প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৩০/৫/২০২১দা “পুক্নিংগী ৱারোল (মন কী বাত)”কী ৭৭শুবা তাঙ্কক্তা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
30 MAY 2021 11:45AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মচাশিংবু খুরুমজরি। লৈবাক অসিনা মশাগী লৈজবী মপাঙ্গলগা লোয়ননা কোবিদ-১৯গা লান্থেংনরিবা অসি ঐখোয়না উরে। মসিনা হৌখিবা চহি ১০০গী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ অমা ওইরি অমসুং মসিগী লাইচৎ মনুং অসিদা, ভারতনা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ-অতা থোকপগী থৌদোক কয়াগা থৌনা ফনা থেংনরি। তাল্লক অসিদা, সাইক্লোন অমফা অমসুং নিসার্গ লাকখি, রাজ্য কয়াদা ঈশিং থুমখি, অকনবা অমসুং অতপ্পা য়ুহা কয়া হাখি অমসুং লৈবাক নীংখায়বগী থৌদোক কয়াসু থোকখি। লৈবাক অসিনা হন্দক্কী হৌখিবা নুমিৎ ১০নিদসু নোংচুপ থংবা সমুদ্র তোর্বান্দা সাইক্লোন তোক্তে অমসুং নোংপোক থংবা সমুদ্র তোর্বান্দা সাইক্লোন য়াস থেংনখি। সাইক্লোন অনি অসিনা রাজ্য কয়াদা অশোক-অপন কয়া নংহনখি। লৈবাক অমসুং লৈবাক মীয়াম্না হায়রিবশিং অসিগী মাইয়োক্তা মশাগী লৈজবী মপাঙ্গলগা লোয়ননা থেংনখি অমসুং পুন্সি য়াম্না মাঙহনবা থিংবা ঙমখি। হৌখিবা মতমগা চাংদম্নবদা, হৌজিক্তি মীওই মশিং য়াম্বগী পুন্সি কনবা ঙম্লে হায়বসি ঐখোয়না থেংনদুনা উবা ফংলে। অসিগুম্বা লুরবা অমসুং থোইদোক হেন্দোকপা ইরাং অসিগী মরক্তা, অশোক-অপন নংলবা রাজ্যশিংগী মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী লৈজবী মথৌনা উৎখি অমসুং শিংনবা অসিগা খাঙবা কনবা অমসুং লিচৎ চুম্না থেংনখি। ঐহাক্না মীওই খুদিংমকপু থম্মোই শেংনা ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা থাগৎপা ফোংদোক্নিংই। মীয়ামগী তেংবাংবা অমসুং কনবগী থবকশিংদা লুচিংলিবা মীওইশিংদা থাগৎপগী ঙমখৈ লৈরোই। ঐহাক্না মখোয়বু ইকায় খুম্নজরি। কেন্দ্র, রাজ্য সরকার অমসুং লোকেলগী লৈঙাক্লোইশিংনা খুদোংচাদবা অসিবু থেংননবা অমত্তা ওইনা থোক্লকখি। নুংশি-চানবা মীওইগী পুন্সি মাঙখ্রবা মীওইশিংগী অৱাবদা ঐহাক্না শরুক য়ারি। ঐখোয় পুম্নমক্না নুংঙাইত্রবা থৌদোক অসিনা অৱাবা নংহল্লবা মীওইশিংগীদমক্তা অমত্তা ওইনা লেপমিন্নসি।
ঐগী নুংশিরবা লৈবাক মচাশিং, শিংনবা অসিনা ওইরিবা চাউবগী চাং অসিগা ভারতনা মায়-পাক্কনি হায়না খনলিবা অমসুং মহাক্কী বিজয়-শঙ্কল্প অসিগা চপ মান্নৈ। মহাক্কী অপুনবা পাঙ্গল অমসুং সেবা তৌনিংবগী ইথিল অসিনা লৈবাক অসিবু খুদোংথীবা কয়াগী মরক্তগী মতম পুম্বদা কন্দুনা লাক্লি। হৌখিবা নুমিৎ কয়া অসিদা ঐখোয়গী দাক্তর, নর্স অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱর্করশিংনা মশাগী খন্দনা অহিং-নুংথিল নাইদনা হোৎনরিবশিং অসি উরে অমসুং হৌজিকসু মদুমক হোৎনরি। হায়রিবশিং অসিগী মরক্তা, কোরোনাগী অনিশুবা ৱেভ অসিগী মাইয়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা অচৌবা থৌদাং লৌবা মীওই কয়াসু য়াওরিবনি। মন কী বাত তাবা মীওই কয়া অমনা নমো এপ অমসুং চিথিগী খুত্থাংদা হায়রিবা লান্মীশিং অসিগী মতাংদা পনবীয়ু হায়না ঐহাক্কী ইফমদা হায়বীরকখি।
অহানবমক্তদা, অনিশুবা ৱেভনা লাকপা মতমদা, ওক্সীজেনগী অপাম্বা অসি খঙহেন হেনগৎলকখি অমসুং মসিনা য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা ওইখি, লৈবাক্কী মনুং-হঞ্জীনবা মফমশিংদা ওক্সীজেন য়ৌহনবা অসি, তসেংনা, য়াম্না চাউবা থবক অমা ওইখি। করিগুম্বা ওক্সীজেন তেঙ্কর অমনা য়াম্না য়াঙনা চৎপা মতমদা, অশোইবা মচা অমা থোকপনা তেঙ্কর অসিবু য়াম্না চাউনা পোকখায়হনবগী ওইথোকপা লৈ। ইন্দস্ত্রীএল ওক্সীজেন পুথোকপা প্লান্ত কয়া অমদি লৈবাক অসিগী নোংচুপথংবা শরুক্তা লৈ, হায়রিবা মফমশিং অসিদগী ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদা ওক্সীজেন য়ৌহনবদা নুমিৎ য়াম্না চঙই। শিংনবা অসিবু থেংননবগীদমক্তা, ক্রাইওজেনিক তেঙ্কর থৌবা মীওই, ওক্সীজেন এক্সপ্রেস অমসুং এয়র ফোর্স পাইলোৎ কয়ানা লৈবাক্কী মতেং পাংখি, অসিগুম্বা মীওই কয়ানা থৌওং অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা পীদুনা থবক তৌখি অমসুং মীওই লিশিং কয়া কয়াগী মপুন্সি কনখি। ঙসিগী মন কী বাত্তা য়াওরিবা মরুপ অমদি মখোয়গুম্বনি, য়ু.পি.গী জোনপুরদা লৈবা শ্রীমান দিনেশ উপাধ্যায়জী।
মোদীজী – দিনেশজীবু খুরুমজরি
দিনেশ উপাধ্যায়জী – সরজীবু খুরুমজরি
মোদীজী – অহানবমক্তদা, ঐহাক্না অদোম্না মীয়ামদা অদোমগী মরমদা খরা হায়হনজনীংই।
দিনেশজী – সর, ঐহাক্কী মিং দিনেশ বাবুলনাথ উপাধ্যায় কৌই। ঐহাক জোনপুর জিলাগী জামুৱা পোস্তকী হসনপুর খুঙ্গংদা লৈজৈ।
মোদীজী – অদোম অসি য়ু.পি.দগীনি !
দিনেশজী – হোয়, সর।
মোদীজী – য়াম্না ফরে।
দিনেশজী – অদুগা সর, ঐহাক্কী ইচানুপা অমা, ইচানুপী অনি অমসুং ঐহাক্কী লোয়নবী অমসুং ইমা-ইপাগা লৈমিন্নরি।
মোদীজী – অদোমদি করি হোৎনবীবগে?
দিনেশজী – সর, ঐহাক লিক্বিদ ওক্সীজেন পুবা তেঙ্কর থৌজৈ।
মোদীজী – অদোমগী অঙাংশিংদি মহৈ-মশিং নীংথিনা তম্লিবা নত্ত্রা?
দিনেশজী – হোয় সর, মখোয় মহৈ-মশিং তম্লি। ইচানুপী অনিমক অমসুং ইচানুপানা মহৈ-মশিং তম্লি।
মোদীজী – মখোয়গী ওনলাইনগী মহৈ-মশিং নীংথিনা চত্থরিবা নত্ত্রা?
দিনেশজী – হোয় সর, মখোয়না নীংথিনা চত্থরি। হৌজিক-হৌজিকসু, ঐহাক্কী ইচানুপীনা ওনলাইন্দা মহৈ তম্লি। সর, ঐহাক্না চহি ১৫-১৭তগী ওক্সীজেন তেঙ্কর থৌরক্লি।
মোদীজী – ফরে, অদুদি অদোম্না চহি ১৫-১৭তগী ওক্সীজেন পুথোক-পুশিন তৌদুনা লাক্লি। অদুদি, অদোম অসি শুপ্নগী ত্রক থৌবা মীওই নত্তে। অদোম্না, তোঙানবা মওং অমদা, মীওই লাখ কয়াগী পুন্সি কনবগী শরুক অমা ওইরি।
দিনেশজী – সর, ঐখোয়গী থবক অসি মদুমক্নি। সর, ঐখোয়গী ওক্সীজেন তেঙ্করগী কম্পেনী, আইনোক্স কম্পেনীনা ঐখোয়বু নীংথিজনা য়েংশিনবী। অদুগা, ঐখোয়না ওক্সীজেন পীবা ঙম্বা খুদিংগী, ইশাদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ।
মোদীজী – অদুবু, হৌজিক্কী কোরোনাগী মতম অসিদা, অদোমগী থৌদাং য়াম্না হেনগৎলে।
দিনেশজী – হোয় সর, য়াম্না হেনগৎলে।
মোদীজী – অদোমগী ত্রক্কী ফমফমদা ফম্বা মতমদা, অদোমগী ৱাখলদা করি ফাওবগে? হান্নগী মতমগা চাংদম্নবদা করি অনৌবা ফাওবগে? ৱাখল ৱাবা অমসুং পাখৎপদি য়াম্না ফাওরমগনি। ইমুং মনুংগী খনবা, কোরোনাগী ফীভম, মীয়ামদগী লাকপা প্রেসর, ওক্সীজেনগী অপাম্বা লৈবা! করি থোক্লি হায়বা ময়াম অমা!
