প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ক্লাস XIIকী মহৈরোইশিং অমসুং মখোয়গী মমা-মপাশিংগী খঙহৌদনা ৱারী-ৱাতাই শাখিবগী ৱারোল
03 JUN 2021 11:45PM by PIB Imphal
হেদমাস্তর : খুরুমজরি সর!
মোদীজী : খুরুমজরি!
মোদীজী : ঐহাক্না নখোয়দা দিস্তর্বতি তৌদেকো? নখোয় পুম্নমক য়াম্না নুংঙাইবা ৱারীশিং শারম্মি? নখোয়না ওনলাইন কেলোরি বর্ন তৌরি।
হেদমাস্তর : খুরুমজরি সর! অমসুং সর য়াওবীররে, অদোমনা ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওবীরকপা অসিগীদমক হন্না-হন্না থাগৎচরি। ঐহাক্না হৌজিক্তা মখোয়দা অখন্নবা মীথুংলেন অমা লাক্কনি হায়না হায়জরম্মিনি সর, মখোয়না অসুম্না সরনা য়াওরক্কনি হায়বা খল্লমলোই অমসুং সর মখোয়না অদোমনা লাকত্রিঙৈ মমাংদগী অদোমগী ৱারী কয়া শারম্মি। মসিদা অদোমগী ফেন য়াম্না য়াওরি।
মোদীজী : ফরে, ঐহাক্না মফম অসিদা থাজদনা য়াওররে অদুবু নখোয়দা দিস্তর্বতি তৌবা পামদে মরমদি নখোয় য়াম্না নুংঙাইনা হরাও মীনোক তমলমখি অমসুং হৌজিক্তি নখোয়দা পরিক্ষাগী ৱাখল ৱানা অমত্তা পোক্তরে হায়না ঐহাক্না ফাওজৈ। মসিনা মরম ওইরগা নখোয়গী হরাওবগী পনখৈ লৈত্রবা মাল্লি। অমসুং কা মনুংদা থোং লোন্দুনা লৈবনা ওনলাইন কেলোরী করম্না বর্ন তৌগনি হায়বা অসিসু নখোয়না তমশিলহৌরে।
মোদীজী : ফরে নখোয়ন পুম্নমক কমদৌরি?
মহৈরোই : নুংঙাইরি সর! য়াম্না নুংঙাইরি সর!
মোদীজী : নখোয় পুম্নমক অনা-অয়েক য়াওদেকো?
মহৈরোই : হোয় সর, য়াওদে!
মোদীজী : নখোয়গী ইমুংগী মীওই পুম্নমক অনা-অয়েক য়াওদেকো?
মহৈরোই : হোয় সর!
মোদীজী : মসিগী মতাংদা ঙরাং নখোয়না তাবা মতম অদুগী মমাংদা তেন্সন লৈরম্বরা অমদি হৌজিক তেন্সন অদু চৎখ্রবরা, অসুম্না তৌবরা?
মহৈরোই : হোয় সর! অচুম্বনি সর!
মোদীজী : হায়বদি নখোয়দা পরিক্ষাগী তেন্সন লৈ হায়বনি?
মহৈরোই : হোয় সর! য়াম্না লৈরম্মি সর!
মোদীজী : অদু ওইরবদি ঐহাক্না লাইরিক ইরিবা অদু কান্নদ্রে, ঐহাক্না একজাম ৱারিয়রদা কৈদৌনুংদা তেন্সন লৈগনু হায়না হায়খি, অদুগা নখোয়না করিগী তেন্সন লৈরিবনো?
মহৈরোই : সর ঐখোয়না নুংতিগী প্রিপরেসন তৌখি, মতম অদুদা তেন্সন লৈবগী ৱাফম লৈখিদে সর।
মোদীজী : করম্বা মতমদা তেন্সন লৈবগে?
মহৈরোই : সর তেন্সন হায়বা অসি করিসু নত্তে অমসুং নহারোলশিংগীদমক হকচাং ফনা থম্বা অসি খ্বাইদগী মরু ওই মরম অসিনা অসিগুম্বা অফবা ৱারেপ অমা লৌবীখিবা অসিগীদমক পুন্সি অসিমা অদোমগী লমন তোনশিনজরবনি।
মোদীজী : অদোমগী মিং করি কৌবগে অমুক্তা হায়বীয়ু?
মহৈরোই : সর হিতেশ্বর শর্মা, পঞ্চকুলাদগী।
মোদীজী : হিতেশ্বর শর্মাজী! পঞ্চকুলাদা লৈরিরা?
মহৈরোই : হোয় সর!
মোদীজী : করম্বা সেক্তরদা?
মহৈরোই : সেক্তর ১০দা সর!
মোদীজী : ঐহাক্না তরেৎতা লৈরম্মি, মফম অদুদা চহি কয়া লৈরকখি।
মহৈরোই : ঙসিতা খংঙি ঐহাক্তি সর।
মোদীজী : হোয়, ঐহাক মফম অদুদা লৈরমখি।
মহৈরোই : হোয় সর, সর অদোমবু য়াম্না সপ্পোর্ত তৌবা মীওই কয়ানা মফম অসিদা অদোমবু অমুক হন্না উবা পাম্লি।
মোদীজী : ফরে, ইনাও নহাক তরাশুবদা তোপ্পর ওইখি, অদুনা তরানিথোই শুবদসু মীকোক থোংনবা য়ুমদা শেম-শারম্লগনি। হৌজিক পরিক্ষা অসি তোক্লবনিনা নহাক শেম-শাবা পুম্নমক লেপ্লবরা?
মহৈরোই : সর ঐহাক্না ৱাফম অদুমক হায়রম্লিবনি, অনীংবা-অপাম্বশিংই লৈগনি অদুবু ঐহাক্না মসিদা নুংঙাইবা পোকই সর মরমদি করিগুম্বা ঐহাক্না পরিক্ষা অসি থারবদি প্রেসর হেনগৎলক্কনি সেচুরেসন পোইন্ত অমা য়ৌগনি অমসুং মসি য়াম্না শাফবদি ওইদে অমসুং অদোমনা য়াম্না অফবা ৱারেপ অমা লৌরকখি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি তোপ্পর ওইগরে নত্ত্রগা হোৎনবা কনবা ওইরবসু, হোৎনবা কনবা অদু কৈদৌনুংদা লেম্না মাংদে, লৌশিং অদু মতম চুপ্পদা ঐখোয়দা লেংদনা লৈহৌই। অমসুং কানগুম্বা লেপ্পা লৈতনা লাইরিক ওরাইরিবা, কনসিস্তেন্ত ওইবা অদুদা সর ক্রাইতেয়িয়া অমা হেক্তা লাকপা মতমদা অদোমনা ৱারেপ অমা হেক্তা লৌরবসু মদুদা মহাক্না অদুমক মীকোক থোংবা ওইগনি। অদুনা মখোয়না মসিদা য়াম্না ৱানীংঙাই ওইদে, মীওই খরনা তোপ্পরদি নুংঙাইরম্লরোই নত্ত্রগা অসিগুম্বা কয়া হায়নরি। ঐখোয়না পেপর অসি অমুক হন্না থানবগী প্রবিজন অমদি থমখি হায়বা ঐহাক্না য়াজৈ। অদুনা মসি য়াম্না ৱাখল লৈনা লৌবা ৱারেপ অমনি হায়না ঐহাক্না লৌজৈ অমসুং মসিদা ঐখোয়না পুন্সি অসিমা অদোমগী লমন তোনশিনজরগনি।
মোদীজী : ফরে অঙাংশা, মীওই খরা লৈ মশানা মশাবু য়াম্না থৌনা ফবনি হায়না লৌজৈ। য়াম্না থৌনা লৈবনি হায়না খঞ্জৈ অমসুং ঐহাক মাস্ক উপলোই, কাংলোন ঙাক্না চৎলোই, ঐহাক মসি তৌরোই হায়না হায়রি। মতম অদুদা নখোয়দা করি ফাওবগে?
