ঙাকশেল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেব লান্থেংনবদা আর্ম ফোর্সশিং মথৌ নিংথিনা তৌরে
07 MAY 2021 7:29PM by PIB Imphal
ধর্ম, জাৎ-বিজাৎ, লাইনিং-লাইশোনগী খেন্নবা অমতা থিদনা লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বদা কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেব অসিনা লেপ্পা লৈতনা চৈথেং পীরি৷ লৈবাক অসিনা অৱাবা খুদোংথিবা তারবা মতমদা, আর্ম ফোর্সশিং তুমিন্না খক লৈথোক্তে হায়বসি হায়দ্রবসু খঙনরবা ৱাফম্নি৷ হৌখিবা চয়োল খরা অসিদা, মালেম শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা লাইচৎ অসিগী মাইয়োক্তা ঐখোয় পুম্নমক অমতা ওইনা লান্থেংমিন্নসি হায়না আর্ম ফোর্সশিংনা হায়জরকখ্রে অমসুং মখোয়না তোঙান তোঙানবা সরকারগী ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা তঙাই ফদবা সপোর্ত পীনবা হোৎনখ্রে৷
তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা মেদিকেল স্ত্রেস অসি হন্থননবগীদমক ত্রেন তৌরবা মেদিকেল ওফিসরশিং অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফ পীবদগী হৌরদুনা মালেম অসিগী অতোপ্পা মফমশিং অসিদগী পীরক্লিবা মরু ওইবা সপ্লাইশিং পুশিল্লকপা, অমসুং য়াদ্রবা ওক্সিজেন প্লান্তশিং শেম্বদগী হৌরদুনা নোংপোক অমসুং নোংচুপ থংবা লমদমশিংদা লৈরিবা হিথাংফমশিংদগী মেদিকেল সপ্লাইশিং পুশিল্লক্তুনা, আর্ম ফোর্সশিংনা মথৌ নিংথিনা তৌখ্রে৷ বরানাসিদা তৌরিবা অদুগুম্না ন্যু দিল্লি, পত্ন, অহমেদবাদ, লখনৌ অমসুং অতোপ্পা মফম খরদা দি.আর.দি.ও.না শেম্লিবা হোস্পিতাল পুম্নমক আর্ম ফোর্সেস দোক্তর নর্স ৫০০ হেনবনা মথৌ তৌরিবনি৷ অসিগুম্বা মেকশিফত কোবিদ কেয়র ফেসিলিতীশিং অসিদা য়ুনিফোর্মদা লৈরিবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা সর্ভিস পীদুনা লাক্লি৷ ত্রেন তৌরবা ৱার্কফোর্স অসিদা মতেং পাংননবা, বেসিক মেদিকেল কেয়রদা ত্রেন তৌরবা খোঙ লান্মীশিং/ সেল্লরশিং/ এয়রমেন, বেত্তল ফিল্দ নর্সিং এসিস্তেন্ত(বি.এফ.এন.এ.) কয়া অমসু দিপ্লোই তৌখ্রে৷
লান্মীশিংনা ঙমখৈগী মফমশিংদা, মেরিতাইম বাউন্দরীশিংদা অমসুং এয়র স্পেসতা ঙাক শেন্দুনা থম্লিবা অসিগী মথক্তা মেদিকেলগী ওইবা হিরমশিংদা মতেং পাংলি৷ মেদিকেল মেনপৱার ৱাৎপনা মশাগী ঙম্বা কেপাসিতীগী ৱাংমদা মথৌ তৌরিবা আর্ম ফোর্সেস হোস্পিতাবশিংগী ফেসিলিতীশিং অপগ্রেদ তৌনবা হোৎনরি৷
ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী কোবিদ হোতস্পোত ওইরিবা মফমশিং অসিদা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওক্সিজেন জেনেরেতরশিং, মেদিকেল সপ্লাইশিং, লেব ইক্ব্যুইপমেন্ত অমসুং মেদিকেল পর্সোনেল পুথোক-পুশিন তৌবদা আর্মীগী গারি, নেভেগী জহাজ অমসুং এয়র ফোর্সকী এয়রক্রাফত কয়া অমা শিজিন্নরি৷ দোমেস্তিক ফ্লাইতশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা, জর্মনী, সিঙ্গাপুর, য়ু.এ.ই., ওমান, য়ু.কে., ওস্ত্রেলিয়া, ইজরেল, বেল্জিয়ম অমসুং থাইলেন্দদগী মেদিকেল সপ্লাইশিং অমসুং ওক্সিজেন জেনেরেতরশিং পুথোরক্নবা আই.এ.এফ.না হোৎনখ্রে৷ ইন্দিয়ন নেভীগী জহাজশিংনা বহরেন, কুৱেত, ক্বাতর অমসুং সিঙ্গাপুরদগী ওক্সিজেন জেনেরেতরশিং অমসুং সিলিন্দরশিং য়াওনা মরু ওইবা আইতেমশিং পুশিল্লক্লি৷ নেভী অসিনা ঐখোয়গী ইথৎশিং অসিগী লাইফলাইনসু ওইরি৷ ইন্দিয়ন আর্মীগী মিলিতরী গ্রেদ রেলৱে বোগীশিং অমসুং হেভী লোদ কেরিয়র তত্রা ভেহিকলশিংনা হেভী মেছিনরীশিং, ওক্সিজেন জেনেরেতরশিং অমসুং ক্রাইয়োজেনিক তেঙ্করশিং মতম চানা পুথোক-পুশিন তৌরি৷ মসিগীসু মথক্তা, ফমুং মশিং হেন্না লৈহন্নবা অমসুং মেদিকেল রিসোর্চশিং হেন্না চাওথোকহন্নবা হৌজিক লৈরিবা প্রোসিদ্যোরশিং শেমদোকখ্রে৷
