যেকো ‘পাঞ্চ’তে চেম্পিয়ণ, কিন্তু আপোনাৰ আটাইকৈ ‘ফেভাৰেট পাঞ্চ’ কোনটো! ‘জব’, ‘হুক’, ‘আপাৰকাট’ নে আন কিবা? আৰু সেই ‘পাঞ্চ’টোনো আপোনাৰ কিয় ‘ফেভাৰেট’ সেই কথাও ক’ব।
মেৰী কম : ছাৰ মোৰ ‘ফেভাৰেট পাঞ্চ’সমূহতো মোৰ ‘ছাউথ প’ল’ হয়, এইটো মোৰ আটাইতকৈ ‘ফেভাৰেট পাঞ্চ’ ছাৰ। ইয়াত কোনো লোকেই মিছ কৰিব নোৱাৰে, লাগিব লাগে মানে বাচ লাগিবই!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনাৰ প্ৰিয় খেলুৱৈ কোন?
মেৰী কম : ছাৰ মোৰ প্ৰিয় খেলুৱৈ হৈছে বক্সিঙতো হিৰ হয়, প্ৰেৰণা হৈছে মহম্মদ আলী ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মেৰী কম জী, আপুনি বক্সিঙৰ প্ৰায় সকলো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতা জিকিছে। আপুনি হয়তো কৰবাত কৈছিল যে আলিম্পিকত ‘গ’ল্ড’ জিকাটো আপোনাৰ স্বপ্ন। এয়া আপোনাৰে নহয় সমগ্ৰ দেশৰে সপোন। দেশৰ আশা আপুনি দেশৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰিবই। মই আপোনাক বহুত শুভকামনা জনাইছো, আপোনাৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ প্ৰণাম জনাইছো।
মেৰী কম : বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ আপোনাক!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক, এতিয়া আমি পি ভি সিন্ধুৰ সৈতে কথা পাতো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সিন্ধু জী, মোক জনোৱা হৈছে যে আপুনি টকিঅ’ অলিম্পিকৰ আগতে ‘অলিম্পিক ছাইজৰ কোৰ্ট’ত অনুশীলন কৰিব বিচাৰিছিল। এতিয়া ‘গৌচীবাউলী’ত আপোনাৰ অনুশীলন কেনে চলিছে?
পি ভি সিন্ধু : ‘গৌচীবাউলী’ত প্ৰেকটিচ খুউব ভালকৈ চলিছে ছাৰ। মই এয়া পচন্দ কৰিছিলো কাৰণ এতিয়া অলিম্পিক ষ্টেডিয়াম বহুত ডাঙৰ হয় আৰু সেয়া এচি আৰু.....বহুত, সেয়ে মই ভাবিছিলো যে ঠিক আছে যদি ভাল ষ্টেডিয়াম হয় তেন্তে, কিয়নো সুবিধাটো আছেই যেতিয়া কিয়নো গ্ৰহণ নকৰো বুলিয়ে ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা অনুশীলন কৰি আছো ছাৰ। নিশ্চিত ভাবেই মই চৰকাৰৰ পৰা অনুমতি লৈছো ছাৰ। নিশ্চিত ভাবে এই মহামাৰীৰ বাবেই তেওঁলোকে অনতি বিলম্বে অনুমতি দি দিছিল ছাৰ। অৱশ্য ‘প্ৰটোকল’ মানি চলাৰ পৰামৰ্শও দিছিল। মই তেওঁলোকৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনাৰ পৰিয়াল বৰ্গও মোৰ সন্মুখত আছে, মই তেওঁলোককো প্ৰণাম জনাইছো। মোৰ মনত পৰিছে গোপীচান্দ জীয়ে এটা সাক্ষাত্কাৰত কৈছিল যে তেওঁ ৰিঅ’ অলিম্পিকৰ আগতে আপোনাৰ ফোনটো লৈ গৈছিল। আপোনাক ‘আইচক্ৰীম’ খোৱাটো বাৰণ কৰিছিল। এয়া কি এতিয়াও অব্যাহত আছে? নে অলপ-চলপ এৰাধৰা কৰা হৈছে?
পি ভি সিন্ধু : ছাৰ নিশ্চিত ৰূপতে কিছু নিয়ন্ত্ৰণতো কৰো। কিয়নো এগৰাকী ‘এথলিট’ৰ বাবে ‘ডায়েট’ বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ হয়। আৰু এতিয়াতো অলিম্পিকৰ তৈয়াৰী কৰিব লাগে, তেতিয়াতো নিশ্চিত ভাবেই খোৱা-বোৱাত নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়। ‘আইচক্ৰীম’ ছাৰ ইমান নাখাও, কদা-কাদচিত কেতিয়াবাহে খাও ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : চাওক সিন্ধু জী আপোনাৰ মা-দেউতা দুয়োগৰাকীয়েই খেলা-ধূলা কৰিছিল আৰু সেয়ে তেওঁলোকৰ সৈতেও আজি কিছু কথা পাতিবলৈ মোৰ মন গৈছে। আপোনালোকক নমস্কাৰ! কওকচোন, যেতিয়া কোনোবা সন্তানৰ খেলা-ধূলাত ৰুচী থকা দেখিলে বহু ‘পেৰেণ্টছ’ৰ বহুত অসুবিধা হোৱা দেখা যায়। বহুতৰ আকৌ বহু আশংকা থকাও দেখা যায়। আপোনালোকে এনে ‘পেৰেণ্ট’সকলৰ বাবে কি পৰামৰ্শ আগবঢ়াব বিচাৰিব?
অভিভাৱক : ছাৰ ‘পেৰেণ্ট’সকলে এই কথা জনা উচিত যে যদি নিজৰ সন্তানসকল স্বাস্থ্যৰ ফালৰ সুস্থ হয় তেন্তে সকলো কথাই বৃহত্ হ’ব, কিয়নো আপুনি যদি অলপ অচৰপ খেলা-ধূলা কৰে তেন্তে আপোনাৰ স্বাস্থ্য ভাল হ’ব, স্বতঃস্ফূৰ্তভাবে আপোনাৰ ‘কনচেণ্ট্ৰেশ্যন’ বাঢ়িব। সকলো প্ৰসংগতে আপুনি আগত থাকিব আৰু আপুনি নিশ্চিত ৰূপতে উন্নতি কৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনালোক এগৰাকী সফল খেলুৱৈৰ মা-দেউতা। সন্তানক ‘স্পৰ্টপাৰ্ছন’ কৰি তোলাৰ বাবে কেনেকুৱা ‘পেৰেণ্টিং’ কৰাৰ প্ৰয়োজন!
অভিভাৱক : ছাৰ ‘পেৰেণ্টিং’-তো প্ৰথমে অভিভাৱকসকলেই উচৰ্গিত মনোভাৱৰে কৰা উচিত, কিয়নো তেওঁলোকক অনুপ্ৰাণিত কৰিব লাগিব। ‘য়ু হেভ টু ম’টিভেট দেম এণ্ড’ আপুনিতো জানেই চৰকাৰেতো সকলো খেলুৱৈক সকলো প্ৰকাৰে সা-সুবিধা দি আহিছে। সেয়ে, সেই কথা আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে হৃদয়ংগম কৰি দেশৰ নাম উজলোৱাৰ বাবে কষ্ট কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সিন্ধু জী, আপোনাক বিশ্ব চেম্পিয়ণ কৰি তোলাৰ বাবে মা-দেউতাই বহু ত্যাগ কৰিবলগীয়া হৈছে। তেওঁলোকে নিজৰ কাম কৰিলে। এতিয়া আপুনি খুব কষ্ট কৰক। আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে এইবাৰ আপুনি নিশ্চয় সফল হ’বই আৰু সফলতাৰ পিচত মোৰ সৈতে দেখাতো হ’বই তেতিয়া ময়ো আপোনালোকৰ সৈতে ‘আইচক্ৰীম’ খাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক এলাৰ সৈতে কথা-বতৰা হও, নমস্তে এলা!
এলৱেনিল : নমস্তে ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : (গুজৰাটী ভাষাত সম্ভষণ) এলৱেনিল, মোক কোৱা হৈছে যে আপুনি প্ৰখমতে ‘এথলিটিক্স’ত যাব বিচাৰিছিল। পিচত এনে কি ঘটনা ঘটিল আপুনি ‘শ্বুটিং’ কৰিবলৈ ল’লে!
