প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আকস্মিক বাৰ্তালাপৰ পাঠ
03 JUN 2021 11:45PM by PIB Guwahati
প্রধানাধ্যাপকঃ নমস্কাৰ ছাৰ!
মোদীজীঃ নমস্কাৰ!
মোদীজীঃ মই আপোনালোক সকলোকে disturb কৰা নাই নহয়? আপোনালোক সকলোৱে বৰ আমোদজনক কথা পাতি আছিল? Online calorie burn কৰি আছিল আপোনালোকে।
প্রধানাধ্যাপকঃ নমস্কাৰ ছাৰ! আৰু আপুনি আহি গ'ল ছাৰ, আপুনি আমাক join কৰিলে তাৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ। মই এইমাত্ৰ এখেতলোকক কৈছো যে এজন special guest আহিব ছাৰ, এখেতলোকে চাগে ভবাই নাই আৰু ছাৰ এখেতলোকে আপুনি অহাৰ পূৰ্বে আপোনাৰ বহুত কথা কৈ আছিল। আপোনাৰ বহুত fan আছে ইয়াত।
মमদীজীঃ বাৰু মই তো অকস্মাত আপোনালোকৰ ইয়ালৈ আহিলো কিন্তু মই আপোনালোকক disturb কৰিব নিবিচাৰো কিয়নো আপোনালোক অত্যন্ত হাঁহি-আনন্দৰ পৰিৱেশত আছিল আৰু মোৰ ধাৰণা হৈছিল যে এতিয়া examৰ tension আপোনালোকৰ একেবাৰে নাই। সেই কাৰণে আপোনালোকৰ আনন্দৰ কোনো পাৰ নাই, এনেকুৱা দেখা গৈছিল। আৰু আপোনালোক কোঠাত আবদ্ধ হৈ থকা কাৰণে Online calorie কেনেকৈ burn কৰিব, সেয়াও শিকি লৈছে।
মোদীজীঃ ঠিক আছে কেনেকুৱা আপোনালোক সকলোৰে?
ছাত্ৰঃ ভালেই ছাৰ! বহুত ভাল ছাৰ!
মোদীজীঃ আপোনালোক সকলো সুস্থ?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ, সুস্থ!
মোদীজীঃ আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ সকলো সদস্য সুস্থ?
ছাত্ৰঃ Yes sir!
মোদীজীঃ ঠিক আছে এই কথা পৰসি যেতিয়া আপোনালোকে শুনে, তাৰ আগতে tension আছিল আৰু এতিয়া tension গ'ল, এনেকুৱা নেকি?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ! নিশ্চিতভাৱে ছাৰ!
মোদীজীঃ অৰ্থাৎ আপোনালোকৰ examৰ tension হয়?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ! বহুত হয়!
মোদীজীঃ তেনেহ'লে মোৰ কিতাপ লিখা বেকাৰ, মই exam warriorত কৈছো যে কেতিয়াও tension ল'ব নালাগে, তথাপি আপোনালোকে tension কিয় লয়?
ছাত্ৰঃ ছাৰ আমি সদায় preparation কৰিছিলো, তেতিয়া tensionৰ কথাই নাথাকে ছাৰ।
মোদীজীঃ কেতিয়া tension হয়?
ছাত্ৰঃ ছাৰ tension একো হোৱা নাই ছাৰ আৰু যুৱক-যুৱতীৰ স্বাস্থ্য সবাতোকৈ অধিক জৰুৰী, সেয়ে ইমান সুন্দৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, যাৰ বাবে আমি আপোনাৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ হৈ থাকিম আজীৱন।
মোদীজীঃ কিন্তু আপুনি কওকচোন, আপোনাৰ ভাল নামটো কি?
ছাত্ৰঃ ছাৰ হিতেশ্বৰ শৰ্মা পঞ্চকুলাৰ পৰা।
মোদীজীঃ হিতেশ্বৰ শৰ্মাজী! পঞ্চকুলাত থাকে?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ!
মোদীজীঃ কোন ছেক্টৰত?
ছাত্ৰঃ ছেক্টৰ দহত ছাৰ!
মোদীজীঃ মই সাতত আছিলো, বহুত বছৰলৈকে আছো তাত।
ছাত্ৰঃ আজিহে গম পালো ছাৰ মই।
মোদীজীঃ হয়, মই তাত আছিলো।
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ, ছাৰ বহুত আপোনাক support কৰা লোকে ইয়াত আপোনাক আকৌ চাব বিচাৰে।
মোদীজীঃ ঠিক আছে এই কথা কওকচোন ভাই, আপুনিতো দশম শ্ৰেণীত topper আছিল, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে ঘৰত প্ৰস্তুতি চলিছে চাগৈ যে দ্বাদশতো top কৰিম। এতিয়া examয়েই যেতিয়া নোহোৱা হৈ গ'ল তেন্তে আপোনাৰতো সকলো ৰৈ গ'ল।
ছাত্ৰঃ ছাৰ মই সেই কথাই কৈ আছিলো, আশা আছিল কিন্তু মই ভাল পাইছো ছাৰ কিয়নো দৰাচলতে পৰীক্ষা দিম বুলি সেই pressure বাঢ়ি গৈ আছিল, এক saturation point reach হৈ গৈছিল আৰু আমি দেখি আছিলো যে ইমান
safeও নহয় আৰু আপুনি দৰাচলতে ইমান ভাল সিদ্ধান্ত লৈ ল'লে। আৰু স্বীকাৰ কৰো ছাৰ যি topper হয় বা যি পৰিশ্ৰম কৰে, পৰিশ্ৰম কেতিয়াও অথলে নাযায়, সেই জ্ঞান সদায়ে আমাৰ লগত থাকে ছাৰ। আৰু যি নিৰন্তৰ পঢ়া-শুনা কৰি আহিছে যি consistent, ছাৰ যিয়েই criteria আহিব, যি আপুনি সিদ্ধান্ত ল'ব, তেন্তে তাত তেওঁ তথাপিও সমৰ্থ হৈ থাকিব। তেন্তে সেই ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ ইমান চিন্তাৰ আৱশ্যক নাই, কিছু লোকে কৈ আছে যে topper নিৰাশ বা এনেকুৱা। মই ধাৰণা কৰো যে আমি provision তো ৰাখিছোৱেই যে আকৌ পেপাৰ দিব পাৰো। তেন্তে এক অত্যন্ত বিবেচনাপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত বুলি মই ইয়াক ধাৰণা কৰো আৰু ইয়াৰ বাবে আমি জীৱনজুৰি আপোনাৰ ওচৰত কৃতজ্ঞ হৈ থাকিম।
মোদীজীঃ ঠিক আছে মইনাহঁত আপোনালোক যেতিয়া এই কিছু লোক থাকে, ডাঙৰে নিজকে বৰ শক্তিশালী বুলি ভাবে। বৰ পালোৱান বুলি ভাবে আৰু কয় মই মাস্ক নিপিন্ধো, মই এই নিয়ম পালন নকৰো, মই এই কাম নকৰো। তেতিয়া আপোনালোকৰ কেনেকুৱা লাগে?
