ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-୧୯: ବାସ୍ତବତା ଓ କଳ୍ପନା
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସବୁ କୋଭିଡ ରୋଗୀଙ୍କ ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି) ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ଟିବି ଆକ୍ରାନ୍ତ ସବୁ ରୋଗୀଙ୍କ କୋଭିଡ୍ ସ୍କ୍ରିନିଂ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରିଛନ୍ତି
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ବହୁବିଧ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଓ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରାଯାଇ ଟିବି-କୋଭିଡ୍ ଓ ଟିବି-ଇଲି/ସାରି ସ୍କ୍ରିନିଂ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି
କୋଭିଡ-୧୯ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁ ଟିବି ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବଢୁଛି ବୋଲି ଯାହା କୁହାଯାଉଛି ତାହାର କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ
17 JUL 2021 4:13PM by PIB Bhubaneswar
କେତେକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ କୋଭିଡ-୧୯ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି) ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଯେଉଁମାନେ କରୋନାରେ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ଯକ୍ଷ୍ମାରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରତିଦିନ ଏଭଳି ୧୦/୧୨ ରୋଗୀ ଟିବିରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିବା ଜଣାପଡିବା ପରେ ଚିକିତ୍ସକମାନେ ଚିନ୍ତାରେ ପଡିଯାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଗଣମାଧ୍ୟମ ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ସବୁ କୋଭିଡ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଯକ୍ଷ୍ମା ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ସବୁ ଟିବି ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ କୋଭିଡ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସୁପାରିସ୍ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏଭଳି ଘଟଣା ପ୍ରତି ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର ରଖିବା ସହ ଯଦି କୌଣସି ଘଟଣା ନଜରକୁ ଆସେ ତାହାର ତଥ୍ୟ ଅଗଷ୍ଟ ମାସ ଆରମ୍ଭ ସୁଦ୍ଧା ଜଣାଇବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁବିଧ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଓ ପରାମର୍ଶ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରୋଗୀମାନଙ୍କର ବାଇ-ଡାଇରେକସନାଲ ସ୍କ୍ରିନିଂ (ପରୀକ୍ଷା) ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କରୋନା ରୋଗୀଙ୍କ ଟିବି ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟିବି ରୋଗୀଙ୍କର କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏହି ନିୟମ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ କଟକଣା ଜନିତ ପ୍ରଭାବରୁ ୨୦୨୦ରେ ଟିବି ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବ୍ୟାହତ ହୋଇଥିଲା । ଫଳରେ ସେହିବର୍ଷ ଟିବି ପରୀକ୍ଷା ସଂଖ୍ୟା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟରୁ ୨୫% ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା । ତେବେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଟିବି ପରୀକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଘନ ଓ ବ୍ୟାପକ କରାଯାଉଛି ।
ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ଟିବି ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଯାହା କୁହାଯାଇଛି ତାହାର କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ । ଟିବି ଓ କରୋନା (କୋଭିଡ-୧୯) ଉଭୟ ସଂକ୍ରାମକ ଏବଂ ଫୁସ୍‌ଫୁସ୍‌କୁ ଆକ୍ରମଣ କରିଥାଏ । ଉଭୟ ରୋଗରେ କାଶ, ଜ୍ୱର, ପ୍ରଶ୍ୱାସ ଦେବାରେ କଷ୍ଟ ଓ କଫ ଆଦିର ଲକ୍ଷଣ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥାଏ । ତେବେ ଟିବି ମଣିଷକୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇଥାଏ । ଏହାର ସଂକ୍ରମଣ ଗତି ମନ୍ଥର ଏବଂ ଏହା ମଣିଷକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକ୍ରମିତ କରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନିଏ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଟିବି ଜୀବାଣୁ (ବେସିଲି) ମଣିଷ ଶରୀରରେ ସୁପ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିପାରେ । ଯେତେବେଳେ ମଣିଷର ରୋଗପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତି ଦୁର୍ବଳ ହୁଏ, ସେତିକିବେଳେ ଏହା ସକ୍ରିୟ ହୋଇ ରୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । କରୋନା ବା କୋଭିଡ-୧୯ ପରିବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂକ୍ରମଣର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ଏକା ପ୍ରକାରର ।
ଭୂତାଣୁ ପ୍ରଭାବରେ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇପାରେ କିମ୍ବା ଚିକିତ୍ସା ଅଥବା ଷ୍ଟିରଏଡ୍ ଭଳି ଇମ୍ୟୁନୋ ସପ୍ରେସାଣ୍ଟ ବ୍ୟବହାର ଫଳରେ ପ୍ରତିରୋଧ ଶକ୍ତି କମିଯାଇପାରେ ।
ସାର୍ସ-କୋଭ-୨ ସଂକ୍ରମଣ ଦ୍ୱାରା ମଣିଷ ଟିବି ଦ୍ୱାରା ଆକ୍ରାନ୍ତ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ । ଏହାର କାରଣ ହେଲା ବ୍ଲାକ ଫଙ୍କସ୍ ବା କବକ ଭଳି ଟିବି ବା ଯକ୍ଷ୍ମା ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁବିଧାବାଦୀ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ, ଯାହା ସୁଯୋଗ ପାଇଲେ ଆକ୍ରମଣ କରେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID19: Myths vs. Facts
MoHFWhas recommended Tuberculosis (TB) screening for all COVID-19 positive patients and COVID-19 screening for all diagnosed TB patients
Multiple advisories and guidance have been issued by MoHFW to reiterate the need for bi-directional screening of TB-COVID and TB-ILI/SARI
Lack of evidence to link the increase in TB cases to COVID-19
17 JUL 2021 4:13PM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging that asudden rise in cases of Tuberculosis (TB) has been noticed among patients who were infected with COVID-19 recently, leaving the doctors worried on receiving around a dozen similar cases every day.
It is clarified that Tuberculosis (TB) screening for all COVID-19 positive patients and COVID-19 screening for all diagnosed TB patients has been recommended by Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW).States/UTs have been asked for convergence in efforts for better surveillance and case finding of TB and COVID-19, as early as August 2020.
Apart from this, multiple advisories and guidance have also been issued by MoHFW to reiterate the need for bi-directional screening of TB-COVID and TB-ILI/SARI. The States/ UTs have been implementing the same.
Due to the impact of COVID-19 related restrictions,case notifications for TB had decreased by about 25% in 2020 but special efforts arebeing made to mitigate this impact through intensifiedcase finding in OPD settings as well as through active case finding campaigns in the community by all States.
Moreover, there is not enough evidence currently to suggest that there has been an increase in TB cases due to COVID-19or due to increased case finding efforts.
The dual morbidity of Tuberculosis (TB) and COVID-19 can be further highlighted through the facts that both the diseasesare known to be infectious and primarily attack the lungs, presenting similar symptoms of cough, fever and difficulty in breathing, although TB has a longer incubation period and a slower onset of disease.
Furthermore, TB bacilli can be present in humans in a dormant state and has the potential to start multiplying when the individual’s immunity is compromised for any reason. The same is applicable in post COVID scenario, when an individual may develop decreased immunity due the virus itself or due to the treatment, especially immune-suppressants like steroids.
SARS-CoV-2 infection can make an individual more susceptible to developing active TB disease, as TB is an opportunistic infection like black fungus.