দিনেশজী – সর, মদুনা ঐখোয়দা থোইদোক্না ৱাহন্দে। ঐখোয়গী ওইনদি, ঐখোয়না ইশাগী থৌদাং পাংথোকপনি। করিগুম্বা, ঐখোয়না মতম চানা পীবা ঙম্বনা, মীওই অমগী পুন্সি কনবা ঙম্লবদি, মদুদা ঐখোয়না য়াম্না নুংঙাইবা পোকচৈ।
মোদীজী – অদোম্না ইশাগী ৱাখল্লোন নীংথিজনা ফোংদোক্লি। ফরে, ঙসিগী লাইচৎকী মতম অসিদা, মীয়াম্না অদোমগী থবক্কী মরু-ওইবা খঙলে, হান্নদি খঙলম্বা নত্তে, মসিদা মখোয়না অদোম অমসুং অদোমগী থবক্তা য়েংবা মিৎয়েংদা অহোঙবা লাকপরা হায়বসি ঐখোয়দা অমুক্তা হায়বীয়ু।
দিনেশজী – হোয় সর। হান্নদি, ঐখোয়গুম্বা ওক্সীজেন পুদুনা গারি থৌবশিং অসি মফম অমদা নত্ত্রগা অমদা, ত্রাফিক জামদা য়াম্না পনলম্মি। অদুবু, হৌজিক্কী মতম অসিদদি, লৈঙাক্লোইশিংনা য়াম্না তেংবাংলে। ঐখোয়না চৎপা মতম খুদিংদা, ঐখোয়না পন্থুংফমদা কয়াম থুনা য়ৌবা ঙমগদৌরিবনো অমসুং মীওই অমগী পুন্সি কনবা ঙমগদৌরিবনো হায়বগী ইশা মনুংদা লাংতক্নবা ফাওজৈ। ঐখোয়না চাবা চাদবা, খুদোংচাদবা থেংনবা থেংনদবা, তেঙ্করগা লোয়ননা হোস্পিতালদা য়ৌবা মতমদা, হোস্পিতালদা মশাগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং লৈবশিংনা ঐখোয়দা “ভি.”গী খুদম উত্তুনা য়েংলকপা য়াম্না থেংনৈ।
মোদীজী – ফরে, মখোয়গী “ভি.”গী খুদম অসি মায়-পাকপগী খুদম্নি।
দিনেশজী – হোয় সর। মীওই খরনা “ভি.” উৎলি, খরনা খুবী উৎলি। মসিদা ঐখোয়না পুন্সিদা অফবা থবক অমা তৌরুবদগী অসিগুম্বা সেবা পীবা ঙম্বগী খুদোংচাবা ফংজরিবনি হায়না ঐখোয়দা য়াম্না পেঞ্জবা ফাওজৈ।
মোদীজী – অদোমগী অৱাবা খুদিংমক মাঙলমগনি!
দিনেশজী – হোয়...হোয় সর।
মোদীজী – অদুদি, অদোম্না য়ুমদা হনবা মতমদা ইচাশিংদা মসিগী মতাংদা তম্বরা?
দিনেশজী – তমদে সর। ঐহাক্কী ইচাশিংদি খুঙ্গংদা লৈবনি। ঐহাক্না আইনোক্স এয়র প্রদক্সতা গারি থৌবা ওইনা লৈবনি। ঐহাক্তি থা ৮-৯গী মতুংদা য়ুম হনগনি।
মোদীজী – অদুদি, অদোম্না ইচাশিংগা করিগুম্বা মতমদা ফোন্দা ৱারী শারে!
দিনেশজী – হোয় সর। তত্তনা শাজৈ।
মোদীজী – অদুদি, মখোয়না মখোয়গী মপাবুংসু অসিগুম্বা মতম অসিদা মশাবু চেকশিনগদবনি হায়না খল্লমগনি!
দিনেশজী – সর, মখোয়না অসুম্না হায়, “পাপা, থবক তৌ...অদুবু ইশা চেকশিল্লগা তৌ”। অমসুং, ঐখোয়সু চেকশিন্না থবক তৌই। মানগাওদসু ঐখোয়গী প্লান্ত অমা লৈ। আইনোক্সনা ঐখোয়গী য়াম্না তেংবাংবী।
মোদীজী –ফরে। দিনেশজী, অদোমগী ৱারী তাবদা য়াম্না নুংঙাই। অমসুং, কোরোনাগা লান্থেংননবা মীয়াম্না মতৌ করম্না থবক তৌবগে হায়বা লৈবাক মীয়াম্না খঙনরগনি। অতোপ্পা মীওইগী পুন্সি কন্নবগীদমক্তা, অদোম্না ইশাগী ইমুং-মনুংগা থা ৯ উন্নবা ফংদ্রি। লৈবাক্না মসি তাবা মতমদা, মহাক্না লান অসি মায় পাকপা ঙম্লগনি হায়বগী চাউথোকচবা পোক্লগনি, মরমদি দিনেশ উপাধ্যায়জীগুম্বা মীওই লাখ কয়া অমনা থবক অমত্তা চিত্থদনা খাঙবা কনবগা লোয়ননা হোৎনরি!
দিনেশজী –সর, নোংমা নত্ত্রগা নোংমদি, ঐখোয়না কোরোনাবু শোইদনা মাইথীবা পীগনি!
মোদীজী – ফরে দিনেশজী, অদোমগী ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক্কী মপাঙ্গলনি। দিনেশজীবু য়াম্না থাগৎচরি। অদোমগী ইচাশিংদা ঐহাক্কী পাউজেল অসি তম্বীয়ু।
দিনেশজী –তমজগনি সর। খুরুমজরি।
মোদীজী –অদোম্বু থাগৎচরি।
দিনেশজী –প্রনাম, প্রনাম।
মোদীজী –অদোম্বু থাগৎচরি।
মরুপশিং, দিনেশজীনা হায়বগুম্না, তেঙ্কর থৌবা মীওই অমনা ওক্সীজেনগা লোয়ননা হোস্পিতালদা য়ৌবা মতমদা, মহাকপু লাইনা থাবীরকপা পাউজেল পুবা মীওই অমগুম্না খল্লি হায়বসি তসেংবনি। অসিগুম্বা থবক অসিগা লোইনরিবা থৌদাংগী পাক-চাউবা অমসুং মসিনা মীওই অদুদা লৈহনবা লাংতক্নবগী চাং অসি ঐখোয়না খঙবা ঙম্লে।
মরুপশিং, হৌজিক্কী ইরাং অসিগী মরক্তা, ওক্সীজেন পুথোক-পুশিনা তৌবদা তেংবাংবা ওইনা, রেলৱেসু মাং থানা চোংথোরক্লি। ওক্সীজেন তেঙ্করশিংনা শোরোক্তা ওক্সীজেন পুবগী চাংদগী হেন্না থুনা-য়াঙনা ওক্সীজেন এক্সপ্রেস, ওক্সীজেন রেলনা লৈবাক শিনবা থুংবগী মফমশিংদা ওক্সীজেন মশিং য়াম্না য়ৌহল্লি। ওক্সীজেন এক্সপ্রেস অসি নুপী খক্তনা চলায়বনি হায়বা তাবদা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনা চাউথোকচবা ফাওগনি। লৈবাক্কী নুপী খুদিংনা মসিগীদমক্তা চাউথোকচবা ফাওনরি। মসিদা নত্তনা, ভারত মচা খুদিংনসু চাউথোকচগনি। ঐহাক্না ওক্সীজেন এক্সপ্রেসকী লোকো পাইলোৎ, শিরিশা গজনীবু মন কী বাত্তা কৌজরি।
মোদীজী- শিরিশাজী নমস্তে!
শিরিশা- নমস্তে সর! অদোম কমদৌবীরিবগে?
মোদীজী- শিরিশাজী, ঐহাক য়াম্না নুংঙাইজরি। অদোম্না রেলৱে পাইলোৎ ওইনা থৌ পুবীরি অমসুং অদোমগী নুপী ঙাক্তগী কাঙবুনা মসিগী ওক্সীজেন এক্সপ্রেস অসি চলায়রি হায়বা ঐহাক্না তারে। শিরিশাজী, অদোম্না য়াম্না অফবা থবক অমা তৌরি। কোরোনাগী মতম অসিদা, অদোমগুম্বা নুপীশিংনা লৈবাক অসিদা কোরোনাগা লান্থেংনবদা পাঙ্গল হাপ্নবা থোক্লক্লি। অদোম ইশামকসু, নুপীগী পাঙ্গলগী চাউরবা খুদম অমনি। অসিগুম্বা ইথিল অসি অদোম্না কদায়দগী ফংবগে হায়বসি লৈবাক খুদিংনা খঙনীংই।
শিরিশা- সর, ঐহাক্কী ইথিলদি ঐহাক্কী ইপা অমসুং ইমানি। ঐহাক্কী ইপাদি সরকারগী থবক তৌই। সর, ঐহাক্কী ইচে অনি লৈ। ঐখোয় নুপী অহুম্নি, অদুবু ঐখোয়গী ইপানা ঐখোয়বু থবক তৌ হায়না পুক্নিং থৌগৎলি। ঐহাক্কী ইচে অহলনা বেঙ্কতা সরকারগী থবক তৌরি অদুগা ঐহাক্না রেলৱেদা লৈরে। ঐহাক্কী ইমা-ইপানা পুক্নিং য়াম্না থৌগৎপী।
মোদীজী- ফরে শিরিশাজী, অদোম্না হান্নগী মতমদসু রেলৱেদা থবক তৌই। অদোম্না ত্রেন কয়া চাং নাইনা থৌদুনা লাক্লি অদুবু, ওক্সীজেনগী অপাম্বা য়াম্না লৈরকপা মতমদা অদোম্না ওক্সীজেন পুথোক-পুশিন তৌরি, মসিগী থবক অসিদি থৌদাং য়াম্না চাউবা থবক ওইরমগনি, হান্নদগী হেন্না চেকশিন্দবা য়ারম্লোই। অতোপ্পা মহৌশাগী পোত্থোক পুবা অসি তোঙানবনি, ওক্সীজেন হায়বসিদি য়াম্না চেকশিন্দবা য়াদবনি। মসিদা অদোম্না করি থেংনবগে?
শিরিশা- থবক অসি তৌবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইজৈ। ওক্সীজেনগী অখন্নবা মতমদা ঐহাক্না তেক্ত-কায়দবা, ফোর্মেসন অমসুং য়ুবা-য়ুদবগী মতাংদা হীরম খুদিংমক য়েংশিল্লি। মথংদা, ইন্দিয়ন রেলৱেজসু য়াম্না তেংবাংই। মসিগী ওক্সীজেন অসি পুদুনা থৌনবা ঐঙোন্দা গ্রীন পাথ পীরে, ঐহাক্না ত্রেন অসি থৌবদা পুং অমগা মখায়গগী মনুংদা কিলোমীতর ১২৫ য়ৌবা ঙমখি। রেলৱেনা মসিগী থৌদাং অসি লৌখি অমসুং ঐহাক্না ইশাগী থৌদাংসু য়াখি।
মোদীজী- য়াম্না ফরে, শিরিশাজীবু ঐহাক্না থাগৎচরি অমসুং মশাগী মচানুপী অহুম্বু পুক্নিং থৌগত্তুনা অফবা ইথিল পীরিবা অদোমগী ইমা-ইপাগী মফমদা ঐহাক্কী য়াইফ পাউজেল অসি তম্বীয়ু। ঐহাক্না অসিগুম্বা মমা-মপাগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি অমসুং অসিগুম্বা ইথিল উৎপগা লোয়ননা লৈবাকপু সেবা তৌরিবা অদোমগী ইচেশিংদসু পাউজেল অসি তম্বীয়ু। শিরিশাজীবু য়াম্না থাগৎচরি।
শিরিশা – সরবু থাগৎচরি। ঐহাক্না সরগী য়াইফ-থৌজাল পামজৈ।
মোদীজী- খ্বাইদগী অঙম্বা মপুনা অদোম্বু মতম পুম্বদা থৌজানবা ওইরসনু, ইমা-ইপানসু থৌজানবীবা ওইরসনু। অদোম্বু থাগৎচরি।
শিরিশা- সরবু থাগৎচরি।
মরুপশিং, ঐখোয়না হৌজিক শিরিশাজীগী ৱারোল তাখ্রে। মহাক্কী থৌওংশিংনা ঐখোয়দা ইথিল পীরি, ঐখোয়গী ৱাখল নুংঙাইহল্লি। তসেংবদি, লান অসি য়াম্না চাউরি অমসুং রেলৱেজনা হোৎনরিবা অসিগুম্না লৈবাক অসিনা ঈশিং, কংফাল অমসুং নোংথক্তা থবক তৌরি। এয়র ফোর্সকী প্লেনশিংনা নাকল অমদা অহাঙবা তেঙ্করশিংবু ওক্সীজেন প্লান্তশিংদা নোংথক্তা পুরি অমসুং অনৌবা ওক্সীজেন প্লান্ত শাবগী থবকশিংসু নাকল অমদা লোইশিল্লি। মসিগা লোয়ননা, মীরমদগী পুরকপা ওক্সীজেন, ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর অমসুং ক্রাইওজেনিক তেঙ্কর কয়া অমসু লৈবাক শিনবা থুংবদা য়ৌহল্লি। মরম অদুনা, মসিগী থবক অসিদা নেভী, এয়র ফোর্স, আর্মী অমসুং দি.আর.দি.ও.গুম্বা ইন্সতিত্যুসন কয়া অমসু থবক অসিদা য়াওরি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত, ইন্দস্ত্রীগী অখঙ-অহৈ অমসুং তেক্নিসিয়ন কয়া অমসু ৱার ফুতিংদা থবক তৌরি। লৈবাক মীয়াম খুদিংমক্না মখোয়গী থবক্কী মতাংদা নীংথিজনা খঙনীংই। মরম অদুনা, এয়র ফোর্সকী গ্রুপ কেপ্তেন, পত্নাইকজীসু ঐখোয়গী নাক্তা লাকপীরি।
মোদীজী- পত্নাইকজী, জয় হিন্দ!