এলৱেনিল : ছাৰ মইতো বহু খেলৰে প্ৰচেষ্টা চলাইছিলো। ‘শ্বুটিঙ’ৰ আগতে মোৰ আন বহু খেলৰ প্ৰতিয়েই ৰাপ আছিল। ‘এথলেটিক্স’, ‘বেডমিণ্টন’, ‘জুডো’ আদি ‘ট্ৰাই’ কৰিছিলো। পিচে, মই যেতিয়া ‘শ্বুটিং’ আৰম্ভ কৰিছিলো তেতিয়া মই বহুত ‘এক্সাইটমেণ্ট’ অনুভৱ কৰিবলৈ ধৰিলো। কিয়নো এই খলত খুবেই সুস্থিৰতা অৱলম্বন কৰাৰ প্ৰয়োজন হয়। বহু বেছিকৈ শান্ত হৈ থাকিব লগা হয়। এই য়ে শান্ত হোৱাৰ প্ৰয়োজন সেই স্বভাৱ মোৰ নাছিল। কিন্তু খেলবিধৰ প্ৰশিক্ষণে মোক বহুত শিকাৰ সুযোগ দিলে আৰু মই খেলবিধক ভাল পাই পেলালো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : অলপতে মই দূৰদৰ্শনত এটা কাৰ্যক্ৰম চাই আছিলো। তাত আপোনাৰ মা-দেউতাৰ কথা শুনি আছিলো আৰু সেই ‘সংস্কাৰধাম’ত আপুনি ইয়াৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ বৰ্ণনা কৰিছিল। তালৈ গৈ তেওঁলোকে আপোনাৰ কথা কৈ গৰ্ব অনুভৱ কৰিছিল। ভাল স্কুলৰ পৰা অলিম্পিক পৰ্যন্ত বহু সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে আপোনাৰ এই যাত্ৰাৰ বিষয়ে জানিব বিচাৰিব। চাওক মই মণিনগৰৰ এমএলএ আছিলো আৰু মই যেতিয়াই খোখৰাত মোৰ বিধানসভা ক্ষেত্ৰত সৰ্ব প্ৰথমে ‘স্পৰ্টছ অকাডেমী’ আৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া আপোনালোক তালৈ খেলিবলৈ আহিছিল। তেতিয়াতো আপোনালোক শিশু আছিল আৰু আজি মই আপোনাক দেখাৰ পিচত বৰ গৰ্ব অনুভৱ কৰিছো। বাৰু নিজৰ কথা কওকচোন!
এলাৱেনিল : ছাৰ মোৰ ‘শ্বুটিঙ’ৰ ‘প্ৰফেশ্যনেল জাৰ্ণি’ ‘সংস্কাৰধাম’ৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছিল। মই যেতিয়া দশম মানত আছিলো মা-দেউতায়েই কৈছিল ঠিক আছে তুমি খেলত এবাৰ চেষ্টা কৰি চাব পাৰা, তোমাৰ যিহেতু ইমানেই আগ্ৰহ আছে যেতিয়া চেষ্টা এটা কৰি চোৱা। সেই সময়ত ‘গুজৰাট ক্ৰীড়া প্ৰাধিকৰণ’ আৰু ‘গন ফৰ গ্লৰী শ্বুটিং অকাডেমী’ৰ মাজত হোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ আধাৰত ‘সংস্কাৰধাম’-য়ে জিলা পৰ্যায়ৰ খেল-ধেমালি আৰম্ভ কৰিছিল। সেয়ে মই যেতিয়া তাতেই পঢ়ি আছিলো, গোটেই দিন ধৰি আমাৰ প্ৰশিক্ষণো তাতেই চলিছিল ছাৰ। ছাৰ সেই যাত্ৰা খুবেই ভাল আছিল, কিয়নো মই তাৰ পৰাই আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু এতিয়া যেতিয়া মই মোৰ প্ৰথমখন অলিম্পিকলৈ যাবলৈ ওলাইছো, ছাৰ মই খুবেই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। ইমানবোৰ লোকৰ সহায় সহযোগ, ইমানবোৰ লোকে মোলৈ সমৰ্থন আগবঢ়ালে আৰু সদায়ে দিহা-পৰামৰ্শ দি আহিছে, এইবোৰ কথা ভাবিলে খুবেই ভাল লাগে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : এলৱেনিল, এতিয়াতো আপুনি ‘গ্ৰেজুৱেশ্যন’ কৰি আছে। পঢ়া-শুনা আৰু ‘শ্বুটিং’ এই দুয়োটাৰ মাজত আপুনি সমতুলতা কেনেকৈ বৰ্তাই ৰাখে?
এলৱেনিল : ছাৰ মইতো ইয়াৰ বাবে মোৰ ‘গুজৰাট বিশ্ববিদ্যালয়’ আৰু আমৰ কলেজ ‘ভৱনৰাজ কলেজ’ক ধন্যবাদ জনাব বিচাৰিম, কিয়নো ছাৰ, এনেকুৱা এবাৰো হোৱা নাই যে তেওঁলোকে মোৰ কামবোৰ বাধ্যতামূলক ভাবে উপস্থিত থাকিহে কৰিব পাৰিব বুলি ধৰাবন্ধা কৰি দিছিল। তেওঁলোকে মোক ইমানেই সুবিধা দিছিল যে মোৰ পৰীক্ষাৰ বাবেও বিশেষ ব্যৱস্থা কৰি দিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : এলৱেনিল, আপোনাৰ ‘জেনেৰেশ্যন এম্বিচিয়াছো’ হয় আৰু ‘মেচিওৰো’ হয়। আপুনি ইমান কম বয়সতে বিশ্ব পৰ্য়ায়ৰ সফলতা আহৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। সেয়ে দেশেও খেলবিশ্বৰ সকলোতকৈ বৃহত মঞ্চখনতো আপুনি এই যাত্ৰা অব্যাহত ৰাখিব পাৰিব বুলি আশা কৰিছে। মোৰ আপোনালোক আটাইলৈকে শুভকামনা আছে আৰু আপোনাৰ মা-দেউতালৈকো মই প্ৰণাম জনাইছো। ‘ৱণক্কম’!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক আমি সৌৰভ চৌধুৰীৰ সৈতে দুআষাৰ কথা পাতো, সৌৰভ জী নমস্কাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপুনি ইমান কম বয়সতে অলিম্পিকৰ বাবে ‘কোৱালিফাই’ কৰিছে। কেনেকৈ আৰি কেতিয়া আপোনাৰ এই অভিযান আৰম্ভ হৈছিল!
সৌৰভ : ছাৰ ২০১৫চনত মই ‘শ্বুটিং’ আৰম্ভ কৰিছিলো। আমাৰ কাষৰ গাঁৱতে এখন ‘শ্বুটিং অকাডেমী’ আছিল, তাতেই মই প্ৰথম আৰম্ভ কৰিছিলো। মোৰ পৰিয়ালে মোক খুবেই উত্সাহ যোগাইছিল। তেওঁলোকে নিজেই কৈছিল যে তুমি যেতিয়া ইমানেই ভাল পোৱা তেন্তে এবাৰ চেষ্টা কৰি চোৱাত আপত্তি কি? আৰু ময়ো প্ৰয়াস আৰম্ভ কৰিলো। কামতো মোৰ ভাল লাগিবলৈ ধৰিলে আৰু লাহে লাহে আগ্ৰহ বাঢ়ি গল আৰু তাৰ ফলো পাবলৈ ধৰিলো। ইতিমধ্যে ভাৰত চৰকাৰেও আমাক সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ ধৰিলে আৰু আজি এইখিনত উপনীত হ’বলৈ সক্ষম হ’লো ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : চাওক আপোনাৰ পৰিয়ালবৰ্গকো বহুত গৰ্বৰে ইয়াত উপস্থিত থকা মই দেখিছো, তেওঁলোকৰ চকুত ডাঙৰ ডাঙৰ সপোনৰ চকমকনি মই দেখিবলৈ পাইছো। চাওক সৌৰভ কষ্টৰ লগতে ‘শ্বুটিং’-ত মানসিক একাগ্ৰতাৰো বহুত প্ৰয়োজন হয়। ইয়াৰ বাবে আপুনি ‘যোগ’ আদি কৰেনে, নে আন কোনো ব্যৱস্থাৰ সহায় লয় এই কথা মই জানিব খুজিম আৰু ইয়ে দেশৰ যুৱ-প্ৰজন্ময়ো নিশ্চয় ভাল পাব।
সৌৰভ : ছাৰ ‘মেডিটেশ্যন’ কৰো, আমাৰ ‘যোগ’ কৰো। ছাৰ শান্ত হৈ থকাৰ বাবে আমিতো আপোনাৰ পৰা শিকা উচিত কিয়নো আপুনি কিমান ডাঙৰ, অৰ্থা্ত্ সম্পূৰ্ণ হিন্দুস্থানকে চম্ভালি আছে, সেয়ে আপুনি ইয়াৰ বাবে কি কৰে ছাৰ?
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আচ্ছা সৌৰভ, কওকচোন, আপোনাৰ বন্ধু, আপোনাৰ সংগীসকল আপোনাৰ ওচৰলৈ আহে নে, আপোনাৰ সৈতে চেল্ফী লয়নে, তেতিয়া আপোনাৰ কেনে লাগে? আগতেতো এইবোৰ কৰা নাছিল নহয়নে?
সৌৰভ : নাই, যেতিয়া মই ঘৰলৈ যাও, তেতিয়া মোৰ গাঁও, ওচৰ-পাজৰৰ মোৰ বন্ধুবোৰ আহিছিল, চেল্ফী লৈছিল। মোৰ পিষ্টলৰ সৈতে চেল্ফী লয়। মোৰ খুবেই ভাল লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সৌৰভ আপোনাৰ কথাত এনে লাগিছে, আপুনি যেন খুবেই ‘ফোকাছড’। আপোনাৰ দৰে যুৱকৰ বাবে এয়া খুবেই ভাল কথা। ‘শ্বুটিঙ’তো এই ‘ফোকাছ’ আৰু স্থিৰতাৰ প্ৰয়োজন। আপুনিতো এতিয়া বহুত দীঘলীয়া যাত্ৰা কৰিব লাগিব, দেশৰ বাবে এনেক সাফল্য অৰ্জন কৰিব লাগিব। আমাৰ সকলোৰে বিশ্বাস যে আপুনি অলিম্পিকত বহুত ভাল প্ৰদৰ্সন দাঙি ধৰিবল, আৰু ভৱিষ্যতেও বহুত আগুৱাই যাব। আপোনাক আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালবৰ্গক মোৰ প্ৰণাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক আমি শৰত্ কমল জীৰে কথা-বতৰা পাতো, শৰত্ জী!
