লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
হৱাই-চেংৱাই মরাং কাইনা ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা খরিফ ২০২১গীদমক স্ত্রাতিজি শেমখ্রে
লুপা কোতি ৮২.০১ ফাওবগী মমল ওইগদবা মিনি-কিৎ সীদ লাখ ২০ হেন্না য়েন্থোক্লগনি; মমাংগী চহিদগী শরুক তরা হেন্না চাওই
খোঙথাং অসিনা লৈবাক অসিগী লম হেক্তর লাখ ৪.০৫রোম শিজিন্নরগনি
হৱাই-চেংৱাই পুথোকপগী চাং অসি ২০০৭-০৮গা য়েংনবা মতমদা ২০২০-২১ চহি অসিদা ৬৫% হেনগৎনা পুথোকখ্রে
06 MAY 2021 3:53PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা হৱাই-চেংৱাই মরাং কাইনা পুথোক্নবগী পান্দমদা, লৌউ শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না খরিফ ২০২১ সিজন অসিদা চৎননবগীদমক অখন্নবা খরিফ স্ত্রাতিজি অমা শেমখ্রে৷ রাজ্য সরকারশিং অসিগা নিংথিনা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা, তুর, মূঙ্গ অমসুং উরদকী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং থানবা মফম অদু হেন্না পাকথোক চাওথোকহন্নবগীদমক অকুপ্পা প্লান অমা শেমখ্রে৷ স্ত্রাতিজি অসিগী মখাদা, ইন্তরক্রোপিং অমসুং সোল ক্রোপ শিজিন্নদুনা মহৈ-মরোং থারিবা মফম অসি হেনগৎননবা রাজ্যশিংদা নত্রগা সেন্ত্রেল সীদ এজেন্সীশিংদা ফংলিবা হাই য়িল্দিং ভেরাইতী সীদশিং(ঐচ.ৱাই.ভি.শিং) অসি শেল অমতা লৌদনা লেম্না য়েন্থোক্লগনি৷
লাক্কদৌরিবা খরিফ ২০২১ অসিগী ওইনা, লুপা কোতি ৮২.০১রোমগী মমল ওইগদবা মিনি কিৎ সীদ ২০,২৭,৩১৮ (২০২০-২১দগী শরুক ১০রোম হেন্না য়াম্বা মিনি কিৎ সীদ)য়েন্থোক্নবা ৱা পুথোরকখ্রে৷ তুর, মূঙ্গ অমসুং উরদকী পোত্থোক অসি হেনগৎহন্নবা হায়রিবা মিনি কিৎ সীদশিং অসিগী অপুনবা মমল অদু কেন্দ্র সরকারনা পুথোক্লগনি৷ মখাগী মিনি কিৎশিং অসি পীরগনি;
• ইন্তরক্রোপিংগী ওইনা-হৌখিবা চহি তরা অসিদা সর্তিফাইদ তৌরবা আর্হরগী ঐচ.ৱাই.ভি. সীদশিং য়াওরিবা আর্হরগী মিনি কিৎ ১৩,৫১,৭১০ য়েন্থোকখ্রে অমসুং ইন্তরক্রোপিংগী ওইনা পোত্থোক অসি হেক্তর অমদা ক্বিন্তল ১৫দগী তাখিদে৷
• ইন্তরক্রোপিংগী ওইনা-হৌখিবা চহি তরা অসিদা সর্তিফাইদ তৌরবা মূঙ্গগী ঐচ.ৱাই.ভি. সীদশিং য়াওরিবা মূঙ্গগী মিনি কিৎ ৪,৭৩,২৯৫ য়েন্থোকখ্রে অমসুং পোত্থোক অসি হেক্তর অমদা ক্বিন্তল ১০দগী তাখিদে৷
• ইন্তরক্রোপিংগী ওইনা-হৌখিবা চহি তরা অসিদা সর্তিফাইদ তৌরবা উরদকী ঐচ.ৱাই.ভি. সীদশিং য়াওরিবা উরদকী মিনি কিৎ ৯৩,৮০৫ য়েন্থোকখ্রে অমসুং পোত্থোক অসি হেক্তর অমদা ক্বিন্তল ১০দগী তাখিদে৷
• সোল ক্রোপকী ওইনা-হৌখিবা চহি তরামঙা অসিদা সর্তিফাইদ তৌরবা উরদকী ঐচ.ৱাই.ভি. সীদশিং য়াওরিবা উরদকী মিনি কিৎ ১,০৮,৫০৮ য়েন্থোকখ্রে অমসুং পোত্থোক অসি হেক্তর অমদা ক্বিন্তল ১০দগী তাখিদে৷
ইন্তরক্রোপিং অমসুং উরদ সোল ক্রোপকী ওইনা শিজিন্নগদৌরিবা মথক্তী মিনি-কিৎ সীদশিং অসি কেন্দ্র সরকারনা শেল থাদদুনা খরিফ ২০২১গী ওইনা লম হেক্তর লাখ ৪.০৫দা থারগনি৷ মসিগীসু মথক্তা, রাজ্যশিংনা পাংথোক্লিবা ইন্তরক্রোপিং অমসুং এরিয়া এক্সপান্সনগী য়ুজ্যুল প্রোগ্রাম অদু কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মরক্তা সেয়রিং বেসিস্তা মখা চত্থরগনি৷
