হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. হার্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯গী মতাংদা ফমখিবা গ্রুপ ওফ মিনিস্তর(জি.ও.এম.)গী ২৫শুবা মীফমদা চিয়র লৌখ্রে
কোবিদ ভেক্সিনগী ২শুবা দোজ শুংশোই শোইদনা কাপথোক্নবা প্রজাশিংদা হায়জখ্রে
মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই তৌনবা অমসুং ক্লিনিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর চাওথোকহন্নবা অকুপ্পা মরোল য়াওবা রিপোর্ত পুথোকখ্রে
08 MAY 2021 3:11PM by PIB Imphal
ঙসি মফম অসিদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা কোবিদ-১৯গী মতাংদা ফমখিবা গ্রুপ ওফ মিনিস্তরগী(জি.ও.এম.) ২৫শুবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অদুদা শরুক য়াখ্রে৷ দিজিতেল্লী মীফম অদুদা এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী দা. এস. জয়শঙ্কর, সিভিল এভিয়েসনগী মন্ত্রী শ্রী হরদীপ এস পুরি, পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ(আই./সি),অমসুং কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী মন্সুখ মন্দাবিয়া অমসুং হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাই, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী অশৱিনি কুমার চৌবেহসু শরুক য়াখি৷
নিতি অয়োগকী মেম্বর(হেল্থ) দা. বিনোদ কে পোলসু ভর্চুএল থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷
থৌরম অদু হৌরকপদা, দা. হার্শ বর্ধননা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী লাইচৎ অসিদগী ফগৎলকপগী চাং হেনগৎলক্লিবা অদুগী মতাংদা জি.ও.এম.গী অতোপ্পা মেম্বরশিংদা ফোংদোকখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই লাখ ৩ হেন্না লাইচৎ অসিদগী ফবা ঙমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ “হৌখিবা নুমিৎ ৭নি অসিদা জিলা ১৮০দা অনৌবা কেস অমতা লাকখিদে, হৌখিবা নুমিৎ ১৪নিদা জিলা ১৮দা, হৌখিবা নুমিৎ ২১নিদা জিলা ৫৪দা অমসুং হৌখিবা নুমিৎ ২৮নি অসিদা জিলা ৩২দা অনৌবা কেস অমতা লাকখিবা লৈতে” হায়না মহাক্নসু ফোংদোকখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা অরুবা ফিভমদা লৈরিবা কেস মশিং অদুদি-আই.সি.য়ু. ফমুং দরকার ওইরিবা পেসেন্ত ৪,৮৮,৮৬১, ভেন্তিলেতর সপোর্ত দরকার ওইরিবা পেসেন্ত ১,৭০,৮৪১ অমসুং ওক্সিজেন সপোর্ত পীরিবা পেসেন্ত ৯,০২,২৯১নি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷ ঙসি ফাওবদা, এক্তিব কেসলোদকী ১.৩৪% আই.সি.য়ু.দা লৈরি, এক্তিন কেসলোদকী ০.৩৯% ভেন্তিলেতরদা লৈরি অমসুং এক্তিব কেসলোদকী ৩.৭০% ওক্সিজেন সপোর্ত পীদুনা লৈরি৷
“ঙরাং কাপখিবা ভেক্সিন দোজ লাখ ২৩রোমগী চাং অদু য়াওরগা ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিদা কাপখিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন দোজ অদু পুন্না কোতি ১৬.৭৩ হেনখ্রে৷ রাজ্যশিংদা ভেক্সিন দোজ পুন্না ১৭,৪৯,৫৭,৭৭০ পীখ্রে, মসিগী মনুংদা ভেক্সিন দোজ ১৬,৬৫,৪৯,৫৮৩ শিজিন্নখ্রে অমসুং ভেক্সিন দোজ ৮৪,০৮,১৮৭না রাজ্যশিংদা হৌজিক হৌজিক শিজিন্ননবা লৈরি” হায়না দা. হার্শ বর্ধননা জি.ও.এম.দা ফোংদোকখ্রে৷ ভেক্সিন দোজ পুন্না ৫৩,২৫,০০০ পইপলাইনদা লৈরি অমসুং ভেক্সিনশিং অদু অথুবা মতমদা রাজ্যশিংদা য়েন্থোক্লগনি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
কোবিদ ভেক্সিন দোজ অনি অসিগী মতেংদগী ঐখোয়গী হকচাং অসি মপুং পানা ঙাকথোক্তুনা লৈবগী তঙাই ফদবা অদু পল্লদুনা, কোবিদ লাইচৎ অসিগী মাইয়োক্তা ঐখোয়গী ইম্ম্যুনিতী অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহনগদৌরিবা অনিশুবা দোজ অসি শোইদনা কাপথোকপীনবা প্রজা পুম্নমক্তা মহাক্না হায়জখ্রে৷ জি.ও.আই. চেনেলগী খুৎথাংদা ফংলিবা ভেক্সিনগী ৭০%দি অনিশুবা দোজ কাপ্নবা ওইনা থম্নবা মহাক্না রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷
ভারততা পাংথোক্লিবা তেস্তশিং অসিগী মতাংদা, লৈবাক অসিনা নোংমদা তেস্ত ২৫,০০,০০০ য়ৌনা তৌবা ঙম্লে হায়না কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে৷ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা তেস্ত ১৮,০৮,৩৪৪ তৌখিবা অসি য়াওরগা হৌজিক ফাওবদা ভারততা পুন্না তেস্ত ৩০,৬০,১৮,০৪৪ তৌখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ এন.আই.ভি. পুনেদা লৈরিবা লেব অমা অসিদগী হৌদুনা হৌজিক হৌজিক লৈবাক অসিদা লেব ২,৫১৪ মথৌ তৌদুনা লৈরি৷
অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চাংদম্নদুনা ভারতকী কোবিদ ত্রাজেক্তরী অদু নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিস কন্ত্রোল(এন.সি.দি.সি.)গী দাইরেক্তর দা. সুজীৎ কুমার সিংহনা পুথোকখ্রে৷ কোবিদকী কেস হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা তাইয়র-II/IIIদা লৈরিবা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেস্তিং তৌবগী চাং হেনগৎহনবা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
মহারাস্ত্রা (১.২৭%), কর্নতাকা (৩.০৫%), কেরলা (২.৩৫%), উত্তর প্রদেশ (২.৪৪%), তামিল নাদু (১.৮৬%), দিল্লি (১.৯২%), আন্ধ্র প্রদেশ (১.৯০%), ৱেস্ত বেঙ্গল (২.১৯%), ছত্তিশগর (২.০৬%), রাজস্থান(২.৯৯%), গুজরাত (২.৪০%), মধ্য প্রদেশ(২.২৪%) রাজ্যশিং অসি হৌখিবা নুমিৎ ৭নি অসিদা কেসকী গ্রোথ রেত চাং য়াম্না ৱাংনা লাকখি৷
বেঙ্গলুরু(আর্বান), গঞ্জম, পুনে, দিল্লি, নাগপুর, মুম্বাই, ইর্নকুলম, লখনৌ, কোজিকোদ(কলিকত), থানে, নাশিক, মলাপ্পুরম, থ্রিসুর, জয়পুর, গুরগাউন, চেন্নাই, থিরুবনন্থপুরম, চন্দ্রপুর, কোলকতা, পলাক্কদকী জিলাশিং/মেত্রোপোলিস অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী য়াম্না এক্তিব কেস কন্ত্রিব্যুত তৌরিবা কন্ত্রিব্যুতর ২০নি৷ শিবগী চাং হন্থননবগীদমক য়াম্না কন্না শন্দোক্লিবা মফমশিংদা মতম চানা ক্লিনিকেল কেয়র লৌবদা মীৎয়েং চংবা, কেস মশিং হেনগৎলকপা য়াবনা মাংজৌননা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপা, আর.এ.তি. শিজিন্নদুনা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনবা অমসুং নারিবা মীওই অদুগা শম্নরুবা মীওইশিং ত্রেসিং তৌবা, অনৌবা কেসশিংগী এজ প্রোফাইল, ক্লিনিকেল সেভেরিতী অমসুং ত্রান্সমিসন দাইনামিক্সকা লোইননা জিনোমিক সর্ভিলেন্সকী ক্লিনিক-ইপিদেমিওলোজিকেল লিঙ্কেজতা মীৎয়েং চংবা অসি য়াম্না মরু ওইবা খোংথাংশিংনি হায়না পনখ্রে৷
দা. ভি. কে. পোলনা চিয়রমেন ওইনা এম্পৱার গ্রুপ-১গী ৱার্ক অদুগী মতাংদা দিতেল রিপোর্ত অমা পীখি৷ হোস্পিতেলাইস তৌরবা পেসেন্তশিংদা ইফেক্তিব ওইবা লাইয়েং চত্থনবগীদমক হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা হোৎনরিবশিং অদু মহাক্না পনখ্রে৷ কম্ম্যুনিতীনা য়াম্না কন্না হোৎনদুনা অমসুং অথিংবশিং থমদুনা কন্তেনমেন্ত ওইরিবা মফমশিংদগী ত্রান্সমিসন তৌবা থিংনবা অথুবা মতমদা চেকশিন খোংথাংশিং লৌখৎনবা, হোস্পিতালশিংদা পীরিবা লোদ অসি হন্থনবা লাইয়েং পথাপশিং ময়ামদা খঙহন্দুনা কোবিদ নারবা মীওইশিংবু হোমকেয়র পীবদা হেন্না য়োকখৎপা, রেমদেসিভির, ওক্সিজেন অমসুং অতোপ্পা দ্রগশিং মশাগী চান্নবা চাংদা শিজিন্নহনবা, রেলৱে কোচশিংবু আইসোলেসন ফমুংশিং ওইনা শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা, রুরেল কোবিদ কেয়রদা হেন্না মীৎয়েং চংনবা ফোংদোকখ্রে৷