শৰত্ : নমস্কাৰ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : শৰত্ জী আপুনি অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। আপুনিতো বহুত নামজ্বলা খেলুৱৈ। আপুনি যুৱ খেলুৱৈসকলক কি পৰামৰ্শ দিব, যিসকলে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অলিম্পিকত দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবল সাজু হৈছে।
শৰত্ : এইবাৰ অলিম্পিকলৈ ওলোৱাসকল, এইবাৰ যিহেতু এক নতুন পৰিস্থিতিত প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’বলৈ ওলাইছে, ক’বলৈ গ’লে এইবাৰ দৰাচলতে ক’ভিড-১৯ৰ মাজতে প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হৈছে। সেয়ে, বিগত তিনিবাৰৰ অলিম্পিকৰ কোনো অভিজ্ঞতাৰ সৈতে ইয়াৰ মিল নাথাকিব। কিয়নো এইবাৰ আমাৰ ‘কনচেনট্ৰেশ্যন’ খেলৰ পৰা আঁতৰি আমাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে হে হব, যি ‘প্ৰটোকল মেইণ্টেইন’ কৰিব লাগিব, তাৰ ওপৰত আমৰ ধ্যান বৰ্তি থাকিব লাগিব। সেয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে অলিম্পিকলৈ ওলোৱা সকলক মই কম আপোনালোকে খেলৰ লগতে যি সমূহ সুৰক্ষা বিধি-নিয়ম পালন কৰিবলৈ দিয়া হয় তাৰ প্ৰতি বিশেষ সতৰ্ক দৃষ্টি ৰাখিব লাগিব কিয়নো, এয়া বিঘ্নিত হ’লে খেলৰ পৰাই বাহিৰ হ’বলগীয়া পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব। ‘উই হেভ টু মেইণ্টেইন দা প্ৰটোকলছ’ আৰু যেতিয়াই আমি অলিম্পিকলৈ যাও তেতিয়া আমাৰ সম্পূৰ্ণ মনোযোগ আমাৰ খেলত হোৱা উচিত।
প্ৰদানমন্ত্ৰী : শৰত্ জী আপুনি যেতিয়া খেলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল তেতিয়া আৰু এতিয়াৰ টেবল টেনিছৰ মাজত কিবা পৰিৱৰ্তন আহিছে বুলি আপুনি ভাবেনে? খেলৰে জড়িত চৰকাৰী বিভাগবোৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ কিবা পৰিৱৰ্তন হোৱা বুলি আপুনি ভাবেনে?
শৰত্ : বহুত ছাৰ, বহুত পৰিৱৰ্তন হৈছে! ২০০৬চনত যেতিয়া প্ৰথমবাৰ ‘কমনৱেল্থ’ত মই ‘গ’ল্ড’ জিকিছিলো আৰু এই শেহতীয়া ভাবে ২০১৮ত যেতিয়া আমি সকলোৱে মিলি ‘গ’ল্ড’ জিকিলো ইয়াৰ মাজত বহুত পৰিৱৰ্তন দেখিছো। মূল কথাটো হৈছে খেলৰ পৃথিৱীখনলৈ পেচাদাৰিত্ব আহিছে। ২০০৬চনত যেতিয়া মই জিকিছিলো তেতিয়া ইমান পেছাদাৰিত্ব দেখা পোৱা নাছিলো। তেতিয়া পঢ়া-শুনা অধিক জৰুৰী আছিল, খেলা-ধূলা আনুষংগিক বিষয়হে আছিল। কিন্তু আজি এনেকুৱা নহয়, খেলক বহুত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, চৰকাৰেও বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিবলৈ লৈছে, বেচৰকাৰী সংস্থাসমূহেও বহুত গুৰুত্ব প্ৰাদন কৰিবলৈ ধৰিছে আৰু একে সময়তে কেৰিয়াৰ বনোৱাৰ বাবে যি এতিয়া যি সুযোগ-সুবিধা পোৱা যায়, খলুৱৈ হিচাপে এগৰাকী পেছাদাৰ হোৱাৰ বাবে তাৰ সুযোগ এতিয়া বহুত আছে। শিশু আৰু অভিভাৱকসকলৰ বাবেও এক ধৰণ গেৰাণ্টী পোৱা গৈছে। গেৰাণ্টীতকৈয়ো অধিক এক আত্মবিশ্বাস পোৱা যেন অনুভৱ হৈছে। মই ভাবো খেলৰ প্ৰতি থকা মানুহৰ দৃষ্টিভংগীৰ ইতিবাচক দিশত বৃহত্ সলনি হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : শৰত্ জী, আপোনাৰ হাতত কেৱল টেবল টেনিছেই নহয়, বৰং বিশাল আয়োজনৰ বহু অভিজ্ঞতাও আছে। মই ভাবো আপোনাৰ অভিজ্ঞতাই আপোনাকতো সহায় কৰিবই, লগতে অলিম্পিকত ভাগ ল’বলৈ ওলোৱা দেশৰ সমগ্ৰ ‘টীম’টোৰো কামত আহিব বুলি ভাবিছো। আপুনি এক বৃহত্ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব আৰু মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে নিজৰ খেলৰ লগতে সম্পূৰ্ণ ‘টীম’টোক চম্ভালি লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত আপুনি বিশেষ অৱদান আগবঢ়াব। আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ ‘টীম’লৈ মোৰ শুভকামনা জনালো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক মণিকা বাত্ৰা জীৰ সৈতে কথা পাতো, মণিকা জী নমস্কাৰ!
মণিকা : নমস্কাৰ ছাৰ!
প্ৰধনমন্ত্ৰী মোক জনোৱা হৈছে যে আপুনি টেবল টেনিছ খেলাৰ লগতে দুখীয়া ল’ৰা-ছোৱালীসকলকো এইবিধ খেল শিকোৱাত সহায় কৰি আহিছে। আপুনি নিজেই এগৰাকী যুৱ খেলুৱৈ, আপোনাৰ মনলৈ এই চিন্তা আহিল কেনেকৈ?
মণিকা : ছাৰ মই য়েতিয়া প্ৰথমবাৰ পুণেত খেলিবলৈ আহিছিলো তেতিয়া মই দেখিছিলো সুযোগৰ পৰা বঞ্চিত আৰু অনাথ বহু শিশুৱে আৰু ইয়াৰ কেন্দ্ৰসমূহত শিকোৱা বহুতে খুব ভাল খেলিছিল। সেইবোৰ দেখি মই ভাবিছিলো যে তেওঁলোকে সুবিধা নাপাওতেই যদি ইমান ভাল খেলিব পাৰিছে তেন্তে সুবিধা পালে আৰু কিমান ভাল খেলিব পাৰিব। সেয়ে তেওঁলোকক অলপ সহায় কৰাৰ প্ৰয়োজন মই অনুভৱ কৰিছিলো। মোৰ খেলে তেওঁলোককো অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰিব বুলি মই অনুভৱ কৰিছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মণিকা, মই দেখিছো আপুনি খেলাৰ সময়ত কেতিয়াবা কেতিয়াবা ত্ৰিৰংগা ‘পেইণ্ট’ কৰি লয়। ইয়াৰ নেপথ্যত কিবা কাহিনী আছেনেকি, নিজৰ প্ৰেৰণাৰ বিষয়ে কওকচোন!
মণিকা : ছোৱালী হোৱাৰ বাবেই মোৰ চাগৈ এইবোৰ কাম ভাল লাগে, তাতে ভাৰতৰ পতাকা নিজৰ লগত ৰাখি এক বিশেষ ধৰণৰ উত্সাহ অনুভৱ কৰো, বিশেষকৈ মই যেতিয়া ছাৰ্ভিচ কৰো তেতিয়া মোৰ বাওঁ হাতত অংকিত ত্ৰিৰংগা দেখি মই অনুপ্ৰাণিত হও। দেশৰ হৈ খেলিবলৈ গ’লেতো কথাই নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মণিকা মোক জনোৱা হৈছে আপুনি বোলে নাছিবলৈয়ো ভাল পায়। এই নাছে কি আপোনাক চাপ মুক্ত কৰাত সহায় কৰে?
মণিকা : হয় ছাৰ, মই নাছিলে চাপ মুক্ত হোৱা যেন পাও। সাধাৰণতে হয় নহয়, সংগীত শুনা অথবা নাছ-গান কৰিলে মুকলি মুকলি লাগে যে! মোৰো হয়, মোৰ আত্মবিশ্বাস বঢ়া যেন লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মই এনেকুৱা প্ৰশ্ন কৰি আছো যে আপোনাৰ পৰিয়াল, আত্মীয়জনে হাঁহি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মণিকা, আপুনি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত চেম্পিয়ণ হৈছে। আপুনি ল’ৰা-ছোৱালীক শিকোৱাতো মনোনিৱেশ কৰিছে। আপোনাৰ সফলতা কেৱল সেইসকল শিশুৰে নহয়, বৰং দেশৰ সকলো টেবল টেনিছ খেলুৱৈকে প্ৰেৰণা দিব। আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ সকলো সতীৰ্থ খেলুৱৈলৈ মোৰ শুভকামনা জনলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহকচোন এতিয়া আমি বিনেশ ফোগতৰ সৈতে কথা পাতো, বিনেশ নমস্তে!