ছাত্ৰঃ ছাৰ এই নিয়ম মানিবই লাগিব ছাৰ...সেয়ে যেনেকৈ এতিয়া আপুনি ক'লে যে যেতিয়া মানুহে মাস্ক নলয় বা covid guidelinesবিলাক follow নকৰে, তেতিয়া বহুত সেই সময়ত disappointing লাগে কিয়নো যি আমাৰ চৰকাৰ আছে তেওঁলোকে ইমান awareness create কৰিছে এই pandemicক লৈ, international organisationsবিলাকেও বহুত awareness create কৰি আছে। যেতিয়া মানুহে নুবুজে এই কথা তেতিয়া বহুত বেয়া লাগে। আৰু মই আপোনাৰ সৈতে share কৰিব বিচাৰিম যে আমি আৰু আমাৰ অৰ্থাৎ localityত কিছুমান শিশুৱে, তেতিয়া আমি এক awareness drive কেইমাহমানৰ আগতে চলাইছিলো যেতিয়া unlock হৈছিল ইয়াত। আৰু যেতিয়া আমি বাটৰ নাট কৰো, আমি proper covid guidelinesৰ পৰা লৈ মানুহৰ মাজত ঠায়ে ঠায়ে গৈ তেওঁলোকক কৈছিলো যে আপোনালোকৰ বাবে covid guidelinesবিলাক follow কৰাটো, social distancing ৰখা, মাস্ক পিন্ধা আৰু তাক wash কৰাটো, it is very important আৰু আপোনালোকে ইয়াক follow কৰক। সেয়ে I think যে এনেকৈ যদি আমি নিজৰ levelতো কিবা initiative লওঁ আৰু নিজে responsible হওঁ তেতিয়া বহুত ডাঙৰ change আহিব পাৰে।
মোদীজীঃ ঠিক আছে মই এই কথা জানিব বিচাৰিম যে আপোনালোকে, আপোনালোকৰ যি কিয়নো মই জানো যে যেতিয়া দ্বাদশত ল'ৰা-ছোৱালী থাকে তেতিয়া তেওঁলোকৰ মগজুত, পৰিয়ালত আগলৈ কি হ'ব-আগলৈ কি হ'ব চলি থাকে। আপোনালোকে পৰসিলৈকে অৰ্থাৎ এক তাৰিখৰ পুৱালৈকেতো এই moodত আছিল যে আজি এইটো পঢ়িম, কাইলৈ সেইটো পঢ়িম, পুৱা পাঁচ বজাত উঠিম, চাৰি বজাত উঠিম, অমুক কৰিম, তমুক কৰিম, সকলো ভাবিছিল চাগে, সকলো time table বনাইছিল চাগে। হঠাতে সকলো গুচি গ'ল, এক vacuum আহি পৰিল, সেই vacuumক কেনেকৈ পূৰাব আপোনালোকে?
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ, বিধি চৌধুৰী Guwahati Royal Noble Schoolৰ পৰা!
মোদীজীঃ Guwahatiৰ পৰা?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ!
মোদীজীঃ Guwahatiৰ পৰা?
ছাত্ৰঃ ছাৰ মই কেৱল এইটোৱেই ক'ব বিচাৰিম যে আপুনি যেনেকৈ কৈছে এতিয়া যে এক তাৰিখৰ পুৱালৈকে মনত ইমানবোৰ কথা আছিল। ছাৰ আপুনি যেনেকৈ start কৰিছিল, আপুনি নিজৰ exam warriorsৰ বিষয়ে আপুনি কৈছিল, তেতিয়া মই কেৱল এটা কথা ক'ব বিচাৰিছো ইয়াত থকা সকলোকে যে মই দশম শ্ৰেণীত আছিলো যেতিয়া অৰ্থাৎ যেতিয়া মোৰ দশম শ্ৰেণীৰ পৰীক্ষা হ'বলগীয়া আছিল আৰু মই travel কৰি আছিলো, কলকাতাৰ পৰা ইয়ালৈ আহি আছিলো আৰু airportত মই আপোনাৰ book দেখোঁ। ছাৰ মই তৎক্ষণাত সেইখন কিনি লৈছিলো আৰু মোৰ দশম শ্ৰেণীৰ পৰীক্ষা হ'বলগীয়া আছিল। মোৰ এয়া নিজৰ experience আছিল, ছাৰ মই এমাহলৈকে নিতৌ সেই bookখন পঢ়িছিলো আৰু ছাৰ এইবাৰ মোৰ অৰ্থাৎ আপুনি bookৰ আৰম্ভণিয়েই এই কথাৰে কৰিছে যে examক উৎসৱৰ দৰে পালন কৰা। সেয়ে ছাৰ উৎসৱৰ বাবে ভয় কৰাৰ কি দৰকাৰ? অৰ্থাৎ উৎসৱৰ বাবে তো আমি প্ৰস্তুতি চলাওঁ যাতে সেয়া successful হয় আৰু আপুনি সবাতোকৈ ডাঙৰ মন্ত্ৰ যি যোগৰ দিছিল শেষত অৰ্থাৎ আপুনি যি bookত যোগৰ মন্ত্ৰৰে end কৰিছিল। সেয়ে ছাৰ এই দুটা বস্তু যি মনত অনবৰতে আছিল যে ধৰি ল'লো পৰিস্থিতি ভাল নাছিল, সকলো আছিল কিন্তু এই যি ভাবনাৰে আমি examsৰ যি preparation কৰিছিলো, মই দ্বাদশত যি ধৰণেৰে কৰিলো, ছাৰ আপোনাকেই ধন্যবাদ সেই bookৰ বাবে যে একেবাৰে এনেকুৱা নহ'ল।
মোদীজীঃ ঠিক আছে মোৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ থাকি গ'ল আৰু এজন নজোৱানে একেৰাহে হাত ওপৰলৈ তুলি আছে, তেওঁ সুযোগ পোৱা নাই। কি আপোনাৰ শুভ নাম?
ছাত্ৰঃ ছাৰ মোৰ নাম নন্দন হেগড়ে।
মোদীজীঃ নন্দন হেগড়ে কৰ্ণাটকৰ পৰা?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ কৰ্ণাটকৰ পৰা, বেংগালুৰুৰ পৰা ছাৰ।
মোদীজীঃ হয় কওক।
ছাত্ৰঃ ছাৰ মই ভাবিছো এই পৰীক্ষা মোৰ জীৱনৰ অন্তিম পৰীক্ষা নহয় ছাৰ, আগলৈ তো বহুত পৰীক্ষা আহিবলগীয়া আছে ছাৰ। এতিয়া আমাৰ আৰোগ্যক বচাই ৰাখিব লাগিব আৰু আহিবলগীয়া পৰীক্ষাৰ সন্মুখীন হ'ব লাগিব।
মোদীজীঃ ঠিক আছে এতিয়া examsৰ পৰা free হৈ গ'ল, সেয়ে মনত কি আইপিএল চোৱাৰ time লগাব champions league final চাব নে French open চাবৰ বাবে চিন্তা কৰিব নে জুলাইত Olympic আৰম্ভ হ'ব, সেই Olympicৰ বাবে মন যাব, ভাৰতৰ পৰা Olympicৰ বাবে কোন গৈ আছে? তেওঁৰ background কি? তাত মন লাগিব নে আকৌ ২১ তাৰিখে যোগ দিৱস, নে তাত মন লাগিব, কি লাগিব?
ছাত্ৰঃ সকলো বিষয়তে মন লাগিব ছাৰ!