মহৈরোই : সর কাংলোনশিং অসি ঙাক্তবদি য়াদে... অদোমনা হৌজিক হায়খিবা অদুগুম্না মীয়াম্না মাস্ক উপ্পু য়াদবা নত্ত্রগা কোবিদকী গাইদলাইনশিং ফোলো তৌ য়াদবা মতম অদুদা য়াম্না শাওনিংবা পোকই মরমদি ঐখোয়গী সরকারনা লাইচৎ অসিগী মতাংদা এৱের্নেস পীরি, ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংনা এৱের্নেস কয়া পীরি। মীয়াম্না ভাব তাদবা মতমদা য়াম্না নুংঙাইতে। অমসুং ঐহাক্না অদোমদা করিগুম্বা খরা সিয়র তৌবা পামজৈ মদুদি ঐখোয়না অমসুং ঐখোয়গী লৈকাইগী অঙাংশিংনা থা খরগী মমাংদা মফম অসিদা অনলোক তৌবা মতমদা এৱের্নেস দ্রাইব অমা চত্থখি। অমসুং ঐখোয়না স্ত্রীৎ প্পেশিং পাঙথোকপা, ঐখোয়না মফম অমদগী অমদা চৎতুনা মীয়ামদা কোবিদ গাইদলাইনশিং ঙাক্না চৎপা, সোসিএল দিস্তেন্সিং থম্বা, মাস্ক উপ্পা অমসুং মখোয়বু শুদোক-চামথোকপা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং নখোয়না মসি ঙাক্না চৎপীয়ু হায়না হায়জখি। অদুনা করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী থাক্তা লৌখৎপা য়াবা থৌরাং লৌখৎলবা অমসুং ইশানা থৌদাং লৌরবদি অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্কনি হায়না ঐহাক্না খঞ্জৈ।
মোদীজী : ফরে ঐহাক্না খঙনীংবদি নখোয়গুম্বা ১২শুবা তম্লিবা অঙাংশিংগী ৱাখলদা ইমুং অসিদা মথংদা করি থোক্লগবা হায়না খন্দুনা লৈ হায়বা ঐহাক্না খংঙি। নহান ফাওবা হায়বদি তাং অমগী অয়ুক ফাওবা, ঙসি মসি পারগনি, হয়েং মসি পাগে, অয়ুক পুং মঙাদা হৌগৎকনি, পুং মরিদা হৌগৎকনি, মসি তৌগে, মদু তৌগে, পুম্নমক খল্লমগনি, তাইম-তেবল পুম্নমক শেমদুনা থম্লমগনি। খঙহৌদনা পুম্নমক অসি তোকখ্রবদা, অহাংবা অমা লাকপা মতমদা, অহাংবা অসি নখোয়না করম্না মেনশিনগনি?
মহৈরোই : খুরুমজরি সর! গুৱাহারি রোয়েল নোবল স্কুলদগী বিধি চৌধরীনি!
মোদীজী : গুৱাহাতিদগীরা?
মহৈরোই : হোয় সর!
মোদীজী : গুৱাহাতিদগীরা?
মহৈরোই : সর, অদোমনা মীপুম খুদিংমক্কী ৱাখল্লোন্দা অয়ুক অদু ফাওবা ৱাখল্লোন কয়া অমা লৈরমগনি হায়না হায়বীরিবা মওং অদুদা ঐহাক্না শুপ্নগী হায়জনীংবদি সর অদোমনা হৌবগা অদোমনা অদোমগী একজাম ৱারিয়রগী মতাংদা অদোমনা হায়বীখি, মসিদা ঐহাক্না পুম্নমক্ত ৱাফম অমা হায়জনীংঙি মদুদি ঐহাক্না তরা শুবা তম্লি হায়বদি ঐহাক্না তরাশুবগী পরিক্ষা থারমদাইদা ঐহাক্না ত্রেবেল তৌখি, কলকত্তাদগী মফম অসিদা লাকখি মদুদা এয়রপোর্ত্তা অদোমগী লাইরিক অদু উখি। সর ঐহাক্না মদু খুদক্তা লৈখি অমসুং ঐহাক্কী তরাশুবগী পরিক্ষাসু তৌগদৌরবনি। মসি ঐহাক ইশানা থেংনরকপা অদুনি, সর ঐহাক্না থা অমা ফাওবা নুংতিগী লাইরিক অদু পাখি অমসুং অদোমনা লাইরিক অদুগী অহৌবদা পরিক্ষাবু হরাও-কুহ্মৈ অমা ওইনা লৌনবা হায়বীখি। অদুনা সর হরাও-কুহ্মৈবু করিগীদমক অকীবা পোক্কদোইনো? হায়বদি হরাও-কহ্মৈগীদমক্তা ঐখোয়না মদু মাই পাক্নবা শেম-শাখি অমসুং অদোমনা য়োগগী খ্বাইদগী অচৌবা মন্ত্র অমা পীখি অমদি লাইরিক অদু য়োগগী মন্ত্রনা লৌশিনখি। অদুনা ৱাফম অনি অসি ঐহাক্কী ৱাখলদা তৎতনা লৈখি মদুদি ফীভম ফত্তে, পুম্নমক্তি লৈরে হায়না লৌরসি, অদুবু ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা পরিক্ষাগীদমক শেম-শাখিবা, ঐহাক্না তরানিথোইশুবদা শেম-শাখিবগী মওং পুম্নমক অদুদা লাইরিক অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা মায়োক্নখিদে অসিগীদমক সর অদোমবু থাগৎচরি।
মোদীজী : ঐহাক্না হংখিবা ৱাহং অদুগী পাউখুম ফংলে অমসুং নহা ওইরিবা নুপামচা অমনা মখুৎ লেপ্তনা থংগৎলি, মহাক খুদোংচাবা ফংদ্রে। নহাক্কী নমিং করি কৌবগে?
মহৈরোই : সর ঐহাক্কী ইমিং নন্দন হেগদে কৌই।
মোদীজী : নন্দন হেগদে, নহাক কর্নাতক্তগীরা?
মহৈরোই : হোয় সর কর্নাতক্কী বেঙ্গলুরদগীনি সর!
মোদীজী : হায়বীয়ু!
মহৈরোই : সর ঐহাক্না পরিক্ষা অসি ঐহাক্কী পুন্সিগী অরোইনা পরিক্ষানি হায়না লৌজদেম সর তুংদা পরিক্ষা কয়া অমা লাক্কনি। হৌজিক ঐখোয়গী হকচাং ফনা থম্বা তাই অমসুং তুংদা লাক্কদবা পরিক্ষাশিংগীদমক শেম শাবা তাই।
মোদীজী: হৌজিক নখোয় পরিক্ষাদগী ফ্রী ওইরে, অদুদি ৱাখলদা আই.পি.এল. য়েংদুনা মতম লেনগে নত্ত্রগা চেম্পিয়ন লীগকী ফাইনেল য়েংগে নত্ত্রআ ফ্রেঞ্চ ওপন য়েংগে হায়না খনবরা নত্ত্রগা জুলাইদা হৌগদবা ওলিম্পিক অসিগীদমক খনগদ্রা, ভারতকী ওইনা ওলিম্পিক অসিগীদমক কনা-কনা চৎকনি? মখোয়গী বেকগ্রাউন্দ অসি করিনো? তাং ২১ অসি য়োগগী নুমিৎনি মসিদা ৱাখল থাদগদ্রা নত্ত্রগা করিদা ৱাখল থাদগনি?
মহৈরোই : পুম্নমক অসিদা ৱাখল থাদগনি সর!