গ্রুপ কেপ্তেন - জয় হিন্দ, সর। ঐহাক এয়র ফোর্স স্তেসন হিন্দোন্দগী ৱা ঙাংলিবা গ্রুপ কেপ্তেন, এ.কে. পত্নাইকনি।
মোদীজী- পত্নাইকজী, কোরোনাগী লাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদা অদোম্না অচৌবা থৌদাং য়ারি। মালেম শিনবা থুংনা চত্তুনা তেঙ্কর পুরক্তুনা মফম অসিদা তেঙ্কর অমুক পীবিরি। অদোম্না লান্মী অমা ওইনা তোঙানবা মখলগী থবক তৌবগী মতাংদা ঐহাক্না খঙজনীংই। লান থেংনবা মতমদা মীওই অমনা কোইচৎ চৎলি, অদোম্না মীওইবগী পুন্সি কন্নবা কোইচৎ চৎলি। মসিদা অদোম্না করি ফাওবীবগে?
গ্রুপ কেপ্তেন – সর, অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদা লৈবাক্কী সেবা তৌবা ফংবা অসি য়াম্না লাইবক ফবনি। অদুগা ঐখোয়দা শিন্নরক্লিবা মিসনশিং অসিসু ঐখোয়না মায়-পাক্না পাংথোকপা ঙম্লি। ঐখোয়না ফংখিবা ত্রেনিং অমসুং তেংবাংবগী সেবাশিংনা ঐখোয়দা মপুং ফানা তেংবাংদুনা ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা থবক তৌবা ঙমজরি। সর, ঐখোয়না তৌজরিবা থবক অসিদগী ফংজরিবা নুংঙাইবগী চাং অসি অৱাংবা থাক্কীনি। মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না ওপরেসন কয়া লেপ্তনা চত্থবা ঙম্লিবনি।
মোদীজী- কেপ্তেন, অদোম্না তৌরিবা থবক ময়াম অসি অতেনবা মতমদা পাংথোকপা ঙাক্তনি, মসিনা হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা অদোম্বু কদায়দা পুবগে?
গ্রুপ কেপ্তেন – সর, মমাংগী থা অমদগী, ঐখোয়না ওক্সীজেন তেঙ্কর অমসুং লিক্বিদ ওক্সীজেন কন্তেনর কয়া লৈবাক মনুং অমসুং মীরমগী মফম কয়াদগী লেপ্তনা নোংথক্তা পুরি। সর, এয়র ফোর্সনা অতেনবা খোঙচৎ ১৬০০ অমসুং ঐখোয়না পুং ৩০০০ হেন্না পাইখ্রে। ঐখোয়না মালেমগী ওইবা মিসন চাউরাক্না ১৬০ লোইশিনবা ঙমখ্রে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, লৈবাক্কী মফম অমদগী অতোপ্পা মফম খুদিংদা ওক্সীজেন তেঙ্কর পুবদা হান্না নুমিৎ ২-৩ চঙলম্বা অদু, হৌজিক্তি ঐখোয়না মফমশিং অসিদা পুং ২-৩দা য়ৌহনবা ঙম্লে অমসুং মালেমগী মিসনগী ওইনদি, পুংফম খুদিংদা থবক তৌদুনা, পুং ২৪গী মনুংদা মায়-পাক্না থবক লোইশিনবা ঙম্লে। তেঙ্কর মশিং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী থুনা পুরকপা ঙম্নবগীদমক্তা অপুনবা এয়র ফোর্সনা থবক অসিদা মাই ওনশিল্লি।
মোদীজী- কেপ্তেন, মালেমগী করম্বা মফম খুদিংদা অদোম্না চৎপা তাখিবগে?
গ্রুপ কেপ্তেন – সর, ঐখোয়দা খুদক্তা খঙহল্লকখিবদা সিঙ্গাপোর, দুবাই, বেলজিয়ম, জর্মনী অমসুং য়ু.কে.। সর, মফমশিং অসিদা আই.এল.-৭৬, সি.-১৭ অমসুং অতোপ্পা প্লেনশিংগী ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী তোঙান-তোঙানবা ফ্লীৎশিংনা চৎখি অমসুং সি.-১৩০না অতেনবা মতমদা থৌরাং য়াত্তুনা চৎখি। সর, ঐখোয়না ফংখিবা ত্রেনিং অমসুং থৌনাগী মরম্না, ঐখোয়না মসিগী মিসনশিং অসি মতম চানা লোইশিনবা ঙমখি।
মোদীজী- হন্দক্কী মতাং অসিদা লৈবাক অসিনা য়াম্না চাউথোকচরি অমসুং ঈশিং, কংফাল নত্ত্রগা নোংথক্তা ওইরো, ঐখোয়গী লান্মীশিংনা কোরোনাগা মাইয়োক্নদুনা লান্থেংনবদা শরুক য়ারি অমসুং কেপ্তেন, অদোম্না চাউরবা থৌদাং অমা পাংথোক্লে অমসুং অদোম্বু য়াম্না থাগৎলি।
গ্রুপ কেপ্তেন – সরবুসু য়াম্না থাগৎচরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী খ্বাইদগী অঙম্বা অমসুং অফবা থবক পাংথোক্নবা হোৎনরি। সর, ঐহাক্কী ইচানুপী অদিতীসু ঐহাক্কী নাক্তা লৈরি, সর।
মোদীজী- মদুদি য়াম্না ফবনি !
অদিতী – নমস্তে, মোদীজী।
মোদীজী- নমস্তে, ইচানুপী। অদোমগী চহি কয়া শুরগে?
অদিতী – সর, ঐহাক চহি ১২ শুরে অমসুং ক্লাস ৮দা তম্লি।
মোদীজী- অদোমগী ইপাবুংসু য়ুনিফোর্ম শেৎপা মীওইনিকো!
অদিতী – হোয়, ঐহাক্না মহাক্কীদমক্তা য়াম্না চাউথোকচৈ। মহাক্না অসিগুম্বা মরু ওইবা থবক কয়া পাংথোকপা, কোরোনানা নারবা মীওই কয়াবু তেংবাংবা অমসুং লৈবাক ময়াম অমদগী ওক্সীজেন তেঙ্কর অমসুং কন্তেনর পুরকপগীদমক্তা ঐহাক্না য়াম্না চাউথোকচৈ।
মোদীজী- অদুবু, মচানুপীনা মপাবুদি য়াম্না উনীংলমগনি, উনীংদবরনে?
অদিতী – হোয়, য়াম্না উনীংই। হৌজিক্কান অসিদি, মহাক্তি ইন্তর্নেস্নেল ফ্লাইৎ কয়া অমদা চত্থোক্তুনা কন্তেনর অমসুং তেঙ্কর কয়া অমা প্রদক্সন প্লান্তশিংদা পীদুনা কোরোনা নাবা মীওইশিংনা মতম চানা ওক্সীজেন ফংদুনা মীওই কয়াগী পুন্সি কনবা ঙম্নবগীদমক্তা চত্থোকপনিনা য়ুমদা লৈবা ফংদ্রে।
মোদীজী- অদুদি ইচানুপী, ওক্সীজেনগী খুত্থাংদা মীওই কয়া অমগী পুন্সি কন্নবা মহাক্না পাংথোক্লিবা থবক অসি লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংগী মীওইনদি খঙনরে।
অদিতী – হোয়।
মোদীজী - অদোমগী মরুপ, মহৈ তম্মিন্নবা মহৈরোইশিংনা অদোমগী ইপানা ওক্সীজেনগী তেংবাংগী থবক তৌই খঙবা মতমদা অদোম্বুসু য়াম্না ইকায় খুম্নরমগনি?
অদিতী – হোয়, ঐহাক্কী মরুপশিংনা ঐহাক্কী ইপাদি য়াম্না মরু ওইবা থবক অমা তৌরি অমসুং ঐহাক্না মসিদা য়াম্না চাউথোকচরমগনি হায়রকপা মতমদা ঐহাক, ঐহাক্কী ইমুং-মনুং, ইমারোমগী ইপু-ইবোক, ইপারোমগী ইপু-ইবোক খুদিংমক য়াম্না চাউথোকচৈ। অহিং-নুংথিল থবক তৌরিবা ঐহাক্কী ইমা, মহাক্কী দাক্তর মরুপশিং, আর্ম্দ ফোর্স খুদিংমক, ঐহাক্কী ইপাগী স্ক্বাদ্রোন্দা লৈবা ইখুরা অমসুং মহাক্কী ফোর্স, মীয়াম খুদিং অমসুং আর্মী কয়ানা থবক য়াম্না তৌরি অমসুং মীয়াম্না হোৎনরিবা কয়া অসিনা মরম ওইরগা কোরোনাগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লানফম অসিদা ঐখোয়না শোইদনা মায়-পাক্কনি হায়বগী ঐহাক্না অচেৎপা থাজবা লৈ।
মোদীজী – ঐখোয়গী লম অসিদা মচানুপী অমনা ৱা ঙাংলকপদা, সরস্বতী লাইরেম্বীনা মহাক্কী ৱারোলদা তোংই হায়নৈ অমসুং অদিতীনা ঐখোয়না শোইদনা মায়-পাক্কনি হায়রিবা অসি মওং অমদা ইশ্বরগী খোঞ্জেল ওইরবনি। ফরে অদিতী, হৌজিক্তি অদোম্না ওনলাইন্দা মহৈ তম্লমগনি?
অদিতী – হোয়, হৌজিক্তি ঐখোয়গী ক্লাস খুদিংমক ওনলাইন্দা তৌরে অমসুং হৌজিক্কান্দি, ঐখোয়না য়ুমদসু য়াম্না অকনবা চেকশিন থৌরাং লৌরি। কনাগুম্বা অমনা মপান থোক্লবদি, মহাক অসি ফেস মাস্ক মরোল অনি উপকদবনি অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা খুদিংমক ইন্দুনা চৎলি। ঐখোয়না চেকশিন থৌরাং অমসুং ইশাগী হাইজীন খুদিংমক পাংথোক্লি। ঐখোয়না হীরম খুদিংগী মরী লৈনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎলি।
মোদীজী – য়াম্না ফৈ, ইচানুপীগী হোবীশিংদি করিনো? অদোম্না করি করি পাম্বগে?