লিক্ব্যুইদ মেদিকেল ওক্সিজেন প্রদক্সন, এলোকেসন অমসুং সপ্লাইগী হৌজিক লৈরিবা ফিভম অদু রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়গী(চিয়র, ই জি-২) সেক্রেতরী শ্রী গিরিধার অরমেননা পুথোকখ্রে৷ কোবিদ পেসেন্তশিংদা ওক্সিজেন অৱাৎপা লৈরিবা অসি মেনশিনবা ঙম্নবা লিক্ব্যুইদ মেদিকেল ওক্সিজেন(এল.এম.ও.)গী চাং য়াম্না ৱাংনা পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লৈবাক অসিদা ওক্সিজেন নোংমদা এম.তি. ৯৪০০ হেন্না ৱাংনা পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ এল.এম.ও. পুশিল্লক্নবা খোথাংশিং, দি.আর.দি.ও. অমসুং সি.এস.আই.আর.গী মতেং লৌদুনা পি.এম. কেয়রগী ফন্দ শিজিন্নদুনা পি.এস.এ. ওক্সিজেন প্লান্তশিং শেমগৎলিবগী স্তেতস, তেঙ্কর হেন্না ফংহন্নবা হোৎনরিবশিং, এল.এম.ও. তেঙ্করশিং রিয়েল তাইম ত্রেক্কিং তৌননবগীদমক মথৌ তৌরিবা ৱেব পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপ্লিকেসন অদুসু মহাক্না পনখ্রে৷
নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাভ কান্ত, ফোরেন্দ সেক্রেতরী শ্রী হার্শ বর্ধন শ্রিঙ্গলা, সেক্রেতরী(কম্মর্জ) শ্রী অনুপ ৱাধাৱন, সেক্রেতরী(হেল্থ রিসর্চ) অমসুং দি.জি.(আই.সি.এম.আর.)দা. বালরাম ভর্গভ, এন.ঐচ.এম.(হেল্থ)গী মিসন দাইরেক্তর অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রীমতি বন্দনা গুর্নানি, এদিস্নেল সেক্রতরী (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.) শ্রীমতি আর্তি অহুজা, দি.জি.ঐচ.এস.( (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.) সুনিল কুমার, দি.জি., ফোরেন্দ ত্রেদ(দি.জি.এফ.তি.) শ্রী অমিত য়াদব, আই.তি.বি.পি., দিফেন্স ঐচ.ক্বু.গী মীহুৎশিংসু শরুক য়াখি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 25th meeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
Appeals to citizens to not skip 2nd dose of COVID Vaccine
Detailed report on Ramping up of Clinical Infrastructure and Supply of Medical Oxygen presented
08 MAY 2021 3:11PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare chaired the 25th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19 through video-conference, here today. He was joined by Dr S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Shri Mansukh Mandaviya, Minister of State for Ports, Shipping and Waterways (I/C), & Chemical and Fertilizers, and Sh. Nityanand Rai, Minister of State, Ministry of Home Affairs. Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare joined digitally.
Dr. Vinod K Paul, Member (Health), NITI Aayog was present virtually.
At the outset, Dr Harsh Vardhan apprised other members of GOM about the steadily growing trajectory of daily recoveries. There are more than 3 lakh recoveries in the last 24 hours, he stated. He also observed that “180 districts have showed no fresh cases in the last 7 days, 18 districts in 14 days, 54 districts in 21 days and 32 districts were bereft of any fresh cases in the last 28 days.”The number of critical cases thus far includes 4,88,861 patients who required ICU beds, 1,70,841 patients who required ventilator support and 9,02,291 patients who were given oxygen support, he added. As on date, 1.34% of the active caseload is in ICU, 0.39% of them are on ventilators and 3.70% of them are on oxygen support.