মোদীজী : আনোক উপ্পী ইচানুপী অসি করিগুম্বা খরা হায়নীংলি, মঙোন্দা খুদোংচাবা ফংদনা লৈরে।
মহৈরোই : খুরুমজরি সর! সর ঐখোয়গী পরিক্ষা অদু অদোমনা কেন্সেল তৌখ্রে হায়না হেক খঙবগা অহানবদা য়াম্না হরাওখি মদুদি হোজিক স্ত্রেস অমদি হন্থরে, হৌজিক ঐখোয়না ঐখোয়গী কম্পিতিতিব পরিক্ষাশিংগী খক্তা শেম শাবা ফংলগনি হায়বা খংখি। মমাংদা বোর্দকী শেম শারবা মতুংদা কম্পিতিতিব পরিক্ষাশিংগী শেম শাবা হায়না খলমখি। হৌজিক্তি ঐখোয়গী কম্পিতিতিব পরিক্ষাশিংগী শেম শানবা ঐখোয়দা মতম মরাং কাইন ফংলে। অদুনা সর ঐখোয়না য়াম্না থাগৈচরি।
মোদীজী : অদুদি ৱাখলদগী পরিক্ষাগী ৱাখল অসি লেংদনা লৈরি?
মহৈরোই : হোয় সর, চুম্মি অদুমক লেংদনা লৈরি।
মোদীজী : করিগুম্বা অদোম য়ুমদা লৈবা তারবদি অদোমগী ইমা-বাবানা অদোমনা হায়রিবা পুম্নমক তারিবা নত্ত্রা?
মহৈরোই : হোয় সর!
মোদীজী : কয়াদা লৈ উৎলকউনে?
মহৈরোই : সর ঐহাক্না কৌজরকখিগে সর!
মোদীজী : কয়াদা লৈ উৎলকউনে?
মোদীজী : খুরুমজরি!
গর্জিয়ন : খুরুমজরি সর!
মোদীজী : অদুদি অদোম করি ফাওবিবগে, ইচানু্পী অসি হৌজিক ফ্রী ওইবা অসিদা?
গর্জিয়ন : সর মদু অচুম্বা ৱারেপ অমনি মরমদি লৈবাক পুম্বদা ফীভম অসি য়াম্না লুরি অমসুং অঙাংশিং অসিদা পীরম্বা অৱাবা অদুদি কোকখ্রে, মখোয়না মখোয়গী তুংগী কেরিয়রগীদমক শেম শাবা হৌবা য়ারগনি, ঐখোয়দা নুংঙাইবা পোকই।
মোদীজী : য়েংঙু নখোয়না মসি পোজিতিব ওইনা লৌবিবা অসি নুংঙাই। অতৈ অঙাংশিংনা করি হায়বা পাম্বগে?
মহৈরোই : খুরুমজরি সর! ঐহাক কেন্দিয়া বিদ্যালয় বেঙ্গলুরদগীনি। সর ঐহাক সরবু য়াম্না পামজবা ফেন অমনি।
মোদীজী : থাগৎচরি!
মহৈরোই : সর অদোমগী ৱারেপ অসি য়াম্না ফৈ মরমদি সরনা তেক্তা কাইদনা লৈরবদি অতৈ লিশিং কয়া তেক্তা কাইদনা থম্বা ঙমগনি।
মোদীজী : হকচাং ফবনা লন্নি হায়না ঐখোয়গী হায়নবা লৈ নত্ত্রা?
মহৈরোই : হোয় সর, ঐখোয়গীদমক্তদি সরদগী ইথিল লৌজরি।
মোদীজী : ফরে হকচাং ফনা থম্নবা করি তৌবগে, পুং কয়া তৌবগে অমসুং করি তৌবগে?
মহৈরোই: ঐহাক্না অয়ুক খুদিং হৌগৎগা য়োগ তৌই অমসুং মিনিৎ কুনথ্রা তৌই সর, য়োগ অমসুং হকচাং শাজেল তৌই সর, ঐহাক অমসুং ঐহাক্কী ইনাও নুপা ঐখোয় অনিনা পুন্না তৌমিন্নৈ সর।
মোদীজী : য়েংঙু নহাক্কী ইমুং-মনুংদা তারি, ঐহাক্না হংলদি নহাক শোইদনা ফাগনি।
মহৈরোই : নত্তে সর! মিনিৎ কুনথ্রা নুমিৎ খুদিংগী তৌই সর, ঐহাক অমদি ইনাও নুপা পুন্না তৌই সর, নুমিৎ খুদিংগী য়োগ তৌই অমসুং ঐহাক্কী ৱাখল নুংঙাইনবা নুমিৎ খুদিংগী ঐহাক তবলা থিল্লি সর। ঐহাক চহি অমগী মমাংদগী তবলাগী ত্রেনিং তৌরি অদুনা নুমিৎ খুদিংগী তবলা থিন্দুনা ৱাখল নুংঙাইনা থম্মি সর।
মোদীজী : অদুদি ম্যুজিক অসি নখোয়গী ইমুংগী মীপুম খুদিংমক্না ইকাই খুমনৈ?
মহৈরোই : হোয়, ঐহাক্কী ইমানা সিতারসু খোংঙি সর অমসুং তানপুরাসু খোংঙি।
মোদীজী : অদুনা ইমুংদা ম্যুজিক্কী ৱাখল্লোন লৈ।
মোদীজী : ঐহাক্কা ৱারী শাবগী হৌজিক ফাওবদা খুদোংচাবা ফংদ্রিবশিংদা ঐহাক্না খুদোংচাবা পীগনি। হৌজিক ঐহাক্কী ইমাংদা অঙৌবা ইয়রফোন হাপ্পী নুপীমচা অমা লৈরি মহাক্না করিগুম্বা খরা হায়নীংলি।
মহৈরোই : খুরুমজরি সর! ঐহাক্কী ইমিং কশিশ নেগী কৌই, ঐহাক হিমাচল প্রদেশকী সোলনগী এম.আর.এ.দি.এ.ভি. পন্লিক স্কুলদা তম্মি। সর ঐহাক্না শুপ্নগী হায়জনীংবদি মসি মঙলান অমা মঙ ফাওনবগুম্বনি, হায়বদি অদোমগী অসুম্না উন্নগনি হায়না ঐহাক্না কৈদৌনুংদা খল্লুবা তৌদে। অমসুং সরনা লৌখিবা ৱারেপ অদুগীদমক অদোমবু থাগৎচরি হায়না হায়জনীংঙি মরমদি +২দা তম্লিবা মহৈরোই ঐখোয়গী ওইনা চহি অমা মখাই অসি অদুমক লেংদনা লৈরকখি। করিগুম্বা মখল অমতগী দিবেলপমেন্ত লৈখিদে অমসুং রিতার্দেসন অমত্তসুলৈখিদে মরম অসিনা সরনা ৱারেপ অসি লৌবীরকপদা নুংঙাইবা পোকচৈ অমসুং সরবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মোদীজী : খুৎ থাংগৎলক্লিবী অঙাং, করি হায়নীংঙি ইচাদি।
মহৈরোই : খুরুমজরি সর! ঐহাক ক্লাস XII তম্লিবী দিল্লী পব্লিক স্কুল, জয়পুর, রাজস্থানদগীনি। ঐহাক্কী ইমিং জন্নৎ সাক্ষী কৌই। ১২গী বোর্দ পরিক্ষাগীদমক অদোমনা লৌখিবা ৱারেপ অদুবু ঐহাক্না তরাম্না ওকচৈ। হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসি য়েংলগা ৱারেপ অদু অচুম্বা খোঙথাংনি মরমদি অঙাংশিং শাফনা থম্বা অমসুং হকচাং ফনা থম্বা অসি মরু ওই। ঐখোয়না সি.বি.এস.ই.দা লেংবা নাইদ্রবা থাজবা থম্লি মদুদি মখোয়না ইভাল্যুএনগীদমক থম্লকপা ক্রাইতেরিয়া পুম্নমক মহৈরোইগী য়াইফনবা ওইগনি। ঐখোয়না কন্না হোৎনবগী মহৈ ঐখোয়না শোইদনা ফংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি, থাগৎচরি সর।