মোদীজীঃ এই চশমা পিন্ধা জীয়ৰীজনীয়ে কিবা ক'ব বিচাৰে, কেতিয়াবাৰে পৰা তেওঁ সুযোগ পোৱা নাই।
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ! ছাৰ যেতিয়াই গম পালো যে আপুনি আমাৰ exam সকলো cancel কৰি দিলে তেতিয়া প্ৰথমতে তো বহুত বেছি আনন্দিত হৈছিলো যে finally এতিয়া এটা stress কম হ'ল যে এতিয়া আমি জানো যে এতিয়া আমি কেৱল আমাৰ competitive examৰ বাবে পঢ়িব লাগে। আগতে হৈছিল কি boardsৰ প্ৰস্তুতি কৰি আকৌ আমি competitive examৰ প্ৰস্তুতি চলাওঁ। এতিয়া এনেকুৱা হ'ল যে আমাৰ হাতত ইমান বেছি time হৈ গ'ল যে বহুত ভালদৰে আমাৰ competitive examsৰ প্ৰস্তুতি চলাব পাৰো। সেয়ে ছাৰ অৰ্থাৎ মই বহুত কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
মোদীজীঃ মানে মগজুৰ পৰা exam নাযায়?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ, একেবাৰে নাযায়।
মোদীজীঃ আপোনালোক ঘৰত আছে যেতিয়া আপোনালোকৰ মা-দেউতাই শুনি আছে চাগে এই সকলো?
ছাত্ৰঃ য়েছ ছাৰ!
মোদীজীঃ ক'ত আছে দেখুৱাওক।
ছাত্ৰঃ ছাৰ মই মাতিছো ছাৰ!
মোদীজীঃ নমস্কাৰ!
অভিভাৱকঃ নমস্কাৰ ছাৰ!
মোদীজীঃ তেনেহ'লে আপোনাৰ কি ভাব হয়, ছোৱালী এতিয়া মুক্ত হৈ গ'ল নহয়?
অভিভাৱকঃ ছাৰ ভাল decision হয় কিয়নো সমগ্ৰ দেশতে বহুত বেছি স্থিতি বেয়া আৰু এই শিশুসকলৰ ওপৰত ছাৰ দুশ্চিন্তা শেষ হৈ গ'ল আৰু আগলৈ এওঁলোকে নিজৰ বাবে এওঁলোকে নিজৰ careerৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাব পাৰে, আমাৰ ভাল লাগিছে।
মোদীজীঃ ঠিক আছে মোৰ ভাল লাগিছে আপুনি বহুত সেয়া positive লৈছে। হয় আৰু কোনোবা শিশুৱে কিবা ক'ব বিচাৰে?
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ! কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয় বেংগালুৰুৰ পৰা কৈছো ছাৰ। ছাৰ মই আপোনাৰ বহুত ডাঙৰ fan হওঁ ছাৰ।
মোদীজীঃ Thankyou
ছাত্ৰঃ ছাৰ আপোনাৰ decision বহুত ভাল আছিল ছাৰ কিয়নো 'सर सलामत तो पगड़ी हजार', সেয়ে মাথা সুস্থ কৰি ৰাখিবই লাগিব।
মোদীজীঃ Health is wealth, আমাৰ ইয়াত কয় নহয়?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ, ছাৰ আপুনিয়েই আমাৰ বাবে inspiration হয়।
মোদীজীঃ ঠিক আছে 'सर सलामत तो पगड़ी हजार' ঠিক আছে কিন্তু 'सर'ৰ অৰ্থ আপুনি এইবুলি তো কৈ থকা নাই যে মগজুৰ সুস্থতা, নে সমগ্ৰ physical bodyৰ কথা ভাবে?
ছাত্ৰঃ Physical way sir
মোদীজীঃ ঠিক আছে কি কৰে physical fitnessৰ বাবে কিমান সময় দিয়ে আৰু কি কি কৰে?
ছাত্ৰঃ মই সদায় পুৱা উঠি ত্ৰিশ মিনিট যোগ কৰো ছাৰ, যোগ আৰু exercise কৰো ছাৰ, মই আৰু মোৰ ভায়ে দুয়ো একেলগে কৰো ছাৰ, মোৰ সৰু ভাই।
মোদীজীঃ আপোনাৰ ঘৰৰ লোকে শুনি আছে চাওক, আকৌ নহ'লে ধৰা পৰিবা, মই সুধিম।
ছাত্ৰঃ নহয় ছাৰ! ত্ৰিশ মিনিট সদায় কৰো ছাৰ, মই আৰু মোৰ ভায়ে দুয়ো একেলগে কৰো ছাৰ, সদায় যোগ কৰো আৰু মই সদায় নিজৰ mindটো fresh কৰিবলৈ মই তবলা বজাওঁ ছাৰ। মই এবছৰৰ পৰা তবলাৰ ট্ৰেইনিং কৰি আছো, সেয়ে সদায় মই যেতিয়া তবলা বজাওঁ তেতিয়া তাৰ ফলত মোৰ mind fresh থাকে ছাৰ।
মোদীজীঃ তেনেহ'লে music আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সহজাত সকলোৰে?
ছাত্ৰঃ হয় হয়, মোৰ মায়ো চিতাৰ বজাইছিল ছাৰ আৰু তানপুৰা বজাইছিল।
মোদীজীঃ সেয়ে ঘৰত সংগীতৰ বাতাবৰণ আছে।
মোদীজীঃ ভাল বাৰু আৰু যাৰ সৈতে এতিয়ালৈকে মই কথা পতাৰ সুযোগ পোৱা নাই তেওঁলোকক এতিয়া সুযোগ দিম। এতিয়া এটি শিশু যি white earphone লগাইছে তেওঁ মোৰ সন্মুখত আছে, তেওঁ কিবা ক'ব খুজিছে।
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ! মোৰ নাম কশিশ নেগী, মই MRADAV Public School, Solan, Himachal Pradeshৰ পৰা কৈছো। ছাৰ আপোনাক কেৱল এই কথা ক'ব বিচাৰিম যে it’s like dream come true, মই কেতিয়াও ভবা নাছিলো যে অৰ্থাৎ আপোনাৰ সৈতে এনেকৈ সাক্ষাৎ হ'ব। আৰু ছাৰ আপোনাক thanks ক'ব বিচাৰিছো যে আপুনি যি decision ল'লে একেবাৰে সঠিক লৈছে কিয়নো ডেৰ বছৰ হৈ গৈছিল আমি +২ৰ ল'ৰা-ছোৱালীৰ যে তেওঁলোকে কেৱল +২তেই আছিল অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ জীৱন যেন ৰৈ গৈছিল। কোনো developmentও হোৱা নাছিল আৰু একো retardationও হোৱা নাছিল সেয়ে ছাৰ আপুনি যি decision ল'লে তাত মই বহুত আনন্দিত আৰু ছাৰ আপোনাক thanks ক'ব বিচাৰিছো ছাৰ thankyou.