মিলিতরী হোস্পিতাল মশিং অসি য়াম্না লৈতবনা, ঐখোয়গী ভেতরানশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মানুংশিংদা ক্বালিতী মেদিকেল কেয়র পীবা অসি ২০০৩দা লোঞ্চ তৌখিবা এক্স-সর্ভিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কিম(ই.সি.ঐচ.এস.)কী পান্দম ওইরি৷ লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কেস মশিং য়াম্না হেনগৎলকপা অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমক্তা অকনবা শাফু পীরে, মসিনা মরম ওইদুনা এক্স-সর্ভিসমেনশিংনা এম্পেনেল সিভিল হোস্পিতালশিং অমসুং মিলিতরী হোস্পিতালশিংদগী মতিক চাবা মেদিকেল সপোর্ত ফংবা হায়বা অসি অরুবা অমা ওইহল্লে৷ অসিগুম্বা লুরবা পুন্সি কনবগী মতম অসিদদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা প্রজাশিংগী মরক্তা খেন্নবা অমতা থমদে, রিসোর্চ মরাং কাইনা ফংদবা অসিনা ঐখোয়গী ভেতরানশিং লাইয়েংবদা চৈথেং পীবা ফেক্তর ওইরি৷
হৌজিক চত্থরিবা কোবিদ লাইনা-লাইচৎ লান্থেংনরিবা অসিগী মথক্তা, ইনিসিয়েতিবশিং খুদম ওইনা সিহাত ও.পি.দি., আর্ম ফোর্সেস পর্সোনেল অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংদা মেদিকেল কন্সল্তেসনশিং ফংহন্নবগীদমক লৈরিবা ইন্তরনেল ওনলাইন কন্সল্তেসন প্লেতফোর্ম অমা, ই সঞ্জিবানি (https://esanjeevaniopd.in) হৌজিক হৌজিক থবক তৌরিবা অমসুং রিতাইয়র্দ তৌক্রবা সর্ভিস দোক্তরশিং শিজিন্নরিবা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী ওনলাইন কন্সল্তেসন প্লেতফোর্ম অদুনা খুদোংচাবা ফংহনবা হৌখ্রে৷ অসিগীসু মথক্তা, মরুপ-মপাং ওইরিবা লৈবাকশিং অসিদগী পুশিল্লক্লিবা মরু ওইবা মেদিকেল সপ্লাইশিং অসি হেক য়ৌরকপগা য়েন্থোকপা য়ানবা, ইন্তর-সর্ভিস কম্মিতী অমা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দা মতেং পাংনবা শেমখ্রে৷
আর্ম ফোর্সেসনা লৈবাক অসিগীদমক তৌবা য়াবা থবক পুম্নমক পাংথোক্তুনা লাক্তুনা ওপরেস্নেল প্রিপেয়র্দনেস অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীদা কম্প্রোমিস তৌখিবা লৈতে৷ সরকার অসিনা লাইনা-লাইচৎ অসি মাই পাক্না লান্থেংনবা ঙম্নবা হোৎনরিঙৈ চৈরক অসিদা য়ুনিফোর্মদা লৈরিবা মীয়াম্নসু লৈবাক অসিগীদমক মখাতানা মতেং পাংখিগনি৷

Ministry of Defence
Armed forces in action against the Covid-19 second wave
07 MAY 2021 7:29PM by PIB Delhi
The second wave of COVID-19 pandemic continues to wreak havoc, irrespective of cast, creed or religion, in almost every part of the country. Needless to say, that whenever the nation is in peril, armed forces can never be too far away. Over the last few weeks, armed forces have risen to the clarion call of putting up a united front against the pandemic and have been deeply committed in providing necessary support to various Govt institutions and State Governments.
