ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ
08 MAY 2021 8:24PM by PIB Bhubaneswar
ୟୁରୋପିଆନ କାଉନସିଲର ସଭାପତି ଚାର୍ଲସ ମାଇକେଲଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ (ଇୟୁ) ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ହାଇବ୍ରିଡ ଫର୍ମାଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ସମସ୍ତ ୨୭ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରାଷ୍ଟ୍ର ନେତାଙ୍କ ସମେତ ୟୁରୋପିଆନ କାଉନସିଲ ଏବଂ ୟୁରୋପିଆନ କମିଶନ ସଭାପତି ଯୋଗଦେଇଥିଲେ । ଇୟୁ+୨୭ ଫର୍ମାଟରେ ଭାରତ ସହିତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛି ଇୟୁ । ଏହି ବୈଠକ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ କାଉନସିଲର ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ ସଭାପତିତ୍ୱର ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବୈଠକରେ, ଭାରତ-ଇୟୁ ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗିତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନେତାମାନେ ଇଚ୍ଛା ଜାହିର କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ଗଣତନ୍ତ୍ର, ମୌଳିକ ସ୍ୱାଧୀନତା, ଆଇନ ଓ ବହୁପକ୍ଷବାଦ ଶାସନକୁ ନେଇ ଏକ ଆପୋସ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ସେମାନେ ୩ଟି ପ୍ରମୁଖ ସପ୍ରସଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ନିଜ ମତାମତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ; ୧) ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଓ ନିରାପତ୍ତା; ୨) କୋଭିଡ-୧୯, ଜଳବାୟୁ ଓ ପରିବେଶ; ଏବଂ ୩) ବାଣିଜ୍ୟ, ସଂଯୋଗ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି । ସେମାନେ କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଓ ଆର୍ଥିକ ସୁଧାର ପାଇଁ ମୁକାବିଲା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୁକାବିଲା ଓ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଲାଗି ମିଳିତ ଭାବେ ସହଯୋଗ ବାବଦରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଦ୍ୱିତୀୟ କରୋନା ଲହରିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଓ ଏହାର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ତ୍ୱରିତ ସହାୟତାକୁ ଭାରତ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲା ।
ସନ୍ତୁଳିତ ତଥା ବ୍ୟାପକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ରାଜିନାମା ନିମନ୍ତେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ ଲାଗି ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ଉଭୟ ଉପରେ ବୁଝାମଣା ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଉଭୟ ରାଜିନାମାର ନିର୍ଯାସକୁ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ ଲାଗି ଏଥିରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିବ । ଏହା ହେଉଛି ବୈଠକର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି, ଯାହା କି ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗିତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟପକ୍ଷକୁ ସହାୟକ ହେବ । ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଟିଓ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ନିୟାମକ ସହଯୋଗ, ବଜାର ପହଞ୍ଚ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନମନୀୟତା ଉପରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ନେଇ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା କି ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ କରିବା ନେଇ ଇଚ୍ଛାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ତଥା ବ୍ୟାପକ ‘ସଂଯୋଗ ଭାଗୀଦାରି’ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ, ଶକ୍ତି, ପରିବହନ ଓ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସାମାଜିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ, ବିତ୍ତୀୟ, ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ନିରନ୍ତରତା, ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ତଥା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପାଇଁ ସମ୍ମାନ ଆଦି ବିନିମୟ ହୋଇଥିବା ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏହି ଭାଗୀଦାରିତା ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତେ ଘରୋଇ ତଥା ସରକାରୀ ପାଣ୍ଠିକୁ ଉତପ୍ରେରଣ କରିବାରେ ଏହି ସହଯୋଗିତା ସହାୟକ ହେବ । ଏଥିସହ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ତୃତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସଂଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇବା ଲାଗି ନୂଆ ସମନ୍ୱୟକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ ।
ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ନେତାମାନେ ପ୍ୟାରିସ ବୁଝାମଣା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବ ହ୍ରାସ, ଅନୁକୂଳନ ଓ ନମନୀୟତାର ସଂଯୁକ୍ତ ଉଦ୍ୟମକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ଉପରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହ ସିଓପି୨୬ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଅର୍ଥ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ସାଧନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସିଡିଆରଆଇରେ ସାମିଲ ହେବା ନେଇ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଇଥିଲା । ୫ଜି, ଏଆଇ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ ଓ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଙ୍ଗ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ଓ ବିକାଶଶୀଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏଆଇ ଓ ଡିଜିଟାଲ ନିବେଶ ଫୋରମ ଉପରେ ଯୁଗ୍ମ ଟାସ୍କଫୋର୍ସର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଜରିଆରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ସମାନତା ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆତଙ୍କବାଦ, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି । ନେତାମାନେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର, ଉନ୍ମୁକ୍ତ, ସାମୂହିକ ଓ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଓ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ନୂଆ ରଣନୀତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ମତି ଜଣାଇଥିଲେ ।