অদিতী – ঐহাক্কী হোবীদি ইরোইবা অমসুং বাস্কেৎবোলনি, অদুবু হৌজিক্কান্দি লেপ্লে। হন্দক্কী লোকদাউন অমসুং কোরোনাগী মনুং অসিদা ঐহাক্না চাক থোংবা অমসুং বেকিং তৌবা য়াম্না পাম্লক্লি। ঐহাক্কী ইপাগী চাক থোংই অমসুং মহাক্না থবক্তগী ৱানা হল্লকপা মতমদা ঐহাক্না মহাক্কীদমক্তা কেক অমসুং কুকী শাবী।
মোদীজী – ৱাহ! মদুদি য়াম্না ফবনি। ফরে অদুদি, শাংলবা মতমগী মতুংদা, অদোম্না ইপাগা মতম লেনমিন্নবা ফংলে অমসুং তাবদা য়াম্না নুংঙাই অমসুং ঐহাক্না কেপ্তেনবু থাগৎচরি। ঐহাক্না কেপ্তেন্দা থাগৎপা অসিদা অদোমগী ইপা খক্তা নত্তে, ঐহাক্না হায়রিবা অসি ঐখোয়গী ফোর্স খুদিংমক – নেভী, এয়র ফোর্স অমসুং আর্মী খুদিংদনি। অমসুং মখোয়না অমত্তা ওইনা তেংবাংনদুনা থবক তৌরিবা অসিবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি! ইচিল ইনাওশিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি।
গ্রুপ কেপ্তেন – সরবু থাগৎচরি।
পি.এম. মোদী – মরুপশিং, লৈবাক্না ঐখোয়গী অসিগুম্লবা লান্মীশিংদা মখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিংগীদমক্তা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মান্নবা অমা ওইনা, মীওই মিলিয়ন কয়া অমসু অহিং-নুংথিল নাইদনা থবক তৌরি। মখোয়না পাংথোক্লিবশিং অসি মখোয়গী মহৌশাগী পুন্সিগী থবক্কী শরুক নত্তে। অসিগুম্লবা খুদোংথীবা অসিনা মালেম অসিদা চহি ১০০গী মনুংদা চৈথেং পীরি। ঐখোয়না অসিগুম্বা চৈথেং অসি চহি ১০০গী মতুংদা থেংনরিবনি, মরম অদুনা, মীওই কনা মত্তনা অসিগুম্বা থবক অসিগা থেংনবগী লৌশিং লৈতে। পুম্নমক অসিগী মরুমদা, সেবা তৌনীংবগী ইথিল অমসুং ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্বগী পাঙ্গলদি লৈরি। মরম অদুনা লৈবাক অসিনা হান্না পাংথোকখিদ্রিবা থবক পাংথোকপা ঙম্লিবনি। অদোম্না হেন্না খঙলবনি, মদুদি ঐখোয়না মহৌশাগী মতমদা, নোংমদা লিক্বিদ মেদিকেল ওক্সীজেন মেত্রিক তোন ৯০০ পুথোক্লম্মি। হৌজিক্তি, ঐখোয়না মদুগী শরুক ১০ হেন্না পুথোকপা ঙমদুনা নোংমদা চাউরাকপা মেত্রিক তোন ৯৫০০ পুথোকপা ঙম্লে। ঐখোয়গী লান্মীশিংনা হায়রিবা ওক্সীজেন অসি লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংদা য়ৌহল্লি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাকমচাশিং, ওক্সীজেন য়েন্থোকপা অমসুং মীয়ামদা পীনবগীদমক্তা লৈবাক অসিদা থৌরাং কয়া অমা হোৎনখি অমসুং মীওই কয়া অমনা নাগ্রিক অমা ওইনা অমত্তা ওইখিবা থৌওংশিং অসিনা অদোমগী ইথিল পীরি। মীওই খুদিংনা কাঙবু অমা ওইনা মশাগী থৌদাং য়াখি। বেঙ্গালুরুদগী উর্মিলাজীনা মহাক্কী লেব তেক্নিসিয়ন ওইবা মপুরোইবনা শিংনবা কয়া থেংনদুনা তেস্ত তৌবগী থবক চত্থদুনা লাক্লি হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লকখি।
মরুপশিং, কোরোনা হৌরকপা মতমদা, লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌনবা লেব অমখক লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি, লেব লিশিং অনি মখায় হেন্না লৈদুনা মথৌ তৌরি। অহানবা মতমদা, নোংমদা তেস্ত ১০০গা খরা খক্তা তৌবা ঙম্লম্মি অদুবু ঙসিদি নোংমদা লাখ ২০ হেন্না তেস্ত তৌবা ঙম্লে। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, লৈবাক অসিদা সেম্পল করোর ৩৩ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে। মসিগী চাউরবা মায়-পাকপা অসি ঐহাক্না পনখ্রিবা মীওইশিং অসিগী মরমদগী ওইথোকপা ঙম্লিবনি। সেম্পল খোম্বগী থবক পাংথোকপা মশিং থিঙমদ্রবা ফ্রন্তলাইন ৱর্কর কয়া লৈরি, অনাবা মরক্তা চঙদুনা মখোয়দগী সেম্পল লৌবা অসিবু য়াম্না মথৌ তাবা সেবা অমনি। মখোয়গী মশা ঙাকথোকচনবগীদমক্তা, মখোয়না শারবা মতম অসিদা পি.পি.ই. লেপ্তনা লিৎপগী মথৌ তাই। মদুগী মতুংদা, সেম্পল অসিনা লেবতা য়ৌরক্কনি। মরম অদুনা, ঐহাক্না অদোমগী পাউতাক অমসুং ৱাহংশিং পাবা মতমদা, অসিগুম্বা সেবা অসিগা মরী লৈনরিবা মরুপশিংগী মতাংদসু ৱারী শাফম থোকই হায়বা ৱারেপ লৌখি। মখোয়না থেংনরকপা কয়া অমদগী ঐখোয়না লৌশিং কয়া অমা ফংলগনি। অদুনা, দিল্লীদা লেব তেক্নিসিয়ন ওইনা থৌ পুবা মরুপ, প্রকাশ কান্দপালজীগা অমুক ৱারী শারসি।
মোদীজী - প্রকাশজী নমস্কার!
প্রকাশজী - ইকায় খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীজীবু খুরমজরি।
মোদীজী - প্রকাশজী, “মন কী বাত” তাবীরিবশিংদা অহানবমক্তদা ইশাগী শক তাকপীয়ু। লেবতা থবক তৌদুনা হিংলিবা অসিসু মুনীগা মান্নবা ওইরবসু, লৈবাক মীয়াম্না অদোম্বু তেলিভিজন্দা উবা ফংদে অমসুং খবরদা পাবা ফংদে, মরম অদুনা অদোম্না থবক অসিবু মতম কয়াম কুইনা তৌবীরকপগে অমসুং কোরোনাগী মনুংদা করি থেংনরকপগে হায়বা অমুক্তা হায়বীয়ু। অদোমগী পাউদমগী খুত্থাংদগী লৈবাক অসিদা অদোমগী থবক অসি মতৌ করম্না পাংথোকপগে হায়বসি ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা খঙহঞ্জনীংই।
প্রকাশজী - ঐহাক্না দিল্লী সরকারগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরিবা ইন্সতিত্যুৎ ওফ লিভর অমসুং বিলিয়রী সাইন্স কৌবা হোস্পিতাল অমদা লেব তেক্নিসিয়ন ওইনা চহি ১০ থবক তৌরক্লি। ঐহাক্না হেল্থ সেক্তরদা লৈরকপা অসি চহি ২২ ফারে। আই.এল.বি.এস.কী মমাংদসু, ঐহাক্না এপোল্লো হোস্পিতাল, রজিব গান্ধী কেন্সর হোস্পিতাল, রোতারী ব্লদ বেঙ্ক দিল্লীনচিংবা শক্নাইরবা ইন্সতিত্যুৎ কয়াদা থবক তৌরম্মি। সর, হায়রিবা মেদিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী ব্লদ বেঙ্ক দিপার্তমেন্ততা থবক তৌরক্লবসু, ঐহাক্না আই.এল.বি.এস.কী ভাইরোলোজী দিপার্তমেন্তকী মখাদা মমাং চহিগী এপ্রিল ১, ২০২০দগী কোবিদ তেস্তিং লেবতা থবক তৌরকপনি।
কোবিদ লাইচৎ মনুং অসিদা হেল্থকা মরী লৈনবা রিসোর্স অমসুং পাম্বৈশিংদা খুদোংচাদবা অমসুং অৱাবা কয়া লৈরিবা অসিদি য়েৎনীংঙাই লৈতবনি, অদুবু ঐখোয়দা চেল্লিবা থৌদাং খঙবা, তেংবাংনবা, পাঙ্গল অমসুং মতিকপু লৈবাক, মীওইবা জাতী অমসুং খুন্নাইনা মীয়ামদা উত্থোকহন্নীংবগী অনিংবা অপাম্বা লৈরিবা অসিবু পাংথোকপগী খ্বাইদগী চাউরবা খুদোংচাবা অমনি হায়না ঐহাক্না লৌই। অদুগা সর, লৈবাক, মীওইবা জাতী অমসুং খুন্নাইগী অপাম্বগা মরী লৈননা ঐখোয়গী খ্বাইদগী নীংথিনা তৌবা ঙম্বগী চাংদা ঐখোয়না হোৎনজৈ, লৈরিবা থাক্কা মান্ননা থবক তৌনবা হোৎনজৈ, মতাং অসিদা ঐখোয়দা য়াম্না চাউথোকচবা ফাওজৈ। করিগুম্বা মতাংদা, ঐখোয়গী ইমুং-মনুংনা য়ানীংদবা উৎপা য়াওই নত্ত্রগা অকিবা ফাওবা য়াওই। অসিগুম্বা মতাংদা, খুদোংথীবা অমসুং মহৌশাগা মান্নদবা ফীভমদা ঐখোয়বু ঙাকথোক্নবনি হায়দুনা মশাগী ইমুং-মনুংদগী লাপ্না অমসুং লৈবাক্কী ঙমখৈদা লৈরিবা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী মতাংদা খঞ্জৈ। মখোয়গা চাংদম্নবদদি, ঐখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অসিদি করিসু নত্তে। মখোয়সু, ফীভম অসি খঙলিবনি অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা মখোয়না ঙম্বা মওংদা তেংবাংলিবনি।
মোদীজী - প্রকাশজী, সরকারনা নাকল অমদা, কোরোনাগী মতম অসিদা মীওই অমদগী লাপ্না লৈননবা পাউতাক কয়া পীরি। অদুগা অদোম্না, খ্বাইদগী মমাংদা লৈদুনা কোরোনা ভাইরসকী মরক্তা লৈবা তারি। অদোম্না মসিবু খ্বাইদগী নক্ননা থেংনরিবনি। অমরোমদা মসিনা পুন্সিদা খুদোংথীবা নঙহনগদৌরিবনি, মরম অদুনা ইমুং-মনুংনা পাখৎপা অসিদি মহৌশানি। অদু ওইরবসু, মসিগী লেব তেক্নিসিয়নগী থবক অসিসু মী খ্বাইনা তৌনবা থবক্কী মনুং চল্লি। অদুগা, হৌজিক্কী লাইচৎ অসিদা, অদোম্না তৌরিবা থবক অসিদা অনৌবা ৱাফম অমসু হাপচিনলক্লিবনি। মরম অদুনা, থবক তৌবগী মতমসু হেনগৎলম্লগনি। অদোম্না লেবতা অহিঙ কয়া অমা লেক্লমগনি। মীওই করোর-করোরদা তেস্ত তৌরকপনিনা, থবকসু য়াম্না হেনগৎলমগনি। অদুনা, ইশা ঙাকথোকচনবা, অদোমসু চেকশিন থৌরাং লৌখৎপরা নত্ত্রগা লৌখত্তবরা?
