সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
সিভিল এভিয়েসন কম্ম্যুনিতীবু য়াম্না থুনা অমসুং ইফিসিয়েন্ত ওইনা ভেক্সিন কাপথোক্ননবগীদমক গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে
এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা দেদিকেতেদ ভেক্সিনেসন ফেসিলিতী শেমগৎলগনি
এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা নোদেল ওফিসরশিং হাপনবা খঙহনখ্রে
ভেক্সিনেসন ফেসিলিতীশিংনা কোবিদ সেফতী প্রোতোকোলশিং ইনগদবনি
06 MAY 2021 3:23PM by PIB Imphal
এভিয়েসন কম্ম্যুনিতীগী ভেক্সিনেসন মতম চানা কাপথোক্নবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অদু য়াম্না থুনা অমসুং ইফিসিয়েন্ত ওইবা মওং অমদা পাংথোক্নবা সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়না(এম.ও.সি.এ.)গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে৷ কোবিদ-১৯গী লুরবা মতম অসিদা, এভিয়েসন কম্ম্যুনিতীনা ভেক্সিনশিং, হিদাক-লাংথকশিং, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরগুম্বা ক্রিতিকেল মেদিকেল কার্গো য়াওনা তঙাই ফদবা কার্গো অমসুং মীয়াম্না তঙাই ফদবা থবকশিংগীদমক চত্থোক-চশিন তৌরিবা অসিদা অকাইবা পীদনবা চোকথবা নাইদনা য়াম্না কন্না হোৎনখ্রে৷ এভিয়েসন অমসুং মরী লৈনবা সর্ভিসশিং তৌদুনা লৈরিবা পর্সোনেলশিং অসি ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী মখাদা খ্বাইদগী প্রাইয়োরিতী ৱাংবা কাংলুপতা থম্বিনবা মাংজৌননা রাজ্য সরকারশিংদা সিভিল এভিয়েসনগী সেক্রেতরীনা চিথী অমা ইদুনা হায়জখ্রে৷
গাউদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না, সিভিল এভিয়েসন সেক্তরদা লৈরিবা প্লেয়র পুম্নমক্তা মখোয়গী পর্সোনেলশিং অদু হৌজিক চত্থরিবা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা মনুং চলহন্নবা হায়গদবনি৷ ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয় মখোয়গী এমপ্লোইয়ীশিং অদু ভেক্সিন কাপথোক্নবা মাংজৌননা গভর্মেন্ত/প্রাইভেৎ সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগা এরেঞ্জমেন্তশিং শিনখিবা অদুগুম্না মখা চত্থরবা য়াগনি হায়না গাইদলাইনশিং অসিনসু মখাতানা পল্লি৷
মখাতানা, এভিয়েসন অমসুং মরী লৈনবা সর্ভিসশিংদা (কন্ত্রেকচুয়েল, কেজুয়েল য়াওনা) শরুক য়ারিবা পর্সোনেলশিং অদু ভেক্সিন কাপথোক্নবা এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা মখোয় মখোয়গী এয়রপোর্তশিং অদুদা দেদিকেতেদ ভেক্সিনেসন ফেসিলিতী অমা শেমগৎনবা খঙহনখ্রে৷ এয়রপোর্তশিংদা কোবিদ ভেক্সিনেসন সেন্তরশিং শেমগৎপা পাম্লিবা এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা অথুবা মতমদা রাজ্য সরকারশিং/প্রাইভেৎ সর্ভিস প্রোভাইদরশিং(হোস্পিতালশিং) কন্তেক তৌগদবনি হায়না ফোংদোক্লি৷
ভেক্সিনেসন কাউন্তরশিং থম্বা, ৱেতিং এরিয়া তোখায়না থম্বা( ভেক্সিন কাপক্রিঙৈ অমসুং কাপ্লবা মতুংদা) য়াওনা তঙাই ফদনা দরকার ওইরিবা ফেসিলিতীশিং এয়রপোর্ত ওথোরিতীশিংনা শেমগৎকদবনি৷ কোবিদ সেফতী প্রোতোকোলশিং নিংথিনা ইন্দুনা লাক্লিবা পর্সোনেলশিং অদুগীদমক বেসিক ওইবা ফেসিলিতীশিং শিনগদবনি৷ সর্ভিস প্রোভাইদরগা লোইননা ভেক্সিনেসন দোজ অমদা লৌগদবা মমল অদু এয়রপোর্ত ওপরেতরনা লেপ্পা য়াগনি৷ হায়রিবা ফোসিলিতীশিং অসি এভিয়েসন সেক্তরদা লৈরিবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী ওইনা চপ মান্নবা মমলদা ফংহল্লগনি৷ ওপরেতরশিং/সর্ভিস প্রোভাইদরশিং অসিনা ইন্দিবিজুয়েল কেসশিংদা য়েংশিনলোইদবনা মরম ওইদুনা এয়রপোর্ত ইকো-সিস্তেমদা লৈরিবা এজেন্সী পুম্নমক্না মখোয় মখোয়গী পর্সোনেলশিং অদু হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসি লৌহৌনবা স্পোন্সর তৌবা মরু ওই হায়না মসিনা মখাতানা পল্লি৷ মখাতানা, সর্ভিস প্রোভাইদর অদুনা মখোয়গী মখোয়গী পর্সোনেলশিং অদুগীদমক কাপ্লিবা ভেক্সিন দোজ অদুগী ওনলাইন পেমেন্ত মেকানিজম প্লান তৌনবা খঙহনথ্রে৷
অপিকপা এয়রপোর্তশিংগী ওইনদি(ভেক্সিন কাপকদবা মশিং য়াম্না লৈতবা মফম অমসুং প্রাইভেৎ প্লেয়রশিংনা মাই পাক্না মথৌ তৌবা ঙমদবা মফমশিং), এয়রপোর্ত ওপরেতরশিংনা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অদু শাংদোকহন্নবগীদমক দিস্ত্রিক/লোকেল এদমিনিস্ত্রেসনদা চৎপা য়াগনি হায়না পল্লি৷ এয়রপোর্ত ওপরেতরনা ফংহল্লিবা ফেসিলিতীশিং অদু অহানবা ফেসকি ওইনা সিভিল এভিয়েসন পর্সোনেল পুম্নমক্কী ওইনা ফংহল্লগনি অমসুং মতুং তারকপদা মখোয়গী ফেমিলী মেম্বরশিংদা ফেসিলিতীশিং অদু ফংহল্লগনি৷
এ.তি.সি., এয়রলাইনশিংগী ক্রিয়ুশিং(কোকপিত অমসুং কেবিন), মিসন ক্রিতিকেল অমসুং পেসে়ঞ্জর ওক্লিবা স্তাফশিং অসিদা হান্না প্রাইয়োরিতী পীগদবনি হায়না গাইদলাইনশিং অসিদা পল্লি৷ হোৎনরিবশিং অসি হেন্না মতেং পাংননবগীদমক এয়রপোর্ত ওপরেতর পুম্নমক্তা নোদেল ওফিসর অমা থম্নবা খঙহনখ্রে৷
এ.এ.আই.গী চিয়রমেননা লৈরিবা ইসুশিং অমসুং চেলে়ঞ্জশিং অসি থেংননবা দি.জি.সি.এ. অমসুং মন্ত্রালয়গা পুন্না খুৎশম্নদুনা চৎলিবা অমসুং লৈরিবা প্রোগ্রেস অদু য়েংশিন্নবা চাং নাইনা মীফম ফম্লগনি হায়না গাইদলাইনশিং অসিদা পল্লি৷ করিগুম্বা ভেক্সিন অসি ফংবা তারবদি ফংলিবা ভেক্সিন অদু নিংথিনা সপ্লাই তৌনবা মন্ত্রালয়না থবক পাইখৎলগনি৷
