Ministry of Chemicals and Fertilizers
Notification on enhancing subsidy rates for DAP and other P & K fertilisers for upcoming Kharif season issued today
Government to provide a total of Rs.14,775 crore more subsidy in Kharif season
Rs. 9,125 Crore additional subsidy for DAP and Rs. 5,650 Crore additional subsidy for NPK based complex fertiliser
20 MAY 2021 8:10PM by PIB Delhi
Following the historic announcement by the Prime Minister Shri Narendra Modi on enhancing the subsidy for fertilizers, the notification on this was issued today.
The Central Government will provide a total of Rs.14,775 crore more subsidy in the Kharif season 21. In which Rs.9,125 Crore additional subsidy for DAP and Rs.5,650 Crore additional subsidy for NPK based complex fertiliser, will be spent.
Now the subsidy on P&K fertilizers including DAP have been increased more than 100% till Kharif season 21. With the additional amount of Rs 14,775 crore in Kharif season 21 towards this subsidy, the existing subsidy load which was Rs.27,500 Crores in 2020-21 will now be Rs. 42,275 Crores during the current financial year.
Subsidy of DAP fertilizer has been increased from Rs.500 per bag to Rs.1200 per bag, which is an increase of around 140%. Thus, despite the rise in international market prices of DAP, it has been decided to continue selling it at the older price of Rs.1200 per bag and the Central Government has decided to bear all the burden of price hike on this account. The amount of subsidy per bag has never been increased so much at once.
Government is making available fertilizers, namely Urea and P&K fertilizers (including DAP, MOP & SSP) to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is being governed by NBS Scheme w.e.f 01.04.2010.
In accordance with its farmer friendly approach, the Government is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. The subsidy is released to fertilizer companies as per NBS rates so that they can make available fertilizers to farmers at affordable price.
In last few months, the international prices of raw materials of DAP and other P&K fertilizers increased sharply. Prices of finished DAP etc. in the international market have also increased proportionately. So the actual price of a DAP bag increased to Rs.2400, which was being sold by Fertilizer companies at Rs.1900 after considering the subsidy of Rs.500 per bag.
The Government is taking all efforts to ensure that farmers do not have to face the brunt of price-rise. As per PM’s directions, the Government of India has decided to support farmers on this issue.
The Central Government spends about Rs.80,000 Crore on subsidies for chemical fertilisers every year. With the increase in subsidy in DAP and other subsidized P&K fertilizers, it has been decided to provide an additional Rs.14,775 crore as subsidy in Kharif season 21.
The Notification to this effect has been issued by DoF today. The product-wise subsidy (applicable from 20.05.2021 till 31.10.2021) on various grades of P&K fertilizers covered under NBS Policy shall be as under: -
S. No.
Name of Fertilizers
NBS Rates (in Rs./ MT)
1
DAP 18-46-0-0
24231
2
MOP 0-0-60-0
6070
3
SSP 0-16-0-11
7513
4
NPS 20–20–0-13
13131
5
NPK 10–26–26-0
16293
6
NP 20-20-0-0
12822
7
NPK 15–15–15
11134
8
NP 24-24-0-0
15387
9
AS 20.5-0-0-23
4398
10
NP 28–28–0-0
17951
11
NPK 17–17–17
12619
12
NPK 19–19–19
14103
13
NPK 16-16-16-0
11876
14
NPS 16-20-0-13
12379
15
NPK 14–35–14
19910
16
NPS 24:24-0-8
15387
17
MAP 11-52-0-0
25635
18
TSP 0-46-0-0
20849
19
NPK 12–32–16
18377
20
NPK 14–28–14
16737
21
NPKS 15-15-15-09
11348
22
NP 14-28-0-0
15321
23
NPK 8-21-21
13145
24
NPK 9-24-24
14996
Companies have been directed to comply with the reasonableness of MRP of P&K fertilizers and shall submit the certified cost data as per the reasonableness guidelines dated 15.11.2019. The companies shall also report MRPs of P&K fertilizers regularly to DoF. The profit earned above the reasonable profit shall be treated as unreasonable and shall be recovered from the subsidy bills of the defaulting companies.
P&K fertilizers will not be sold at the higher MRP (as per the old subsidy rates) from the date of this notification. If any instance of selling the P&K fertilizer at the higher MRP comes into knowledge of the DoF, strict action will be taken against the defaulting company. It shall be the duty of the companies to ensure that henceforth their retailers sell the P&K fertilizer at the MRP commensurate with this notified subsidy rates.