বিনেশ : ছাৰ নমস্কাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : বিনেশ, আপুনিতো ফোগত পৰিয়ালৰ পৰা আহিছে। আপোনাৰ পৰিয়ালটোৰ সকলোৱেই খেলৰ জৰিয়তে দেশক ইমানবোৰ অৰিহণা আগবঢ়াইছে। এই পৰিচয়ৰ কাৰণেই অলপ ‘এক্সট্ৰা প্ৰেছাৰ’ অনুভৱ কৰিছেনেকি, অলপ বেছি দায়িত্ব ল’বলগীয়া যেন হৈছেনেকি?
বিনেশ : ছাৰ জী, দায়িত্বতো নিশ্চয় অনুভৱ কৰিছো, কিয়নো পৰিয়ালে যি কাম আৰম্ভ কৰিছিল সেই কাম সমাপ্ত কৰিব লাগিব আৰু অলিম্পিকক লৈ যি সপোন দেখা হৈছিল যেতিয়া পদক আহিব তাৰ পিচতহে সম্ভৱতঃ এই কামৰ সামৰণি পৰিব। সেয়ে আশাতো কৰিছো ছাৰ, সমগ্ৰ দেশেই আশা কৰিছে, পৰিয়ালৰো আশা থাকে। আৰু মই এনে লাগিছে আমাৰ বাবে আশা কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে, কাৰণ যেতিয়া আশাৰ কিৰণ দেখা যায় তেতিয়া আমি আৰু অলপ ‘এক্সট্ৰা পুছ’ কৰো, এটা পৰ্যায়ত উপনীত হোৱাৰ পিচত। তেতিয়া ভাল লাগে, ছাৰ কোনো ‘প্ৰেছাৰ’ নাই ছাৰ, ভালকৈ খেলিম আৰু দেশক গৌৰৱ কৰাৰ নিশ্চয় সুযোগ দিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : চাওক যোৱাবাৰ ৰিঅ’ অলিম্পিকত আপুনি আঘাত পোৱাৰ বাবেই উভতিবলগীয়া হৈছিল, যোৱাটো বছৰতো আপোনাৰ অসুখ হৈছিল। আপুনি ইমানবোৰ বাধাকো অতিক্ৰমী সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন দাঙি ধৰিলে। ইমান ‘ষ্ট্ৰেচ’ক ‘ছাকছেছ’লৈ সমনি কৰাটো সঁচাকৈয়ে বহুত ডাঙৰ কথা, এয়া কেনেকৈ কৰিছে?
বিনেশ : ছাৰ কঠিন নিশ্চয় হয় তথাপি ‘এথলিট’ হও বাবেই আমি দি ‘টপ লেভেল’ত ‘পাৰফৰ্ম’ কৰিব লাগে তেন্তে আমি মানসিক ভাবে শক্তিশালী হ’বই লাগিব আৰু ‘এথলিট’ হোৱা বাবেই মই ভাবো আমি নিজকে উচ্চ পৰ্যায়লৈ লৈ যাবলৈ ‘পুছ’ কৰাৰ বাবে পৰিয়ালৰ এক বহুত ডাঙৰ ভূমিকা থাকে। মই পিচে পৰিয়ালৰ সমৰ্থন সদায়ে পাই আহিছো আৰু আমাৰ ‘ফেডাৰেশ্যন’ৰ সকলোৱেই আন্তৰিকতাৰে আমাৰ সৈতে জড়িত হৈ আহিছে। সেয়ে যিসকলে ইমানবোৰ কৰিছে তেওঁলোককতো নিৰাশ কৰিব নোৱাৰি, আৰু এনেয়েও ক’তো থমকি ৰোৱা উচিত নহয়। কাৰণ এতিয়া আৰু থমকি ৰোৱাৰ প্ৰশ্নই নাহে, সেয়ে তেখেতসকলে আমাক ‘পুছ’ কৰি আছে। এইবোৰ কথা এনেকুৱা সময়তে মনলৈ আহে। আমি তেওঁলোকৰ বাবেই কামত ব্ৰতী হৈ ৰও। সেয়া লাগিলে ‘ইনজুৰী’য়েই কিম্বা আন কিবাই হওক।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মোৰতো সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে যে আপুনি টকিঅ’ত বহুত সুন্দৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিব। আমি কি আপোনাৰ জীৱনৰ আধাৰতো এখন চিনেমাৰ কথা ভাবিব পাৰোনে?
বিনেশ : ছাৰ এয়া আপোনালোকৰ কৃপা। আৰু আমি যিসকল ‘এথলিট’ যাবলৈ ওলাইছো প্ৰত্যেকেই দেশৰ বাবে মেডেল আনিব যাতে পাৰো, দেশক যাতে নিৰাশ কৰিবলগীয়া নহয় ইয়াকে কামনা কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- আপোনাৰ মা-দেউতাও জড়িত হৈ আছে। ক’বলৈ গ’লে মা-দেউতাসকলো এক প্ৰকাৰ গুৰুৱেই হয়। মই অকণমান দেউতাৰ সৈতে কথা পাতিব বিচাৰিম। বিনেশৰ মাক-দেউতাকো উপস্থিত আছে। নমস্কাৰ! আপোনালোকক মই আন এটা কথাহে সুধিব খুজিছো। যেতিয়া কোনো এগৰাকী ব্যক্তি ‘ফিট’ আৰু স্বাস্থ্যৱন্ত হয়, তেওঁলোকক আমাৰ দেশত সোধা হয়- ‘কৌন চি চাক্কী কা আটা খাটে হো’! কওকচোন ফগত পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ছোৱালীহঁতকনো কোনটো চাক্কীৰ আটা খুৱায়? লগতে বিনেশক কি মন্ত্ৰ দি টকিঅ’লৈ পঠাইছে সেই বিষয়েও অকণমান ক’ব!
অভিভাৱক : চাওক, যি চাক্কীৰ আটাৰ কথা সোধা হৈছে সেয়া, আমাৰ নিজৰ গাঁৱৰ চাক্কীৰ আটাকে খুৱাও। আৰু গৰু-ম’হ পোহো, সেই গৰু-ম’হৰ গাখীৰ, দৈ, ঘীউ, মাখন খুৱাও। আৰু ২০১৬চনত বিনেশে যি আঘাত পাইছিল মই সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আজি মোৰ ছোৱালীকলৈ যি আশা কৰা হৈছে, মই এটা কথাই কৈছিলো, যদি অলিম্পিকৰ পৰা সোণৰ পদক আনিব পাৰা তেন্তে ‘এয়াৰপোৰ্ট’ৰ পৰা আগবঢ়াই নিবলৈ আহিম। নানিলে নাহো। আৰু আজিও মই সেই কথাকে ধৰি আছো। যোৱা বাৰতো মোৰ ছোৱালী থমকি ৰ’ব লগা হৈছিল। কিন্তু এইবাৰ অলিম্পিকত মই নিশ্চিত ভাবেই ক’ব পাৰো। আপুনি তাইৰ আগৰ ‘টুৰ্ণামেণ্ট’ চাওক। এইবাৰ মোৰ ছোৱালীৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ ভৰসা আছে, এইবাৰো তাই সোণৰ পদক লৈ আহিবই। মোৰ সপোন পূৰণ কৰিবই।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আপোনাৰ ‘পেৰেণ্ট’ৰ কথাত মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰসা হৈ গৈছে, বিনেশ আপুনি নিশ্চিত ভাবেই জিকিব। আপুনি যুঁজে, ঢলি পৰে, আকৌ যুঁজে কিন্তু হাৰ মানি নলয়। আপুনি নিজৰ পৰিয়ালৰ পৰা যিখিনি শিকিছে, নিশ্চয় সেয়া অলিম্পিকত দেশৰ কামত আহিব। আপোনালৈ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আহক, সাজন প্ৰকাশ জীৰ সৈতে কথা পাতো। সাজন জী নমস্কাৰ! মোক কোৱা হৈছে যে আপোনাৰ মায়েও ‘এথলেটিক্স’ত দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিছিল। মাৰ পৰা আপুনি কি কি শিকিছে?
সাজন প্ৰকাশ : ‘ছাৰ মাই মাদাৰ ইজ মাই এভ্ৰিথিং এণ্ড ছী ৱাজ এ স্পৰ্টছ পাৰ্ছন ইন আৰ্লি ডেইজ এণ্ড ছী হেল্পড মি টু কাম অভাৰ অল দা ষ্ট্ৰাগলছ এণ্ড হাৰ্ডলছ ফৰ এচিভমেণ্টছ ছাৰ’।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মোক কোৱা হৈছে যে আপুনি আঘাতৰ সন্মুখীন হৈছিল। ইয়াৰ পৰা আপুনি কেনেকৈ নিজকে উলিয়াই আনিবলৈ সক্ষম হ’ল?