মোদীজী : ফরে অদুদি লৈরিবা মমা-মপা পুম্নমক স্ক্রীন্দা লাকহনবীয়ু, ইনাক্তা ইমা-ইপা লৈরবদি কৌশিনবীয়ু মরমদি মখোয় য়াওনীংলমগনি অমসুং ঐহাক্কী ওইনসু নখোয় পুম্নমক্কা ৱারী শাবনা ফগনি। ঐহাক্কী মাংদা লৈরিবা নহা, হায়বীয়ু। অঙৌবা ফুরিৎ লিৎলিবা মীওই অসিনা করিগুম্বা খরা হায়রি।
মহৈরোই ১ : সর হৌজিক ইমা লৈতে অদুবু ইমাগা ঐহাক্কা পুন্না লৈবা মতমদা মহাক্না মোদীজীনা শোইদনা তৌরক্কনি, ৱাখল ৱাগনু হায়না হায়বীখি অমসুং লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুং অদুদা কোইসু শাংলকখি মদুদা ইমানা হায় অসুম্না থম্লদি কমাইনা তৌগনি মদুদা ঐহাক্না ইমাদা হায় মোদীজীগী ফেন ওইরুবনা কোই অসুম্না খাকপদা অকাইবা লৈতেনা।
মহৈরোই ২ : সর ঐহাক্কী মিং শিবঞ্জলি অগর্ৱাল কৌই ঐহাক কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয়, জে.এন.য়ু., নই দিল্লীদগী মহৈরোইনি। সর ঐহাক্না হায়জনীংবদি পরিক্ষা কেন্সেল তৌরবনিনা, ঐখোয়না ফংলিবা অহেনবা মতম অসি ঐহাক্না ঐহাক্কী এন্ত্রান্সকী পরিক্ষাশিং থানবা শেম শাবা, অমসুং কম্পিতিতিব পরিক্ষাশিং থানবা শেম শাবদা শোইদনা শিজিনগনি অমসুং সরনা পরিক্ষা কেন্সেল তৌবীবগীদমক অদোমবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
মোদীজী : নখোয় পুম্নমক অসুম্না তৌরসু চে অমদা নম্বর ইদুনা ফম্বীয়ু, ঐহাক্না নম্বর অদু হায়জরক্কে অদুগা ঐহাক্না মশিং অদু খুদক্তা কৌজরক্কে। নত্ত্রবদি তৌরিবা অসি ঐহাক্না নখোয়গী নমিং খঙবা নত্তে মরমদি ঐহাক খঙহৌদনা লাকপনি অমদি নখোয়দা অৱাবা পীররে।
গর্জিয়ন : হেল্লো সর! ঐখোয় অদোমবু য়াম্না পামজবা ফেনশিংনি। অদোমনা লৌরকপা ৱারেপ খুদিংমক অঙাংশিংগী য়াইফনবা ওইরগনি। ঐখোয়না সরগীদমক লেপ্পী অমসুং মতম চুপ্পদা লেপকনি।
মোদীজী : নম্বর ৱন?
গর্জিয়ন : খুরুমজরি সর! য়াম্না থাগৎচরি সর, অদোমগী ৱারেপ অদু ঐখোয়গী অঙাংশিংগী ওইনা য়াম্না অফবনি, হৌজিক মখোয়দা....
মোদীজী : ঐহাক্না হৌজিক্তা নখোয় পুম্নমক্তা হায়খ্রে মদুদি ৱারেপ অসিগী মতাংদা, পরিক্ষাগী মতাংদা ৱারী শাররোইসি হায়না। অতোপ্পা ৱারী ওইনা শাসিরা?
গর্জিয়ন : য়াই সর, য়াই! নুংঙাইবা ৱারী শাসি হায়রগনি ঐহাক্না ঙসি অদোমগা উন্নজবা ফংজবা অসিদা নুংঙাইবা অসিগুম্না শহরুখ খান উন্নবদা পোকখিদে। মসি মঙজরকপা মঙলান অমা মঙ ফাওনবনি অমসুং মসি য়াম্না ফৈ সর, নহাক্না খ্বাইদগী অফবনি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী অঙাংশিংগী তুংদা লাক্কদবা মতমশিং অসি মখোয়না নীংথিনা শিজিন্নহনদুনা মখোয়গী কেরিয়র শেম্বদা শিজিন্নহনগনি।
মোদীজী : ২৬
গর্জিয়ন : সর ঐহাক দান্সর অমনি, ঐহাক্না মেন্তেল হেল্থ অমসুং ফিজিকেল হেল্থকীদমক শগোই শাই। ঐহাক্না কথক শাজৈ, সাইক্লিং তৌবা পাম্বা মতমদা ঐহাক সাইক্লিং তৌই অমসুং অদোমগী রিজল্ত অদোমগী ৱারেপ অদু তারবা মতুংদা ঐহাক পুং বারো ফাওবা তুমখি মরমদি পরিক্ষানা মরম ওইরগা অয়ুক পুং নিপানদা অদুম হৌগৎখি অদুবু নুমিৎ অদুদি ঐহাক পুং বারো ফাওবা তুমখি সর।
মহৈরোই : সর ঐগী মিং.... ঐহাক তামিলনাদুদগীনি সর! সর ঐহাক্না বোর্দ কেন্সেল তৌগনি হায়না খনখি অদুনা ঐহাক্না লাইরিক য়াম্না পাখিদে। ঐখোয় রাজস্থানদগী ওইজরবসু তামিল নাদুদা লৈ।
মোদীজী : অদুদি নহাক এস্ত্রোলোজীসু তম্বরা, এস্ত্রোলোজী খঙবরা? অদু ওইরবদি অসুম্না থোক্কনি হায়বা অসি করম্না খঙলিবনো?
মহৈরোই : হোয় সর! ঐহাক্না চুম্না থোরকপা য়াই হায়না খল্লুবনি অমসুং ৱারেপ অদু অফবা ৱারেপ অমনি... লোকদাউন্না মরম ওইরগা ইমুংগী মীওইংশিংগা নুংঙাইনা মতম লেনখি।
মোদীজী : য়েংঙু, চয়োল অমগী মনুংদা ইমুংগী মীওই পুম্বনা শাওরক্লগনি। নহাক মসি তৌবা য়ারোই, নহাক ঙন্না হৌগৎতে, চৎলো ইরু লুথোকলুরো, নহাক ইরুজথোক্তে, চৎলো নহাক্কী বাবা হল্লকপা মতম ওইরে, য়েংঙু হৌজিক চৈবা হৌরক্লগনি।
মহৈরোই : খুরুমজরি সর! ঐহাক্কী মিং তমন্না কৌই, ঐহাক দি.এ.ভি. মোদেল স্কুল, ৱেস্ত বেঙ্গলদগীনি। অদোমনা হায়খিবা অদুগুম্না ঐখোয়দা মতম য়াম্না লৈখি অদুনা ঐহাক্কী মরুপশিংগা লোইননা ঐহাক্না লোকদাউন মনুংদা য়ুত্যুব চেনেল অমা হাংখি অসুম্না মদুদা ঐখোয়না মীৎয়েং চংখি। মদুগা লোইননা ঐহাক্না.....
মোদীজী : করি মমিং কৌবগে? য়ুত্যুব চেনেল অদু করি মমিং কৌবগে?
মহৈরোই : তমন্নাশর্মিলী... মদুদা ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা ভিদিওশিং হাপখি। ঐখোয়না অপীকপা শৈরেং অমা ইখি, মদুগী মতাংদসু ঐখোয়না ভিদিও অমা শেমখি। শোর্ত ফিম্ম অমসু লৈ মদুসু ঐখোয়না হাপখি।
মোদীজী : ২১, হায়য়ু ইচা!