মোদীজীঃ যিগৰাকী শিশুৱে আঙুলি উঠাইছে, কওকচোন মাজনী।
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ! মই দিল্লী পাব্লিক স্কুল, জয়পুৰ, ৰাজস্থানৰ পৰা দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰী। মোৰ নাম জন্নত সাক্ষী। দ্বাদশ ব'ৰ্ডৰ পৰীক্ষাৰ বাবে আপুনি যি সিদ্ধান্ত ল'লে, মই সেয়া স্বাগত জনাও। বৰ্তমান পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই সিদ্ধান্ত একেবাৰে সঠিক কিয়নো শিশুৰ সুৰক্ষা আৰু সুস্বাস্থ্য সকলোৰে আগত। আমাৰ চিবিএছইৰ ওপৰত অটুট বিশ্বাস আছে যে তেওঁলোকে মূল্যাংকনৰ বাবে যি মাপকাঠি নিৰ্ধাৰণ কৰিব সেয়া আমাৰ হিতৰ বাবেই হ'ব। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে আমি আমাৰ পৰিশ্ৰমৰ সম্পূৰ্ণ ফল পাম। ধন্যবাদ ছাৰ।
মোদীজীঃ ঠিক আছে সকলো parents যিমান আছে সকলো, আহক screenলৈ, মাতি দিয়ক নিজৰ মাতৃ-পিতৃক যদি আছে কিয়নো সকলোৰে ইচ্ছা থাকিব পাৰে যে এয়া আৰু মোৰ বাবেও ভাল হ'ব যে আপোনালোক সকলোকে সঁচা ক'বলগীয়া হ'ব। নজোৱান কোনো মোৰ সন্মুখত দেখা গৈছে, কওক। বগা shirt পিন্ধা সুধীজনে কিবা কৈ আছে।
ছাত্ৰ ১ : ছাৰ মা ইয়াত নাই কিন্তু তেওঁ আৰু মই যেতিয়া একেলগে বহো তেতিয়া তেওঁ কয় যে, মোদীজীয়ে কৰি দিব, মোদীজীয়ে কৰি দিব, চিন্তা নকৰিবা আৰু যেতিয়া লকডাউনত আছিলো তেতিয়া দাঢ়িও বাঢ়িছিল তেতিয়া মাই কৈছিল কি কৰিবা এনেকৈ, মই কৈছিলো যে মা এনেয়েও মোদীজীৰ fan হওঁ সেয়ে এনেকৈয়ে বঢ়াই ৰাখিম দাঢ়ি।
ছাত্ৰ ২ : ছাৰ মোৰ নাম শিৱাঞ্জলী অগ্ৰৱাল, ছাৰ মই কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়, জে-এন-ইউ, নতুন দিল্লীৰ ছাত্ৰী। ছাৰ মই ক'ব বিচাৰিছো exams যেতিয়া cancel হৈ গ'ল, আমি যিমান extra সময় পালো, মই সেয়া নিজৰ entrance examsৰ প্ৰস্তুতিত, নিজৰ competitive examsৰ প্ৰস্তুতিত ব্যৱহাৰ কৰিম আৰু ছাৰ exams cancel কৰাৰ বাবে আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ।
মোদীজীঃ ভাল বাৰু আপোনালোকে এনেকুৱা কৰক এখন কাগজত নম্বৰ লিখি বহক, যাতে মই ক'ম এই নম্বৰ তেতিয়া সেই নম্বৰ মই লগে লগে মাতিম নহ'লে কি হৈ আছে যে মই আপোনালোকৰ নামতো নাজানো কিয়নো মই অকস্মাত আহি গ'লো, সেয়ে মই এনেকৈয়ে আপোনালোকক আমনি দি আছো।
অভিভাৱকঃ নমস্কাৰ ছাৰ! আমি আপোনাৰ বহুত ডাঙৰ fan হওঁ। আপুনি যিয়ে decision ল'ব, শিশুৰ হিতৰ বাবেই হ'ব। আমি আপোনাৰ লগত আছো ছাৰ, সদায় আপোনাৰ লগত থাকিম।
মোদীজীঃ নম্বৰ ৱান?
অভিভাৱকঃ নমস্কাৰ ছাৰ! Thankyou so so much sir, আপোনা decision বহুতেই ভাল আছিল আমাৰ শিশুৰ বাবে, এতিয়া তেওঁলোকৰ হাতত…
মোদীজীঃ মই এতিয়া সকলোকে কৈছো যে আপোনালোক এই সিদ্ধান্তৰ পৰা বাহিৰলৈ যাওক, examsৰ পৰা বাহিৰলৈ ওলাওক। কিবা আৰু কথা পাতিব পাৰো নেকি?
অভিভাৱকঃ নিশ্চয় ছাৰ নিশ্চয়! আৰু ভাল কথা পাতে যদি ছাহৰুখ খানক লগ পালে ইমান ভাল নালাগিব যিমান আজি আপোনাক লগ পাই লাগিল ছাৰ। It’s a dream come true আৰু এয়া বহুত ভাল আছিল ছাৰ, you are the best আৰু এতিয়া আমি নিজৰ শিশুৰ বাবে আহিবলগীয়া time চাম তেতিয়া তাত এইটোৱেই বিচাৰিম যে এই সময় সৎ ব্যৱহাৰ কৰক আৰু ভালদৰে আগলৈ গৈ নিজৰ career বনাওক।
মোদীজীঃ ২৬
অভিভাৱকঃ Sir, as a dancer I think mental health আৰু physical healthৰ বাবে মই dance কৰি থাকো। মই কথক কৰো, যেতিয়া cycling যোৱাৰ ইচ্ছা হয় তেতিয়া মই cycling কৰো আৰু প্ৰথম কথাটো হ'ল যিটো মই result অহাৰ পিছত আপোনাৰ decision অহাৰ পিছত কৰিছিলো তেতিয়া মই বাৰ বজালৈকে শুইছিলো কিয়নো examsৰ কাৰণে পুৱা আঠ বজাত উঠিবলগীয়া হৈছিল সেয়ে সেইদিনা মই বাৰ বজালৈকে শুইছিলো ছাৰ।
ছাত্ৰঃ ছাৰ মোৰ নাম...মই তামিলনাডুৰ পৰা কৈছো ছাৰ! ছাৰ মই জানিছিলো যে এনেকৈয়ে কিছু ব'ৰ্ডৰ cancel হ'ব পাৰে ছাৰ, সেয়ে মই বহুত কম পঢ়িছিলো। এনেয়ো আমি ৰাজস্থানৰ পৰা হওঁ কিন্তু থাকো আমি তামিলনাডুত।
মোদীজীঃ তেনেহ'লে আপুনি astrologyও পঢ়ে, astrology জানে? তেন্তে এইটো কেনেকৈ জানিলে যে এনেকুৱা হ'ব?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ! এনেয়ে অনুমান কৰিছিলো আৰু ভাল decision আছিল… ফেমিলীৰ সৈতে ভাল time spent হৈ গ'ল লকডাউনৰ বাবে।
মোদীজীঃ তেতিয়া তো সপ্তাহটোতে ঘৰৰ সকলো নাৰাজ হৈ যাব চাব। তুমি এইটো নকৰা, তুমি সোনকালে নুঠা, যোৱা গা ধোৱা, তুমি গা নোধোৱা, ব'লা তোমাৰ দেউতাৰ অহাৰ time হৈ গ'ল, এতিয়া চাব গালি খাব লাগিব।
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ! মোৰ নাম তমন্না, মই ডিএভি মডেল স্কুল, West Bengalৰ পৰা কৈছো। যেনেকৈ আপুনি কৈছে আমাৰ হাতত বহুত time আছে সেয়ে লকডাউনত মই আৰু মোৰ বন্ধুৱে এটা youtube channel start কৰিছিলো, তেতিয়া তাতো ফকাছ কৰিব পাৰি। আৰু তাৰ লগতে মই…
মোদীজীঃ কি নাম? Youtube channelৰ কি নাম?
