এতোমিক ইনর্জী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা এতোমিক ইনর্জী বিভাগনা লৈবাক অসিগী কোবিদকী ইনফ্রাস্ত্রকচরবু হেন্না ফগৎহন্দুনা লাইচৎকা লান্থেংনবদা তেংবাংলি হায়খ্রে
07 MAY 2021 4:16PM by PIB Imphal
দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ-ইস্তর্ন রীজন (দি.ও.এন.ই.আর.); এম.ও.এস., পি.এম.ও.; পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রাইভেন্সস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি ভাভা এতোমিক সেন্তর অমসুং এতোমিক ইনর্জী বিভাগ (দি.এ.ই.)না কোবিদকা মরী লৈনবা খুৎলায় অমসুং তেক্নোলোজী পীদুনা লৈবাক অসিনা লাইচৎকী মাইয়োক্তা লেন্থেংনরিবা তেংবাংলি হায়খ্রে। বিভাগ অসিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ওনলাইন্দা পাংথোকপা য়েংশিনবগী মীফম অমদা মন্ত্রীনা বিভাগ অসিনা কোবিদ-১৯গী মরক্তা মীয়ামগী য়াইফ-য়ুম্বালগীদমক্তা পায়খৎখিবা খোঙথাংগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা কোবাল্ৎ সোর্স শিজিন্নদুনা পি.পি.ই. কিৎশিংবু স্তেরিলাইজ তৌনবা কাংলোন পুথোকখিবা অসিনা পি.পি.ই. কিৎশিংবু হন্না-হন্না শিজিন্নবা য়াহল্লি হায়খ্রে। মসিগা মান্নবা থৌওং অমদি হেপা ফিলতর শিজিন্নদুনা এন.৯৯ মাস্ক পুথোকখিবা অদুবুনি। মন্ত্রীনা হায়খিবদা, মসিগী মাস্ক অসিনা এন.৯৫তগী হেন্না ফবা হেল্লি অমসুং এন.৯৯ মাস্কশিং অসি তোঙান-তোঙানবা লেবোরেতরী অহুম্নসু শক-খঙখ্রবনি। মাস্ক অসিনা এন.৯৫ মাস্কতগী শিজিন্নবদা হেন্না নুংঙাইবা অমসুং হোঙবগীদমক্তা মসিগী তেক্নোলোজী অসিবু মীয়ামগীদমক্তা মশিং য়াম্না পুথোক্নবগীদমক্তা খুৎশিন্নখ্রে মহায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খিবদা এতপমিক ইনর্জী বিভাগনা পাৱর্দ রেস্পিরেতর, রীফর, পোর্তেবল প্লাস্মা স্তেরিলাইজেসন অমসুং মেদিকেলগী ফত্ত-হৌদিগী প্লাস্মা ইন্সিনরেসন তেক্নোলোজী পুথোকখিবগী মথক্তা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিংগী রী-এজেন্তসু মায়-পাক্না পুথোকখ্রবনি।
সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা দাঃ জিতেন্দ্র সিংহগী মফমদা তাতা মেমোরিএল হোস্পিতাল খুদিংদা চাউরাকপা ফমুং ৬০০ ওইগদবা অপুনবা ফমুংগী ২৫%দি কোবিদ নারবা কেন্সরগী অনাবশিংগীদমক্তা খাক্তুনা থমখ্রে হায়না পাউদমখি। তাতা মেমোরিএল হোস্পিতাল (তি.এম.সি.)না এল.পি.এম. ৬কী ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রেতর ৫০০০ মুক্তি মীরমদগী তেংবাং ওইনা ফংলি অমসুং মখোয়শিং অসিদগী অয়াম্বা মশিংদি লৈবাক্কী অতোপ্পা কেন্সর হোস্পিতালশিংদা য়েন্থোক্কনি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা কোবিদ-১৯গী শাথীবা ফীভম য়ৌরকপদা জীনশিংদা অকায়বা পীরকপা য়াবগী থৌওং থোক্লকপা য়েংশিন্নবা তাতা মেমোরিএল হোস্পিতালশিংগা খুৎশম্নদুনা “সর্ভেলিএন্স স্তদী ফোর কোবিদ-১৯” হায়বা অমসু হৌজিক চত্থরি হায়বা পাউদমখি। মন্ত্রীনা মসিগী থৌওং অসি য়াম্না তোপ-তোপ্পনি অমসুং মালেমগী মফমশিংদা পাংথোকপা খ্বাইদগী তাঙবা স্তদী অমনি হায়রদুনা মসিগী মহৈশিং অসি অথুবা মতমদা মালেমগী সাইন্তিফিক খুন্নাইদা তাক্কনি হায়নসু মখা তানা হায়খি। মসিদা নত্তনা, কোবিদ-১৯গী শাথীবগী চাং তাকপা ঙমগদবা ওরেল সাইন খোঙদোক্নবা স্তদী অমসু হৌজিক-হৌজিক চত্থরি।
মমাংগী জুন্দা কোবিদ বীপ লোঞ্চ তৌখকিববু নৌহৌননা নিংশিংলদুনা, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা দি.এ.ই.না আই.আই.তি. হাইদ্রবাদ অমসুং ই.এস.আই.সি. মেদিকেল কোলেজ হাইদ্রবাদকা খুৎশম্নদুনা পুথোকখিবা পথাপ অসি কোবিদ-১৯গী অনাবশিংগীদমক্তা ভারতকী ইরমদমদা পুথোকপা খ্বাইদগী অহানবা, শেল য়াম্না চঙদবা, ৱাইয়র্লেস ফিসিওলোজিকেল পেরামীতর মোনিতরীং সীস্তেম অমনি হায়না ফোংদোকখি। কোবিদ বীপ অসি লৈবাক অসিনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়াগী শেল য়াম্না চঙদবা ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক্তা ভারতকী মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুৎশিংনা অমত্তা ওইনা তেংবাংনবগী খ্বাইদগী ফজবা খুদম অমনি অমসুং মসিনা ভারতপু মরোমদোম লেপচবা তসেংনা ঙমহল্লিবনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
