କ୍ୟାବିନେଟ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଓ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ରାଜିନାମାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ
30 JUN 2021 4:19PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟକୁ ଭାରତୀୟ ଭେଷଜ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏମଆର) ଓ ନେପାଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ( ଏନଏଚଆରସି) ମଧ୍ୟରେ ୧୭ ନଭେମ୍ବର,୨୦୨୦ ଓ ୪ ଜାନୁୟାରୀ, ୨୦୨୧ରେ ହୋଇଥିବା ରାଜିନାମା ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ରାଜିନାମାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସୀମାପାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଆୟୁର୍ବେଦ/ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଓ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ, ପରିବେଶ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଅସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଜନସଂଖ୍ୟା ଆଧାରିତ କ୍ୟାନସର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି, କ୍ରାନ୍ତୀୟ ରୋଗ (ଭେକ୍ଟର ଜନିତ ରୋଗ ଯେପରିକି ଡେଙ୍ଗୁ, ଚିକୁନଗୁନିଆ, ମ୍ୟାଲେରିଆ, ଜେଇ ଆଦି), ଇନଫ୍ଲୁଏଞ୍ଜା, କ୍ଲିନିକାଲ ଟ୍ରାଏଲ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଆଚାର ସଂହିତା, ଜ୍ଞାନର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଜରିଆରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ, କୌଶଳ ଉପକରଣ ଓ ଉପକରଣ ଆପଣାଇବା ପାଇଁ ଫେଲୋ ତଥା ସହଯୋଗ, ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ପ୍ରୋଟୋକଲ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦ୍ଧତିଗୁଡିକ ଭଳି ପାରସ୍ପରିକ ହିତ ସଂଲଗ୍ନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
ଏହି ଏମଓୟୁ ଅନୁଯାୟୀ ଅନୁମୋଦିତ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପକ୍ଷ ନିଜ ଦେଶରେ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବ ବା ମିଳିତ ଭାବେ ଥାର୍ଡ ପାର୍ଟିଂ ଫଣ୍ଡିଂ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବ । ଅନୁମୋଦିତ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ପରିଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଗସ୍ତ କରୁଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଯାତ୍ରାକାଳୀନ ଖର୍ଚ୍ଚ ପଠାଇଥିବା ଦେଶ ବହନ କରିବ । ସେହିପରି ରିସିଭ କରୁଥିବା ପକ୍ଷ ବୈଜ୍ଞାନିକ/ଗବେଷକମାନଙ୍କ ରହିବା ଓ ଦୈନନ୍ଦିନ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବେ । କର୍ମଶାଳା/ବୈଠକ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେହି ସମୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ପାଣ୍ଠି ଅନୁଯାୟୀ କରାଯିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଓ ନିଷ୍ପାଦନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ସହମତି ଆବଶ୍ୟକ ।

Cabinet
Cabinet approves MoU between India and Nepal in the field of Health Research
30 JUN 2021 4:19PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi was apprised of a Memorandum of Understanding (MOU) signed between Indian Council of Medical Research (ICMR), India and the Nepal Health Research Council (NHRC), Nepal in 17 November 2020 and 4 January
2021 respectively.
The objectives of this MOU are collaboration on joint research activities of mutual interest such as cross-border health issues, Ayurveda/traditional medicine and medicinal plants, climate change and health, non-communicable diseases, mental Health, Population based cancer registry, tropical diseases (Vector borne diseases such as Dengue, Chikungunya, malaria, JE etc.), Influenza, Clinical Trial Registry, health research ethics, Capacity building through exchange of knowledge, skills tools and fellows and Collaboration for adoption of tools, guidelines, protocols and best practices related to health research.
Each Party shall fund the components of the research approved under this MoU to be conducted in their country or may apply jointly for third party funding. For the exchange of scientists under approved collaborative projects, the sending Party shall bear the cost of travel of visiting scientists whereas the receiving Party will provide the accommodation and living expenses of the scientist/researcher. Commitment of funds for workshops/meetings and research projects may be decided from time to time as per the funds available at that time. Arrangements to implement and execute all these activities shall be agreed to by the Parties prior to commencement of the activity.