মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কিম ওইরিবা নেস্নেল আয়ুশ মিসন মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে
14 JUL 2021 4:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ফাইনান্সিএল ইমপ্লিকেসন লুপা করোর ৪৬০৭.৩০গা (সেন্ত্রেল সিয়র লুপা করোর ৩,০০০ অমসুং স্তেৎ সিয়র লুপা ১৬০৭.৩০ ওইনা) লোইননা ০১-০৪-২০২১দগী ৩১-০৩-২০২৬ ফাওবা নেস্নেল আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.) অসি সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কিম ওইনা মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে। মিসন অসি ১৫-০৯-২০১৪দা হৌদোকখিবনি।
আয়ুর্বেদ, সিধা, সোৱা রিগপা, উনানি অমসুং হোমিওপেথি (এ.এস.য়ু. এন্দ ঐচ) অসিগুম্বা ঙাকথোক্নবা, ফগৎহন্নবা অমসুং লায়েংনবা হেল্থকিয়রগী লৌশিংগী পুকৈ অমা ওইরিবা হীদাক লাংথক্কী ত্রেদিস্নেল সিস্তেমশিং অসি মশক তাক্লিবা লম্বা লৈত্রবা ভারতকী হেরিতেজ অমা লৈজৈ। ভারতকী হীদাক লাংথক্কী সিস্তেমশিংগী অফবা মগুনশিং মমিং ওইনা পল্লবদা মখোয়গী দাইভর্সিতী অমসুং ফ্লেক্সিবিলিতী; এক্সেসিবিলিতী; এফোর্দেবিলিতী, মীচম প্রজাশিংগী অচৌবা শরুক অমনা য়ান্নরবা; শেল চংবা হন্থবা অমসুং ইকনোমিক ভেল্যু হেনগৎলকপা, হায়রিবশিং অসিনা ঐখোয়গী মীয়ামগী অচৌবা শরুকশিংনা মথৌ তাবা হেল্থকিয়র ফংহন্নবা প্রোভাইদরশিং ওইবা য়াবগী অচৌবা মতিক ময়াই চেল্লি।
সেন্ত্রেলী স্পোন্সর্দ স্কিম ওইরিবা নেস্নেল আয়ুশ মিসন অসি ভারত সরকারগী আয়ুশ মন্ত্রালয়না আয়ুশ হোস্পিতালশিং অমসুং দিস্পেন্সরীশিং অপগ্রেদ তৌবগী খুত্থাংদা য়ুনিভর্সেল এক্সেস অমগা লোইননা শেল চংদবা আয়ুশ সর্ভিসশিং ফংহন্নবা, প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং (পি.ঐচ.সি.শিং), কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং (সি.ঐচ.সি.শিং) অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং (দি.ঐচ.শিং)দা আয়ুশ ফেসিলিতীশিং কো-লোকেসন তৌবা, আয়ুশ এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অপগ্রেদ তৌবগী খুত্থাংদা রাজ্যগী থাক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা, অনৌবা ফমুং ৫০ থাবা ইন্তিগ্রেতেদ আয়ুশ হোস্পিতাল লিংখৎপা, আয়ুশ পব্লিক হেল্থ প্রোগ্রামশিং অমসুং আয়ুশ হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ১২,৫০০ মথৌ তৌহন্দুনা আয়ুশ প্রিন্সিপলশিং অমসুং প্রেক্তিসশিংদা য়ুম্ফম ওইবা হোলিস্তিক ৱেলনেস মোদেল অমগী সর্ভিসশিং ফংহন্দুনা লাইনা লাইচৎকী অৱাবা হন্থহন্নবা অমসুং শেল হেন্না চাদিং তৌদনবা মীয়ামদা “সেল্ফ-কিয়র” ফংহন্নবা পান্দমশিং থম্বগা লোইননা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
মিসন অসিনা লৈবাক অসিদা মরু ওইনা শোত্থরবা অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদা আয়ুশ হেল্থ সর্ভিসশিং/এজুকেসনশিং ফংহন্নবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংমা হোৎনরিবা অসি শৌগৎপগী খুত্থাংদা হেল্থ সর্ভিসশিংগী অহোবশিং অসি মেনখৎলি। এন.এ.এম.গী মখাদা অসিগুম্বা মফমশিংগী অখন্নবা মথৌ তাবশিংগী ওইনা মখোয়গী এন্যুএল প্লানশিংদা অহেনবা রিসোর্সশিং এলোকেসন তৌনবা অখন্নবা মীৎয়েং চংলি।
মিসন অসিদগী ফংলকপা য়াবা ফলশিং মখাদা পীরি:
1. আয়ুশ সর্ভিস পীবা অমসুং হীদাক-লাংথকশিং অমসুং ত্রেন তৌবা মেনপাৱর হেন্না ফংহনদুনা হেল্থকিয়র ফেসিলিতীশিং হেনগৎহনবগী খুত্থাংদা আয়ুশ হেল্থকিয়র সর্ভিসশিংদা হেন্না এক্সেস ফংহনবা,
2. নীংথিজনা ইক্বিপ তৌরবা আয়ুশ এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিং হেনগৎহনবগী খুত্থাংদা আয়ুশ এজুকেসন ফগৎহনবা,