ছাত্ৰঃ tamannasharmilee…তেতিয়া তাত আমি বেলেগ বেলেগ typeৰ videos দিওঁ। এটা আমি সৰু poetry কৰিছিলো, তাৰ ওপৰতো video দিছো। এখন short film আছে, সেইখনো দিছো है।
মোদীজীঃ ২১, হয় কোৱা মইনা!
ছাত্ৰঃ ছাৰ মোৰ আইতা আৰু মোৰ দেউতাৰ লগত আছো।
অভিভাৱকঃ Sir thankyou very much for everything you have done for our country sir. Thankyou very-very much. I don’t have any more words to say. আপুনি যিখিনি কৰিছে সকলো ক্ষেত্ৰতে, Thankyou very-very much.
ছাত্ৰঃ ছাৰ মোতকৈ বেছি মোৰ আইতা updated সদায় হৈ থাকে, আপোনাৰ প্ৰতিটো news follow কৰে আৰু মোক কৈ থাকে যে আজি এইটো announcement হ'ল, আজি এইটো হ'ল। তেওঁ আপোনাৰ বহুত ডাঙৰ fan হয়।
মোদীজীঃ ঠিক আছে তেন্তে আইতাই গোটেই ৰাজনীতিৰ খবৰ জানে?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ! আইতাই গোটেই ৰাজনীতিৰ খবৰ জানে। ৰাজনীতি newsৰ পৰা সকলো updated হৈ থাকে।
মোদীজীঃ বাৰু স্বাধীনতাৰ এইবাৰ পয়সত্তৰ বছৰ। স্বাধীনতাৰ পয়সত্তৰ বছৰ হৈ আছে। কি আপোনালোক স্বাধীনতা সংগ্ৰামত আপুনি যিখন জিলাত আছে, তাত কি ঘটনা হৈছিল? স্বাধীনতাৰ সময়ত কি হৈছিল? তাৰ ওপৰত এখন বৰ ভাল essay লিখিব পাৰে নেকি?
ছাত্ৰঃ হয় ছাৰ! নিশ্চয় লিখিব পাৰো।
মোদীজীঃ Research কৰিব?
ছাত্ৰঃ Yes sir!
মোদীজীঃ খাতাং?
ছাত্ৰঃ Yes sir!
মোদীজীঃ বাৰু ভাল কথা!
অভিভাৱকঃ ছাৰ মই আপোনাৰ ডাঙৰ fan হওঁ ছাৰ। ছাৰ আপুনি যি decision ল'লে সেয়া বহুত ভাল decision হয় বুলি আমাৰ ধাৰণা। আপুনি অৰ্থাৎ সকলো শিশুৰ বিষয়ে ভাবিছে, এইটো মোৰ বহুত ভাল লাগিল ছাৰ, মই আপোনাৰ ডাঙৰ fan হওঁ ছাৰ আৰু যি আপুনি কাশ্মীৰত ধাৰা ৩৭০ অপসাৰণ কৰিছিল ছাৰ সেয়াও মই বহুত ভাল পাইছো ছাৰ, বৰ ভাল ছাৰ decision আছিল সেয়া।
মোদীজীঃ ধন্যবাদজী!
ছাত্ৰঃ ছাৰ এয়া মোৰ মা-দেউতা!
মোদীজীঃ তেওঁলোক সকলোৱে গম পাই গ'ল যে আপুনি মোক কি কি ক'লে, এতিয়া আপুনি follow কৰিব লাগিব।
অভিভাৱকঃ ছাৰ মই কিবা ক'ব বিচাৰো ছাৰ! ছাৰ আপোনাৰ সকলো গুণৰ বহুত সন্মান কৰো কিন্তু আপোনাৰ সততাৰ মই অনুগামী। কিন্তু ছাৰ এটা অনুৰোধ আছে আপোনাক যে এতিয়াও দেশত যি সততাৰে কাম কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বহুত শোষণ হয় ছাৰ। ইয়াত কৃপা কৰি কিবা এনেকুৱা নীতি বনাওক যে তেওঁলোকে সন্মান পাওক যাৰ ফলত তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ সততাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি শিশুৱে অনুসৰণ কৰক আনে অনুসৰণ কৰক।
মোদীজীঃ নীতি তো হয় কিন্তু কিছুমান মানুহৰ স্বভাৱ যেনেকুৱা সেয়া বাধা হৈ পৰে। আমি সকলোৱে মিলি বাতাবৰণ বনাওঁ যদি নিশ্চয় হ'ব, সকলো ভাল হ'ব পাৰে।
মোদীজীঃ ৩১?
ছাত্ৰঃ জয় হিন্দ ছাৰ!
মোদীজীঃ জয় হিন্দ! হয় কওক কি ক'ব বিচাৰে?
ছাত্ৰঃ ছাৰ মোৰ নাম অৰনী সামলে, মই Annie Besant School, Indoreৰ পৰা। ছাৰ এতিয়া যি আপুনি decision ল'লে সেয়াতো ভাল আছিলেই তাৰ উপৰিও…
মোদীজীঃ আপোনাৰ ইন্দৌৰ কি কথাৰ বাবে প্ৰসিদ্ধ?
ছাত্ৰঃ Cleanliness স্বচ্ছতা!
মোদীজীঃ ইন্দৌৰে যেনেকৈ অভিনৱ কৰিছে স্বচ্ছতাক লৈ সঁচাকৈ এয়া সকলোতে চৰ্চা হৈছে ইয়াৰ। এই নম্বৰ সম্পূৰ্ণ দেখা নাই মইনা, তোমাৰ নম্বৰ পাঁচ নেকি?
ছাত্ৰঃ নমস্কাৰ ছাৰ! ছাৰ মই জৱাহৰ নবোদয় বিদ্যালয়, মণ্ডী, হিমাচল প্ৰদেশৰ পৰা কৈছো। ছাৰ মোৰ বাবা আপোনাৰ বহুত ডাঙৰ fan হয়।
মোদীজীঃ এই আপোনাৰ গাঁওখন ক'ত পৰে জী?
অভিভাৱকঃ হিমাচল প্ৰদেশৰ ওচৰত জিলা মণ্ডী। মণ্ডীৰ পৰা ওচৰতে আঠ-ন কিলোমিটাৰ...আৰু ঠিক আছে?