মহৈরোই : সর ঐহাক্কী অবোক অমসুং বাবাগা লোইননা লৈজরি।
গর্জিয়ন : সর অদোমনা লৈবাক অসিগীদমক তৌবীখিবা পুম্নমক্কীদমক সরবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি। ঐহাক্না হায়গদবা ৱাহৈ লৈত্রে। অদোমনা লম খুদিংমক্তা তৌরিবা পুম্নমক অদুগীদমক হন্না-হন্না থাগৎচরি।
মহৈরোই : সর ঐঙোন্দগী হেন্না ঐহাক্কী অবোক্না মতম পুম্বদা অপদেতেৎ ওই, অদোমগী ই-পাউ খুদিমক ফোলো তৌই অমসুং ঐঙোন্দা ঙসি মসি লাউথোকখ্রে, মসি তৌখ্রে হায়না পাউদমবূ। মহাক অদোমবু য়াম্না পামজবা ফেন অমনি।
মোদীজী : অদুদি অনোক্না রাজনীতি লোইনা খঙলে?
মহৈরোই : হোয় সর! অবোক্না রাজনীতিগী মরমদা পুম্নমক খংঙি। রাজনীতিগী ই-পাউগী মতাংদা পুম্নমক অপদেৎ ওইদুনা লৈ।
মোদীজী : হন্দক্তি নিং-খাতমখিবগী চহি হুম্ফুতরা মঙা শুরগনি। নিং-খা তমখিবগী চহি হুম্ফুতরা মঙা শুরক্লে। নিংতম ইহৌ মতমদা অদোম্না লৈরিবা জিলা অদুদা করি থৌদোক থোকখিবগে? নিংতম লালগী মতমদা করি থোকখিবগে? মসিদা অদোম্না ফজরবা এসে অমা ইবা ঙমগদরা?
মহৈরোই : হোয় সর! সোইদনা ইবা ঙমগনি।
মোদীজী : রিসর্চ তৌগদরা?
মহৈরোই : তৌগনি সর!
মোদীজী : অশেংবগী?
মহৈরোই : হোয় সর!
মোদীজী : য়াম্না ফরে অদুদি!
গর্জিয়ন : সর ঐহাক অদোম্বু য়াম্না পামজবা মীওই অমনি। সর, অদোম্না লৌরিবা ৱারেপ অদু য়াম্না ফবা ৱারেপ্নি হায়না ঐখোয়না খল্লি। অদোম্না অঙাং পুম্নমক্কী খনবীবগীদমক ঐহাক্না অপেনবা পোকই, ঐহাক অদোম্বু য়াম্না পামজবা মীওই অমনি অদুগা অদোম্না কাশ্মীরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখিবা অদুসু য়াম্না ফবা খোংথাং অমনি, ঐহাক্না অপেনবা পোকই।
মোদীজী : থাগৎচরি!
মহৈরোই : সর মখোয় ঐহাক্কী ইমাগা বাবাগনি!
মোদীজী : অদোম্না ঐঙোন্দা হায়খিবা অদু মখোয় লোইনা খংলে অদুনা হৌজিক অদোম্না তুং ইনবা তারে।
গর্জিয়ন : সর ঐহাক্না করিগুম্বা খরা ফোঙদোকপা পাম্মি সর। সর অদোমগী ক্বালিতী খুদিংমক ঐহাক্না ইকাই খুম্নবগা অদোমগী পুকচেক শেংবদসু থাজবা থম্মি। অদুবু সর অদোমদা করিগুম্বা অমা হনগৎচরি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক ভারত্তা পুকচেল শেংনা থবক তৌনিংবা মীওইশিং অদু হৌজিক নমথবীরি। হীরম অসিদা মখোয়গী পুকচেল শেংবা অদু উরগা অঙাংশিংনা মতুং ইন্নবা অমসুং অতোপ্পনসু মতুং ইন্নবা হায়রিবা মীওইশিং অদুবু ইকাই খুম্নবা উৎনবা পোলিসি খরা শেম্বীয়ু।
মোদীজী : পোলিসিদি শেম্লে অদুবু কনাগুম্বা মীওই খরদি হায়রিবা অসিদা অপনবা পীনবা হোৎনরি। ঐখোয় পুম্নমক পুল্লগা এনবাইরনমেন্ত অমা শেম্লবদি মসি শোইদনা মাই পাক্না পাংথোকপা ঙমগনি অমসুং অফবা খুদিংমক পাংথোকপা ঙমগনি।
মোদীজী : ৩১?
মহৈরোই : জয় হিন্দ সর!
মোদীজী : জয় হিন্দ! হোয় ইচানুপা নহাক্না হায়নিংবা অদু করিনো?
মহৈরোই : সর ঐগী ইমিং অর্নি সাম্লে কৌই ঐহাক এনি বেসন্ত স্কুল, ইন্দোরদগীনি। সরনা লৌখিবা ৱারেপ অসি য়াম্না ফবা ৱারেপনি অদুগা মসিগী মথক্তা ……..
মোদীজী : অদোমগী ইন্দোর অসি করিগীদমক মমিং চৎপগে?
মহৈরোই : লু নানবা!
মোদীজী : ইন্দোরনা লু-নানবগী মতাংদা পাংথোকখিবা থবক অসি মীপুম খুদিংমক্না ঙাংনরি। ইচানুপা মশিং অসি মপুংফানা উদ্রে অদোমগী মশিং অসি মঙারা?
মহৈরোই : খুরুমজরী সর! সর ঐহাক জৱাহরলাল নবোদয় বিদ্যালয়, মন্দি হিমাচল প্রদেশতগীনি। সর ঐহাক্কী ইপা অসি অদোমগী ফেন অমনি।
মোদীজী : অদোমগী খুঙ্গং অসি কদোমদা লৈবগে?
গর্জিয়ন : হিমাচল প্রদেশকী মনাক্তা জিলানা মান্দিনি। মান্দিদগী কিলোমীতর নিপান মাপল চৎলগা লৈ …. নুংঙাইরিবরা সর?