• রাজ্য ১১ অমসুং জিলা ১৮৭তা তুর ইন্তরক্রোপিং থারগনি৷ রাজ্যশিং অদুদি আন্ধ্র প্রদেশ, ছত্তিশগর, গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নতাকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রত, রাজস্থান, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশনি৷
• রাজ্য ৯ অমসুং জিলা ৮৫দা মূঙ্গ ইন্তরক্রোপিং থারগনি৷ রাজ্যশিং অদুদি আন্ধ্র প্রদেশ, গুজরাত, হরিয়ানা, কর্নতাকা, মহারাস্ত্র, রাজস্থান, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশনি৷
• রাজ্য ৬তা লৈরিবা জিলা ৬০দা উরদ ইন্তরক্রোপিং তৌরগনি৷ রাজ্যশিং অদুদি আন্ধ্র প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, কর্নতাকা, মহারাস্ত্র, তামিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশনি৷ রাজ্য ৬তা উরদ সোল ক্রোপিং থারগনি৷
খরিফ মিনি কিৎ প্রোগ্রাম অসি মাই পাক্না অয়েৎ-অপন অমতা লৈতনা চৎনহন্ননবগীদমক, কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা মরী লৈনবা জিলা অদুগা ৱেবিনার কয়া অমা শিল্লগনি৷ লৌউ-শিংউগী থবক নিংথিনা পাংথোক্নবা অমসুং লাক্কদৌরিবা সিজনশিং অসিদা অনৌবা সীদ মখলশিং শিজিন্ননবগীদমক দিস্ত্রিক এগ্রিকল্চর ওফিস অমসুং এ.তি.এম.এ. নেতৱার্ক্কী খুৎথাংদা ক্রোপ সিজন অসিগী মনুংদা দিস্ত্রিক লেবেল ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং শিল্লগনি৷ প্রোগ্রামশিং অসি মাই পাক্না পাংথোক্ননবগীদমক অমসুং লৌমীশিংদা ত্রেনিং নিংথিনা পীননবগীদমক এগ্রিকল্চরেল তেক্নোলোজি এপ্রিকেসন রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং(এ.তি.এ.আর.আই.শিং) অমসুং ক্রিশি বিগ্যান কেন্দ্রশিংসু শরুক য়ারগনি৷
কেন্দ্র সরকারনা পুন্না লুপা কোতি ৮২.০১ থাদদুনা স্ত্রাতিজি অসিগী মখাদা ২০২১গী জুন ১৫ ফাওবগী মনুংদা এপ্রুব তৌখ্রবা জিলাগী থাক্তা লৈরিবা পন্থুংফমশিংদা মিনি কিৎশিং অসি সেন্ত্রেল এজেন্সীশিং/স্তেত এজেন্সীশিংনা সপ্লাই তৌরগনি৷ ভারতনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মহৈ-মরোংগী অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা হৌজিক হৌজিক ফাওবা তুর তন লাখ ৪রোমগী চাং, মূঙ্গ তন লাখ ০.৬ অমসুং উরদ তন লাখ ৩রোমগী চাং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লি৷ মসিগী অখন্নবা প্রোগ্রাম অসিনা হৱাই মখল অহম তুর, মূঙ্গ অমসুং উরদকী পোত্থোক কা হেন্না হেনগৎহল্লগনি অমসুং মপান লৈবাকশিং অসিদগী পুশিল্লকপগী পোৎলুম অদু হন্থহনবদা অমসুং হৱাই পুথোকপগী হিরম অসিদা ভারতপু অত্মনির্ভর ওইহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরগনি৷
বেক্তগ্রাউন্দ
২০০৭-০৮দা মিলিয়ন তন ১৪.৭৬ পুথোক্লম্বদগী, হৌজিক্তি ফিগর অসি ২০২০-২১ অসিদা তন মিলিয়ন ২৪.৪২ য়ৌরে, হায়রিবা চাং অসি ২০০৭-০৮গী মতমদা লৈরিবা অসিদগী ৬৫% হেনগৎলি৷ হৌজিক হৌজিক মহৈ-মরোং থারিবা মফমশিং অসিগী পোত্থোক হেনগৎহনবগা লোইননা সরকারনা অসিনা অনৌবা লমশিংদা মহৈ-মরোং থানবা অচেৎপা মীৎয়েং থমদুনা লাক্লি৷