মোদীজীঃ মোৰ ভাল! প্ৰথমতে তো মই আপোনালোকৰ তাৰ পৰা sevbadi খাবলৈ পাইছিলো। বাৰু মোৰ বহুত ভাল লাগিল, আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পতাৰ মই সুযোগ পালো আৰু মোৰ এই বিশ্বাস আৰু দৃঢ় হ'ল যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকল Positiveও আৰু Practicalও। Negative thoughtsৰ ঠাইত আপোনালোকে প্ৰত্যেক difficulty আৰু challengeকো নিজৰ শক্তি বনাই লয়। এয়া আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱক-যুৱতীসকলৰ এটা বিশেষত্ব। ঘৰত থাকি আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীয়ে যিমান innovations কৰিলে, যিমান নতুন নতুন কথা শিকিছে সেইবিলাকে আপোনালোকৰ ভিতৰত এটা নতুন self confidence দিছে। আৰু মই দেখি আছিলো আজি মই তো অকস্মাত আহি গ'লো আপোনালোকে গম পোৱাও নাছিল তথাপি আপোনালোক এজনেও কথা-বতৰা পাতি হেহোনেহো কৰা নাই, আপোনালোকে যেন নিজৰ teacherৰ সৈতে সদায় কথা পাতে বা নিজৰ parentsৰ সৈতে নিতৌ কথা পাতে, তেনেকৈয়ে মোৰ সৈতে পাতি আছিল। এই যি আপোন ভাব আছে, এয়া মোৰ বাবে বহুত আনন্দৰ কথা। মোৰ বাবে এই অনুভৱ বহুত আনন্দদায়ক যে মই মোৰ দেশৰ ইমান কোণত বহি থকা এই শিশুসকলৰ সৈতে ইমান সহজভাৱে মই কথা পাতিব পৰিছো। নহ'লে এতিয়া কি হয় সেয়া দেখিয়েই আচৰিত হৈ যায়, আৰে আপুনি, পুনৰ তেওঁ কথাই নাপাতে। কিন্তু মই দেখি আছিলো যে আপোনালোকে একো নাপাহৰাকৈ অত্যন্ত বিশ্বাসেৰে কথা পাতি আছে। এয়া মোৰ বাবে বহুত ভাল অভিজ্ঞতা।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ অনুভৱ জীৱনৰ প্ৰতিটো স্তৰত আপোনালোকৰ বহুত কামত আহিব। যদি কঠিনতকৈও কঠিন সময় তাক বাৰে বাৰে মনত পেলাই কন্দাকটা কৰি সময় নষ্ট নকৰিব, কঠিন সময়ৰ পৰাও কিবা শিকিছে চাগে, সেই শিক্ষাক লৈ আগবাঢ়িম, আপোনালোকে বহুত শক্তি পাব। আপোনালোক যি fieldলৈকে যাব তাত যথেষ্ট কিবা নতুন কৰিব পাৰিব। আপোনালোকে দেখিছে চাগে schoolsত, collegeত আমাক team spiritৰ বিষয়ে বাৰে বাৰে কোৱা হয়, শিকোৱা হয়। United strengthৰ relations আমাক দিয়া হয়। কিন্তু কৰোণাৰ জটিলতাৰ মাজত আমি এই relations ওচৰৰ পৰা চোৱাৰ, বুজাৰ, জীয়াৰ এক প্ৰকাৰৰ নতুন সুযোগ লাভ কৰিছো। কেনেকৈ আমাৰ সমাজত প্ৰত্যেকেই এজনে আনজনৰ হাতত ধৰিলে, কেনেকৈ দেশে team spiritৰ জৰিয়তে ইমান ডাঙৰ challengeৰ সন্মুখীন হৈছে। এই সকলো আমি experience কৰিলো। Public participation আৰু team workৰ এই experience মই নিশ্চিতভাৱে বিশ্বাস কৰো যে আপোনালোককো এক নতুন শক্তি দিব।
বন্ধুসকল,
কঠিনতকৈও কঠিন সময়তো যিমান আমাৰ দেশৰ, আমি ইতিহাস চাম তেতিয়া জানিম এইবাৰো মই যেতিয়াই কাৰোবাৰ লগত কথা পাতো, যেনেকৈ এইমাত্ৰ এগৰাকী কন্যাই কৈ আছিল, তেওঁৰ পৰিয়ালৰ দুজন লোকক তেওঁ হেৰুৱালে। এয়া সৰু কথা নহয় জীৱনত, তথাপি তেওঁৰ চকুত এক বিশ্বাস উজ্জ্বলি আছে। সকলো হিন্দুস্তানীৰ মুখৰ পৰা, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ মুখৰ পৰা এই শব্দই ওলাই আছে, সম্পূৰ্ণ বৈশ্বিক মহামাৰী, সম্পূৰ্ণ শতাব্দীত কেতিয়াও এনেকুৱা সংকট অহা নাই। আৰু লগলাগি আগবঢ়া, এয়াইতো আমাৰ সংকল্প আৰু মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে আপোনালোকে আগলৈ য'লৈকে যাব এনেকৈয়ে লগলাগি আগ বাঢ়িব আৰু দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব।
আৰু যেনেকৈ মই কৈছো যে পাঁচ জুনত পৰিৱেশ দিৱস, কিবা নহয় কিবা কৰক environmentৰ বাবে কিয়নো এই পৃথিৱীক প্ৰকৃতিক ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। সেইদৰে একৈশ জুন, মনত আছেনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস আৰু UNত এই সিদ্ধান্ত যিমান হৈছে, এই যোগ দিৱস এনেকুৱা যে পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ অধিক দেশে ইয়াৰ সমৰ্থন কৰিছে। UNত প্ৰায় সকলো দেশে ইয়াৰ সমৰ্থন কৰে, আগতে কেতিয়াও এনেকুৱা হোৱা নাছিল। সেয়ে এই যোগ দিৱসত আপুনিও নিজৰ পৰিয়ালত থাকি যোগ কৰক, আৰু মই কৈছো বহুত মেচ আছে, অলিম্পিক আছে, জনা দৰকাৰ আমাৰ দেশৰ কোন পাৰদৰ্শী খেলুৱৈ এইবাৰ অলিম্পিকলৈ যাব।
এই কৰোণা কাল খণ্ডত যেনেকৈ ভেকচিনেচন কৰিব লাগে, আপোনালোকৰ পৰিয়ালতো কোনোবা মানুহ থাকিব, যাৰ পঞ্জীকৰণ আদি কৰাৰ কাম আপুনি কৰিব পাৰে। মই আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভকামনা জনাইছো। আপোনাৰ মাতৃ-পিতৃৰ আপোনাৰ ওপৰত আশীৰ্বাদ অব্যাহত থাকক। আপুনি নিজৰ সপোন লৈ জীৱন যাপন কৰক আৰু আপোনাৰ সপোনৰ বাবে আপোনাৰ মাতৃ-পিতৃয়ে গৌৰৱ কৰিব, এনেকুৱা মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। মোৰ বহুত ভাল লাগিল, মই অকস্মাত আপোনালোকৰ মাজত সোমাই গ'লো। আপোনালোকে হাঁহি-তামাচাৰে কথা পাতি আছিল, ৰগৰ শুনাই আছিল কিন্তু মই আহি অলপ disturb কৰিলো আপোনালোকক। কিন্তু মোৰ বহুত ভাল লাগিল। মই আপোনালোকৰ ওচৰত বহুত কৃতজ্ঞ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's surprise interaction with Class XII students and their parents
03 JUN 2021 11:45PM by PIB Delhi
School Principal: Namaste Sir!
Prime Minister Modi: Namaste!
Prime Minister Modi: Hope I didn’t disturb you? You were all having a great time. You were burning calories online!
Secretary, Department of School Education & Literacy: Namaskar Sir! Many thanks to you Sir for joining us! I just told them that a special guest is about to join us. Sir, they would not have dreamt that you would join us. They were talking about you before you joined us. You have so many fans here.
Prime Minister Modi: Ok! I just dropped in, but I don’t want to disturb you because you were in a very cheerful mood and I found that there was no tension of examination. It seemed that your happiness had no end because of that. And you have also learnt how to burn calories while in a closed room.
Prime Minister Modi: So, how are all of you?
Students: Very well, Sir.
Prime Minister Modi: Are you fine?
Students: Yes Sir, we are fine.
Prime Minister Modi: Are your entire family members fine?
Students: Yes Sir!
Prime Minister Modi: The day before when you heard (about the cancellation of the Board examination), did you have tension? Now there is no tension, is it so?
Students: Yes Sir, indeed.
Prime Minister Modi: So, you have tension about the examination?
Students: Yes Sir. Very much.