3. আয়ুশকী হেল্থকিয়র সিস্তেমশিং শিজিন্নদুনা তার্গেতেদ পব্লিক হেল্থ প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা কম্ম্যুনিকেবল/নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজিজশিং হন্থহনবদা মীৎয়েং চংবা।

Cabinet
Cabinet approves continuation of centrally sponsored scheme National AYUSH Mission
14 JUL 2021 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the continuationof National AYUSH Mission (NAM) as a Centrally Sponsored Scheme from 01-04-2021 to 31-03-2026 with financial implication of Rs. 4607.30 crore (Rs 3,000 crore as Central Share and Rs. 1607.30 crore as State Share). The Mission was launched on 15-09-2014.
India possess an unmatched heritage represented by its traditional systems of medicine like Ayurveda, Sidhha, Sowa Rigpa, Unani and also Homeopathy (ASU&H) which are a treasure house of knowledge for preventive, promotive and curative healthcare. The positive features of the Indian systems of medicine namely their diversity and flexibility; accessibility; affordability, a broad acceptance by a large section of the general public; comparatively lesser cost and growing economic value, have great potential to make them providers of healthcare that the large sections of our people need.
Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission is being implemented by Ministry of AYUSH, Government of Indiawith the objectives of providing cost effective AYUSH Services, with a universal access through upgrading AYUSH Hospitals and Dispensaries, co-location of AYUSH facilities at Primary Health Centers (PHCs), Community Health Centers (CHCs) and District Hospitals (DHs), strengthening institutional capacity at the State level through upgrading AYUSH educational institutions, setting up of new upto 50 bedded integrated AYUSH Hospital, AYUSH Public Health programmesand operationalization of 12,500 AYUSH Health and Wellness Centres to provide services of a holistic wellness model based on AYUSH principles and practices so as to empower masses for "self-care" to reduce the disease burden, and out of pocket expenditure.
The Mission is addressing the gaps in health services through supporting the efforts of State/UT Governments for providing AYUSH health services/education in the country, particularly in vulnerable and far-flung areas. Under NAM special focus is given for specific needs of such areas and for allocation of higher resources in their Annual Plans.
The expected outcomes of the mission are as follows:
1. Better access to AYUSH healthcare services through increased healthcare facilitiesoffering AYUSH services and better availability of medicines and trained manpower,
2. Improvement in AYUSH education through a well-equipped enhanced number ofAYUSH Educational institutions,
3. To focus on reducing communicable/non-communicable diseases through targetedpublic health programmes using AYUSH systems of Healthcare.