২০১৪-১৫ চহি অসিদগী হৌনা, বদজেতরী আউতলেশিং হেন্না ফহন্দুনা, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা/সিজনশিংদা অখন্নবা প্রোগ্রামশিং পাংথোকপদা মীৎয়েং থমদুনা, পোত্থোক য়াম্না পুথোক্তবা জিলাশিংদা অখন্নবা এক্সন প্লানশিং থমদুনা, রাইস ফেল্লো এরিয়াশিংদা তার্গেৎ তৌদুনা, হেনগৎলক্লিবা ফ্রন্তলাইন অমসুং ক্লস্তর দেমোন্সত্রেসনশিংগী খুৎথাংদা তোক্নোলোজি ত্রান্সফর তৌদুনা, দাইবর্সিফাইদ প্রদক্সন এপ্রোচ খুদম ওইনা রিদজ-ফ্যুরো, তর ত্রান্সপ্লান্তেসন/ইন্তরক্রোপিংদা দেমোন্সত্রেসনশিং তৌদুনা হৱাই-চেংৱাইশিং অসিগী পোত্থোক হোনগৎহনবদা মীৎয়েং থমখ্রে৷ মখাতানা, ভেল্যু এদিসন চেন দিবলপমেন্ত অমসুং মার্কেতিংগীদমক রাজ্য ১১দা হৱাইশিংগীদমক এফ.পি.ও. ১১৯সু শেমখ্রে৷ ২০১৬-১৭ অসিদগী হৌদুনা, নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসনগী মখাদা, হৱাই-চেংৱাইগী প্রোগ্রামশিং অসিদা জিলা ৬৪৪ মনুং চনখ্রে৷
অদুমওইনমক, লৌমীশিংদা ক্বালিতী য়াম্না লৈবা মরুশিং ফংহনবদা হেন্না মীৎয়েং চংবা অসিনা প্রদক্সন অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎনবগী খ্বাইদগী মরু ওইবা মচাক ওই৷ লোকেসন-স্পিসিফিক বেরাইতিশিং অমসুং ক্বালিতী সীদ ক্বান্তিতীশিং ফংহন্নবা জিলা ৯৭তা লৈরিবা ক্রিশি বিগ্যান কেন্দ্রশিং, স্তেত এগ্রিকল্চরেল য়ুনিভর্সিতী ৪৬ অমসুং আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুসন ৭ মনুং চলহন্দুনা রাজ্য ২৪দা পল্সেস সীদ হব ১৫০ শেমগৎতুনা ২০১৬-১৭ চহি অসিদা পোত্থোক হেনগৎনবা য়াম্না চাওনা হোৎনখ্রে৷ পোত্থোক হেনগৎনবা হোৎনরিবা অসিগা লোইননা, বেরাইতেল রিপ্লেসমেন্ত অমসুং সীদ রিপ্লেসমেন্ত হেনগৎননবগীদমক রাজ্য ৮গী আই.সি.এ.আর./এস.এ.য়ু. সেন্তর ১২দা লৈরিবা ব্রীদর সীদ প্রদক্সন সেন্তরশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখ্রে৷

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
To achieve self-sufficiency in pulses Union Government formulates strategy for Kharif 2021
More than 20 lakh mini-kits of seeds to be distributed amounting to Rs. 82.01 crores; ten times more than the last year
The move will cover 4.05 lakh hectare area across the country
Production of pulses increased by 65% in 2020-21 in comparison to 2007-08
06 MAY 2021 3:53PM by PIB Delhi
With an aim to attain self-sufficiency in the production of pulses, the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has formulated a special Kharif strategy for implementation in the ensuing Kharif 2021 season. Through consultations with the state governments, a detailed plan for both area expansion and productivity enhancement for Tur, Moong and Urad has been formulated. Under the strategy, utilising all the high yielding varieties (HYVs) of seeds that are available either with the Central Seed Agencies or in the States will be distributed free of costto increase area throughintercropping and sole crop.