Prime Minister Modi: Then my book is of no use, because I have written in Exam Warrior that never ever harbour tension. Then why did you harbour tension?
Student: Sir, when we do the preparation every day, then there is no tension.
Prime Minister Modi: So, when tension is there?
Student: As such, there was no tension. The health of the youth is important. We will remain indebted to you forever for such a great decision.
Prime Minister Modi: What is your good name?
Student: Sir, Hiteshwar Sharma from Panchkula.
Prime Minister Modi:Hiteshwar Sharma ji! So you live in Panchkula?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: In which Sector?
Student: Sir, Sector 10.
Prime Minister Modi: I have lived in Sector 7 for many years.
Student: I got to know just today, Sir.
Prime Minister Modi: Yes, I lived there.
Student: Sir, there are many people who support you and want to see you again here.
Prime Minister Modi: Tell me, you were topper in Class X. You would have prepared for Class XII to top again. Now that there would be no exams, so what now?
Student: Sir, I was telling the same. There were expectations. But I liked the decision, as pressure was increasing for the examination. It had reached the saturation point. And we could sense it is not safe also. You have made a great decision. I believe that those who are toppers or those who put in efforts, their efforts never go waste and the knowledge always remains with us. And those who have been preparing consistently will remain topper no matter what the criteria is. So, they don’t need to have any tension. Some people are saying that the toppers are disappointed. There is a provision of sitting for examination and one can always write the examination. I consider it a very well thought out decision and we will remain indebted to you forever.
Prime Minister Modi: Ok children, when some people consider themselves to be brave and say that they will not wear masks or will not obey the rules. How do you feel about it?
Student: Sir, we will have to follow the rules. As you just said that there are some people who don’t wear masks and don’t follow the Covid guidelines, it is really very disappointing, because our government and international organizations have been creating so much awareness regarding this pandemic. It really feels bad when people don’t understand it. I would like to share something with you. We ran an awareness drive in our locality when the lockdown was lifted. We held street plays regarding proper Covid guidelines and told people to follow them, maintain social distancing, wear masks and wash hands regularly. I think a bigger change can come about if we take the initiative at our level and become responsible.
Prime Minister Modi:I would like to know one thing that when children are in Class XII, they and their family members are worried about what to do next. Till a day before, i.e., June 1, all of you were in a mood to sit for the examination and had made a proper timetable and planned accordingly. Now that there will be no examination, there is a vacuum. How will you fill that vacuum?
Student: Namaste Sir, I am Vidhi Choudary from Guwahati Royal Noble School.
Prime Minister Modi: Are you from Guwahati?
Student: Yes, Sir.
Student: Sir, I would like to tell you one thing that as you said that there were so many things in one’s mind before this decision was made. I would like to tell you all about Exam Warriors. When I was in Class X, I was travelling from Kolkata to Guwahati when I saw your book at the airport. My 10th exams were about to start, so I bought the book immediately. It is my personal experience that I read that book every day for about a month. Sir, you started the book with a suggestion that one should celebrate exams as a festival. So, Sir, where is the question of fear for the festival? When we prepare for a festival, we want it to be successful. You ended the book with the great mantra of Yoga. These two things remained with me. I understand the circumstances were not very good, but the way I prepared for the examinations for my 12th class, I thank you for the book.
Prime Minister Modi: But the answer to my question remains. There is a youngster who is raising his hands as he has not got the opportunity (to speak). What is your good name?
Student: Sir, my name is Nandan Hegde.
Prime Minister Modi: Are you from Karnataka?
Student: Yes Sir, from Bengaluru.
Prime Minister Modi: Ok, tell me.
Student: Sir, I think that this is not the end-all examination of my life. There will be so many examinations in future. We have to remain healthy so that we can prepare for the forthcoming examinations.
Prime Minister Modi: Ok. Now that you are relieved of the exams, where will you spend your time? Watching IPL or Champions League finals or French Open or the Olympics which are starting from July? Who all from India are going to participate in the Olympics, what is their background? Or you will think about the Yoga Diwas which is on June 21?
Student: Everything, Sir.
Prime Minister Modi: This bespectacled daughter wants to say something as she has not got the opportunity for long.
Student: Namaskar Sir. The moment I got to know that you have cancelled our exams, I was very happy that one stress has lessened. But now we know that we have to study for competitive exams. Earlier, we used to prepare for Board exams and then for competitive exams. Now that we have so much time, we can prepare for the competitive exams in a much better way. I am very grateful to you, Sir.
Prime Minister Modi: So, the issue of exams does not go out of your mind?
Student: Yes Sir.
Prime Minister Modi: You are at your home, so your parents must be listening to everything now.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: Show me, where are they?
Student: Sir, I call them.
Prime Minister Modi: Namaste ji.
Parent: Namaskar Sir.
Prime Minister Modi: How did you feel now that your daughter has been relieved (of the examination)?
Parent: Sir, it is a good decision, because the situation is really very bad in the entire country. It is good that the students have been relieved of the tension now and they can better prepare for their career.
Prime Minister Modi: I am happy that you have taken that decision in a positive way. Yes, are there other children who want to say something?
Student: Namaskar Sir! I am from Kendriya Vidyalaya, Bengaluru. I am a huge fan of yours.
Prime Minister Modi: Thank you.
Student: Sir, your decision was really very good because if the head is safe then one can wear so many turbans.
Prime Minister Modi: It is said in our country that Health is Wealth.
Student: Yes Sir, You are our inspiration.
Prime Minister Modi: When you talk about head, do you only think about it or the entire body?
Student: Physical way, sir.
Prime Minister Modi: Ok. What do you do for physical fitness? How much time do you spend and what do you do?
Student: Sir, I do yoga and other exercises for 30 minutes every morning along with my younger brother.
Prime Minister Modi: Your family members are listening to what you are saying. You will get caught, if I ask them.
Student: No Sir. Me and my brother do Yoga every day for 30 minutes. I also play tabla to keep my mind fresh. I have been training for about a year.
Prime Minister Modi: Is music in the nature of everybody in your family?
Student: Yes Sir, my mother also used to play Sitar and Tanpura.
Prime Minister Modi: Therefore, there is an atmosphere of music at home.
Prime Minister Modi: Now, I will give opportunity to others who have not been able to speak. There is a girl in front of me who has put on white earphones and she wants to say something.
Student: Namaste Sir. My name is Kashish Negi. I am from MRADAV Public School, Solan, Himachal Pradesh. I would like to tell you that it is like a dream come true. I never thought that I would be able to meet you. I would also like to thank you for the decision which is very right, because our life had come to a standstill for the last one-and-a-half years. There was no development. I am very happy with your decision. Thank You.
Prime Minister Modi: The girl who has raised her finger. Yes, tell me.
Student: Namaste Sir. I am a student of Class XII of Delhi Public School, Jaipur, Rajasthan. My name is Jannat Sakshi. I welcome your decision for the Board examination. The decision is very right in the wake of the present situation, because the safety and well-being of children is paramount. We have complete faith in CBSE that their evaluation methods will be in our interest. I am confident that our efforts will bear fruits. Thanks Sir.
Prime Minister Modi: All the parents should come before the screen. It will also be easier for me that you will speak truth. I can see a youngster in front of me. The gentleman wearing white shirt is speaking.
Student 1: Sir, my mother is not here. When we sit together, she tells me not to worry as Modijiis there and he will do it. During lockdowns, my beard would grow also. Mummy would often ask me about my beard. I would tell her that being a fan of Modiji, I would grow my beard.