প্রকাশজী - হোয় সর, লৌখৎলি। ঐখোয়গী আই.এল.বি.এস. লেব অসি দবল্যু.ঐচ.ও.না শকখঙলবনি, মরম অদুনা মালেমগী চৎন-কাংলোন খুদিংমক লোইনা ইল্লি। ঐখোয়গী ফিজেৎকী মতাংদা থাক অহুমগী তেক্ত-কায়দবগী কাংলোন ইল্লি। ঐখোয়না মদু শেৎলগা লেবতা চঙই, মদু শেত্তুনা থবক তৌই। ফিজেৎ লৌথোকপা, মমিং থাবা অমসুং তেস্ত তৌবগী তোঙান-তোঙানবা কাংলোন লোইনা লৈ। ঐখোয়না কাংলোনশিং অসি ইন্দুনা থবক তৌই। অদুনা সর, ইশ্বরগী থৌজালদগী ঐহাক্কী ইমুং-মনুং অমসুং ঐহাক্কী নক্নবা মীওই অমত্তা ঙসি ফাওবদি লাইনা অসিনা নাদ্রি। অদুগা ৱাফম অমদি লৈবনি, মদুদি, ঐখোয়না নীংথিজনা চেকশিনলবদি, মদুদগী থাক খরদি ঙাকথোকপা ঙম্বনি।
মোদীজী - প্রকাশজী, অদোমগুম্বা মীওই লিশিং কয়া অমদি লেবশিংদা চহি অমদগী লৈরক্লি অমসুং অসিগুম্বা অৱাবা থবক অসি তৌদুনা লাক্লি, মীওই মশিং খঙদবগী পুন্সি কল্লি অমসুং ঙসিদি লৈবাক মীয়াম্না মসিগী মতাংদা খঙলগনি। প্রকাশজী, ঐহাক্না অদোমগী খুত্থাংদা, অদোমগী থবক্কী মীওই খুদিংবু থাগৎচরি। ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামগী মহুৎ শিন্দুনা অদোম্বু থম্মোই শেংনা থাগৎলি। অদোমসু হকচাং ফনা লৈবীয়ু। অদোম অমসুং অদোমগী ইমুং-মনুংসু তেক্ত-কায়দনা লৈবা ওইসনু। ঐহাক্না অদোম্বু মায়-পাকপগী থৌজাল পীজরি।
প্রকাশজী - প্রধান মন্ত্রীজীবু থাগৎচরি। ঐহাক্না খুদোংচাবা অসিবু পীবীবগীদমক্তা অদোম্বু থাগৎচরি।
শ্রী মোদী – ইনাওবুসু থাগৎচরি।
পি.এম. মোদী: মরুপশিং, ঐহাক্না ভাই প্রকাশজীগা ৱারী শারম্বদি য়াই, অদুবু মহাক্কী ৱারোলগী খুত্থাংদা লেব তেক্নিসিয়ন লিশিং কয়া অমনা ঐখোয়গীদমক্তা তৌবীরিবা থবকশিংগী ৱাফম কয়া ঐখোয়গী নাক্তা য়ৌরক্লি। মহাক্কী ৱারোলদগী ঐখোয়না মীওই লিশিং কয়াগী থবক্কী মতাংদা খঙবা ঙম্বতা নত্তনা মখোয়গী থৌদাংসু খঙবা ঙম্লে। ঐখোয়গী ভাই প্রকাশজীগুম্বা মরুপশিংনা মখোয়গী থবক্তা খোঙফম চেৎলিবা অমসুং মখোয়গী থবকশিংনা অমত্তা ওইনা তেংবাংনদুনা কোরোনাবু মাইথীবা পীবদা য়াম্না চাউনা তেংবাংগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মচাশিং, হৌজিক ঐখোয়না “কোরোনাগী লান্মীশিংগী” মতাংদা ৱারী শারিবা অসিদা হৌখিবা চহি অমগা মখায় অসিদা মখোয়না কয়া য়াম্না থবক কন্না শুবগে অমসুং খোঙফম চেৎপগে হায়বা খঙবা ঙম্লে। অদুবু, লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা মখোয়গুম্বা লান্মী কয়া অমনসু থেংনরিবা লান অসিদা অচৌবা থৌদাং য়ারি। অদোমসু ইশা ইথন্তা অমুক্তা খন্থৌ, লৈবাক্কী পথাপ খুদিংমকপু শোকহল্লিবা ইরাং অমা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা থেংনরি। এগ্রিকলচর সেক্তরনা মখোয় মশাবু মসিগী ইরাং অসিদগী থাক কয়া অমদা মশাবু কঞ্জদুনা লাক্লি। মখোয়না মশাবু তেক্ত-কায়দনা থম্বতা নত্তনা, মখোয়না চাউখৎপা পুরকচদুনা মাং থানা চঙশিল্লি। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা লাইচৎ অসিগী মনুংদা হান্না তৌখিদ্রিবা মওংদা পোত্থোক পুথোক্লি হায়বসি অদোম খঙবরা! লৌমীশিংনা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা পোত্থোক পুথোক্লি অমসুং হন্দক্কী মতাং অসিদা লৈবাক অসিনা হান্নদগী খ্বাইদগী হেন্না পোত্থোক লৈশিনবগী থবকসু পাংথোকখি। হন্দক্কী মতাং অসিদা, মফম কয়া অমদা, লৌমীশিংনা হঙ্গাম থাউগী মতাংদা মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)দগী হেন্না ফংনখি। লৈবাক অসিনা হান্নদগী হেনবা মওংদা হৱাই-চেংৱাই পুথোকপা ঙমখিবদগী লৈবাক মীয়াম খুদিংদা তেংবাংবা ঙম্লিবনি। ঙসিদি, হৌজিক্কী অৱাবা মতম অসিদা, শোত্থরবা মীওই কয়াদা লেম্না রাসন পীরি। অদুগা, লায়রবা অমত্তগী ইমুংদা চাকখুম মৈ মুৎপা নুমিৎ অমা ফাওবা য়াওখিদ্রি।
মরুপশিং,, ঙসিদি লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা অনৌবা থৌরাংশিংগী খুদোংচাবা লৌরগা লম কয়াদা অঙকপা কয়ামুক তৌরি। খুদম ওইনা, অগরতলাগী লৌমিশিংবু লৌখৎসি। লৌমীশিং অসিনা থৈবোংবু মরাং কাইনা লোক্লে। লৈবাকসিদা অমসুং মপানগী লৈবাকশিংদা মখোয়বু পাম্নবদু ফংহনবা ঙম্লদুনা, তাঞ্জাসিদা অগরতলাগী লৌমীশিংগী থৈবোংবু গুৱাহাতীদা ত্রেন্না পুরকখ্রে। অসিগুম্বা থৈবোংসি হৌজিক্তি গুৱাহাতীদগী লন্দন্দা থারীবনি। মতৌ অসুম্না, অদোম্না বিহারগী শাহী লিচিগী মতাংদসু তারম্লগনি। কুমজা ২০১৮দা, মসিবু মশক খঙবা হেনগৎননবা অমসুং লৌমীশিংনা হেন্না খুদোংচাবশিং ফংনবগীদমক লৈঙাকনা শাহী লিচিবু জি.আই. তেগসু তৌখ্রবনি। হৌজিক্তি বিহারগী শাহী লিচিবু লন্দন্দসু এরোপ্লেনগী মতেংনা য়ৌহনখ্রবনি। ঐখোয়গী লৈবাকসিদা নোংপোক্লোমদগী নোংচুপ্লোমদা, অৱাংলোমদগী মখারোমদা অসিগুম্বা তোপ-তোপ্লবা মহাও চেল্লিবা অমসুং পোত্থোকশিংনা পিক থন্না লৈরবনি। খা থংবা ভারতকী ভিজিয়নাগ্রমগী হৈনৌশিংগী মতাংদা অদোম্না শোইদনমক তারম্লগনি। হৌজিক হৈনৌসিবু কনানা চানিংলম্লোইদবগেনে? মরম অসিনা, হৌজিক কিসান রেলনা ভিজিয়নাগ্রমগী হৈনৌগী তোন চা কয়ামুক দিল্লীদা পুরিবনি। দিল্লী অমসুং অৱাংথংবা ভারতকী মীশিংনা ভিজিয়নাগ্রমগী হৈনৌবু চারগনি অদুগা ভিজিয়নাগ্রমগী লৌমীশিংনা লন-থুম নীংথিজনা তানশিল্লগনি। কিসান রেল অমনা হৌজিক ফাওবদা পোত্থোক তোন লাখ ২মুক হোনখ্রে। হৌজিক লৌমীশিংনা উহৈ-ৱাহৈ, মনা-মশিং, মহৈ-মরোংশিংবু খ্বাইদগী নেম্বা ভারাদা লৈবাকসিগী অতোপ্পা লোইজি-লোইয়াশিংদা থাবা ঙম্লে।
ঐগী নুংশিজরবা ঈরৈচাশিং, ঙসি মেগী ৩০দা ঐখোয়না ‘পুক্নীংগী ৱারোল’ তারী অমসুং তাঞ্জা চারুবদুনা মসিনসু লৈঙাকসিগী চহি ৭ মপুং ফারকপদুবুসু তাক্লি। অসিগুম্বা চহিশিংসিদা, লৈবাক অসিনা ‘সবকা-সাথ, সবকা ভিকাস, সবকা ভিশ্বাস’কী মন্ত্রসিবু ঙাক্লি। ঐখোয় খুদিংমক্না লৈবাকসিগী য়াইফনবগীদমক কৎথোকপগা লোয়ননা মীৎকুপ খুদিং শিন্থা পাংলি। মরুপ-মপাং কয়ানা ঐঙোন্দা চিথি ইরকখ্রে অদুগা ‘পুক্নীংগী ৱারোল’দা ফোঙদোকখ্রে, ঐনসু চহি ৭কী ঐখোয় অমগা অমগা খুৎশম্ননা চৎলক্লিবা খোঙচৎসিগী মরমদা খন্ন-নৈনগনি। মরুপ-মপাংশিং, অসিগুম্বা চহি ৭সিদা ঐখোয়না পাঙথোকপা ঙমখ্রিবা খুদিংমকসি, ঈরৈবাকসিগীদমক্তনি, ঈরৈচাশিংগীদমক্তনি। খুৎশম্নরগা, ঐখোয়না চহিশিংসিদা ঈরৈবাক্কী চাওথোকচখিবা মীৎকুপ কয়ামুক থেংনখ্রে। ঐখোয়না হৌজিক ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী ৱাখল অমসুং থৌইনশিন্দগী নৎতবীদা, অদুবু মশামক্কী অচেৎপা থাকজবীগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়বসি খঙলকপা মতমদা, ঐখোয় পুম্নমক্না চাউথোকচবা পোকই। হৌজিক ভারতনা ঐখোয়গী মায়োক্তা লৌতুনরকপা মখোয়শিংদুদা চপচাবা পাউখুম পী হায়বসি থেংনবা মতমদা, ঐখোয়গী থাজবগী ঈথকসি অসুম কাখৎলি। নেস্নেল সেক্যুরিতীগী থৌদোক-ৱাথোক্তা ভারতনা তাইশিন্নবা তৌদবা মতমদা, ঐখোয়গী খুৎলাই পাইবা লান্মীশিংগী মপাঙ্গল কনখৎলকপা মতমদা, ঐখোয়না ফাউরিবদি, অশেংবমক্কী, ঐখোয়সি অচুম্বা লম্বীদা চৎলিবনি হায়বা অসিনি।