সাজন প্ৰকাশ : পোন প্ৰথমে ক’ম সম্পূৰ্ণ ১৮মাহৰ পিচত, এটা ‘পুল’ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ সময়ত আমি বহুখিনি সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু আঘাতৰ সমস্যাৰ বাবে আমি ‘পুল’ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলগীয়া হৈছিল, ইমান এটা দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে পুলৰ পৰা আঁতৰি থকাটো স্বাভাৱিকতেই হতাশাৰ কথাই, পিচে সকলোৰে সমৰ্থনত, মোৰ প্ৰশিক্ষক, গৌৰী আণ্টী আৰু কেৰালা আৰক্ষী, ‘ছুইমিং পিটিশ্যন অব ইণ্ডিয়া’, সকলোৱেই মোৰ দুৰ্যোগৰ সময়ত সহায়-সহযোগিতা আৰু সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল আৰু মই ভাবো এই দুৰ্যোগৰ পৰা ওলাই অহাৰ ক্ষেত্ৰত, মানসিক ভাবে শক্তিশালী হৈ থকাৰ ক্ষেত্ৰত সময়ে মোক বাৰুকৈয়ে সহায় কৰিছিল ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সাজন আপুনি অলিম্পিকলৈ যোৱাৰ আগতে ভাৰতীয় খেলৰ সোণালী ইতিহাসত স্থান নিশ্চিত কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। মোৰ বিশ্বাস আপুনি নিজৰ প্ৰদৰ্শনৰে এই উপলব্ধিক আৰু অধিক স্বৰ্ণাভ কৰি উজলাই তুলিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মনপ্ৰীত, মোক জনোৱা হৈছে যে ক’ৰোনাৰ প্ৰথমটো লহৰত আপোনালোক সকলো সতীৰ্থ বাংগালুৰুত একেলগে আছিল, সকলোৱে মিলি ক’ৰোনাৰে মোকাবিলা কৰিছিল। ইয়াৰ ফলত দলৰ ‘স্পিৰিট’ত কেনে প্ৰভাৱ পৰিছিল!
মনপ্ৰীত : ছাৰ, সেই সময়ত চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা বহুত সহযোগিতা আমি পাইছিলো। কিয়নো আমি ইয়াত, বাংগালুৰুত আছিলো। সেই সময়ত আমি আমাৰ দলক কেনেকৈ শক্তিশালী কৰি ৰাখিব পাৰো তাৰে চিন্তা-চৰ্চা কৰিছিলো, তাৰ ওপৰত কাম কৰিছিলো। আমি সকলোৱে একত্ৰিত হৈ কাম কৰিছিলো। আমি খেলুৱৈসকলে এজন আনজনৰ ‘বেকগ্ৰাউণ্ড’ৰ বিষয়েও জানিছিলো, কেনেকৈ তেওঁলোকে, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালবৰ্গই নিজৰ সন্তানক এই পৰ্যন্ত অহাৰ বাবে বাবে ত্যাগ কৰিবলগীয়া হৈছে। আমাৰ দলৰ মনোবল আৰু বৃদ্ধি পাব পৰা বিষয়সমূহৰ বিষয়ে জনাৰ প্ৰয়াস কৰিছিলো। আৰু ছাৰ, আমি ভাবিছিলো এতিয়া আমাৰ হাতত আৰু এটা বছৰ আছে, সেয়ে আমি নিজকে কেনেকৈ আৰু উন্নত কৰিব পাৰো সেই কথাত গুৰুত্ব দিবলৈ লৈছিলো। আমি দলৰ বিষয়ে অধ্যয়ণ কৰিছিলো যাতে দলৰ ‘প্লাছ পয়ন্ত’বোৰ উলিয়াই সেইবোৰক কেনেকৈ উচিত ভাবে প্ৰয়োগ কৰিব পাৰো তাৰেই চৰ্চা কৰিছিলো। এয়া নিশ্চয় আমাৰ বাবে সহায়ক হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : অলিম্পিকত হকীৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ দেশৰ বৰ্ণময় ইতিহাস আছে। সেয়ে ‘ৰেকৰ্ড’ অক্ষুন্ন ৰখাৰ বাবে অধিক চাপৰ সন্মুখীন হবলগীয়া হয় চাগৈ? ইয়াৰ বাবে খেলি থকা সময়ত আপোনালোকে অন্য ধৰণৰ এক পৰিৱেশৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়নেকি বাৰু?
মনপ্ৰীত : নহয় ছাৰ, একেবাৰেই নহয়। কিয়নো, চাবলৈ গ’লে হকীত এই পৰ্যন্ত ৮বাৰ ‘গ’ল্ড মেডেল’ জিকিছো। সকলোতকৈ অধিক ‘মেডেল’ জিকিছো। তাক লৈ আমি গৌৰৱ অনুভৱ কৰো। আমিও সেই খেলকে খেলি আছো বুলি ভালো লাগে। আৰু যেতিয়াই আমি অলিম্পিকলৈ যাও, আমি আমাৰ উত্তম খেল খেলাৰ প্ৰয়াস কৰো আৰু ভাৰতৰ বাবে ‘মেডেল’ আনিব খোজো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- বাৰু, আপোনাৰ পৰিয়ালবৰ্গকো মই দেখি আছো। মই তেওঁলোককো প্ৰণাম জনাইছো। তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ আপোনাৰ বাবে সদায়ে থাকিব আৰু দেশবাসীৰ শুভকামনাও আপোনাৰ বাবে আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : মনপ্ৰীত আপোনাৰ সৈতে কথা পাতি থাকোতে মোৰ মেজৰ ধ্যানচান্দ, কেডি সিংহ বাবু, মহম্মদ ছাহিদৰ দৰে মহান খেলুৱৈলৈ মনত পৰিছে। আপুনি হকীৰ মহান ইতিহাসক আৰু অধিক উজ্জ্বল কৰিব বুলি মোৰ লগতে দেশৰো বিশ্বাস আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : ছানিয়া জী, আপুনি বহুকেইটা গ্ৰেণ্ড শ্লেম জিকিছে, বহুত ডাঙৰ ডাঙৰ খেলুৱৈৰ সৈতে খেলিছে। টেনিছৰ চেম্পিয়ণ হ’বলৈ কি গুণ থাকিব লাগে বুলি আপুনি অনুভৱ কৰে? কিয়নো আজিকালি মই দেখিছো যে ২-টায়াৰ, ৩-টায়াৰ মহানগৰীসমূহতো আপোনালোক তেওঁলোকৰ বাবে হিৰো হয় আৰু তেওঁলোকেও টেনিছ শিকিব বিচৰা হৈছে।
ছানিয়া : হয় ছাৰ, মই ভাবো টেনিছ এনেকুৱা এটা ‘গ্লোবেল স্পৰ্ট’, য’ত, ২৫বছৰৰ আগতে যেতিয়া মই আৰম্ভ কৰিছিলো, তেতিয়া বেছি মানুহে টেনিছ খেলা নাছিল। কিন্তু এতিয়া, আপুনি যেনেকৈ কৈছে বহুত সৰু সৰু ল’ৰা-ছোৱালীয়ে টেনিছৰ ৰেকেট হাতত ল’বলৈ আগবাঢ়ি আহিছে আৰু যিসকলে ‘প্ৰফেশ্যনেল’ হ’ব খুজিছে আৰু যিসকলে ‘বিলিভ’ কৰে যে টেনিছৰ এগৰাকী ডাঙৰ খেলুৱৈ হ’বগৈ পাৰে, তেওঁলোকৰ বাবে এই কথা নিশ্চিত যে আপোনালোকক ছাপৰ্টৰ প্ৰয়োজন, একচিত্তে সাধনাৰ প্ৰয়োজন আৰু বহুত কিবা কিবি, মই ভাবো ভাগ্যয়ো এক ডাঙৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰে, কিন্তু পৰিশ্ৰম আৰু ‘টেলেণ্ট’ৰ অবিহণে কোনো বস্তুতে একোৱেই সম্ভৱ নহয়। লাগিলে সেয়া টেনিছতে হওক অথবা আন কোনো খেলতে হওক। আৰু এতিয়া সা-সুবিধাবোৰো বহুত ভাল হৈছে। ২৫বছৰৰ আগৰ তুলনাত এতিয়ালৈ বহুতবোৰ ষ্টেডিয়ামো নিৰ্মিত হৈছে। ‘হাৰ্ড কোৰ্ট’ নিৰ্মিত হৈছে। সেয়ে এতিয়া আশা কৰিব পাৰি যে এতিয়া ভাৰতৰ পৰা বহু সংখ্যক ‘টেনিছ প্লেয়াৰ’ নিশ্চয় ওলাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : অলিম্পিকত আপোনাৰ সংগী অংকিতা ৰেইনাৰ সৈতে আপোনাৰ পাৰ্টানাৰশ্বিপ কেনে চলিছে! আপোনালোকৰ প্ৰস্তুতি কেনেকুৱা হৈছে!