Student 2 : Sir, my name is Shivanjali Agarwal. I am a student of Kendriya Vidyalaya, JNU, New Delhi. I would like to tell you that now that exams have been cancelled, I will utilize the extra time now for entrance and competitive exams. Thank you very much for cancelling the exams.
Prime Minister Modi: You do one thing. Write down one number on your paper. I will call you by the number. Otherwise, what is happening is that I don’t know your names as I came suddenly and I am unnecessarily troubling you.
Parent: Namaste Sir. We are your fans. Whatever decision you take will be in the interest of the students. We are with you and will remain so forever.
Prime Minister Modi: Number one?
Parent: Namaskar Sir. Thank you so much Sir. Your decision was very fruitful for our children.
Prime Minister Modi: Just now, I have told everybody to come out of this exam issue. Can we talk about something else?
Parent: Of course, Sir. Must say, I did not feel as good by meeting Shahrukh Khan as you Sir. It’s a dream come true. You are the best. We would like our children to utilize the time and make a better career.
Prime Minister Modi:Number 26.
Student: Sir, I think I dance for my mental and physical health. I do Kathak. I also do cycling when I feel like it. The first thing that I did after your decision (to cancel Board exams) was that I slept till 12 p.m. as I had to wake up at 8 a.m. everyday due to exams.
Student: Sir, I am from Tamil Nadu. I knew that Board exams would be cancelled. Therefore, I did not study much. Though we are from Rajasthan, we live in Tamil Nadu.
Prime Minister Modi: So, you also know about astrology? How did you know that it (exam cancellation) was about to happen?
Student: Yes Sir. I had anticipated this. It was a good decision. I spent a good time with the family due to the lockdown.
Prime Minister Modi: You see, your family members would become angry with you within a week if you don’t do something, not wake up early, or not taking bath. You will be told that your father is about to come and you are going to be scolded.
Student: Namaste Sir. I am Tamanna. I am from DAV Model School, West Bengal. As you said, we have so much spare time. So, I along with my friend started a YouTube channel…
Prime Minister Modi: What’s the name of your YouTube channel?
Student: Tamannasharmilee. We keep on putting different videos. We have uploaded poetry and a short film.
Prime Minister Modi: Number 21. Yes, tell me, son.
Student: I am with my grandmother and father.
Parent: Sir, thank you very much for everything you have done for our country, Sir. Thank you very-very much. I don’t have any more words to say. Thank you very-very much for whatever you have done in different fields.
Student: Sir, my grandmother keeps herself updated more than me. She follows every news related to you and tells me about the announcements made by you. She is a very huge fan of yours.
Prime Minister Modi: So, the grandmother understands everything related to politics?
Student: Yes Sir. My grandmother is aware of everything related to politics. She keeps herself updated about all the political news.
Prime Minister Modi: This year is going to be the 75th anniversary of our independence. Can you write an essay on what happened in your district during the freedom struggle?
Student: Yes Sir. Indeed, we can write.
Prime Minister Modi: Will you do the research?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: Promise?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: Ok, fine.
Parent: I am a huge fan of yours. Sir, you have made a very good decision. You thought about the children. And Sir, I also liked your decision to revoke Article 370 in Kashmir.
Prime Minister Modi: Thank you.
Student: Sir, here are my parents.
Prime Minister Modi: They have come to know about whatever you have told me. Now, you will have to follow them.
Parent: Sir, I want to say something. I respect all your qualities, but I am convinced about your honesty. But, I have a request. Still, the people who do their job honestly continue to be exploited in our country. Please formulate a policy so that those people are honoured and children and others can also emulate their honesty.
Prime Minister Modi: Policies are formulated. But the intention of some people is the major hindrance. If we all come forward and create such an environment, it can be done.
Prime Minister Modi: Number 31?
Student: Jai Hind Sir.
Prime Minister Modi: Jai Hind. Yes, what do you want to say?
Student: Sir, my name is AraniSamle and I study in Annie Besant School, Indore. The decision that you have taken is very good and besides this ….
Prime Minister Modi: Indore is famous for what?
Student: Cleanliness.
Prime Minister Modi: Indore is being talked about by everybody for its cleanliness. I can’t see the number properly. Is your number 5?
Student: Namaskar Sir. Sir, I am from Jawahar Navodaya Vidyalaya, Mandi, Himachal Pradesh. My father is a huge fan of yours.
Prime Minister Modi: Where is your village?
Parent: It is in Mandi in Himachal Pradesh. It’s about 8-9 kilometres from Mandi. Are you fine?
Prime Minister Modi: I am fine. Earlier, I used to get sevbadi from your region.
It was nice talking to you and my trust has further strengthened that the youth of India is positive as well as practical. Instead of negative thoughts, you turn every difficulty and challenge as your strength. This is the specialty of the youth of our country. The innovations that you have carried out while under home restrictions and the new things that you learnt have infused a new self-confidence in you. I noticed that when I came all of a sudden without your knowledge, you did not stammer while talking to me. You talked to me the same way as you do while talking to your teachers or your parents. I am very glad about this affinity. This experience is very pleasurable that I am able to talk to so many children with so much ease. Otherwise, what happens is that a person is taken aback after seeing somebody and he does not talk openly. But I have noticed that you are talking very confidently. It was a very nice experience for me.
Friends,
Your experiences are going to be of great use to you at every stage of your life. Don't waste time crying by remembering the toughest of times.You must have learnt something from difficult times. You will gain strength by learning from those experiences. And you will be able to do a lot of new things in whatever field you go to. You must have noticed that we are constantly told about team spirit and united strength in schools and colleges. But in the midst of Corona's difficulties, we have had a new opportunity to look closely at these relations, to understand them and a new way to live our life. How everyone in our society held each other's hands and how the country has faced such a big challenge with team spirit. We have experienced all this. I am sure that this experience of public participation and teamwork will give you a new strength too.
Friends,
Even in the toughest of times, as much as we see the history of our country, we will know.This time also, whenever I talk to someone … as a daughter was saying that she lost two members of her family. It is not a small thing in life, but still a belief is there in her eyes. Everyone feels that a disaster has come, but we will come out victorious. Every Indian is saying that this is a global pandemic, such a crisis has not been witnessed in the century, nobody heard about this in the last four to five generations, but this has come during our period. Still, every Indian is vocal that we will defeat this and we will come out of this crisis and will take the country forward with a new energy. We have to move forward together. I am confident that wherever you go, you will continue to move forward together and take the country to newer heights.
And as I said, 5th June is Environment Day, do something for the environment because it is the responsibility of all of us to save the earth and nature. Similarly, 21st June is the International Yoga Day. Most of the countries have supported this decision of Yoga Day. Never before has it happened that almost all the countries supported it in the United Nations. Adopt Yoga on the occasion and do it with your family. As I said earlier there are so many matches, Olympics are there, we should know who all from our country are going to take part in the Olympics. We get new inspiration when we get to know the efforts put in by these players and how they have come out of difficult situations. I am confident that all the youngsters will utilize this time.
During this Corona period, you can register your family members for vaccination. Register people from your localities and as the vaccines are available they will be vaccinated. Include service as part of your work. My best wishes are with you. May the blessings of your parents remain with you! May you live your dreams and your parents will be proud of your dreams. It was a very nice feeling though I joined you suddenly. You were having a great time cracking jokes and I disturbed you a bit. But it felt good. I am grateful to you.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.