মরুপশিং, ঐহাক্না লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংবদা খুন্দারিবা মশীঙ থিঙমদ্রবা ঈরৈচাশিংদগী পাউজেলশিং অমসুং চিথিশিং ফংই। মীওই কয়া অমনা চহি ৭০সিগী মনুংদা অহানবগী ওইনা মখোয়গী খুঙ্গংদা ইলেক্ত্রিসিতি য়ৌরকপগী মতাংদা লৈবাকসিবু থাগৎলকই মদুদি মখোয়গী মচাশিংনা ফেন মখাদা, মঙাল মরক্তা লাইরিক ঔরাইবা ঙম্লে। মীওই কয়া অমনা হায়রক্লিবদি মখোয়গী খুঙ্গংসু সহরগা নুংনা থাবা লম্বীনা শম্নরে। লম্বীশিংদু শেম্লবা মতুংদা, অহানবগী ওইনা মখোয়না মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংগা শম্নবা ঙম্লে হায়বদু পুক্নীংদা ফাউই হায়না ঐঙোন্দা পাউজেল থারকপা ঐনা ত্রাইবেল লম অমদগী মরুপ খরবু নীংশিংলি। মতৌ অসুম্না, কনাগুম্বা অমনা বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকপগী মতাংদা নুংঙাইবা ফোঙদোরকই, কনাগুম্বা অমনা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মতেংদগী অনৌবা থবক ফংবা হৌরে, অদুনা অদুগুম্বা নুংঙাইবদু শরুক য়ামিন্ননবা ঐঙোন্দা পাউজেল পীরকই। ‘প্রধান মন্ত্রী অৱস য়োজনা’গী মখাদা মখোয়গী ময়ুম শারবা মতুংদা, ঈরৈচা কয়াদগী ‘গ্রিহপ্রবেশ’ - য়ুম শঙ্গাবগী থৌরমদা শরুক য়ারনবগী চেবাউ অদুম ফংদুনা লৈ। চহি ৭সিদা, মখোয়গী নুংঙাইবগী মীৎকুপ মিলিয়ন কয়াগা মরী লৈনরক্লে। নুমিৎ খরনিগী হেক মমাংদা, খুঙ্গং অমগী ইমুং অমনা ‘জল জীবন মিসন’গী মখাদা মখোয়গী য়ুমদা তোতি ঈশিং ফংবগী ফোতো অমা থারকই। ফোতোদুগী মখাদা মখোয়না ইরকখি ‘মেরি গাৱকী জিভন ধারা’ – ঐগী খুঙ্গংগী হিংনবগী পাম্বৈ, অসিগুম্বা ইমুং কয়ামুক লৈরিবনি! নিংখা তম্লবা মতুংগী চহি ৭০সিদা, ঈরৈবাকসিগী খুঙ্গংগী ইমুং ক্রোর অহুমগা মখাইখক্তদা ঈশিং ফংলম্মী। অদুম ওইনমক, হৌখিবা থা ২১ সিখক্তদা ইমুং ক্রোর মরিগা তংখাইদা অফবা ঈশিং ফংহনখি। মখোয়সিগী মনুংদগী, থা ১৫ দি কোরোনাগী মতমনি! ‘অয়ুসমান য়োজনা’গী মতেংনা লৈবাকসিদা অসিগুম্বা থাজবা অমা লৈরে। লাইরবা মীনা শেল তিংদনা লায়েংলুরগা হকচাং ফনা হল্লকপা মতমদা, মখোয়গী অনৌবা পুন্সি অমা ফংলে হায়না মখোয়না ফাওই। মখোয়না লৈবাকসিগা লোয়ননা লেপমিন্নগনি হায়না থাজবা পোকই। অসিগুম্বা ইমুংশিংগী য়াইফ-পাকুজেলশিংগা লোয়ননা, মমা ক্রোর কয়াগী য়াইফ পাউজেলশিংগা লোয়ননা, ঐখোয়গী লৈবাকসি থৌনাগা লোয়ননা চাউখৎপরোমদা চৎলিবনি।
মরুপশিং, চহি ৭ অসিদা, ভারতনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেকসনশিংদা অনৌবা মায়কৈ অমগী মতাংদা মালেমদা উৎনবা থবক তৌরক্লি। ঙসিদি, অদোম্না মফম অমদা হেক্তদা লৈরগা নিংতম্না দিজিতেল পেমেন্তশিং তৌবা ঙম্লে; মসি কোরোনাগী মতমসিদফাওবা য়াম্না কান্নৈ হায়বদু উৎলি। ঙসিদি, লুব-নানবগী মতাংদা ঈরৈচাশিংবু চেকশিনবা থৌদাং লৌবা অমসুং খঙলকপদু হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না মমিং লৈরবা সেতলাইতশিং থাগৎলি অমসুং মমিং লৈরবা লম্বীশিং শেম্লি। চহি ৭সিদা, ঈরৈবাকসিগী লিরবা মরৈ য়েৎপা কয়াবু মপুং ফাবা শান্তি অমসুং ঈং-তপ্পগা লোয়ননা কোকহনবসু ঙম্লে। শান্তি অমসুং চাওখৎপগী অনৌবা থাজবা অমা অৱাং-নোংপোক্তগী কশ্মির ফাওবদা লাকহল্লে। মরুপশিং, চহি তরাগী খুজিংশিংদা পাঙথোকপা ঙম্লমদবা, করম্না মখোয়না চহি ৭সিদা পাঙথোক্লিবা অসিগুম্বা থবকশিংগী মরমদা অদোম খনবা ঙম্ব্রা? পুম্নমকসি ওইথোক্লিবগী মরমদি চহি ৭ অসিদা, লৈঙাক অমা ওইবদগী হেন্না নৎত্রগা মীয়াম ওইবদগী হেন্না, ঈরৈবাক অমা ওইনা পুন্না থবক পাঙথোকখি। ঐখোয়না তিম অমা ওইনা থবক তৌখি। ঐখোয়না তিম ইন্দিয়া ওইনা থবক তৌখি। নাগরিক খুদিংমক্না লৈবাকসিবু চাউখৎনবগীদমক মাঙলোমদা খোঙথাং থাংখি। তশেংবমকনি! মায় পাকপশিং লৈরিবদুদা, হোৎনখিবশিংসু লৈরিবনি। চহি ৭ অপুনবসিদা, ঐখোয়না অরুবা চাংয়েংশিং মায় পাকখি, অদুগা মতম খুদিংমক্তা ঐখোয় পুম্নমক হেন্না শক্তি লৈরকখি। কোরোনা লাইচৎকী মওংদা, ঐখোয়বু হন্না হন্না চাং য়েংহনখি। মসি মালেম পুম্ববু ৱাহল্লিবা থৌদোক অমনি, মী কয়ানা মখোয়গী নুংশিজরবা কয়াবু মাংজখি। মসিগী অমাং-অতাসিদগী অচৌবা লৈবাকশিং ফাওবা নান্থোকপা ঙমখিদে। লাইচৎসিগী চৈরক অসিদা, ভারতনা ‘সেভা আউর সহয়োগ’ – ‘থবক তৌবা অমসুং মতেং পাংনবা’ তৌদুনা মাংলোমদা চংশিনখি। অহানবা ৱেভতা, ঐখোয়না থৌনা লৈনা থেংনখি; মসিগী পুংফমসিদফাওবা ভাইরসকী মায়োক্তা লান থেংনবা অসিদসু ভারতনা মায় পাক্কনি। মসি ‘দো গজকী দুরি’ সোসিএল দিস্তেন্সিং ওইগেরা, মাস্ক নৎত্রগা ভেক্সিনগা মরী লৈনবা নিয়মশিং ওইগেরা, ঐখোয়গী হোৎনবদা হনবা অমত্তা লৈহল্লরোইদবনি। মসিমকনি ঐখোয়গী মায় পাকপগী লম্বীদু। মথং পুক্নীংগী ৱারোলদা উনবা মতমদা, ঈরৈচাশিংগী হেন্না পুক্নীং থৌগৎপগী হুদমশিংগী মতাংদা ৱারি শান্নগনি অমসুং অনৌবা হীরমশিংদা খন্নগনি। নহাক্না তৌহন্নীংলিবশিংদু ঐঙোন্দা অদুম থারক্কদবনি। অদোম্না হকচাং ফনা লৈবা ওইসনু, মতৌ অসুম্না ঈরৈবাকসিবু মাংলোমদা চঙশিনগদবনি। হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 77th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 30.05.2021
30 MAY 2021 11:45AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. We are seeing how the country is fighting against Covid-19 with all her might. This has been the biggest pandemic in the last hundred years and during this very pandemic, India has confronted many a natural disaster with fortitude. Meanwhile, there were cyclone Amphan and cyclone Nisarg…many states had floods…there were many minor and major earthquakes; there were landslides. Just recently, in the past ten days, the country faced two major cyclones – cyclone Taukte on the west coast and cyclone Yaas on the east coast. Both these cyclones affected a number of States. The country and her people fought them with all their strength, ensuring minimum loss of life. We experience now that compared to earlier times, we are being able to save the lives of maximum people. Under these trying and extraordinary calamitous circumstances, people of all these cyclone affected States have displayed courage…they’ve faced this moment of crisis with immense patience and discipline. I wish to commend all citizens respectfully, wholeheartedly. People who led rescue and relief work deserve more appreciation than can be expressed. I salute all of them. The Centre, State governments and local administration have come together to face this calamity. My heart goes out to all the people who’ve lost their near and dear ones. Let us all firmly stand by those who have borne the brunt of this disaster.
My dear countrymen, however big the challenge be, India’s victory-resolve, her Vijay-Sankalp has always been equal in magnitude. Her collective strength and our spirit of service has always rescued the country from the midst of every storm. We’ve seen in the days gone by how our doctors, nurses and frontline warriors have toiled day and night without bothering about themselves, and continue to do so. Amidst all this, there indeed are people who’ve played a major role in the fight against the second wave of Corona. Many listeners of Mann Ki Baat, on NamoApp and through letters, have urged me to touch upon these warriors.
Friends, when the second wave came, the demand for oxygen surged all of a sudden…this was a very big challenge…delivering medical oxygen to remote parts of the country was indeed a huge task. If an oxygen tanker moves fast, the slightest error can lead to the risk of a big explosion. Many plants manufacturing industrial oxygen are located in the eastern parts of the country…transporting oxygen from there to other states of the country requires many days. In confronting this challenge, the country was helped by cryogenic tanker drivers, the Oxygen Express and Air Force pilots…many such people worked on a war footing, saving the lives of hundreds of thousands of people. Joining us in Mann Ki Baat today is one such friend – Shriman Dinesh Upadhyay ji, resident of Jaunpur, U.P.