ছানিয়া : অংকিতা এগৰাকী যুজাৰু খেলুৱৈ। বহুত ভাল খেলি আছে। ‘আই এম ভেৰী এক্সাইটেড টু প্লে উইথ হাৰ এণ্ড’ আমি যোৱা বছৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত খেলিছিলো। সেয়া ‘ফে কাপ’-ৰ মেছ আছিল। আৰু তাত আমি খুউব ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছিলো। কিন্তু ‘উই আৰ লুকিং ফৰৱাৰ্ড টু গ’য়িং টু অলিম্পিক এণ্ড’ এয়া মোৰ যেনেকৈ চতুৰ্থ অলিম্পিক, তেওঁৰ এই হ’ব প্ৰথম অলিম্পিক। সেয়ে এতিয়া মোৰ বয়সৰ সৈতে ‘য়ং’ সহযোগীৰ প্ৰয়োজন আছে। মই ভাবো সেয়া তেওঁ ‘প্ৰভাইড’ কৰিব পাৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : ছানিয়া, আপোনাৰতো আগতেও খেল সংক্ৰান্তত চৰকাৰী বিভাগসমূহৰ কামকাজ দেখাৰ অভিজ্ঞতা আছে। যোৱা ৫-৬বছৰত তাৰ কিবা পৰিৱৰ্তন হৈছে বুলি আপুনি অনুভৱ কৰিছেনে বাৰু?
ছানিয়া : মই ভাবো, যোৱা ৫-৬বছৰ নহয়, দৰাচলতে আমাৰ ইয়াত ‘কমনৱেল্থ গেমছ’ হোৱাৰে পৰা ছাৰ, আমাৰ দেশত ক্ৰিকেটৰ বাহিৰে বহুত এনেকুৱা খেলুৱৈ আছে যিয়ে দেশৰ বাবে গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে আৰু বহুত ভাল স্থানলৈ উন্নীত হ’বলৈ সক্ষম হৈছে। মই ভাবো যোৱা ৫-৬বছৰত এক বিশ্বাস ক্ৰমাত্ থন্ ধৰি উঠিবলৈ ধৰিছে। আৰু এতিয়াতো চৰকাৰৰ পৰা আমি বহুত সহযোগিতা পাবলৈ ধৰিছো। মই আপোনাৰ সৈতে ব্যক্তিগত ভাবেও যোগাযোগ কৰিছো। আপুনিও সকলো কথাতে সহয়োগিতা আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দি আহিছে। এই ৫-৬টা বছৰত বহুখিনি সম্ভৱ হৈছে আৰু শেহতীয়া অলিম্পিকৰ পৰা এইবেলিৰ অলিম্পিকৰ মাজত বহুত খিনি পাৰ্থক্য অহা দেখিবলৈ পাইছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : ছানিয়া আপুনি চেম্পিয়ণো হয়, যুঁজাৰুও হয়। মোৰ বিশ্বাস আপুনি এইবেলিৰ অলিম্পিকত আৰু অধিক আৰু সফল খেলুৱৈ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব পাৰিব। আপোনালৈ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Indian athletes’ contingent bound for Tokyo Olympics
13 JUL 2021 11:30PM by PIB Delhi
Prime Minister: Deepika ji, Namaste!
Deepika: Namaste Sir!
Prime Minister: Deepikaji, I had discussed about you and many other colleagues in my previous edition of Mann Ki Baat. You are being talked about all over the country after you won the Gold in Paris recently. Now you are ranked world number-1. I have come to know that you used to target mangoes in your childhood while practicing. Your journey that started with mangoes is very special. The country wants to know a lot about this journey. It would be nice if you could tell me something.
Deepika: Sir, my journey was very good from the beginning itself. I liked mangoes very much and that's why the story was made. There was a little struggle in the beginning as the facilities were not good there. But after a year, I got very good facilities and I also got very good coaches.
Prime Minister: Deepikaji, when you reach such heights of success, people's expectations from you also increase. Now that the biggest event -- the Olympics -- is ahead,so how are you balancing the expectations and the focus?
Deepika: Sir, there are expectations but the highest expectations are from ourselves and we are focusing on that. I am focusing more on my practice and how I have to perform.
Prime Minister: Ok, many congratulations to you. You didn't give up and turned challenges into strength.On the screen, I can see your family members too. My greetings to them! The country has full faith that you will make the country proud in the Olympics as well. My best wishes to you.
Deepika: Thank You, Sir!
Prime Minister: Now we talk to Praveen Kumar Jadhav ji. Praveen ji, Namaste!
Praveen: Namaste Sir!
Prime Minister: Praveenji, I was told that you were first trained to be an athlete.
Praveen: Yes, Sir!
Prime Minister: Today you are going to represent the country in archery in the Olympics. How did this change happen?
Praveen: Sir, earlier I used to do athletics and my selection happened for athletics in the government's academy. Since I was a little weak at that time, so coach there told me that I could perform better in other games. I was offered archery. After that, I continued with archery in Amravati.
Prime Minister: How did you bring confidence and perfection in your game despite all this change?
Praveen: Sir, my financial condition is not good.
Prime Minister: I can see your parents. My greetings to them! Yes, Praveen, tell me.
Praveen: I knew that I would have to do manual work if I returnedhome. I thought it is better to work hard here and do something good for the future. That's why I continued.
Prime Minister: Look, you have learned a lot from your struggles in your childhood. Your journey from being a daily wage earner to representing the country is very inspiring. You had a very hard time, but you did not let the goal out of the way. How did your early life experiences help you to become a champion?
Praveen: Sir, whenever I felt that it was becoming a little difficult, I would remind myself that if I give up now, then everything will be over. So, it is better to put in more effort to become successful.
Prime Minister: Praveenji, you are a champion.But, from my point of view, your parents are also champions. I wish to talk to your parents as well.Namaste ji!
Praveen’s father: Namaskar!
Prime Minister: You thought about the future of your son while working as a daily wage earner. Now, your son is going to play in the Olympics. You have shown the true power of hard work and honesty. What would you like to say now?
Praveen’s father: ……
Prime Minister: Look, you have proved that if there is a will, no hurdles can stop anyone. With your success it has also become clear that if there is a right selection at the grassroot level, the talent of the country can do wonders. Praveen, I wish you all the very best and once again I greet your parents too.Play with full energy in Japan.
Praveen:Thank You Sir!
Prime Minister: Ok, now we will speak with Neeraj Chopra ji.
Neeraj: Namaste Sir!
Prime Minister: Neerajji, you are in the Indian Army. What part of your experience and training in the army helped you reach this position in sports?
Neeraj: Sir, I loved the Indian Army from the beginning. After I played for 5-6 years, I was asked to join the Indian Army. I was very happy and I joined the Indian Army and since then I am focusing on my game. Indian Army and the Indian government are providing me with all the facilities. I am working hard diligently.
Prime Minister: Neeraj ji, I can see your entire family with you. My greetings to them!
Prime Minister: Neerajji, I have been told that you got injured but still you have made a national record this year. How did you maintain your morale, your practice?
Neeraj: Sir, I am of the view that injury is part of sports. I was working very hard for the World Championship in 2019 …
Prime Minister: Great! You find sportsman spirit even in your injuries.
Neeraj: Sir, this is our journey. We have a very short career and we have to motivate ourselves. I had prepared well for the World Championship and Asian Championship. But, my one year was wasted because of the injury. Then I paid my full attention to the Olympics and made a comeback again. In the very first competition, I played well and I qualified for the Olympics. Then the Olympics got postponed due to Corona. But, I continued with my preparation. In the next competition, I played well and created a national record. I am working hard and will try to perform to the best of my abilities in the Olympics.
Prime Minister: Neerajji, it was great talking to you. I want to tell you one important thing; you do not need to be burdened with expectations. You give your 100 percent. Try your best without any pressure. I wish you all the very best and greeting to your parents too.
Prime Minister: Now, we talk to Dutee Chand ji.
Prime Minister: Dutee Chand ji, Namaste!
Dutee: Honourable Prime Minister, Namaste!
Prime Minister: Dutee ji, your name means shine.Dutee means aura! And you are also spreading your aura through the game. Now you are ready to dominate the Olympics. How do you see such a huge competition?
Dutee: Sir, first of all, let me tell you that I belong to a weaver family of Odisha. There are three sisters, one brother and my parents in the family. When daughters were born one after another, the people in the village would always criticize my mother. Ours was a very poor family, we did not have food to eat even and our father's income was also very low.
Prime Minister: Your parents are in front of me.
Dutee: I always felt that if I play well and bring laurels to the country, I will get a government job and can change the condition of my family. I have been able to change the condition of my family for the better. I will always thank you for supporting me. My life is full of controversies. Today, I would like to tell you through this medium that I had to face many difficulties in my life to reach this position. I am going to the Olympics for the second time. I am going with full courage and I am not afraid. No woman of India is weak.The women will go ahead and bring laurels to the country.With this belief I will play in the Olympics and will try to bring medals for the country.
Prime Minister: Dutee ji, your years of hard work is decided in a few seconds. The difference between victory and defeat is like the blink of an eye. How hard is it to face?
Dutee: Basically, if you look at 100 meters, everything is over in 10-11 seconds. But it takes a year to replicate it. A lot of hard work has to be done. We have to run 10-12 times for the 100-meter race. It involves a lot of exercise in the gym and swimming pool. We always have to take it as a challenge, because we know that if we slip even for a moment, we will be disqualified. So, we have to run keeping all these things in mind. At times, there is nervousness and fear in mind. But I fight back with courage as I have been doing in my personal life. As a result, my timing is good and I bring medals for the country.
Prime Minister: Dutee ji, you have created many records for the country. The country hopes that you will definitely be on the Olympic podium this time. Participate in the games fearlessly.The entire India is with its Olympic players. I wish you all the best and special regards to your parents.
Prime Minister: Let’s now talk to Ashish Kumar ji.