মোদীজী : ঐহাক নুংঙাইরি! অহানবদা মফম অসিদগী সেববাদি চাবগী খুদোংচাবা ফংখি। ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা পোকই, নখোয় পুম্নমক্কা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা ফংলে অমসুং ভারতকী নহারোলশিং পোজিতিব ওই অমসুং প্রেক্তিকেল ওই হায়বগী ঐহাক্কী থাজবা অদু হেন্না হেনগৎলে। নেগেতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিংগী মহুৎ নখোয়না খুদোংথিবা অমসুং শীংনবশিংনা অদুনা নখোয়গী থৌনা ওইনা ওন্থোক্লি। মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী তোপ-তোপ্পা মগুন অমনি। য়ুমদা লৈনা-লৈনা নখোয়না ইন্নোভেসনশিং পুথোকপা অমসুং অনৌ-অনৌবা পোৎশিং তমশিনবা অসিনা নখোয়গী মনুংদা অনৌবা সেল্ফ কনফিদেন্স অমা পোকহল্লি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না খঙহৌদনা লাক্লি, নখোয়না ঐহাক লাক্কনি খংবা নত্তে অদুবু ৱারী শাবদা লৎপা তৌদনা শারি নখোয়না নুংতিগী নখোয়গী ওজাশিং অমসুং ইমা-ইপাগা ৱারী শাবগুম্না ঐহাক্কসু ৱারী শারি। লৌথুম লৌকোই লৈতবা মওং অসি ঐহাক্কী ওইনদি নুংঙাইবা ৱাফম অমনি। ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী কচিন-কোয়াদগী অঙাংশিং অসিগা কোইনদনা ৱারী শাবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী য়াম্না নুংঙাইবা মীকুপ অমনি। নত্ত্রবদি মখোয়না মসিদি মহাক্নিনে হায়দুনা য়েংদুনা অদুমক লৈখি, অদুগা মহাক্না ৱাসু অমত্তা ঙাংলরোই। অদুবু নখোয়না থৌনা লৈনা করি অমত্তা কাওবা লৈতনা ৱারী শারি। মসি ঐহাক্ক ওইনদি য়াম্না ফবা এক্সপরিয়েন্সনি।
মরুপশিং,
নখোয়না থেংনরিবশিং অসি নখোয়গী পুন্সিগী তাংকক খুদিংমক্তা য়াম্না কান্নবা ওইরগনি। মথংদা অরুবা তানফমশিংদা মদু হন্না-হন্না নীংশিংদুনা মদুদা কপ্পা-লাওবা তৌদুনা মতম মাংহল্লোইদবনি, অরুবা তানফমশিংদগী করিগুম্বা খরদি তমশিলমগনি, মদুদগী নখোয়না থৌনা ফংগনি অমসুং তমশিল্লিবা অদুগা লোইননা নখোয়না মাংদা চংশিনগদবনি। নখোয়না লম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা অনৌবা কয়া তৌবা ঙমগনি। নখোয়না উরমগনি, স্কুলশিং, কোলেজশিংদা ঐখোয়দা তীমগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা হন্না-হন্না তাকপীখি। অপুনবনা পাঙ্গলনি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়দা তাকপীখি। অদুবু করোনাগী অৱাবা পুংফম অসিদা মসিগী মতাংদা কুপ্না উহৌনবা, খঙনবা, মসিগা লোইননা হিংনবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। ঐখোয়গী খুন্নাই অসিদা মীপুম খুদিংমক্না অমনা অমগী মতেং পাংনদুনা লৈবাক অসিনা তীম অমগী ৱাখল্লোন্দা অচৌবা শীংনবশিং করম্না মায়োক্নখি হায়বা উবা ফংখি। ঐখোয়না পুম্নমক অসি থেংনখি। মীয়াম্না শরুক য়াবা অমসুং তীম অমা ওইনা থবক তৌবগী এক্সপরিয়েন্স অসিনা নখোয়দা অনৌবা থৌনা পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
অৱাবা মতমদসু ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ঐখোয়না পুৱারী য়েংলবদি ঐহাক্না কনাগুম্বা মীওই অমগা হৌজিক ইচানুপী অদুগা ৱারী শাবদা মহাক্কী ইমুংগী মীওই অসি লৈখিদ্রে হায়বা অসিগুম্না হন্দকসু ৱারী শাবা মতমদা ঐখোয়না খঙবা ঙমগনি মদুদি মসি অচুম্বা ৱাফম নত্তে অদু ওইরবসু মহাক্কী মমিৎতা ঐহাক্না আশা অমা উবা ফংঙি। মীপুম খুদিংমক্না ফরে খুদোংথিবা অসি লাক্লে অদুবু ঐখোয়না মাই পাক্কনি হায়না খন্নরি। ভারত মচা পুম্নমক্কী মচিনদগী খোঞ্জেল অসি থোরক্লি, মালেম পুম্বদা লাইচৎ অসি লৈরি, চহি চামা অসিদা অসিগুম্বা খুদোংথিবা অমুক্তা থোকখিদ্রি, চারোন মরি-মঙা অসিদা কনা অমত্তনা মসিগী মতাংদা তাখিদ্রি, কনা অমত্তনা উখিদ্রি, মসি ঐখোয়গী মতম অসিদদি থোক্লরর। অদুবু ভারত মচা খুদিংমক্তগী খোঞ্জেল অমা খক্তা থোরক্লি, নত্তে ঐখোয়না মসিবুসু মাইথিবা পীগনি, মসিদগী মাই পাকপা ঙমগনি অমদি লৈবাক অসিদা অনৌবা মঙালগা লোইননা মাংদা চংশিনগনি। অমসুং পুন্না হোৎনদুনা মাংদা চংশিনগনি, মসি ঐখোয়গী ফীরেপনি অমসুং নখোয়না মাংদা চংশিনবা মতমদা মসিগী মওং অসিদা নখোয়না পুন্না মাংদা চংশিনবা ঙমগনি অমদি লৈবাক অসিদা অনৌবা পনখৈশিং পুরক্কনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্লি।
অমসুং ঐহাক্না হায়খিবা অদুগী মতুং ইন্না জুন ৫ অসি এনভাইর্নমেন্ত দেনি, এনভাইর্নমেন্তগীদমক করিগুম্বা খরা তৌ মরমদি পৃথিবী অমসুং মহৌশাবু কনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগী মওং অসিদা জুন ২১ অসি মালেমগী য়োগগী নুমিৎনি হায়বা নীংশিংঙু অমসুং য়ু.এন.দা ৱারেপ কয়া লৌখরবসু য়োগগী নুমিৎ অসি মালেমগী লৈবাক অয়াম্বনা শৌগৎলি। য়ু.এন.দা লৈরিবা অয়াম্বা লৈবাকশিংনা মসিবু শৌগৎলি, অসিগুম্না মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রি। অদুনা য়োগগী নুমিৎ অসিদা অদোমসু অদোমগী য়ুমদা লৈদুনা য়োগ তৌবীয়ু, অমসুং ঐহাক্না হায়খ্রে মদুদি মেচ কয়া লৈ, ওলিম্পিক্স লৈরে, নখোয়না লৈবাক অসিগী করম্বা হৌগৎলক্লিবা শান্নরোইনা হন্দক ওলিম্পিক্সতা চৎলিবগে খংবা মথৌ তাই। ওলিম্পিক্সতা চৎলিবা শান্নরোইশিংনা কয়াম কন্না হোৎনবগে, করম্বা অৱাবা ফীভমদা মাংদা চংশিনবগে, মসি খঙবনা ঐখোয়দা অনৌবা ইথিল পীরি, ঐখোয়দা অনৌবা থৌনা পীরি। মরম অসিনা নহা ওইরিবা নখোয় পুম্নমক্না মতম নীংথিজনা শিজিন্নগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
কোরোনাগী মতম অসিদা বেক্সিনেসন তৌরিবা অসিদা অদোমগী ইমুংদা লৈরিবা মীওই খরগী অদোমনা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী থবক্তা মতেং পাংবা য়াগনি। য়ুম্লোন্নরিবদা লৈরিবা মীওইশিংগী রেজিস্তর তৌবগী থবক তৌদুনা বেক্সিন লাকপা মতমদা মীয়ামদা বেক্সিন ফংহনগনি। শেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা থবক খুদিংমক তৌ। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীরি। নখোয়গী ইমা-ইপানা মতম চুপ্পদা নখোয়বু থৌজানবীবা ওইরসনু। নখোয়গী মঙলান থুংহন্নবা হোৎনৌ অমসুং নখোয়গী মঙলান অদুগীদমক নখোয়গী ইমা-ইপানা নখোয়গীদমক চাউথোকচবা পোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। নখোয়গী নরক্তা ঐহাক্না খঙহৌদনা য়াওবা ফংজবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। নখোয়না ফাগী-জুগাই তৌদুনা ৱারী শান্নরম্মি অদুবু ঐহাক লাকপদগী মদুদা খরা দিস্তর্ব তৌখ্রে। অদুবু ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। ঐহাক্না নখোয়বু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's surprise interaction with Class XII students and their parents
03 JUN 2021 11:45PM by PIB Delhi
School Principal: Namaste Sir!
Prime Minister Modi: Namaste!
Prime Minister Modi: Hope I didn’t disturb you? You were all having a great time. You were burning calories online!
Secretary, Department of School Education & Literacy: Namaskar Sir! Many thanks to you Sir for joining us! I just told them that a special guest is about to join us. Sir, they would not have dreamt that you would join us. They were talking about you before you joined us. You have so many fans here.