Union Minister Shri D V Sadananda Gowda has directed the department of Fertilizers to closely monitor the availability, supply and prices of the Fertilizers to farmers, in close coordination with State Governments.
Click here to read the notification :
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1720200

ରସାୟନ ଓ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଗାମୀ ଖରିଫ ଋତୁ ନିମନ୍ତେ ଡିଏପି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପି ଏବଂ କେ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ସବସିଡ଼ି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି
ସରକାର ଆଗାମୀ ଖରିଫ ଋତୁରେ ସବସିଡ଼ି ବାବଦକୁ ମୋଟ ୧୪,୭୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇବେ ।
ଡିଏପି ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୯,୧୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏନପିକେ ଭିତ୍ତିକ ଯୌଗିକ ସାର ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୫,୬୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ଼ି ଦେବେ ସରକାର
20 MAY 2021 8:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସାର ଉପରେ ରିହାତି ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଐତିହାସିକ ଘୋଷଣା ପରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଗାମୀ ଖରିଫ ଋତୁ (୨୦୨୧ ମସିହା)ରେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାର ଉପରେ ୧୪,୭୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ସବସିଡ଼ି ଯୋଗାଇଦେବେ । ଏହି ସବସିଡ଼ି ମଧ୍ୟରେ ଡିଏପି ସାର ଉପରେ ୯,୧୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡ଼ି ଏବଂ ଏନପିକେ ଭିତ୍ତିକ ଯୌଗିକ ସାର ଉପରେ ୫,୬୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟଭାର ସରକାର ବହନ କରିବେ ବୋଲି ପ୍ରକାଶିତ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ କୁହାଯାଇଛି ।
ଏହା ଫଳରେ ଖରିଫ ଋତୁ ୨୧ ପାଇଁ ଡିଏପି ସମେତ ପି ଏବଂ କେ ସାର ଉପରେ ୧୦୦% ସବସିଡି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହି ସବସିଡ଼ି ବାବଦକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୪,୭୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟଭାର ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଇତି ପୂର୍ବରୁ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ୨୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଚଳିତ ସବସିଡି ବୋଝ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଥିଲା । ତେଣୁ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଉଭୟ ଅର୍ଥ ପରିମାଣ ୪୨,୨୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଡିଏପି ସାର ଉପରେ ସରକାର ପ୍ରତି ବସ୍ତାପିଛା ସବସିଡ଼ି ୫୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୧୨୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ୧୪୦% ସବସିଡ଼ି ବୃଦ୍ଧି ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ । ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାରରେ ଡିଏପି ସାରର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ ପୁରୁଣା ମୂଲ୍ୟ ଅର୍ଥାତ୍‍ ବସ୍ତାପିଛା ୧୨୦୦ ଟଙ୍କାରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସାର ବିକ୍ରୟ କରାଯିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିର ଅତିରିକ୍ତ ରାଶି ବହନ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବସ୍ତାପିଛା ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ସବସିଡ଼ି ବୃଦ୍ଧି ହୋଇନଥିଲା ।
ସରକାର ୟୁରିଆ ଏବଂ ପି ଏବଂ କେ ଭଳି ସାର (ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଡିଏପି, ଏମଓପି ଏବଂ ଏସଏସପି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ) ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ରିହାତି ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଆମଦାନୀକାରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଣି ଯୋଗାଉଛନ୍ତି। ଏହି ପି ଏବଂ କେ ସାର ୦୧.୦୪.୨୦୧୦ ତାରିଖ ଠାରୁ ଏନବିଏସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଉଛି ।
କୃଷକହିତୈଷୀ ନୀତି ଅନୁସାରେ, ସରକାର ପି ଏବଂ କେ ସାର ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ବଦ୍ଧପରିକର । ଏନବିଏସ ମୂଲ୍ୟ ହାରରେ ସାର କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ସବସିଡ଼ି ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ଯଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଯଥା ସମୟରେ ଓ ରିହାତି ମୂଲ୍ୟରେ ତାହା କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିବେ ।
ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାରରେ ଡିଏପି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପି ଏଣ୍ଡ କେ ସାରର କଞ୍ଚାମାଲ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଯୋଗୁ ସେହିସବୁ ସାର ଦର ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଡିଏପି ସାରର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦିତ ମୂଲ୍ୟ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ସମାନୁପାତିକ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ତେଣୁ ଡିଏପି ସାରର ବାସ୍ତବ ବଊଲ୍ୟ ବସ୍ତାପିଛା ୨୪୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସାର କମ୍ପାନୀମାନେ ସବସିଡ଼ି ମୂଲ୍ୟକୁ ବିଚାର କରି ବସ୍ତାପିଛା ୧୯୦୦ ଟଙ୍କାରେ ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସରକାର ସବୁମତେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମୂଲ୍ୟବୃଦ୍ଧି ଜନିତ ସମସ୍ୟର ଯେଭଳି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ନପଡ଼େ । ତେଣୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ୍ରମେ ଭାରତ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ସହଯୋଗର ହାତ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତି ବର୍ଷ ରାସାୟନିକ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ବାବଦକୁ ପ୍ରାୟ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ କରିଥାନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଏପି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସବସିଡ଼ିଯୁକ୍ତ ପି ଏଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡ଼ି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁ ୨୧ରେ ଅତିରିକ୍ତ ୧୪,୭୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ପାଦ ୱାରୀ ସବସିଡ଼ି (ଯାହା ୨୦.୦୫.୨୦୨୧ ତାରିଖ ଠାରୁ ୩୧.୧୦.୨୦୨୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ) ଯାହା କି ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରେଡ଼ର ପି ଏଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପରେ ଏନବିଏସ ନୀତି ଆଧାରରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ତାହା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:-
S. No.
Name of Fertilizers
NBS Rates (in Rs./ MT)
1
DAP 18-46-0-0
24231
2
MOP 0-0-60-0
6070
3
SSP 0-16-0-11
7513
4
NPS 20–20–0-13
13131
5
NPK 10–26–26-0
16293
6
NP 20-20-0-0
12822
7
NPK 15–15–15
11134
8
NP 24-24-0-0
15387
9
AS 20.5-0-0-23
4398
10
NP 28–28–0-0
17951
11
NPK 17–17–17
12619
12
NPK 19–19–19
14103
13
NPK 16-16-16-0
11876
14
NPS 16-20-0-13
12379
15
NPK 14–35–14
19910
16
NPS 24:24-0-8
15387
17
MAP 11-52-0-0
25635
18
TSP 0-46-0-0
20849
19
NPK 12–32–16
18377
20
NPK 14–28–14
16737
21
NPKS 15-15-15-09
11348
22
NP 14-28-0-0
15321
23
NPK 8-21-21
13145
24
NPK 9-24-24
14996
ସଂପର୍କରେ ସାର ବିଭାଗକୁ ମଧ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ କରିବେ । ଏହି ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଯଦି କମ୍ପାନୀମାନେ କିଛି ଲାଭ ଅର୍ଜନ କରୁଥାନ୍ତି ତେବେ ତାହାକୁ ଅସିଦ୍ଧ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଏବଂ ତାହା ଏଭଳି ତ୍ରୁଟି କରିଥିବା କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସବସିଡ଼ି ବିଲରୁ ଭରଣା କରାଯିବ ।
ପି ଏଣ୍ଡ କେ ସାର ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ଦିନଠାରୁ ଅଧିକ ଏମଆରପି (ପୁରୁଣା ସବସିଡ଼ି ମୂଲ୍ୟ ଅନୁସାରେ)ର ବିକ୍ରି କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଯଦି ପି ଏଣ୍ଡ କେ ସାରକୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ କେହି ବିକ୍ରି କରୁଥିବାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ସାର ବିଭାଗ ଗୋଚରକୁ ଆସେ, ସେଭଳି ତ୍ରୁଟି କରିଥିବା କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ । ତେଣୁ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ଦାୟି୍‍ତ୍ୱ ହେବ ଯେ ସେମାନେ ଏବେଠାରୁ ସେମାନଙ୍କର ରିଟେଲରମାନଙ୍କୁ ପି ଏଣ୍ଡ କେ ସାରକୁ ବିଜ୍ଞପିତ ରିହାତିଯୁକ୍ତ ଏମଆରପି ଆଧାରରେ ବିକ୍ରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଡି ଭି ସଦାନନ୍ଦ ଗୌଡ଼ା କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧ, ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟରେ ତାହା ବିକ୍ରି କରାଯିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ନିଷ୍ଠାର ସହ ମନିଟର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।