Prime Minister: Ashish ji, your father was a national level kabaddi player and there have been many players in your family. Why did you choose boxing?
Ashish: Sir,when I was young, the atmosphere at our house was filled with sports.My father has been a very good player at his time, so he wanted his sons to play boxing too. He did not force me to play Kabaddi. But my brothers used to play wrestling and boxing, and they have played at a very good level. So I was also asked to join either of the two. I was very thin and not stout, so I thought that I would not be able to do wrestling, and I should probably do boxing.That’s how I developed interest in boxing.
Prime Minister: Ashish ji, you have also grappled with Covid. How difficult has it been for you as a player? What did you do so that your game and your fitness were not affected? I know that you lost your father in this crucial time.Even in such a situation, you did not waver in your mission. I would definitely like to know your feelings.
Ashish: Sir, my father died 25 days before the competition. I was in shock and emotionally very hurt. I had to face a lot of problems at that time. Family support was something I needed the most at that time. My family supported me a lot. My brother, my sister, and all my family members supported me a lot.My friends also motivated me to fulfill my father's dream. They told me to leave everything and join the camp to realize the dream of my father. I became Covid positive when I was in Spain. I had some symptoms. Special facilities were made available to me there. I was in regular contact with my team doctor Karan. Whatever space was given to me, I used to practice there and do some fitness exercises. But it took me time to recover. I joined the camp after I returned to India. The coaches and the supporting staff helped me a lot. My coach Dharmendra Singh Yadav helped me a lot in my recovery and got me back again in the rhythm of my game.
Prime Minister: Ashish ji, I salute your family members. Ashish ji you will remember Sachin Tendulkar ji was playing a very important game and his father passed away at the same time. But he gave priority to the match and paid tribute to his father through it. You have done the same amazing thing. Despite losing your father, you gathered your strength and focused on your game. Your example is really inspirational in a way.You have proved to be a winner every time as a player. Along with this, you have overcome both physical and emotional challenges as an individual. The entire country has high hopes for you. We are confident that you will do well in the Olympics. I wish you all the best. I also salute your family members.
Prime Minister: We have a familiar face, a familiar name with us. Let’s talk to Mary Kom.
Prime Minister: Mary Kom, Namaste!
Mary Kom: Namaste, Sir!
Prime Minister: You are such a player from whom the entire country takes inspiration. There will be many players in this Olympic contingent for whom you have been a role model. They must also be calling you too. What do they ask you?
Mary Kom: Sir, everyone in the house is praying for me.My children miss me a lot. I explain to them that your mother is going on a mission for the country and you have to follow whatever your father says. I tell them to live in bonhomie and not step out of the house due to Covid. Children are also getting bored sitting in the house. They are taking online classes. Children love to play sports, but due to Covid they are not able to play with their friends. I tell them to remain alert and safe. I want you as well as me to be safe. I try to do something good for the country.
Prime Minister: I can see your children, they are listening to you. Though you are champion in all the punches, but what is your favourite punch? Jab, hook, uppercut, or something else! And also tell me why that punch is your favourite.
Mary Kom: Sir, my favorite punch is South Pole. My opponents find it difficult to avoid. It just hits them.
Prime Minister: I want to know who is your favorite player.
Mary Kom: Sir, my favorite player in boxing is my hero, my inspiration, Muhammad Ali.
Prime Minister: MaryKom ji, you have won almost every international competition in boxing. You said somewhere that Olympic gold is your dream. This is not only your dream but the dream of the entire country. The country hopes that you will definitely fulfill the dream of yourself and the country. I wish you all the very best, thank you to your family members.
Mary Kom: Many thanks, Sir.
Prime Minister: Let’s now talk to P.V. Sindhu.
Prime Minister: Sindhu ji, I was told that you wanted to practice on an Olympic size court before the Tokyo Olympics. How is your practice going on in Gachibowli now?
PV Sindhu: Practice is going on very well in Gachibowli,Sir. I chose this because the stadium is good and opportunity is also there. I have been practicing since February. I had taken permission from the government. While giving me immediate permission, they told me to follow all Covid protocols. I am very thankful to them for giving me permission immediately. So I thought that if I start now then it will not be difficult to go and play in a huge stadium in Tokyo.
Prime Minister: I greet your family members who are also in front of me. I remember Gopichand ji said in an interview that he had taken away your phone before the Rio Olympics. You were not even allowed to eat ice cream. Is the ban on your ice cream still on or have you got some liberty?
PV Sindhu: Sir, obviously, I do control a little,because diet is very important for an athlete. And since I am preparing for the Olympics, obviously, I have to control my diet. I do not eat ice cream that much Sir. I only eat occasionally.
Prime Minister: Sindhu ji, both your parents have been into sports and I want to talk to them as well. Namaste! Tell me that when a child's interest is to go into sports, it is very difficult for many parents. Many people have doubts. What message would you like to give to all such parents?
Parents: Parents should realize that if their children play, they will remain healthy and their concentration will also improve. They will do well in every field and they can make it to the top.
Prime Minister: You are parents to a successful player. What parenting is required to make children sportspersons?
Parents: Sir, parents have an important role as they have to encourage their children. You have to motivate them. You know that the government is providing all the facilities to every player. So, we need to make them understand that they have to perform really well for the country. We need to encourage them. We also need to teach them to respect their seniors and take their blessings.
Prime Minister: Sindhu ji, your parents have sacrificed a lot to make you a world champion. They have done their duty. Now it's your turn, work hard. I am sure that this time also you will definitely be successful. Since I meet all of you after your successes, I will certainly eat ice cream with you.
Prime Minister: Let’s now talk to Ela. Namaste, Ela!
Elavenil: Namaste, Sir!
Prime Minister: (Speaking in Gujarati) Elavenil, I was told that you wanted to go into athletics first. Then what triggered that you took up shooting?
Elavenil: Sir, I actually tried a lot of sports before shooting. I have been very fond of sports since childhood. I tried athletics, badminton, judo etc. But when I started shooting then I got a lot of excitement in this game because we have to be very steady. It needs a lot of calmness. SinceI lacked calmness, I thought let me try this sport as I will get to learn a lot. Since then I have developed interest in this sport.
Prime Minister: Right now, I was watching a program on Doordarshan. I was listening to your parents. You started with Sanskardham. Your mother was describing in detail. She was taking great pride. Many youth would like to know about your journey from school to the Olympics. I was the MLA of Maninagar and you live in Maninagar. When I first started the sports academy in my assembly segment in Khokhra, you people used to come to play.You were a child then and today I feel very proud after seeing you. So, tell me something about you.
Elavenil: Sir, my professional journey of shooting began from Sanskardham itself. When I was in the 10th standard, it was the call of mom and dad. They told me that if I had so much interest in sports, I could try. An MoU was signed between the Sports Authority of Gujarat and Gun for Glory Shooting Academy then. Sir, Sanskardham started the district level sports. So the studies used to happen there too. We used to train for the entire day there. That journey has been very good because from there I started and now I am going for my first Olympics. I feel very proud. Sir, so many people supported me and guided me, it feels really very good.
Prime Minister: Elavenil, you are also doing graduation. How do you balance your shooting career and academics?
Elavenil: Sir, I would like to thank Bhavan's Sheth R.A. College of Arts and Commerce of Gujarat University. Never did it tell me to come to college to do something compulsorily. They had given me so much leeway that they would make special arrangements for my exams. I used to have my seminars separately, Sir. My school and college have supported me a lot in my journey.
Prime Minister: Elavenil, your generation is ambitious as well as mature. You have achieved world level success at such a young age. The country hopes that you will continue this journey on the biggest stage of the game. I wish you all the very best and I would like to extend my greetings to your parents as well, Vanakkam.
Prime Minister: Let’s now speak with Saurabh Chaudhary. Namaste, Saurabh ji!
Prime Minister: You have qualified for the Olympics at such a young age. How and when did this mission of yours begin?
Saurabh: Sir, I started shooting in 2015. We have a shooting academy in a nearby village, from where I started. My family also supported me a lot. They themselves told me that if I like it so much then I should try. So, I went there and started practicing. Then I started liking it and continued with it there. With the good results, the Government of India also started helping me and today I am here, Sir.
Prime Minister: I can see your proud family members and dreams in their eyes. Saurabh, along with hard work, mental concentration is also needed in shooting. Do you practice yoga etc. or is there some other way which I and the youth of the country would also be happy to know?
Saurabh: Sir, I do meditation and yogain order to remain calm. In fact, we should know from you what you do as you are taking care of the entire country?
Prime Minister: Ok, Saurabh, tell me one thing, do your friends and colleagues come to youto take selfies with you and how do you feel? They would not have done it before?
Saurabh: When I go home, the friends in my village come to take selfies. They take selfies with my pistol. I enjoy it.
Prime Minister: Saurabh, you appear to be very focused which is very good for a young man like you. Shooting also requires the same focus and stability. You still have to travel a long way and achieve many milestones for the country. We all believe that you will do very well in the Olympics, and will go a long way in the future as well. My greetings to you and your family members!
Prime Minister: Let’s now talk to Sharath Kamal ji. Sharath ji, Namaste!
Sharath: Namaste Sir!
Prime Minister: Sharath ji, you have participated in three Olympics. You are a known player. What advice would you give to young players who are representing the country in the Olympics for the first time?