For the coming Kharif 2021, it is proposed to distribute 20,27,318 (almost 10 times more seed mini kits than 2020-21) amounting to Rs. 82.01 crores. The total cost for these mini-kits will be borne by the Central Government to boost the production and productivity of tur, moong and urad. The following mini-kitswill be given;
• 13,51,710 mini kits of arharcontaining certified seeds of HYVs of arharreleased during last ten years and productivity not less than 15 qtl/ha- for intercropping.
• 4,73,295 mini kits of moong containing certified seeds ofHYVs of moong released during last ten years but productivity not less than 10 qtl/ha- for intercropping.
• 93,805 mini kits of uradcontaining certified seeds of HYVs of uradreleased during last ten years but productivity not less than 10 qtl/ha- for intercropping.
• 1,08,508 mini kits of urad containing certified seeds of uradHYVs of Urad released during last 15 years and productivity not less than 10 qtl/ha - for Sole Crop.
The above mini-kits used for intercropping and urad sole crop will cover an area of 4.05 lakh hectare in the Kharif season 2021 to be funded by the Central Government. In addition to this, the usual programme of intercropping and area expansion by the states will continue on a sharing basis between the Centre and State.
• Tur intercropping will be covered in 11 states and 187 districts. The states are Andhra Pradesh, Chattisgarh, Gujarat, Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana and Uttar Pradesh.
• Moong intercropping will be covered in 9 states and 85 districts. The states are Andhra Pradesh, Gujarat, Haryana, Karnataka, Maharashtra, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana and Uttar Pradesh.
• Urad intercropping will be covered in 6 states in 60 districts. The states are Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu and Uttar Pradesh. Urad sole cropping will be covered in 6 states.
For effective implementation of the Kharif mini kit programme, a massive outreach with the concerned district will be held both through a series of webinars by the central government and state governments concerned to ensure that there are no hiccups. District level training programmes during the crop season will be organized through the District Agriculture Office and the ATMA network for good agriculture practices and the use of new seeds in subsequent seasons as well. The Agricultural Technology Application Research Institutes(ATARIs) and KrishiVigyanKendras will also be roped in for effective implementation and training to the farmers.
The mini kits will be supplied by the Central agencies/ state agencies to the destination at the district level approved under the strategy by 15th June, 2021 with the total cost of Rs 82.01 crores to be borne by the Central Government.India is still importing around 4 lakh tonnes of tur, 0.6 lakh tonnes of moong and around 3 lakh tonnes of urad for meeting its demand. The special programme will increase the production and productivity of the three pulses of Tur, Moong and Urad to a great extent and will play an important role in reducing the import burden and usher India to become Aatmanirbhar in the production of pulses.
Background
From a meagre production of 14.76 million tonnes in 2007-08, the figure has now reached 24.42 million tonnes in 2020-2021 (2nd advance estimates) which is a phenomenal increase of65%. This success is largely attributed to several significant interventions at the central level. The Government has consistently been focussing on bringing new areas under pulses along with ensuring that productivity is also increased in the existing areas under cultivation. Therefore, the production and productivity of pulses must be further sustained and increased through the approach of both horizontal and vertical expansion.
From the year 2014-15, there has been a renewed focus on increasing the production of pulses through enhancing the budgetary outlays, focussing on special programmes in the different states/seasons, special action plans in low productivity districts, targeting rice fallow areas, technology transfer through the increased front line and cluster demonstrations, diversified production approaches such as demonstrations on ridge-furrow, tur transplanting/ intercropping, tur on rice bunds, etc.Further, 119 of FPOs for pulses were also formed in11 states for value addition chain development and marketing.From 2016-17 onwards,under the National Food Security Mission, 644 districts have been included in the pulses programme.
However, the most significant input for increasing production and productivity has been the focus of providing quality seeds to the farmers. A major push towards this effort was made in 2016-17with the creation of 150 pulses seed hubs in 24 states, covering KrishiVigyanKendras in 97 districts, 46 State Agricultural Universities and 7 ICAR institutions to provide location-specific varieties and quality seed quantities. Alongwith thiseffort, Breeder Seed Production Centres’ infrastructure at 12 ICAR/SAU centres in 08 states was created for increasing Varietal Replacement and Seed Replacement.