From providing trained medical officers and paramedical staff for easing the medical stress at various locations to flying numerous sorties for ferrying critical supplies from across the globe, and from repairing defunct oxygen plants to shipping medical supplies from ports in East and West, the armed forces have been in the thick of action, right from the word ‘go’. The hospitals setup by DRDO at New Delhi, Patna, Ahmedabad, Lucknow and some other places that are scheduled to come, such as that in Varanasi, are all being manned by more than 500 armed forces doctors and nurses. Packed in PPE kits with adult diapers on, these men and women in uniform have been rendering yeoman service round the clock in these makeshift COVID care facilities. A large number of Battle Field Nursing Assistants (BFNAs), soldiers/sailors/airmen, who are trained in basic medical care, have also been deployed to assist the trained workforce.
Needless to say, that all these medical efforts are in addition to maintaining very high levels of military prowess along the borders, maritime boundaries and air space above. While the services are maximising on personnel and military resources to provide succour to the needy, there is no upper limit that needs to be done in these testing times. Having vaccinated close to 98% of the workforce, the services are pitching in every field of national effort towards COVID relief while maintaining seamless coordination with Government machinery to ensure optimisation of medical efforts. Concerted efforts are also in hand to upgrade the facilities of armed forces’ hospitals which are being run beyond their capacity by the depleted medical manpower.
A number of Army vehicles, Naval ships and Air Force aircrafts are shuttling every day to ferry oxygen generators, medical supplies, lab equipment and medical personnel to COVID hotspots from domestic sources and abroad. Apart from the domestic flights, scores of sorties have been undertaken by IAF to get medical supplies and oxygen generators from Germany, Singapore, UAE, Oman, UK, Australia, Israel, Belgium and Thailand. Indian Navy Ships are bringing in shipments of critical items including oxygen generators and cylinders from Bahrain, Kuwait, Qatar and Singapore. The Navy has also proved to be the lifeline for our island territories. Heavy load carriers TATRA vehicles and military grade railway bogies of the Indian Army are moving heavy machineries, oxygen generators and cryogenic tankers to ensure their timely delivery. In these testing times, numerous in-house innovations have been made by the services to maximise on available resources. Additionally, procedures have been optimally modified to ensure better numbers for bed availability, and expansion of medical resources to unimaginable limits.
Launched in 2003, the purpose of Ex-Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS) is to provide quality medical care to our veterans and their families, because of limited capacities of Military Hospitals. The unprecedented surge in COVID-19 cases in the country has put the entire health infrastructure in the country under tremendous strain resulting in difficulties for the Ex-Servicemen to find adequate medical support from the empanelled civil hospitals as well as military hospitals. In these times of crisis, no one stands to have preference over anyone else when it comes to saving lives, limitation of resources is the only constraining factor towards caring for our veterans. The entire machinery of the Armed Forces stands mobilised to provide medical care under the circumstances and assure the veterans of continued and unwavering commitment.
To augment the ongoing COVID efforts, initiatives like SeHAT OPD, an internal online consultation platform for providing medical consultations to armed forces personnel and their dependents, eSanjeevani (https://esanjeevaniopd.in) the online consultation platform of MoHFW utilising the expertise of serving and retired service doctors have started to pay rich dividends. Additionally, to ensure that the supplies of critical medical equipment are dispatched immediately on arrival from friendly foreign countries, an inter-service committee has been set up to assist MoHFW.
While the Armed Forces have committed every possible bit towards the national effort, there has been no compromise on the operational preparedness and national security. While the Government is taking every possible effort to overcome this pandemic, the people in uniform would continue to stand tall in support of this nation.