Sharath: This time the Olympics are happening in a new environment, in the midst of Covid-19. In the last three Olympics, our concentration was more on sports rather than on our safety and maintaining protocols. But this time apart from sports, we have to focus on these things as well. I would like to tell those who are going to the Olympics for the first time that if we don’t maintain protocols we can also be out of the game. But when we reach there for the Olympics, our focus should be entirely on our sports.
Prime Minister: Sharath ji,what is the change you notice in table tennis between now and when you started playing? Have you noticed any change in the approach of government departments related to sports?
Sharath: A lot of changes have taken place since I won the gold medal in the Commonwealth Games for the first time in 2006 and the last time in 2018 when we won gold medals as a team. There was a huge difference between 2006 and 2018. Now there is professionalism in sports. When I won in 2006, there was not as much professionalism. In fact, studies were more important and sports were on the sidelines. Now it is not like that. The government and private organizations are giving importance to sports. Now there are more opportunities to become a professional sportsman. There is also some guarantee to the children and their parents also. More than the guarantee, there is confidence (among parents) that if their children do well in sports, they can take care of their life. It is a very positive mindset.
Prime Minister: Sharath ji, you have vast experience not only in table tennis but also in major events. I think this experience will not only be useful to you, but will also be useful to the entire contingent of the country participating in the Tokyo Olympics. You have a big role this time in a way. I am sure that along with your own game, you will have a great contribution in handling the entire contingent and you will do it well. I am sure. My best wishes to you and your team too.
Prime Minister: Let's talk to Manika Batra ji.Manika ji Namaste!
Manika: Namaste Sir!
Prime Minister: Manika, I am told that apart from playing table tennis, you also teach this game to poor children. You help them too. You yourself are young, how did you get this idea?
Manika: Sir, I play in Pune and when I came here for the first time, I saw the unprivileged and orphans were playing very well and they were being taught at the centre. It was a very different experience for me. I felt that the things they did not get in their life or they could not do before, I should help them so that they can also become good players by following me. I also get motivation by watching them play. At such a young age, when they have nobody in their life, they play so well. I feel motivated watching them play.
Prime Minister: Manika, I have seen that you sometimes paint the Tricolor on your hand during your matches. Tell us about your inspiration, the idea behind it.
Manika: As a girl I like all these things like keeping the Indian flag.When I play the service during the match, I see my left hand and that Indian flag there inspires me. Therefore, whenever I represent the country, I keep with me something which is a part of India or the flag which is close to my heart.
Prime Minister: Manika, I was told that you are also very fond of dancing. Does your hobby of dancing work as a stress buster for you?
Manika: Yes Sir. Some people like listening to music. Dancing works as a stress buster for me.Whenever I find time during my tournaments, I come back to my room and dance. I enjoy it and it also gives me confidence.
Prime Minister: I am asking such questions that your family members, your friends are laughing.
Prime Minister: Manika, you are a champion at the international level. You are also connecting the children with your game. Your success will inspire not only those kids but all the young players of the country who play table tennis. I wish you all the very best and all your colleagues who are participating in today's program with great enthusiasm. Your family members are watching. I wish you the very best. Thank you very much.
Prime Minister: Let’s now meet VineshPhogat ji. Namaste, Vinesh.
Vinesh: Namaste Sir!
Prime Minister: Vinesh, you are from the Phogat family. Your entire family has given so much to the nation in sports. Doesn't this identity bring a little extra pressure, a little more responsibility?
Vinesh: Sir,responsibility is absolutely there because the family has started this journey, it has to be finished and the dream with which they started will probably end only with the Olympics medal. I am hopeful, Sir. The entire country has hopes; there are hopes of the family. And I think expectations are important for us because when thereare expectations then we push a little extra after reaching a particular level. There is no pressure. It feels good. We will play well and give the opportunity to make the country proud.
Prime Minister: Last time, you had to withdraw from the Rio Olympics due to injury. Last year also, you were ill. You have done exceptionally well overcoming all these hurdles. Turning so much stress into success is a big deal in itself, how did you do it?
Vinesh: Sir, it is quite difficult but we have to be mentally strong if we have to perform at the highest level as an athlete. There is also a big role of the family. There is the support of the family and the administration people are engaged with us in complete honesty. So, there is this thing in mind that we don’t have to disappoint those who have pinned hopes on us. We don’t have to pause, and, therefore, they are pushing us. There are so many such things which come to mind when we play. Therefore, we remain steadfast in our efforts whether there is injury or something else.
Prime Minister: I am sure you are going to put up a great performance in Tokyo. Should we hope that there will be a biopic on you too?
Vinesh: Sir, we need your prayers. I would like that all the athletes who are going there would not disappoint the country which is hoping for medals.
Prime Minister: Your parents have also joined this program. Your parents are also your guru in a way. I would like to talk to your father. Namaskar! My question to you is a little different. When someone is fit and healthy, it is said in our country – Which mill's flour do you eat? So which millet flour does the Phogat family feed their daughters? By the way, also tell me, what mantra you have given to Vineshfor Tokyo?
Father of Vinesh: They eat the flour of their village's mill and milk, curd, ghee, butter from those cows and buffaloes which we have. I thank the entire country (for their prayers) after Vinesh got injured in 2016. Today, the country has hopes for her. I made only one promise to her. I will come to the airport to receive you if you return with a gold medal in the Olympics, otherwise, I will not come. The last time, my daughter missed it. But this time, I am satisfied. You can look at her old tournaments. I have full faith in my daughter this time that she will bring the gold medal and will fulfill my dream.
Prime Minister: With the words of your parents, I am sure Vinesh you will definitely win. You fight, you fall, you struggle, but you don't give up. What you have learned from your family will definitely be useful to the country in this Olympics. Wishing you all the very best.
Prime Minister: Let’s now talk to Sajan Prakash ji. Sajan ji, Namaste! I am told that even your mother has made the country proud in athletics. What have you learned from your mother?
Sajan Prakash: Sir, my mother is everything to me and she was a sports person in earlier days and she helped me overcome all the struggles and hurdles for my achievements.
Prime Minister: I have been told that you suffered massive injury. How did you overcome this?
Sajan Prakash: The pool was closed for 18 months. We had lots of struggles. We were out of the pool for so long and the injury was very frustrating and depressing but with the support of all the people and my coaches, Gauri Aunty and KeralaPolice, Swimming Federation of India everyone supported me through thick and thin. I think that time they helped me to come out mentally strong and overcome this pain and injury,Sir.
Prime Minister: Sajan, you are making a place in the golden history of Indian sports even before the Olympics. I hope you will make this achievement more golden with your performance.
Prime Minister: Manpreet, I was told that during the first wave of Corona, all of you stayed in Bengaluruand fought against Corona together. How did this affect the team spirit?
Manpreet: Sir, I would like to say that there was a lot of support from the government at that time. When we were in Bengaluru, the issue before us was how to make our team strong. We worked on it. We worked together. We also got to know about the background of the players and how their families made the sacrifices for their children. We also got to know about so many things that our team bonding grew in strength. We thought that we had one year more so how we could improve further. We also studied about other teams, what are their plus and weak points and where we can hurt them. It would be helpful to us.
Prime Minister: Our country has a very illustrious history in hockey in the Olympics. So it is natural that you players must be under pressure to maintain the record. Do you have any extra tension during the game because of this?
Manpreet: No Sir, not at all. So far, we have won 8 gold medals in hockey, which is the most medals in any event. So we feel proud that we are playing the same sports. Whenever we go to the Olympics, we try to give our best and win medals for India.
Prime Minister: I can see your family members too. My greetings to them!Their blessings remain with you and the best wishes of the countrymen are with you.
Prime Minister: Manpreet,while talking to you, I am reminded of great hockey players like Major Dhyan Chand, KD Singh Babu and Mohammad Shahid. It is my belief and that of the entire country that you will glorify the great history of hockey.
Prime Minister: Sania ji, you have won many Grand Slams and played with top players. What do you think are the qualities needed to become a champion of tennis? Because nowadays I have seen that even in Tier-2 and Tier-3 cities you havea fan following and the young people there also want to learn tennis.
Sania: Sir, I think tennis has become a global sport. When I started 25 years ago, not many people played tennis. But today, like you are saying, there are many such kids who want to take up tennis racket and want to become professional and who believe that they can become a top player in tennis. For that it is obvious that you need support, dedication and most importantly destiny because it also plays a role, but without hard work and talent nothing happens whether it is tennis or any sports. And now there are much better facilities.There are many good stadiums now compared to 25 years ago. There are hard courts. So I hope that many tennis players will emerge from India.
Prime Minister: How is your partnership with your Olympics partner Ankita Raina going? How are both of you preparing?
Sania: Ankita is a young player and she is playing very well. I am very excited to play with her and we played last year in February in Fed Cup matches. We did very well in that. Now we are looking forward to going to the Olympics and this is my fourth Olympics. It is her first Olympics. Now at this age, I need young feet which she can provide.
Prime Minister: Sania, you have seen the working of government departments for sports in the past also. What change did you feel in the last 5-6 years?
Sania: Since we organized the Commonwealth Games, there are many sportspersons in fields other than cricket who are doing well and earning a name for the country. This belief has increased in the last five-six years. Then, we always have the support of the government. Whenever I have met you, you have always reiterated your support. So, many things have happened in the last 5-6 years and there are so many changes now compared to the last Olympics.
Prime Minister: Sania, you are a champion as well as a fighter. I hope you will emerge as the most successful player in this Olympics. I wish you the very best.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.