Prime Minister Modi: Ok! I just dropped in, but I don’t want to disturb you because you were in a very cheerful mood and I found that there was no tension of examination. It seemed that your happiness had no end because of that. And you have also learnt how to burn calories while in a closed room.
Prime Minister Modi: So, how are all of you?
Students: Very well, Sir.
Prime Minister Modi: Are you fine?
Students: Yes Sir, we are fine.
Prime Minister Modi: Are your entire family members fine?
Students: Yes Sir!
Prime Minister Modi: The day before when you heard (about the cancellation of the Board examination), did you have tension? Now there is no tension, is it so?
Students: Yes Sir, indeed.
Prime Minister Modi: So, you have tension about the examination?
Students: Yes Sir. Very much.
Prime Minister Modi: Then my book is of no use, because I have written in Exam Warrior that never ever harbour tension. Then why did you harbour tension?
Student: Sir, when we do the preparation every day, then there is no tension.
Prime Minister Modi: So, when tension is there?
Student: As such, there was no tension. The health of the youth is important. We will remain indebted to you forever for such a great decision.
Prime Minister Modi: What is your good name?
Student: Sir, Hiteshwar Sharma from Panchkula.
Prime Minister Modi:Hiteshwar Sharma ji! So you live in Panchkula?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: In which Sector?
Student: Sir, Sector 10.
Prime Minister Modi: I have lived in Sector 7 for many years.
Student: I got to know just today, Sir.
Prime Minister Modi: Yes, I lived there.
Student: Sir, there are many people who support you and want to see you again here.
Prime Minister Modi: Tell me, you were topper in Class X. You would have prepared for Class XII to top again. Now that there would be no exams, so what now?
Student: Sir, I was telling the same. There were expectations. But I liked the decision, as pressure was increasing for the examination. It had reached the saturation point. And we could sense it is not safe also. You have made a great decision. I believe that those who are toppers or those who put in efforts, their efforts never go waste and the knowledge always remains with us. And those who have been preparing consistently will remain topper no matter what the criteria is. So, they don’t need to have any tension. Some people are saying that the toppers are disappointed. There is a provision of sitting for examination and one can always write the examination. I consider it a very well thought out decision and we will remain indebted to you forever.
Prime Minister Modi: Ok children, when some people consider themselves to be brave and say that they will not wear masks or will not obey the rules. How do you feel about it?
Student: Sir, we will have to follow the rules. As you just said that there are some people who don’t wear masks and don’t follow the Covid guidelines, it is really very disappointing, because our government and international organizations have been creating so much awareness regarding this pandemic. It really feels bad when people don’t understand it. I would like to share something with you. We ran an awareness drive in our locality when the lockdown was lifted. We held street plays regarding proper Covid guidelines and told people to follow them, maintain social distancing, wear masks and wash hands regularly. I think a bigger change can come about if we take the initiative at our level and become responsible.
Prime Minister Modi:I would like to know one thing that when children are in Class XII, they and their family members are worried about what to do next. Till a day before, i.e., June 1, all of you were in a mood to sit for the examination and had made a proper timetable and planned accordingly. Now that there will be no examination, there is a vacuum. How will you fill that vacuum?
Student: Namaste Sir, I am Vidhi Choudary from Guwahati Royal Noble School.
Prime Minister Modi: Are you from Guwahati?
Student: Yes, Sir.
Student: Sir, I would like to tell you one thing that as you said that there were so many things in one’s mind before this decision was made. I would like to tell you all about Exam Warriors. When I was in Class X, I was travelling from Kolkata to Guwahati when I saw your book at the airport. My 10th exams were about to start, so I bought the book immediately. It is my personal experience that I read that book every day for about a month. Sir, you started the book with a suggestion that one should celebrate exams as a festival. So, Sir, where is the question of fear for the festival? When we prepare for a festival, we want it to be successful. You ended the book with the great mantra of Yoga. These two things remained with me. I understand the circumstances were not very good, but the way I prepared for the examinations for my 12th class, I thank you for the book.
Prime Minister Modi: But the answer to my question remains. There is a youngster who is raising his hands as he has not got the opportunity (to speak). What is your good name?
Student: Sir, my name is Nandan Hegde.
Prime Minister Modi: Are you from Karnataka?
Student: Yes Sir, from Bengaluru.
Prime Minister Modi: Ok, tell me.
Student: Sir, I think that this is not the end-all examination of my life. There will be so many examinations in future. We have to remain healthy so that we can prepare for the forthcoming examinations.
Prime Minister Modi: Ok. Now that you are relieved of the exams, where will you spend your time? Watching IPL or Champions League finals or French Open or the Olympics which are starting from July? Who all from India are going to participate in the Olympics, what is their background? Or you will think about the Yoga Diwas which is on June 21?
Student: Everything, Sir.
Prime Minister Modi: This bespectacled daughter wants to say something as she has not got the opportunity for long.
Student: Namaskar Sir. The moment I got to know that you have cancelled our exams, I was very happy that one stress has lessened. But now we know that we have to study for competitive exams. Earlier, we used to prepare for Board exams and then for competitive exams. Now that we have so much time, we can prepare for the competitive exams in a much better way. I am very grateful to you, Sir.
Prime Minister Modi: So, the issue of exams does not go out of your mind?
Student: Yes Sir.
Prime Minister Modi: You are at your home, so your parents must be listening to everything now.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: Show me, where are they?
Student: Sir, I call them.
Prime Minister Modi: Namaste ji.
Parent: Namaskar Sir.
Prime Minister Modi: How did you feel now that your daughter has been relieved (of the examination)?
Parent: Sir, it is a good decision, because the situation is really very bad in the entire country. It is good that the students have been relieved of the tension now and they can better prepare for their career.
Prime Minister Modi: I am happy that you have taken that decision in a positive way. Yes, are there other children who want to say something?
Student: Namaskar Sir! I am from Kendriya Vidyalaya, Bengaluru. I am a huge fan of yours.
Prime Minister Modi: Thank you.
Student: Sir, your decision was really very good because if the head is safe then one can wear so many turbans.
Prime Minister Modi: It is said in our country that Health is Wealth.
Student: Yes Sir, You are our inspiration.
Prime Minister Modi: When you talk about head, do you only think about it or the entire body?
Student: Physical way, sir.
Prime Minister Modi: Ok. What do you do for physical fitness? How much time do you spend and what do you do?
Student: Sir, I do yoga and other exercises for 30 minutes every morning along with my younger brother.
Prime Minister Modi: Your family members are listening to what you are saying. You will get caught, if I ask them.
Student: No Sir. Me and my brother do Yoga every day for 30 minutes. I also play tabla to keep my mind fresh. I have been training for about a year.
Prime Minister Modi: Is music in the nature of everybody in your family?
Student: Yes Sir, my mother also used to play Sitar and Tanpura.
Prime Minister Modi: Therefore, there is an atmosphere of music at home.
Prime Minister Modi: Now, I will give opportunity to others who have not been able to speak. There is a girl in front of me who has put on white earphones and she wants to say something.
Student: Namaste Sir. My name is Kashish Negi. I am from MRADAV Public School, Solan, Himachal Pradesh. I would like to tell you that it is like a dream come true. I never thought that I would be able to meet you. I would also like to thank you for the decision which is very right, because our life had come to a standstill for the last one-and-a-half years. There was no development. I am very happy with your decision. Thank You.
Prime Minister Modi: The girl who has raised her finger. Yes, tell me.
Student: Namaste Sir. I am a student of Class XII of Delhi Public School, Jaipur, Rajasthan. My name is Jannat Sakshi. I welcome your decision for the Board examination. The decision is very right in the wake of the present situation, because the safety and well-being of children is paramount. We have complete faith in CBSE that their evaluation methods will be in our interest. I am confident that our efforts will bear fruits. Thanks Sir.