Modi ji – Dinesh ji, Namaskar
Dinesh Upadhyay ji – Sir ji Pranaam.
Modi ji – First of all, I’d want you to definitely tell us something about yourself.
Dinesh ji – Sir, my name is Dinesh Babulnath Upadhyay. I am a resident of village Hasanpur, Post Jamua, District Jaunpur.
Modi ji – You are from U.P.!
Dinesh ji – Yes…Yes Sir
Modi ji – Ji
Dinesh ji – And Sir, I have a son, two daughters…also my wife and parents.
Modi ji – And what do you do?
Dinesh ji – Sir, I drive an oxygen tanker…for liquid oxygen.
Modi ji – Are the children carrying on well with their studies?
Dinesh ji – Yes Sir. They are studying. Both daughters as well as the son are studying Sir.
Modi ji – Are their online studies going on well?
Dinesh ji – Yes Sir, they are doing it well. Right now, my daughters are studying, that too online Sir. I’ve been driving an oxygen tanker for 15 – 17 years Sir.
Modi ji – Okay, you’ve been transporting oxygen for 15 – 17 years! Then you are not just a truck driver! In a way, you are engaged in saving the lives of lakhs of people.
Dinesh ji – Sir, our line of work is like that! Sir, our Company of oxygen tankers, Inox Company also takes good care of us. And wherever we deliver oxygen, it gives us a lot of happiness.
Modi ji – But during these Corona times, your responsibilities have increased a lot!
Dinesh ji – Yes Sir, it has increased a lot.
Modi ji – When you are on the driving seat of your truck, what thoughts cross your mind? Any new experience compared to earlier times? There must be a lot of pressure…a lot of stress! Concerns regarding the family, the Corona atmosphere, pressures from people, demands! What all must be happening!
Dinesh ji – Sir, that doesn’t bother us. For us, it’s just that we are fulfilling our duty…if delivering oxygen on time gives life to someone, it is a matter of great honour for us.
Modi ji – You are expressing your sentiment very well. Okay, tell us…today, during these pandemic times when people are noticing the importance of your work, which perhaps they didn’t realise earlier…has it led to a change in the way they view you and your work?
Dinesh ji – Yes Sir. Earlier, oxygen drivers like us used to be caught up in jams, somewhere or the other. But in present times, the administration has helped us a lot. And wherever we go, we feel an inner eagerness within…how soon can we reach and save people’s lives! Whether one gets to eat or not…or facing any other problem…when we reach hospital with the tanker, we see people at the hospital there gesturing at us with a V sign…people whose family members are admitted.
Modi ji – Okay, they indicate the V for victory!
Dinesh ji – Yes Sir. Some show a V, others raise a thumbs up. It gives us a lot of satisfaction…we must have done a good deed in life to get an opportunity to offer such service.
Modi ji – All your fatigue must be vanishing!
Dinesh ji – Yes…Yes Sir.
Modi ji – So, do you come home and tell your children about that?
Dinesh ji – No sir. My children stay in the village. I am here at Inox Air Products as a driver.I go home after 8-9 months.
Modi ji – So, at times, you must be talking to the children on the phone!
Dinesh ji – Yes Sir. Regularly.
Modi ji – Then they must be feeling that their father should take care of himself amidst all this!
Dinesh ji – Sir, they say, “Papa, work…but do it with along with your own safety.” And we work with safety. We have a plant in Maangaon too. Inox helps us a lot.
Modi ji – Fine. Dinesh ji, I felt really nice listening to you. And even the country will get to know how people are working in this fight against Corona. For nine odd months, you are not meeting your children and family, just to ensure that people’s lives are saved. When the country listens to this, she will feel proud that we shall win the battle, since lakhs of people like Dinesh Upadhyaya ji are persevering, leaving no stone unturned!
Dinesh ji – Sir, one day or the other, we shall certainly defeat Corona!
Modi ji – Fine Dinesh ji…your sentiment is the strength of the country. Many thanks Dinesh ji. And please convey my blessings to your children.
Dinesh ji – Shall do it Sir. Pranaam.
Modi ji – Thank you.
Dinesh ji – Pranaam, pranaam.
Modi ji – Thank you.
Friends, truly, as Dinesh ji was mentioning, when a tanker driver reaches a hospital with oxygen, he comes across as a godsent messenger. We can understand the magnitude of responsibility involved in such work…and the resultant mental pressure one undergoes.
Friends, at this very moment of challenge, to facilitate transportation of oxygen, Indian Railway too has stepped forward. Oxygen Express, oxygen rail has transported larger quantities of oxygen to all corners of the country, faster than oxygen tankers travelling by road. Mothers and sisters would be proud to hear that one oxygen express is being run fully by women. Every woman of the country will feel proud at that. Not just that, every Indian will feel proud. I have invited Shirisha Gajni, a loco pilot of Oxygen Express, to Mann Ki Baat.
Modi ji- Shirisha ji namastey!
Shirisha- Namastey sir! How are you?
Modi ji- I am very fine. Shirisha ji, I have heard that you are working as a railway pilot and I was told that your entire team of women is running this oxygen express. Shirisha ji you are doing a wonderful work. During corona times many women like you have come forward to give strength to the country to fight corona. You too are a very big example of woman power. But the country would like to know, I want to know where do you get this motivation from?
Shirisha- Sir, for me my motivation are my father – mother, sir. My father is a government employee, sir. Actually I have two elder sisters, sir. We are three members, ladies only but my father encourages us to work. My first sister is doing a government job in bank and I am settled in railways. My parents are very encouraging.
Modi ji- Ok Shirisha ji, you have served railways during normal days too. You have driven trains routinely but on the one hand there was so much demand for oxygen….you were ferrying oxygen… then it must have been a task with much responsibility; being a bit more responsible. Ferrying normal goods is a different matter, Oxygen is a very delicate thing too, what experience did you undergo?
Shirisha- I felt happy in doing this work. During oxygen special time I observed all – safety wise, formation wise and for any leakage. Next, Indian Railway too is supportive, sir. I was given green path to drive this oxygen, I reached 125 kilometres in one and a half hour with this train. Railway took this much responsibility, I also took responsibility, sir.
Modi ji- Great… Shirisha ji I congratulate you a lot and convey my special pranam to your father- mother who motivated their three daughters so much and promoted them greatly and thus encouraged them. And I feel… pranam to such parents too and to you all sisters as well who served the country like this and displayed such a spirit also. Many many thanks Shirisha ji.
Shirish- Thanks sir. Thank you, sir. I need your blessings.
Modi ji- May the blessings of All Mighty remain with you, blessings of mother-father be with you. Thanks ji.
Shirisha- Thanks sir.
Friends, just now we heard Shirisha ji. Her experiences inspire us, make us emotional too. In fact, this battle is so big… that in this like the railways our country is working through all the three ways- water, land, sky. On the one hand empty tankers are being flown to oxygen plants by Air Force planes, on the other, work on construction of new oxygen plants too is being completed. Along with that, oxygen, oxygen concentrators and cryogenic tankers from abroad also are being brought into the country. That is why, in this task Navy , Air Force, Army and our institutions like DRDO are also involved. So many of our scientists, industry experts and technicians too are working on a war footing. The countrymen are keen to know and to understand the work of all of them. That is why Group Captain Patnaik ji from the Air Force is joining us.
Modi ji- Patnaik ji, Jai Hind.
Grp. Cpt.- Sir Jai Hind. Sir I am Group Captain A.K. Patanik. Speaking from Air Force station Hindon.
Modi ji- Patnaik ji, during the war against corona you are handling a big responsibility. Going around the world to bring tankers, delivering tankers here. I would like to know as a soldier you have done a different kind of work. One has to run in warfare; today you are running to save lives. How are you feeling?
Group Captain- Sir we are fortunate to be able to help our countrymen at this moment of crisis. And these missions that have been assigned to us we are fulfilling them very well. Our training and support services that we have are assisting us fully and the best thing, Sir, is that the job satisfaction derived is of a very high level. And this is why we are able to do continuous operations.
Modi ji- Captain the efforts that you made these days… that too you had to do in very short time…How have you been placed these days?.
Group Captain- Sir, from the last one month we have been continuously lifting oxygen tankers and liquid oxygen containers from both domestic and international destinations, Sir. Sir, the Air force has completed more than about 1600 sorties and we have flown more than 3000 hours. We have completed nearly 160 international missions; due to which, from all places, oxygen tankers from domestic destinations which earlier took two to three days, now we can deliver from one place to another in two to three hours; in international missions too within 24 hours by doing continuous round the clock operations… Entire Air Force is engaged in this so that we can help the country by bringing in as many tankers as soon as possible.
Modi ji- Captain, internationally what all places did you have to run around?
Grp Cpt.- Sir, for us on short notice to Singapore, Dubai, Belgium, Germany and UK. To all these places different fleets of the Indian Air Force sir, IL-76 , C-17 and other planes had gone… C-130 which had gone by planning at very short notice. Because of our training and zeal, we were able to complete these missions timely sir.
Modi ji- See this time the country feels proud that whether it is water, land, sky our soldiers are engaged in fighting the battle against corona and captain you have fulfilled a big responsibility…many congratulations to you.
Group Captain- Sir thank you so much sir. We are trying our best. My daughter Aditi too is with me Sir.
Modi ji- That is nice!
Aditi- Namastey Modi ji
Modi ji- Namastey beti,namastey. Aditi how old are you?
Aditi- I am 12 years old and I study in class 8th.
Modi ji- So your father goes out, is in uniform!
Aditi-Yes! I feel very proud of him. Feel very proud that he is doing all this important work, helping so many people suffering from corona and bringing oxygen tankers and containers from so many countries.
Modi ji- But the daughter does miss her father so much, doesn’t she?
Aditi- Yes, I miss him a lot. Now a days he is not able to stay home much as he is going on so many international flights and delivering containers and tankers to production plants so that the people suffering from corona can get oxygen timely and their lives can be saved.
Modi ji- So beti, this work of saving lives through oxygen is now known to people in every house hold.
Aditi- Yes.
Modi ji - When your friend circle, your fellow students learn that your father is engaged in oxygen service, they must be looking at you with great respect?
Aditi - Yes, all my friends also say that your father is doing such an important job and you must be feeling very proud and it is then I do feel extremely proud and all of my family, my maternal grandparents, paternal grandmother, all of them are very proud of my father… my mother and her doctor colleagues they are also working day and night… and all the Armed Forces, uncles in my father’s squadron, and all the forces, all of the people, the army is working quite a lot….and I am sure that with everyone's efforts, we will definitely win this battle against Corona.
Modi ji –It is said here that when a daughter speaks, Goddess Saraswati is very much present in her words and when Aditi is saying that we will definitely win, then in a way it becomes the voice of God. Ok Aditi, right now you must be studying online?
Aditi - Yes, right now all our classes are going on online and right now we are taking full precautions at home… and if one has to go out, then you must wear a double mask and everything else…we are maintaining all precautions and personal hygiene. We are observing safeguards with regards to everything.
Modi ji –Good beta, what are your hobbies? What do you like?