ନେତାମାନଙ୍କ ବୈଠକ ସହିତ, ଜଳବାୟୁ, ଡିଜିଟାଲ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ବ୍ୟବସାୟ ଗୋଲଟେବଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପରିଯୋଜନା ନିମନ୍ତେ ୧୫୦ ନିୟୁତ ୟୁରୋ ମୂଲ୍ୟର ଏକ ଆର୍ଥିକ ଚୁକ୍ତି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ୟୁରୋପିଆନ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା।
ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ନେତାମାନଙ୍କ ବୈଠକ ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗିତାକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଏବଂ ୨୦୨୦ ଜୁଲାଇରେ ଆୟୋଜିତ ୧୫ତମ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତ-ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ରୋଡମ୍ୟାପ ୨୦୨୫କୁ ଲାଗୁ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ପ୍ରେରଣା ପ୍ରଦାନ କରି ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି ।

Prime Minister's Office
India-EU Leaders’ Meeting
08 MAY 2021 8:24PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the European Council Mr. Charles Michel, Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the India-EU Leaders’ Meeting today. The meeting was held in a hybrid format with the participation of leaders of all the 27 EU Member States as well as the President of the European Council and the European Commission. This is the first time that the EU hosted a meeting with India in the EU+27 format. The meeting was the initiative of the Portuguese Presidency of the Council of the European Union.
During the meeting, the leaders expressed their desire to further strengthen the India-EU Strategic Partnership based on a shared commitment to democracy, fundamental freedoms, rule of law and multilateralism. They exchanged views on three key thematic areas: i) foreign policy and security; ii) COVID-19, climate and environment; and iii) trade, connectivity and technology. They discussed forging closer cooperation on combating the COVID-19 pandemic and economic recovery, tackling climate change, and reforming multilateral institutions. India appreciated the prompt assistance provided by the EU and its member states to combat its second COVID wave.
The leaders welcomed the decision to resume negotiations for balanced and comprehensive free trade and investment agreements. Negotiations on both the Trade and Investment Agreements will be pursued on parallel tracks with an intention to achieve early conclusion of both agreements together. This is a major outcome which will enable the two sides to realise the full potential of the economic partnership. India and the EU also announced dedicated dialogues on WTO issues, regulatory cooperation, market access issues and supply chain resilience, demonstrating the desire to deepen and further diversify economic engagement.
India and the EU launched an ambitious and comprehensive ‘Connectivity Partnership’ which is focused on enhancing digital, energy, transport and people-to-people connectivity. The Partnership is based on the shared principles of social, economic, fiscal, climate and environmental sustainability, and respect for international law and commitments. The Partnership will catalyse private and public financing for connectivity projects. It will also foster new synergies for supporting connectivity initiatives in third countries, including in the Indo-Pacific.
India and the EU leaders reiterated their commitment to achieving the goals of the Paris Agreement and agreed to strengthen joint efforts for mitigation, adaptation and resilience to the impacts of climate change, as well as providing means of implementation including finance in the context of COP26. India welcomed the EU’s decision to join CDRI. India and the EU also agreed to enhance bilateral cooperation on digital and emerging technologies such as 5G, AI, Quantum and High-Performance Computing including through the early operationalization of the Joint Task Force on AI and the Digital Investment Forum.
The leaders noted with satisfaction the growing convergences on regional and global issues, including counterterrorism, cybersecurity and maritime cooperation. The leaders acknowledged the importance of a free, open, inclusive and rules-based Indo-Pacific and agreed to closely engage in the region, including in the context of India’s Indo-Pacific Ocean’s Initiative and the EU’s new strategy on the Indo-Pacific.
Coinciding with the Leaders’ Meeting, an India-EU Business Roundtable was organised to highlight the avenues for cooperation in climate, digital and healthcare. A finance contract of Euro 150 million for the Pune Metro Rail Project was signed by the Ministry of Finance, Government of India, and European Investment Bank.
India-EU Leaders Meeting has set a significant milestone by providing a new direction to the Strategic Partnership and giving a fresh impetus for implementing the ambitious India-EU Roadmap 2025 adopted at the 15th India-EU Summit held in July 2020.