Prime Minister Modi: All the parents should come before the screen. It will also be easier for me that you will speak truth. I can see a youngster in front of me. The gentleman wearing white shirt is speaking.
Student 1: Sir, my mother is not here. When we sit together, she tells me not to worry as Modijiis there and he will do it. During lockdowns, my beard would grow also. Mummy would often ask me about my beard. I would tell her that being a fan of Modiji, I would grow my beard.
Student 2 : Sir, my name is Shivanjali Agarwal. I am a student of Kendriya Vidyalaya, JNU, New Delhi. I would like to tell you that now that exams have been cancelled, I will utilize the extra time now for entrance and competitive exams. Thank you very much for cancelling the exams.
Prime Minister Modi: You do one thing. Write down one number on your paper. I will call you by the number. Otherwise, what is happening is that I don’t know your names as I came suddenly and I am unnecessarily troubling you.
Parent: Namaste Sir. We are your fans. Whatever decision you take will be in the interest of the students. We are with you and will remain so forever.
Prime Minister Modi: Number one?
Parent: Namaskar Sir. Thank you so much Sir. Your decision was very fruitful for our children.
Prime Minister Modi: Just now, I have told everybody to come out of this exam issue. Can we talk about something else?
Parent: Of course, Sir. Must say, I did not feel as good by meeting Shahrukh Khan as you Sir. It’s a dream come true. You are the best. We would like our children to utilize the time and make a better career.
Prime Minister Modi:Number 26.
Student: Sir, I think I dance for my mental and physical health. I do Kathak. I also do cycling when I feel like it. The first thing that I did after your decision (to cancel Board exams) was that I slept till 12 p.m. as I had to wake up at 8 a.m. everyday due to exams.
Student: Sir, I am from Tamil Nadu. I knew that Board exams would be cancelled. Therefore, I did not study much. Though we are from Rajasthan, we live in Tamil Nadu.
Prime Minister Modi: So, you also know about astrology? How did you know that it (exam cancellation) was about to happen?
Student: Yes Sir. I had anticipated this. It was a good decision. I spent a good time with the family due to the lockdown.
Prime Minister Modi: You see, your family members would become angry with you within a week if you don’t do something, not wake up early, or not taking bath. You will be told that your father is about to come and you are going to be scolded.
Student: Namaste Sir. I am Tamanna. I am from DAV Model School, West Bengal. As you said, we have so much spare time. So, I along with my friend started a YouTube channel…
Prime Minister Modi: What’s the name of your YouTube channel?
Student: Tamannasharmilee. We keep on putting different videos. We have uploaded poetry and a short film.
Prime Minister Modi: Number 21. Yes, tell me, son.
Student: I am with my grandmother and father.
Parent: Sir, thank you very much for everything you have done for our country, Sir. Thank you very-very much. I don’t have any more words to say. Thank you very-very much for whatever you have done in different fields.
Student: Sir, my grandmother keeps herself updated more than me. She follows every news related to you and tells me about the announcements made by you. She is a very huge fan of yours.
Prime Minister Modi: So, the grandmother understands everything related to politics?
Student: Yes Sir. My grandmother is aware of everything related to politics. She keeps herself updated about all the political news.
Prime Minister Modi: This year is going to be the 75th anniversary of our independence. Can you write an essay on what happened in your district during the freedom struggle?
Student: Yes Sir. Indeed, we can write.
Prime Minister Modi: Will you do the research?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: Promise?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister Modi: Ok, fine.
Parent: I am a huge fan of yours. Sir, you have made a very good decision. You thought about the children. And Sir, I also liked your decision to revoke Article 370 in Kashmir.
Prime Minister Modi: Thank you.
Student: Sir, here are my parents.
Prime Minister Modi: They have come to know about whatever you have told me. Now, you will have to follow them.
Parent: Sir, I want to say something. I respect all your qualities, but I am convinced about your honesty. But, I have a request. Still, the people who do their job honestly continue to be exploited in our country. Please formulate a policy so that those people are honoured and children and others can also emulate their honesty.
Prime Minister Modi: Policies are formulated. But the intention of some people is the major hindrance. If we all come forward and create such an environment, it can be done.
Prime Minister Modi: Number 31?
Student: Jai Hind Sir.
Prime Minister Modi: Jai Hind. Yes, what do you want to say?
Student: Sir, my name is AraniSamle and I study in Annie Besant School, Indore. The decision that you have taken is very good and besides this ….
Prime Minister Modi: Indore is famous for what?
Student: Cleanliness.
Prime Minister Modi: Indore is being talked about by everybody for its cleanliness. I can’t see the number properly. Is your number 5?
Student: Namaskar Sir. Sir, I am from Jawahar Navodaya Vidyalaya, Mandi, Himachal Pradesh. My father is a huge fan of yours.
Prime Minister Modi: Where is your village?
Parent: It is in Mandi in Himachal Pradesh. It’s about 8-9 kilometres from Mandi. Are you fine?
Prime Minister Modi: I am fine. Earlier, I used to get sevbadi from your region.
It was nice talking to you and my trust has further strengthened that the youth of India is positive as well as practical. Instead of negative thoughts, you turn every difficulty and challenge as your strength. This is the specialty of the youth of our country. The innovations that you have carried out while under home restrictions and the new things that you learnt have infused a new self-confidence in you. I noticed that when I came all of a sudden without your knowledge, you did not stammer while talking to me. You talked to me the same way as you do while talking to your teachers or your parents. I am very glad about this affinity. This experience is very pleasurable that I am able to talk to so many children with so much ease. Otherwise, what happens is that a person is taken aback after seeing somebody and he does not talk openly. But I have noticed that you are talking very confidently. It was a very nice experience for me.
Friends,
Your experiences are going to be of great use to you at every stage of your life. Don't waste time crying by remembering the toughest of times.You must have learnt something from difficult times. You will gain strength by learning from those experiences. And you will be able to do a lot of new things in whatever field you go to. You must have noticed that we are constantly told about team spirit and united strength in schools and colleges. But in the midst of Corona's difficulties, we have had a new opportunity to look closely at these relations, to understand them and a new way to live our life. How everyone in our society held each other's hands and how the country has faced such a big challenge with team spirit. We have experienced all this. I am sure that this experience of public participation and teamwork will give you a new strength too.
Friends,
Even in the toughest of times, as much as we see the history of our country, we will know.This time also, whenever I talk to someone … as a daughter was saying that she lost two members of her family. It is not a small thing in life, but still a belief is there in her eyes. Everyone feels that a disaster has come, but we will come out victorious. Every Indian is saying that this is a global pandemic, such a crisis has not been witnessed in the century, nobody heard about this in the last four to five generations, but this has come during our period. Still, every Indian is vocal that we will defeat this and we will come out of this crisis and will take the country forward with a new energy. We have to move forward together. I am confident that wherever you go, you will continue to move forward together and take the country to newer heights.
And as I said, 5th June is Environment Day, do something for the environment because it is the responsibility of all of us to save the earth and nature. Similarly, 21st June is the International Yoga Day. Most of the countries have supported this decision of Yoga Day. Never before has it happened that almost all the countries supported it in the United Nations. Adopt Yoga on the occasion and do it with your family. As I said earlier there are so many matches, Olympics are there, we should know who all from our country are going to take part in the Olympics. We get new inspiration when we get to know the efforts put in by these players and how they have come out of difficult situations. I am confident that all the youngsters will utilize this time.
During this Corona period, you can register your family members for vaccination. Register people from your localities and as the vaccines are available they will be vaccinated. Include service as part of your work. My best wishes are with you. May the blessings of your parents remain with you! May you live your dreams and your parents will be proud of your dreams. It was a very nice feeling though I joined you suddenly. You were having a great time cracking jokes and I disturbed you a bit. But it felt good. I am grateful to you.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.