Dr Harsh Vardhan informed the GOM that, “the cumulative number of COVID19 vaccine doses administered in the country has crossed 16.73 Cr today which includes nearly 23 lakh doses given yesterday. A total of 17,49,57,770 doses have been delivered to the states, out of which 16,65,49,583 doses have been consumed and 84,08,187 doses are still available with the states. He further added that a total of 53,25,000 doses are on the pipeline and will be supplied to the states soon.
Reiterating the importance of full protection through two COVID Vaccine doses, he again appealed to all citizens to get the second dose which boosts the immunity against COVID manifold. He requested the States to set aside 70% of the vaccines received through GoI channel for administration of the second dose.
On the tests being conducted in India, the Union Health Minister noted that the country has reached a testing capacity of 25,00,000 tests per day. He informed that a total of 30,60,18,044 tests have been conducted so far in India, which includes 18,08,344 tests in the last 24 hours. From just one lab at NIV Pune, the country is presently served by 2,514 labs.
Dr Sujeet Kumar Singh, Director, National Centre for Disease Control (NCDC) highlighted the COVID trajectory of India vis-a-vis that of other countries. He underscored the need and importance of significantly ramping up testing and hospital infrastructure in Tier-II/III cities in view of the surge in cases which has seen a shift to these regions/areas too.
States of Maharashtra (1.27%), Karnataka (3.05%), Kerala (2.35%), Uttar Pradesh (2.44%), Tamil Nadu (1.86%), Delhi (1.92%), Andhra Pradesh (1.90%), West Bengal (2.19%), Chhattisgarh (2.06%), Rajasthan (2.99%), Gujarat (2.40%), Madhya Pradesh (2.24%) were highlighted because of their high 7 day growth rate in cases.
The districts/metropolis of Bengaluru (Urban), Ganjam, Pune, Delhi, Nagpur, Mumbai, Ernakulam, Lucknow, Kozhikode (Calicut), Thane, Nashik, Malappuram, Thrissur, Jaipur, Gurgaon, Chennai, Thiruvananthapuram, Chandrapur, Kolkata, Palakkad are the top 20 contributors of Active Cases in the country.Emphasis on timely provision of clinical care in high transmission areas to reduce morbidity and mortality, advance preparedness in anticipation of rise in cases, increase in testing using RAT and tracing of those who might have contracted the infection, emphasis on clinic-epidemiological linkage of genomic surveillance with transmission dynamics, clinical severity and age profile of new cases were highlighted as important steps ahead.
Dr V K Paul, as Chairman gave a detailed report on the work of the Empowered Group-1. He highlighted the various efforts made towards ramping of hospital infrastructure for effective clinical management of hospitalized patients. Urgent steps to halt transmission by intensified containment through community-led effort and restrictions, improvement of messaging breadth and reach to curb panic and free flow of misinformation, promotion of home care in Covid and demystification of treatment to reduce load on hospitals, rational use of Remdesivir, Oxygen and other drugs, the augmentation of railway coaches as isolation beds, enhanced focus on rural COVID care were presented. The progress on epidemiological evidence, new technical advisories for dynamic guidance and hand holding of states/UTs etc., through various stakeholders was also enumerated.
Shri GiridharAramane, Secretary, Ministry of Road, Transport & Highways (Chair, EG-2) presented the current scenario of Liquid Medical Oxygen Production, Allocation and Supply. He stated that the production of Liquid Medical Oxygen (LMO) has been maximized to meet the present demand of COVID patients. The domestic production has increased to more than 9400 MT/day, he stated. Steps to import LMO, status of establishment of PSA oxygen plants through support of PMCARES fund with the support of DRDO and CSIR, enhancement of tanker availability, the functioning of the web portal & mobile application for Real Time Tracking of LMO Tankers, were also enumerated by him.
Shri Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog, Shri Harsh Vardhan Shringla, Foreign Secretary, Shri Anup Wadhawan, Secretary (Commerce), Dr. Balram Bhargava, Secretary (Health Research) & DG (ICMR), Ms. Vandana Gurnani, Addl. Secretary and Mission Director, NHM (Health), Ms. Arti Ahuja, Addl. Secretary (MoHFW),Dr. Sunil Kumar, DGHS (MoHFW), Shri Amit Yadav, DG, Foreign Trade (DGFT), representative of ITBP, Defence HQ were also present.