লোকেল সিচুয়েসন অমা হেক্তা থোক্লকপা য়াবা অসি য়েংলগা, সজেস্ত তৌরক্লিবা গাইদলাইনশিং অসি নিংথিনা নৈনবা য়াই অদুবু কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু., মরী লৈনবা রাজ্য সরকার নত্রগা এম.ও.সি.এ.না ফোংলিবা সেফতী প্রোতোকোলশিং অমসুং ইন্সত্রক্সন পুম্নমক অদু নিংথিনা ইনগদবনি৷
গাইদলাইনশিং অদু য়েংনবা লিঙ্ক

Ministry of Civil Aviation
Guidelines issued for fast and efficient vaccination of Civil Aviation Community
Dedicated vaccination facility to be established by Airport Operators
Airport operators advised to designate Nodal Officers
Vaccination facilities to follow Covid Safety Protocols
06 MAY 2021 3:23PM by PIB Delhi
Ministry of Civil Aviation (MoCA) has issued enabling guidelines to facilitate the vaccination program in a fast and efficient manner to ensure timely vaccination of the aviation community. During the COVID-19 surge, the aviation community has worked tirelessly to ensure unhindered services for the movement of people in need and essential cargo including critical medical cargo like vaccines, medicines, Oxygen Concentrators, etc. Secretary, Civil Aviation sent a letter earlier to all the State Governments with a request to consider the personnel involved in aviation and related services as a priority group under the vaccination program.
As per the guidelines, all players in Civil Aviation Sector would be advised to cover their personnel under the ongoing vaccination program. Guidelines further state that the organizations which have already made arrangements with Government/Private service providers for the vaccination to their employees may continue to do so.
Further, a dedicated vaccination facility is advised to be established by the Airport Operators in their respective airports to facilitate expeditious vaccination for the personnel involved in aviation or related services (including the contractual, casual, etc.). It is stated that the Airport Operator should immediately contact State Governments/Private Service Providers (Hospitals), who are willing to set up Covid Vaccination Centres at Airports.
The guidelines state that required facilities like setting up of vaccination counters, segregated waiting area (pre as well as post-vaccination) are to be established by the Airport Operators. Basic facilities for the personnel visiting (help desk, drinking water, ventilation fans, washrooms, etc.) to be arranged following COVID safety protocols.The cost per vaccination dose can be decided by the Airport Operator with the service provider. These facilities would be available for all aviation sector stakeholders at the same cost.It further states that all agencies working in the airports eco-system need to sponsor their personnel to avail the facilities as operators/service providers would not be dealing with individual cases.Further, online Payment mechanism to the service provider for vaccine doses administered for their respective personnel has been advised to be devised.
It is stated that for the smaller airports (where the numbers to get vaccinated are less and private players do not find it viable), the Airport Operators can approach the District/local Administration for extending the vaccination program. The facilities created by Airport Operator would be available for all the Civil Aviation Personnel in first phase and can be extended to the family members subsequently.
The guidelines suggest that priority should be made to cover the ATC, crew of airlines (both cockpit and cabin), mission critical and passenger facing staff on priority. All Airport Operators have been advised to designate a nodal officer (an alternative nodal officer may also be kept in readiness) for coordinating the efforts.
The guidelines said that Chairman, AAI will hold regular meetings to review the progress and coordinate with the Ministry and DGCA to address issues and challenges.If there is an issue of vaccine availability Ministry would take up at appropriate level for smooth supply.
The order further mentions that considering any impending local situation, suggested guidelines may be contextualized and improved but all safety protocols and instructions issued by MoHFW, State Government Concerned or MoCA, related to COVID 19 must be followed.
Link to the Guidelines