দি.এ.ই.গী সেক্রেতরী, শ্রী কে.এন. ভ্যাস; ন্যুক্লিয়র কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদকী সি.এম.দি., শ্রী এস.কে. শর্মা; বি.এ.আর.সি.গী দাইরেক্তর, দাঃ এ.কে. মোহান্তী অমসুং বিভাগ অসিগী সেনিয়র ওফিসিএল কয়ানা য়েংশিনবগী মীফম অসিদা শরুক য়াখি।

Department of Atomic Energy
Union Minister Dr Jitendra Singh says, Department of Atomic Energy supplementing Country’s COVID infrastructure to fight the pandemic
07 MAY 2021 4:16PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that Bhabha Atomic Centre and Department of Atomic Energy (DAE) are supplementing country’s fight against the pandemic by providing COVID related equipment and technology. In an online review meeting with senior officials of the Department, the Minister lauded the initiatives for public welfare during COVID-19.
Dr Jitendra Singh said that development of protocol for sterilization of PPE kits using Cobalt source has the potential for re-use of PPE kits. Similarly, development of N-99 masks using HEPA filter technology. The Minister said, this mask is better than N-95 and N-99 masks have already been certified by three independent laboratories. He said, the technology has been transferred for mass scale production as it is both durable and cheaper than N-95 masks.
Dr Jitendra Singh said that the Department of Atomic Energy also successfully developed reagents for RT-PCR testing, besides powered respirators, Reefer, Portable Plasma sterilization and plasma incineration technology for medical waste.
Dr Jitendra Singh was informed by the senior officials that 25 percent of beds numbering about 600 have been reserved for cancer patients infected by COVID in all Tata Memorial Hospitals. Around 5,000 Oxygen Concentrators of 6 LPM are being received by Tata Memorial Centre, TMC as donation from abroad and most of it will be diverted to other Cancer Hospitals of the country.
Dr Jitendra Singh informed that a “Surveillance Study for Covid-19” is presently underway in Collaboration with Tata Memorial Hospital- to determine the genetic susceptibility for the severity of Covid-19. The Minister described this as a unique and one of the rarest studies happening in the world, the results of which will be shared with the global scientific community very soon. Moreover, a Study is also underway to find out about the Oral signs which can predict the severity of Covid-19.
Recalling the launch of COVID BEEP in June last year, Dr Jitendra Singh said, the system developed by DAE in collaboration with IIT Hyderabad and ESIC Medical College Hyderabad was India’s first indigenous, cost effective, wireless physiological parameters monitoring system for COVID-19 patients. He said, the COVID BEEP is a perfect example of how synergy amongst the reputed institutes of India can offer solutions to most of the challenges faced by the country with minimum cost and thereby make the country Atmanirbhar in true sense.
Secretary, DAE, K. N. Vyas, CMD, Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) Shri S.K Sharma, Director, BARC, Dr.A,K.Mohanty and senior officials of the Department joined the review meeting.