Aditi - My hobbies are swimming and basketball but now that has stopped a bit and during this lockdown and corona virus I have become very fond of baking and cooking and I do all the baking and cooking for my dad so when he returns after doing so much work then I make cookies and cakes for him!
Modi ji –Wah! It is really nice! Alright Beta after a long time you have got a chance to spend some time with your father, and it feels very good and I congratulate you captain and when I congratulate the captain I mean not only him but all our Forces-navy, army and air force, I salute everyone, the way they are operating cohesively! Thank you brother.
Grp. Cpt. - Thank You Sir.
PM Modi- Friends, the nation salutes these soldiers of ours, these warriors of ours for the work that they have done. Similarly, millions of people are toiling day and night. The tasks they are performing is not part of their routine work. This type of disaster has hit the world in a hundred years. We have met such a big calamity after a century, therefore, no one had any experience of this kind of work. Behind it lies the spirit of service for the country, and power of resolve. This is why the country has been able to do work that has never been done before. You can guess for yourself, in normal circumstances we used to produce 900 Metric Tonnes of liquid medical oxygen in a day. Now, it has expanded to generating more than 10 times the normal output and producing around 9500 Metric Tonnes per day. Our warriors are transporting this oxygen to far-flung corners of the country.
My dear countrymen, so many efforts were made in the country to distribute and provide oxygen, so many people came together that as a citizen, all these endeavors inspire you. Everyone has done their duty as part of a team. I have been told by Urmila ji from Bengaluru that her husband is a lab technician, and how he has been continuously performing task of testing in the midst of so many challenges.
Friends, at the beginning of Corona, there was only one testing lab in the country, but today more than two and a half thousand labs are in operation. Initially, only a few hundred tests could be conducted in a day, now more than 20 lakh tests are being carried out in a single day. So far, more than 33 crore samples have been tested in the country. This huge task is made possible only because of our colleagues like those mentioned. There are countless frontline workers engaged in the work of sample collection, going amidst infected patients, and taking their sample is an example of yeoman service. To protect themselves, these friends have to wear PPE Kit continuously even in sweltering heat. After that the sample reaches the lab. Therefore, when I was reading your suggestions and queries, I decided that these friends engaged in such services should also be discussed. We will also get to know a lot from their experiences. So now let's talk to our friend Prakash Kandpal ji who works as a lab technician in Delhi.
Modi ji - Prakash ji Namaskar
Prakash Ji - Namaskar respected Prime Minister ji
Modi ji - Prakash ji, first of all tell about yourself to all of our listeners of 'Mann Ki Baat'. How long have you been doing this work and what has been your experience during the time of Corona, because the people of the country neither get to see you on television nor appear in newspapers, even then working and living in the lab like a sage! So I would like that through your account the countrymen will also get information about how work is going on in the country.
Prakash ji - I have been working as a lab technician for the last 10 years in the hospital called Institute of Liver and Biliary Sciences, an autonomus institution, under the Government of Delhi. My experience in health sector is of 22 years. Even before ILBS, I have worked in prestigious institutions like Apollo Hospital, Rajiv Gandhi Cancer Hospital, Rotary Blood Bank, Delhi. Sir, although in all of these medical institutions I served in the blood bank department, but since 1st April, 2020 last year, I have been working in the Covid testing lab under the Virology department of ILBS.
Undoubtedly during the Covid pandemic, there was a lot of strain on all the means and resources related to health but I personally consider this phase of cataclysm as an opportunity during which the nation, humanity, society expects and hopes for display of all that more responsibility, cooperation, strength and capability from us. And sir, when according to the expectation and hope of the nation, humanity and society, we function at our optimum which is equal to a drop of water, we work according to those standards and measure upto them, then there is a feeling of pride. Sometimes when our family members are apprehensive or even a little scared, on such an occasion, I remind them that the soldiers of our country on the borders who are always away from their families protecting the country in dire and extraordinary circumstances, compared to them whatever risk we undertake is less, is very less. So they too understand this thing and in a way they also cooperate with me and they also contribute in whatever kind of cooperation there is during the time of this calamity.
Modi ji - Prakash ji, on one hand the government is advocating everyone to keep a distance –or maintain distance from each other during the Corona pandemic. And you have to be in the midst of the corona virus by being at the forefront. You have to encounter it from the front. So it is a life-threatening affair in itself, and therefore it is very natural for the family to be worried. But still, this lab technician's job is one of the common professions. And in such a pandemic, another dimension gets added to the work that you are doing. Therefore the working hours must have increased. You must be spending many an overnight in the lab. And because so many crores of people are being tested, the burden must have also increased. But for your own safety also, do you take precautions or not?
Prakash ji –Yes Sir, we do. Our ILBS lab is accredited by WHO, and thus all the protocols observed are of international standards. We follow the three-tier safety protocol with regards to our dress. We go to lab in it, and wearing it we work. And then there is a complete protocol of discarding the dress, another for labelling and also for testing! We work under these protocols. So sir, it is God’s grace that my family and most of my acquaintances are still untouched by this infection. And there is one thing that, if you are careful and observe caution you can avoid it to an extent.
Modi ji - Prakash ji, thousands of people like you have been stationed in the labs for the last one year and have been doing such arduous work, saving innumerable people, about which the nation is getting to know today! Prakash ji, through you I, thank all the members of your fraternity. I thank you wholeheartedly on behalf of the countrymen. And you stay healthy. May you and your family stay healthy. I wish you all the best.
Prakash Ji - Thank you, Prime Minister ji. I am very grateful to you for giving me this opportunity.
Mr. Modi - Thank you brother.
PM Modi: Friends, I may have conversed with Bhai Prakash ji but in way, through his words, the fragrance of service rendered by thousands of lab technicians is reaching us. In his words you not only get a glimpse of the sense of service evident in thousands and lakhs of people but we also come to realize our responsibility. The kind of hard work and commitment that our friends like Bhai Prakash ji are putting in their work, that very quantum of cooperation from them will greatly help in defeating Corona.
My dear countrymen, while at present we were discussing our 'Corona Warriors’ we have been a witness of their dedication and hard work in the last one and a half years. But there also has been a very big role in this fight displayed by many such warriors across the country. Think for yourself, our country faced such a big crisis that it affected every system of the country. The agricultural sector protected itself from this attack to a great extent. Not only did it keep itself safe, but the sector also progressed, moving forward. Do you know that even in this pandemic, our farmers have achieved record produce! The farmers produced record output and this time the country went on to procure record amount of crops. This time in many places farmers have got more than the minimum support price (MSP) for mustard. Due to the record food grain production, our country has been able to provide support to every countryman. Today, 800 million underprivileged denizens are being provided free ration in this hour of crisis. So, no such a day ever occurs in a needy home when the stove is not lit!
Friends, today the farmers of our country are doing wonders in many areas by taking advantage of the new arrangements. Take for example, the farmers of Agartala. These farmers produce very good jackfruit harvest. Anticipating their demand in the country and abroad, this time the jackfruit of farmers of Agartala was brought to Guwahati by rail. These jackfruit are now being sent to London from Guwahati. Similarly, you must have also heard the name of the Shahi Litchi of Bihar. In 2018, the Government also gave GI Tag to Shahi Litchi so that its identity would be reinforced and the farmers would get more benefits. This time the Shahi Litchi of Bihar has also been sent to London by air. From East to West, North to South our country is full of such unique flavors and products. You must definitely have heard about the mangoes of Vizianagaram in South India. Now who wouldn't like to eat this mango? Therefore, now the Kisan Rail is ferrying hundreds of tons of Vizianagaram mangoes to Delhi. The people of Delhi and North India will get to eat Vizianagaram mangoes, and the farmers of Vizianagaram will earn well. The Kisan Rail has so far transported nearly 2 lakh tonnes of produce. Now the farmers are able to send fruits, vegetables, grains to other remote parts of the country at a very low cost.
My dear countrymen, today on 30th May we are having 'Mann Ki Baat' and incidentally it also marks the completion of 7 years of the government. Over these years, the country has followed the mantra of 'Sabka-Saath, Sabka-Vikas, Sabka-Vishwas'. All of us have worked every moment with dedication in the service of the country. Many friends have sent me letters and said that in 'Mann Ki Baat', I should also discuss our mutual journey of 7 years. Friends, whatever we have accomplished in these 7 years, it has been of the country, of the countrymen. Together, we have experienced many moments of national pride in these years. When we observe that now India moves ahead not with the thought and pressure of other countries but with her own conviction, then we all feel proud. When we witness that now India gives a befitting reply to those who conspire against us, then our confidence soars. When India does not compromise on the issues of national security, when the strength of our armed forces increases, we feel that yes, we are on the right path.
Friends, I get messages and letters from countless countrymen spanning every corner of the country. Many people are thankful to the country that electricity has reached their village for the first time in 70 years, that their sons and daughters are studying in the light, under the fan. Many people say that our village too is now connected to the city by a paved road. I remember some friends from a tribal area had sent me a message that after the road was built, for the first time they felt that they too had joined the rest of the world. Similarly, someone shares the joy of opening a bank account, someone starts a new employment with the help of different schemes, then they also invite me in sharing that happiness. I keep receiving many invitations from our countrymen for the occasion of ‘GrihPravesh’ - the house warming ceremony, after receiving their home under the 'Pradhan Mantri Awas Yojana'. In these 7 years, I have been associated with a million moments of your happiness. Just a few days ago, a family from a village sent me a photo of the water tap installed in their house under the 'Jal Jeevan Mission'. They had captioned the photo ‘मेरेगाँवकीजीवनधारा’ - the lifeline of my village, there are many such families! In the 7 decades after independence, only three and a half crore rural homes of our country had water connections. However, just in the last 21 months, four and a half crore houses have been given clean water connections. Of these, 15 months were of the Corona period! A similar confidence has come to the country through the 'Ayushman Yojana'. When the poor come home healthy with free treatment, they feel that they have got a new life. They feel confident that the country stands by them. With the blessing of such families, the blessings of crores of mothers, our country is moving towards development with strength.
Friends, in these 7 years, India has worked to show the world a new direction in digital transactions. Today, you can make digital payments with absolute ease at any place; it is proving very useful even in this time of Corona. Today, the seriousness and awareness of the countrymen towards cleanliness is increasing. We are also launching record satellites and constructing record roads too. In these 7 years, many old contestations of the country have also been resolved with complete peace and harmony. A new confidence of peace and development has arisen from the northeast to Kashmir. Friends, have you thought all such work which could not be achieved even in decades, how were they done in these 7 years? All this was possible because in these 7 years, more than as the Government or as the people, we worked together as one country. We worked as a team. We worked as Team India. Every citizen has tried to take a few steps forward in advancing the country. Yes! Where there are successes, there are also trials. In these 7 years together, we have overcome many difficult tests as well, and each time we have all emerged stronger. In the form of the Corona pandemic, we are being continuously put to test. This is a crisis that has plagued the whole world, so many people have lost their loved ones. Even big countries were not spared from its devastation. In the midst of this pandemic, India is moving forward with the resolve of ‘सेवा और सहयोग’- 'service and cooperation'. In the first wave, we fought courageously; this time too India will be victorious in the ongoing fight against the virus. Be it ‘दो गज की दूरी’ social distancing, rules related to masks or vaccines, there should be no letup in our efforts. This indeed is the path to our victory. Next time when we meet in Mann Ki Baat, we will talk about many more inspiring examples of countrymen and discuss new topics. Do continue to keep sending me your suggestions. May all of you stay healthy, keep the country moving forward in this manner. Many many thanks!